Y Pasta

2024-02-14 76 瀏覽
沙田好運中心全新翻新,開了很多新的商店餐廳,這間Y Pasta 裝修好舒服給人chill的感覺。門外見佢餐牌午餐價錢都幾實惠,所以跟朋友在這裡食lunch。這間叫得pasta 所以必定試下意大利麵先, 選擇了兩個不同的意粉午餐包湯和飲品。意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉豬面肉香脆有點似煙肉,意粉口感爽口配上香濃白汁蛋汁好滋味,加$20升級配了法式芝士浮台洋蔥湯,這個洋蔥湯面上浸著一片芝士法包連同熱辣辣的洋蔥湯好夾。純牛肉醬意粉傳統肉醬意粉非常足料的牛肉碎,味道香濃、好惹味,加$20升級配了酥皮和龍蝦湯,這個酥皮香脆、龍蝦湯有幾粒龍蝦肉,足料之餘味道香濃真的不錯。另只需加 $15就可以加配自家製甜品好抵,這個柚子芝士蛋糕/抹茶栗子芝士蛋糕,味道清新芝士軟滑,甜度適中好滿足。這間Y Pasta 性價比高,下次要嘗試晚餐。

意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉

純牛肉醬意粉

2024-02-08 75 瀏覽
之前開喺銅鑼灣嘅Y pasta搬咗嚟沙田,梗係要同朋友去新店到再食啦🤭 最鍾意佢哋可以有八款唔同嘅pasta 選擇,可以根據自己嘅喜好揀選配搭,仲有薄餅🍕同沙律其他食物,不過今日我哋就揀咗意粉同埋扁意粉!✨酥炸廣島蠔牛油檸檬乳酪意粉酥炸廣島蠔大大粒夠晒搶鏡,配埋混合乳酪同檸檬汁嘅意粉,有酸咪咪嘅味道,俾人清新嘅感覺,估唔到檸檬乳酪同意粉都幾夾。✨意式豬面肉卡邦尼蛋汁扁意粉卡邦尼扁意粉充滿香濃嘅蛋黃的同芝士味,加上煙燻嘅豬面肉,成碟扁意粉都好吸引呀!✨芝士🧀️瀑布粗薯條大大盤嘅芝士🧀️醬嘅見到都忍唔住心心眼😍,淋上脆炸嘅薯條上面,真係好似瀑布一樣,芝士控一定要叫嚟試下呀!
✨酥炸廣島蠔牛油檸檬乳酪意粉
✨意式豬面肉卡邦尼蛋汁扁意粉
芝士🧀️瀑布粗薯條
芝士瀑布粗薯條
✨芝士🧀️瀑布粗薯條
芝士🧀️瀑布粗薯條
芝士瀑布粗薯條
2024-02-07 80 瀏覽
Y pasta (沙田)係沙田行下街見到呢間新開餐廳 睇啲食物都幾吸引就入左去食個brunch~✨法式芝士浮台洋葱湯職員會遞上支brandy叫你落小小 加幾滴落洋蔥湯到又昇華左個味道洋蔥湯味道濃郁又熱辣辣 ✨忌廉黑松露野菌湯加酥皮黑松露味道好出 ✨紅酒燴美國牛肋肉配香滑薯蓉底下薯蓉好滑又多配菜 牛肋肉大大件又易咬~✨波士頓龍蝦(半隻)忌廉濃汁扁意粉加左錢轉手製寬帶麵 食落有啲咬口 忌廉汁夠creamy主角龍蝦肉質都彈牙
牛油果乳酪沙冰雜莓乳酪沙冰兩杯都好真材實料 好好飲
自家製甜品 兩款都好好食 🤤蛋糕好濃芝士味
Y pasta (沙田)
✨法式芝士浮台洋葱湯
洋蔥湯味道濃郁又熱辣辣

✨忌廉黑松露野菌湯加酥皮
黑松露味道好出

✨紅酒燴美國牛肋肉配香滑薯蓉
底下薯蓉好滑又多配菜
牛肋肉大大件又易咬~

✨波士頓龍蝦(半隻)忌廉濃汁扁意粉

雜莓乳酪沙冰
兩杯都好真材實料 好好飲

自家製甜品 兩款都好好食 🤤蛋糕好濃芝士味
2024-02-06 58 瀏覽
食物環境還可以的,無咩影相,食物感覺即整,係等耐啲,但出到黎食熱辣辣可惜有啲趕客,訂枱都知係90 分鐘,但我地坐到尾,七點幾,其實無無人等位,亦唔滿座都會叫我地離座,因為己經夠鐘本來準備叫蛋糕,咁又無咩時間,同都幾貴,88 蚊,一件cake ,咁就走人,去左隔離食中式野

2024-02-03 106 瀏覽
首先他們填寫了訂枱的電話不是我們的電話號碼,仲話今日打過電話去confirm,話我地取消了,但係我們並沒有人聽過電話,因為他們沒有打給我們。佢哋check番電話後,發現真係沒有我們所講的紀錄。他們又唔肯認錯,話依家沒有枱比我地,而比望牆位比我地,我地係家庭聚會食飯,叫我地個個面壁思過,最接受不了是個尖面女侍應,態度超級差。一個家庭食新年飯的聚會,比這個超級差的對待,總結「劣質」態度,「不負責任」安排。
2024-02-01 97 瀏覽
好運中心商場大翻新後 開咗唔少新餐廳🍽️而呢間就店如其名🤣係間主打意粉嘅西餐廳🍝餐廳裝修都幾舒服 唔會覺得好侷促✨最特別嘅係部份款式可以自行挑選意粉種類😳可以因應自己嘅喜好自由配搭 幾有諗法😗-🦀 黃金忌廉軟殻蟹意粉💰$168有成隻嘅軟殻蟹 幾多肉意粉加上咗大量蟹粉同飛魚子 好正😆蟹味夠濃-🍋 刁草檸檬煙三文魚意粉💰$ 138清新嘅檸檬配上芳香嘅刁草味道酸中帶甜 再加上咸咸哋嘅煙三文魚 好開胃~-🍰 經典酒香提拉米蘇 💰$98 (半價後$49)叫意粉或者pizza就可以半價加甜品同飲品 好creamy 同埋酒味幾香 好食👍🏻就算食到飽晒都可以幾分鐘就KO
好運中心商場大翻新後 開咗唔少新餐廳🍽️
有成隻嘅軟殻蟹 幾多肉
意粉加上咗大量蟹粉同飛魚子 好正😆蟹味夠濃

🍋 刁草檸檬煙三文魚意粉💰$ 138
清新嘅檸檬配上芳香嘅刁草
味道酸中帶甜 再加上咸咸哋嘅煙三文魚 好開胃~

🍰 經典酒香提拉米蘇 💰$98 (半價後$49)
叫意粉或者pizza就可以半價加甜品同飲品
好creamy 同埋酒味幾香 好食👍🏻
就算食到飽晒都可以幾分鐘就KO
2024-02-01 76 瀏覽
今日同朋友到沙田食飯,去到餐廳時無需等位就可以入座 。我們叫了刁草檸檬煙三文魚天使麵、忌廉汁牛肝菌扁意粉、培茶栗子巴斯克芝士蛋糕、經典酒香提拉米蘇和牛油果乳酪沙冰 。首先上來的是刁草檸檬煙三文魚天使麵,這道菜的味道十分獨特。檸檬的酸爽與三文魚的鮮嫩完美融合,令人回味無窮。接下來,上來的是忌廉汁牛肝菌扁意粉。意粉散法著濃郁的忌廉香氣,入口即化。牛肝菌的香味與意粉的絲滑口感相得益彰,讓人欲罷不能。我們還點了培茶栗子巴斯克芝士蛋糕。巴斯克芝士蛋糕的綿密口感與培茶的清香相互交融,栗子的香甜更是為這道蛋糕增添了一份濃厚的秋意。別忘了品嘗經典酒香提拉米蘇,這是一道深受歡迎的意式甜品。提拉米蘇的咖啡香與酒香濃郁而不過分,蛋糕的層次感豐富。最後是牛油果乳酪沙冰。牛油果的香滑與乳酪的酸甜相得益彰,沙冰的清爽口感更是讓人感覺到一絲清涼。總的來說,這家西餐廳的菜品味道鮮美,香味誘人,口感豐富。
今日同朋友到沙田食飯,去到餐廳時無需等位就可以入座 。

總的來說,這家西餐廳的菜品味道鮮美,香味誘人,口感豐富。
2024-01-16
用餐優惠
試食活動
以往都有去過其他分店,沙田這間環境優美,空間感十足意粉有分signature同埋Classic經典款,可以自己自由配搭唔同意粉,天使麵、扁意粉、寬帶麵、戒指粉、薯糰等等pasta都有得揀✨洋蔥湯芝士浮台即叫即焗起,所以非常熱辣辣,浮台芝士咬落少少脆口,加dd白蘭地味道又唔同✨龍蝦湯啖啖龍蝦肉,食落爽口,價錢$58性價比好高✨香草焗雞翼每隻好大隻好肥美,雞翼咬開好多肉汁,夠哂Juicy嫩滑✨香蕉smoothie非常重香蕉味,我地點左無糖同埋轉燕麥奶,更加突出到果香味✨加拿大海膽忌廉意粉意粉我地揀左扁意粉,手工製意粉食落有口感加拿大海膽大大粒好濕潤juicy, 底下配埋海膽醬汁同魚子,賣相好睇之餘口感亦好豐富

以往都有去過其他分店,沙田這間環境優美,空間感十足

✨洋蔥湯
法式芝士浮台洋蔥湯

✨龍蝦湯
啖啖龍蝦肉,食落爽口,價錢$58性價比好高
龍蝦湯

✨香草焗雞翼
每隻好大隻好肥美,雞翼咬開好多肉汁,夠哂Juicy嫩滑
意式香草焗雞冀

✨香蕉smoothie
非常重香蕉味,我地點左無糖同埋轉燕麥奶,更加突出到果香味

✨加拿大海膽忌廉意粉
意粉我地揀左扁意粉,手工製意粉食落有口感
2024-01-23
用餐優惠
試食活動
法式芝士浮台洋蔥湯
龍蝦湯
意式香草焗雞冀
2024-01-31 54 瀏覽
菜式/ 酥皮龍蝦忌廉湯餐廳/ Y Pasta 沙田味道/ 個湯熱辣辣,好正,個酥皮好有牛油味,加上啱啱焗起脆卜卜,撈埋啲湯一齊食好好食。另外個湯rich得嚟唔會太厚重,啱啱好。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️菜式/ 純牛肉醬意粉 走辣餐廳/ Y Pasta 沙田味道/ 食意粉最忌就係個醬好濟,太rich,食完會好頂肚,bolognese 作為最 basic嘅意粉菜式,佢呢碟食完唔會有濟住濟住難消化嘅感覺,而且酸甜度適中,易入口。因為我唔食辣,所以叫走辣,如果冇叫走辣,成碟菜個口感會或者會更加豐富。下次會去食下其他菜式😋
菜式/ 酥皮龍蝦忌廉湯

下次會去食下其他菜式😋
2024-01-21
下午茶
2024-01-25 98 瀏覽
💅🏻放假黎先食個豐富嘅午餐🍴呢間餐廳裝修好簡約好舒服😌拍拖黎就啱曬💯🍴純牛肉醬手製寬帶麵 $148🌈呢個純牛肉醬手製寬帶麵真係唔係錯噃👍寬帶麵嘅麵身夠闊又有咬口😋食嗰陣每一條麵包麵團條都掛滿純牛肉醬添💯肉味香濃✅好滋味喔🥳🥳🍵香濃野菌湯🌈真材實料嘅香濃野菌湯🍄啖啖都好厚身😋好香菇菇味呀🥳🍹雜錦水果茶 +$14🌈好大壺水果茶呀🍉味道清新唔會好甜👅好啱依家呢個涼涼地嘅天氣飲呢🥳🍴意式豬面肉卡邦尼蛋汁天使麵$148🌈意式豬面肉炸到脆卜卜好香口呀🐽個汁超級濃味又掛麵💯麵底可以自由選擇👍我哋揀咗天使麵😋唔錯💯🦞忌廉龍蝦湯 +$10🌈有龍蝦肉嘅忌廉龍蝦湯🦞超有誠意喔✅☕️焦糖泡沫咖啡 $10🌈熱辣辣又香濃嘅焦糖泡沫咖啡❤️仲有埋靚靚拉花添💯🍰Today special desert $25🌈今日個today special desert 係一啲都唔漏嘅檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕🍰為星期天嘅午餐畫上完美嘅句號💯

🍴純牛肉醬手製寬帶麵 $148

☕️焦糖泡沫咖啡 $10

🌈熱辣辣又香濃嘅焦糖泡沫咖啡❤️仲有埋靚靚拉花添💯

🍰Today special desert $25

2024-01-25 70 瀏覽
其實成餐飯整體都好高質素,但最有驚喜既竟然係紅酒燴美國牛肋肉既配菜香滑薯蓉😍😍😍同一般薯蓉完全唔同,餐廳應該落左一種好特別既芝士,令到薯蓉有少少拉絲既視覺同埋口感😍😍😍超級creamy!!!同埋餐廳亦加左d蔬菜落去,都幾豐富👍而純牛肉醬手製寬帶麵既麵就有d煙靭既口感😋😋😋忌廉龍蝦湯超級好飲!好濃味,老公仲加左塊酥皮,酥皮好鬆脆,唔會覺得好滯好油膩👍最後lunch人均大約$200,物有所值![(請Openrice留意)無收錢試食,真心覺得好食先寫以上食評]

而純牛肉醬手製寬帶麵既麵就有d煙靭既口感😋😋😋
純牛肉醬純牛肉醬手製寬帶麵

忌廉龍蝦湯

最後lunch人均大約$200,物有所值!
純牛肉醬純牛肉醬手製寬帶麵
忌廉龍蝦湯
  • 純牛肉醬手製寬帶麵
沙田好運中心大翻新之後開番好多間新餐廳,最近發現呢間Y Pasta,位置都幾隱秘,行去牛角門口先見到佢,但內籠好大好闊落,坐得舒服又有私隱度,好享受💛💛坐低用QR code落單,除咗Lunch/ Brunch Ser以外Main Menu選擇都好多,輕食/正餐都有,可以慢慢揀👍🏻需要協助嘅話員工們態度都好友善同親切🫶🏻🫶🏻Spaghetti Carbonara做法較傳統清新,輕輕掛汁,芝味咸味同香氣配合適中開心果青醬扁意粉(素)香味幾突出,反而呢味醬汁好濃厚,多種蔬菜配埋果仁,味道同口感層次都好豐富🔥跟餐配湯同飲品Creamy Mushroom Soup打碎磨菇好有咬口同勁香!Hot AmericanoHouse Blend係偏酸嘅果香味

Spaghetti Carbonara
做法較傳統清新,輕輕掛汁,芝味咸味同香氣配合適中

開心果青醬扁意粉(素)

跟餐配湯同飲品

Creamy Mushroom Soup
打碎磨菇好有咬口同勁香!
Hot Americano
House Blend係偏酸嘅果香味
2023-12-16
brunch menu 裡有很多選擇:沙律、薄餅、軟包、主攻嘅手工意粉、牛、豬,通通都有。brunch set 有湯、主菜、飲品,還可以優惠價加甜品。而且,週末、假日也有 brunch set.香濃野菌湯,很濃郁。忌廉龍蝦湯,很鮮味,龍蝦味道撲鼻。QB明太子帆立貝意粉,多汁、多明太子,上菜時,看似很細份,但食極都食唔完,份量其實足夠的。略嫌不是手工意粉,口感差一點點,下次必定會加錢升級手工意粉。純牛肉醬手工寬帶麵,牛肉醬不會過鹹,和手工意粉配合起來,味道剛剛好,手工麵,爽口彈牙,大愛。當天寬帶麵賣晒,換了另一款窄身少少絲帶麵,沒有影響整體質素。熱雜錦水果茶,跟餐都只係加$14,竟然係一壺來的,裡面有很多不同新鮮水果,十分豐富。Rose latte, 味道也不錯,可以慢慢嘆杯啡,正!最後,當天甜品是檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕,絕對是有水準的甜品,味道香濃又不會太甜,推介!沙田這間店,空間感十足,不會太侷促,也可以望出去見到城門河一帶,chill!!

香濃野菌湯,很濃郁。
忌廉龍蝦湯,很鮮味,龍蝦味道撲鼻。

Rose latte, 味道也不錯,可以慢慢嘆杯啡,正!

香濃野菌湯及忌廉龍蝦湯
QB明太子帆立貝意粉
純牛肉醬手工寬帶麵
熱雜錦水果茶、Rose  Latte,  檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕
2024-01-01
香濃野菌湯及忌廉龍蝦湯
QB明太子帆立貝意粉
純牛肉醬手工寬帶麵
  • 忌廉龍蝦湯
  • 檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕
2024-01-22 57 瀏覽
最近,我和一位朋友一同造訪了這家餐廳,這次的用餐體驗絕對讓我們留下了深刻的印象。我們品嚐了他們的炸蠔牛油乳酪意粉和BBQ醬豬肋骨,並且還享受到了OpenRice訂座的優惠,點一份主食獲贈免費飲品一杯。炸蠔牛油乳酪意粉:這道意粉絕對是一個驚喜。炸蠔的外皮炸得金黃酥脆,內裡卻保持了鮮嫩的口感。牛油乳酪醬汁濃郁而滑順,與意粉完美融合,帶來了一種濃郁的奶油和乳酪的風味。每一口都讓我們享受到了蠔的鮮美和乳酪的香濃,絕對是一道讓人回味無窮的菜品。BBQ醬豬肋骨:這道豬肋骨絕對是肉食愛好者的天堂。豬肉烤得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了炭燒的香氣。BBQ醬汁搭配得恰到好處,既能提味,又不會遮蓋豬肉本身的風味。這道豬肋骨的口感和味道絕對讓人驚艷,是一道令人食指大動的菜品。用餐環境:餐廳的用餐環境絕對值得一讚。這裡的裝潢設計簡約時尚,營造出了一種舒適而優雅的氛圍。用餐區域寬敞明亮,桌椅佈置得十分舒適,讓我們可以放鬆身心享受美食。服務人員也非常友善和專業,他們迅速地為我們安排了座位,並且詳細解釋了優惠的使用方式,讓我們感到宾至如歸。優惠享受:我們非常欣喜地發現,通過OpenRice訂座,我們可以享受到

用餐環境:

優惠享受:
我們非常欣喜地發現,通過OpenRice訂座,我們可以享受到點一份主食,就有一杯飲品免費的絕佳優惠。這種優惠不僅讓我們品嚐到了豐盛的美食,還為用餐體驗增添了一份驚喜和樂趣。這是一個非常棒的福利,讓我們感到非常滿足和滿足。

餐廳給我們帶來了一次精彩的用餐體驗。他們的炸蠔牛油乳酪意粉和BBQ醬豬肋骨都是絕佳的菜品,讓我們品嚐到了美味與創意的結合。用餐環境優美,讓我們能夠輕鬆享受美食。同時,透過OpenRice訂座,我們還能享受到免費的飲品,這讓整個用餐體驗更加完美。如果你正在尋找一個結合美食、環境和優惠的用餐地點,我強烈推薦你造訪這間餐廳,相信你也會和我一樣驚喜不已。
2024-01-21 27 瀏覽
🍴呢間餐廳裝修好簡約好舒服😌餐廳入面仲有好多綠色植物🍀拍拖黎傾計就啱曬💯🍴純牛肉醬手製寬帶麵 $148🌈呢個純牛肉醬手製寬帶麵真係唔係錯噃👍寬帶麵嘅麵身夠闊又有咬口😋食嗰陣每一條麵包麵團條都掛滿純牛肉醬添💯肉味香濃✅好滋味喔🥳🥳🍵香濃野菌湯🌈真材實料嘅香濃野菌湯🍄啖啖都好厚身😋好香菇菇味呀🥳🍹雜錦水果茶 +$14🌈好大壺水果茶呀🍉味道清新唔會好甜👅好啱依家呢個涼涼地嘅天氣飲呢🥳🍴意式豬面肉卡邦尼蛋汁天使麵$148🌈意式豬面肉炸到脆卜卜好香口呀🐽個汁超級濃味又掛麵💯麵底可以自由選擇👍我哋揀咗天使麵😋唔錯💯🦞忌廉龍蝦湯 +$10🌈有龍蝦肉嘅忌廉龍蝦湯🦞超有誠意喔✅☕️焦糖泡沫咖啡 $10🌈熱辣辣又香濃嘅焦糖泡沫咖啡❤️仲有埋靚靚拉花添💯🍰Today special desert $25🌈今日個today special desert 係一啲都唔漏嘅檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕🍰為星期天嘅午餐畫上完美嘅句號💯

🍴純牛肉醬手製寬帶麵 $148

🍵香濃野菌湯