生日月去三日月食日式鐵板燒🥳 9道菜午市套餐($498) 食物豐富,店員服務周到,非常滿足又盡興😋 前菜三小點有牛蒡、🇯🇵日本豆腐及🐥煙燻雞肉,十分精緻❤️ 沙律加咗柚子汁,酸酸地好開胃🥗🦞鮮活澳洲龍蝦肉鮮美彈牙又爽口😋 龍蝦肉沾上以龍蝦蝦膏煮成嘅汁更提鮮,好好味😋👍🏽 碟邊以食用花裝飾,賞心悅目😍 龍蝦頭會收走拎去煲湯,味噌湯鮮甜🥚茶碗蒸表面淋上鰹魚湯汁及魚子,雞蛋加了黑松露油及黑木耳絲,第一次食呢個味道嘅茶碗蒸,松露味好香😋🥩美國Prime肉眼薄燒卷選了5-6成熟,牛香味濃,內裏包裹菇菜。雖然餐廳提供了燒汁、麵豉汁及麻醬,但薄燒卷本身嘅調味已十分足夠,只配燒蒜提香已經好好味😋 燒野菜有冬菇、蘆筍及日本蕃薯,味道香甜炒飯加入咗日本酸梅醬、櫻花蝦及白飯魚,帶微微酸味,令炒飯味道更豐富😋 店員建議先食一半品嚐原味,再倒入鰹魚湯作茶漬飯食用。個人比較鍾意直接食,炒飯嘅酸梅味會較為突出最後有抹茶紅豆草餅做甜品,好滿足😋
生日月去三日月食日式鐵板燒🥳

龍蝦頭會收走拎去煲湯,味噌湯鮮甜

最後有抹茶紅豆草餅做甜品,好滿足😋
生日
𖠿 尖沙咀 —— 三日月尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖𓏸  澳洲龍蝦.美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 | $498𖧷 有加一  ‧˚₊ ៸៸*・゜抵食高質午市鐵板燒 ゜・*節日慶祝想食鐵板燒但出面高質少少都要成千幾起跳,好難簡? 呢到價錢實惠而且高質尖沙咀近Mtr 而且環境清靜可以望住師傅席前鐵板燒! 生日慶祝更可以要求畫碟服務~ 節日慶祝可以考慮下~‧˚₊ ៸៸✧ 前菜三小點 — 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐✧ 火龍果沙律前菜同沙律一齊上,味道正常,開胃小菜~✧ 鮮活澳洲龍蝦味道比得上市面上過千元的鐵板燒~龍蝦爽口彈牙用龍蝦膏製成的醬汁亦超鮮甜!✧ 茶碗蒸底下有木魚絲、黑松露油、三文魚籽、鰹魚湯係食過最滑嘅茶碗蒸! 一碗覺得完全唔夠喉!!✧ 鐵板燒日本野菜✧ 美國Prime肉眼薄燒卷用上松露油來燒香,將牛肉包裹著雜菇肉味較重,而且不會太油膩~  好好食~✧ 鐵板炒飯木魚、白飯魚、櫻花蝦、酸梅味道加入咗酸梅後好特別,顏色紅紅而且酸酸味味~ 仲有壺茶比你當作茶漬飯一碗飯有兩種食法! ✧ 龍蝦味噌湯用上龍蝦頭煲味噌湯,味道不錯✧ 甜品甜品是Tiramisu 蛋糕,味道
𖠿 尖沙咀 —— 三日月
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

𖧷 有加一

‧˚₊ ៸៸

*・゜抵食高質午市鐵板燒 ゜・*
節日慶祝可以考慮下~

‧˚₊ ៸៸

✧ 前菜三小點 — 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐

✧ 火龍果沙律
前菜同沙律一齊上,味道正常,開胃小菜~

✧ 鮮活澳洲龍蝦
味道比得上市面上過千元的鐵板燒~
龍蝦爽口彈牙
用龍蝦膏製成的醬汁亦超鮮甜!

✧ 茶碗蒸
底下有木魚絲、黑松露油、三文魚籽、鰹魚湯
係食過最滑嘅茶碗蒸! 一碗覺得完全唔夠喉!!

✧ 鐵板燒日本野菜
✧ 美國Prime肉眼薄燒卷
用上松露油來燒香,將牛肉包裹著雜菇
肉味較重,而且不會太油膩~  好好食~

✧ 鐵板炒飯
木魚、白飯魚、櫻花蝦、酸梅
一碗飯有兩種食法!

✧ 龍蝦味噌湯
用上龍蝦頭煲味噌湯,味道不錯

甜品
甜品是Tiramisu 蛋糕,味道普通
但畫碟服務有驚喜
預早訂座可享有畫碟服務
畫碟公仔亦可以自選
頗有特色~
2023-12-15
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 日式鐵板燒 在尖沙咀 🇯🇵。三日月 Mikazuki。金馬倫廣場2樓B號舖。九道菜午市套餐 9 Dishes Lunch Set前菜三小點 Appetizer沙律 Salad鮮活澳洲龍蝦 Fresh Live Australian Lobster茶碗蒸 Chawanmushi鐵板燒日本野菜 Teppanyaki Grill Veggie美國Prime肉眼薄燒卷 US Prime Ribeye Beef Roll鐵板炒飯 Teppan Fried Rice龍蝦味噌湯 Lobster Miso Soup甜品 Dessert。HKD498 + 10% per Head🤫 就咁樣..呢一日大約十二點半左右..我自己一個上到去三日月..坐喺我預先Reserve咗嘅鐵板燒吧枱位..揀選咗餐廳近排做緊嘅Lunch Time九品優惠套餐🤫 五百蚊有找有半隻龍蝦同埋薄燒Ribeye Beef喺尖沙咀嘅席前鐵板燒嚟講都算係幾性價比🤫 鐵板燒嘅三式前菜就係簡簡單單嘅牛蒡漬..麵豉胡麻醬豆腐同埋用清清地嘅Italian Sauce佐鮑魚片..三種前菜能夠清一清你口腔..配埋新鮮手打柚子
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 日式鐵板燒 在尖沙咀 🇯🇵

。三日月 Mikazuki
。金馬倫廣場2樓B號舖

鐵板炒飯 Teppan Fried Rice
龍蝦味噌湯 Lobster Miso Soup
甜品 Dessert
。HKD498 + 10% per Head

🤫 鐵板燒嘅三式前菜就係簡簡單單嘅牛蒡漬..麵豉胡麻醬豆腐同埋用清清地嘅Italian Sauce佐鮑魚片..三種前菜能夠清一清你口腔..配埋新鮮手打柚子醬汁嘅蔬菜沙律..成件事都相當開胃~
🤫 當Appetiser享用得七七八八嘅同時..就開始見到師傅表演佢嘅拿手戲..望住師傅利落嘅動作..三兩下手勢就已經將龍蝦完美拆開..仲有時間為龍蝦嘅擺盤添置紫薯粉食用花蔥花等等..擺盤之精美令到我打卡打到欲罷不能😂然後龍蝦肉放入口嗰一刻..蝦肉嘅彈牙加上香濃嘅龍蝦膏麵豉醬汁..有令到我要瞌埋眼享受嘅衝動😌而且唔好睇佢一個人剩係得半隻龍蝦..其實嗰個龍蝦肉都幾大㗎喎~
🤫 侍應姐姐喺我食哂啲龍蝦肉之後就會收起龍蝦嘅蝦頭攞去廚房度準備整後邊嘅龍蝦味噌湯
🤫 再之後就係呢度特色嘅茶碗蒸..佢唔係嗰種放好多材料嘅茶碗蒸..而係㨴開個蓋你只係會見到蒸蛋同埋上邊嘅幾粒三文魚籽..肉眼睇呢個茶碗蒸冇乜料到咁..但其實佢係俾你好淡雅感覺嘅松露油茶碗蒸..當松露油加落去滑溜嘅蛋上邊係嗰種好清好鮮嘅味道..仲有幾粒三文魚籽嘅鮮甜味點綴..真係簡簡單單都得到最好嘅效果
🤫 再嚟就係肉眼薄燒卷..鐵板燒師傅預先已經炒好牛片入邊嘅材料..又係有別於其他鐵板燒用嘅香蔥蒜片..佢哋嘅材料換上大量嘅野菌同埋蔥花..然後薄薄嘅肉片輕輕焫兩下就捲埋餡料放上碟..連同旁邊嘅幾款蔬菜..擺盤依然係美不勝收..薄燒卷可以加埋炸蒜片又或者係簡單點一點岩鹽胡椒..甚至乎原味放入口..個人就覺得原味非常之唔錯..薄薄嘅牛片配埋爽口嘅野菌口感相當豐富..而野菜方面有蘆筍冬菇番薯蓮藕..可以配預先準備好嘅酸汁麵豉汁或者芝麻醬..整體比我嘅感覺係可以比客人有多種嘅配搭..而且各有好處
🤫 食埋最後嘅櫻花蝦炒飯就真係剛剛好啦~呢度嘅櫻花蝦炒飯除咗有櫻花蝦之外仲落咗白飯魚木魚花蔥花同埋佢哋自家製嘅酸梅汁..望住師傅左炒右炒..然後好快就可以上枱啦..三日月嘅櫻花蝦炒飯係可以兩食嘅..侍應姐姐話我哋可以首先食咗原味嘅炒飯..剩返些少就可以加入佢哋嘅鰹魚湯造成茶碗漬👍🏻可能因為炒飯落咗酸梅汁味道偏酸..個人就比較喜歡加埋鰹魚湯嘅茶碗漬..成件事就係恰到好處..同一時間龍蝦頭嘅味噌湯亦都送上..淡淡嘅龍蝦香配落清清地嘅味噌湯可以將之前所有香濃嘅味道沖洗一番..隨之而嚟就係小小嘅一粒抹茶紅豆Mochi作為甜品..為鐵板燒畫上完美嘅句號
🤫 其實席前鐵板燒平時都食得多嘅..三日月嘅種種服務都令到我非常之滿意..侍應姐姐對每一道菜嘅詳細介紹啦..相當勤力咁樣添茶添水啦..鐵板師傅又會主動將食材俾我哋打吓卡先啦😂連同最重要就係食材夠新鮮擺盤又夠靚..價錢亦都相當大眾化..甩我底嘅朋友~我想同你講句:你蝕咗啦😏
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-11-24
  • 鮮活澳洲龍蝦
有人話去台灣旅行一定要食鐵板燒🤪其實留係香港,同樣有性價比極高嘅鐵板燒!今次同朋友帶咗我去呢間尖沙咀嘅三日月💕一上到去就已經見到日籍主廚welcome我地😜我叫咗三日月一人前鐵板餐❣️首先有一個勁甜勁多汁嘅富有柿沙律🥗前菜三小點裏面有估唔到咁爽脆嘅明太子沙律、香濃嘅麻醬豆腐同埋陣陣煙燻香嘅煙燻雞❤️鐵板燒北海道帆立貝呢隻帆立貝勁厚肉,用牛油煎到七成熟,外微脆內軟🤤下邊仲有好多菠菜墊底!茶碗蒸濃郁嘅鰹魚湯煮成茶碗蒸夠晒滑嘟嘟呀😍帝王虎蝦虎蝦勁大隻,口感非常爽口彈牙!醬汁用咗炒熟嘅蝦膏,令到虎蝦更加鮮味🤓紐西蘭肉眼扒肉眼扒好Juicy,牛肉味濃郁!可以配埋蒜片、黑椒、海鹽一齊食✨醬汁都有三款,分別係酸汁、麻醬汁、麵豉汁,令到肉眼扒更加有層次😚銀板燒日本野菜牛肉旁邊有幾款日本燒雜菜!有好甜嘅甘薯、爽甜嘅鮮蘆筍、脆口嘅蓮藕、濕潤嘅冬菇🫶鐵板炒飯用咗自家製梅子醬炒嘅炒飯味道酸酸,甜甜好開胃啊😌食到一半仲可以落鰹魚湯做茶漬飯😇焦糖多士最後梗係唔少得我最愛邪惡嘅焦糖多士啦🥰鐵板燒必吃!三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
有人話去台灣旅行一定要食鐵板燒🤪
其實留係香港,同樣有性價比極高嘅鐵板燒!
今次同朋友帶咗我去呢間尖沙咀嘅三日月💕

一上到去就已經見到日籍主廚welcome我地😜

我叫咗三日月一人前鐵板餐❣️

首先有一個勁甜勁多汁嘅富有柿沙律🥗

鐵板燒北海道帆立貝

呢隻帆立貝勁厚肉,用牛油煎到七成熟,外微脆內軟🤤
下邊仲有好多菠菜墊底!

濃郁嘅鰹魚湯煮成茶碗蒸夠晒滑嘟嘟呀😍

帝王虎蝦

虎蝦勁大隻,口感非常爽口彈牙!
醬汁用咗炒熟嘅蝦膏,令到虎蝦更加鮮味🤓

紐西蘭肉眼扒

肉眼扒好Juicy,牛肉味濃郁!
可以配埋蒜片、黑椒、海鹽一齊食✨

銀板燒日本野菜

牛肉旁邊有幾款日本燒雜菜!
有好甜嘅甘薯、爽甜嘅鮮蘆筍、脆口嘅蓮藕、濕潤嘅冬菇🫶

鐵板炒飯

用咗自家製梅子醬炒嘅炒飯味道酸酸,甜甜好開胃啊😌
食到一半仲可以落鰹魚湯做茶漬飯😇

焦糖多士

最後梗係唔少得我最愛邪惡嘅焦糖多士啦🥰鐵板燒必吃!

三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
  • 三日月一人前鐵板餐
  • 鐵板燒北海道帆立貝
  • 帝王虎蝦
  • 紐西蘭肉眼扒
  • 焦糖多士
3天前 0 瀏覽
杭州西湖有個好多人去既景點三潭印月,遊客就咁坐係度,就可以欣賞一幅好似藝術品咁嘅自然風景。呢間鋪頭個名都同哩個明星景點好相似。事實上,坐係鐵板燒枱,睇住師傅行雲流水嘅料理,其實都係一種藝術。 🍖午餐時段,我點左佢地既輕型午餐,前菜喺開胃嘅火龍果沙律,配柚子醬汁,連入邊嘅荷蘭豆都幫我拆開,方便易食。 🍖主菜可以係好多種類之中選擇,而我就選擇左厚切嘅紐西蘭肉眼扒。師傅一邊燒牛肉,一邊炒菜。睇住師傅放左菜,加牛油,加水,調味料,然後快速兜炒,由硬變林,清變香,青綠變翠綠,只不過係係個一兩分鐘之間,非常治癒。 🍖另一方面,牛肉嘅烹煮,按壓,翻轉,切割,好似不加思考,時間拿捏非常準確,睇住上枱已經切好嘅一粒粒肉塊,同肉呈現嘅色澤,正正就係我要求嘅medium。完成時間同青菜炒好嘅時間完全吻合,所以整碟上枱,成個碟都係熱辣辣。 ✨️先小結一下以上,要做到以上菜式行雲流水,必須要讚賞係,鐵板夠熱,刀夠鋒利,材料夠好。但係呢d準備功夫,都比唔上師傅既經驗老到,手法純熟。咁先成就一碟看似簡單,其味無窮嘅牛肉鐵板燒。 🍖當然我地唔可以唔提個炒飯同埋甜品啦。我嘅感覺係炒飯冇用到隔夜飯炒。但係當然唔需要應用中式

🍖當然我地唔可以唔提個炒飯同埋甜品啦。我嘅感覺係炒飯冇用到隔夜飯炒。但係當然唔需要應用中式炒飯概念啦。珍珠米本身就有個種有彈性嘅特質,所以新鮮煮好再去炒,保持到米本身嘅優點,仲因為炒過而特別香。仲有個甜品,我揀左焦糖多士,勁就勁在都係喺鐵板上一條龍整好,喺多士底面,都加上砂糖,唔洗用火燒,直接將用高熱嘅鐵板燒至焦香,大開眼界。

🍖見到隔離枱食龍蝦,下次晚餐過黎我知道要食乜啦,好似仲有的折扣優惠幾抵咁!

2024-05-03 0 瀏覽
Happy Friday 就梗係要食啲好嘢啦Book咗呢間幾出名嘅鐵板燒諗住試吓嚟到店員再同我哋介紹佢哋新出咗一個輕食餐牌個價錢好吸引 $248/ 位絕對唔係一般鐵板燒嘅價感覺性價比好高首先,呢個餐會有一個沙律沙律上面有火龍果醬汁,酸酸甜甜好開胃跟住就會有主菜,六選一我揀咗帝王虎蝦而朋友就揀咗西蘭肉眼扒厚燒因為坐喺吧枱可以望住師傅整嘢食😍帝王虎蝦首先師傅會將佢嘅蝦膏整出嚟然後再最後淋上蝦肉上面每一嚿蝦肉都包裹住蝦膏 超正👍🏻而且蝦肉非常新鮮,超級彈牙同一碟會配埋炒雜菜 非常入味而朋友叫嘅牛肉就非常厚切點埋鹽食都唔錯佢仲配咗三種唔同嘅醬汁跟住會上一個麵豉湯麵豉湯鹹鹹地暖暖哋好舒服跟住就係鐵板炒飯師傅炒到粒粒分明,超級有鑊氣👍🏻最後甜品方面套餐跟嘅係芝麻大福煙煙韌韌 入邊包住超多紅豆餡另一個甜品我哋就加咗$38轉佢哋招牌嘅多士多士煎到超級香脆 甜甜地咁好好味😋
Happy Friday 就梗係要食啲好嘢啦
Book咗呢間幾出名嘅鐵板燒諗住試吓
嚟到店員再同我哋介紹佢哋新出咗一個輕食餐牌
個價錢好吸引 $248/ 位
絕對唔係一般鐵板燒嘅價
感覺性價比好高

首先,呢個餐會有一個沙律
沙律上面有火龍果醬汁,酸酸甜甜好開胃

跟住就會有主菜,六選一
我揀咗帝王虎蝦
而朋友就揀咗西蘭肉眼扒厚燒
因為坐喺吧枱可以望住師傅整嘢食😍

帝王虎蝦首先師傅會將佢嘅蝦膏整出嚟
然後再最後淋上蝦肉上面
每一嚿蝦肉都包裹住蝦膏 超正👍🏻
而且蝦肉非常新鮮,超級彈牙
同一碟會配埋炒雜菜 非常入味

而朋友叫嘅牛肉就非常厚切
點埋鹽食都唔錯

佢仲配咗三種唔同嘅醬汁
跟住會上一個麵豉湯
麵豉湯鹹鹹地暖暖哋好舒服

跟住就係鐵板炒飯
師傅炒到粒粒分明,超級有鑊氣👍🏻

最後甜品方面套餐跟嘅係芝麻大福
煙煙韌韌 入邊包住超多紅豆餡

另一個甜品我哋就加咗$38轉佢哋招牌嘅多士
多士煎到超級香脆 甜甜地咁好好味😋
2024-04-29 0 瀏覽
这个下大雨的周末,与友人相约,在尖沙咀享受即席铁板烧,过得好惬意啊!一碗温暖的面豉汤绝对能让人感到温暖,柚子沙拉则是清新爽口的开胃菜。而厨师亲自炮制的铁板烧马友鱼看起来就色香味具全。马友鱼本身油脂丰富,经过牛油煎香后更添香脆口感,看起来就非常吸引人,绝对是卖相满分的料理。
最后还有特意让餐厅准备的生日蛋糕,真是贴心又窝心啊!餐厅不仅刻有字句,甚至还点上了蜡烛,真是惊喜满满。这样温馨的用餐体验绝对让人难忘,看来这家铁板烧不仅用心做菜,对待客人也是非常用心周到呢。

• 鐵板炒飯
  • A4鹿兒島和牛薄燒卷
  • 刺身三點
2024-04-29 0 瀏覽
今次lunch叫左澳洲龍蝦•美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐,食完回味無窮,又唔會過飽,份量啱啱好!如果想再輕食D,餐廳提供另一款light啲嘅menu「輕食鐵板午餐」,啱晒胃口冇咁大嘅朋友!前菜三小點先嚟嘅係前菜同埋柚子沙律,前菜有三款小食,包括明太子、豆腐、雞肉,雞肉用嘅係一個類似煙熏三文魚嘅做法,食落有少少煙燻嘅味道。鮮活澳洲龍蝦隻龍蝦好上線,煮嗰陣仲係食肉嘅。食落龍蝦肉質感爽口彈牙,鮮味十足,配上蝦膏醬,食落更加鮮味。鐵板燒日本野菜有蘑菇、蘆筍、南瓜同埋唔同嘅菜,煮得啱啱好,本身蔬菜嗰個味道都keep到,而且亦都唔會太過乾身。美國Prime肉眼薄燒卷牛味濃郁,因為係薄燒,所以食落一啲都唔會覺得膩。鐵板炒飯炒飯吵到粒粒都好乾身,識落有鑊氣嘅感覺,呢個炒飯係用咗一啲蝦仔去整。龍蝦味噌湯因為個鐵板燒龍蝦主要係食龍蝦嘅肉,而本身個龍蝦頭就用嚟煲湯,味噌湯飲樂都會飲到龍蝦嘅鮮味。茶碗蒸茶碗蒸個蛋都整得幾滑,底部落咗啲木耳絲,而上面就加咗少少魚子做點綴。甜品 芝麻大福

鮮活澳洲龍蝦

鐵板燒日本野菜

美國Prime肉眼薄燒卷
牛味濃郁,因為係薄燒,所以食落一啲都唔會覺得膩。

龍蝦味噌湯

甜品 芝麻大福
2024-04-29 0 瀏覽
這家位於尖沙咀的日式鐵板燒餐廳給人一種光鮮亮麗的感覺,裝潢精緻,讓人一進門就感受到舒適和溫馨。店員服務周到有禮,讓我們感到賓至如歸。我們選擇了午市套餐,共有九道菜。前菜三小點包括牛蒡、日本豆腐和煙燻雞肉,每一道都帶有獨特的風味,讓人胃口大開。接著是新鮮活澳洲龍蝦,肉質鮮嫩彈牙,絕對是海鮮愛好者的最愛。茶碗蒸是我們的下一道菜,口感細膩滑嫩,清淡的味道讓人回味無窮。美國Prime肉眼薄燒卷則是主菜之一,肉質細嫩多汁,配上特製的醬汁更加美味。最後一道是炒飯,米飯香氣四溢,炒飯加入咗日本酸梅醬、櫻花蝦及白飯魚,帶微微酸 味,令炒飯味道更豐富店員建議先食一半品嚐原 味,再倒入鰹魚湯作茶漬飯食用。整體來說,這家日式鐵板燒餐廳給人留下了深刻的印象。食物精心製作、口味出色、服務周到有禮,在這裡用餐絕對是一次愉快的享受。強烈推薦給喜歡日式料理的朋友們前來品嚐!

我最近慶祝生日去了[三日月]高級日本料理餐廳食飯,真是一個難忘嘅體驗!好喜歡坐在bar枱位置,可近距離欣賞師傅手藝,餐廳還有獨立鐵板爐的私人廂房,環境雅致好舒適,我選了[A5宮崎和牛龍蝦鮑魚套餐],共有12道菜式,真是豪華又美味!A5宮崎和牛龍蝦鮑魚套餐 $2480(二人)🌟食材新鮮🌟龍蝦和鮑魚都好新鮮,鮑魚還在動,店員和廚師好細心介紹個款食材和菜式👍👍💓 前菜三小點牛蒡,豆腐,煙燻雞肉牛蒡清脆爽口,豆腐味好香濃,雞肉帶有淡淡煙熏味💓柚子汁生果沙律沙律菜和火龍果都好新鮮,配上柚子汁,酸甜清新好味道好開胃💓 季節時令生蠔新鮮日本廣島蠔配黑魚子,想不到加上酸汁後,鮮味十足,令人回味無窮💓剌身三味剌身有牡丹蝦、赤身、油甘魚,牡丹蝦肥美鮮甜彈牙,赤身都好新鮮,入口滑嫩,帶有鮮甜味💓茶碗蒸好吸引!一上枱已經聞到松露香,原來是加了松露油,面層有三文籽、鰹魚湯汁,底層有木耳絲,蒸蛋口感非常滑溜,味道咸香鮮美,木耳絲增加了層次感💓鮮活南非鮑非常新鮮,鮑魚味道鮮甜,肉質彈牙無比,淋上自家製鏗魚湯新鮮海藻汁,更加提升鮑魚鮮味💓 鮮活澳洲龍蝦🦞好驚喜!主角龍蝦出場了,龍蝦超新鮮,大大隻龍蝦被師傅煎到香噴噴,

A5宮崎和牛龍蝦鮑魚套餐 $2480(二人)

💓 前菜三小點
牛蒡,豆腐,煙燻雞肉
牛蒡清脆爽口,豆腐味好香濃,雞肉帶有淡淡煙熏味

💓柚子汁生果沙律
沙律菜和火龍果都好新鮮,配上柚子汁,酸甜清新好味道好開胃

💓 季節時令生蠔

💓剌身三味

💓茶碗蒸

💓鮮活南非鮑

💓 鮮活澳洲龍蝦🦞
好驚喜!主角龍蝦出場了,龍蝦超新鮮,大大隻龍蝦被師傅煎到香噴噴,肉質彈牙鮮甜,內裡則嫩滑多汁,伴汁用龍蝦膏和牡丹蝦膏而煮成,鮮濃蝦味非常之好食,擺盤也特別精緻,伴碟有香草汁,食用花,紫薯粉伴碟,很有藝術感,龍蝦頭和殼還會取去煲湯,可盡情品賞

💓鐵板燒日本野菜
有蓮藕、蘆筍、冬菇和南瓜片,食材新鮮優質,保留原汁原味,而且仲保持住爽口清甜,不油不膩。

💓A4鹿兒島和牛薄燒卷
A4鹿兒島和牛有著霜降般的油花分佈,廚師會先炒菇,再將和牛煎得剛剛好,肉質非常嫩滑,卷上雜菇後增加口感,再淋上獨有的醬汁,非常滋味,可以蘸店員安排的芝麻醬、味噌醬或酸醋,連炸蒜片都好香脆,味道一流!

💓鐵板炒飯
炒飯的米飯都炒得非常分明,乾身,用上大量櫻花蝦、自家製粉紅梅醬的這款炒飯味道鮮中帶酸,吃到後期的時候,店員推薦可以加入鏗魚湯做成茶漬飯

💓龍蝦味噌湯
龍蝦頭再配搭鰹魚湯熬製而成,味道非常濃郁,帶有龍蝦鹹香的鮮味

💓甜品
雪糕 & 升級焦糖多士 + $38
焦糖多士香甜酥脆,味道可口,幸福感滿滿,為整餐飯劃上完美的句號

2024-04-23 12 瀏覽
見到呢間餐廳OpenRice幾多好評,lunch有個九道菜嘅set,星期六日都有,係比較優惠嘅價錢,仲要係鐵板燒。咁啱又喺尖沙咀出沒,咁就去試吓啦。鮮活澳洲龍蝦然後走到重頭戲之一嘅澳洲龍蝦!本身龍蝦上鐵板嗰陣,仲係未死嘅,所以食落更加新鮮。主廚會直接喺個客面前將隻龍蝦放上鐵板度整,首先將個龍蝦連殼咁整熟少少,之後再將嗰啲龍蝦肉拆出嚟,淋上牛油調味,最後再組裝返上個盤度。本身個龍蝦殼同埋龍蝦肉都會放上碟度,而龍蝦肉就會再加上特製龍蝦膏,成件事更加昇華!美國Prime肉眼薄燒卷另一個鐵板燒嘅主菜就係呢個肉眼博燒,用嘅係美國嘅牛,個主廚會首先問客人個牛係想食幾成熟,然後再跟返客人嘅偏好處理返個牛。主廚先會將一啲菇同埋蔥整好,然後再放上牛肉薄片上,捲埋一齊之後就會上鐵板㗎啦!.我自己食呢個嗰陣覺得,雖然睇落唔係話最靚嘅牛肉薄燒,但係佢係有驚喜嘅,唔知係咪因為佢揀嘅係美國牛,食落油香十足,即使唔試唔使點任何調味料,已經好夠味。鐵板炒飯另外佢個鐵板炒飯都係有落少少心機嘅,佢建議客人先食一半原味嘅炒飯,之後再將一個鰹魚湯撈埋變成一個茶漬飯,食落係兩種完全唔同嘅風味。

鮮活澳洲龍蝦

美國Prime肉眼薄燒卷

2024-04-19 24 瀏覽
今晚去了尖沙咀這間鐵板燒日本料理慶祝老婆生日,餐廳嘅裝潢簡約而優雅,特地預先訂位坐bar枱位置,望住廚師煮食材真是賞心悅目,我倆點了二人鐵板燒套餐A5宮崎和牛龍蝦鮑魚套餐 $2480 (二人)🔆前菜三小點🔆沙律🔆極上剌身🔆季節時令生蠔🔆茶碗蒸🔆鮮活南非鮑🔆鮮活澳洲龍蝦🔆A4鹿兒島和牛薄燒卷🔆鐵板燒日本野菜🔆鐵板炒飯🔆龍蝦味噌湯🔆甜品🔆前菜三小點  - 牛蒡,豆腐,煙燻雞肉牛蒡脆爽很入味,豆腐滑嫩細緻, 煙熏雞肉的肉質很香軟🔆沙律沙律蔬菜新鮮爽脆,再配上日式柚子醋,味道清淡而香氣十足🔆季節時令生蠔日本廣島生蠔,肥美飽滿多汁,再配上黑魚子和酸汁,更突出生蠔鮮味🔆剌身三味三款剌身都好新鮮,有牡丹蝦、赤身、油甘魚,油甘魚魚味濃郁,味道厚醇🔆茶碗蒸好出色,茶碗蒸配松露油、木耳絲、魚籽,蒸蛋滑嫩無比,配上木耳絲同魚子,增添了咬勁和鮮味,松露油的香氣更加令味道更加濃郁🔆鮮活澳洲龍蝦擺盤賣相美絕了,🦞澳洲龍蝦肉大大隻啖啖肉,每一口都鮮甜彈牙,再配上師傅用用龍蝦蝦膏調製醬汁,這個醬汁真是太棒了,濃郁的蝦汁令龍蝦肉的味道更加提升,超級好食,師傅還會吸取龍蝦所有精華,用個龍蝦頭去熬湯🔆鮮活南非鮑未下廚時鮑魚

A5宮崎和牛龍蝦鮑魚套餐 $2480 (二人)
🔆前菜三小點
🔆鐵板燒日本野菜
🔆鐵板炒飯
🔆龍蝦味噌湯
🔆甜品

🔆前菜三小點  - 牛蒡,豆腐,煙燻雞肉
牛蒡脆爽很入味,豆腐滑嫩細緻, 煙熏雞肉的肉質很香軟

🔆沙律
沙律蔬菜新鮮爽脆,再配上日式柚子醋,味道清淡而香氣十足

🔆季節時令生蠔

🔆剌身三味

🔆茶碗蒸

🔆鮮活澳洲龍蝦

🔆鮮活南非鮑
未下廚時鮑魚還在動,可見它的新鮮度,鮑魚味道鮮甜,口感爽口,底層是昆布,用上自家製鏗魚湯新鮮昆布汁,味道更鮮香豐富

🔆A4鹿兒島和牛薄燒卷
鹿兒島和牛脂肪分佈平均,肉質軟嫩,肉汁豐富入口即化,濃郁的牛味中帶有奶油般的鮮甜,包裹著爽脆的蘆筍和蘑菇,口感豐富有層次,可連同蒜片、岩鹽或黑椒,亦可以蘸上酸汁、麵豉汁及芝麻醬

🔆鐵板燒日本野菜
蘆筍、蓮藕、香菇及南瓜等蔬菜以黑松露油香煎,正好解和牛膩感

🔆鐵板炒飯
飯粒分明飽滿有彈性,炒飯用自家製梅子醬,配搭櫻花蝦,白飯魚乾,很開胃的炒飯,吃一半後配上鰹魚湯汁作為茶漬飯,另一種風味

🔆龍蝦味噌湯
用了先前的龍蝦頭和殼熬製,加入味噌和海帶等調味,湯味濃郁而鮮甜

🔆甜品
雪糕 & 升級焦糖多士 + $38
廚師用牛油、砂糖將煎得麵包金黃色,香脆可甜,焦香一絕

2024-04-19 7 瀏覽
在尖沙咀三日月的晚餐是一場視覺和味覺的盛宴。這裡的環境典雅而寧靜,燈光柔和,落地大玻璃增添空間感。店員服務非常貼心周到,總是留意到我們的需要。前菜 三小點及柚子汁沙律醃過的牛蒡爽脆、豆腐口感細膩、煙薰雞肉帶出淡淡香氣,店員細心提示進食次序。沙律菜加了火龍果、車厘茄及扁豆等,配上柚子醬汁清新開胃。極上刺身三款刺身分別為油甘魚、赤身和魷魚刺身,每一片都完美切割得,口感新鮮柔軟,特別的是魷魚加了黑魚子添鮮味。廣島生蠔大大隻的廣島生蠔,以酸汁和黑魚子搭配,讓蠔肉的creamy質感和鮮甜味道得到了極致的發揮,海水味的回甘令人難忘。茶碗蒸湯底鮮甜,口感超滑溜,配上三文魚子增添鮮味層次。北海道珍寶帆立具帶子以牛油煎香,配搭炒過的菠菜,帶子已切開一件件,方便進食,味道鮮美。加拿大海參、桂花蚌海參的爽身而桂花蚌軟滑,兩者不同口感又互相補足,味道一濃一淡間形成了絕妙的平衡,海參有滋補作用,而份量也很多呢。帝王虎蝦醬汁以蝦頭膏、香草和欖油製成,配搭鮮味彈牙的蝦肉,味道提升了不少,值得一提的是蝦鬚炸得香脆,可以當零食吃,也可吸收它的營養。A4鹿兒島和牛薄燒卷主菜選了A4鹿兒島和牛薄燒卷,和牛煎到焦香,薄薄的和

前菜 三小點及柚子汁沙律
沙律菜加了火龍果、車厘茄及扁豆等,配上柚子醬汁清新開胃。

極上刺身

廣島生蠔

茶碗蒸
湯底鮮甜,口感超滑溜,配上三文魚子增添鮮味層次。

北海道珍寶帆立具

加拿大海參、桂花蚌

A4鹿兒島和牛薄燒卷
主菜選了A4鹿兒島和牛薄燒卷,和牛煎到焦香,薄薄的和牛肉質鮮嫩,包著蔥蒜等,味道平衡。搭配鐵板燒的日本野菜,包括露筍、冬菇、蓮藕、南瓜,以黑蒜調味。

櫻花炒飯
先試原味,飯炒得乾身粒粒分明,有櫻花蝦、木魚花及自家製梅子醬的香氣,之後加入鰹魚湯及芥末,作為茶漬飯的食法,別有一番風味,個人較喜歡配湯。

甜品
甜品是芝麻大福,裡面有紅豆蓉,有外脆內軟的口感,不會太甜。

總括來說,這是一次令人難忘的用餐體驗,每一道菜都是精心製作的藝術品,味道和口感都達到了高水平。這家餐廳的每一個細節都值得讚賞,無論是食物、服務還是環境,都讓人期待再次光臨。
2024-04-18 5 瀏覽
好友回港,相聚吃飯,要吃得好吃得耐,她揀了吃鐵板燒,可邊睇、邊吃、邊傾,起碼可兩小時多。餐廳地方好大,除了大主廳有張大鐵板枱外,還分有幾個鐵板房,全部座位都圍住鐵板枱,可清楚見到師傅的手藝。******************************我亦揀了一份和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐 Wagyu, Foie gras, King Prawn Teppanyaki Set for One ($798)。前菜三小點 Appetizer有煙燻雞肉、日本豆腐配麵豉汁、明太子沙律,煙燻雞肉好嫩,帶微微的煙燻香;日本豆腐挺身嫩滑,加了麵豉汁和芝麻,甘香提味;明太子沙律粒粒脆口鮮味!雜菜沙律 Salad 好清新,最喜歡加了爽脆甜豆和清甜的火龍果,更fresh。配上酸咪咪醋汁,很開胃。******************************是日刺身 Sashimi 三點有魷魚配黑魚籽、赤身和油甘魚,三款都非常新鮮。魷魚爽口,配上鹹鮮的黑魚籽更美味;赤身色澤紅潤,柔軟鮮味;最愛油甘魚,油潤兼滿載魚香,優質!******************************茶碗蒸 Chawanmush
和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐
前菜三小點
我亦揀了一份和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐 Wagyu, Foie gras, King Prawn Teppanyaki Set for One ($798)前菜三小點 Appetizer有煙燻雞肉、日本豆腐配麵豉汁、明太子沙律,煙燻雞肉好嫩,帶微微的煙燻香;日本豆腐挺身嫩滑,加了麵豉汁和芝麻,甘香提味;明太子沙律粒粒脆口鮮味!
雜菜沙律
茶碗蒸
茶碗蒸 Chawanmushi 成品有松露油、高湯、三文魚籽、木耳和雞蛋。極之香滑,啖啖松露幽香,仲有木耳的爽口和三文魚籽的鹹鮮,配搭美味!
深海野生白鱈魚
深海野生白鱈魚 Patagonian Toothfish 外表煎得金黃香脆,雪白的魚肉一梳梳,不會散爛,肉質油潤香嫩,高優!配上白蜆汁和酸咪咪的雜菜,又有特色又美味!
帝王虎蝦
帝王虎蝦 King Prawn是藝術之作,擺放得很美!一道真是考功夫菜式,師傅巧妙地將蝦頭和近蝦頭的部位以近似炸的方式製作,用上不少時間和心機,全部都脆卜卜至可吃!蝦肉極之爽彈,淋上有粒粒蝦膏的香濃蝦膏汁,鮮味爆燈,一點也不能浪費!而配些羅勒醬又另一番美味。
A4 鹿兒島和牛卷配鐵板燒日本野菜
A4 鹿兒島和牛卷 A4 Kagoshima Wagyu roll 配鐵板燒日本野菜 Teppanyaki Grill Veggie 同樣賣相吸引!香煎野菜有大啡菇、南瓜、蓮藕和蘆筍,全部都香煎得剛好,仍存咬口,調味亦合宜,沒有蓋了野菜的原有味道。A4 鹿兒島和牛相當透薄,色澤粉紅,亦夾雜着雪花般的油脂,牛味香濃,中間捲入蔥花和菇菌,配搭一流,吃至滿口油香,A4級果然優質,啖啖教人回味!雖配有炸蒜片、酸汁、味噌和胡麻醬,但不用添加是最美味!
鐵板炒飯
鐵板炒飯 Teppan Fried Rice 有兩種吃法。米飯炒得乾身,加了銀魚乾、櫻花蝦、梅子醬和蔥花同炒,面頭再加了會無動的木魚絲,口感豐富,三款海鮮令米飯鮮香,而梅子醬令其酸咪咪,越吃越開胃。
鐵板炒飯
另一吃法就注入暖笠笠的鰹魚湯,香口的米飯變成濕潤,再添了魚鮮。
味噌湯
味噌湯 Miso Soup 入口暖笠笠,味道合宜,不會太鹹。
益力多雪糕
甜品 Dessert 有三款口味的雪糕選擇,有芝麻、朱古力和益力多,很少見有益力多味,酸酸甜甜,剛好清清味蕾,完美的總結!
吃得好,傾得好,見到師傅做得好好,這頓短短的飯局就是好好生活享受。
2024-04-14
$877.8 (午餐)
和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐
雜菜沙律
益力多雪糕
2024-04-16 13 瀏覽
平時睇開的鐵板燒,閑閑地都千幾蚊一位,今次見到午市輕食套餐,都只不過係二百零蚊,仲抵食過普通西餐,所以趁住今日星期六,試吓這個性價比高的鐵板燒。餐廳非常之就腳,我哋坐喺廚師吧枱,抽風系統很好,坐埋都冇油煙味。頭盤是沙律,配上柚子醬汁, 10分清新。主菜可以六選一,又有牛,又有豬,又有蝦,又有魚,我哋想試吓這個豚肉卷,睇吓包住啲乜嘢。師傅先炒咗啲蘆筍同埋金菇,然後再炒雜菜,雜菜同剛才的沙律完全不同風格,鐵板燒雜菜非常濃味,基本上可以送飯。原來蘆筍同金菇唔係放喺雜菜嗰度,而係用嚟做豚肉卷的餡料,豚肉卷配上燒汁,甜甜地之餘,入口很多汁,口感非常豐富。蒜片自家製,拼埋落去雜菜同埋豚肉卷上面食,加多一層脆卜卜的感覺。雖然叫做輕食午餐,但是每人都有一大碗蔥花蛋飯,非常之夠飽。食完飯之後又有麵豉湯,麵豉湯非常之入味,熱辣辣。條粉仲有艾草整成的糯米糍,裏面的紅豆餡不是太甜,可以解除鐵板燒的油膩感。

頭盤是沙律,配上柚子醬汁, 10分清新。

雖然叫做輕食午餐,但是每人都有一大碗蔥花蛋飯,非常之夠飽。

食完飯之後又有麵豉湯,麵豉湯非常之入味,熱辣辣。