2023-09-02 26 瀏覽
上次嚟完西環食好西之後,今日係食過返尋味,所以又嚟咗呢頭搵嘢食。上次試咗嗰間居酒屋幾好食,今日試過第二間。入到去個環境都係差唔多,都係好日式風格。呢一間一坐低佢就會俾個小食前菜你,係超爽脆嘅日本蘿蔔,佢個白蘿蔔就咁食落去,仲有浸鮮甜味添,唔點佢準備俾你嘅麵豉醬都好好味。然後我哋叫咗個醋汁蕃茄,佢個蕃茄做得幾好。呢一個小食雖然食材好平,但係工序繁複,佢要去晒蕃茄衣之後,再將佢浸到入晒味,酸酸甜甜,好醒胃㗎。另外我哋仲叫咗個芝士酒盜,佢呢個芝士都幾好食,可以中和左醃製魚內臟嘅鹹味。再加埋脆脆嘅梳打餅,又真係酒精嘅盜賊喎。我哋揀咗燒牛舌心,佢呢個牛舌都幾好食,不過略嫌佢燒得唔夠乾身,比較油,但係口感食落去係爽脆嘅。另一個係大蔥雞肉,佢個雞肉好嫩滑,再加埋日式大蔥嘅爽,呢個配搭幾好下酒。然後就係我最鍾意嘅燒白鱔,燒白鱔最重要就係燒到塊皮脆卜卜,但係魚嘅肉汁就鎖晒喺入邊,再加埋爽彈嘅魚肉口感,只有白鱔先至俾到你。平時明太子雞翼就食得多,呢度竟然有鵝肝釀雞翼,成隻雞翼脹卜卜。一咬開大大嚿鵝肝喺中間,仲好香鵝肝味添。最後叫咗串燒日式甜薯,日本嘅番薯真係特別好味㗎喎。

再加埋脆脆嘅梳打餅,又真係酒精嘅盜賊喎。

一咬開大大嚿鵝肝喺中間,仲好香鵝肝味添。

最後叫咗串燒日式甜薯,日本嘅番薯真係特別好味㗎喎。

2023-08-30