2024-03-19 29 瀏覽
|澳洲龍蝦•美國Prime 肉眼燒9道菜午市套餐 |💯三日月推出了新的午市套餐,結合了澳洲龍蝦和美國Prime肉眼燒。每位優惠價$498(最少兩位訂購),這道含有九道菜的午市套餐性價比十分高。🥙 前菜三小點:首先是美味的明太子沙律,帶有獨特的鹹味。接下來是搭配麻醬汁的日本豆腐,麻醬汁的豐富風味完美地融合了整道菜的味道。最後,享受完美煙燻的雞肉,帶著適度的煙燻香氣。🥗 沙律:以火龍果為主打的色彩繽紛沙律,搭配柚子沙律汁和時令水果,為您帶來清新的感官體驗。🦞 鮮活澳洲龍蝦:鮮嫩的龍蝦肉與龍蝦膏一起供應,龍蝦膏與牛油炒製成美味的醬汁。配上紫薯粉和精美的花朵裝飾,這道菜絕對令人愉悅。🍲 茶碗蒸:傳統日式蒸蛋羹加入了木耳,並以黑松露油提味。再加上鰹魚汁和魚子,使得這道菜更加美味。🥦 鐵板燒日本野粟:燒烤過的香菇、南瓜、蘆筍和蓮藕,散發出濃郁的大地風味。🥩 美國Prime肉眼薄燒卷:薄片的燒烤牛肉,搭配烤大蒜和蔬菜。還附有美味的蘸醬,每一口都充滿了風味。🍚 鐵板炒飯:自家製的梅子醬為這道炒飯增添了一絲酸味,完美搭配蝦米、鰹魚片和銀魚乾。當飯碗吃到一半時,請加入鰹魚湯。🍜 龍蝦味噌湯:這道獨特的龍蝦
|澳洲龍蝦•美國Prime 肉眼燒9道菜午市套餐 |

🥙 前菜三小點:

🥗 沙律:

🦞 鮮活澳洲龍蝦:

🍲 茶碗蒸:

🥦 鐵板燒日本野粟:
燒烤過的香菇、南瓜、蘆筍和蓮藕,散發出濃郁的大地風味。

🥩 美國Prime肉眼薄燒卷:

🍚 鐵板炒飯:

🍜 龍蝦味噌湯:
這道獨特的龍蝦味噌湯以龍蝦的鮮甜為特色,為您帶來難忘的味覺享受。

🍮 甜品
以芝麻為主的福餅,內餡是紅豆餡,為您的用餐體驗畫上完美的句號。

🚨 特惠價$498一位(最少兩位起),另外加一10%的服務費。此優惠價不可與其他折扣同時使用,僅適用於星期一至五的午市,公眾假期除外。

💁 總括而言,三日月的澳洲龍蝦•美國Prime肉眼燒9道菜午市套餐絕對是性價比十分高。從前菜的精緻搭配,到新鮮的火龍果沙律,再到鮮活的龍蝦和美味的牛肉,每道菜都展現了廚師的烹飪技巧和對食材的用心。而茶碗蒸、鐵板炒飯和龍蝦味噌湯等傳統日本料理也為整個套餐增添了豐富的口味層次。最後,以芝麻福餅作為甜品,為用餐劃上完美的句號。
2024-03-18
2024-03-18 6 瀏覽
好耐冇食鐵板燒,所以就約好友嚟享受高質正宗又好服務嘅午市鐵板燒啦! 我地叫左 澳洲龍蝦.美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐,真係未開始已經大流流口水。 精緻嘅前菜三小點,爽口嘅牛蒡、有鹹香脆口嘅明太子沙律,同埋香濃煙燻味又嫩滑嘅煙燻雞肉。沙律方面有火龍果配上沙律菜再加入柚子汁,酸酸甜甜好開胃呀!我地嘅主菜出嚟啦,睇見都覺得好吸引,再加埋師傅係你面前即時烹煮,絕對係一種享受。先嚟 鮮活澳洲龍蝦龍蝦,龍蝦肉超爽口彈牙,最吸引就係用左龍蝦膏製成嘅醬汁,可以更加提鮮之外,整碟都充滿濃濃嘅龍蝦嘅味道。食哂啲龍蝦肉之後,店員姐姐就會收起龍蝦嘅蝦頭,準備龍蝦味噌湯。就係依個時間,店員姐姐就為我地送上 茶碗蒸,入口蛋身很嫩滑而且加入黑松露油同鰹魚湯,令到個蛋香味更加突出,再加埋底下有木魚絲同三文魚籽,真係好好食呢。嚟到美國Prime肉眼薄燒卷,五成熟嘅肉眼薄燒牛香味已經好濃,再配埋內裏包裹菇菜一齊食,口感十分豐富。餐廳雖有提供燒汁、麵豉汁及麻醬,但薄燒卷本身調味已經夠味,所以只配上燒蒜一齊食就已經好好食。當然唔好漏左幾款燒野菜,成個組合真係食出驚喜來。淡淡嘅龍蝦香配上味噌湯就令到湯嘅鮮味提升,味道
淡淡嘅龍蝦香配上味噌湯就令到湯嘅鮮味提升,味道唔錯哦。
嚟到鐵板炒飯,佢嘅分量真係非常足,加左白飯魚、櫻花蝦同自家製嘅酸梅汁去炒,既有櫻花蝦嘅鮮味,又有酸梅嘅微酸,味道都幾得意,而食到一半仲可以加鰹魚湯變為茶漬飯,一飯兩食兩種唔同口感。
最後就嚟隨到甜品時間,先嚟一粒紅豆Mochi
之後師傅再為我地準備焦糖多士,依個多士絕對係我杯茶,脆卜卜又甜甜地,雖然係極度邪惡,但又真係忍唔到口一條接一條咁食呀!
2024-03-04
2024-03-18 12 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗尖沙咀調查呢間席前鐵板燒,佢個9道菜午市套餐好豐富,有龍蝦,肉眼薄燒,食物高質,性價比高,好抵食🦞🥩澳洲龍蝦.美國Prime肉眼薄燒9道菜午市套餐 $498🧄前菜三小點🙋🏻‍♂️表示個前菜分別有日本煙燻雞肉,味噌豆腐同蒜頭漬,煙燻雞肉食落爽口,口感似刺身,豆腐香滑,蒜頭漬味道酸酸甜甜,幾特別🥗沙律🙋🏻‍♂️表示個沙律用咗荷蘭豆,沙律菜,火龍果等時令蔬果,食落清新開胃 🦞鮮活澳洲龍蝦🙋🏻‍♂️表示個龍蝦已拆好肉,淋上龍蝦汁同香草汁,碟邊有紫薯粉同食用花裝飾,擺盤好靚,龍蝦口感爽彈,味道鮮甜,配上龍蝦汁食更加惹味,龍蝦頭會留起用嚟煮龍蝦湯,可以先唔使食住🥚茶碗蒸🙋🏻‍♂️表示茶碗蒸面頭放咗三文魚籽,底下有黑木耳,個蛋食落香滑,充滿蛋香,三文魚籽爆汁,味道鮮香,黑木耳食落爽口,個茶碗蒸層次好豐富🥩美國Prime肉眼薄燒卷|🍄鐵板燒日本野菜🙋🏻‍♂️表示個肉眼薄燒卷入面卷住卷菌同蔥花,配上蓮藕,露筍等日本野菜,仲有酸汁,味噌汁同麻醬三款醬汁,肉眼卷鬆軟多汁,卷住菇菌同蔥花食落香口惹味,醬汁餓底我最鍾意配酸汁,突顯個牛味,好提鮮,配麻醬味道都好夾,連埋蒜片一齊食又有另一種風味,至於

🧄前菜三小點
沙律

🥗沙律

🦞鮮活澳洲龍蝦

🥚茶碗蒸
美國Prime肉眼薄燒卷|鐵板燒日本野菜

🥩美國Prime肉眼薄燒卷|🍄鐵板燒日本野菜
🙋🏻‍♂️表示個肉眼薄燒卷入面卷住卷菌同蔥花,配上蓮藕,露筍等日本野菜,仲有酸汁,味噌汁同麻醬三款醬汁,肉眼卷鬆軟多汁,卷住菇菌同蔥花食落香口惹味,醬汁餓底我最鍾意配酸汁,突顯個牛味,好提鮮,配麻醬味道都好夾,連埋蒜片一齊食又有另一種風味,至於野菜,露筍好鮮甜,蓮藕爽口

🍚鐵板炒飯
🙋🏻‍♂️表示個炒飯用咗酸梅醬,樱花蝦,木魚花,白飯魚乾等配料炒成,配上壺鰹魚湯同山葵,店員建議先將炒飯食一半,炒飯食落焦香,樱花蝦味香濃,酸梅醬味道酸甜,之後再加入鰹魚湯做成茶漬飯,個飯吸收咗鰹魚湯,食落更加鮮甜入味

🦞龍蝦味噌湯
🙋🏻‍♂️表示個味噌湯入面有昆布,豆腐,蝦膏,加埋之前個蝦頭一齊煮,飲落鮮甜香濃,蝦膏好似雪花咁喺湯面漂浮,令個湯飲落更加提鮮
焦糖多士
🍞甜品
🙋🏻‍♂️表示個係焦糖多士,配上朱古力醬同七彩糖條,多士烤到焦香,食落酥脆,充滿香濃嘅焦糖味,非常香口,好鍾意呢個甜品,食完大滿足🥰

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
沙律
美國Prime肉眼薄燒卷|鐵板燒日本野菜
焦糖多士
2024-03-17 9 瀏覽
之前嚟食過一個$498一位成九道菜嘅特價餐,估唔到仲做緊,所以又想嚟食吓。餐廳係二樓,靜靜地,今次都係坐吧枱睇師傅表演。1. 前菜三小點包括有煙熏雞肉、麵醬芝麻豆腐、漬蒜頭。2. 沙律柚子沙律3. 鮮活澳洲龍蝦一位有半隻澳洲龍蝦,師傅用龍蝦膏、牛油、醬油做汁煎龍蝦。新鮮蝦非常之爽彈。點埋碟旁嘅青汁同紫薯粉一齊食仲惹味。食完話個半個龍蝦頭會拎去煮最後個湯。4. 茶碗蒸呢個幾特別,係有松露油係面,木耳絲喺底,入面有啲本菇。口感好特別。5. 鐵板燒日本野菜有蘆筍、南瓜、蓮藕、冬菇配碟面嘅俯瞰圖胡椒同岩鹽。6. 美國Prime肉眼薄燒卷入面包著本菇同蔥,有三種汁點,酸汁、麵豉醬、麻醬。加埋炸蒜片一齊食。食鐵板燒最正都係食牛肉。7. 鐵板炒飯/茶漬飯見師傅落咗櫻花蝦、銀魚乾,仲落咗梅子醬,炒飯食落有好輕微嘅酸味,中和返之前嘅油膩感。食到一半,會俾壺鰹魚湯你倒落碗加埋wasabi做茶漬飯。8. 龍蝦味噌湯之前個龍蝦頭又返嚟啦,煲味噌湯超鮮甜。9. 甜品最後食埋個紅豆大福

1. 前菜三小點
包括有煙熏雞肉、麵醬芝麻豆腐、漬蒜頭。

2. 沙律
柚子沙律

3. 鮮活澳洲龍蝦

4. 茶碗蒸

5. 鐵板燒日本野菜
有蘆筍、南瓜、蓮藕、冬菇配碟面嘅俯瞰圖胡椒同岩鹽。

6. 美國Prime肉眼薄燒卷

7. 鐵板炒飯/茶漬飯

8. 龍蝦味噌湯
之前個龍蝦頭又返嚟啦,煲味噌湯超鮮甜。

9. 甜品
最後食埋個紅豆大福
2024-03-13
2024-03-15 10 瀏覽
🐷🐷🐷🐷🐷難得平日放假既我地揀咗間喺尖沙咀既鐵板燒放鬆下,叫咗個澳洲龍蝦 •美國Prime肉眼薄燒9道菜午市套餐 ($498+1)▪️ 前菜三小點+ 沙律前菜分別係 醬生蒜,麻醬豆腐同煙燻雞肉刺身。醬生蒜同豆腐比較清新醒胃,雞肉刺身煙燻味濃郁。▪️ 鮮活澳洲龍蝦龍蝦喺烹煮既時候仲係勁生猛,果然選用最新鮮嘅食材。龍蝦肉爽口彈牙,加上以龍蝦膏同牛油煮成嘅醬汁,十分滿足。▪️ 茶碗蒸蒸蛋非常嫩滑,帶有幾濃既黑松露香,加上 三文魚籽、木耳絲、蔥粒,口感層次夠豐富。▪️ 鐵板燒日本野菜+美國Prime肉眼薄燒卷因為係靚牛肉,我地request咗要3成熟,牛味較重帶些少油脂香,唔會太膩。碟上配咗岩鹽,黑椒同炸蒜片,亦有芝麻醬同麵豉汁等等可以沾點嚟調味。▪️ 鐵板炒飯由櫻花蝦、白飯魚作調味,份量同白飯基本上係1:1,十分足料!就算無加鹽都已經鮮味十足。附上鰹魚湯汁,品嘗完原味後可以加埋湯,有另一種風味。▪️ 龍蝦味噌湯最後龍蝦頭會用嚟煲湯,蝦膏味夠濃郁。▪️甜品💰498+10%/ person📍 三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
🐷🐷🐷🐷🐷

▪️ 前菜三小點+ 沙律

▪️ 鮮活澳洲龍蝦

▪️ 茶碗蒸

▪️ 鐵板燒日本野菜+美國Prime肉眼薄燒卷

▪️ 鐵板炒飯

▪️ 龍蝦味噌湯
最後龍蝦頭會用嚟煲湯,蝦膏味夠濃郁。

▪️甜品

💰498+10%/ person
📍 三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
2024-03-12 17 瀏覽
食日本鐵板燒,午餐時段係比晚餐時段抵好多好多。有兩款午餐可選,揀咗498嘅套餐。前菜三小點:蒜頭漬/麻醬豆腐/煙燻雞肉沙律配秘製柚子醬汁龍蝦:龍蝦煮至7/8成熟,配上由龍蝦頭的蝦膏做成的醬汁,龍蝦很新鮮的,在鐵板的時候還在郁動。茶碗蒸,由於蛋漿混合了松露油來蒸,再加上鰹魚湯汁和三文魚子,底部再有木耳絲,比起一般般的茶碗蒸更有層次,味道比較豐富。美國Prime肉眼薄燒卷:牛肉卷入青葱和芽菜,煎至5成熟。會跟鐵板燒日本野菜一同上碟。單尾仲有鐵板炒飯同埋龍蝦味噌湯,鐵板炒飯有好多櫻花蝦,幾香口,另外會附上一壺茶,可以一飯兩食,食埋茶漬飯。店員同廚師服務好細心,會留意我們進食的速度來烹調和上菜,而且每一次上菜都會細心解釋,又會查詢喜好,例如幾多成熟,要唔要蔥之類,比較貼心。

前菜三小點:蒜頭漬/麻醬豆腐/煙燻雞肉
沙律配秘製柚子醬汁

2024-03-12 18 瀏覽
- 尖沙咀|三日月 -餐廳環境寬敞,設有bar枱位置,可以望住師傅整,絕對係食鐵板燒嘅精粹🙆🏻‍♀️「澳洲龍蝦・美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐」▪️前菜三小點煙燻雞肉🐔食落嫩滑,帶有煙燻香氣。日本豆腐好滑溜,而蒜頭漬🧄冇咗蒜頭嘅辛辣味,好易入口▪️沙律🥗火龍果沙律配上柚子汁,酸酸哋,好清新好開胃▪️鮮活澳洲龍蝦🦞龍蝦肉爽口彈牙,配上以龍蝦膏同牡丹蝦煮成嘅醬汁,再加咗少少香草橄欖油,鮮味更加突出。另外碟邊有啲紫薯粉,除咗賣相靚,仲可以用嚟點龍蝦,幾特別▪️茶碗蒸🥚蛋漿加咗松露油,所以食落好香松露味。另外除咗面頭有三文魚籽,最底仲加咗木耳絲,口感有層次▪️美國Prime肉眼薄燒卷🐮▪️鐵板燒日本野菜肉眼牛味香濃,加埋卷喺入面嘅雜菇,口感更豐富。另外除咗可以配碟上面嘅岩鹽、黑椒、炸蒜片,亦都提供咗酸汁、麵豉汁、芝麻醬,可以試到唔同口味。而野菜就有南瓜🎃、蘆筍、蓮藕、冬菇,燒得好香,簡單調味已經足夠▪️鐵板炒飯🍚炒飯炒得粒粒分明,加埋白飯魚、木魚、櫻花蝦,非常香口。另外仲提供咗鰹魚湯同wasabi,可以食到一半落,變成茶漬飯,又係另一番風味▪️龍蝦味噌湯🦞🥣用咗一開頭嘅龍蝦頭去熬煮,比起平時嘅味噌湯多咗
- 尖沙咀|三日月 -

「澳洲龍蝦・美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐」
澳洲龍蝦・美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐
澳洲龍蝦・美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐

▪️前菜三小點

▪️沙律🥗
火龍果沙律配上柚子汁,酸酸哋,好清新好開胃
前菜三小點、沙律

▪️鮮活澳洲龍蝦🦞

▪️茶碗蒸🥚

▪️美國Prime肉眼薄燒卷🐮
▪️鐵板燒日本野菜
美國Prime肉眼薄燒卷、鐵板燒日本野菜
美國Prime肉眼薄燒卷

▪️鐵板炒飯🍚

▪️龍蝦味噌湯🦞🥣
用咗一開頭嘅龍蝦頭去熬煮,比起平時嘅味噌湯多咗一份鮮甜

▪️甜品
艾草大福食落軟糯,入面包住紅豆餡🫘,唔會太甜膩,唔錯
甜品

三日月
📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
  • 鮮活澳洲龍蝦
2024-03-12 10 瀏覽
今日黎到尖沙咀搵食,搵左間好抵食既鐵板燒,叫左個澳洲龍蝦 •美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐。價錢黎講都相當抵食,個套餐包括:🩷前菜三小點前菜嘅三款小食相當之精緻,我個人最喜歡嘅呢就係味噌蒜頭,完全未食過呢個配搭原來都幾好食。仲有佢嘅豆腐味道好濃郁!🩷沙律沙律方面,裏面有火龍果同仲有唔少嘅配菜,味道清新!加埋柚子汁嘅味道令到沙律非常之好開胃🩷鮮活澳洲龍蝦當然係呢度嘅重頭戲就係龍蝦啦,我見到之前啲post睇落去已經好吸引,龍蝦睇落去非常之新鮮師傅即叫即做。喺我哋面前將龍蝦膏嘅醬汁加入龍蝦肉當中,而且嗰個嘅熟到啱啱好,令人十分回味🥳🩷茶碗蒸茶碗蒸嘅味道令人非常之深刻,裏面仲加咗黑松露油,令到個香味好香,成個口腔都充滿濃郁嘅味道,而且蛋香都好足!🩷鐵板燒日本野菜日本野菜非常之爽口,特別喜歡佢嘅蓮藕,非常之爽脆。🩷美國Prime肉眼薄燒卷今次嘅肉選擇咗薄燒,再加上有好多嘅蔥,配上一啲鹽或者黑椒已經好好食!雖然係牛肉係偏薄,但係都食到牛肉嘅香味,加埋蔥香味根本就係一個唔會輸嘅配搭!🩷炒飯龍蝦味噌湯龍蝦食完之後店員會幫手將個龍蝦頭拎返入去煮湯,正正就係煮呢一個嘅龍蝦味噌湯, 有別於一般嘅味噌

🩷前菜三小點

🩷沙律

🩷鮮活澳洲龍蝦

🩷茶碗蒸

🩷鐵板燒日本野菜
日本野菜非常之爽口,特別喜歡佢嘅蓮藕,非常之爽脆。

🩷美國Prime肉眼薄燒卷

🩷炒飯龍蝦味噌湯
龍蝦食完之後店員會幫手將個龍蝦頭拎返入去煮湯,正正就係煮呢一個嘅龍蝦味噌湯, 有別於一般嘅味噌湯食到龍蝦嘅鮮味!

🩷甜品
甜品方面呢度有綠茶紅豆大福,煙煙韌韌嘅好味!而且當日同朋友慶祝生日餐廳仲送多啦A夢嘅泡芙,非常之貼心😊

整體嚟講呢間鐵板燒係尖沙咀相當之抵食CP值好高,而且食物質素都好唔錯😛

2024-03-12 18 瀏覽
同朋友慶祝生日去咗食佢鍾意食嘅鐵板燒, lunch Menu性價比高($498/pp)前菜三點🥗 牛蒡,明太子沙律,煙燻雞肉,每款都恰到好處沙律🥗加入埋火龍果,中規中矩有柚子醋,超級酸勁開胃鮮活澳洲龍蝦🦞夠新鮮爽彈,再加埋邪惡嘅龍蝦膏牛油汁,香氣十足牛肉薄燒🐮可以配襯岩鹽同黑椒,加埋獨子蒜片,牛嘅香味更特出,仲可陪襯酸汁,麵豉汁,芝麻醬茶碗蒸🥚有三文魚子,增添鹹香,蛋加入咗松露醬去蒸香氣撲鼻,底吓仲有木耳絲,鰹魚汁勾芡,食起上黎更加滑溜鐵板炒飯🍚加入咗白飯魚乾,櫻花蝦等材料,將塊炒到有焦香,超級香口。仲可以有第二個食法,加入鰹魚湯汁做茶漬飯,更加能夠突顯佢哋自家製咁梅醬龍蝦麵豉湯🥣氣味香濃甜品🍡日本福餅生日驚喜🍰同朋友慶祝生日,餐廳安排咗一個小甜品,都幾貼心

前菜三點🥗
牛蒡,明太子沙律,煙燻雞肉,每款都恰到好處

沙律🥗
加入埋火龍果,中規中矩有柚子醋,超級酸勁開胃

鮮活澳洲龍蝦🦞
夠新鮮爽彈,再加埋邪惡嘅龍蝦膏牛油汁,香氣十足

牛肉薄燒🐮

茶碗蒸🥚

鐵板炒飯🍚

龍蝦麵豉湯🥣
氣味香濃

甜品🍡
日本福餅

生日驚喜🍰
同朋友慶祝生日,餐廳安排咗一個小甜品,都幾貼心

2024-03-10 15 瀏覽
二訪呢間鐵板燒,質素依舊高😎今次平日lunch嚟,坐左喺鐵板前面望住師傅整,真係大飽眼福😍而且餐廳樓底夠高,空間感幾足,感覺寬敞舒適👍同朋友叫左澳洲龍蝦•美國Prime肉眼薄燒9道菜午市套餐,夠晒豐富滿足🧡✨前菜三小點 - 包括左煙燻雞肉、日本豆腐、醬漬蒜頭,雞肉質感鮮嫩;蒜頭好易入口唔會好大味,我最欣賞係個日本豆腐,幾動L唔易散👍✨沙律 - 火龍果沙律柚子汁,個dressing酸酸地好清新🥗✨鮮活澳洲龍蝦 - 個汁用左龍蝦膏+牡丹蝦膏而煮成,再加左d香草橄欖油,用來沾龍蝦肉食鮮味濃郁🦞配碟用左紫薯粉&食用花做裝飾,睇得又食得!✨茶碗蒸 - 蛋漿加左黑松露油,順滑又食到好香松露味,底有木耳絲增添口感🧡✨美國Prime肉眼薄燒卷 + 鐵板燒日本野菜 - 師傅好貼心地問我地食唔食蔥,我地都揀左唔落蔥😂牛肉薄燒卷入面包左菇,口感層次唔錯~仲配左酸汁、麵豉汁、芝麻醬、岩鹽、黑椒,可以沾牛肉食,有晒唔同嘅風味🤤野菜有日本南瓜、冬菇同蓮藕,食得出食材幾新鮮😚✨鐵板炒飯 - 落左白飯魚、木魚、櫻花蝦炒飯,原汁原味食完半碗後仲可以加鰹魚湯泡飯,兩食幾過癮🤩✨龍蝦味噌湯 - 用左龍蝦頭去煲嘅湯,多了份鮮

✨龍蝦味噌湯 - 用左龍蝦頭去煲嘅湯,多了份鮮甜😋

甜品 - 艾草大福,入面紅豆餡,外皮軟糯,甜度適中😜

如果你喜歡日本料理,又想嚐嚐正宗的鐵板燒,推薦你去尋找一家由日本籍主廚主理的鐵板燒餐廳。以鐵板燒套餐為主,坐在吧台位置更可以近距離觀賞廚師即席烹調各種新鮮食材。裝修上水泥色與和風木系的配搭,樓底高且使用大片的玻璃,營造出一個非常寬敞明亮的用餐環境,除了吧台位置外,更有普通座位和私人包廂,提供舒適和寬敞的座位,非常適合情侶用餐或一大班朋友一起享受高質量的鐵板燒。服務人員非常殷勤有禮,用心介紹每道菜的食材和品嚐方法,整個用餐體驗令人滿意。前菜三小點:小點包括牛蒡、麻醬豆腐和煙燻雞肉刺身。豆腐口感嫩滑,搭配上麻醬非常美味,而煙燻雞肉刺身則帶有濃郁的煙燻味,搭配上檸檬片更加清新開胃。無花果沙拉:包括無花果、沙拉菜、青豆、車厘茄和蛋白碎,再加上柚子汁,味道酸甜清新,非常開胃。帆立貝:超大顆帆立貝,入口味道鮮甜又彈牙,擺在菠菜上面,搭配一流。帝王虎蝦(或深海野生白鱈魚):我選擇了帝王虎蝦通常,超大隻的帶殼的虎蝦✨肉質爽口,搭配用蝦膏煮成的醬汁,味道濃郁。紐西蘭肉眼扒:選擇的紐西蘭肉眼扒以五成熟出菜,肉質嫩滑,味道濃郁,沾上少許海鹽能提升肉的鮮美。配菜:鐵板燒附上新鮮的時蔬和蘑菇,如洋蔥、蘆筍、菇類

配菜:鐵板燒附上新鮮的時蔬和蘑菇,如洋蔥、蘆筍、菇類等。這些配菜會在鐵板上炒至熟軟,保留了蔬菜本身的鮮甜味道。

鐵板燒提供的是櫻花蝦炒飯,炊得香氣四溢配上美味日本米飯,搭配上蔬菜的香氣,最後更可加上高湯吃出二度美味🩷

甜點:最後的焦糖多士香甜酥脆,入口暖暖地,味道又可口,當日因為中生日附上另一道精緻的甜點,以當季水果配上小蛋糕,為整餐劃上完美的句號🤭
2023-12-28
  • 鐵板炒飯
  • 茶碗蒸
  • 甜品
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🦪🦪🦪🦪🦪🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍽️ 三日月一人前鐵板餐 $798🥢 前菜 - 明太子、麻醬豆腐、煙燻雞肉店員介紹左食用的順序,從淡味的豆腐到雞肉再到明太子,好細心既服務👍🏻-🥢 鐵板燒北海道帆立貝帆立貝用牛油煎至半生熟,口感多汁嫩滑-🥢 茶碗蒸茶碗蒸用了松露油和三文魚,吃起來香氣四溢,蛋味濃郁而且滑順。白雪魚口感柔滑,搭配白蜆汁煮煮,吃起來帶著濃郁的魚香味,非常推薦-🥢 深海野生白雪魚魚肉好嫩滑,成落肉質爽實彈牙-🥢 紐西蘭肉眼扒肉眼扒的口感恰到好處,配上岩鹽、黑椒、酸汁、麻醬和麵豉進行調味,味道相當不錯-🥢 鐵板炒飯🥢 味噌湯🥢 甜品 - 紅豆雪糕-🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 9/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 9/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8/10🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦪🦪🦪🦪🦪🍴🍽🍴🍽️🍴🍽️🗺️ 三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖#bakdiu日式 #bakdiu尖沙咀 #bakdiu油尖旺

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🦪🦪🦪🦪🦪🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🍽️ 三日月一人前鐵板餐 $798
🥢 前菜 - 明太子、麻醬豆腐、煙燻雞肉

🥢 鐵板燒北海道帆立貝
帆立貝用牛油煎至半生熟,口感多汁嫩滑

🥢 茶碗蒸

🥢 深海野生白雪魚
魚肉好嫩滑,成落肉質爽實彈牙
🥢 紐西蘭肉眼扒

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 9/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦪🦪🦪🦪🦪🍴🍽🍴🍽️🍴🍽️

🗺️ 三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

💙 有時工作生活太辛苦,食嘢要對自己好啲🥹 啱啱星期六就揀咗呢間鐵板燒享受吓。入到去樓底都幾高,仲有充足嘅陽光☀️ 所以感覺都好舒服☺️ 食鐵板燒唔使問我一定係會坐Bar枱😁 一邊食一邊睇住師傅煮先係精粹😋💙 午飯時間去到見到有個九道菜午市套餐 $498一位。有龍蝦又有牛,都幾抵食😁 於是就嗌咗呢個lunch set~💙 前菜有三款,分別係牛蒡, 日本豆腐, 同煙燻雞肉配柚子汁。平時都係食煙三文魚多,好似第一次食煙燻雞肉🤣 口感都唔錯👍🏼另外仲付上沙律🥗💙 師傅會將所有食材放喺你面前俾你影咗相先😎 然後再會逐一烹調。💙 鮮活澳洲龍蝦🦞 師傅將龍蝦拆肉,煎香。醬汁用咗龍蝦膏,香草橄欖油等。食落口鮮味十足☺️ 半碟仲用上食用花同紫薯粉,睇落好靚😙 店員細心提醒龍蝦頭唔好食住,因為一陣要用返嚟煲湯😁💙 之後茶碗蒸非常之幼滑。上邊有芡汁同魚子。另外仲加咗黑松露油同木魚絲。淡淡黑松露清香好味😍💙 美國Prime肉眼薄燒卷 師傅用上美國Prime薄肉眼,捲着蔥花同埋菇。食落口除咗有牛肉香味,仲有油脂香。伴碟調味岩鹽黑椒。另外仲有醬汁選擇 (酸汁/ 麵豉汁/芝麻汁),重點係有炸蒜片!😍 正!💙 伴碟蔬菜有

另外仲付上沙律🥗

💙 美國Prime肉眼薄燒卷

💙 伴碟蔬菜有冬菇, 蓮藕, 甘筍, 南瓜~
💙 炒飯幾特別。我見師傅無用上蛋,反而係加左調味同埋少少酸梅醬,食落少少酸,幾開胃👍🏼 入邊仲有白飯魚同櫻花蝦,飯粒咬落去口感有少少煙靭。
店員又提醒可以留少少飯,因為一陣仲會上鰹魚湯,可以倒落飯度做茶漬飯😍 之後連埋啲鰹魚湯同少少Wasabi食又真係好正😙

💙 龍蝦頭連住麵豉湯出返現啦!😁 飲落其實龍蝦味唔算太重,但係可以再食返啲龍蝦肉都好~

💙 甜品係綠茶紅豆丸子🍡 食完好滿足😊
2024-03-08 16 瀏覽
再次到訪三日月,今次點了時令餐單澳洲龍蝦美國肉眼薄燒9道菜set,由前菜到甜品款款豐富吸引。這個午市套餐有前菜三小點、野菜沙律、茶碗蒸、炒野菜、美國prime肉眼薄燒卷、鐵板炒飯、龍蝦味噌湯及甜品,相當豐富。前菜三小點有明太子沙律、醃牛蒡、刺身,份量剛好,味道醒胃,個人特別喜歡牛蒡條。店員送上3款特式醬汁包括酸汁、味噌及胡麻。師傅先為我們準備龍蝦,聞到香噴噴,特別是炒香了的蝦膏,濃郁美味。擺盤也特別精緻,有紫薯粉、花瓣,龍蝦拆肉煮至7-8成熟,彈牙鮮味,點上醬汁更提味!茶碗蒸內有木耳絲、增添口感,而面上舖上三文魚籽咸香好味。炒日本野菜及牛肉卷份外豐富,有冬菇、蓮藕片、大蔥、南瓜片、露筍及炸蒜片,薄切牛肉包著蔬菜材料,味道和口感也剛剛好,配合蒜片更香口美味。鐵板炒飯夠乾身,面上滿滿木魚碎,師傅建議先吃一半再倒入湯享用,很不錯,有兩種不同感覺。龍蝦味噌湯夠熱味香濃,而且入面很多海苔,口感豐盛,熱辣辣暖胃。甜品士多啤梨大福舖滿芝麻粒,入面軟糯香甜,多重口感,而另一款甜點焦糖多士又香甜又香脆乾身,味道剛好,為整頓午餐作結。店員服務態度好,不時幫忙加茶,而餐廳環境也很開揚舒服。

茶碗蒸內有木耳絲、增添口感,而面上舖上三文魚籽咸香好味。

店員服務態度好,不時幫忙加茶,而餐廳環境也很開揚舒服。
2024-03-06 16 瀏覽
今日閨蜜同我慶生,請我食最鍾意嘅鐵板燒,呢間餐廳我未嚟過,好期待。我哋今日食嘅係每人$498嘅午市九道菜套餐。前菜三小點有蒜頭職,麻醬豆腐同埋煙燻雞肉。每款都各有特色。我最鍾意蒜頭漬爽口,醬汁有啲木魚鮮味幾好味。柚子汁生果沙律柚子汁清新同埋啲生果同沙律菜一齊食,好開胃。鮮活澳洲龍蝦睇住師傅兩三下手勢將龍蝦拆肉,好治癒。菜式嘅擺盤好靚,龍蝦肉鮮甜爽口,加上師傅用上龍蝦嘅下個特製嘅醬汁,真係非常鮮甜。茶碗蒸口感好滑,配上啲木耳絲同埋三文魚子一齊食,味道鮮美。美國prime 肉眼燒牛鐵板燒日本野菜牛肉燒得好香,入面包住菇菌絲,配上炸蒜片,好香口,仲有三款醬汁可以點來吃,每款都各有特色。野菜有蘆筍,蓮藕,冬菇同埋南瓜。鐵板炒飯炒飯嘅配料有櫻花蝦,銀魚仔,香蔥等等。呢個炒飯好特別,食到一半可以加鰹魚湯同埋日本芥末做一個茶漬飯。兩種食法都好好味。龍蝦味噌湯師傅用上我們剛食完嘅龍蝦嘅龍蝦頭來熬湯,所以呢個味噌湯鮮甜到不得了。紅豆大福呢個甜品係套餐包括左,係紅豆大福。播大福嘅紅豆餡好多,幾好食。呢個時候有個驚喜俾我,就係餐廳送上了一個生日畫碟嘅甜品俾我哋。整得好靚,好開心用紫薯粉畫上我最喜歡的布甸狗,

柚子汁生果沙律
柚子汁清新同埋啲生果同沙律菜一齊食,好開胃。

茶碗蒸
口感好滑,配上啲木耳絲同埋三文魚子一齊食,味道鮮美。

美國prime 肉眼燒牛
鐵板燒日本野菜

紅豆大福
呢個甜品係套餐包括左,係紅豆大福。播大福嘅紅豆餡好多,幾好食。呢個時候有個驚喜俾我,就係餐廳送上了一個生日畫碟嘅甜品俾我哋。整得好靚,好開心用紫薯粉畫上我最喜歡的布甸狗,寫上祝福字句,原來係我朋友同餐廳特意安排。呢個贈送嘅甜品係一個草莓味嘅蛋捲,味道唔錯。