2024-03-29 41 瀏覽
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar 以寶藍色為餐廳主色調,擺設及裝修富中東風格,優雅又有情調Mix cold mezze有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉及紅菜頭沙律, 三者都可以配上麵包一齊食, 煙燻茄子蓉味道好特別,煙燻味十足;鷹嘴豆蓉係中東菜常見嘅,相當香滑Lebneh呢個係有自家製乳酪,蕃茄,酸瓜同橄欖油嘅菜式,自家製乳酪香濃,酸酸哋好開胃,蕃茄酸瓜清爽,配埋麵包一齊好夾Shrimp Matffie有啲似西班牙欖油大蝦,而呢道菜嘅煎蝦仁咗橄欖油,檸檬汁及芫茜,酸味更為突出,大蝦爽口鮮甜Samake Bil Labban煎鱈魚柳煎表面香脆,內裡嫩滑,配特製香濃芝麻醬,層次變得豐富,呢款芝麻醬同我哋平時食開嘅有啲唔同, 唔知係咪加咗牛奶呢Kebbeh Bil Labban羊肉碎配上小麥碎及洋葱,羊肉味十足但唔會覺得騷,醬汁同樣香濃特別,同芝麻醬完全唔同,香料配搭運用出色Into The Woods莓味十足嘅cocktail, 酸甜過後帶點酒香,好易入口Date On The Moon即杏仁奶mocktail,香濃幼滑,仲有杏仁脆片在表面相當滿意嘅一餐

Mix cold mezze

Lebneh

Shrimp Matffie

Samake Bil Labban

Kebbeh Bil Labban

Into The Woods
莓味十足嘅cocktail, 酸甜過後帶點酒香,好易入口

Date On The Moon
即杏仁奶mocktail,香濃幼滑,仲有杏仁脆片在表面

相當滿意嘅一餐, 用餐環境同食物質素都好高,好適合喜歡探索新味道嘅朋友,絕對唔會令你失望

地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

#centralrestaurant#centralfood#lankwaifong#lkfbar#lkfdine#中環食#黎巴嫩菜#中東菜#鷹嘴豆蓉#茄子蓉#紅菜頭沙律#自家製乳酪#酸瓜#橄欖油#欖油大蝦#煎大蝦#鱈魚柳#芝麻醬#羊肉碎#煎羊肉#cocktailhk#mocktailhk#杏仁奶#特色菜#約會餐廳#finedinehk#情侶餐廳#情調餐廳#浪漫餐廳