2024-03-11 583 瀏覽
今日到訪k11musea 的西餐廳。餐廳的裝修美侖美奐,是摩登高雅的設計,還有全視線海景,坐在窗邊,看著海,很寫意。下午茶餐$249 -位,兩位起。Wagyu katsu sando 和牛三文治細細件,和牛帶一點厚度,肉質一點也不韌,口感軟滑,配上美奶滋,口感濕潤,雖然是溫的,但味道仍不錯。大刀魚淡淡的炸衣,配上魚肉,味道淡淡的,帶少少海苔風味,沒有半點油膩感。芝士餅這芝士餅口感香滑,芝味十足,還有酸香的紅莓味,酸酸甜甜的,好味道。綠茶mousse 這慕絲賣相很美,口感creamy 絲滑,如空氣的口感,輕甜的綠茶風味,加上雜莓的果甜和酸香,味道十分合拍。Petite fours朱古力慕絲這朱古力慕絲味道真濃,真正朱古力風味,味道濃而不膩,香甜creamy ,正。法式小甜餅這法式小甜餅真可口,外脆內軟,沒有一般過甜的問題,味道甜香,配咖啡不錯。Cappuccino 咖啡口感香滑creamy, 咖啡味道適中,沒有太苦太酸,是平易近人的味道。雖然天氣灰濛濛的,但又別有一番意境,靜靜的看海吃甜點,滿滿幸福的感覺

還有全視線海景,坐在窗邊,
看著海,很寫意。

下午茶餐$249 -位,兩位起。

Wagyu katsu sando

法式小甜餅

Cappuccino

2024-03-10
2023-12-26 648 瀏覽
📍 TIRPSE (Tsim Sha Tsui)Address: Shop 219, 2/F, K11 Musea, Victoria Dockside, 18 Salisbury Road, Tsim Sha TsuiTirpse’s 5-Course Deluxe lunch menu$688 per personAside from Cannubi and Sushi Wadatsumi, Tirpse is another of my go-to restaurants in K11 Musea. I always had a hard time choosing my main course as both the Iberico Pork and the Omi wagyu (supp. $388) were really good! The wagyu is perfectly cooked to give a beautiful pink color lined by the fat layers, making it really tender and juicy.
📍 TIRPSE (Tsim Sha Tsui)

$688 per person

I always had a hard time choosing my main course as both the Iberico Pork and the Omi wagyu (supp. $388) were really good! The wagyu is perfectly cooked to give a beautiful pink color lined by the fat layers, making it really tender and juicy. Their starters were also pretty nice, especially the first one consisting of a very fresh sweet shrimp sashimi topped with salmon roe and based with a mango salad. Very refreshing indeed.

I do want to point out that it’s a bit weird to present mac & cheese as a side of the main course at a Japanese x French fine dining restaurant, but it did taste good.

They also have a beautiful terrace where you can grab a drink while enjoying the beautiful panoramic view of the Victoria Harbour after the meal.
2023-12-14 606 瀏覽
餐廳開12點,網上訂座最早亦係12點。不過book 12點其實餐廳係未ready。我哋12:02pm到餐廳,經理表示餐廳爭少少,仲預備緊,所以叫我哋行個圈。到12:10pm,我哋再返番餐廳,經理都係叫我哋再比少少時間佢哋。我哋就無再周圍行,坐咗喺餐廳外面既位置等一等。等多2,3分鐘就有得入座,所以建議唔好book 12點,起碼book 12:15pm.餐廳環境濶落,枱與枱之間都有啲距離,正常傾偈既聲量都唔會話聽到隔離枱講乜。經理有過嚟講解餐牌同幫我哋落單,上菜亦有講解係啲咩黎。我book位時有備註想要window seat同埋係慶祝周年紀念,有安排到👍🏻甜品亦有寫happy anniversary 呢樣要讚👍🏻食物質素好,不過份量細咗啲,尤其個主菜。麵包可以refill,所以食多2個點都夠飽。
經理有過嚟講解餐牌同幫我哋落單,上菜亦有講解係啲咩黎。
2023-12-09
紀念日
2023-11-01 614 瀏覽
米芝蓮一星法國餐廳誰會想到人均只要$200 就可以看海景 吃下午茶拍一望無際的維多利亞港還不用人擠人景觀就是絕我們提早訂了窗邊的座位現在天氣涼了其實也可以坐在露台喝一杯拍照下午茶性價比很高有和牛三明治 好香 肉很嫩 好好吃還有3文魚籽撻很高級其他甜點不會太甜 女生吃剛好窗邊座位5-6桌 記得訂位喔
米芝蓮一星法國餐廳

其他甜點不會太甜 女生吃剛好

窗邊座位5-6桌 記得訂位喔

2023-10-25
下午茶
想用貼地價錢,品嚐來自東京的⭐️米芝蓮一星餐廳?! 記得𝐒𝐚𝐯𝐞這個𝐏𝐨𝐬𝐭囉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!! 之前介紹過 𝐊𝟏𝟏𝐌𝐔𝐒𝐄𝐀的 法日菜𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧餐廳🇯🇵𝐓𝐢𝐫𝐩𝐬𝐞,收到超多𝐃𝐌問我值不值得去😏,當然是值得一試啦~食物質素、餐廳環境及服務都相當好,所以前陣子再訪啦(๑˃́ꇴ˂̀๑)~ 東京本店開業後兩個月便獲得米芝蓮一星,創下全球最快摘取一星的紀錄😍! 更獲𝐃𝐢𝐧𝐞𝐫𝐬 𝐂𝐥𝐮𝐛 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥選為世界𝟓𝟎佳餐廳(全亞洲只有𝟔間) 的殊榮,實力非凡👑!!!! ☆ 𝐓𝐢𝐫𝐩𝐬𝐞’𝐬 𝐏𝐫𝐨𝐯𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐒𝐞𝐭🍽️$𝟐𝟓𝟎/位 包括: 和牛三文治、甜蝦芒果牛油果撻、馬卡龍、雜莓奶凍、朱古力撻、肉桂蘋果蛋糕 及 咖啡或茶。 招牌的和牛三文治🥪,真的百吃不嚴(*¯︶¯*)! 肉質腍嫩,多汁可口,肉味香濃,好好吃呀~ 奶凍滑溜,檸檬馬卡龍🍋酥化,朱古力撻濃郁香甜,全部小小一件,相當精緻!! 最後建議大家預先訂座❤️,窗邊位置景觀極佳😏,邊吃邊看維港美景的感覺都好好哦!✨

2023-10-23
2023-10-19 237 瀏覽
香港最近烟雨蒙蒙,已经和合作伙伴早早的约了这家餐厅的海景下午茶,所以即使可惜阴天不能拍出很美的风景,也得来打卡,想想这才是人生常态嘛,有点小缺憾才有下一次的缘分这家是来自东京的米其林一星餐厅,主打一个法日混血,传奇故事就是开业两个月就摘星,打破了全球最快摘一🌟的记录,更被Dinners Club Internacional评为世界50佳餐厅说回他们的下午茶,咸点水平绝对可以!Wagyu Katsu Sandos全场最佳!和牛肉质软嫩,搭配味增蛋黄酱就是一个YYDS!他们家闭眼点牛肉,绝对不会出错!

2023-10-14 246 瀏覽
Their restaurant was the first in Tokyo to be awarded the much-prized Michelin star. ⭐️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀A brand new lunch menu have been now released!A four courses lunch set to choose is $538, with your own choosing wine pairing and certainly with their iconic window seats. 🍷⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀~ Two starters will be “Sweet Corn; Crab; Amasake; Caviar” as a creamy starter and “Firefly Squid; Onsen Egg; Bottarga; Parmesan” for a fresh satisfaction.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀~ For the mains, the “Skirt Steak; Lotus Root;Chicory; Maca
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Chicory; Macaroni” was flawlessly cooked to medium rare, which was perfectly tender that paired with a tiny bowl of cheese macaroni. And, the other main was “Tilefish; Mussel; Wild Plant; Fresh Peas” that features the mild-tasting flavor of the tilefish.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
~ Topped off the whole meal with a surprising dessert named “Mango; Black Rice; Black Lemon”, which is an Asian-inspired sweet treat that created with a similar concept of mango sticky rice, but with an innovative twist of flavor and texture.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
It was a memorable dining experience because of their thoughtful and flawless service. 🍽
2023-09-28 2915 瀏覽
💖 TIRPSE (尖沙咀)✨尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea2樓219號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️朋友生日除咗要送小禮物之外,仲要請佢食一間好岩佢打卡嘅Tea比佢食🤭咁先夠老友~-PROVENCE SET $249/Guest和牛三文治🥪好大份嘅三文治,一啖都咬唔哂🥲,分開食令到啲汁流哂落件衫到😂我諗要我媽咪生大d我個口先得喇🤭牛油果芒果拖羅撻🥧令我地兩個讚口不絕嘅撻仔😋,牛油味配芒果好新穎但出奇地非常之夾👍🏻拖羅粒粒上仲有甜蝦😆好鮮甜呀!馬卡龍💛一口size馬卡龍外脆內軟得黎唔會過甜,唔中意甜食嘅朋友都可以試吓,包唔會過甜😝雜莓奶凍🥛唔知係用3.6牛乳,奶香味十足着,香滑度滿分之餘仲要酸甜度剛好🫶🏻,呢個我自己好中意😍因為好重奶香,好滑溜。Petits Fours係兩款小甜點😋,唔會好甜,反而好清新🌿想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 TIRPSE (尖沙咀)

-PROVENCE SET $249/Guest

和牛三文治🥪

牛油果芒果拖羅撻🥧

馬卡龍💛

雜莓奶凍🥛

Petits Fours
係兩款小甜點😋,唔會好甜,反而好清新🌿

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-09-28
生日
/𝑻𝒊𝒓𝒑𝒔𝒆 𝑯𝑲🇭🇰/#sa尖沙咀篇 #sa_teaset ➖➖➖<K11 musea東京米芝連法日fusion 海景餐廳🍴🌊> ➖➖➖如果想揾個靜靜地嘅地方食個tea 又想有維港景色 呢間餐廳都唔錯👍🏻 有室外室內 設計裝潢夠雅緻✨Tea 都有幾款揀 睇大家想食咸/甜~ 甜品主要有兩款蛋糕(黑森林/雲朵) 咸點就主要有和牛三文治😍想奢華啲更有魚籽醬~➖➖➖🔹Provence set 🔹$249/pax (兩位起) 呢個set 有和牛三文治、牛油果芒果拖羅撻、奶凍、馬卡龍、petits fours 另跟茶/咖啡初初覺得係細件啲未必夠飽食落覺得用得做tea 又剛剛好🫶🏻➖➖➖▫️和牛三文治 🌟 算係我食過幾鍾意嘅和牛三文治✨麵包有微微烘過 幾脆 中間嘅和牛幾厚切 炸粉薄薄一層😆塊牛都食到有肉味 幾juicy 🫶🏻而且幾粉嫩 唔會覺得成口油 係好食👍🏻➖➖➖▫️拖羅撻 另一款咸點都幾好味個tart 皮口感薄脆 有牛油果同芒果 所以酸酸甜甜幾開胃! 加上魚籽做點綴 個tart餡都會食到啲拖羅蓉係有少少唔夠喉➖➖➖▫️奶凍莓味幾濃 加上酸酸地的確幾醒胃😆入面都會食到果肉粒 都幾大
/𝑻𝒊𝒓𝒑𝒔𝒆 𝑯𝑲🇭🇰/
#sa尖沙咀篇 #sa_teaset
如果想揾個靜靜地嘅地方食個tea
又想有維港景色 呢間餐廳都唔錯👍🏻
有室外室內 設計裝潢夠雅緻✨
Tea 都有幾款揀 睇大家想食咸/甜~
甜品主要有兩款蛋糕(黑森林/雲朵)
咸點就主要有和牛三文治😍
想奢華啲更有魚籽醬~

➖➖➖
🔹Provence set 🔹$249/pax (兩位起)
初初覺得係細件啲未必夠飽

唔會覺得成口油 係好食👍🏻

▫️拖羅撻
另一款咸點都幾好味
個tart 皮口感薄脆
有牛油果同芒果 所以酸酸甜甜幾開胃!
加上魚籽做點綴
個tart餡都會食到啲拖羅蓉
係有少少唔夠喉
▫️奶凍
莓味幾濃 加上酸酸地的確幾醒胃😆
入面都會食到果肉粒
都幾大粒士多啤梨🍓
如果奶凍口感再實番啲就好!

▫️馬卡龍 // petits fours
正常發揮✨唔會太甜
特別幾鍾意朱古力撻
個朱古力味幾濃~
▫️飲品
🔹Mocha (Hot)
朱古力味較重
無諗過都會有latte art ✨
Mocha

🔹Blueberry rooibos
都幾多款茶揀😆岩晒解膩!
呢杯會甘甜啲 入口會有陣香味
不過覺得呢隻味較特別 未必個個接受到🙈
Blueberry rooibos
Mocha
你有特別日子想要找間好餐廳慶祝⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽✨?! 不如試試𝐊𝟏𝟏𝐌𝐔𝐒𝐄𝐀的 法日菜𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧餐廳🇯🇵𝐓𝐢𝐫𝐩𝐬𝐞啦!!! 這間來自東京的米芝蓮一星餐廳,開業後兩個月便獲得米芝蓮一星,創下全球最快摘取一星的紀錄😍! 而且更獲𝐃𝐢𝐧𝐞𝐫𝐬 𝐂𝐥𝐮𝐛 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥選為世界𝟓𝟎佳餐廳,靜悄悄告訴你,全亞洲只有𝟔間餐廳獲此殊榮,果然實力非凡👑!!! 令我超期待今晚的晚餐呀(๑˃́ꇴ˂̀๑)!我預先訂好海景坐位,帶媽媽一齊試試囉😚~ ☆ 𝐓𝐢𝐫𝐩𝐬𝐞’𝐬 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 🍽️ 包括: 開胃小食、二款前菜、肉類、主食、甜品及菓子,全部都賣相精美,值得相機食先哦~ ☆ 𝐀𝐦𝐮𝐬𝐞 𝐁𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞 開胃小食有黑魚子甘海老牛油果與芒果撻🥑🥭,也有海膽小鬆餅。黑魚子撻香脆又鮮甜,海膽鬆餅鬆軟又有彈性,有驚喜! ☆ 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 今天的法國麵包是無花果口味🥰,外脆內軟,加上香甜無花果,令我忍不住要追加一份(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅),超好吃的~ ☆ 𝐁𝐞𝐞𝐭 𝐑𝐨𝐨𝐭. 𝐂𝐫𝐚𝐛. 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫 紅菜頭做的前菜好清新,捲著鮮甜蟹肉🦀,配上黑魚子和龍蝦清湯啫喱,好特別。 ☆ 𝐊𝐨𝐝𝐚

☆ 𝐀𝐦𝐮𝐬𝐞 𝐁𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞

☆ 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝

☆ 𝐁𝐞𝐞𝐭 𝐑𝐨𝐨𝐭. 𝐂𝐫𝐚𝐛. 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫

☆ 𝐊𝐨𝐝𝐚𝐰𝐚𝐫𝐢 𝐄𝐠𝐠. 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦. 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞

溫泉蛋🍳、蘑菇、黑松露,這個組合有誰不愛呢(≧▽≦)! 蛋香滑溜,松露香氣十足。

☆ 𝐅𝐥𝐨𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫. 𝐒𝐞𝐚𝐰𝐞𝐞𝐝. 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫

平目魚配上紫菜和青椒仔🫑,魚肉鮮嫩,加入西班牙黑毛豬煮的汁更有層次哦~

☆ 𝐏𝐢𝐠𝐞𝐨𝐧. 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧 𝐑𝐢𝐜𝐞. 𝐌𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝

慢煮兼炭燒過的鵓鴿,肉質結實鮮美,加點芥末更惹味。

☆ 𝐎𝐦𝐢 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐀𝟒. 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧 𝐑𝐢𝐜𝐞. 𝐌𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝

雖然鵓鴿好吃,但這個日本A4近江和牛更令人驚艷呀😍!!! 同樣是用先慢煮後炭燒的煮法,肉質鮮嫩又多汁,肉味香濃,入口肉香四溢,美味しい!!! (ᕑᗢᓫ∗)˒

☆ 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡. 𝐌𝐲𝐨𝐠𝐚 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫. 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐏𝐥𝐮𝐦

甜品有兩款,先有白桃、薑、梅酒造的沙冰清新味蕾。

☆ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭. 𝐏𝐚𝐫𝐬𝐧𝐢𝐩. 𝐂𝐚𝐫𝐝𝐚𝐦𝐨𝐦

椰子雪糕加上脆餅和蛋白餅,好有口感☺️!

☆ 𝐏𝐞𝐭𝐢𝐭 𝐅𝐨𝐮𝐫𝐬

朱古力貝殼蛋糕🐚、白朱古力脆條🍫和檸檬蛋白餅🍋,吃完好滿足呢~

食物質素相當高,邊吃邊看維港美景的感覺都好好哦!✨
2023-09-09
早幾年木村拓哉出咗神劇「摘星廚神」, 連續睇咗兩次, 當時好想食一餐fine dine日系法菜。🇯🇵🇫🇷🍽️🍷咁啱嗰排喺K11 Musea 見到東京米芝蓮一星開來香港嘅TIRPSE。 不過疫情期間好難搵腳食飯, 仲要Fine dining, 唯有等適合時機。終於一個星期六, 剛巧幾個朋友約喺尖沙咀, 又有小事情值得慶祝一吓, 就訂咗晚餐。 懷住好大期待, 幻想住幾個熱血廚師喺廚房度預備中...👨🏻‍🍳見到兩個set揀, 價錢相差$300, 份量係差唔多, 揀咗貴D但多兩道嘅tasting menu 成為位位$1,388。一行5人, 揀咗支sparkling Prosecco開個頭配吓前菜, 大家主菜都係選乳鴿, 於是就揀咗支都係意大利嘅Red。🥂🍾🍷點好菜後, 問經理其實個名TIRPSE 點讀同點解. 原來係讀“Tips“, silent 咗個“R”, 係穩藏意思 - 法文精神Esprit 嘅倒轉串法。TIRPSE's Dinner Signature Menu $ 1,388🥖🧈French Bread & Signature Spread 合桃包, 自家製牛油, 忍唔住食咗兩個🍀Am

合桃包, 自家製牛油, 忍唔住食咗兩個

🍀Amuse Bouche
新玉葱, 鮪, 橡果伊比利亞火腿
用好fine嘅食材, 好少會有三款, 而且一口份量嘅安排就係要有不同層次咁打開唒口腔內嘅肌肉, 味蕾 - 冷熱, 軟脆, 甜酸甘辛。就係認真。

🦀First Starters
紅菜頭, 蟹肉, 魚子醬
Sexy酒紅色嘅唔同材料, 將海洋嘅“鮮” 帶出

🐙🌾Second Starters
章魚, 古麥, 櫻花蝦
柔軟章魚, 炸香蝦, 已經好滿足.
第一次食古麥, Chef 會選比較少見而健康食材, 好有新鮮感

🐟Third Course
平目魚, 海帶, 萬願寺甜辣椒
嫩滑魚肉, 脆紫菜, 濃菌汁有舞茸, 完全無掩蓋魚嘅甜味, 大家一路食一路讚估唔到

🍗Main Course
乳鴿, 玄米, 芥辣
全晚最驚艷最驚喜, 食4成熟係Chef堅持推介, 一開始想揀7成, 怕血腥味。結果我好開心信Chef。除咗海鮮, 連野味類乳鴿都可以有鮮甜嘅一面, 真心讚👏🏼

🍶🫚First Dessert
米麴, 清酒, 生薑
好實在嘅日本風味卻以洋風呈現

🥧Main Dessert
大黃, 紅桑子, 奶油
大黃Rhubarb嘅汁做脆片, 配經典法式黃梅批, 完滿

🧁Petit Fours
四小甜點
迷你蛋白檸檬批, 乾果米通, 迷你瑪德蓮
甜而不膩

🥂Prosseco $900+
🍷Italian Red $900+
5位share, 大概$400位

🌃餐後行出去露台, 好美嘅夜景, 望住星光大道有不少嘅旅人, 就當自己同好友去咗幾小時旅遊。
另外, 全餐廳有雪狼足跡🐺, 好似有種被神獸般守護住TIRPSE之感覺。

每道菜將日本材料注入法國菜而無違和感, 每一口都食到心思, 亦相信經過反覆試驗, 希望更多人欣賞到啦!
Pigeon, Brown Rice, Mustard

TIRPSE's Signature Dinner Menu

Prosseco

2023-08-19
$2000 (晚餐)
Pigeon, Brown Rice, Mustard
Prosseco
  • Flounder
  • TIRPSE'sSignatureDinnerMenu
  • Pigeon
2023-09-01 236 瀏覽
現時的工作環境真叫人唏噓,每天番工放工已佔了日常絕大部份的時間,所以周末趁有閒餘的時間都盡量相約友人們見個面,吃一點好西或來一個簡單而美味的下午茶。今次來到苗子一直渴望再來的餐廳 - TIRPSE,原因很簡單,餐廳有著漂亮的景觀,開揚寫意。下午茶的外表極為樸素,但卻有種高雅的氣息。深棕色的木盒盛著二人份的量,雖然份量不多,但味道卻相當不錯。當中一定以Wagyu Katsu Sando最為吸引,兩片香口的多士夾著軟腍多汁的和牛扒及麵豉蛋黃醬,實在美味。還有精緻小巧的芒果牛油果吞拿魚撻,加上魚子醬及金箔,更添高貴。咸點好味,連甜點都有一定的水準。食物雖然重要,但環境卻是重中之重,望著悠揚的海景,嘆上一盞茶,與朋友談天說地,是一件賞心樂事。

Wagyu Sando

Wagyu Sando
  • Wagyu Katsu Sando
2023-08-30 1690 瀏覽
𓈜 𓈜位於尖沙咀 K11 Musea 的 TIRPSE 是來自日本的米芝蓮餐廳,主打精緻的 artistic French 菜式。不但菜式賣相宛如藝術品,可近距離觀賞維多利亞港海景也是餐廳一大賣點。今次知道他們推出了全新的下午茶,特意和朋友去試試 Provence Tea Set ($249/ guest)。𓈎 Wagyu katsu Sandos . Miso . MayonnaiseTIRPSE 的牛肉菜式一向出名。今次用上1.5oz和牛,牛肉味香軟腍,配上味噌和蛋黃醬,層次更豐富。𓈎 Tuna . Mango . Avocado吞拿魚配上油潤的牛油果和鮮甜的芒果,整體口感鮮味清新。𓈎 Panna Cotta士多啤梨味的 Panna Cotta,香滑而奶味香濃,士多啤梨醬和果肉更添加了一份開胃清新。𓈎 MacaronMacaron 是一口size,享受甜蜜又無負擔。𓈎 Petits Fours法式花式小蛋糕精緻漂亮,配上醉人美景,天作之合。𓈎 Queens Garden Party𓈎 Iced Latte這裡的咖啡不錯。若不喝咖啡的朋友還有好幾款西式茶選擇。Earl Grey、Br

𓈜 𓈜

𓈎 Tuna . Mango . Avocado
吞拿魚配上油潤的牛油果和鮮甜的芒果,整體口感鮮味清新。

𓈎 Panna Cotta

Latte

𓈎 Macaron
Macaron 是一口size,享受甜蜜又無負擔。

𓈎 Petits Fours
法式花式小蛋糕精緻漂亮,配上醉人美景,天作之合。

𓈎 Queens Garden Party
𓈎 Iced Latte
這裡的咖啡不錯。若不喝咖啡的朋友還有好幾款西式茶選擇。Earl Grey、Breakfast Tea、Camomile之外,非常推薦Queens Garden Party,香濃的花果香氣宛如置身英倫花園的悠閑。

之前試過 TIRPSE 的 business lunch,已經很滿意這裡的服務和食物。這次 Provence Tea Set 屬小巧精緻類型,配合無敵海景更顯悠閑貴氣。下午茶供應時間為 Mon-Sun 3pm-5pm,有興趣的朋友建議先預約訂座,畢竟海景下午茶的確非常受歡迎。

𓈜 𓈜

Queen  garden  tea

2023-08-26
Latte
Queen  garden  tea
平時同姊妹去下午茶都真係要lunch時間餓一餓, 否則胃納都欠奉🙈最近就發現係TIRPSE可以品嘗到一個輕盈優雅下午茶☕️· 先食咗lunch再同閏蜜來個下午茶風光都冇問題, 地點便利外, 仲可以盡享維港無敵絕美海景🏙️喜歡室外景緻既話, 更可係露台用餐🍴TIRPSE獲Diners Club International選為全球50大最佳餐廳之一,並創下全球最快摘得米芝蓮一星既驕人紀錄⭐️。香港TIRPSE就沿用東京TIRPSE團隊,而品牌名稱TIRPSE係顛覆法文ESPRIT一字,隱藏既「法國精神」唔單止係代表日本🇯🇵與法國🇫🇷,更強調以黎自世界各地和本地既當造食材,回歸味覺本身😋,創出以法國菜為主流,融合亞洲元素與北歐風格既新派路線~二人分既下午茶就是置於一個典雅既木盒中🎁,亮點定必係「和牛三文治」(Wagyu katsu Sandos, 1.5oz • Miso• Mayonnaise) 🥪,和牛三文治吃過不少🐄, 呢款定必屬頭三名,重點係無筋,同時亦保留咗和牛既香氣,每口都係美味。另一款鹹點係吞拿魚芒果牛油果撻 (Tuna• Mango• Avocado) 🥭,三者係一個巧妙既協調,很

另一款鹹點係吞拿魚芒果牛油果撻 (Tuna• Mango• Avocado) 🥭,三者係一個巧妙既協調,很富有夏意;

Panna Cotta既分量比想像中多,酸酸甜甜既雙重口感; 最後就係Petits Four,有馬卡龍,還有一些可愛既小甜點🧁

價錢上係每位$249+10%,已經包括咗咖啡或茶,特別推介平常相對較少接觸到既Victorian Earl Grey🫖,口感溫和順滑,有著迷人既香氣。

2023-08-24 172 瀏覽
A Symphony of Flavors at Tirpse Tsim Sha Tsui Japanese Fine Dining, Hong Kong  ;         Nestled in the heart of Hong Kong, Tirpse Tsim Sha Tsui Japanese Fine Dining beckons with promises of refined dining experiences. This review narrates my exquisite journey through the restaurant's offerings, featuring the delightful French Bread  .French Bread Selection ;      The bread, freshly baked and artfully presented, showcased a range of textures and flavors that reflected the craftsmanship of the ba

French Bread Selection ;
textures and flavors that reflected the craftsmanship of the bakery.
Each bite was a testament to the marriage of simplicity and
sophistication, setting the stage for the culinary journey.
Petit Four ;
   The miniature pastries arrived like edible jewels, each one
meticulously crafted to perfection. The symphony of flavors – from sweet
 to savory – created a tapestry of taste that tantalized the senses.
 Amuse Bouche  ;
Captivating Amuse Bouche. Presented with finesse, the bite-sized
creation was a prelude to the symphony of flavors that lay ahead.
 Beetroot, Crab, and Hazelnut  ;
    The plate arrived like a canvas, adorned with vibrant colors and
textures. The earthiness of the beetroot harmonized with the sweetness
of the crab, while the hazelnut added a delightful crunch.
2023-08-03
其他