2024-05-08 12 瀏覽
杭州西湖有個好多人去既景點三潭印月,遊客就咁坐係度,就可以欣賞一幅好似藝術品咁嘅自然風景。呢間鋪頭個名都同哩個明星景點好相似。事實上,坐係鐵板燒枱,睇住師傅行雲流水嘅料理,其實都係一種藝術。 🍖午餐時段,我點左佢地既輕型午餐,前菜喺開胃嘅火龍果沙律,配柚子醬汁,連入邊嘅荷蘭豆都幫我拆開,方便易食。 🍖主菜可以係好多種類之中選擇,而我就選擇左厚切嘅紐西蘭肉眼扒。師傅一邊燒牛肉,一邊炒菜。睇住師傅放左菜,加牛油,加水,調味料,然後快速兜炒,由硬變林,清變香,青綠變翠綠,只不過係係個一兩分鐘之間,非常治癒。 🍖另一方面,牛肉嘅烹煮,按壓,翻轉,切割,好似不加思考,時間拿捏非常準確,睇住上枱已經切好嘅一粒粒肉塊,同肉呈現嘅色澤,正正就係我要求嘅medium。完成時間同青菜炒好嘅時間完全吻合,所以整碟上枱,成個碟都係熱辣辣。 ✨️先小結一下以上,要做到以上菜式行雲流水,必須要讚賞係,鐵板夠熱,刀夠鋒利,材料夠好。但係呢d準備功夫,都比唔上師傅既經驗老到,手法純熟。咁先成就一碟看似簡單,其味無窮嘅牛肉鐵板燒。 🍖當然我地唔可以唔提個炒飯同埋甜品啦。我嘅感覺係炒飯冇用到隔夜飯炒。但係當然唔需要應用中式

🍖當然我地唔可以唔提個炒飯同埋甜品啦。我嘅感覺係炒飯冇用到隔夜飯炒。但係當然唔需要應用中式炒飯概念啦。珍珠米本身就有個種有彈性嘅特質,所以新鮮煮好再去炒,保持到米本身嘅優點,仲因為炒過而特別香。仲有個甜品,我揀左焦糖多士,勁就勁在都係喺鐵板上一條龍整好,喺多士底面,都加上砂糖,唔洗用火燒,直接將用高熱嘅鐵板燒至焦香,大開眼界。

🍖見到隔離枱食龍蝦,下次晚餐過黎我知道要食乜啦,好似仲有的折扣優惠幾抵咁!