2024-04-16 20 瀏覽
平時睇開的鐵板燒,閑閑地都千幾蚊一位,今次見到午市輕食套餐,都只不過係二百零蚊,仲抵食過普通西餐,所以趁住今日星期六,試吓這個性價比高的鐵板燒。餐廳非常之就腳,我哋坐喺廚師吧枱,抽風系統很好,坐埋都冇油煙味。頭盤是沙律,配上柚子醬汁, 10分清新。主菜可以六選一,又有牛,又有豬,又有蝦,又有魚,我哋想試吓這個豚肉卷,睇吓包住啲乜嘢。師傅先炒咗啲蘆筍同埋金菇,然後再炒雜菜,雜菜同剛才的沙律完全不同風格,鐵板燒雜菜非常濃味,基本上可以送飯。原來蘆筍同金菇唔係放喺雜菜嗰度,而係用嚟做豚肉卷的餡料,豚肉卷配上燒汁,甜甜地之餘,入口很多汁,口感非常豐富。蒜片自家製,拼埋落去雜菜同埋豚肉卷上面食,加多一層脆卜卜的感覺。雖然叫做輕食午餐,但是每人都有一大碗蔥花蛋飯,非常之夠飽。食完飯之後又有麵豉湯,麵豉湯非常之入味,熱辣辣。條粉仲有艾草整成的糯米糍,裏面的紅豆餡不是太甜,可以解除鐵板燒的油膩感。

頭盤是沙律,配上柚子醬汁, 10分清新。

雖然叫做輕食午餐,但是每人都有一大碗蔥花蛋飯,非常之夠飽。

食完飯之後又有麵豉湯,麵豉湯非常之入味,熱辣辣。