2020-05-08 501 瀏覽
難得今日在大埔開工,仲可以準時鬆人,同事即刻話帶我去威威,要去Happy Hour一下,我話乜唔係d酒吧收晒皮咩?佢話啤一啤唔一定係去酒吧嘅,佢話大埔有間德國餐廳,d德國啤酒好好飲,於是我當然係二仔底:死跟啦。呢間餐廳唔係好大,目測5至6張枱左右,不過入到去真係好surprise,因為黃昏6點呢d時間竟然已經有兩枱客喺度食(我開頭仲以為我地可以包場架)。由於跟住要返屋企食飯,所以齋飲無叫野食,我同事叫咗一支西柚啤,而我就試咗支無酒精啤酒,我仲問老闆娘無酒精都可以叫做啤酒咩?佢話香港法例話酒精含量少過0.5%就可以叫做0酒精,講真,入口真係好似淡口嘅啤酒,好淡好淡嗰隻,味道近似台灣金牌啤,真係呃得下人,下次有人隊我我一於飲呢隻,佢個名叫Bitburger Drive 0.0%。至於我同事嘅西柚啤我都飲咗一啖,少少酸,好清新好爽,好似今日咁熱嘅天氣就真係啱晒,我同事飲晒成支,完全無醉意,原來西柚啤嘅酒精度只有2.5%,比一般啤酒低差唔多一半,所以最後我哋兩條友話就話Happy Hour,但係就全無醉意咁離開。題外話,我見隔離枱隻豬手都好似好正,下次一定再黎試埋。
0酒精啤酒
2020-05-07