2020-12-30 894 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於九龍灣 !📜”Taste Cafe & Dessert (屯門)📌 地址: 屯門青菱徑富麗大廈地下D1號舖 🕐營業時間: 1230-2230🍽分店地區: 屯門📝評價💬📢 1️⃣夏威夷pizza $882️⃣傳統意式卡邦尼意粉 $883️⃣意大利牛肝菌意大利飯配烤大啡菇 $108個大啡菇應該係主角但係我反而食意大利飯嘅味道仲多過個菇😂😂😂😂😂我唔係咁鍾意啲芝士咁大塊放喺個飯度😂😂😂係個人感覺吾良好 飯味道係ok的💛意粉望落去好似啲色唔靚但係其實味道反而OK🥰🥰配料多👍🏻👍🏻店員知道我哋要幫朋友慶祝生日都會幫手借下膠紙吹波波咁樣💛很好的cafe 只要遇上年輕店員😂😂大大個Pizza擺喺面前真係流晒口水😋😋正呀😆😆細細間Cafe仔 環境正同朋友傾偈一流💛💛💛 $88有咁大個Pizza其實好抵🤩🤩🤩仲要未都唔差👏🏻🎊同朋友仔share非常好👍🏻👍🏻 不過員工態度就麻麻哋好似唔想招呼我哋咁🥲🥲之後另一個比較年輕嘅又好好喎😂😂所以都唔知好唔好彩😂KS評分 5分最高🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於九龍灣 !
📜”Taste Cafe & Dessert (屯門)

📌 地址: 屯門青菱徑富麗大廈地下D1號舖

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

2020-11-07 825 瀏覽
久違地係紅橋覓食,見到依間良心小店好評不斷,就決定黎試下!叫左一個二人餐,價錢實惠之餘份量都夠👍🏻🍗頭盤簡左雞翼,有少少辣,相當惹味。🍕之後簡左四色芝士薄餅,可以睇到批底係薄脆型,新鮮焗起非常脆,好食!芝士亦非常濃郁,芝士控表示絕對可以再encore😋🐷主菜簡左美式燒豬仔骨配炸薯角伴意大利黑醋汁沙律菜豬仔骨都頗大,再加埋大大舊薯角,兩個女仔食都算多份量呢。豬仔骨烤得好林,可以用叉直接分開肉同骨,有驚喜!最後甜品係奶凍,有士多啤梨果醬做topping。整體成餐都抵食,高質素嘅餐點可以用到make sense嘅價錢去食,推薦!(但去到用餐尾聲,侍應已經用唔去方法想催我地離開,其實可以直接講用餐時間已到,好過突然咩都唔講就放低張單叫俾錢,咁樣大家都易接受啲⋯)
久違地係紅橋覓食,見到依間良心小店好評不斷,就決定黎試下!

叫左一個二人餐,價錢實惠之餘份量都夠👍🏻

🍗頭盤簡左雞翼,有少少辣,相當惹味。
秘製新奧爾良雞翼

四色芝士薄餅

芝士亦非常濃郁,芝士控表示絕對可以再encore😋

🐷主菜簡左美式燒豬仔骨配炸薯角伴意大利黑醋汁沙律菜
豬仔骨都頗大,再加埋大大舊薯角,兩個女仔食都算多份量呢。
美式燒豬仔骨

豬仔骨烤得好林,可以用叉直接分開肉同骨,有驚喜!
美式燒豬仔骨

最後甜品係奶凍,有士多啤梨果醬做topping。

秘製新奧爾良雞翼
2020-11-02 456 瀏覽
屯門景峰一帶有不少良心小店,而呢一間都係值得來支持一下嘅小店,價錢親民,食物質素係合格水準,環境舒適,店員服務好好,有人情味🙂 雖然叫野飲出現左落錯單嘅情況,店員都好友善咁處理😊 三人餐 $388餐湯、頭盤(2選1)、意粉/薄餅(4選2)、主菜(2選1)、精選甜品、送熱茶(其他飲料加配價可看餐牌)【🥣餐湯:蘑菇湯】質地比較濃稠,蘑菇味超濃,有粒粒磨菇蓉。【🐔頭盤:秘製新奧爾良雞翼】一上菜已聞到好勁嘅調味料味,聞落有孜然、椒鹽等等,重有d似譚仔嘅新疆香草雞翼,啱啱炸起,熱辣辣,外表好脆,但味道偏濃,好重調味粉嘅味,重口味😂 中意重口味應該會中意食。【嫩滑雞胸香檳忌廉汁扁意粉🍝】意粉質地要讚一讚,煮得恰到好處,軟硬適中,雞胸肉真係嫩滑,有驚意,忌廉汁味都幾出,但唔多食到香檳味😂【意式莎樂美腸薄餅】薄身餅底,好脆口,用左起碼兩種芝士,芝味十足,好中意陣芝士味😋 意式腸係比較厚身,差不多好似平時食牛肉乾果種厚度,我個人比較中意食薄片一點的腸,厚身就變左味道偏鹹。【安格斯肉眼扒配紅酒汁】我叫左七成熟,咬落去比較韌 🤭 但味道都係唔錯,牛扒屬於比較薄身。【精選甜品】咁啱有朋友生日,可以升級個甜品,

三人餐 $388

【🥣餐湯:蘑菇湯】
蘑菇湯

質地比較濃稠,蘑菇味超濃,有粒粒磨菇蓉。

【🐔頭盤:秘製新奧爾良雞翼】

【嫩滑雞胸香檳忌廉汁扁意粉🍝】

【意式莎樂美腸薄餅】

【安格斯肉眼扒配紅酒汁】
安格斯牛扒

安格斯牛扒

【精選甜品
咁啱有朋友生日,可以升級個甜品,係Chocolate Brownie ,味道唔錯。

✅總評:(5分為滿分)
環境:3/5
味道:3/5
性價比:4/5
推薦度:4/5

整體黎講,我最中意食個雞胸意粉,味道比較適中,整體都係合格水平,環境都幾安靜,座位好闊,坐得幾舒服,重點係價錢都好親民,三百幾蚊食到咁多野,算係幾抵❤️晚餐時段唔算好多人,屯門牛可以多點去支持一下😃

更多食評可follow ig : athena_yanlee
今日同朋友喺屯門做完嘢,就決定喺去屯門搵野食,選擇呢間店雖然係偶然,但我都覺得幾好,唔錯嘅經歷。小店座位唔多,唔算寬敞,但勝在有人情味。我地叫咗兩份意粉🍝。南瓜湯🎃首先上咗南瓜湯,我自己唔鍾意南瓜就冇飲,朋友就會有少少稀,但都有南瓜喺裡面嘅。ok嘅!傳統意式卡邦尼意大利麵 $98呢份係朋友叫嘅卡邦尼,我自己覺得賣相好吸引,芝士片分佈碟上,好似好正。意粉就係比較硬嘅,我覺得硬嘅比較好!🤍然後就係煙肉比較多,好好味,少少脆,又夠鹹味,配意粉好襯!我朋友話上面就不過不失,但食到底比較多汁,變得更加好食!推薦!😛意式肉醬闊條麵(轉扁意粉)$78我叫嘅意粉🍝!我覺得唔太夠肉醬,但味道調得ok嘅!因為原本係闊條麵,但當日冇,就有少少失望啦,不過我都鍾意扁意粉,店員都有細心地問我要轉普通意粉/ 扁意粉,我覺得幾好!我覺得兩個人食晚餐$176都ok啊!食得飽,係屯門cafe好選擇!下次會想試下小食!

小店座位唔多,唔算寬敞,但勝在有人情味。

我地叫咗兩份意粉🍝。
南瓜湯

南瓜湯🎃

傳統意式卡邦尼意大利麵

傳統意式卡邦尼意大利麵 $98

意式肉醬闊條麵(轉扁意粉)

意式肉醬闊條麵(轉扁意粉)$78

2020-10-21
傳統意式卡邦尼意大利麵
意式肉醬闊條麵(轉扁意粉)
2020-07-07 936 瀏覽
同朋友食生日飯,所以預先喺whatsapp book定枱。我地叫咗個二人晚餐,黑松露薯條、四季芝士pizza同紅酒汁牛扒,仲有奶凍做甜品,全部嘢都好好食👍🏻👍🏻我自己勁中意個薯條,唔會好似麥當勞嗰啲淋鬼曬,係本身有啲調味,又唔會粗得嚟無味(mos burger)嗰種。老闆娘好好人,喺wts講想要份有字(比壽星)嘅甜品,額外送咗個朱古力蛋糕❤️食物同服務水準都好高,值得再去!下次會同屋企人再去試其他嘢👍🏻
下次會同屋企人再去試其他嘢👍🏻
2020-07-06
生日
  • 黑松露薯條
2020-06-29 527 瀏覽
紅橋多好西不是新鮮事,昨天親人下午從粉嶺遠道而來,當然要帶他們來屯門美食之街嚐嚐美食。我是在open rice找到這家餐廳,眼看好評多多,而且來這裡的人應該同聲同氣,決定選這間西式餐廳聊天吃飯。一進去,看見店子稍稍細了點,但檯與檯之間加上重重卡板,而且檯上供應了消毒搓手液,讓人感覺很放心。我們三人叫了套餐分享,還叫年輕的店員加杯子和碗碟。這位店員雖年紀少少,卻能快速處理很多事情,實在前途無可限量!首先上菜是蘑菇湯。我以為只是傳統西餐廳的忌廉蘑菇湯,原來是只有碎蘑菇的湯😂味道稍淡且喝到原始的蘑菇味道,感覺新鮮健康。特別推介是意大利黑椒意大利飯配大啡菇。大啡菇很鮮甜,飯被濃濃的忌廉融化,十分美味!而黑松露薯條配巴馬臣芝士亦是大推介,薯條分量不少,長長的薯條鬆脆可口,配上茄汁和蛋黃醬,是是日午餐的一大美食!吃飯時,親人都説這間餐廳份量足,味道好,有機會會再來!

吃飯時,親人都説這間餐廳份量足,味道好,有機會會再來!
2020-06-28
  • 黑松露薯條
2020-06-04 597 瀏覽
屯門黃店💛呢間其實喺阿媽屋企樓下一直都無試過今日終於試試佢lunch門面店內都有大量文宣《摩洛哥香辣豬腩肉飯》$48都真係比較辣 腩肉切粒淡淡肥肉《紅酒燴牛肋條飯》$68第一啖就食到淡淡酒味牛炆到好林好入味《 黑松露忌廉汁野菌意大利飯》$78👍最好食🤤飯面鋪上大量芝士好多忌廉少少黑松露啖啖野菌無得彈,好邪惡🙈Lunch set包餐湯&伯爵茶/日式茗茶今日嘅餐湯係 蘑菇湯( 冇加忌廉)好香嘅菇味唔會太肥膩不過當然冇加咗忌廉嘅咁好飲啦但就健康啲 ** 分量偏細份, 大食嘅人可能唔夠√√ 佢哋都係養黑柴㗎
屯門黃店💛
飯面鋪上大量芝士
好多忌廉少少黑松露啖啖野菌
無得彈,好邪惡🙈
Lunch set包餐湯&伯爵茶/日式茗茶
今日嘅餐湯係 蘑菇湯( 冇加忌廉)
好香嘅菇味唔會太肥膩
不過當然冇加咗忌廉嘅咁好飲啦但就健康啲
** 分量偏細份, 大食嘅人可能唔夠
√√ 佢哋都係養黑柴㗎
2020-05-17 505 瀏覽
1. 香烤西班牙黑毛豬鞍扒($158)呢間鋪細細間,估唔到有驚喜,想跟餐有湯同餐飲就要再+$20。呢份豬鞍扒唔會太肥,肉都煎得幾好,唔會鞋口,唔使加醬汁本身肉有肉汁已經好唔錯,其實配既紅酒汁都okay,不過難得唔沾汁都好食,我就prefer唔沾嚕。沙律同薯仔都合格有餘,略嫌就細份左d咁2. 伯爵茶朱古力(跟餐)因為呢杯朱古力,我味道評分加多左半分!!杯朱古力上到黎個樣已經夠靚,重點係一飲真係幾香濃既伯爵茶味架!可惜既係我飲左一半左右..d伯爵味就冇哂,得返朱古力味,sosad

1. 香烤西班牙黑毛豬鞍扒($158)

2. 伯爵茶朱古力(跟餐)
2020-05-08 355 瀏覽
係井財街既食肆一般都係平民茶餐廳或者小食店,呢間cafe就正正隱藏住係麵包店同茶餐廳既中間,即管試一試佢。量完體溫之後就叫咗一個香草牛肉忌廉汁意粉同埋一個紅酒會牛肋條飯之後上咗兩個南瓜湯,飲落去冇想像中咁滑溜不過好重嘅南瓜味。個意粉硬度適中,味道唔會太濃,牛肉淋身易咬。個紅酒會牛肋條飯個味道都比較淡,不過牛肋肉幾有牛味,一啲都唔鞋口。 餐飲配伯爵同埋意大利咖啡。

之後上咗兩個南瓜湯,飲落去冇想像中咁滑溜不過好重嘅南瓜味。

個意粉硬度適中,味道唔會太濃,牛肉淋身易咬。

餐飲配伯爵同埋意大利咖啡。

2020-04-02 369 瀏覽
👯二人晚餐已經是兩個月前食, 但美食當然要支持一下💪😋事隔已久, 仍難忘✨甜品奶凍✨超級香甜, 白雪雪⛄🍟黑松露薯條, 黑松露香, 薯條更香虎蝦咸蛋黃忌廉汁意粉, fusion菜, 材料足有西餐水準👍👯牛扒同樣好味🙉搵食後記: 小店雖小, 食物有質素, 店員態度友善, encore!
👯二人晚餐已經是兩個月前食, 但美食當然要支持一下💪😋
事隔已久, 仍難忘✨甜品奶凍✨超級香甜, 白雪雪⛄
🍟黑松露薯條, 黑松露香, 薯條更香

2019-12-01
2020-03-07 450 瀏覽
▪️3人套餐($368)〔 1份前菜、3碗餐湯、主食、甜品同飲品〕.先讚讚:呢間小店既防疫措施係見過最chur嘅😭一入黎就幫我地量體溫,遞上消毒酒精,所有餐具都用滾水浸住咁拎上黎,仲好細心咁提供埋公叉!.餐湯係甘荀南瓜湯,好似將成個南瓜攪爛擺入去,勁濃呀!連皮粗薯條,熱辣辣即炸,超脆口!附有黑松露沙律醬,黑松露醬配上薯條面頭既巴馬臣芝士片真係勁夾!.意式肉醬芝士薄餅用上3種芝士,脂味出哂嚟 🤤西班牙黑毛豬鞍扒係今餐最撚好食嘅嘢,一枱已經聞到超級香。食落口,豬既香味加埋少少油脂,係口入面慢慢散開 😍 後尾聽店主講返,原來可以做7成熟,會更加嫩滑~.虎蝦鹹蛋黃忌廉汁意粉就無咁特別,鹹蛋黃同忌廉唔係咁夾,意粉亦比較乾,不過虎蝦都好新鮮彈牙~ 至於甜品就係意大利奶凍,奶味又濃又滑!🤤.🤙🏻:計過數叫 Set 比起單叫抵好多!所以點都要叫set ~😂
2020-03-06 377 瀏覽
山長水遠嚟到屯門,經過見到哩間餐廳嘅門口就俾佢吸引咗,門口有啲俄羅斯公仔,裝修別緻,就入去一試。餐廳內部裝潢係復古嘅英倫工業風,帶年代感嘅擺設混搭染色舊木,深沉嘅木色軟化咗工業風嘅粗獷,令人有種居家溫暖嘅感覺。四個人叫咗個二人套餐再加配其他主菜同小吃🤓🥢二人套餐 $288二百幾蚊嚟講,有齊咁多款野食,都算係好抵👍🏻🥢黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士芝士只有表面果幾塊,但薯條炸得好香脆,熱辣辣咁食真係好正☺️老闆娘話薯條係加左黑松露油,如果就咁食唔沾醬,會食到淡淡嘅黑松露味。薯條配上黑松露醬同茄汁,香脆嘅薯條配上黑松露醬真係無法抵抗!極度推介👍🏻🥢是日餐湯餐湯好濃稠,蕃茄味十足,表面撒上少量香草粉。🥢虎蝦鹹蛋黃忌廉汁扁意粉哩道意粉似係fusion菜,中式嘅鹹蛋黃配上西式意粉,係幾有創意嘅配搭。鹹蛋黃汁遍布成碟意粉,仲有啲鹹蛋黃碎,但唔知點解食食下會有臘味煲仔飯嘅感覺,好有趣。蝦肉彈牙都夠大隻👍🏻 🥢香烤美國1855極黑安格斯肉眼扒配黑椒汁 8oz加左$40將主菜升級做牛扒,牛扒有成隻手掌咁大,但比較薄。牛扒牛味重,口感軟腍,外皮煎得夠香。可惜較多肥膏同筋部,有啲難切開。🥢甜品 意式奶凍比較少

四個人叫咗個二人套餐再加配其他主菜同小吃🤓
🥢二人套餐 $288
二百幾蚊嚟講,有齊咁多款野食,都算係好抵👍🏻

🥢黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士
黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士

🥢是日餐湯
餐湯好濃稠,蕃茄味十足,表面撒上少量香草粉。
蕃茄餐湯

🥢虎蝦鹹蛋黃忌廉汁扁意粉
虎蝦鹹蛋黃忌廉汁扁意粉

🥢香烤美國1855極黑安格斯肉眼扒配黑椒汁 8oz
香烤美國1855極黑安格斯肉眼扒配黑椒汁

🥢甜品 意式奶凍
比較少見無配醬嘅意式奶凍,只係撒上少少可可粉。奶凍好滑身,可惜我唔鐘意牛奶,而奶凍除左食到有牛奶味就無其他味道☹️
意式奶凍

🥢意大利黑松露博雅連奴芝士蘆筍野菌薄餅 $128
本身都試過pecorino cheese,算重羊奶味嘅一隻芝士,所以想試試混合黑松露加係薄餅上係咩味道。野菌多汁,再配合蘆筍幾清新,加上薄餅係餅乾底,所以即使成個薄餅都係羊奶芝士亦唔會感覺太膩太飽,但黑松露味唔突出。整體絕對無令人失望,值得一試😋
意大利黑松露博雅連奴芝士蘆筍野菌薄餅

🥢法式白酒忌廉煮青口配法炸薯 $88
青口算係較失望嘅一道菜,食唔出白酒同忌廉味,只係食到鹹味☹️青口肉亦較為乾身,唔夠肥美多汁。雖然配上香口炸薯條,價錢都算超值,但主要都係想食青口,而青口就表現遜色。
法式白酒忌廉煮青口配法炸薯

🥂自家併配花果茶
老闆娘推介比我地嘅飲品,我好怕果茶有酸澀味,本身睇外表以為好酸,但估唔到飲落去係好清新,夠解渴,仲有水果粒係裏面,好驚喜!必飲😻
自家併配花果茶

老闆同老闆娘都好nice,服務好好,點餐果陣會問你有咩喜好,再推介食物。由於疫症期間,食飯前都有幫客人量體溫同提供酒精搓手液,好細心!小店嚟講,食物同飲品種類算係好多選擇。由於店舖內位置唔算多,所以都等左五分鐘左右先有位,仲要一檯客接一檯客,相信餐廳都有一定嘅水準先可以係疫症期間都吸引到客人👍🏻用心嘅小店,價錢合理,仲要無加一,值得支持🥰
2020-03-01
黑松露薯條配22個月巴馬臣芝士
意大利黑松露博雅連奴芝士蘆筍野菌薄餅
自家併配花果茶
2020-03-03 245 瀏覽
Lunch time平時食開既餐廳都食到有啲厭,今日試下新野。上網搵到一間黃店,就膽粗粗試下啦~店內播住既都係熟悉既音樂。坐係有cushion既長椅上面,整體環境都幾舒服。係點菜之前,有待應會拎額頭探熱槍幫你量度體溫,仲會逐一報返俾你知,你幾多度。最得意係佢會解釋埋出汗既人體溫會高啲因為今日無餐湯,餐廳用沙律做代替。個沙律都幾新鮮,無雪味,完全唔濕。係前菜沙律黎講,係幾高質!叫左個摩洛哥辣腩肉飯。對於個辣腩肉,辣味比平時食到既四川麻辣有少少唔同。成個汁配飯都幾好食。不過肉量同飯量都偏少。男仕就未必十足飽了。另外,朋友叫咗個紅酒燴牛肉。佢話成個餸,得洋蔥同牛肉,但紅酒味都keep到。比起Normal 程度好食少少。最後叫咗一杯皇家伯爵茶同綠茶。兩杯茶都幾香。伯爵茶有少少果味,唔甜幾香。似果茶。而綠茶,朋友飲出直情有水蜜桃味題外話:待應都幾細心,有客人話要走洋蔥。佢會問清楚客人係唔中意洋蔥味定唔食洋蔥。因為本身味菜製作時會用洋蔥起鑊。一個熟廚房既待應,值得一讚
上網搵到一間黃店,就膽粗粗試下啦~

叫左個摩洛哥辣腩肉飯。

另外,朋友叫咗個紅酒燴牛肉。

最後叫咗一杯皇家伯爵茶同綠茶。兩杯茶都幾香。
伯爵茶有少少果味,唔甜幾香。似果茶。
而綠茶,朋友飲出直情有水蜜桃味

2020-03-02
2020-02-11 208 瀏覽
第一次黎食lunch叫左蕃茄乾意粉,烤雞翼,美式咖啡lunch set + 小食雞翼= 約150蚊咖啡唔酸,唔苦,想要多杯,但已經無機會再去雞翼完美地外脆、內濕潤意粉味道岩岩好,面身無overcook多種香草蕃茄乾配菜忘了有什麼,就是平衡的味道,美中不足是油多了一點點入門先幫你量體溫,有酒精搓手液任用餐具用熱水泡住送上,雖然我嫌麻煩,但真係安心店舖老闆到員工充滿良心,+分店內有海報,連豬小短句,提醒大家保持良心,對面有間薄餅意粉爭生意,老闆辛苦了
第一次黎食lunch
叫左蕃茄乾意粉,烤雞翼,美式咖啡
lunch set + 小食雞翼= 約150蚊

咖啡唔酸,唔苦,想要多杯,但已經無機會再去
雞翼完美地外脆、內濕潤
意粉味道岩岩好,面身無overcook

入門先幫你量體溫,有酒精搓手液任用
餐具用熱水泡住送上,雖然我嫌麻煩,但真係安心

店舖老闆到員工充滿良心,+分
2020-02-09
2019-12-31 364 瀏覽
打算除夕搵間黃店支持吓,睇咗幾間嘅食評,見呢間d評價幾好,就打算試吓。因為驚除夕會唔開或者早收,所以research過,喺餐廳嘅facebook專頁見到除夕照常營業,就去咗喇,6:20左右去到,店員話6:30先開,因為我係叫外賣,就問可唔可以睇住menu先,睇完問埋可唔可以落定單先到開店先返嚟拎,店員話可以,幫我寫左單,話大約6:45先有得拎,而有個女士,應該係老闆娘,就問店員:"落左幾多樣嘢呀?唔好入單住", 但我都諗住俾左錢先,店員收左錢搞咗一輪都係話6:30之後先再落單收錢,咁我就行咗陣過咗6:30再去,點知嗰位老闆娘就話:"都話唔開咯", 我真係無言,明明同我講係6:30先開,而唔係唔開,哪來"都話",其實咁樣搞一大輪都冇問題嘅,而係態度語氣真係好差,未幫襯已失望