餐廳: 壽兵衛 - 壽喜燒專門店
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-26 222 瀏覽
銅鑼灣嘅壽兵衞,一直係我最愛嘅壽喜燒,上年嚟食過lunch,一試難忘,心心念念想再去食,見而家有做優惠,980一位有個CX 餐。先付三點南非鮑魚,柚子鮟鱇,精緻蟹膏好IG able 擺碟好適合打咭,唔只賣相精美,鮑魚爽口,鮟鱇酸酸甜甜好開胃,唔錯嘅前菜,新鮮蟹膏係個點綴。由淡味食到濃味,好有層次感。刺身三點深海池魚,帶子,拖羅,最緊要全部新鮮!而拖羅有極上級數,大滿足!三文魚籽松葉蟹茶碗蒸 關西風壽喜燒:除咗嘢食好味之外,Service好👍🏼好有氣氛,由頭到尾都有人服侍,肉🥩來張口!睇相都非常回味,又想book定下一次呀!以下嘅肉係好食到🤤見到圖已經流晒口水,而同行友人不斷重複話”好似去咗旅行咁”,有關西壽喜燒嘅味道同質素,食呢間餐廳可以唔使飛日本都食到咁高質嘅 A4和牛肩胛係我最喜歡嘅,肉質鮮嫩可口多汁A4和牛西冷油脂分布比例完美無瑕A4和牛肉眼非常淋身軟滑🤤好juicy 季節野菜盛合黑松露和牛炒烏冬甜品,好有驚喜,竟然係開心果雪糕配蜜瓜!$980饗樂同時賺取里數 CX 餐值得推!🤩

先付三點
南非鮑魚,柚子鮟鱇,精緻蟹膏

刺身三點
深海池魚,帶子,拖羅,最緊要全部新鮮!
而拖羅有極上級數,大滿足!

關西風壽喜燒:
除咗嘢食好味之外,Service好👍🏼

A4和牛肩胛係我最喜歡嘅,肉質鮮嫩可口多汁
A4和牛西冷油脂分布比例完美無瑕
A4和牛肉眼非常淋身軟滑🤤好juicy

黑松露和牛炒烏冬

甜品,好有驚喜,竟然係開心果雪糕配蜜瓜!

饗樂同時賺取里數 CX 餐值得推!🤩
2024-04-22
  • 刺身三點
  • A4和牛肉眼
  • A4和牛西冷
出街想食餐好既,諗起日式壽喜燒,就去了位於銅鑼灣,地點方便的壽兵衛!壽兵衛做更個Cathay優惠套餐,邊食邊賺里數,HK$980一位,因為份量好足,價錢都好合理!頭盤刺身三點],北海道帆立貝刺身鮮甜,深海池魚口感好爽口,大拖羅無筋,入口即溶!好正!👏🏻👍🏻[三文魚籽松葉蟹茶碗蒸],蛋蒸得好滑溜,好足料,有好多蟹肉同埋三文魚籽!然後就開始主菜時間了,[關西風壽喜燒],師傅講解比我地知道有三種唔同部位的和牛,首先吃的是[A4和牛肩胛],脂肪比例是適中,牛肉味比較香濃,沾點甜醬油,配以生雞蛋醬,真的是人間美食,配埋日本香米飯,吃的好高興又滿足!,係油脂比例最高的,和牛的香氣在口腔中留了很久!肉質鮮嫩無比的!去到中段,會有休息時間,會上蔬菜調和一下,吸引了醬汁的味道,連蔬菜都好出色。然後繼續[A4和牛西冷],油脂比例最少,牛肉口道適中,口感比較有層次,也是很建議配米飯一起吃的!這時候,姬松茸清湯來了,可以調和一下味蕾,還有其他的各種蔬菜。最後仲有[黑松露和牛炒烏冬],師傅仲好問黑松露有無需要加多點,份量真係好足料又惹味,所以一定食得夠飽!😆飯後仲要有開心果味雪糕同埋日本蜜瓜🍈,好正!

頭盤[先付三點],由清至濃味,磯燒日本鮑魚、鮟鱇魚肝配柚子醋和蟹膏凍豆腐,開胃美味!

[刺身三點],北海道帆立貝刺身鮮甜,深海池魚口感好爽口,大拖羅無筋,入口即溶!好正!👏🏻👍🏻

[A4和牛肉眼],係油脂比例最高的,和牛的香氣在口腔中留了很久!肉質鮮嫩無比的!

2024-04-22
  • 日本A4和牛肉眼
2024-04-16 207 瀏覽
前排計劃去旅行, 得知銅鑼灣壽兵衛聯乘Cathay推出限定套餐, 同時可以賺飛行里數。今晚等埋丫女放工, 一齊去嘆咗個dinner。餐廳全吧檯式座位, 均可以近距離欣賞師傅煮理食物過程。前菜三點:磯煮鮑魚爽口香甜, -鮟鱇魚肝creamy微辣, 蟹膏豆腐甘甜香滑刺身三點:鮮甜帆立貝, 深海池魚厚切鮮味, 拖羅魚油豐富三文魚籽松葉蟹茶碗蒸:茶碗蒸蛋滑得入口即化, 有絲絲蟹肉, 味道鮮甜, 配有三文魚籽增加鹹鮮同埋口感層次。送上三款不同部位嘅和牛色澤嫩紅新鮮, 店員於席前為我地準備和牛壽喜燒,不得不讚呢間嘅壽喜燒汁醬調味得味道剛剛好, 唔會死鹹, 甜甜地, 跟和牛很搭配;而店員協助煮理每款和牛都會配上不同蔬菜, 有助平衡該部位嘅膩。店員送上雞蛋黃同埋少許日本北海道米飯, 和牛沾上蛋汁, 令口感更滑溜;和牛肩胛: 對比下, 牛脂比例較少, 較為有咬口日本和牛肉眼: 牛脂比例多, 店員搭配燒南瓜片, 有助減膩, 和牛肉質鮮嫩, 沾蛋汁令口感更滑, 脂香味濃食完咁膩嘅和牛部位, 就送上野菜同埋洋蔥, 盡吸了甜甜嘅壽喜燒汁, 甜得黎又可以平衡口中嘅膩。日本和牛西冷: 牛脂較肉眼少, 同樣肉質超嫩,

餐廳全吧檯式座位, 均可以近距離欣賞師傅煮理食物過程。

前菜三點:

刺身三點:
鮮甜帆立貝, 深海池魚厚切鮮味, 拖羅魚油豐富

三文魚籽松葉蟹茶碗蒸:

和牛肩胛: 對比下, 牛脂比例較少, 較為有咬口

日本和牛西冷: 牛脂較肉眼少, 同樣肉質超嫩, 只配搭日本春菊, 甘香美味。

最後, 再於煮理完和牛嘅鐵板上炒黑松露和牛炒烏冬,
烏冬濕滑, 加入和牛碎同埋黑松露, 正!

送上清湯, 清一下口中濃郁味道。

甜品有多汁香甜, 林得入口幾乎溶掉嘅蜜瓜, 同埋特濃芝麻味嘅芝麻雪糕。

整個套餐, 滿足又飽肚。
2024-04-16
2024-02-16 834 瀏覽
朋友話想食壽喜燒🥰 上網見到好多人都讚依間正😍 所以我地就揀左佢❤️ 一上到去見到開放式廚房😎 師傅即席係你面前整俾你食🫶🏻 正呀👍🏻Deluxe Wagyu Set 🐮 ($980)前菜三點🥗 賣相好精緻🥰蟹肉蟹膏豆腐🦀 口感好滑🥰 蟹味鱗甜鮟鱇魚肝🐟 配咗酸醋同埋辣蘿蔔😍 比較粉粉嘅口感🥰磯煮鮑魚口感好彈牙🫶🏻海之幸刺身三點油甘魚🐟 口感爽身 帆立貝味道好鮮甜❤️拖羅🐟 質感軟熟👍🏻 充滿魚香🫶🏻蒸物蒸蛋🥚 入面蟹肉絲好多👍🏻 仲有三文魚子粒粒好鮮甜🥰 再加埋少少菇😍 d 蛋好香滑❤️海膽和牛他他🐮賣相超靚🥰 和牛他他加上青蘋果🍏 用左黑松露汁❤️ 再配隻生既鵪鶉蛋🥚 將佢哋全部放上青瓜面一齊食🫶🏻 會更加清新🌿季節野菜盛盒🥬超多款唔同既蔬菜🥰 菇、 大蔥、 洋蔥🧅、皇帝菜、金菇、芋絲、紅蘿蔔🥕、娃娃菜等等🥰 全部都勁新鮮👍🏻美國熟成牛熟成咗21日美國牛肉🥰 用煎煮方式😍入邊仲包住啲京蔥❤️ 點埋新紀元紅雞蛋🥚 勁香滑😎鹿兒島日本和牛肉眼鹿兒島日本和牛西冷依兩款都係A4肉🥰 用左壽喜燒方法煮😍 肉眼肉質比較林身🫶🏻 而西冷肉味比較濃味❤️牛舌巴西牛舌用咗雪鹽再加咗辣蘿蔔蓉同埋少少蔥做調味🥰 牛

Deluxe Wagyu Set 🐮 ($980)
前菜三點🥗 賣相好精緻🥰

美國熟成牛

鹿兒島日本和牛肉眼
鹿兒島日本和牛西冷

牛舌
巴西牛舌用咗雪鹽再加咗辣蘿蔔蓉同埋少少蔥做調味🥰 牛舌勁厚切😍

食事滿溢筋子釜飯🍚 加左枝豆、蟹肉🦀 同黑松露😍 食落陣陣松露香❤️

甜品🍮
  • 茶碗蒸
  • 滿溢筋子釜飯
  • A5和牛肉眼
2024-02-13 598 瀏覽
去大阪無緣食到壽喜燒,想不到香港都可以品嘗到傳統關西的壽喜燒🤩是師傅一對一為你調製,看著師傅烹調再品嘗美食,絕對是一種享受。 Deluxe Wagyu Set $980/位前菜三點:螢光魷魚:很有咬口,質地彈牙鮟鱅魚肝:口感幼滑,味道帶點柚子清新蟹膏豆腐:濃濃的蟹膏再配嫩滑豆腐,兩者味道很夾🍣海之幸刺身三點:分別有帆立貝、深海池魚及拖羅。肉質新鮮爽口,鮮味十足。蒸物:🥚三文魚子墨汁茶碗蒸第一次食到黑色的茶碗蒸,口感細滑,墨汁中夾雜微微蒜香,三文魚籽份量不少,每吃一口都感受到魚籽爆開的滋味。🥓海膽和牛他他A4和牛包裹着牙蔥,上面舖滿黑魚子,點上柚子酸汁,味覺清新。採用蘋果碎再配上A5和牛他他,夾著紫蘇葉同紫菜,多重滋味。
🥩巴西牛舌不得不說牛舌非常厚身,充滿牛味。牛舌下鋪滿吸收醬汁的生洋蔥,面加上辣蘿蔔蓉、淡雪鹽、柚子汁,整個吃很滿足!🥩美國熟成牛分別有日本和牛肉眼及和牛西冷兩款牛都很高質!配上生的黃雞蛋口感更滑A5 和牛入口即溶,配少量飯及南瓜,可減低油膩感。和牛西冷配上日本春菊,感覺亦不太油膩。🍚滿溢筋子斧飯不得了,材料十分豐富!師傅先將三文魚、枝豆、黑松露混合烹調。之後會另上一大碗

Deluxe Wagyu Set $980/位

前菜三點:

螢光魷魚:很有咬口,質地彈牙
鮟鱅魚肝:口感幼滑,味道帶點柚子清新
蟹膏豆腐:濃濃的蟹膏再配嫩滑豆腐,兩者味道很夾

🍣海之幸刺身三點:

分別有帆立貝、深海池魚及拖羅。肉質新鮮爽口,鮮味十足。

蒸物:
🥚三文魚子墨汁茶碗蒸

🥓海膽和牛他他

採用蘋果碎再配上A5和牛他他,夾著紫蘇葉同紫菜,多重滋味。

🥩巴西牛舌

🥩美國熟成牛

分別有日本和牛肉眼及和牛西冷
兩款牛都很高質!配上生的黃雞蛋口感更滑

🍚滿溢筋子斧飯

三文魚籽,起初以為師傅是拿出來加,誰不知原來是叫我任加😳最後貪心的我每口都是三文魚籽😂

汁物
舞茸菇湯

菇味香濃,有解油膩感覺

甜品
日本蜜瓜配柚子雪芭,很清新,解解之前既牛肉油膩感

• 日本和牛西冷
  • 美國熟成肉眼
2天前 0 瀏覽
剛從鹿兒島回來,還對鹿兒島念念不忘,立即來這裏嘆一嘆鹿兒島和牛,滿足一下自己。 **前菜三點**:日本磯煮鮑魚的口感堅實而細膩,每一口都能感受到海洋的鮮味。虎蝦肉質彈牙,帶有淡淡的甜味,而鮟康魚肝則是濃郁而滑順,與柚子醋的清新酸味形成完美的對比。 **刺身三點**:帆立貝刺身厚切而鮮甜,鰤魚刺身油潤細膩,中拖羅則是脂肪豐富,入口即化。每一片刺身都切割得剛剛好,保留了魚肉最原始的美味。 **三文魚子松葉蟹茶碗蒸**:蒸蛋質地柔滑,三文魚籽的爆漿感與松葉蟹的鮮甜完美融合。 **關西風壽喜燒**:肉質鮮嫩的A4和牛在師傅的巧手下,與醬汁完美結合,每一口都是濃郁的幸福感。 **A4和牛三吃**:肩胛部位的和牛肉質細嫩,肉眼部位則更為多汁,西冷部位的肉質則是最為緊實,三者各有千秋,而我最喜歡肉眼部位,香濃牛味齒頰留香。 **野菜季節盛盒**:精選時令蔬菜,在同一鍋內烹煮,既保留了蔬菜的原始風味,又吸收了壽喜燒的精華。 **黑松露和牛炒烏冬**:濃郁的黑松露香氣與和牛的鮮美完美結合,烏冬的Q彈口感與黑松露的香氣相得益彰,師傅問過我喜歡香濃還是清淡,我說喜歡香濃的,他便重重的加了黑松露, 香氣撲鼻,

**前菜三點**:

**黑松露和牛炒烏冬**:濃郁的黑松露香氣與和牛的鮮美完美結合,烏冬的Q彈口感與黑松露的香氣相得益彰,師傅問過我喜歡香濃還是清淡,我說喜歡香濃的,他便重重的加了黑松露, 香氣撲鼻,實在滿足。

3天前 0 瀏覽
適逢出糧日為咗獎勵自己,今次去一間高檔餐廳食晚飯!餐廳格局以吧枱形式,食客可以望住廚師處理食材今晚我揀左個套餐叫做supreme wagyu set $1280第一次吃到鮟鱇魚肝,原本擔心會有奇怪的內臟味道,但沒想到完全沒有,吃起來就像魚卵一樣,是道非常棒的下酒菜。磯煮飽魚略帶甜味,非常開胃,再配埋一小口豆腐,完全打開晒食慾!接落嚟就到刺身四點,分別有牡丹蝦,油甘魚,帆立貝,拖羅,新鮮彈牙和牛紫菜卷,將和牛放到紫菜及紫蘇葉上, 再舖滿海膽, 味道獨特又豐富! 蟹肉三文魚子茶漬,蟹肉鮮甜味配搭埋魚子海水鹹味,混和一齊,美味可口 A5和牛肉眼及西冷 ,賣相已經頂級,油膩均勻,紋路清晰季節野菜盛合,選用新鮮的野菜,營養豐富,香甜清新牛舌 ~ 配上蘿蔔絲酸汁及淡雪鹽, 又爽又滑又彈牙!肉汁豐富, 油脂香甜, 師傅幫我煮到七成熟,入口即溶, 蘸上蛋液肉質更加嫩滑, 再配搭一小口米飯飯,絶配! 清湯為剛才的食物解油膩黑松露和牛烏冬用高級和牛,再配高檔黑松露來炒烏冬獲氣十足香氣逼人最後當然唔少得甜品,開心果味嘅雪糕,配埋香甜蜜瓜,為呢一餐畫上完美的句號!
適逢出糧日為咗獎勵自己,今次去一間高檔餐廳食晚飯!
餐廳格局以吧枱形式,食客可以望住廚師處理食材

A5和牛肉眼及西冷 ,賣相已經頂級,油膩均勻,紋路清晰

季節野菜盛合,選用新鮮的野菜,營養豐富,香甜清新

牛舌 ~ 配上蘿蔔絲酸汁及淡雪鹽, 又爽又滑又彈牙!

清湯為剛才的食物解油膩

黑松露和牛烏冬
用高級和牛,再配高檔黑松露來炒烏冬獲氣十足香氣逼人

6天前 0 瀏覽
雖然去完日本無耐 但係日本菜時時都想食🥹尤其是sukiyaki真係我至愛之一 銅鑼灣壽兵衛就係主打壽喜燒嘅日式餐廳🇯🇵同朋友嚟午餐 點咗兵の膳套餐🥢ꕥ 刺身三點北海道帆立貝又甜又爽 拖羅魚油豐富 入口有溶化感🐟另外仲有鰤魚ꕥ 三文魚籽茶碗蒸 蒸蛋好滑 入面除咗三文魚籽之外 仲有鳴門卷同埋冬菇🍄ꕥ 關西風壽喜燒第一道係塩燒牛舌 每一款牛師傅都會詢問我哋想要嘅熟度 牛舌燒至表面微金黃 入口好軟稔🤤師傅仲有教路將牛舌/辣椒蘿蔔蓉/蔥花同淡雪鹽拌勻一齊食 層次果然更豐富 之後就係A4和牛肩胛 帶有油花香🐂而美國熟成肉眼嘅牛味就十分突出除咗牛之外 亦有豚肉/雞肉 日本黑豚西冷片香味濃郁 肉質有彈性🐖惠比壽雞腿肉 雞皮燒至香又脆 肉就保持嫩滑有肉汁🐔野菜有芋絲/南瓜/冬菇/娃娃菜 夠晒豐富 索晒湯汁好好味😌ꕥ 舞茸菇清湯好清甜 啱晒食完咁多肉類後 清減口腔中嘅膩ꕥ 甜品雲呢拿雪糕 相信都係自家制🍨入邊有雲呢拿籽 更香更好味
雖然去完日本無耐

ꕥ 舞茸菇清湯
好清甜 啱晒食完咁多肉類後 清減口腔中嘅膩

雲呢拿雪糕 相信都係自家制🍨入邊有雲呢拿籽 更香更好味
2024-05-11 0 瀏覽
朋友帶我去食餐好,開心仔🥰今次我哋去咗壽兵衛食壽喜燒,地點就喺銅鑼灣嘅駱克駅。餐廳嘅日系裝修感覺柔和舒服,座位都係bar枱位,可以一直睇住師傳席前烹調,一煮好就送到面前,開動🥢我哋點嘅係兵之膳,由前菜到甜品,總共有11道菜~前菜先~刺身分有鰤魚,北海道帆立貝,拖羅,整體都好新鮮,尤其帆立貝好爽口,拖羅亦入口即溶。三文魚籽茶碗蒸入面仲有菇同鳴門卷🍥之後就開始壽喜燒啦~塩煎牛舌有兩厚片,要七成熟,口感好嫩,唔會好油,今次試咗而家好hit嘅淡雪鹽,為牛肉提味效果好好👍🏻A4和牛肩胛嫩得嚟有彈性,點蛋汁食感覺更滑溜!再繼續師傅就煮埋熟成肉眼,黑豚,雞腿肉同野菜🥬熟成肉眼牛味濃郁,黑豚較有咬口,但味道亦鮮嫩,雞腿肉嫩滑,全部加埋嘅份量食落都幾多~野菜部分就有冬菇,紅蘿蔔,芋絲,南瓜等等!套餐自選飯或烏冬,食完壽喜燒就可以飲返碗舞茸菇清湯解下膩,最後仲有雲呢拿雪糕做甜品🍨今餐lunch好滿意,職員態度友善,介紹詳細,比人親切嘅感覺~☺️

2024-05-10 0 瀏覽
為避開人潮,提早慶祝母親節,就揀左#壽兵衛 食個高檔壽喜燒!!餐廳位置就系地鐡站對面。唔洗行到身水身汗🥵。入內就點左日本和牛套餐Deluxe Wagyu Set。餐廳有同國泰做緊優惠,食好西之餘又📌賺里數,價錢只需HK$980一位。裝潢採用和式風格設計,以木系裝橫作主體,燈光明亮舒適,以一排開放式高凳配置,能與staff溝通又可近觀師傅製作食物過程,拉近距離及照顧所需。✅前菜三點磯煮鮑魚口感好彈牙,還有蟹膏豆腐,魚肝。✅刺身三點池魚,帶子,拖羅。鮮味十足。✅三文魚籽松葉蟹茶漬三文魚子粒粒好鮮甜,魚籽汁口內滿溢,✅海膽和牛他他玻璃碗內有蘋果容溶同海膽做配料,配上餅底一口落肚,估唔到日本菜都食到西式口味嘅開胃菜。✅季節野菜盛合以壽喜燒汁輕輕一焯,娃娃菜同冬菇依然爽口多汁。✅美國熟成牛先以半塊入口嚐其原味,送上少許日本飯清清味蕾。後以和牛沾上雞蛋黃汁, 令口感更滑溜。✅A4和牛西冷✅A4和牛肉眼生熟程度可以同師傅溝通,一邊用壽喜燒汁焯,另一邊用蒸氣薰熟,口感做到入口即溶。亦可沾上雞蛋黃汁,減去點油膩感!!✅巴西牛舌以柚子汁,日本淡鹽,洋蔥花提鮮,增添牛舌口感,味道與眾不同。✅清湯再清一清味蕾

✅前菜三點
磯煮鮑魚口感好彈牙,還有蟹膏豆腐,魚肝。
刺身三點
池魚,帶子,拖羅。鮮味十足。
✅三文魚籽松葉蟹茶漬
三文魚子粒粒好鮮甜,魚籽汁口內滿溢,
✅海膽和牛他他
✅季節野菜盛合
以壽喜燒汁輕輕一焯,娃娃菜同冬菇依然爽口多汁。
✅美國熟成牛
✅A4和牛西冷
✅A4和牛肉眼

✅巴西牛舌
✅清湯
再清一清味蕾。
✅釜飯X(無盡三文魚籽)
一來可觀看到生米煮成熟飯過程外,又可任裝三文魚籽,幸福滿溢。
甜品
開心果雪糕配蜜瓜,以甜蜜味完滿呢一餐!!
由頭到尾有人服侍,除左肉來張口,staff亦耐心介紹食物同食法,我地都好滿意呢一餐!!
2024-05-01 15 瀏覽
壽兵衛先付三點磯煮鮑魚磯煮鮑魚肉質鮮嫩,口感彈牙,鮮味突出,充滿海洋氣息。鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝鮮味濃郁,口感滑膩柔滑,令舌頭上留有一種濃厚嘅油脂香氣,份外滋潤。蟹膏豆腐蟹膏豆腐蟹膏味道濃郁,口感豐富又超滑嫩。感覺非常高貴。刺身三點北海道帶子北海道帶子肉質鮮嫩,口感彈牙。帶子肥美,鮮甜味突出。令人垂涎。鯛魚鯛魚肉質鮮嫩、細膩,帶有淡淡甜味。口感帶嚼勁,蛋白質豐富。大拖羅可以由大拖羅嘅紋理知道油脂豐富嘅程度,大拖羅極之肥美,內部鮮嫩多汁,天然魚油脂甘香,入口即溶,令人非常滿足。三文魚籽松葉蟹茶碗蒸三文魚籽松葉蟹茶碗蒸非常精緻,以爆汁嘅三文魚籽同鮮嫩嘅松葉蟹肉為主要材料,當然仲有令人舒服嘅滑溜蒸蛋,口感柔軟細膩,帶出豐富嘅風味。關西風壽喜燒A4和牛肩胛,來自日本兵庫縣,紋理比較多啲,肉味亦會濃啲。和牛肩胛肉質嫩滑,配上生雞蛋,令口感更有層次。A4和牛肉眼 ,富含油脂,令肉眼更加多汁,口感更加豐富。師傅為我哋配上煎香嘅南瓜,微妙咁平衡咗豐潤口感,增添咗一絲甜美嘅香氣。A4和牛西冷嚟自日本鹿兒島,西冷肉質細膩,肉味濃郁,但各方面都嚟得均衡,風味同樣出色。季節野菜盛合季節野菜盛合包含各種新鮮嘅季節蔬菜
壽兵衛

磯煮鮑魚

磯煮鮑魚肉質鮮嫩,口感彈牙,鮮味突出,充滿海洋氣息。

鮟鱇魚肝

蟹膏豆腐

蟹膏豆腐蟹膏味道濃郁,口感豐富又超滑嫩。感覺非常高貴。

北海道帶子

鯛魚

鯛魚肉質鮮嫩、細膩,帶有淡淡甜味。口感帶嚼勁,蛋白質豐富。

大拖羅

關西風壽喜燒

季節野菜盛合

季節野菜盛合包含各種新鮮嘅季節蔬菜,呈現出豐富色彩同口感。材料包括金菇,冬菇,紅菜頭,生菜,豆腐,芋絲,仲有蘋果。烹調嘅時候吸收咗壽喜燒汁嘅精華,令人唔經唔覺食多幾碗白飯。

黑松露和牛炒烏冬

黑松露和牛炒烏冬帶出黑松露嘅獨特香氣同牛肉粒嘅鮮嫩口感。而炒烏冬口感彈牙,富嚼勁。

蜜瓜配芝麻雪糕

今晚嘅甜品,蜜瓜水潤而且非常清甜,而芝麻雪糕芝麻味濃郁。食完各種豐富肉類,呢道甜品中和咗之前嘅油膩感。
2024-05-01 28 瀏覽
🩷🩷Cathay Wagyu Set 💰980/位🩷🩷想食壽喜燒既朋友仔,💥壽兵衛💥係我既不二之選💖💖💖💖💖 記得提前預約喔🫶前菜三點⬅️薄切鯛魚✨️鯛魚肉質上乘嫩口磯煮鮑魚✨️Q彈Q彈💥好彈牙鮟康魚肝✨️配搭柚子醋更有魚香味店員親切建議由淡味至濃味開始食🧡 刺身三點🐟⬅️油甘魚💥帶子💥拖羅三款刺身都非常鮮甜✨帶子口感軟腍甜香✨️油甘魚肉質彈牙✨️拖羅脂肪分佈平均👄入口即溶🧡 蒸物🍥⬅️🦀松葉蟹三文魚籽茶碗蒸有三文魚籽,柱貝和日本🍄嫩滑香口, 蟹肉分量十足😍 🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥 壽喜燒🥓⬅️全晚最期待由店員主理席前製作壽喜燒,燒野菜🥬及燒牛肉🥓飯🍚蛋黃🥚係免費追加🫰 🐂A4和牛肩胛✨️牛肉搭配大蔥一起吃😋勁香口🐃日本A4和牛西冷✨️肉味較重🥩牛味勁香🐂日本A4和牛肉眼✨️口感軟腍🥩充滿幼滑感勁惹味 🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮 季節野菜盛合🥬⬅️野菜分量超足,喜歡煎到焦香的南瓜和豆腐💚 🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬 和牛烏冬🍝⬅️反而我覺得全晚最充滿驚喜,熱燙燙既炒烏冬加入黑松露及蘋果粒,令香味更上一層樓之餘仲好清新,另外仲有和牛碎搭配😋完美配搭💯 湯品⬅️舞茸菇清湯🍄‍🟫暖胃之餘可以解解油膩感,飲完好舒服😍
🩷🩷Cathay Wagyu Set 💰980/位🩷🩷
想食壽喜燒既朋友仔,💥壽兵衛💥
係我既不二之選💖💖💖💖💖 記得提前預約喔🫶

刺身三點🐟⬅️
油甘魚💥帶子💥拖羅

蒸物🍥⬅️
🦀松葉蟹三文魚籽茶碗蒸
有三文魚籽,柱貝和日本🍄嫩滑香口, 蟹肉分量十足😍

🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥

壽喜燒🥓⬅️
全晚最期待由店員主理席前製作壽喜燒,燒野菜🥬及燒牛肉🥓
飯🍚蛋黃🥚係免費追加🫰

🐂A4和牛肩胛✨️牛肉搭配大蔥一起吃😋勁香口
🐃日本A4和牛西冷✨️肉味較重🥩牛味勁香
🐂日本A4和牛肉眼✨️口感軟腍🥩充滿幼滑感勁惹味

🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮🐮

季節野菜盛合🥬⬅️
野菜分量超足,喜歡煎到焦香的南瓜和豆腐💚

🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬

和牛烏冬🍝⬅️

湯品⬅️
舞茸菇清湯🍄‍🟫暖胃之餘可以解解油膩感,飲完好舒服😍

甜品⬅️
全晚最後既甜品,選擇了開心果雪糕,好味到想即時回購返屋企食💯

🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨
  • 甜品
  • 日本A4和牛肉眼
相隔2年再到訪主打食壽喜燒嘅日式餐廳「壽兵衛」,當晚我同朋友分別就點咗「Deluxe Wagyu Set」$980/位及「Supreme Wagyu Set」$1,280/位,水準依舊,我地食到好滿足~「前菜三點」,由淡至濃味開始食起磯煮鮑魚鮮味濃郁,口感彈牙鮟鱇魚肝口感軟嫩細緻,配上葱花和醋汁令味道更清新蟹膏豆腐豆腐好滑溜,入口有蟹膏嘅鮮味「刺身三點」北海道帆立貝幾厚身,鮮甜味美鯛魚魚肉呈白色,彈性十足富口感,味道鮮甜拖羅肉質肥美,富魚脂香,入口即化,好滿足!海膽和牛他他因為我唔食生牛肉的,所以餐廳換上了牡丹蝦🦐來代替原先嘅海膽和牛他他。牡丹蝦好大隻,味道甘甜濃郁,口感細綿帶爽口「蒸物」 松葉蟹肉三文魚籽藥碗蒸茶碗蒸滑嫩順口,加入口感綿密嘅松葉蟹肉及粒粒飽滿嘅三文魚籽,鮮甜滋味令人食指大動!接下來就到「壽喜燒」部分巴西牛舌芯 (厚切)牛舌口感爽脆,夾埋洋蔥一齊食可以減膩,面層加上啖雪鹽、辣蘿蔔蓉及葱粒,味道酸酸地,好睇又好味美國熟成肉眼煎香一邊至七成熟,加入大蔥及茗荷,食前再沾上紅雞蛋嘅蛋汁,令肉味更香濃,滑嫩無比日本和牛肉眼係A5級數,剛好係五成熟。肉眼口感軟嫩,一咬滿口油香,撈埋

「前菜三點」,由淡至濃味開始食起
磯煮鮑魚
鮮味濃郁,口感彈牙
鮟鱇魚肝
口感軟嫩細緻,配上葱花和醋汁令味道更清新
蟹膏豆腐
豆腐好滑溜,入口有蟹膏嘅鮮味

刺身三點」
北海道帆立貝
幾厚身,鮮甜味美
鯛魚
魚肉呈白色,彈性十足富口感,味道鮮甜
拖羅
肉質肥美,富魚脂香,入口即化,好滿足!

海膽和牛他他

「蒸物」
松葉蟹肉三文魚籽藥碗蒸

接下來就到「壽喜燒」部分

巴西牛舌芯 (厚切)

美國熟成肉眼

日本和牛肉眼
係A5級數,剛好係五成熟。肉眼口感軟嫩,一咬滿口油香,撈埋蛋液同飯一齊食,好滿足啊😋

日本和牛西冷
都係A5級數,同樣係五成熟的。西冷牛味比肉眼更香濃多汁,入口即化,好正🙈

「季節野菜盛盒」
有多款新鮮蔬菜,包括日本洋蔥、春菊、紫心蘿蔔、冬菇、豆腐、南瓜、芋絲、金菇菜同埋青蘋果等,吸盡壽喜燒汁同埋和牛嘅肉汁,食落甜甜地,好入味

「食事」
滿溢筋子釜飯
由日本米、蟹肉、三文魚籽、蜜糖豆、葱同埋黑松露混合而成嘅釜飯,可任加三文魚籽,鮮味十足,每一啖飯都有黑松露嘅香氣🤭

「吸物」
舞茸菇湯
熱辣辣夠哂清淡,清清味蕾又可以暖下胃

「甘物」
哈蜜瓜、芝麻雪糕
哈蜜瓜好爽脆,香甜多汁;芝麻雪糕都唔錯,芝麻香氣好濃郁,口感綿密細膩
2024-04-18 19 瀏覽
朋友生日,鐘意食壽喜燒嘅佢揀左壽兵衞,一邊睇住師傅整,一邊歎美食,係一個很好嘅體驗。Supreme Wagyu Set $1280🔅前菜三點漬鮑魚,口感彈牙蟹膏豆腐,蟹膏香濃鮟鱇魚乾,口感軟滑🔅刺身四點全部都好鮮甜,最愛帶子,啖啖肉,牡丹蝦,大隻鮮甜!🔅蒸物松葉蟹肉三文魚子茶碗蒸,蛋好嫩滑,加上三文魚籽,鮮味升級。🔅和牛刺身油花好靚,加點洋葱酸汁,好夾。🔅和牛紫菜卷口感層次豐富,唔講都唔知係和牛刺身粒。🔅巴西牛舌(厚切),口感爽脆,加上淡雪鹽,洋蔥,調味酸酸的,好夾。🔅到重頭戲壽喜燒Sukiyaki有數款牛,美國熟成牛,牛味比較重日本和牛肉眼,日本和牛西冷,牛肉鮮嫩,牛脂滿溢,入口即溶🫶🔅季節野菜盛盒有紫心蘿蔔,春菊,冬菇,金菇菜,南瓜,娃娃菜,豆腐,蘋果等,用嚟間場,索左壽喜燒汁同牛肉汁好正,蘋果最後先食,清新去膩。🔅再嚟一碗舞茸菇湯清一清味蕾。🔅和牛炒烏冬烏冬煙韌,索左個壽喜燒汁好食🔅另一個set嘅滿溢筋子釜飯都可一試。有蟹肉,枝豆,黑松靈煮成,三文魚籽好鮮甜,唔使加豉油都夠味,唔夠仲可以仼加三文魚籽添。🔅最後甜品係清甜蜜瓜同芝麻雪糕,要讚下芝麻雪糕,軟滑濃郁,好滿足。

Supreme Wagyu Set $1280
🔅前菜三點
漬鮑魚,口感彈牙
蟹膏豆腐,蟹膏香濃
鮟鱇魚乾,口感軟滑
🔅刺身四點
全部都好鮮甜,最愛帶子,啖啖肉,牡丹蝦,大隻鮮甜!
🔅蒸物
松葉蟹肉三文魚子茶碗蒸,蛋好嫩滑,加上三文魚籽,鮮味升級。
🔅和牛刺身
油花好靚,加點洋葱酸汁,好夾。
🔅和牛紫菜卷
口感層次豐富,唔講都唔知係和牛刺身粒。
🔅到重頭戲壽喜燒Sukiyaki
有數款牛,美國熟成牛,牛味比較重
日本和牛肉眼,日本和牛西冷,牛肉鮮嫩,牛脂滿溢,入口即溶🫶
🔅季節野菜盛盒
🔅再嚟一碗舞茸菇湯清一清味蕾。
🔅和牛炒烏冬
烏冬煙韌,索左個壽喜燒汁好食
🔅另一個set嘅滿溢筋子釜飯都可一試。
2024-04-18 15 瀏覽
早前網上見到promotion, 國泰同呢間餐廳做推廣優惠,享用美食同時賺取里數,就訂位試下席前壽喜燒。餐廳裝修偏和式風格, 全吧檯座位。套餐 $980/位先付三點磯煮鮑魚口感軟林煙韌,鮟康魚肝配上酸汁開胃,蟹膏豆腐入口幼滑。刺身三點帆立貝鮮甜厚肉,鰤魚入口爽滑,拖羅入口即溶。三文魚籽松葉蟹茶碗蒸蛋味濃郁,入口滑溜,松葉蟹肉鮮甜,三文魚籽好有咬口。關西風壽喜燒今次有A4和牛肩胛,A4和牛西冷,A4和牛肉眼,和牛味道濃郁,油脂分布平均,入口即化。季節野菜盛合師傳會配搭不同蔬菜,可以減低油膩感。飲完和牛飲個清湯解下膩。黑松露和牛炒烏冬黑松露香氣十足,烏冬幼滑彈牙。甜品蜜瓜清甜多汁,芝麻味雪糕濃郁
餐廳裝修偏和式風格, 全吧檯座位。

套餐 $980/位

刺身三點
帆立貝鮮甜厚肉,鰤魚入口爽滑,拖羅入口即溶。

三文魚籽松葉蟹茶碗蒸
蛋味濃郁,入口滑溜,松葉蟹肉鮮甜,三文魚籽好有咬口。

關西風壽喜燒

季節野菜盛合
師傳會配搭不同蔬菜,可以減低油膩感。

飲完和牛飲個清湯解下膩。

黑松露和牛炒烏冬
黑松露香氣十足,烏冬幼滑彈牙。

甜品
蜜瓜清甜多汁,芝麻味雪糕濃郁
2024-04-15