2023-10-12 48 瀏覽
如果你對堅尼地城的印象只局限海邊西餐其實厚和街有一間日式串燒一樣好好食。厚和街本身沒海邊咁多人,但餐廳數目吾少,日韓台都有,可到裡面尋寶。先上款前菜先叫了幾款串燒,豬牛都叫了試一試。牛舌心串厚切牛舌,好爽口,油份亦好夠,少量鹽燒已經十分突顯到牛味既濃郁。曜謨豬肉棒月見豚肉棒其實係日式串燒店十分常見。新鮮燒口既自家豚肉棒,沾上蛋汁好吃。而豚肉棒裡面有爽口肉粒,亦令佢生息不少。黑豚腩肉串豚肉腩串,燒到十分脆。皮脆。腩肉肥,但真係好好味。今日也叫了黑板上的是日推介1)墨魚肉串$40這是新鮮墨魚肉造的,今日的新鮮款式。其他居酒屋未必有,加少少鹽已經好好味。又吾會過硬,佢墨魚厚度剛好,食到爽口的感覺。2)清酒煮沙白清酒煮蜆,常見居酒屋菜式熱辣辣既清酒湯,相當新鮮。3)銀雪魚平日日式銀雪魚,多為西京燒。串燒咁食原來好好食,個魚片燒到好脆。魚肉鮮 超熱辣辣。而且真係少少鹽已經好好食。4)燒菠蘿串菠蘿串 佢特別之處係佢菠蘿上面再加了一層焦糖,令平日酸酸既菠蘿再多左層甜,上面好脆。
如果你對堅尼地城的印象只局限海邊西餐
其實厚和街有一間日式串燒一樣好好食。

先上款前菜

先叫了幾款串燒,豬牛都叫了試一試。

黑豚腩肉串
豚肉腩串,燒到十分脆。
皮脆。腩肉肥,但真係好好味。
黑豚腩肉串

今日也叫了黑板上的是日推介

1)墨魚肉串$40

這是新鮮墨魚肉造的,今日的新鮮款式。
其他居酒屋未必有,加少少鹽已經好好味。
又吾會過硬,佢墨魚厚度剛好,食到爽口的感覺。

2)清酒煮沙白

清酒煮蜆,常見居酒屋菜式
熱辣辣既清酒湯,相當新鮮。
清酒煮沙白

3)銀雪魚

平日日式銀雪魚,多為西京燒。
串燒咁食原來好好食,個魚片燒到好脆。
魚肉鮮 超熱辣辣。而且真係少少鹽已經好好食。
銀雪魚

4)燒菠蘿串