2023-12-19 469 瀏覽
藍色情調蠔吧!海鮮種類多元化「活海鮮及刺身」仲有啲較稀有海產」相對比一般蠔吧特別驚喜由店員發辦海鮮拼盤🦪🇫🇷 French Oysters海水味🌊濃淡都有,今之口感次序食起,隻隻都處理得乾淨,口感飽滿👅「爽脆」、「豐厚」、「鮮甜」、「柔軟」海水味濃濃好過癮!🦐Spanish Arousa|🔸Sea urchin🌊西班牙紅蝦鮮甜爆膏一啲都唔腥好回味🌊加拿大海膽豐厚鮮甜包紫菜食極滋味🦪Tia Maraa👍🏻🦪Josephine🦪Cocollos👍🏻🦪Gilles masse🦪Gillardeau👍🏻食海鮮點少得冇白酒🍸Sauvignon Blanc 帶有清新嘅石榴味🍸而Chardonnay果味重,兩杯都充滿果酸🌿好清新🍾 Clams with and wine garlic清酒忌廉蒜蓉;芹菜、蒜味、牛油及白酒結合,散發陣陣酒香,肉肥無沙,鮮甜啖啖肉🦞Lobster Pasta with cream sauce意粉連sauce食唔會太鹹太漏配龍蝦結實啖啖肉,好滋味🍜Chocolate |🍍Pineapple ice cream

由店員發辦海鮮拼盤🦪🇫🇷 French Oysters

🦪Gilles masse
🦪Gillardeau👍🏻

食海鮮點少得冇白酒
🍸Sauvignon Blanc 帶有清新嘅石榴味
🍸而Chardonnay果味重,兩杯都充滿果酸🌿好清新

🍾 Clams with and wine garlic

意粉連sauce食唔會太鹹太漏
配龍蝦結實啖啖肉,好滋味

2023-12-18
  • 龍蝦汁大蝦意粉
  • 海膽
2023-12-18 320 瀏覽
成日經過元朗圖書館呢頭見到呢開專食生蠔的餐廳都心心眼😘😘今日終於有機會提早放工,可以黎呢度擦番餐😆😆我地兩個人梗係叫二人餐啦😄😃今日就試住最簡單果款先🤤🤤套餐包一客seafood platter, 一客前菜,兩客餐湯,一款推介海鮮,兩個主菜和是日甜品。Seafood platter 含有6隻生蠔🦪,我地當日有(Josephine, Cocollos 同Gillardeau各兩隻),仲有兩隻clams, 兩隻刺身級帶子,兩隻黃金螺,兩隻牡丹蝦,品種多樣化☺️☺️☺️大蝦黑醋汁沙律🥗大蝦甘荀湯鮮茄虎蝦意粉菠蘿味雪糕海鹽味雪糕我地仲叫一杯叫Dreaming 同一杯叫Mango Passion 的飲品我同朋友都對呢一餐好滿意🤤🤤大家都讚不絕口🥰已經諗好下個星期朋友生日再黎食😉😉Oyster Season (元朗)元朗馬田路38號怡豐花園A座地下67號舖

我地兩個人梗係叫二人餐啦😄😃今日就試住最簡單果款先🤤🤤

Seafood platter 含有6隻生蠔🦪,我地當日有

大蝦黑醋汁沙律🥗

大蝦甘荀湯

鮮茄虎蝦意粉

菠蘿味雪糕

海鹽味雪糕

Oyster Season (元朗)
元朗馬田路38號怡豐花園A座地下67號舖
2023-11-24 279 瀏覽
今年的周年紀念,我們選擇了這間主打海鮮的西餐廳,因為開張多年未曾試過,而且地點對我們來說方便,吃後可以早點回家。先來一個Seafood Platter!生蠔 $9@是日特價生蠔是Speciales de Claire,蠔身飽滿爽口,味道鮮甜,帶有海水的鹹味。北海道活赤貝 $78外表呈橙紅色,帶有光澤,肉質爽厚,鮮味十足。牡丹蝦 $78@味道鮮甜(again),口感細綿帶爽。Sauvignon Blanc White Wine $398海鮮少不了白酒,這枝白酒帶有石榴和檸檬味,清新宜人,搭配生蠔和海鮮最適合不過。Belon No. 000 銅蠔 $49@店家見我們以白酒配搭生蠔,便介紹我們吃銅蠔。果然好介紹,蠔味濃厚,帶有金屬味,裙邊爽脆帶勁,餘韻持久不散,十分特別,帶領我們認識不同品種的蠔。法式龍蝦湯 $98味道濃郁,口感細滑,充滿在龍蝦獨特的海鮮味。松露雜菌忌廉湯 $98松露香氣撲鼻,菌味濃郁,口感順滑。招牌鵝肝焗雜菌飯 $168錫紙包裹珍珠米和原塊鵝肝,店家叮囑我們先把鵝肝和飯拌勻才吃。飯以黑椒調味,加上鵝肝的油香味,使黑椒控的他,極度愛此焗飯。松露白汁帶子意粉 $168忌廉香滑而

先來一個Seafood Platter!

生蠔 $9@
Speciales de Claire

北海道活赤貝 $78
北海道活赤貝

外表呈橙紅色,帶有光澤,肉質爽厚,鮮味十足。

牡丹蝦 $78@
牡丹蝦

味道鮮甜(again),口感細綿帶爽。

Sauvignon Blanc White Wine

Belon No. 000 銅蠔 $49@

法式龍蝦湯 $98
法式龍蝦湯
味道濃郁,口感細滑,充滿在龍蝦獨特的海鮮味。

松露雜菌忌廉湯 $98
松露雜菌忌廉湯

松露香氣撲鼻,菌味濃郁,口感順滑。

招牌鵝肝焗雜菌飯 $168
招牌鵝肝焗雜菌飯

松露白汁帶子意粉 $168
松露白汁帶子意粉

忌廉香滑而不膩,扁意粉非常掛汁,使我吃得很滿足。帶子煎得恰到好處,外皮煎香,內裡軟綿。

晚飯尾聲時,和店家聊天才知道他們是新接手,調整過價格。難怪價格比之前便宜,但質素很好,性價比頗高!另外,他們還有供應午市套餐,可以揀選招牌鵝肝焗雜菌飯,奉送餐湯和果汁。

以上價格需另加一服務費
松露雜菌忌廉湯
招牌鵝肝焗雜菌飯
松露白汁帶子意粉
2023-11-22 216 瀏覽
元朗少咗好多可以食生蠔嘅舖頭,喺馬田呢邊有兩間,我哋揀咗間比較老字號啲嘅😊雖然佢都轉咗幾手,但最緊要嘢食質素高😌自製海鮮拼盤💕🔸北海道帶子超大粒呀,就算師傅切開咗一半,都係肉眼可見嘅厚切,而且非常鮮甜🔸$9 oyster(speciales de claire)性價超高,隻隻個蠔身都係好飽滿🔸牡丹蝦鮮甜軟糯,蝦味非常濃郁🔸車厘蜆 非常爽口,而且冇咩腥味🔸黑松露什菌忌廉湯 好足料,由雜菌打成蓉煲調而成,而且上枱黑松露香氣迫人🔸清酒蒜蓉煮蜆每隻蜆都比蒜蓉嘅香氣包裹住,而且蜆肉煮到啱啱好,一啲都唔un🔸龍蝦忌廉意粉🍝龍蝦只係用牛油輕輕煎過,但已經好好食,蝦肉🦞彈牙,意粉用上扁意粉,每一條意粉都掛上咗忌廉汁,而且口感岩岩好,有咬口🔸Dreaming ( Red Fruit ju ice specials ) 係雜莓加番石榴加梳打水而調成既飲品,酸酸甜甜,但係又加咗番石榴嘅香氣🔸mango passion芒果汁加雪碧而調製,呢個就甜啲,啱女仔飲多啲💕餐廳環境好舒服,播住🐷先生好鍾意既英文舊歌,而且會定期推出唔同嘅優惠,晏就仲有lunch menu都係百零蚊一個咋,我要搵日再嚟過😊

自製海鮮拼盤💕
🔸北海道帶子
性價超高,隻隻個蠔身都係好飽滿
🔸牡丹蝦
鮮甜軟糯,蝦味非常濃郁
🔸車厘蜆
非常爽口,而且冇咩腥味

🔸黑松露什菌忌廉湯
好足料,由雜菌打成蓉煲調而成,而且上枱黑松露香氣迫人

🔸清酒蒜蓉煮蜆

🔸龍蝦忌廉意粉🍝

🔸mango passion
芒果汁加雪碧而調製,呢個就甜啲,啱女仔飲多啲💕

見社交媒體網站有做$9生蠔🦪,打去bk枱都有問埋有冇呢個優惠,對方話只係可以俾6隻我哋(一枱兩個人),本身都唔係係食得多,都Ok嘅。一入餐廳報咗話訂枱+貴姓,waitress安排我哋坐低,落order之前第一樣嘢叫佢幫我換咗把餐刀🔪好似上手用完無洗咁,然後就問一問(同一個)waitress係唔係有幫我留咗半單生蠔,佢走咗入去check完再覆我哋話有,叫咗一杯白酒$78,一份龍蝦沙律$158,一份海鮮意大利飯$238,上咗嘢食之後都覺得份量有啲小,所以就叫waitress俾個menu我,想嗌多份青口$128,望一望樓面無人就等下,等到有個waitress經過,佢話佢唔係落單,然後我又等咗陣,最終有另一個waitress幫我加咗單,食晒沙律清埋個飯都未見青口,我哋都無特別追諗住都再俾啲時間佢,直至有個男人(可能係老細)過嚟問啲嘢係咪嚟齊,我都未答佢就已經拎起咗我隻碟,我就話仲爭份青口,如果未整就由佢唔要,轉頭就點個waitress嚟同我講青口煮緊咁擺明就係漏咗單,食埋青口我哋就拿拿臨走。埋單$7xx兩個人,唔算係好貴,但服務就趕客樓面唔熟手、漏單都算,其實可以問吓我哋要唔要甜品或者有冇嘢要

咁擺明就係漏咗單,食埋青口我哋就拿拿臨走。
埋單$7xx兩個人,唔算係好貴,但服務就趕客
樓面唔熟手、漏單都算,其實可以問吓我哋要唔要甜品或者有冇嘢要加,等我答咗你先好拎起隻碟…其實食物質素係唔錯,不過無下次
生蠔
2024-03-31
生蠔
2024-02-05 47 瀏覽
🦪海鮮拼盤首先要做一個海鮮拼盤,作為小編心目中嘅主角,生蠔就揀左五款啦💁🏻店員會幫手排好咗,喺檸檬嘅左手邊開始順時針咁食,海水味由淡至濃,有Sentinelles、Cocollos No. 1、GIllardeau No.0、Josephine No.1、Tia Maraa Pearl,隻隻都勁新鮮同好飽滿,大家都知道小編最鍾意嘅係Josephine同埋Gillardeau,但係呢度嘅$9 蠔質素都好食喎,呢個價錢真係超抵食。除咗生蠔小編都嗌咗牡丹蝦同車厘蜆,食落去感覺都好新鮮同埋好大隻鮮甜味都好足☺️🥗黑醋汁煙三文魚沙律用黑醋汁嚟調一調沙律嘅味道配合煙三文魚本身嘅鹹味其實已經好足夠,重點係嗰個煙三文魚嘅presentation好好,成朵花咁,未放入口已經非常之開胃啦🥰🦪清酒蒜蓉煮蜆呢個本身係一個湯嚟,但佢出嚟成碗都係蜆,湯嘅味道又好重嘅蒜肉味同埋白洋蔥嘅甜味,整體都幾好🍝龍蝦忌廉意粉龍蝦忌廉意粉用咗半邊蝦,意粉亦都好creamy同都好夠味,係一個好出色嘅主菜🤭🤭🥂Chardonnay🥂Sauvignon白酒有時好個人口味嘅,小編揀嘅呢兩款都幾啱食海鮮~大家可以參考下🍦士多啤梨味雪糕🍨菠

🦪海鮮拼盤
車厘蜆,食落去感覺都好新鮮同埋好大隻鮮甜味都好足☺️

🥗黑醋汁煙三文魚沙律

🦪清酒蒜蓉煮蜆

🍝龍蝦忌廉意粉

🥂Chardonnay
🥂Sauvignon

🍦士多啤梨味雪糕
🍨菠蘿味雪糕
呢兩份雪糕個奶味都比較重,小編個人嚟講就鍾意食菠蘿味多啲,因為鍾意佢比較清新🤗
2024-02-03 40 瀏覽
因為非常之喜愛食生蠔,所以專程入黎oyster season食海鮮拼盤二人Dinner Set,每碟精品,滋味無窮!必食海鮮拼盤作為蠔嘅專門店,拼盤提供了五款蠔。店員還會細心介紹每款蠔和進食嘅次序,非常專業。店員提我們從細隻開始順時針方向吃( Tia Masse, Josephine, Speciales de Claire, Regal, Gillardeau) 細隻比較爽同清甜,然後越食越重海水味同蠔肉越來越肥美。食完蠔之後,再食帶子同大蝦刺身都非常新鮮甜美,為拼盤加分!清酒蒜蓉煮蜆蜆大大隻,肉肥鮮甜冇沙,清酒蒜蓉味香煮成湯,鮮甜令人忍唔住飲埋。招牌鵝肝粒焗雜菌飯不愧係招牌!勁多鵝肝,跟飯混合後,淡淡都是鵝肝的香油,既矜貴又惹味,令人回味無窮!黑毛豬扒配松露忌廉汁黑毛豬扒肥瘦適中,燒得非常香口,肉味濃厚。松露忌廉汁為菜式錦上添花!甜品及飲品叫了兩杯House Wine 白酒, 一杯果味較重,一杯微酸,兩款都跟海鮮很夾!最後兩款雪糕作結,一款豆腐味一款士多啤梨味,奶味香濃!

必食海鮮拼盤

清酒蒜蓉煮蜆

招牌鵝肝粒焗雜菌飯

黑毛豬扒配松露忌廉汁

甜品及飲品
今日去咗一間海鮮蠔吧,檔次不錯,環境都舒服。🌟🍴🥂 一入去就見到Seafood Dinner Set,$1468一個,既心動又擔心食唔晒。但係正!海鮮盤一上嚟,真係震撼到!波士頓龍蝦咁juicy,仲要松露油香到嘩,係完美嘅組合!有feel到佢地嘅質素同小心翼翼。再嚟係生蠔,嗌咗三款,全都係法國嚟㗎,好fresh嘅味🦪!而帶子,正到不得了,真心軟滑得黎又juicy!以為已經好滿足,但係每樣野都想食多啲。煙三文魚黑醋汁沙律份量同樣大手筆,加埋啲松露油,即刻提昇咗整體口感,好贊👍。湯都唔馬虎,蘑菇湯松露味濃郁,滑溜溜嘅口感暖心又暖胃。清酒蒜蓉煮蜆、鮮茄虎蝦意粉同鵝肝粒焗雜菌飯,每樣都做得夠味,特別係意粉,簡單嘅料理手法卻帶出意想不到嘅美味層次感!整體嚟講,依間餐廳嘅食物與服務水平都一流,仲要價錢唔會太嚇人,真係一個好地方,可以滿足到對海鮮嘅所有憧憬!🍽️🍤👏 刷卡俾錢走嗰時,都已經諗定下次仲要再嚟!

2024-01-26 39 瀏覽
係元朗應該冇咩鐘意食生蠔嘅人唔識Oyster Season,印象中呢間係元朗都一段時間,原來佢有中文名㗎😆。叫得神都有啲原因,就係蠔種類不能少,當晚我就食到5款,而且好鮮甜,其他海鮮都有水準,果然食蠔要係有R字月份。🍽️生蠔海鮮刺身拼盤除咗最愛嘅蠔外,仲有我一直好想試嘅車厘蜆。🔸生蠔:有5款--Cocollos, Josephine No.2, Special de claire, Tia Maraa Pearl, Gillardeau No.0. 自己最中意當然係Gillardeau啦,大隻肥美,肉質細滑,先海水後甜。有兩隻唔記得係咩,細隻啲,不過海水鐵味重啲,都好鐘意。🔸車厘蜆:相對蠔嚟講腥啲,我都係鐘意蠔😌。🔸北海道活赤貝:爽脆鮮甜,好味。🍽️牛油煎帶子配黑魚子:好期待呢個,一嚟到好香,帶子鮮甜,可惜面頭辣椒絲太搶味,蓋過帶子魚子鮮味。🍽️清酒蒜蓉煮活蜆湯:蜆鮮甜大隻,清酒香,蜆間中有啲沙,可接受。由於份量賣相同平時差不多,我察覺唔到呢個係湯嚟😅。幸好我習慣飲清酒煮蜆嘅湯汁,因為精華係晒度,可品嘗淡淡酒香,又飲到鮮甜,好在都差不多飲晒😌。如果有兩塊多士係度,咁我應該會察覺到係湯嘅😆。🍽️

🍽️生蠔海鮮刺身拼盤
除咗最愛嘅蠔外,仲有我一直好想試嘅車厘蜆。
🔸車厘蜆:相對蠔嚟講腥啲,我都係鐘意蠔😌。
🔸北海道活赤貝:爽脆鮮甜,好味。

🍽️大蝦鮮茄意粉
大蝦肉質彈牙,蝦殼香脆。意粉軟硬適中,汁剛好掛係每條面度,茄味香濃。

📝人手落單,收加一。
💬店鋪不大,氣氛不錯,聚餐一流,無限時慢慢傾。

2024-01-23
  • 龍蝦汁大蝦意粉
2024-01-26 22 瀏覽
同朋友慶祝生日食餐好😆依間西餐廳好值得推介除左食物質素高餐廳環境&裝修都好ok坐得舒服👍🏻店員好friendly 有一份人情味亦好主動介紹餐牌⭐️海鮮拼盤 Seafood platter(生蠔6隻、時令貝類、刺身帶子2隻、黃金螺2隻、牡丹蝦2隻)蠔🦪真係好大隻好肥美有三款唔同的蠔各有千秋整體都係飽滿爽口好滿足😋其他海鮮都非常新鮮口感豐富尤其帶子非常出色❤️⭐️煙三文魚黑醋汁沙律🥗套餐有埋沙律可以健康下😊三文魚夠大塊埋配上黑醋汁夠開胃⭐️清酒蒜蓉煮蜆份量好夠誠意聞到陣陣香濃的蒜蓉味食到清酒既味道而且蜆都好新鮮😃味道鮮甜⭐️鮮茄虎蝦意粉🍝虎蝦大大隻🦐食落夠彈牙又爽口蕃茄醬濃郁夠晒入味😉⭐️招牌鵝肝粒焗雜菌飯超正&特別的焗飯😍用錫紙包住焗得好入味充滿住鵝肝的香味加埋啲汁配飯簡直一流🫶🏻⭐️白酒🥂-Sauvignon Blanc:有淡淡的石榴味,酸味適中-Chardonnay夠fruity,味道清新白酒配海鮮絕配🤝🏻
同朋友慶祝生日食餐好😆

充滿住鵝肝的香味
加埋啲汁配飯
簡直一流🫶🏻

⭐️白酒🥂
-Sauvignon Blanc:有淡淡的石榴味,酸味適中
-Chardonnay夠fruity,味道清新
白酒配海鮮
絕配🤝🏻

2024-01-24
🌟入到嚟元朗,梗係去食好西🌟朋友介紹呢間西餐廳除咗即開生蠔好新鮮之外,西餐都好高質🦪近排餐廳仲做緊優惠,$9 有隻即開生蠔,質素都唔差,有海水同埋蠔既鮮味,cp 值勁高🦪叫左幾款店員推薦既生蠔食,有Gillardeau,Gilles Masse,Josephine同埋Regal🦪當中最欣賞既係Gillardeau,生蠔主要來自法國西部海岸地區🦪生蠔除咗鮮甜、鮮嫩亦帶有一些鹹度,有濃郁的海水風味🦪另一款我鐘意既係Regal 生蠔,由如其名,係法國皇室指定生蠔,果然鮮甜圓潤飽滿🦐亦都有叫埋牡丹蝦同埋車厘蜆,兩者都鮮度十足,好正😋清酒蒜蓉煮蜆 ($128)-好大碟-用上新鮮既美國馬拉蜆,隻隻飽滿,大隻冇沙-味道清新、鮮美,完全融合了酒香、蒜香和海鮮的風味😋黑毛豬扒配松露忌廉汁 ($238)-煎香既黑毛豬,肉質豐潤,多汁且有濃郁的獨特豬肉香氣-最鐘意係餐廳保留左脂肪,令嫩滑既豬肉更加多汁-配埋玫瑰鹽同埋松露忌廉汁一齊食,味道層次更正😋龍蝦忌廉意粉 ($198)-原隻龍蝦拆左殻上,好方便-龍蝦肉質好彈牙,新鮮外,仲有濃濃既鮮味-忌廉意粉Al dente, 掛汁,配左蕃西芹同埋洋蔥一齊調配啲忌廉,
🌟入到嚟元朗,梗係去食好西

🌟朋友介紹呢間西餐廳除咗即開生蠔好新鮮之外,西餐都好高質

🦪生蠔除咗鮮甜、鮮嫩亦帶有一些鹹度,有濃郁的海水風味

🦐亦都有叫埋牡丹蝦同埋車厘蜆,兩者都鮮度十足,好正

😋清酒蒜蓉煮蜆 ($128)

-好大碟

-用上新鮮既美國馬拉蜆,隻隻飽滿,大隻冇沙

-味道清新、鮮美,完全融合了酒香、蒜香和海鮮的風味

😋黑毛豬扒配松露忌廉汁 ($238)

-煎香既黑毛豬,肉質豐潤,多汁且有濃郁的獨特豬肉香氣

-最鐘意係餐廳保留左脂肪,令嫩滑既豬肉更加多汁

-配埋玫瑰鹽同埋松露忌廉汁一齊食,味道層次更正

😋龍蝦忌廉意粉 ($198)

-原隻龍蝦拆左殻上,好方便

-龍蝦肉質好彈牙,新鮮外,仲有濃濃既鮮味

-忌廉意粉Al dente, 掛汁,配左蕃西芹同埋洋蔥一齊調配啲忌廉,一d 都唔膩口,反而幾清新

🥂House wine ($88) Mango passion ($48)

-一定要叫反杯白酒黎襯海鮮同埋生蠔

-而唔飲酒嘅小廢廢就叫左Mango passion, 都好fresh, 推薦

❤️總結❤️

-必叫即開生蠔🦪

-海鮮新鮮,質素有保證

- 食物質素高質

-店員服務友善

2024-01-25 20 瀏覽
作為街坊,多年來都會間中幫襯呢間蠔吧,聽講呢度最近轉左手,於是我前幾日再來睇睇☺️感覺新餐牌比之前多左選擇,除左仍有多款生蠔供應外 (由 $9 至五十幾蚊一隻都有),仲多左好多海鮮種類,而且更有包括生蠔海鮮嘅晚市套餐,豐儉由人👍🏻 而我因為花多眼亂選擇困難😆 我就請店員幫我砌左個生蠔海鮮拼盤,再加幾個熱盤,每樣食物都好新鮮,屬滿意之作😋店員幫我揀左四款生蠔,我始終最鍾意 Gillardeau 嘅肥美同平均嘅鮮味;我都好欣賞嗰隻赤貝,非常爽口👍🏻 而店員幫我配嘅 House Wine 進一步提升左海鮮嘅鮮味,嗰種美味嘅 After Taste 令我有唔想再食其他食物嘅衝動😂三款熱盤 (牛油煎帶子配黑魚子、清酒蒜蓉煮蜆及安格斯肉眼扒) 中,我最鍾意肉眼扒,油脂平均、肉嫰而且煎得恰到好處😋順帶一提,我好欣賞店員嘅服務,她好細心地了解我嘅要求,食物嘅口味同份量都係我預期之中👍🏻農曆新年就快到,如果聚會人數唔多,而又想喺中菜以外尋找聚會嘅地方,個人覺得呢度係個好選擇☺️

生蠔海鮮拼盤

赤貝刺身

清酒蒜蓉蒸蜆

安格斯肉眼

生蠔海鮮拼盤
赤貝刺身
2024-01-22 17 瀏覽
*/平日老公最愛食生蠔🦪早排見到有朋友仔介紹元朗呢間餐廳,近近地於是去試下先🤭🤭餐廳環境:餐廳設計都好有海洋風🌊由藍色為主調,配搭上西餐廳既裝飾,成個感覺好似係外國餐飯咁🤭座位都十分舒服😌又吾會逼👍🏻👍🏻食物方面:我哋叫左龍蝦海鮮拼盤🦞、清酒蒜蓉煮蜆、安格斯牛、鵝肝飯、Parmaham melon,仲有甜品同野飲🍹店員勁細心,每道菜都會介紹食法同有咩特別,成餐飯都好享受😋龍蝦海鮮拼盤🦞原隻波士頓龍蝦黎到,真係嘩一聲😂勁大隻,啲肉又多又鮮甜😋😋😋😋勁爽口👍🏻👍🏻仲有海膽、生蠔🦪、時令貝類、刺身帶子、黃金鏍😍😍😍每樣都勁新鮮,特別係生蠔🦪試左3款口味,每隻都係回味無窮,果啲鮮味令人一試難忘😍😍😍隻隻勁肥美🤣🤣🤣刺身係由淺色食到深色😍清酒蒜蓉煮蜆🧆一上枱就聞到勁香蒜蓉味,食落口仲有清酒既味道,完全帶出到蜆既鮮味,而且啲蜆勁大隻,十分鮮甜🤩🤩🤩安格斯牛🥩勁大塊😍廚房幫我哋煮到七成熟,岩岩好,入口軟熟,加埋個汁一齊食,簡直完美🤩🤩鵝肝飯🍚大大舊鵝肝,加埋鮮菌,搗碎啲鵝肝,然後撈埋一齊食,勁香呀,平時我都好少食鵝肝,今次都食左好多🤩🤩🤩Parmaham melon呢個同平時食既差唔多👍🏻保持到水準

餐廳環境:

食物方面:

龍蝦海鮮拼盤🦞

清酒蒜蓉煮蜆🧆

安格斯牛🥩

鵝肝飯🍚

Parmaham melon
呢個同平時食既差唔多👍🏻保持到水準😂吾會過鹹,加埋蜜瓜一齊食岩岩好🤩

甜品及飲品
仲有是日甜品🍧雲呢拿同朱古力雪糕🍧飲品方面,我哋叫左一杯Dreaming,係冇酒精成份,飲落係好香果味👍🏻老公仲叫左杯酒,入口香甜,易入口,係有熱情果味咁😋😋😋

整體黎講,食物質素真係好高質👍🏻👍🏻每道菜都令人有驚喜🤭🤭下次一定會再黎幫襯👍🏻👍🏻

元朗 【Oyster season】
地址: 元朗馬田路38號怡豐花園A座地下67號舖
  • 海膽
  • 龍蝦
2024-01-22 19 瀏覽
元朗Oyster Season.味道:8/10🌟抵食:7/10🌟環境:8/10🌟.️今日帶大家嚟元朗試隱世高質西餐🍴店員非常熱情咁介紹唔同生蠔🦪小編最後單點咗4款生蠔,包括Gillardeau、Regal、Tia Maraa同Josephine😋全部都係師傅即叫即開,並幫食客排列好進食順序,非常新鮮好味😍另外,黑毛豬扒配松露忌廉汁非常值得介紹😆小編大概上年年頭都有嚟幫襯過一次,但當時覺得啲嘢食麻麻,原黎小店已經轉咗手!依家嘅豬排整得非常好味🤩香口多汁,配上醬汁更加係一流🐷.#香港 #食評 #foodie #食好西 #香港好去處 #香港美食 #拍拖好去處 #打卡 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #生蠔 #西餐 #元朗生蠔
元朗
Oyster Season
味道:8/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:8/10🌟
龍蝦海鮮拼盤🦞拼盤有原隻波士頓龍蝦,波士頓龍蝦好大隻,龍蝦鉗都起晒肉,唔需要自己辛辛苦苦咁剝殼,非常容易食,一啲肉都無留低,龍蝦頭仲有好creamy嘅龍蝦膏,點埋松露橄欖油就更香🦞加拿大海膽同樣係大大片又厚身,淨係兩片就已經覆蓋到成塊木板,味道鮮甜,可以配紫菜食生蠔係拼盤嘅另一亮點,有三款法國生蠔,由淡至濃係tia marra, josephine, gillardeau,全部都好夠fresh,最喜歡都係gillardeau,既有海水味亦帶有鮮甜🦪其他貝類有帶子、赤貝、黃金螺,同樣鮮度十足~蕃茄甘荀湯十分濃稠,入面仲有大大隻蝦仁🍅巴馬火腿蜜瓜🍈白酒忌廉煮青口嘅白酒忌廉汁調教得好好,青口嘅擺盤都好有心機🍴鮮茄虎蝦意粉兩隻虎蝦大之餘蝦肉爽口彈牙,番茄汁都好夠味🍝黑毛豬扒配松露忌廉汁🥩黑毛豬扒煎到微微焦香,一上枱就聞到陣陣香氣,10oz嘅豬扒份量非常足夠,底下仲有沙律菜,不得不提嘅係松露忌廉汁都真係好好食!最後有開心果同埋朱古力雪糕🍨
龍蝦海鮮拼盤🦞
其他貝類有帶子、赤貝、黃金螺,同樣鮮度十足~

蕃茄甘荀湯十分濃稠,入面仲有大大隻蝦仁🍅

巴馬火腿蜜瓜🍈

鮮茄虎蝦意粉兩隻虎蝦大之餘蝦肉爽口彈牙,番茄汁都好夠味🍝

最後有開心果同埋朱古力雪糕🍨