2023-09-01 25 瀏覽
今晚去咗位於堅尼地城嘅日本居酒屋🏮「曜謨串燒居酒屋」佢地係主打即叫即整嘅串燒 好岩放工同朋友嚟食吓野放鬆下🥒前菜坐低無耐店員會比一碟小黃瓜紅蘿蔔沙葛漬物我地 仲有佢地嘅自家製嘅醬汁 而前菜則為開胃小食🥢鱈魚干🍗 雞翼串 外皮燒得香脆 而雞肉脹卜卜肉質仲係嫩滑多汁 幾推介呢款串燒🍢月見豬肉棒 呢款豬肉棒係小店人氣串燒款式 係用豬肉碎製成豬肉棒 再將佢燒到外皮金黃少少焦香 再加埋已打好嘅日本生雞蛋一齊食 口感更滑更豐富🥢安格斯牛小排串呢個非常推介 牛小排串整得出式 牛小排燒至岩岩好 咬落仲有肉汁一啲都唔韌 仲係表面落咗少少鹽做調味👍🏻🦪 燒廣島蠔串 呢個蠔都係幾出式 食嘅時候加埋少少檸檬汁落去調味令蠔味更鮮甜🍢豚肉蕃茄串豚肉燒得非常香口 包住蕃茄 一齊食嘅時候蕃茄將豚肉嘅油脂食落無咁膩 🥣清酒煮沙白全部沙白都好肥美又無沙 食到少少嘅清酒味而份量幾多好抵食喔📍曜謨串燒居酒屋 (西環)西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖

🥒前菜

🦪 燒廣島蠔串

🍢豚肉蕃茄串

🥣清酒煮沙白
全部沙白都好肥美又無沙 食到少少嘅清酒味而份量幾多好抵食喔

📍曜謨串燒居酒屋 (西環)
西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖
住西環嘅朋友介紹呢間串燒居酒屋🏮話呢度嘅串燒即叫即燒,係佢嘅飯堂🥰清酒煮沙白每隻沙白都大大隻,脹卜卜好飽滿!清酒煮過嘅沙白特別鮮甜😋而且一粒沙都無!正呀!豚肉蛋白卷呢串係店家自家製嘅串燒!豚肉塊包住好似豆腐咁滑嘅蛋白😍蛋白入面仲有啲雞軟骨增加口感!燒牛舌牛舌偏厚切😜口感非常爽口彈牙!燒雞翼雞皮燒到脆卜卜,雞肉好Juicy多汁又嫩滑😚免治豬肉棒免治雞肉棒就食得多,豬肉棒都係第一次食次😜同樣裏面都有啲軟骨,點埋蛋黃一齊食勁惹味🤩日本甜番薯呢個番薯好甜,口感好軟糯軟糯😌燒飯團飯團每面都燒到脆口!包住脆口嘅紫菜一齊咬大滿足😊明太子口味微辣!三文魚口味魚香滿滿!曜謨串燒居酒屋 (西環)西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖
住西環嘅朋友介紹呢間串燒居酒屋🏮

話呢度嘅串燒即叫即燒,係佢嘅飯堂🥰

清酒煮沙白

每隻沙白都大大隻,脹卜卜好飽滿!

清酒煮過嘅沙白特別鮮甜😋
而且一粒沙都無!正呀!

豚肉蛋白卷
呢串係店家自家製嘅串燒!
豚肉塊包住好似豆腐咁滑嘅蛋白😍
蛋白入面仲有啲雞軟骨增加口感!

燒牛舌
牛舌偏厚切😜口感非常爽口彈牙!

燒雞翼

雞皮燒到脆卜卜,雞肉好Juicy多汁又嫩滑😚

免治豬肉棒

免治雞肉棒就食得多,豬肉棒都係第一次食次😜
同樣裏面都有啲軟骨,點埋蛋黃一齊食勁惹味🤩

日本甜番薯

呢個番薯好甜,口感好軟糯軟糯😌

燒飯團

飯團每面都燒到脆口!
包住脆口嘅紫菜一齊咬大滿足😊

明太子口味微辣!三文魚口味魚香滿滿!

曜謨串燒居酒屋 (西環)

西環厚和街28號順昌大廈地下G號舖
  • 免治豬肉棒
  • 日本甜番薯
  • 燒飯團
2023-07-30 46 瀏覽
無幾耐之前都嚟過西環厚和街搵好野食發現左呢條街都幾多隱世小店今次就去左曜謨串燒居酒屋試下🏮傳統簡單嘅居酒屋環境下 可以chill下唔錯😗🍢呢道主打串燒 價錢中等 質素算幾高 仲有啲特別款式可以試下雞翼串燒得啱啱好 皮脆而肉質依然鮮嫩多汁仲好貼心咁已經將兩枝骨分開 食嘅時候方便啲荔枝豬肉卷幾有特色🤩帶點微甜 薄薄嘅豬肉燒到脆脆地 兩樣野夾埋個口感同味道都幾得意 值得一試👍🏻仲有另一樣幾有趣嘅食物就係蛋白豬肉卷🤩蛋白令到豬肉香嫩一口咬落去 好彈好滑 而且夠味同埋佢地應該撈左少少軟骨入去 所以爽爽地口感都幾豐富汁燒豆腐就滑嫩入味 唔會太膩 啱啱好香蔥牛嘅牛肉經過調味 仲鋪左一層勁香嘅蔥蒜賣相吸引 啱重口味嘅朋友試下仲有燒白鱔串 啲鱔魚大大塊都燒得啱啱好 完全冇腥味如果嫌無澱粉質落肚唔夠飽嘅話咁唔止串燒 呢度仲有幾款燒飯團可以選擇🍙普通飯團就食得多 但燒左嘅原來仲惹味三文魚飯團同日式燒飯團(梅)都夠晒日本風味飯團燒得微微金黃 面頭係脆 而裡面香軟同埋梅子味同飯團又意外地夾
無幾耐之前都嚟過西環厚和街搵好野食

2023-07-25
荔枝豬肉卷
  • 蛋白豬肉卷
2023-07-27 23 瀏覽
這家居酒屋位於西環一個安靜的巷子裡,裝潢簡單但舒適,擺放著木質桌椅和橫條木板的地板,讓人感到十分溫馨。店內的氛圍非常適合和朋友一起來品嚐美食,喝杯啤酒,聊聊天,放鬆一下~ 有一個開放式廚房,讓客人可以欣賞到廚師烤製串燒的過程,增加了用餐的樂趣和體驗。試了各款串燒,其中牛舌芯、蘆筍豬肉、燒蕃茄豬肉、燒雞胸軟骨、雞軟骨、生蠔和菠蘿都非常好吃。每一種串燒都烤得十分入味,肉質鮮嫩多汁,非常好吃。特別是牛舌芯,它的口感非常彈牙,肉質爽口,滿滿牛油香味~此外,這家店的小食也非常不錯。皮豆和炸蟹肉棒是兩款非常值得推薦,熱枝豆口感酥脆,炸蟹肉棒則是外脆內嫩,外層炸得金黃酥脆,不錯 店員非常友善和熱情,他們非常願意為客人解答問題和提供建議

店員非常友善和熱情,他們非常願意為客人解答問題和提供建議
🍡雞肉大蔥 $54 / 2串🍡豚肉芫茜卷 $56 / 2串🍡蛋白豬肉卷 $50 / 2串🍡牛舌心 $118 / 2串🍡銀鱈魚 $136 / 2串🍡冬菇串 $36 / 2串🍅甘醋蕃茄 $38🐙芥末八爪魚 $28🍥燒日本年糕 $28🥕前菜 $18🔸近排串燒心大爆發,個個星期都搵啲串燒店食!今次就嚟到呢間日式居酒屋小店,食完夠晒驚喜,絕對係大推介❤️🔸一食就讚不絕口嘅係豚肉芫茜卷(當然如果你唔鍾意芫茜就無得講)😋估唔到用豚肉包住芫茜咁燒係可以咁夾,芫茜嘅清新味道與豚肉嘅豐富口感相得益彰😍蛋白豬肉卷一樣係創意菜式,蛋白嘅滑溜配上豬肉嘅鮮美,真係一絕😚🔸雞肉大蔥嘅雞肉嫩滑,大蔥嘅清香中和咗燒烤嘅油膩感;牛舌心超厚切,燒得剛好,口感鮮嫩而韌性十足,帶有淡淡牛肉香味,無得頂👍🏻燒銀鱈魚肉同樣好正,魚肉質地細膩,有彈性,配上簡單嘅調料,真實鮮甜嘅美味完全表達晒出嚟🥰而冬菇串燒方式突出咗冬菇嘅香味,唔會燒得太乾🔸甘醋蕃茄本身嘅酸甜同甘醋醬完美結合,醋味提鮮,甜味去膩,極度開胃,係非常夏天嘅選擇😙芥末八爪魚口感Q彈,而芥末嘅辣味令整道菜更開胃🔸燒年糕帶有淡淡嘅甜味,而且年糕整得恰到好處,外皮微脆,入面卻軟糯
🍡雞肉大蔥 $54 / 2串
🍅甘醋蕃茄 $38
🐙芥末八爪魚 $28
🍥燒日本年糕 $28
🥕前菜 $18

🔸燒年糕帶有淡淡嘅甜味,而且年糕整得恰到好處,外皮微脆,入面卻軟糯,配上紅豆真係一道好好嘅甜品😍
2023-07-16 23 瀏覽
我最近去了堅尼地城的曜謨串燒居酒屋,留下了非常好的印象。這家居酒屋的氛圍非常舒適,讓人感覺賓至如歸。菜單上有許多串燒和日本小吃,我和朋友選了幾道菜品,全都很美味。我們點了豚肉、雞肉、大腸等串燒,每一串都烤得恰到好處,味道鮮美,讓人回味無窮。還有一些特色菜品,例如八爪魚燒餅、梅子飯團和三文魚飯團等,口感和味道都很出色,讓人十分滿足。酒水方面,曜謨串燒居酒屋有很多選擇,例如啤酒、清酒、日本威士忌等,我點了一些清酒和啤酒,喝起來非常舒服,很好地搭配了菜品。服務方面也非常出色,服務員非常友善和專業,給了我們很好的建議和推薦。整個用餐過程非常愉快,讓我們感覺像是在日本用餐一樣。

堅尼地城厚和街有好多食肆、好多菜式,前幾日放工又去嗰邊睇吓有咩食,見到有隱世居酒屋🏮於是去試試。放工Chill一Chill,同朋友分別叫咗杯酒,配串燒食有Feel🍻雞翼串 $38————————————外皮燒得香脆,雞翼嘅肉保持到嫩滑多汁,加上檸檬汁,中和入口嘅鹹度。燒雞翼,我鍾意食!安格斯牛小排串 $68————————————加上少少黑椒同少少粗鹽調味,牛小排嘅肉汁滿滿,加上獨有嘅油脂,每一啖都超滿足,完全唔會韌,正🥹曜謨豚肉串 $38————————————用免治豬肉做成一串豚肉串,外層有微微烤焦嘅感覺,入口更香。配上蛋黃同埋特製嘅醬油,入口更加順滑。豚肉露筍卷 $32————————————薄薄一層豚肉燒得非常香口,包住露筍,好欣賞店舖嘅選材,蘆筍冇硬硬嘅根,燒過後都鮮甜好食。燒白鱔串 $59————————————白鱔皮灑上鹽,燒得剛好,魚皮燒得脆口,有一點點嘅煙韌,鱔嘅肉汁好香,冇帶腥嘅感覺。冬菇串 $18————————————冬菇有爽彈嘅口感,加上木魚,非常滋味。日本芝士年糕(2件) $40————————————外皮有微微嘅烤烘感,內裏嘅芝士年糕流心,少少煙靭嘅感覺,

雞翼串 $38

燒白鱔串 $59
燒白鱔串

冬菇串 $18
冬菇串

冬菇有爽彈嘅口感,加上木魚,非常滋味。

日本芝士年糕(2件) $40
————————————
日本芝士年糕(2件)

外皮有微微嘅烤烘感,內裏嘅芝士年糕流心,少少煙靭嘅感覺,超滿足!
2023-06-27
  • 曜謨豚肉串
  • 雞翼串
  • 安格斯牛小排串
  • 豚肉露筍卷
2023-06-29 26 瀏覽
估唔到西環都會有居酒屋,住附近的朋友可以去試下! 佢除咗有串燒之外,都有啲拉麵。我當日平日夜晚去,都有幾枱客人食緊😊😋😋.🐟🐟 鱈魚干 $32一嚟到就嗌咗個鱈魚干咬下先🤣🤣 佢燒到微微燶。令到鱈魚干嘅香味更加突出!鱈魚干好脆,沾埋蛋黃醬,不失為一個前菜嘅好選擇👍🏻👍🏻🥚🐷 蛋白豬肉卷 $25自家串燒,入面係蛋白再加咗啲豬軟骨,令到個口感更加豐富有咬口啲👍🏻外層就係包住豬肉片同埋塗咗層薄薄的醬油。🧀🥧 日本芝士年糕(2件) $40大家都不陌生的cheese mochi!!!!😍😍我見到都一定會嗌!! 年糕燒得岩岩好,燒到好軟糯😋😋諗起都想食!🍢🐮 香蔥牛 $58好好食呀,最有驚喜的一串!🥳牛串鋪滿香蔥,咬落牛肉好腍又香,同埋一啲都唔乾~重好有肉汁😝雖然有啲貴,但真係好好食!🍢🦪 燒廣島蠔串 $38一串有兩粒,燒到微微焦香,加咗少少嘅鹽提翻個鮮味😋😋😋怕腥嘅可以加啲檸檬,食落啖啖肉又creamy😋👍🏻😍🍢🐤 雞翼串 $38 雞翼開咗邊,咁樣會易啲熟又燒得均勻啲😆食起上來都易啲。雞皮好脆,肉質都冇燒到鞋曬。🍢⚪ 汁燒日本豆腐串 $29唔好睇少個豆腐串呀🫢雖然睇落好簡單又單調,但係食落豆味好濃

🐟🐟 鱈魚干 $32

🥚🐷 蛋白豬肉卷 $25

🧀🥧 日本芝士年糕(2件) $40

🍢🐮 香蔥牛 $58

🍢🦪 燒廣島蠔串 $38

🍢🐤 雞翼串 $38

🍢⚪ 汁燒日本豆腐串 $29
唔好睇少個豆腐串呀🫢雖然睇落好簡單又單調,但係食落豆味好濃,而且又滑!

🐤🦐 紫蘇葉雞皮蝦 $38
好特別!雞皮包住紫蘇葉同蝦,紫蘇葉嘅味道都幾重,主導咗整個串燒🌿雞皮有咬口同埋雞油香,反而最入面嘅蝦就有比下去嘅感覺。
久違地黎到堅尼地城覓食。今次去左一間隱世居酒屋小店「矅謨居酒屋」食串燒。店鋪雖小,但有地道居酒屋既氛圍,重點係佢哋既串燒幾高質素。order無幾耐先上一份前菜。新鮮蔬菜例如生蘿蔔、青瓜條等搭配店家自家製麵豉醬,麵豉醬好惹味,鹹鮮好足!今次試左幾款野食同串燒都好滿意。必點既有香蔥牛。牛味突出又juicy,加左香蔥好惹味。燒羊扒。肉質鮮嫩,羊味突出,簡單黑椒、鹽已經好味。煙肉三文魚卷。係當晚最喜歡既一款!鹹香帶點煙燻香既煙肉包住嫩滑三文魚配上牛油,成個配搭真係好香口呀!季節限定既荔枝豬肉卷。豬肉包住清甜多汁既荔枝果肉,多重口味味道,荔枝亦中和左豬肉既膩感。豚肉蛋白卷非常特別!入面既蒸蛋白好滑,配搭豚肉食呢個組合幾新穎同係夾既。味淋雞泡魚乾甜甜地配埋蛋黃醬,味道豐富!
久違地黎到堅尼地城覓食。
今次去左一間隱世居酒屋小店「矅謨居酒屋」食串燒。

店鋪雖小,但有地道居酒屋既氛圍,重點係佢哋既串燒幾高質素。

order無幾耐先上一份前菜。

今次試左幾款野食同串燒都好滿意。
必點既有香蔥牛。

牛味突出又juicy,加左香蔥好惹味。

燒羊扒。

肉質鮮嫩,羊味突出,簡單黑椒、鹽已經好味。

煙肉三文魚卷。
係當晚最喜歡既一款!

季節限定既荔枝豬肉卷。

豚肉蛋白卷非常特別!

入面既蒸蛋白好滑,配搭豚肉食呢個組合幾新穎同係夾既。

味淋雞泡魚乾甜甜地配埋蛋黃醬,味道豐富!
2023-06-14 212 瀏覽
落雨天就是想食燒串,於是就捐窿捐罅嚟到西環隱世日式串燒,店舖雖小,但高朋滿座!好不容易同好友搵到個角落位座~~~廢話少講,食評嚟啦~~✨前菜是pickies ✨ $18🍢蛋白豬肉卷 $25 (私心推介🧡)自家製蛋白,好似肉碎蒸蛋,燒汁入到蛋裡🍢汁燒日本豆腐串 $29豆腐上配上木魚花,外脆內軟🍢雞肉大蔥串 $27雞肉燒得啱啱好🍢荔枝豬豚肉卷 $28 (私心推介🧡)豬腩肉片包住新鮮荔枝,荔枝汁中和肥膩感🍢牛舌心串 $59 (私心推介🧡)厚度啱啱她,好腍滑,爆汁🍢豚腩肉串 $29 (私心推介🧡)外脆裡面爆油,做到鹽香味🍢宮崎腸 $30 (私心推介🧡)豚肉腸,外脆內軟,入口即爆肉汁🍙三文魚飯團 $30 (私心推介🧡)燒到脆卜卜,好香飯焦,咬落去除咗有飯香之餘,仲有芝麻嘅香味;可配搭海苔一齊食Overall 嚟講價錢中上,人均消費$292!上菜速度快,食串燒就係與客人薰圍好重要‼️非常之有氣氛~ 食物質素真係very nice 👌🏼 咁有和質素真係要大家多多支持先得~ 值得一試🧡如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼🍢曜謨串燒居酒屋🍢西環厚和街28號順昌大廈

~~廢話少講,食評嚟啦~~
pickies
✨前菜是pickies ✨ $18
🍢蛋白豬肉卷 $25 (私心推介🧡)
蛋白豬肉卷
自家製蛋白,好似肉碎蒸蛋,燒汁入到蛋裡
蛋白豬肉卷/汁燒日本豆腐串/雞肉大蔥串
🍢汁燒日本豆腐串 $29
豆腐上配上木魚花,外脆內軟
雞肉大蔥串
🍢雞肉大蔥串 $27
雞肉燒得啱啱好
荔枝豬豚肉卷
🍢荔枝豬豚肉卷 $28 (私心推介🧡)
豬腩肉片包住新鮮荔枝,荔枝汁中和肥膩感
牛舌心串 /豚腩肉串
🍢牛舌心串 $59 (私心推介🧡)
厚度啱啱她,好腍滑,爆汁
🍢豚腩肉串 $29 (私心推介🧡)
外脆裡面爆油,做到鹽香味
宮崎腸
🍢宮崎腸 $30 (私心推介🧡)
豚肉腸,外脆內軟,入口即爆肉汁
三文魚飯團

🍙三文魚飯團 $30 (私心推介🧡)
可配搭海苔一齊食

宮崎腸
  • 牛舌心串
  • 豚腩肉串
2023-03-29 118 瀏覽
與舊同事聚舊,有個食開e間小店所以就去試下,平日收工時間去 好快爆場全部都有book位。。當然細鋪頭人數有限啦都幾多嘢食wor又。。。不過全部係串燒嚟嘅好岩同朋友坐下,飲下,吹下水因為朋友係熟客,全部廚房發板 味道意外地好食全部嘢都好好食3個人食左大約10零款嘢食,一人一串 + 3杯啤酒 + 1支清酒。。。埋單 每人大約360 咁又ok wor,因為e d地方通常都會好貴。。仲以為要1人500起跳
與舊同事聚舊,有個食開e間小店所以就去試下,平日收工時間去 [大約18:00~18:30]好快爆場
全部都有book位。。當然細鋪頭人數有限啦
都幾多嘢食wor又。。。不過全部係串燒嚟嘅
好岩同朋友坐下,飲下,吹下水
因為朋友係熟客,全部廚房發板
味道意外地好食
全部嘢都好好食

我哋大約6:30pm喺Openrice book 7:00pm枱,平日呢個時間嚟到餐廳都仲有一半以上座位!居酒屋裡面嘅環境好舊式日本嘅感覺,牆上掛滿了唔同畫風日本特色嘅畫和海報,偏向懷舊,加上木枱和皮座椅,很有年代感呢!我們一看menu, 發覺不是自己劃紙那一種,絕對係考我哋記性嘅時候呀😂睇完想食咩可能order 時都會唔記得呢!兩人分了2次落單,點了以下食物:雞翼串 $38 ✅必吃豚肉露筍卷 $32 ✅必吃燒廣島蠔串 $38墨魚肉串 $40味淋雞泡魚干 $68野菜鍋 $58牛油燒粟米 $48 ✅必吃八爪魚燒餅$28汁燒日本豆腐串 $29 ✅必吃日本芝士年糕(2件)$40燒菠蘿串 $22🍻sapporo(300ml) $48😋食後感:-整體而言,呢度啲串燒好似比較細份😂食完上面食物最多8成飽😆不過其實平時最好都係食7成,所以我哋都冇特登食到full-上面✅係個人覺得必吃之選👍🏻雞翼串燒得好味👍🏻豚肉露筍卷味道有驚喜好味😋👍🏻牛油燒粟米比想像中大,燒得好味抵食👍🏻汁燒日本豆腐串都係有驚喜地好味😋-其他串燒同食物就正常味道,不過不失

兩人分了2次落單,點了以下食物:

😋食後感:
-上面✅係個人覺得必吃之選
👍🏻雞翼串燒得好味
👍🏻豚肉露筍卷味道有驚喜好味😋
👍🏻牛油燒粟米比想像中大,燒得好味抵食
👍🏻汁燒日本豆腐串都係有驚喜地好味😋
-其他串燒同食物就正常味道,不過不失
2023-02-22
$305.5 (晚餐)
  • 雞翼串燒
  • 豚肉露筍卷
  • 燒鵝肝
  • 牛油燒粟米
  • 汁燒日本豆腐串
2023-02-02 384 瀏覽
遠離商業區,都只不過是乘地鐵多幾個站,無飯夫妻消費更相宜,這晚揀咗堅尼地城這間小小的居酒屋,名叫「曜謨串燒居酒屋」,簡約日本風的佈置,大部份串燒都是三四十元,除非是海鮮或貴價食材,價錢親民。 燒得幾有心機,全部都燒至金黃焦香,需知道串燒必須即點即燒,所以需要一點耐性,串燒有秩序地一道道慢慢上,正好一邊傾偈一邊吃。 蔬菜配自家製麵豉醬 $18每枱都會跟上,生吃蔬菜更能品嚐原味,非常欣賞自家製的麵豉醬,調味真唔錯。 豚肉蘆筍卷2串 $64蘆筍很爽,薄薄的豚肉片有鹽香。 燒雞翼2串 $72雞皮金黃焦脆,肉有汁嫩滑。 炸池魚仔 $48魚肚脹卜卜,入口爆汁。 香蔥牛2串 $116很有蔥香,牛肉鬆軟,燒汁很滋味。 燒白鱔串2串 $116真正的皮脆肉嫩,魚皮咬落脆卜卜之聲音響亮,肉質肥美有彈性。 汁燒日本豆腐串 $56焦焦地的外皮對比入口即溶的豆腐,燒功到位。 日式燒飯團 (明太子) $30三文魚飯團 $30  日本芝士年糕 (2件)$46我的至愛,熱辣辣軟綿綿,對比明顯,口感一流。

蔬菜配自家製麵豉醬 $18

蔬菜配自家製麵豉醬
豚肉蘆筍卷2串 $64
豚肉蘆筍卷2串
蘆筍很爽,薄薄的豚肉片有鹽香。

燒雞翼2串 $72
燒雞翼2串
雞皮金黃焦脆,肉有汁嫩滑。

炸池魚仔 $48
炸池魚仔
魚肚脹卜卜,入口爆汁。
香蔥牛2串 $116
香蔥牛2串
很有蔥香,牛肉鬆軟,燒汁很滋味。

燒白鱔串2串 $116
燒白鱔串2串
真正的皮脆肉嫩,魚皮咬落脆卜卜之聲音響亮,肉質肥美有彈性。
汁燒日本豆腐串 $56
汁燒日本豆腐串
焦焦地的外皮對比入口即溶的豆腐,燒功到位。

日式燒飯團 (明太子) $30

三文魚飯團 $30

日本芝士年糕 (2件)$46
日本芝士年糕 (2件)
我的至愛,熱辣辣軟綿綿,對比明顯,口感一流。

2023-01-31
蔬菜配自家製麵豉醬
燒飯團
日本芝士年糕 (2件)
由好寧靜嘅街道行人埋呢間小熱鬧舒適嘅居酒屋~全程都見到職員同食客有講有笑,好有溫度🫶🏻 食完就明點解會有熟客翻嚟,啲嘢食的確幾高質🔥👨🏻‍🍳🤳🏻小黃瓜紅蘿蔔沙葛漬物 每樣都有幾條,配埋佢地自家製嘅醬汁係幾開胃嘅小食👨🏻‍🍳🤳🏻香蔥牛牛質多汁肉嫩,有豐富調味, 仲有啲香蔥嘅香氣,又係好開胃✨👨🏻‍🍳🤳🏻雞翼串 香口大大隻,濃郁嘅調味配酒一流🍻👨🏻‍🍳🤳🏻介末雞肉串❤️‍🔥大大條介末係雞肉中間,食落個辛辣度真係啱啱好唔會太攻😍,雞肉嫰滑😚👨🏻‍🍳🤳🏻紫蘇葉雞皮蝦 呢個幾特別,係用雞皮包住蝦串去燒,雞皮非常香脆同時蝦唔會過熟,兩樣放埋一齊都幾好味而且滿足到想一啖食到唔同口感嘅口福之欲✨👨🏻‍🍳🤳🏻八爪魚燒餅 ❤️‍🔥個燒餅係大阪燒口感!! 大大粒嘅八爪魚味道一流,食完飲啖酒仲爽😍😍👨🏻‍🍳🤳🏻燒牛油果❤️‍🔥我同媽咪都鍾意食牛油果, 呢個面頭仲燒咗厚厚一層嘅芝士,軟滑嘅牛油果肉加上燒芝士嘅鹹香🤤 好想食多2個😋😋👨🏻‍🍳🤳🏻明太子日式燒飯糰 &三文魚飯糰 硬身脆口嘅燒飯糰, 中間分別放咗濃郁嘅明太子同埋燒三文魚,口感幾似食緊小食而唔係一個飯😆呢到裝修同燈光都幾有格調,岩幾個朋友放工嚟食飯消遣下🫶

👨🏻‍🍳🤳🏻小黃瓜紅蘿蔔沙葛漬物
每樣都有幾條,配埋佢地自家製嘅醬汁係幾開胃嘅小食

👨🏻‍🍳🤳🏻香蔥牛
牛質多汁肉嫩,有豐富調味, 仲有啲香蔥嘅香氣,又係好開胃✨

👨🏻‍🍳🤳🏻雞翼串
香口大大隻,濃郁嘅調味配酒一流🍻

👨🏻‍🍳🤳🏻介末雞肉串❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻紫蘇葉雞皮蝦

👨🏻‍🍳🤳🏻八爪魚燒餅 ❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻燒牛油果❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻明太子日式燒飯糰 &三文魚飯糰

呢到裝修同燈光都幾有格調,岩幾個朋友放工嚟食飯消遣下🫶🏻✨
2023-01-16 54 瀏覽
平時都好少會去西環,今次去探下朋友隨便食埋晚餐,我就去左朋友介紹嘅《曜謨》。淨係睇個名就估唔到食乜,原來佢地係食日式串燒嘅居酒屋。價錢相當親民,一於食餐飽。前菜$18青瓜雪梨蘿蔔,加上自家製嘅麵豉醬,開胃小食雞翼串 $36外層燒到好香脆,咬開裡面雞肉又鮮嫩多汁,好值得一試。月見豬肉棒 $38用豬肉碎整成嘅豬肉棒,外層燒到微焦,內層肉質好有嚼勁。食之前攪拌好日式生雞蛋再沾下蛋醬一齊食,口感會順滑好多。雞頸肉串 $32呢個部位嘅肉真係都好特別,我都係第一次食,肥瘦適中咬落有嚼勁八爪魚燒餅 $28用蛋漿混合八爪魚粒煎成燒餅,上面再加入木魚片。木魚片受熱氣推動變得好似識郁咁,好得意。食落蛋香味好重,內裡又好鬆軟,八爪魚又好彈牙。燒廣島蠔串 $38師傅預先用竹簽串起廣島蠔,咁食戈時就方便好多。食之前加幾滴檸檬汁,蠔身好飽滿蠔味又重。牛舌心串 $58雖然係厚切,但係食落其實好軟腍,牛肉味重又多汁。汁燒日本豆腐串 $28估唔到豆腐都可以燒到咁香脆,外層吸引哂秘製醬汁,食落咸香味一流。芝士燒牛油果$28燒牛油果又真係第一次試,平時居酒屋都好少會見到。上面放左芝士再燒乾,芝味濃郁,然後牛油果肉又好幼滑。

前菜$18
青瓜雪梨蘿蔔,加上自家製嘅麵豉醬,開胃小食

雞翼串 $36
外層燒到好香脆,咬開裡面雞肉又鮮嫩多汁,好值得一試。

月見豬肉棒 $38

雞頸肉串 $32

八爪魚燒餅 $28

燒廣島蠔串 $38

牛舌心串 $58
雖然係厚切,但係食落其實好軟腍,牛肉味重又多汁。

汁燒日本豆腐串 $28

芝士燒牛油果$28

日本雪糕 $25
是日雪糕係豆腐味同埋抹茶味。我自己就最鍾意豆腐味,豆味香濃又唔會膩。

✨人均200

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!曜謨