Y Pasta

2024-01-19 63 瀏覽
高質手工意粉🍝😋 餐廳主打西餐及手工意粉 每日於香港手工意粉廠Eatery90s引入特色新鮮意粉 例如手製介指粉、手製薯團等等====Brunch Menu $108起假日限定🌟 包括Main, Soup, Drink, (Dessert)====Main᪥ 意式豬面肉卡邦尼蛋汁手製寬帶麵 $168係正宗唔落cream嘅carbonara! 手製寬帶麵具彈性、口感一流 亦好欣賞佢地嘅意式豬面肉帶鹹香、脆口 整個配搭💯💯᪥ QB明太子帆立貝手製絲帶麵 $188面頭係三粒煎得剛好嘅帆立貝 鮮甜美味~ 明太子醬份量充足 撈好咗後啖啖明太子香 夠哂creamy 絲帶麵口感好好😋 == Soup᪥ 法式芝士浮台洋蔥湯 +$20᪥ 酥皮忌廉黑松露野菌湯 +$20兩款湯都十分出色 芝士浮台同酥皮都好有心思❤️==Drink᪥ 牛油果乳酪沙冰 +$20᪥ 香蘋果汁 +$10==DESSERT ᪥ 自家製甜品 +$25
====

᪥ 香蘋果汁 +$10
DESSERT

᪥ 自家製甜品 +$25
2024-01-17 109 瀏覽
望落似Cafe歐陸風舒適環境,其實係主打手工意粉嘅西餐,新開一段時間今日終於有機會去食🥹午市套餐 餐湯+主食+餐飲🥄餐湯4款,其中3款需另+$𝟏𝟎▸ 香濃野菌湯用料十足 蘑菇、肉碎、蒜頭、洋蔥將所有材料打爛製成濃湯味道非常濃郁不咸又帶口感▸ 忌廉龍蝦湯 (+$𝟏𝟎)
+$𝟏𝟎酥皮 酥脆表層薄薄芝士最欣賞味道鮮香濃而不腥👍🏻加上酥皮點綴多了份咸香湯內亦有幾舊爽彈蝦肉
🍝主食份量幾大好滿足🤰🏻▸ 刁草檸檬煙三文魚意粉 $𝟗𝟖有好多煙三文魚🤩味道不過咸 肉質嫩而結實意粉除蒜香亦充滿煙三文鮮香細味下有陣陣檸檬香可解膩可惜食到底時偏油 (橄欖油多)▸ 羅勒香草醬開心果仁烤菜天
使麵 $𝟖𝟖青醬羅勒清香不過濃草青味不重天使麵啖啖掛汁不覺膩少許果仁碎增加口感不少茄子、青椒青瓜好飽肚☕️▸ 美式咖啡 (冰)香濃回甘微微酸冰塊剛好溶後啡味不會過淡
▸ 柚子蜜 (熱)甜度適中正常發揮

午市套餐 餐湯+主食+餐飲

🥄
餐湯4款,其中3款需另+$𝟏𝟎
▸ 香濃野菌湯
用料十足 蘑菇、肉碎、蒜頭、洋蔥
將所有材料打爛製成濃湯
味道非常濃郁不咸又帶口感

▸ 忌廉龍蝦湯 (+$𝟏𝟎)
+$𝟏𝟎酥皮 酥脆表層薄薄芝士

有好多煙三文魚🤩

味道不過咸 肉質嫩而結實
意粉除蒜香亦充滿煙三文鮮香
細味下有陣陣檸檬香可解膩
可惜食到底時偏油 (橄欖油多)

▸ 羅勒香草醬開心果仁烤菜天
使麵 $𝟖𝟖

青醬羅勒清香不過濃草青味不重
天使麵啖啖掛汁不覺膩
少許果仁碎增加口感
不少茄子、青椒青瓜好飽肚

☕️
▸ 美式咖啡 (冰)
香濃回甘微微酸
冰塊剛好溶後啡味不會過淡

▸ 柚子蜜 (熱)
甜度適中正常發揮
2024-01-17 82 瀏覽
約了朋友沙田商埸週圍行下,到吃晚餐時間,行看下附近位餐廳,門口看這間餐廳裝修有特色,就入了去,環境好柔和舒服,2位人,待應給了張4人枱,坐下好細心遞上2杯凍水同埋餐牌給我們看,看了一回點了意式香草焗雞翼  焗得雞肉特别軟霖,好爽嫩滑身,配上了香草,有香濃雞味同時有清新香草味,另一獨特口感黑松露野菌醬帆立貝天使麵  少見造型,舖到一層層,麵身幼嫩滑,濃郁黑松露香味同野菌醬香味,帆立貝大粒,好新鮮貝鮮味,特别口感檸檬茶  味道同出邊嘅茶餐廳比較,好重檸檬鮮香味,甜度剛剛好,所以都係值得推薦培茶粟子巴斯克芝士蛋糕  有特色,特别香芝士味,糕配上茶同粟子,一起入口,有甘香茶味同粟子香粟味,好層次口感

2023-12-27
培茶粟子巴斯克芝士蛋糕
沙田好運中心個邊都差唔多陸續翻新好咗,見佢附近多咗好多餐廳好吸引😆今次幫襯咗間日系裝修好打卡able嘅西餐,主打食意粉🍝,睇資料佢哋嘅意粉係來自本地香港手工意粉廠,有好多特別嘅手製意粉好值得一試🤩另外都有pizza同扒類可以選擇。賣相都相當唔錯~意粉都幾有咬口,除咗海膽仲有三文魚籽,每條意粉都有海膽醬嘅味道,但加埋三文魚籽食整體就略嫌鹹少少🤏🏻佢哋嘅pizza係薄底,上面小龍蝦細細粒咁,分量亦唔算多,另外菠蘿香甜多汁,整體好fresh,唔會太飽肚,唔洗擔心會食到濟🤓飲落唔算好濃郁但係好smooth,牛奶量好足,都有淡淡嘅抹茶味,岩哂唔中意飲太苦嘅人~😆乳酪味好出,飲落唔會太酸,同埋雜莓唔會有藥水味,份量都好大杯,最後飲唔哂🫢🤣一款好有秋天氣息嘅甜品🍁好大件蛋糕呀!整體食落似係普通cheesecake多過係basque cake🤣食落茶味幾濃,唔會好甜,質感都幾細滑,入口即溶;栗子蓉少少甜,同焙茶都幾match。
加拿大海膽忌廉扁意粉
菠蘿小龍蝦薄餅
抹茶牛奶
焙茶栗子巴斯克蛋糕
2024-01-12 30 瀏覽
周朋友share試新野total3份lunch黑松露pizza,味道略淡 黑松露味唔算突出 野菌蓉都多卡邦尼意粉 份量夠 煙肉味突出 但個汁唔算係正宗卡邦尼 口感會比較似芝士汁雞肉白汁扁意粉 味道濃郁 味道偏咸小小 正常發揮我揀左玫瑰奶有個小杯倒出黎飲 會有high tea既感覺整體分數5.5/10
周朋友share試新野total3份lunch

黑松露pizza,味道略淡 黑松露味唔算突出 野菌蓉都多

雞肉白汁扁意粉 味道濃郁 味道偏咸小小 正常發揮

我揀左玫瑰奶有個小杯倒出黎飲 會有high tea既感覺

整體分數5.5/10
2024-01-12 131 瀏覽
今天和朋友於沙田吃晚飯,原來在好運中心這邊新開了一間專吃意粉的餐廳。他們signature Dish就是意粉,可惜今天的寬帶已經賣完。他們的裝修很特別,白色牆身裝修優,讓人感到很舒服。黃金忌廉軟殼蟹意粉 $168DEEP FRIED SOFT SHELL CRAB SPAGHETTI W/SALTED EGG YOLK CREAM SAUCE軟殼蟹非常香脆,忌廉軟滑細膩,帶有輕微的鹹香,蟹籽新鮮,意粉彈牙有嚼勁,配合蟹籽一起,吃非常生動。鼠尾草雞軟骨肉丸$78CHICKEN SOFT BONE MEATBALL鼠尾草本身有減輕食慾不振、胃脹氣、腹痛、腹瀉的作用,用來煮食卻有另一種香氣洋溢, 雞軟骨肉有咬口,配合香濃蕃茄醬,讓人一試難忘。菠蘿小龍蝦薄餅 $148CRAYFISH PINEAPPLE PIZZA雖然對意大利人來說,菠蘿在薄餅上是不適合的,但是菠蘿卻非常Juicy,小龍蝦海鮮味香濃,薄餅邊香脆,芝士香濃!

黃金忌廉軟殼蟹意粉 $168

鼠尾草雞軟骨肉丸$78

CHICKEN SOFT BONE MEATBALL

菠蘿小龍蝦薄餅 $148

CRAYFISH PINEAPPLE PIZZA
  • 菠蘿小龍蝦薄餅
2024-01-11 88 瀏覽
環境好chill 既cafe,好岩慢慢食飯傾下計,嘆返杯咖啡☕️❤️黃金軟殼蟹意式軟包 軟殼蟹鮮甜酥脆,意式軟包同樣烘到底面都香脆,中間再配沙律菜同醬汁,再加灑上配7味粉既脆脆薯條,好高質!!🧡QB明太子帆立貝意粉 煎香既帆立貝特別鮮甜,意粉質地Q彈,再加埋明太子增加唔同口感,texture 豐富得黎又creamy 💛培茶栗子巴斯克芝士蛋糕 濃厚既培茶香味,香得黎完全冇苦澀味,質地好軟,食唔停口唔會膩💚檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕 帶有檸檬清新酸甜,加上玫瑰花香同埋開心果粒粒,口感酸中帶甜,香味十足💙酥皮忌廉龍蝦湯 酥皮配龍蝦湯果然係絕配,浸軟左既酥皮吸左龍蝦湯豐富既鮮甜味,每啖都幸福感滿滿🩵香濃野菌湯 質地濃郁,超多種野菌粒粒mix埋一齊既濃湯,濃厚但滑順~好真材實料!!💜雜莓乳酪沙冰 好多雜莓果肉打成既沙冰,清新爽口又健康好味🩷Cappuccino 咖啡與奶泡層次分明,香醇濃郁

💜雜莓乳酪沙冰 好多雜莓果肉打成既沙冰,清新爽口又健康好味
🩷Cappuccino 咖啡與奶泡層次分明,香醇濃郁

🌱✨沙田新開業 小清新café☕️🍃🦥如果想靜靜地坐低嘆杯咖啡☕️做下嘢~小妹都幾推薦✨清新文青嘅裝修風格,適合大家嚟chill一chill,休息下😌小妹今次係同男朋友嚟慶祝生日,係呢度打卡都好靚架😍📸✨意式香草焗雞翼🍗- 大大隻雞翼,脹卜卜,外脆內軟👍🏻雞肉非常嫩滑,裡面仲鎖住好多肉汁🤤✨黃金忌廉軟殼蟹意粉🍝- 軟殼蟹都幾大隻,炸得啱啱好,唔會油淰淰✨- 手工意粉,較硬適中,幾有咬口👍🏻鹹蛋黃遇上忌廉,再加上蟹籽混合,非常惹味🤤✨川辣菠蘿雞肉薄餅🍕- 新嘗試😍薄脆批底,口感香脆😋- 一上檯已經聞到一陣香噴噴嘅川辣味👃🏻食落有種好熟悉嘅感覺~就係譚仔嘅麻辣湯底,食完條👅仲麻麻地架!值得嚟試下🫶🏻✨經典酒香提拉米蘇✨- 手指餅鬆軟濕潤,充滿濃郁嘅咖啡酒香味☕️再配上香滑不膩嘅忌廉👅都好值得一試👍🏻🦥由2/1起,至31/1仲有優惠添~只要嗌意粉、薄餅、主菜一份就可以半價享用一份甜品🍮及一杯無酒精飲品🍸(我都係去到埋單俾錢先知道有折🤣🤣)
🌱✨沙田新開業 小清新café☕️🍃

✨意式香草焗雞翼🍗

✨黃金忌廉軟殼蟹意粉🍝
- 軟殼蟹都幾大隻,炸得啱啱好,唔會油淰淰✨

✨川辣菠蘿雞肉薄餅🍕
- 新嘗試😍薄脆批底,口感香脆😋

✨經典酒香提拉米蘇✨

🦥由2/1起,至31/1仲有優惠添~
(我都係去到埋單俾錢先知道有折🤣🤣)
2024-01-02
生日
  • 川辣菠蘿雞肉薄餅
  • 經典酒香提拉米蘇
2024-01-09 126 瀏覽
到沙田購物, 經過好運中心發現商場重新裝修過, 也有很多新食店進駐, Y Pasta是其中之一, 被其清新簡約風格吸引, 而且以pasta為主, 所以很想試.原來店舖頗大, 而且每一處都有別緻的風格, 清新優雅, 非常舒適, 最喜歡一處走廊, 感覺有摩洛哥風情, 可惜當時有很多食客, 所以不便影相我們兩人點了兩個湯, 一個天使麵, 一個pizza香濃野菌湯 $48味道香濃, 非常足料, 每一口都充滿野菌的鮮味, 亦豐富了濃厚質感羅勒香草醬開心果仁烤菜天使麵 $128份量很大, 配料有青瓜、黃瓜、三色椒、茄子等, 色彩鮮豔豐富, 醬汁滲出淡淡的香氣, 天使麵口感彈牙, 難怪這裏以Pasta為主打菠蘿小龍蝦薄餅 $148薄餅為薄批, 非常脆口, 有很多小龍蝦及菠蘿, 小龍蝦肉質爽口彈牙, 菠蘿味道酸酸甜甜很醒胃店員誠懇有禮, 特別告知甜品及飲品跟餐有半價優惠, 可是天氣凍, 這次暫不想吃甜品, 希望下次早些到達打卡以及可以試到甜品及其他飲品
我們兩人點了兩個湯, 一個天使麵, 一個pizza

香濃野菌湯 $48
羅勒香草醬開心果仁烤菜天使麵 $128
菠蘿小龍蝦薄餅 $148
沙田新開了很多餐廳,其中還有手工意粉店!😍 特意到openrice看看資料,原來意粉貨源是香港的意粉廠,很值得支持聽到職員跟其他顧客交談發現,最近推廣,午市套餐三送一優惠,早知道就多叫朋友一起😅不過午餐還是很優惠,$88起包括餐湯+餐飲,+$15還有一大片高質蛋糕!!😳 🍴加一服務費:✔️ ✿ 溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉 $148午市餐牌不包括手工意粉系列,決定單點一試戒指粉這個形狀掛汁一流😋可能上桌後 放了一會才吃, 意粉略微偏軟,不過仍是挺有口感 ✿ 午市套餐<餐湯>• 法式芝士浮台洋蔥湯 (+$20)很甜!!上桌時會附上一支brandy,加幾滴更甜😳浮台是有半溶芝士的法包,湯裡是很多很軟的洋蔥絲,未吃主菜已經覺得滿足了一半😂 • 香濃野菌湯 (+$0)菇味>忌廉,清新不膩,不用加錢也很高質😍 <主菜>✿ 黑松露野菌醬薄餅 $88 批底是偏脆的那種,要趁熱吃,放涼會硬野菌醬香,調味不重,加芝士應該會更好吃(邪惡)😂 ✿ 烤菜蟹肉沙律配麻香菠蘿汁 $88這個更有驚喜,真的是有川菜的那種麻😂不辣,而且配上酸酸的菠蘿汁,很開胃烤菜多汁,蟹肉新鮮
沙田新開了很多餐廳,其中還有手工意粉店!😍

🍴加一服務費:✔️

✿ 溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉 $148
溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉

午市餐牌不包括手工意粉系列,決定單點一試
戒指粉這個形狀掛汁一流😋
溶漿芝士小龍蝦手製戒指粉

可能上桌後 放了一會才吃, 意粉略微偏軟,不過仍是挺有口感

✿ 午市套餐
<餐湯>
法式芝士浮台洋蔥湯

很甜!!上桌時會附上一支brandy,加幾滴更甜😳

• 香濃野菌湯 (+$0)
菇味>忌廉,清新不膩,不用加錢也很高質😍
香濃野菌湯

<主菜>
✿ 黑松露野菌醬薄餅 $88
黑松露野菌醬薄餅

批底是偏脆的那種,要趁熱吃,放涼會硬
野菌醬香,調味不重,加芝士應該會更好吃(邪惡)😂

✿ 烤菜蟹肉沙律配麻香菠蘿汁 $88
烤菜蟹肉沙律配麻香菠蘿汁

這個更有驚喜,真的是有川菜的那種麻😂
不辣,而且配上酸酸的菠蘿汁,很開胃
烤菜多汁,蟹肉新鮮

<餐飲>

涷飲不用加錢!
還有柚子蜜、咖啡等其他選擇,也是不用加錢😝

<自家製甜品> (+$15)

• 玫瑰檸檬巴斯克蛋糕
必加購! 尺寸比大部分麵包店的件裝蛋糕都要大
玫瑰和檸檬香溫柔不霸道,蛋糕creamy
玫瑰檸檬巴斯克蛋糕

超級值得,希望下次到訪時還未加價😂

職員很熱情和友善;環境舒適,裝潢偏歐陸風
如果午市套餐可以包括手工意粉系列會更開心~

香濃野菌湯
  • 法式芝士浮台洋蔥湯
2024-01-05 219 瀏覽
睇到佢地出左聖誕餐,所以提前同老婆去食,因為正日幾日都要返工🥲所以我地Book 左21號食,去到比左好浪漫果條巷仔比我地👍🏻我地點左聖誕餐$880 (2人),首先嚟左杯welcome drinkMulled Wine,我都係第一次飲,嚟到嗰陣時勁香,本身太太唔係飲酒之人,所以飲咗兩啖就俾晒我,唔知係咪煮熱咗嘅酒同埋嗰日好凍所以覺得酒精特別勁😆,湯係周打海皇湯,蜆肉夠多味道都好濃,就係冇得加酥皮,因為本身我好鍾意飲酥皮湯,意粉我就點咗加拿大海膽忌廉手製絲帶麵,其實我都係第一次食手工麵,因為上次老闆介紹過手工麵特色,就係掛汁能力好強所以今次順便試下,但食過後真係唔錯,口感比起一般意粉煙靭有咬口,main 我地就叫左美國頂級平鐵牛扒配阿根廷青醬3成熟,因為之前食過,水準保持到,但果日天氣都幾凍,所以牛扒到左都好快變凍左,但都冇靭到,所以牛扒本身品質應該唔錯🥩👍🏻,總括嚟講真係算抵食同食物質素好,所以同太太都食得好開心😁只係嗰日凍咗啲⛄️
2023-12-21
聖誕節
2024-01-05 119 瀏覽
文青風格,室內使用白色和木質裝修,環境舒適休閒,服務態度非常友善!但食物好油膩,大家食完肚痛!建議餐廳改善用油過量的問題!午市套餐湯品非常有水準!🧅法式芝士浮台洋蔥湯焦香的洋蔥甜而香濃,法式芝士餅充分吸收湯汁,整體而言非常好飲!🍄香濃野菌湯(酥皮)酥皮多層脆口鬆脆,將大量野菌攪拌成細碎,非常足料,滋味濃郁,如果加上忌廉會更為順口!🦞忌廉龍蝦湯(酥皮)入口彌漫着蝦的香醇,濃稠細滑,如果有龍蝦肉粒會更為滿足!主菜:🍝純牛肉醬意粉($98)牛肉醬酸甜開胃,入口肉粒有咬口,意粉煙韌彈牙,軟硬合適!🍝意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉($108)豬面肉片香脆但偏咸,整體油膩感偏重,適合重口味人士!🌿羅勒香草醬開心果仁烤菜天使麵($88)清新的香草醬入口散發著淡淡的清香。天使麵掛汁細滑,開心果味幾乎沒有!而配菜:茄子、燈籠椒、蕃茄吸收了大量油,令人食慾大減!甜品:檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕(+$15)芝士做到微微流心效果,可惜只食到檸檬味!飲品:🌹熱牛奶咖啡玫瑰在牛奶泡沫拉花上灑上一層玫瑰花碎,不但入口香濃豐有層次,更倍添浪漫!🍊柚子蜜:正常發揮

但食物好油膩,大家食完肚痛!建議餐廳改善用油過量的問題!

午市套餐
湯品非常有水準!
🧅法式芝士浮台洋蔥湯

🍄香濃野菌湯(酥皮)

🦞忌廉龍蝦湯(酥皮)
入口彌漫着蝦的香醇,濃稠細滑,如果有龍蝦肉粒會更為滿足!

主菜:
🍝純牛肉醬意粉($98)
牛肉醬酸甜開胃,入口肉粒有咬口,意粉煙韌彈牙,軟硬合適!

🍝意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉($108)
豬面肉片香脆但偏咸,整體油膩感偏重,適合重口味人士!

🌿羅勒香草醬開心果仁烤菜天使麵($88)

甜品
檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕(+$15)
芝士做到微微流心效果,可惜只食到檸檬味!

飲品:
🌹熱牛奶咖啡玫瑰

🍊柚子蜜:正常發揮

• 忌廉龍蝦湯(酥皮)
[ Y Pasta ]沙田好運中心商場翻新後重開,進駐多間新餐廳,其中一間係主打手工意粉🍝及薄餅🍕嘅西式cafe,另外提供小食、沙律、甜品等,款式多樣化。招牌意粉🍝✿ 加拿大海膽忌廉扁意粉 $178加拿大🇨🇦海膽及三文魚籽好鮮甜,味道濃郁。餐廳選用新鮮手工意粉,意粉口感滑身夠掛汁,令到意粉好creamy,煙靭有咬口。10吋薄餅🍕✿ 川辣菠蘿雞肉薄餅 $138薄餅餅皮較薄身脆口,食材配搭非常特別,做到中西合璧。川辣醬較重口味🌶,酸酸甜甜嘅菠蘿🍍可以中和辣味及有解辣效果。飲品🍵✿ 熱焙茶牛奶拿鐵 $48焙茶及牛奶味道濃郁,更有靚靚拉花🌸。總結🫦 餐廳環境舒適寬敞,以簡約和綠色為主調,氣氛休閒寫意,適合聚餐、慶祝或包場活動。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Y Pasta地址:沙田橫學街1-15號好運中心3樓3080號舖電話:5301 1818✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Y Pasta ]

招牌意粉🍝
✿ 加拿大海膽忌廉扁意粉 $178

10吋薄餅🍕
✿ 川辣菠蘿雞肉薄餅 $138

飲品🍵
✿ 熱焙茶牛奶拿鐵 $48
焙茶及牛奶味道濃郁,更有靚靚拉花🌸。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Y Pasta
地址:沙田橫學街1-15號好運中心3樓
3080號舖
電話:5301 1818
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 川辣菠蘿雞肉薄餅
好運中心新裝修有好多間新餐廳,見到呢間食意粉嘅西餐廳好似幾吸引就去咗試試🤤💛🌿餐廳內部嘅設計以簡約同綠色為主,入面空間感十足,感覺好寬敞好舒適🌳《𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭》♦︎︎ 意式豬肉卡邦尼蛋汁意粉 ($𝟏𝟎𝟖)♢ 意式香草雞翼-兩隻 (+$𝟏𝟓)💓睇中咗佢哋𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭嘅意式豬面肉卡邦尼蛋汁意粉,價錢抵食 🍄跟香濃野菌湯&餐飲,好豐富˅ɞ♡⃛ʚ˅意粉賣相好吸引,每條意粉同豬肉粒+卡邦尼蛋汁完美結合,令人垂涎欲滴🐖🐖每一條意粉都被蛋汁包裹,口感超級𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲🤤,配上豬粒肉鮮嫩彈性嘅口感,簡直係超滿足(´・` )♡🐥佢哋嘅意式香草雞翼都唔錯,雞翼煎至金黃酥脆,入口鮮嫩多汁,而且香草嘅香氣令味道更加濃郁,有驚喜,幾正(๑˃̵ᴗ˂̵)و♦︎ 香煎虎蝦香辣番茄乾扁意粉 ($𝟏𝟔𝟖)另外單點咗一款意粉🍝🌶️上枱已經聞到香香辣辣嘅味道,虎蝦煎至金黃鮮美 🦐有嚼勁嘅扁意粉配上香辣番茄乾,味道醇厚,辣味啱啱好,令人回味無窮,口感豐富。(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑♦︎ 檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕($𝟕𝟖)最後,佢哋嘅甜品絕對唔可以錯過🍰🧀呢款巴斯克芝士蛋糕,真係好正,充滿清新嘅檸檬同玫瑰香氣🍋🌹蛋糕口感鬆軟滑溜,入口開

《𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭》
♦︎︎ 意式豬肉卡邦尼蛋汁意粉 ($𝟏𝟎𝟖)

♢ 意式香草雞翼-兩隻 (+$𝟏𝟓)

♦︎ 香煎虎蝦香辣番茄乾扁意粉 ($𝟏𝟔𝟖)

另外單點咗一款意粉🍝

♦︎ 檸檬玫瑰開心果巴斯克芝士蛋糕($𝟕𝟖)

最後,佢哋嘅甜品絕對唔可以錯過🍰
🧀呢款巴斯克芝士蛋糕,真係好正,充滿清新嘅檸檬同玫瑰香氣🍋🌹蛋糕口感鬆軟滑溜,入口開心果味會漸漸散發出,每一口都好享受😋而且份量驚人,應該係平時食嘅兩件𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝切餅𝐬𝐢𝐳𝐞ヾ(´ε`*)ゝ

✨整體嚟講呢間餐廳嘅意粉同甜品都算唔錯,賣相吸引,口感豐富,特別欣賞佢哋嘅甜品,而且職員服務態度親切有禮,有興趣嘅都值得去一下呀•ू(ᵒ̴̶̷ωᵒ̴̶̷*•ू) ​ )੭ु⁾

📍 𝐘 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 (沙田)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #ypasta
#sweetiedaily_shatin

同馬鞍山friend飯聚地點都會揀沙田 邊行邊傾見到Y Pasta門面闊落開揚 感覺好fresh就入去試下餐廳裝修歐陸田園feel 座位佈局安排私隱度唔錯 好方便我哋邊食邊傾👍Waiter介紹佢哋嘅手打意粉 就叫咗香煎虎蝦香辣蕃茄乾意粉$168 朋友喜歡寬帶麵 只加$20就upgrade咗 賣相吸引 手打意粉真心唔錯 Al dente口感爽滑彈牙煙韌帶麥香❤️ 兩隻珍寶虎蝦肉質新鮮味濃 蕃茄乾香辣醬汁同虎蝦意粉好夾 一試難忘😋午市套餐好抵食 烤菜蟹肉沙律配麻香菠蘿汁 配香濃野菌湯同即磨咖啡 全份只需$88 加15蚊多一客3粒雞軟骨肉丸 沙律好大份 材料新鮮豐富 野菌餐湯配得上香濃兩個字 creamy又美味 西班牙辣肉腸薄餅$88 薄底pizza材料足 加$10配忌廉龍蝦餐湯 非常驚喜creamy龍蝦湯龍蝦味香濃幼滑 結果一滴不剩😍 餐飲加$14飲到清香寧神嘅菊花杞子蜜👍朋友食完對餐廳讚不絕口 佢話就算到糧尾 由馬鞍山過嚟食個$100左右午市套餐都好唔錯 朋友話主要每一樣嘢包括服務都冇令佢滿意 嘩...我覺得comment好高吓喎😂🍽 餐廳: Y Pasta🏠 地址: 沙田好運中心3樓30

午市套餐好抵食

🍽 餐廳: Y Pasta
🏠 地址: 沙田好運中心3樓3080

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong