EGPlus

EGPlus

最愛德國啤
訊息
正顯示第 110 篇(共 151 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

這個魚湯烏冬盛惠$75,入面D料只有魚片、魚蛋、魚片頭同埋娃娃菜,再加兩粒番茄仔同埋野飲連埋,野飲就係雪櫃入面D汽水、紙包裝飲品同埋礦泉水任揀,好似有D貴,今次終於試咗,重點係佢個魚湯,真係好鮮味,魚味好濃,個湯嘅質地都香滑,似乎真係自己煲而唔係工業製成品黎嘅,無味精嘅感覺,呢度個廚真係非常有誠意。成日經過都見佢門口貼張野出黎話「魚湯烏冬售罄」,真係有料到。 另外仲叫咗個腐乳薯條,喺薯條上加一粒乾嘅腐乳,然後仲有個腐乳醬,估唔到腐乳同薯條都幾夾,同埋粒乾腐乳都幾過癮。一人前$123,無收加一,物有所...
FEB 24

雞煲唔一定要食麻辣嘅,今日試咗藥膳醉雞煲,味道都唔錯,最主要係啲雞嘅質素真係高。半隻雞兩個人食fit晒,因為個雞肉同埋個湯底係分開上,所以好清楚可以睇到啲雞肉都幾白淨唔會有瘀色,佢啲肉嘅顏色都幾新鮮。個藥膳雞湯真係好清潤,而且比想像之中少油,所以喺打邊爐之前趁佢未被污染嗱嗱臨整返兩三碗先,佢啲藥材未又唔會好濃,都幾OK。原來半隻雞都唔少嘢,所以火鍋配料我哋只係叫咗韭菜餃,因為侍應話佢哋呢度嘅韭菜餃係自家製,所以就試吓啦,都真係幾好食,我估唔會係即叫職包,但係連啲韭菜都好新鮮嗰吓勁。見隔籬枱有杯巨型...
FEB 24

朋友推介呢一間位於油麻地很有特色嘅餐廳,佢係一間中東fusion菜嘅餐廳,因為佢除咗有好傳統嘅warp卷同kebek之外,亦都有烤雞同pizza。今次得兩個人,所以試唔到太多野,叫咗個pizza同momo plater(尼泊爾餃子拼盤),兩樣野都好味道。呢個就係momo plater尼泊爾餃子拼盤,味道同口感都同我地嘅水餃差不多,不過佢入面嘅餡係結實少少同埋乾身少少,我就覺得有點似韓國嘅餃子。pizza就揀咗個素食pizza,上面有烤芝士、羅勒、菠菜、洋蔥等,味道唔錯,d烤芝士好正。
FEB 24

夜晚經過太安樓就會心思思想去幫襯呢間即叫即炒的炒粉麵外賣檔,河粉、腸粉,油麵、烏冬及公仔麵等任居君選擇,配料就有火腿絲、肉片、蟹柳絲、芽菜、韭黃、獅子狗魚蛋片、蝦餅條絲、紅腸絲、煎蛋等。今次我粉麵就就揀咗炒腸粉,配料就因為懶惰所以叫咗雜錦就算數。即叫即炒嘅腸粉,15分鐘拎到返屋企仲係熱嘅,炒得好有鑊氣,而且夠晒平,真係好掂。
FEB 24

呢間荃灣的素食放題,款式多味道好質素高,值得一試。晚市$138一位,再加一,限時90分鐘。咁多樣食物之中我最鍾意芋頭魚,好香芋頭味又唔夠粉。另外佢啲炸嘢都幾好食,例如炸蓮藕炸茄子炸腐皮卷炸春卷等,佢個炸煎堆炸荔芋卷同芋角就一般。熱盤方面,南乳粗齋同埋佢個炒麵同炒河都好食,仲有佢啲酸齋都幾好食。甜品方面,綠豆沙同懷舊水晶餅都唔錯,另外佢竟然有炸鮮奶。飲品方面就有普洱茶、夏枯草,呢兩樣又凍又熱,另外佢仲有橙汁。每位$138再加一,抵。
FEB 24

西灣河太安樓正宗台式黑糖綜合豆花材料足口味夠晒台灣feel,入面除咗豆花之外仲有芋圓地瓜圓迷你湯圓同埋紅豆,芋圓同地瓜圓嘅size比較巨型,不過味道幾好,食得出芋頭味同番薯味,就好似喺台灣夜市食到嘅味道咁樣,好正。另外佢啲紅豆真係好掂,軟綿綿得嚟紅豆味夠晒香濃,煲到少少起沙,我個人就非常喜歡。佢嘅迷你湯丸煙煙韌韌口感同味道都唔錯。至於個豆腐花就夠晒滑。呢碗野雖然落咗黑糖,不過佢嘅甜度都調得幾適中。
是次消費
每人約$160
NOV 23

呢間雞煲店的雞煲份量真係好足,我地兩個人叫半隻雞再叫多咗一份蝦滑,叫做好勉強先食得晒,感覺上佢嘅半隻雞係多過出面其他地方嘅,連蝦滑一份都有兩條,咁闊佬好少見,咁樣食一餐先至係每人大約$160左右,都真係好抵食。佢嘅椰子雞煲,雞同湯係分開上嘅,另外仲會由伙記幫你倒個椰青落個湯底度,然後等到個湯滾起又會黎幫你將D雞倒埋落個湯底度。D雞好滑,個湯底落咗新鮮椰汁又真係好味D好Fresh,感覺又清又潤。佢個手打蝦滑都好新鮮,食落好Q彈。個雞湯無味精好好飲,D雞食好耐先食得晒。
NOV 23

呢一間日本餐廳似係新開嘅,以日本鹿兒島吉列豬扒作招來,未係最頂級,不過都算係OK而且物有所值。吉列豬柳定食︰吉列豬柳的粉漿厚薄適中,豬柳本身是厚切,所以有咬口兼入口有充實的感覺。點餐時可以加菜絲,而定食除咗碗飯同麵豉湯之外仲有蒸蛋同一小碟前菜仔。 燒三文魚頭︰燒得夠火喉,少少燶邊所以夠晒香,三文魚呢D豐富魚油嘅魚用黎燒真係特別好食。 炸魷魚鬚︰佢D魷魚鬚都算粗,入口煙煙韌韌爽口彈牙,係一樣幾好嘅餐前小食。 魚生飯定食︰D魚生都算新鮮,解凍時間夠唔會有冰味,隻蝦幾甜。
NOV 23

呢一間泰國菜間唔中就會幫襯一下,因為附近真係無其他泰國餐廳,佢嘅出品唔食話非常出色,不過就叫做水準穩定,收費合理,服務都OK。小食叫咗個炸蝦餅,都幾厚身,炸得唔會太乾,一定要點埋個甜酸醬,如果唔係就真係無乜味道。 個海南雞做得唔錯,幾滑幾好食,而且又唔會好肥好多脂肪。 泰式炒金邊粉係我的最愛,佢呢度都算炒得乾身,不過就略嫌佢唔係好夠鑊氣。
NOV 23

天氣終於凍返少少,係時候去打邊爐,鍾意黎呢間因為貪佢有德國啤酒飲。 叫咗個炸蝦餅餸啤酒等齊人,個蝦餅彈牙好食。啤酒就主力飲呢兩隻,來自德國嘅,左面係黑啤右面係西柚啤,衣家仲要做緊特價$10一支,平過飲汽水。 湯底揀咗豬骨湯,都幾多豬骨,另外D粟米都幾甜。 呢度D韭菜餃都幾新鮮,味道唔錯,D韭菜好香,新鮮就係好食D啦。 我地仲叫咗個手打蝦丸,一份有八粒,晶瑩剔透,幾新鮮幾爽口彈牙。打邊爐如果無肉又點得呢?不過我地反傳統,無叫一般肥牛,反而叫咗牛白肉同埋手刨羊肉。 牛白肉基本上焯一焯一見佢縮就食得,好...
Top