Y Pasta

1K
2024-04-11 608 瀏覽
Y Pasta既手工意粉有幾出色?之前喺銅鑼灣已經食過,知道佢哋搬咗去沙田,特登都要嚟朝聖,Y Pasta意粉每日新鮮製作的採用意大利入口的蛋黃、麵粉和小麥粉炮製而成,製作時跳過風乾過程以保留豐富澱粉質和營養,而且帶有濃厚的蛋糕👍🏻不同形狀的Y Pasta 意粉具備不同的口感,有些順滑煙靭,有些則更具咬勁,而不論何種意粉均保證能為您帶來滿口蛋香,揀選咗款式口味之後,就可以自行選擇自己喜歡嘅意粉,包括有天使麵、意粉、扁意粉、長通粉、手工絲帶麵、手工寬帶麵、手製戎指粉、手製薯團,坊間少有餐廳能做到👍🏻🍝▪️意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉 $ 148最傳統的卡邦尼就最能代表餐廳做意粉嘅功架,首先見到醬汁呈接近金黃顏色狀態,就知道一定係用最正宗嘅做法,只用蛋黃和芝士造成醬汁,掛滿每一條意粉,意粉入口非常煙靭有彈性,而且充滿蛋香,再配合脆脆嘅豬面肉,我覺得呢碟卡邦尼係頂級美味🍕▪️巴馬火腿火箭菜薄餅 $ 138最喜歡這個口味,薄餅底係薄脆好香口,配合蕃茄醬和融化咗嘅芝士,已經非常好食,每片pizza上放著肥美既Parma Ham 和大量火箭菜,完美的組合🍗▪️意式香草焗雞翼 $ 78簡單嘅雞翼,竟然能做到如

🍝▪️意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉 $ 148

🍕▪️巴馬火腿火箭菜薄餅 $ 138

🍗▪️意式香草焗雞翼 $ 78
簡單嘅雞翼,竟然能做到如此入味和Juicy ,一咬落口香草味勁濃,繼而肉質鮮嫩,而且流汁,真係近期食過最美味嘅雞翼,而且仲配上新鮮沙律菜黑醋汁,健康好味

🍌▪️香蕉乳酪沙冰 $ 58
即叫即打,飲落就是新鮮香蕉和濃濃的乳酪香,而且沒有添加任何糖分,新鮮健康又美味

• 意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉
  • 意式香草焗雞翼
2024-02-03 2611 瀏覽
餐廳在沙田好運中心商場3樓,門面闊落,設計搶眼,內部裝修雅緻,白色為主,配以綠色植物,感覺清新。餐廳地方不少,座位寬敞舒適。午市套餐包括:主菜、餐湯、飲品,有多款菜式選擇,更可以優惠價升級及追加小食和甜品。主菜:“刁草檸檬煙三文魚意粉”,用煙三文魚、意大利香草及橄欖燴的意粉,份外香口。意粉是本港手工製,爽口彈牙,口感不凡。“西班牙辣肉腸薄餅”,即製香脆薄餅,加上綿滑芝士和鹹香辣肉腸,口感豐富,香味衝擊味蕾,食完一塊又一塊。餐湯:“忌廉黑松露野菌湯(升級)”,黑松露的香味突出,湯底濃稠,特別好味。再升級“酥皮蓋”,酥皮香軟酥脆,配合濃湯,份外滋味。“忌廉龍蝦湯(升級)”,海鮮味突出,還有粒粒龍蝦肉,真材實料,非常惹味。飲品:“即磨咖啡”,氛香濃郁,一杯提神。“牛油果乳酪沙冰(升級)”,冰凍、綿滑,新鮮牛油果蓉混乳酪,口感天然,是好味又健康的飲品。追加:“焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕”,出色的芝士蛋糕,香軟幼滑,不膩口,焙茶、栗子味道突出,是必食的甜品。“意式香草焗雞翼”,香草焗雞翼,原來可以很美味,雞肉鮮嫩而入味。這一頓午餐,豐富而美味,加上性價比奇高,服務員都殷勤有禮,我感到非常滿意。

主菜:

餐湯:
飲品:
“即磨咖啡”,氛香濃郁,一杯提神。
追加:
  • 煙三文魚意粉,辣肉腸薄餅,黑松露野菌湯,焙茶栗子巴斯克芝士蛋榚
2024-01-27 1848 瀏覽
自從好運中心重新裝修,外邊走廊開了一系列餐廳。今次吃的這間餐廳主打意粉,但我覺得甜品較出色😂。餐廳面積不小,設計小清新風格,兩邊用餐區由一條走廊連接。說最好用餐位置一定是中間的走廊,因為燈光有氣氛,每張枱靠窗自成一角,旁邊也設置多盆彷真植物。選擇了想要的意粉口味後,可以再選擇pasta種類,例如天使麵、扁意粉或手製薯團等。‖ 溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉 ($148) ‖芝士味都幾濃,而小龍蝦份量好多,幾乎每啖都有一至兩隻。戒指粉比較軟腍,嚼勁不夠。而芝士醬汁雖然味道夠濃,但明顯不creamy,較水,更出現水粉分離,吃到未溶的粉粒,較失敗🥲。‖ 酥炸啤酒豬手配椰菜絲沙律 ($268) ‖餐廳已把豬手分成細塊,方便吃。豬手皮十分鬆脆😋,鹹度適中,香口惹味。旁邊的椰菜絲沙律清新開胃酸酸地,中和豬手的油膩。‖ 培茶栗子巴斯克芝士蛋糕 ($39,原價$78) ‖所有甜品有半價😍。看圖以為只是普通size的slice,但其實好大件!🤩 培茶味香濃😋,夾雜香甜栗子,口感細滑綿綿,好味道☺️。甜品必點!

‖ 溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉 ($148) ‖

‖ 酥炸啤酒豬手配椰菜絲沙律 ($268) ‖

‖ 培茶栗子巴斯克芝士蛋糕 ($39,原價$78) ‖

• 焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕
2024-01-13 1920 瀏覽
餐廳位於好運中心較邊陲較寧靜的位置, 以白色牆身和木系傢具作主調, 感覺清新雅緻, 走廊的座位予人異國風情的感覺, 甚有情調。14:30入座, 人流不多, 選了走廊的座位, 享受午後寧靜時光, 唯當刻餐廳正進行清潔, 嗅到強烈清潔劑的味道, 影響食慾。Lunch Set1) 慢煮雞肉意式白醬扁意粉 $982) 香濃野菌湯加酥皮 $103) 柚子蜜 (凍)4) 自家製甜品: 焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕 $155) all + 10%餐湯選了香濃野菌湯追加了酥皮, 酥皮烤得微脆酥軟, 香氣樸鼻, 野菌湯口感極為豐富, 清爽不膩, 美味可口, 唯享用時需要小心, 十分燙口。慢煮雞肉意式白醬扁意粉雞肉明顯瘦嫩, 雖未至於很滑, 但不柴, 可惜只有薄薄3片, 存在感不足, 有點失落。扁意粉彈牙, 掛上白醬增添滋味, 略嫌扁意粉只屬微暖, 醬汁較張口。是日的自家製甜品是焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕, 蛋糕質感creamy幼滑, 焙茶味香濃, 邊位焦香, 栗子蓉微甜, 是一個值得推介的甜品。柚子蜜冰量剛好, 甜度適中, 備有cup holder, 是細心位。

Lunch Set
1) 慢煮雞肉意式白醬扁意粉 $98
2) 香濃野菌湯加酥皮 $10
3) 柚子蜜 (凍)
4) 自家製甜品: 焙茶栗子巴斯克芝士蛋糕 $15
5) all + 10%

2024-01-08
柚子蜜 (凍)
沙田友又發現有新餐廳進駐沙田好運中心,翻新後真的多了不少新餐廳,新餐廳〔Y Pasta〕由沙田火車站到餐廳,路程大約是在10分鐘內,而且經過不商鋪,逛完街去品嚐真的是不錯的選擇。餐廳主打提供香港製造的手工意粉,另亦供應薄餅、甜品及酒類飲品等等。店內裝潢以簡約白色木色為主調,配上綠色裝飾植物,亦有一條半圓形拱門設計的長廊,環境舒適空間感十足,週六還沒有到晚餐的時段,已經差不多滿座,非常多捧場客支持,餐廳亦有專屬的落單系統,用手機QR code點選菜式,非常清楚方便快捷。更發現餐廳有新開張優惠,凡惠顧任何正價意粉、薄餅、主菜一份即可以半價選購正價甜品一份及無酒精飲品一杯,很抵食。【黃金忌廉軟殼蟹天使麵】(HK$168)點餐時可以選擇不同的意粉款式,天使麵、扁意粉,長通粉等,較特別的有手製介指粉、手製薯糰、手製絲帶麵、手製寬帶麵等等,軟殼蟹都很大隻,外層炸得香脆鬆化,黃金的醬汁初初以為是蟹膏汁,入口才發現是鹹蛋黃醬汁,難怪叫黃金,多了這份「黃金」加持在天使麵上,鹹蛋黃鹹香味道更顯得特別惹味,味道更香濃。【西班牙辣肉腸薄餅】(K$128)薄餅經過烤焗餅身都很脆口,辣肉餡料都不少,配上芝士,惹味

【黃金忌廉軟殼蟹天使麵】(HK$168)
【西班牙辣肉腸薄餅】(K$128)
薄餅經過烤焗餅身都很脆口,辣肉餡料都不少,配上芝士,惹味。
【經典酒香提拉米蘇】(HK$98)
上枱時看到提拉米蘇味道的忌廉慢慢流下,感覺療癒,忌廉入口質感很軟身很滑,中間及底層手指餅都吸滿了咖啡酒香,手指餅濕潤,整體入口味道酒味較濃厚。
【芒果乳酪沙冰】(HK$58)
入口沙冰都很順滑,味道不會太甜,乳酪味道較突出,非常透心涼的飲品。
〔Y Pasta〕@ypastahk
香港新界沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3080號舖
Shop 3080, 3/F, Lucky Plaza, 1-15 Wang Pok Street, Sha Tin, N.T., Hong Kong
2024-01-06
星期日約了一位多年不見的朋友一齊吃 brunch 假日早午餐可以慢慢坐慢慢傾😚兩個餐點了🩷忌廉黑松露野菌湯 + 酥皮🌕🌕🌕🌕🌑香濃的黑松露野菌湯 加上脆脆香酥皮好鍾意黑松露野菌湯夠濃厚又夠香🩷黑松露野菌醬薄餅🍕🌕🌕🌕🌗🌑薄餅比我想像的要薄但黑松露和野菌都提升了薄餅的味道但我和朋友不停聊天令薄餅🍕放涼了🩷明太子帆立貝扁意粉 🍝🌕🌕🌕🌕🌗好味🤤好香明太子忌廉味配上新鮮的帆立貝😃😃吃起來十分惹味飲品方面🩷凍玫瑰牛奶咖啡🌕🌕🌕🌕🌑
🩷熱泡沫咖啡玫瑰咖啡☕️都有少許玫瑰🌹香但上次飲個玫瑰🌹鮮奶好正😊推介✨✨✨✨
星期日

玫瑰咖啡☕️都有少許玫瑰🌹香
但上次飲個玫瑰🌹鮮奶好正😊
推介✨✨✨✨
2024-05-03 0 瀏覽
貓太太是意粉控,不時會光顧口碑不錯的意粉店。這家沙田的意粉店也獲得我們這一家的肯定🤭雖然很樸實,但出乎意料的美味!環境:白色、🌿草綠、🪵木色,如家一樣恬靜安舒☺️🍝刁草三文魚意粉有十多款意粉可選擇,我們選了粗幼適中的扁意粉,彈牙而有咬口。煙三魚碎、刁草和香草以橄欖油炒香,一盤吃下去意猶未盡,想再來一客。🍄🧀酥炸雞脾菇配拉絲芝士如寶寶手臂粗的雞脾菇,裹炸漿炸得外殼香脆,咬下去極Juicy 。菇菇的汁水一直滴出來,小心燙嘴呢🤭單吃已非常美味,加上拉絲芝士醬是錦上添花🤭🤭驚豔值5星星🌟🌟🌟🌟🌟呀!🍕蘿勒松子醬流心布袋芝士薄餅限定口味❤️蘿勒松子醬如奶酪般濃香,加上香草青醬,薄餅薄似餅干,芝士融化微微拉絲,還將果仁壓碎灑面。

環境:
白色、🌿草綠、🪵木色,如家一樣恬靜安舒☺️

🍝刁草三文魚意粉

🍄🧀酥炸雞脾菇配拉絲芝士

🍕蘿勒松子醬流心布袋芝士薄餅

2024-05-02 0 瀏覽
今日放工去沙田食飯,見到一間係好運中心的Y Pasta,就去試下。入到去都幾寬躺,西式幾grant 嘅design, 靜靜地可以慢慢聊天,很適合朋友、情侶傾下計。黃金忌廉軟殼蟹意粉 大大隻軟殼蟹蓋在意粉上,望落下炸得黃金,吃下去香脆十足,蟹肉鮮甜。配搭咸蛋忌廉意粉,幾咸香,而又不太死咸,一口接一口,十分過癮。香辣水牛城雞塊有白醬配搭,酸酸甜甜,雞塊幾大塊,雞肉厚實,少少辣刺激味蕾,別具水牛城醬風格,Cp值幾高,只須88元。焦糖甜脆香蕉酥配雪糕外皮炸得焦脆,加上皮薄,咬下去帶點焦甜香。香蕉肉香濃,掛上焦糖醬。香蕉酥熱辣辣,可以加上冷冰冰的雪糕,可以品嘗到熱同冷、軟和脆的口感。

黃金忌廉軟殼蟹意粉

香辣水牛城雞塊

焦糖甜脆香蕉酥配雪糕

2024-04-29 0 瀏覽
今晚和太太在沙田買完東西,順道在附近的好運中心吃晚飯,發現這家Y Pasta好像不錯,於是來試試水準。餐廳是在商場的外圍,裝潢環境有情調,位置空間感足夠,正好可以舒舒服服地傾計,星期三晚上亦接近全院滿座,記得要預先訂位。餐廳主打手製意粉,亦有前菜小食、肉類主菜、甜品等,亦有提供各式酒類飲品。烤菜蟹肉沙律配麻香菠蘿汁 $118沙律全是貨真價實的蟹肉,配撘輕輕烤灸過的瓜果香甜可口,佐以新鮮沙律菜配上特製的沙律醬汁,帶有微微的刺激感,新奇有趣,輕怡開胃,每一口都有不同口味口感的變化。純牛肉醬手製寬帶麵 $148從看似最簡單的菜式中便可試出一家餐廳的水準,所以叫了這道最基本的肉醬意粉,手工寬帶做到Al dente,口感豐富,意粉有淡淡麥香蛋香,肉醬醬汁煮透入味,蕃茄鮮香同時有牛肉的豐厚滋味,每一啖都滋味豐美。川味菠蘿雞肉薄餅 $138薄餅是薄脆風格,所以吃多了亦不太大負擔,餅底口感香脆而不失麥香,配料份量十足,四川風味的醬汁麻辣惹味,另有一番食趣。
烤菜蟹肉沙律配麻香菠蘿汁 $118
純牛肉醬手製寬帶麵 $148
川味菠蘿雞肉薄餅 $138
2024-04-24
2024-04-27 0 瀏覽
去沙田好運中心同frd聚餐。因為個frd係「細胃組織」成員,所以兩個人只係點咗一碗龍蝦湯,一碟前菜酥炸牛油果,同一份主菜酥炸廣島蠔牛油果檸檬乳酪意粉。首先,龍蝦湯,唔會太鹹,上面有啲忌廉口感柔滑,龍蝦肉鮮甜可口,好有物有所價嘅感覺。之後,前菜酥炸牛油果,好香脆,外脆內軟,炸粉包住軟牛油果,再沾啲沙津醬,可以唔洗再吃薯條。之後,主菜「酥炸廣島蠔牛油果檸檬乳酪意粉」,味道酸酸甜甜,醒胃但又唔膩。炸蠔香脆扎實,唔腥好有口感。加多杯雜苺乳酪沙冰,大熱天時,收工爽一爽,涼爽。
去沙田好運中心同frd聚餐。

加多杯雜苺乳酪沙冰,大熱天時,收工爽一爽,涼爽。
2024-04-25
2024-04-25 0 瀏覽
和朋友到沙田逛街,晚飯時間到了這一間不顯眼,位於商場外圍的西餐廳,想起了之前在銅鑼灣吃過他的舊店,質素之高於是便和朋友在此品嚐餐廳雖然屬於傳統西餐廳,但菜單亦看到不少新派菜式芝士瀑布粗薯條,薯條份量之多,另外芝士醬汁另外分開,芝士醬味道香濃,配搭添加了甜椒粉的薯條,入口味道香濃有層次意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉,非常驚喜的一道卡邦尼,比起坊間香港西餐廳,他們並不採用白汁處理,只是單純地採用蛋黃和豬肉油脂,是一道正宗的意大利卡邦尼,入口味道豬香味十足,配搭香濃的蛋香,高質素川味菠蘿雞肉薄餅,餐廳的創意薄餅,菠蘿雞肉配搭麻辣醬汁,入口香麻微辣,配搭嫩滑的雞肉和芝士作點綴,令人滿意

餐廳雖然屬於傳統西餐廳,但菜單亦看到不少新派菜式

餐廳原來空間都頗大,裝修都清新。法式芝士浮台洋蔥湯 湯質地濃稠,帶有淡淡嘅酒味。佢仲附上一支小小嘅威士忌瓶子,話可以滴一至兩滴入個湯度,幾特別。整體嚟講味道令人滿意。麵包上芝士嘅味道較重。酥皮忌廉黑松露野菌湯呢個野菌湯非常杰,但我地額外加左酥皮就唔係幾夾啦。因為個湯好杰,再加埋啲酥皮,撈埋之後,個賣相好似一pat 麥皮咁樣,唔多開胃嘅賣相。味道就正常嘅。酥炸廣島蠔牛油檸檬乳酪意粉 意粉質地都幾彈牙爽口。但最唔掂係個炸蠔,炸到勁燶!炸到個皮苦苦地,覺得食完會擔心自己健康果種燶嘅程度。冇美味可言。至於個汁就係檸檬忌廉汁嘅味道,冇咩牛油嘅味道。普通。羅勒香草醬開心果仁烤菜手製寬帶麵 $153手製寬帶麵質地都OK,但係冇咩蛋香味,可能因為唔多夾個羅勒香草醬。好似食唔到咩開心果嘅味道。羅勒香草醬就正常水平。菠蘿小龍蝦薄餅薄餅質地薄薄脆脆,好似餅乾嗰種質地。菠蘿係直接將罐頭菠蘿放上去,冇烤過嘅效果。整體味道正常。環境: ★★★☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介指數: ★★★☆☆
餐廳原來空間都頗大,裝修都清新。

酥皮忌廉黑松露野菌湯

環境: ★★★☆☆

食物: ★★★☆☆

推介指數: ★★★☆☆

2024-04-23 0 瀏覽
開業時幫襯過兩次,裝修靚食物質素亦不錯!係洋蔥湯鹹到唔飲得得人之外,其他都唔影響。但係呢,真係越做越差👎🏼仲要我嘥埋啲時間上嚟打劣評。份量係開業時嘅一半,兩個人食$500up兩個主菜係唔夠食嘅。近三次幫襯都係咁,所以唔會再有下一次伏啦,咁嘅價錢,食得飽而又好食嘅餐廳有好多選擇嘅!仍有可取之處嘅就係裝修幾靚,行親經過啲朋友都好奇問呢間新開㗎?!有冇食過?!咁靚嘅🤣另外服務亦細心👍但係一間餐廳最重要嘅係食物嘅質素水準!真心失望
開業時幫襯過兩次,裝修靚食物質素亦不錯!
係洋蔥湯鹹到唔飲得得人之外,其他都唔影響。

但係一間餐廳最重要嘅係食物嘅質素水準!真心失望

2024-04-22 28 瀏覽
今次朋友帶我去了沙田一間西餐廳,餐廳名字已經知道主打應該是意粉類,除了意粉外,還有薄餅,小吃。餐廳裝潢舒適,有氣氛,非常寧靜。烤菜蟹肉沙律配麻香菠蘿汁,沙律菜非常新鮮鮮嫩,啖啖的蟹肉,加上香甜醒胃特製的菠蘿汁,整個沙律非常好味,開胃。香煎虎蝦冬陰功意粉,大大隻虎蝦,很新鮮爽口,意大利粉軟硬適中有口感,再配香濃的冬陰功汁,微辣,冬陰功味濃郁,非常好味。意式香草焗雞翼,雞翼很嫩滑,不過火,加上啖啖的香草味,每口都有很多肉汁,好好味。

今日同朋友行完街去左呢間走白色格調既餐廳食飯🤩Y Pasta主打手工製作意粉及以Fusion創意醬料作調味😬睇到餐牌有超過20款唔同既意粉選擇🤩亦可根據個人喜好去選不同的意粉作底👍另外還有主菜🤗pizza🍕小食意大利特色湯及甜品🍮酒類及特飲等等架🙌🥗前菜慢煮雞肉凱撒沙律🥗雞肉經過長時間慢煮保持原汁原味且極其嫩滑🤗而沙律菜上有麵包脆粒及濃郁芝士味道🥰另外好鍾意凱撒沙律醬可以另上👍🦐香煎虎蝦香辣蕃茄乾意粉🍝新鮮又大隻既虎蝦經過香煎後肉質帶彈牙質感🦐香辣蕃茄乾增添了微辣風味☺️意粉煮得剛好唔會過淋搭配蝦和蕃茄乾醬越食越開胃👍🐥香草焗雞翼用香草的腌製和烤焗表皮酥脆🥰肉質鮮嫩散發著迷人的香氣☺️伴碟沙律菜以醋汁調味唔錯呀🤗

今日同朋友行完街去左呢間走白色格調既餐廳食飯🤩

小食