2K
2023-12-18 179 瀏覽
Benediktiner Weissbier,食維京餐當然要大大塊肉大大杯啤酒啦!肉肉肉都係肉,叫碟雜菌平衡一下﹗每次如果邊食飯邊飲酒都醉醉地好眼訓,真係唔可以同時進行。此店唯一的生啤,就您啦﹗估計都係來至德國,凍啤杯結霜送上,涼浸浸灌入透心涼,依隻好飲喎﹗微微的甘,果味酒味平衡,清爽舒服。蒜蓉牛油焗青口,普普通通的紐西蘭半殼青口,有著微弱香草牛油味,青口肉彈肉嫩,保有青口鮮味,不乾不粉食得過。蒜香牛柳炒意粉,走洋蔥換來更多彩椒真幸運﹗黑椒味突出,蒜味緊隨其後,還有爽脆彩椒點綴,生動活潑可口。意粉份量比茶餐廳更多,受寵若驚,重量級掘極都有,應該比兩份還要多,抵食!我最愛乾爽彈牙有嚼勁意粉,掛著欖油及嚥韌牛柳份外滋味食得暢快。香草烤雞配雜菜,發現雞胸搽滿紅椒粉散發微辣,少少綿少少乾搭著爆汁車厘茄還可以。雞髀無得頂無得輸!連皮帶肉狠狠地咬,香噴噴雞皮包著滑嘟嘟嫩嫩白肉滴著汁,使我萬分陶醉。鹽香黑啤雞翼,單骨雞翼?是否煮好才剪開的?膠黏脹卜卜肥美雞皮,鳳脂旺盛肉汁閃閃,咬落甜中帶甘有驚喜。白肉沒怎樣醃過,淡淡的肉搭濃濃的皮剛剛好。炆豬手配黑椒燒汁醬,紅酒汁?黑椒燒汁?杰到似藍棗醬黏黏,味道似

炆豬手配黑椒燒汁醬,紅酒汁?黑椒燒汁?杰到似藍棗醬黏黏,味道似乳豬醬,調得好神奇。歐式燻蹄切得大大舊塞得嘴仔滿滿。我寧願免切自己拿住咬,更狂野更暢快﹗我係德國時,每間餐廳一定有咸豬手供應,而且只會原隻上原汁原味,我都討厭切定上枱的呢﹗三種不同的質地層次分明,豬皮爽脆、脂肪黏膠、瘦肉鬆化,咸香油脂共冶一爐﹗必須整件入口同時嘴嚼,才能感受到她們的演化融合。

醬汁燒豬仔骨,慢工出細貨,等候多時頸都長,終於香噴噴熱力四射地登場﹗忘記了我應該用手撕才能保存其天然質感與精華﹗不能用刀叉切呢。用手拿起肋骨一咬,肉汁爆射,彈牙有嚼勁,清香的醬汁沒有掩蓋豬甜味,非常出色比滿分﹗

黑松露雜菌意粉,還以為會係黑松露汁濕濕的燴意粉,來到的是乾炒啊﹗我鍾意。只有本菇及冬菇吊吊味,炒得靚靚美妙﹗芳香黑松露不嗆不過份,乾爽嚥韌的意粉,熱熱的捲著雜菌大啖大啖釀入,回味再回味。烤豬小髀配炸洋蔥圈,濃濃香草似茴香又似孜然粉,羶羶的氣味,厚厚啖啖肉,醃味濃而偏咸,結實滲著點點肉汁﹗

慢煮牛柳薯角沙律配紅酒燒汁,軟綿濕濕牛味濃,肉汁豐富閃令令。簡單的調味,胡椒海鹽已足夠,味道溫和美妙吸引 3 粒星。香煎煙鴨胸配櫻桃醬,櫻桃汁何解南乳味既?原來係煙鴨胸,唔係新鮮煎焗的,難怪咸得緊要﹗現成已調味,廚師烹煮時再落味就會過咸,睇漏眼以為係煎鮮鴨胸失望啊﹗鴨皮微脆彈彈,油脂肉味突出,卻咸味太濃。

德國腸拼盤,沒有名字沒有介紹,都唔知食緊什麼洋腸﹗可能係法蘭克福腸、黑椒白豬肉腸、脆皮雜肉腸。款款肉味濃而不咸不濁,豬味甜美濕潤滴汁,油潤閃令令微微焦香,淨食已十分美妙﹗可以沾點香草茄汁添少少芳香。

白汁什海鮮意粉,雪藏蝦仁蜆肉魷魚混合,仲有幾條生生的波椒條。感受到即煮意粉的鮮,熱騰騰充滿麵粉香味,彈滑長長掛滿濃郁忌廉汁,黏黏濕濕啜得滿足﹗煙肉芝士焗大啡菇,巨型震撼的呎碼,大大塊口水流。每口都溢出菇味爆出菇汁,爽爽的拼著脆脆煙肉流心芝士的咸香,最佳拍檔﹗

芝士煙肉牛油蒜香焗半殼蠔,薄薄奀滋滋的蠔身,細細粒被芝士煙肉所掩蓋,微暖全部掃入口,麻麻地無肉食不肥美。咖哩軟殼蟹農夫包,好采還有您﹗食完個包夠晒飽肚,香而不辣帶黏而厚的香料咖哩,讓皮脆肉嫩的農夫包所吸收,熱熱的嘴嚼,舒服暢快,味道蠻不錯啊﹗食完有再想食的衝動。烤軟殼蟹成隻啪入口,味道兇猛霸道,腦海即時閃出泰國曼谷的回憶,何解色香味都極為泰菜感覺呢?無燶而漆黑的軟殼蟹,鬆軟的外殼特級甘香,包著綿綿鮮味蟹肉。全晚唯一熱騰騰的菜色,全晚唯一較滿意的菜色﹗

煙三文魚巴馬火腿薄餅,估不到以長形脆餅底演繹,乾爽焦香脆卜卜,沒有傳統餅底的嚥韌芳香,散發陣陣茄汁甜酸味道。配料彷如沒有入過爐,沒有烤過似的。室溫煙三文魚巴馬火腿沙律鋪在熱辣辣薄餅上,摸不著頭腦,德國薄餅是這樣的嗎?幸好食材配搭還算可口,咸咸的肉、咸咸的魚、酸酸的茄、水水的菜。炸洋蔥圈,墊底的洋蔥圈油淋淋凍冰冰,縮水巢皮,幼幼奀滋滋,不是即炸的嗎?

火焰脆豬手,質地比一般餐廳為佳,有一絲炆豬肉感覺,不過份硬實,不過份死咸,鬆化散發咸香。豬皮奇脆無比,油脂黏滑而甘香,食兩三件已經很膩啊。燒牛肉串,外層微暖,內心涼浸浸。全熟輕輕的牛味,嚥韌帶微量肉汁,搭上茄子、脆肉瓜同吃會更可口。香草藍青口意粉,輕輕的香草味依附在意粉上,鹽咸味反而更突出。黏黏糊口的質感,不彈不滑,不會是新鮮即煮吧﹗藍青口陰沉的海水咸味,粉韌的肉質沒有半點鮮甜味道,整體還入得口,說不上好食。
蒜蓉牛油焗青口
燒牛肉串
香草藍青口意粉
2023-12-18
咖哩軟殼蟹農夫包
見到好多人讚佢嘅<<香脆咸豬手配德國腸,洋蔥圈>>($218)好好食…話佢外皮烤得好香脆~我唔食皮嘅,所以我確認唔到🙃但隔離位有食…我就聽唔到卜卜脆嘅聲☺️肉質的確唔會好乾,但冇乜鹹香味~諗住夾埋啲酸菜一齊食可以提鮮!So sad…佢啲酸菜嘅口感好煤咁👉🏻👈🏻洋蔥圈又唔係好特別…德國腸又好似超市買嗰啲包裝腸咁…冇一樣食材令我有encore 的衝動🫤如果想食<<慢煮牛柳薯角沙律配紅酒燒汁>>($178)嘅話🐮坐低就要即刻叫💁🏻‍♀️因為製作需時,要40分鐘~呢個價位得四小嚿嚟講…賣相好似呃秤咁😅😅😅寧願佢一大嚿好似感覺實在啲~我哋六個人share都仲要逐嚿切半🤣切嗰吓…好似超腍😀但係咬入口…唔覺得佢特別腍之餘…係連食牛肉嘅口感都冇埋😗可能因為係慢煮啦~~~我就唔太喜歡🤷🏻‍♀️<<鹽香黑啤雞翼>>($88)係我全晚覺得最好食嘅嘢👏🏻香口得嚟唔會乾晒冇肉汁~味道調教得剛剛好👍🏻不過你唔會食到啤酒味😂<<芝士煙肉薯條>>個人覺得$88嚟講係overpriced 咗~因為佢
話佢外皮烤得好香脆~
我唔食皮嘅,所以我確認唔到🙃
但隔離位有食…我就聽唔到卜卜脆嘅聲☺️
肉質的確唔會好乾,但冇乜鹹香味~
諗住夾埋啲酸菜一齊食可以提鮮!
So sad…佢啲酸菜嘅口感好煤咁👉🏻👈🏻
洋蔥圈又唔係好特別…
德國腸又好似超市買嗰啲包裝腸咁…
冇一樣食材令我有encore 的衝動🫤
香脆咸豬手配德國腸,洋蔥圈

坐低就要即刻叫💁🏻‍♀️
因為製作需時,要40分鐘~
慢煮牛柳薯角沙律配紅酒燒汁

呢個價位得四小嚿嚟講…賣相好似呃秤咁😅😅😅
寧願佢一大嚿好似感覺實在啲~
我哋六個人share都仲要逐嚿切半🤣

切嗰吓…好似超腍😀
但係咬入口…唔覺得佢特別腍之餘…係連食牛肉嘅口感都冇埋😗
可能因為係慢煮啦~~~
我就唔太喜歡🤷🏻‍♀️

<<鹽香黑啤雞翼>>($88)係我全晚覺得最好食嘅嘢👏🏻
香口得嚟唔會乾晒冇肉汁~
味道調教得剛剛好👍🏻
不過你唔會食到啤酒味😂
芝士煙肉薯條

<<芝士煙肉薯條>>
個人覺得$88嚟講係overpriced 咗~
因為佢只係簡單鋪咗熱熔芝士喺上面,同埋有啲煙肉碎…
凍咗之後已經變咗一pat嘢🤷🏻‍♀️
好似d漿糊黐住咗啲薯條咁…….
千島醬海鮮pizza

<<千島醬海鮮pizza>>($98)
Menu寫住有4-5件~ 都估到佢係細㗎喇😅
不過冇諗過細到好似女仔手心咁細😳
最後得4件…圍起嚟成廿幾蚊得三四啖👀
好食還好食…性價比唔高🥲
醬汁烤豬仔骨

我稍為欣賞嘅係<<醬汁烤豬仔骨>>🐷
除咗我覺得佢味道同肉汁都好食過Outback之外👍🏻仲要真係有肉食🥰
佢價錢都分咗$88四件 & $138八件~
如果少人食,唔使格硬叫大份嘥咗個胃,又可以試多啲其他款🙆🏻‍♀️
不過…
佢menu 嘅choices 本身都唔多~
我哋都食咗接近一半,但冇一樣會令我想encore🙈🙈🙈🙊
2023-08-12
醬汁烤豬仔骨
2023-06-01 546 瀏覽
原來大埔都有一間隱世豬手!😍呢間隱世德國餐廳雖然唔近大埔市中心,但都好值得經過去試下佢啲✅豬手!豬手嘅外皮烤得好香脆,而且肉質亦都唔會好乾😋;最貼心嘅係豬手已經去咗骨同預先切好,一拎起就可以放入口食好方便~旁邊仲有德國腸同脆脆洋蔥圈,滿足咗想食德國菜嘅tummy~😜✅蒜蓉牛油白蜆意粉就相對上比較普通,白蜆有好香嘅牛油味,而且份量十足,但意粉嘅蒜蓉味唔太突出而且有少少油膩,如果加少少辣味味道就更加好~😇

2021-10-01 2094 瀏覽
來到德國廚房吃吃德國鹹豬手,飲啤酒,味道算不錯,而且侍應態度很友善,坐得舒服,休閑地過了一個晚上。不過這間餐廳應該為香港人口味調節過,沒有像傳統德國菜那樣很濃味的,雖然沒有很正宗,但是很合我口味呢。🔸芝士煙肉蒜蓉法包 $78法包上加滿芝士和煙肉碎,吃起來非常香口。🔸香脆咸豬手配蜜糖芥末醬 $148豬手不會過鹹,味道是剛剛好,而且烤得非常香脆,咬下去那個皮是超脆的,而且是切好一件件的,很容易進食。🔸接骨木花啤酒啤酒應該是因為加了接骨木花糖漿,所以很好飲,甜甜的,加點點啤酒香,很喜歡呢🧡

🔸芝士煙肉蒜蓉法包 $78
法包上加滿芝士和煙肉碎,吃起來非常香口。

🔸香脆咸豬手配蜜糖芥末醬 $148
好一件件的,很容易進食。

🔸接骨木花啤酒
📍德國廚房 Lecker’s Kitchen 👨🏻‍🍳#黃豆食黃店💛-喺香港食德國菜嘅餐廳唔多 仲要係黃店又好食就真係少之有少🥺而呢間小店嘅德國咸豬手係必食🥴唔敢話佢正唔正宗 但就啱晒黃豆嘅口味 小食都非常出色架🤪仲有個慢煮牛柳同埋啲啤酒都聽講好正🤫🍖香脆咸豬手配蜜糖芥末醬 $148🤤唔太鹹塊皮仲卜卜脆 肉質爽口仲啖啖肉🤤個豬手已經起晒骨切好晒一啖嘅大細 好細心🤤連埋德國酸菜食可以解膩又開胃🥲個蜜糖芥末醬略嫌少咗啲蜜糖味🥖芝士煙肉蒜蓉法包 $78 🤤呢個組合無得輸! 面頭係芝士同煙肉 中間搽咗蒜蓉牛油 三樣嘅味夾得嚟又好出 仲好足料🤤個法包外脆內軟 唔會好乾 趁佢上菜仲熱熱地食最好食!🍝黑松露雜菌意粉 $78🤤意粉分量慷慨 落足雜菌 燈籠椒惹味 🥲味道太淡無咩鹹味🥲唔太食到有黑松露味🍹黑牛(可樂配朱古力雪糕) $30🤤朱古力雪糕同可樂好夾 雪糕仲有朱古力碎🍸傻豹 (雪碧配士多啤梨雪糕) $30🥲兩樣夾埋一齊有啲甜💬總結:值得為個咸豬手去試! 個法包都係必嗌🤪不過每樣分量都好足 兩個人嘅話叫一份main加小食都好夠🥴意粉嘅話就可試可唔試🤣⏳等候時間:book咗枱唔洗等 無限時 食飯吹水好
喺香港食德國菜嘅餐廳唔多

🤤個豬手已經起晒骨切好晒一啖嘅大細 好細心
🤤連埋德國酸菜食可以解膩又開胃
🥲個蜜糖芥末醬略嫌少咗啲蜜糖味

🥖芝士煙肉蒜蓉法包 $78
🤤個法包外脆內軟 唔會好乾 趁佢上菜仲熱熱地食最好食!

🍝黑松露雜菌意粉 $78

🍹黑牛(可樂配朱古力雪糕) $30
🤤朱古力雪糕同可樂好夾 雪糕仲有朱古力碎
🍸傻豹 (雪碧配士多啤梨雪糕) $30
🥲兩樣夾埋一齊有啲甜

⏳等候時間:book咗枱唔洗等 無限時 食飯吹水好地方🤣(入座時間為星期六夜晚7點半 8點左右滿座外面有1-2枱等緊)

💆🏻‍♀️環境:舖頭寬落 有情調好有德國餐廳feel 略嫌有啲暗
香脆咸豬手配蜜糖芥末醬
黑牛/傻豹
2021-05-17 1143 瀏覽
🍖香脆豬手配德國腸洋蔥圈 $198Hot deal✔️豬手皮脆卜卜,香口肉嫩,好熱😍✔️調味剛好、唔會過咸🥰✔️白色嘅徳國腸肉質肥美🌭✔️連洋蔥圈都好食,香甜,不會太厚粉😚-Fried pork knuckles with German Onion roll-Crunchy and hot pork skin -Perfectly seasoned-Amazing German sausage -Onion roll tastes freshly sweet🍝黑松露雜菌意粉$78Black truffle mixed mushrooms ✔️帶香黑松露味,亦多橄欖油👍🏻✔️雜菌份量足😋😋✔️正常偏好嘅意粉質素🍝🍝-Rich truffle flavour with lots of olive oil-Great portion of mushrooms-Nice quality of linguine 💖Pink panther 🐆 $30✔️幾special,味道好夾💕✔️士多啤梨隻味自然,非常好👍🏻唔伏✔️實物冇menu圖片咁吸引🙈🙈-Quite special and tastes great-Th

🍖香脆豬手配德國腸洋蔥圈 $198
Hot deal
✔️豬手皮脆卜卜,香口肉嫩,好熱😍
✔️調味剛好、唔會過咸🥰
✔️白色嘅徳國腸肉質肥美🌭
✔️連洋蔥圈都好食,香甜,不會太厚粉😚
-Crunchy and hot pork skin
-Perfectly seasoned
-Amazing German sausage

🍝黑松露雜菌意粉$78
Black truffle mixed mushrooms
✔️帶香黑松露味,亦多橄欖油👍🏻
✔️雜菌份量足😋😋
✔️正常偏好嘅意粉質素🍝🍝
-Great portion of mushrooms
-Nice quality of linguine

💖Pink panther 🐆 $30
✔️幾special,味道好夾💕
✔️士多啤梨隻味自然,非常好👍🏻唔伏
✔️實物冇menu圖片咁吸引🙈🙈
-The strawberry flavour tastes natural
-picture on the menu looks more attractive

Igable打卡度:8/10
Taste 好味度:8.5/10
Worth revisiting返兜度:8.5/10

2020-08-04 3015 瀏覽
晚餐食外賣已成常態,於網上見到這個套餐真心覺得物超所值,所以決定要親身試一試。才200元,有德國脆皮豬手、德國香腸小拚盤(共有三條),再加上洋蔥圈及德國麥啤兩支(330毫升),印象中從前一隻豬手已經要大約$150,德國啤酒則大約$40一支,所以帳面價的確吸引。由這餐廳回到家大約需時15分鐘,洗手後立即開動,香腸、豬手和洋蔥圈仍然有微溫,不需要以微波爐加熱,真的不錯。德國豬手的皮仍然很脆,加上甜芥辣,好味。至於三條德國香腸味道亦不錯,起碼不是一些下價劣質香腸,因為今時今日很多餐廳都因為疫情減價而將貨就價,幸好這家餐廳並沒有這樣做。此套餐的份量亦非常大,對於並不吃太多的女士而言,這個可能是一個三人套餐。

2020-07-31
10 分鐘 (外賣自取)
2020-07-01 1842 瀏覽
其實都食過好幾次,質素一直keep到沒有變,認為真的值得推薦。6點就去到,因為懶book枱,搏一搏攝個early dinner。😁我們試過脆豬手、慢煮牛柳、單骨雞翼、青蘋果華道夫沙律、釀蘑菇、青口……😋食物真的沒話說,每次都想試新的,但又忍唔住叫返豬手同慢煮牛柳。豬手好脆,係脆到旁邊都聽到卜卜聲果隻,肉不會鞋,味道剛好,不會太鹹,香口的豬手同啤酒好夾。慢煮牛柳好嫩,肉味濃,每次總想再多吃幾件。雞翼是有點鹹,真的要佐酒,但因為單骨,每次不用吃太多,飲幾啖啤酒,其實好爽。其他小食都是恰到好處的,每隔一段時間,就會想重遊舊地,再食一餐。啤酒選擇亦多,總有合適的口味。😘
啤酒選擇亦多,總有合適的口味。😘
2020-05-08 501 瀏覽
難得今日在大埔開工,仲可以準時鬆人,同事即刻話帶我去威威,要去Happy Hour一下,我話乜唔係d酒吧收晒皮咩?佢話啤一啤唔一定係去酒吧嘅,佢話大埔有間德國餐廳,d德國啤酒好好飲,於是我當然係二仔底:死跟啦。呢間餐廳唔係好大,目測5至6張枱左右,不過入到去真係好surprise,因為黃昏6點呢d時間竟然已經有兩枱客喺度食(我開頭仲以為我地可以包場架)。由於跟住要返屋企食飯,所以齋飲無叫野食,我同事叫咗一支西柚啤,而我就試咗支無酒精啤酒,我仲問老闆娘無酒精都可以叫做啤酒咩?佢話香港法例話酒精含量少過0.5%就可以叫做0酒精,講真,入口真係好似淡口嘅啤酒,好淡好淡嗰隻,味道近似台灣金牌啤,真係呃得下人,下次有人隊我我一於飲呢隻,佢個名叫Bitburger Drive 0.0%。至於我同事嘅西柚啤我都飲咗一啖,少少酸,好清新好爽,好似今日咁熱嘅天氣就真係啱晒,我同事飲晒成支,完全無醉意,原來西柚啤嘅酒精度只有2.5%,比一般啤酒低差唔多一半,所以最後我哋兩條友話就話Happy Hour,但係就全無醉意咁離開。題外話,我見隔離枱隻豬手都好似好正,下次一定再黎試埋。
0酒精啤酒
2020-05-07
0酒精啤酒
大埔區內的德國菜寥寥無幾試過另一家,今次就試試這家德國廚房!店面小小的,幾乎滿座,幸好有提早致電訂座~同行人數共8人點了兩款手工pizza,西班牙狂牛pizza及千島醬海鮮pizza 慢煮牛柳薯角沙律﹑香脆咸豬手配德國腸﹑黑松露什菌意粉﹑醬汁烤豬仔骨(8件)﹑特式腸拼盤及單骨雞翼另外點了兩款德國啤~~手工pizza,餐牌上列明有4~5件但上桌時,仍然覺得份量偏細千島醬海鮮pizza,由於size太細,不覺得吃到什麼海鮮千島醬的味道尚算ok西班牙狂牛pizza,份量同樣細,牛肉不多味道普通~兩款pizza都是薄批底,夠香脆黑松露什菌意粉,份量適中黑松露味幾香,意粉爽滑彈牙~加蒜蓉雜菌炒,松露味亦沒被掩蓋~單骨雞翼,配啤酒的最佳小食~香口得來又不會失去肉汁!味道醃得剛剛好!醬汁烤豬仔骨(8件),跟平日的有點不同平時吃的會有很多bbq sauce但這款相對的乾身,味道雖然ok,但個人偏好充滿醬汁的多些!香脆咸豬手配德國腸,豬手的份量都多豬手皮超香脆而肉嫩,稔滑易咬配酸菜可消解膩滯感伴碟的洋蔥圈也很好吃~~洋蔥香甜完整,脆漿不會厚身~~特式腸拼盤不熟悉德國腸的種類,每款腸只有一條,大家分少少來
大埔區內的德國菜寥寥無幾
試過另一家,今次就試試這家德國廚房!
店面小小的,幾乎滿座,幸好有提早致電訂座~

同行人數共8人
另外點了兩款德國啤~~

手工pizza,餐牌上列明有4~5件
但上桌時,仍然覺得份量偏細
千島醬海鮮pizza
千島醬海鮮pizza,由於size太細,不覺得吃到什麼海鮮
千島醬的味道尚算ok
西班牙狂牛pizza
西班牙狂牛pizza,份量同樣細,牛肉不多
味道普通~
兩款pizza都是薄批底,夠香脆
黑松露什菌意粉
黑松露什菌意粉,份量適中
黑松露味幾香,意粉爽滑彈牙~
加蒜蓉雜菌炒,松露味亦沒被掩蓋~
單骨雞翼
單骨雞翼,配啤酒的最佳小食~
香口得來又不會失去肉汁!
味道醃得剛剛好!
醬汁烤豬仔骨(8件)
醬汁烤豬仔骨(8件),跟平日的有點不同
平時吃的會有很多bbq sauce
但這款相對的乾身,味道雖然ok,但個人偏好充滿醬汁的多些!
香脆咸豬手配德國腸
香脆咸豬手配德國腸,豬手的份量都多
豬手皮超香脆而肉嫩,稔滑易咬

配酸菜可消解膩滯感
伴碟的洋蔥圈也很好吃~~
洋蔥香甜完整,脆漿不會厚身~~
特式腸拼盤
特式腸拼盤
不熟悉德國腸的種類,每款腸只有一條,大家分少少來試試
幾款腸的肉味可口,也是佐酒的一道好小食~~
伴碟的薯角夠香脆!
慢煮牛柳薯角沙律
最後一道菜是慢煮牛柳薯角沙律
除了豬手外,慢煮牛柳是這頓晚餐中,好吃的一道菜
牛柳份量不多,經過慢煮,肉質稔滑軟嫩,肉汁被鎖緊,牛味幾香!正

配菜同樣是香香脆的薯角~~
兩款德國啤酒,分別是Kostritzer Schwarzbier及 Benediktiner Weissbier Dunkel
Kostritzer Schwarzbier
Kostritzer Schwarzbier如同drink menu介紹一樣,是帶酸的,像炭焙黑咖啡的味道!
不愛喝齋啡的人應該不太喜好這味道!
Benediktiner Weissbier Dunkel (前)
Benediktiner Weissbier Dunkel的麥味都算重,麥香中帶點甜,味道清爽,容易入口

整體而言,如果很講求所有食物的質素,此店未不算特別好
有些食物只屬合格質素~~
論啤酒,個人覺得drink menu做得好仔細,讓不熟悉德國啤酒的人仍能按口味作出選擇
佐酒小食不錯,也有一兩道食物水準尚佳
值得為豬手&牛柳再來
2019-10-12
香脆咸豬手配德國腸
慢煮牛柳薯角沙律
2020-01-06 1323 瀏覽
喺德國住過幾年,最懷念就係佢嘅啤酒,因為真係好飲d。市場上面雖然有好多德國啤酒俾我揀,不過最多地方見到嘅E字頭同埋P字頭德國啤酒絕對唔係我嘅至愛,喺尖沙咀河內道有間德國酒吧,個德國Bartender介紹我飲呢一隻B字頭Lager,我都覺得麻麻地,反而佢介紹我一隻S字頭同埋B字頭嘅德國麥啤味道唔錯,可惜都係喺香港飲唔到我係德國最鍾意嘅福斯坦堡小麥啤,不過今日好好彩,竟然喺大埔呢一間山旮旯德國餐廳發現有福斯坦堡,一口氣飲咗三杯。福斯坦寶係德國皇家御用啤酒,我自己覺得佢嘅味道比其他牌子嘅德國麥啤高幾班,清爽得黎麥味又夠香,如果鍾意飲啤酒嘅朋友一定要試吓,不過可惜香港未見過有得飲,所以似乎我之後都要成日入大埔嘞。
2019-11-04 1680 瀏覽
今日同朋友食飯,黎到附近見有日本菜同德國菜揀,突然想食豬手,最後就揀左呢間德國菜啦。小店好受歡迎,好彩仲有一張枱冇人book可以坐,遲我哋5分鐘左右黎既食客就要喺外面等。Menu既選擇唔少,飲品就主要係酒類。我同朋友諗左陣就決定叫炆燉豬手配黑椒燒汁醬、香煎煙鴨胸配櫻桃醬。MenuMenu炆燉豬手配黑椒燒汁醬。豬手好腍,皮好滑,本身已經有黑椒味。黑椒汁香濃,但係唔會好咸。炸洋蔥圈脆身,唔多油,粉唔厚。香煎煙鴨胸配櫻桃醬。鴨胸腍,有少少煙燻既香味,皮好脆。略嫌多油。配合酸酸地既醬汁可以消膩。野食非常高質,份量又唔會太多食到好滯。環境唔錯,位與位之間既距離唔算好闊。但係佢有道側門可以上菜比坐最入既客人,設計得幾好。店員好有禮貌,所有野食即叫即整,大概等10-15分鐘左右。唔錯既小店,好受歡迎所以會建議想黎既各位book左位先。

Menu既選擇唔少,飲品就主要係酒類。
Menu
Menu
炆燉豬手配黑椒燒汁醬
香煎煙鴨胸配櫻桃醬

唔錯既小店,好受歡迎所以會建議想黎既各位book左位先。
2019-11-02
炆燉豬手配黑椒燒汁醬
2019-05-24 1728 瀏覽
又同老公拍拖食好嘢,想食德國菜,去左大埔呢間幾有heart嘅德國餐廳。餐廳位置喺內街,比較少人發現~~老闆對每一個客人都好細心,對餸菜有任何意見或者問題都會慢慢解釋同埋介紹裏面裝修好有德國小餐廳feel。兩個人又好想試吓多啲款式,老闆就介紹咗呢個Hot Deal(火焰鹹豬手、脆薯餅、幾種德國腸)。火呀!火焰鹹豬手,個皮好脆,有少少酒味,一啲都唔油膩,份量啱啱好。叫多個西班牙狂牛Pizza,個Pizza真係好好食,完全同出面連鎖店嗰啲Pizza冇得比。青蘋果椰果特飲,個樣好吸引,味道同呢餐Pizza同豬手簡直Perfect match。好鍾意呢支旗仔今次幫襯用咗OpenRice嘅八八折優惠,賣單只係$300左右,CP值超高啦
餐廳位置喺內街,比較少人發現~~

Hot  Deal

青蘋果椰果特飲

好鍾意呢支旗仔

Hot  Deal
青蘋果椰果特飲
2019-03-13 1111 瀏覽
見到fb話呢度德國啤買一送一咪去試吓,佢啲黑啤不太濃,幾好飲,不過就唔記得個牌子名,另外生啤都係$60,買一送一即$30一杯,平!!叫咗個火熖咸豬手,有啲rum酒味,幾特別,隻豬手都幾好食,佢啲自家製酸菜都好味,咁食吓豬手又食吓酸菜,無咁”漏”,另外再叫咗個青蘋果沙律,芝士煙肉焗薯條,個薯條用嚟送酒都唔錯呢個地方雖然唔係大街大巷,但都唔太難搵,啱啱係停車場隔離,佢裡面暗暗地、靜靜啲,一個傾計好地方,會再去

2019-03-05
上星期五同男朋友黎左大埔呢間德國廚房食野飲野HappyFriday,原來星期一至四經openrice訂座有85折,等我下次再黎先。呢度有幾款不同的德國啤酒選擇,有生啤口感爽d,又有德國麥啤口味就濃d,任君選擇。價錢都幾吸引,咁大杯只係$48無食到咸豬手,叫左個豬仔脾配洋蔥圈。洋蔥圈不是新鮮炸起有d凍左,焗豬仔脾有三舊,份量okay,個人覺得味道有點過咸但有個茄醬配番可中和個咸味,整體味道也不錯。三文魚巴馬ham簿餅,簿餅焗得好香好鬆脆,材料份量十足,配德國啤一流

無食到咸豬手,叫左個豬仔脾配洋蔥圈。