Seafood Platter 當日Platter 入面有三款時令生蠔:Gillardeau,Tia Mara 同Belon~ 當中既Belon我都係第一次食~因為依款蠔比較大礦物味, 未必好多生蠔店會入手~ 另外,仲有個車厘蜆都比幾特別法式鵝肝多士(HK$168)係鵝肝同多士中間加左奇異果醬~食落雖然係膽固醇既味道,加番d 酸甜味就冇平時咁漏~ 松露白汁帶子意粉(HK$168)醬汁濃稠度剛好, 味道唔錯🤭搭配左兩隻肥美既帶子~店主都係愛蠔之人~幾鍾意同客人分享介紹番佢地對蠔既見解同每樣菜式既配搭🤭btw如果唔叫佢地既Seafood Platter 靜係想食蠔既話, 佢地都有12/24/36 隻蠔盤既🤭圍番都係$3X有高質既蠔食~性價比算高👍👍
Seafood Platter

法式鵝肝多士(HK$168)

松露白汁帶子意粉(HK$168)
醬汁濃稠度剛好, 味道唔錯🤭搭配左兩隻肥美既帶子~

Seafood  Platter
元朗隱世海鮮西餐廳大滿足二人晚餐set✨✨份量多到夠3人食~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食物質素極高🤤🤤🤤🩷龍蝦海鮮拼盤Dinner Set🍽️原隻波士頓龍蝦🦞、時令海膽50g生蠔6隻🦪、時令貝類🐚刺身帶子2隻、黃金螺2隻每樣都好大size💓好新鮮,勁鮮甜😍😍😍超級正呀~~~🩷前菜:煙三文魚黑醋汁沙律🥗黑醋岩岩好,吾會太酸好開胃🤤入邊除左沙律菜仲有車厘茄🍅🩷餐湯:黑松露蘑菇湯蘑菇🍄攪碎曬係湯入邊口感好好👍🏻~~滿滿黑松露味道碗湯仲要勁大碗好深😆😆🩷清酒蒜蓉煮蜆蒜蓉味🧄超香口夾雜住少少牛油香食到停吾到口蜆好鮮甜,完全冇沙🩷松露白汁帶子意粉🍝帶子煎得外面焦香,松露配忌廉香味意粉係闊條麵,可以沾到好多汁味道好夠,好豐富😋🩷安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁 12oz🐮佢地既秘製洋蔥汁好正肉眼扒多肉汁,口感嫩滑有豐富既肉香,濃郁既油脂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
元朗隱世海鮮西餐廳
大滿足二人晚餐set✨✨
份量多到夠3人食~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
食物質素極高🤤🤤🤤

🩷龍蝦海鮮拼盤Dinner Set🍽️
原隻波士頓龍蝦🦞、時令海膽50g
生蠔6隻🦪、時令貝類🐚
刺身帶子2隻、黃金螺2隻
每樣都好大size💓
好新鮮,勁鮮甜😍😍😍
超級正呀~~~

🩷前菜:煙三文魚黑醋汁沙律🥗
黑醋岩岩好,吾會太酸
好開胃🤤入邊除左沙律菜

夾雜住少少牛油香
食到停吾到口
蜆好鮮甜,完全冇沙

🩷松露白汁帶子意粉🍝
帶子煎得外面焦香,松露配忌廉香味
意粉係闊條麵,可以沾到好多汁
味道好夠,好豐富😋

🩷安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁 12oz🐮
佢地既秘製洋蔥汁好正
肉眼扒多肉汁,口感嫩滑
有豐富既肉香,濃郁既油脂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-12-06
2023-12-07 13 瀏覽
今次我去咗元朗嘅Oyster Season,整體感覺都唔錯。餐廳氣氛相當好,燈光有少少暗幾有氣氛。我哋坐喺二人位,旁邊仲有勾可以掛袋同衫,呢啲小節位真係超級加分✨✨House wine係$88一杯,酒味都幾濃郁。松露什菌忌廉湯$78一份,湯底濃郁香滑,每一啖食落都滿足。清酒蒜蓉煮蜆$128一份,蜆肉鮮嫩,清酒同蒜蓉嘅味道完美融合,仲有啲洋蔥碎,好開胃。時令生蠔拼盤,分別有12、24隻同36隻選擇。我哋只有兩個人就要咗12隻,$448一份,有3種品種,叫拼盤比起單隻叫抵好多。職員有教我哋由邊隻開始食起。生蠔好新鮮,當日每台客都有叫生蠔🦪嚟到一定要叫😋鮮茄虎蝦意粉$168一份,份量適中,意粉煮得剛好彈牙,虎蝦鮮甜多汁,有咬口。配上鮮茄醬汁,味道鮮美。整體嚟講,呢間餐廳嘅菜式質素唔錯,價錢都相對合理,適合喺休閒嘅晚上同朋友一齊享受美食。服務方面都好周到,環境舒適,係一間值得推薦嘅餐廳。
House wine係$88一杯,酒味都幾濃郁。
松露什菌忌廉湯$78一份,
湯底濃郁香滑,每一啖食落都滿足。

2023-12-07 12 瀏覽
踏入12月,辛苦左一整年,係開始迎接聖誕節,好好慰勞自己嘅節奏。今次想同大家分分享我喺元朗搵到嘅一間蠔吧🦪呢間位於元朗馬田路67號怡豐花園A座地鋪嘅👉🏻蠔之神 Oyster Season 👈🏻門口有錶位,隔離都有好幾個停車場,揸車嘅朋友都唔怕嚟到會無位泊車👍🏼我自己就唔係成日去食蠔,但食得就梗係唔好嘥咗個機會啦👹我揀左個12隻生蠔拼盤,六款蠔,每款兩隻,size由4號蠔到0號嘅Gillardeau都有,每一啖都係一種享受☺️☺️相信鍾意食蠔嘅人一定會明果種每啖嘅珍貴⚜️每隻蠔擺入口都要完全感受曬佢由入口嘅fresh到啲海水味滲出嚟嘅aftertaste ,少少回甘帶甜🤤淨係打字出嚟都引到啲口水狂標,蠔嘅次序如下👇🏼🐒海鮮刺身生蠔拼盤1️⃣Tia Maraa Pearl(No.4)💰$302️⃣Josephine(No.2)💰$343️⃣Gilles Masse(No.1)💰$404️⃣Speciales de claire(No.2)💰$305️⃣Gillardeau(No.0)💰$536️⃣Belon(0000’)💰$587️⃣加拿大車厘蜆(Cherry Stone)💰$42特別想介紹下Belon銅蠔,呢款蠔稱得上係
🐒海鮮刺身生蠔拼盤
1️⃣Tia Maraa Pearl(No.4)💰$30
2️⃣Josephine(No.2)💰$34
3️⃣Gilles Masse(No.1)💰$40
5️⃣Gillardeau(No.0)💰$53
6️⃣Belon(0000’)💰$58
7️⃣加拿大車厘蜆(Cherry Stone)💰$42

特別想介紹下Belon銅蠔,呢款蠔稱得上係蠔皇,口感好特別,有咬口,味道就偏金屬味,海水味都重🌊而且佢係年尾時節先當造,所以要食真係襯旺季❄️
另外我都加左款蜆試一試,估唔到都幾驚喜喎,喺成個蠔盤當中成功突圍,令我對佢印象都好深刻。呢款車厘蜆入口會有種好香嘅果味,而且佢size都有返咁上下大,所以食落都好實在,所以我覺得都值得食👍🏼

🐒清酒蒜蓉煮蜆Clams with and wine garlic💰$128

份量都好足,係好滿足嘅一碟蜆肉。味道好香濃,我直頭要攞隻蜆盛埋啲汁一齊食,非常好味😋

🐒白汁燴波士頓龍蝦意粉(細)Lobster Pasta💰$198

起肉嘅龍蝦🦞配住pasta,傳統好物😂該有嘅色香味都齊曬,價錢公道,成件事都無投訴👍🏼👍🏼

🐒Dreaming(Red Fruit juice:Berries)💰$48
🐒Pineapple Crush(Pineapple berries juice with soda)💰$48

最後配上兩杯幾refreshing 嘅飲品,就好舒服咁享受左一晚好豐富嘅晚餐👍🏼如果無揸車嘅你,嗌杯wine都係相當唔錯嘅選擇🥂

‼️最後店家同我地講嚟緊會出個promotion ⭐️$1 Glardeau試食⭐️
方法好簡單:只要like左佢地嘅社交平台,就可以用$1試食Gillardeau,郁下隻手指就可以嘆到隻靚蠔,無理由唔做啊😚

-唔好問我like咗未!要問我like咗幾多次-🤣🤣

真心推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,值得支持新界好店舖!
2023-12-04 7 瀏覽
入親元朗都係會諗食壽司、街邊小食 or 糖水~今次朋友帶我去打破你個框框~食左間高質嘅西餐~🔹時令生蠔拼盤🔹 呢到有3種生蠔~全部都好乾淨,好新鮮!Gillardeau: 有淡淡的海水味,肉質飽滿好鮮味~Tia Maraa : 獨特嘅口味,蠔肉好有層次同咬口,超級新鮮嘅味道~Gilles Masse:一種令人驚艷嘅感覺,好鮮甜!口感好細膩~🔹松露雜菌忌廉湯🔹平時飲呢啲湯好杰,會令人好飽好濟,呢個比較流質,但又真材實料,啖啖都有雜菌同松露香~🔹清酒蒜蓉煮蜆🔹驚艷!好好食~平時如果有酒香味,通常都會食到有啲苦,呢個清酒煮係清甜,加上蜆肉好新鮮,同牛油香,我地係當湯飲埋!🔹松露白汁帶子意粉🔹帶子煮到剛剛好,白汁掛晒喺扁意粉到,但又唔會有膩感,讚~
[元朗 - 品味餐廳]

入親元朗都係會諗食壽司、街邊小食 or 糖水~
今次朋友帶我去打破你個框框~
食左間高質嘅西餐~

🔹時令生蠔拼盤🔹
呢到有3種生蠔~
全部都好乾淨,好新鮮!
Gillardeau: 有淡淡的海水味,肉質飽滿好鮮味~

🔹松露雜菌忌廉湯🔹
平時飲呢啲湯好杰,
會令人好飽好濟,
呢個比較流質,
但又真材實料,
啖啖都有雜菌同松露香~

🔹清酒蒜蓉煮蜆🔹
驚艷!好好食~
平時如果有酒香味,
通常都會食到有啲苦,
呢個清酒煮係清甜,
加上蜆肉好新鮮,
同牛油香,
我地係當湯飲埋!

🔹松露白汁帶子意粉🔹
帶子煮到剛剛好,
白汁掛晒喺扁意粉到,
但又唔會有膩感,
讚~
今日搵食搵到入嚟元朗,意外發現高質蠔吧,環境舒服😌全間餐廳以藍色為主調,同朋友一路食,一路傾計,enjoy 咗成晚。🥰我哋兩個人揀咗最基本嘅海鮮拼盤二人set dinner,呢一個 set 超級抵,一個價錢已經包咗一份海鮮拼盤、前菜、湯、沙律、熟食同埋主菜!Seafood dinner set (2人份量)$1180🦪海鮮拼盤 Seafood platter ·🦪生蠔6隻拼盤提供左三種生蠔分別係:gillardeau、tia maraa 同 special de claries。其中 special de claries 係是日嘅 $9 特價生蠔🦪,所以我哋叫多咗半打,冇諗過呢啲咁高級嘅蠔都可以隨機做特價生蠔🤩每隻蠔嘅海水味道十足,而且非常新鮮,老闆好細心,根據蠔嘅味道預先喺拼盤上邊排列好,令到我可以由淡至濃味品嚐到每一款生蠔嘅味道。 嗰隻 gillaradeau出面嘅餐廳單點一定好貴,估唔到呢間餐廳咁抌本,會將佢放埋落個拼盤裏面!大大提升左拼盤嘅性價比!·🐚時令貝殼鑽石貝,鮮甜無比,唯一嘅缺點係只係得兩隻。好味嘅嘢,果然係食極都唔夠😝·🦐刺身帶子、黃金螺、牡丹蝦 各2隻全部海鮮都非常

🦪海鮮拼盤 Seafood platter

·🦪生蠔6隻

·🐚時令貝殼

·🦐刺身帶子、黃金螺、牡丹蝦 各2隻
全部海鮮都非常新鮮🤩但係我建議海鮮嘅豉油,可以調配得甜啲😏

🥗前菜—煙三文魚黑醋汁沙律
本身同行朋友唔係好食黑醋汁,但係我話想試吓,點知令到我呢個本身唔食黑醋汁嘅朋友爭住食呢一份頭盤!煙三文魚10分厚切,有別於一般坊間嘅厚度,黑醋汁調味容易入口,同沙律菜糅合,令到我唔食沙律嘅同行友人都不知不覺食咗大半碗。🤓

🥣黑松露蘑菇湯
黑松露味香濃,每一啖都係蘑菇蓉🤩

🪸🍶清酒蒜蓉煮蜆
呢一個汁煮蜆真係世一!廚師超級用心,我食出呢一個汁佢用咗清酒、洋蔥、牛油、蒜蓉來烹調!配上蜆嘅鮮甜,令人一試難忘!😍

🦞白汁繪波士頓龍蝦意粉 (+$60)
龍蝦嘅新鮮程度令人驚艷,肉質緊實而有彈性,吃起來既鮮美又保留了豐富的嘅肉汁!意粉份量十足,咬上去有著令人滿足的彈牙口感。每一條意粉都被濃郁嘅忌廉醬所包裹,最重要係,非常香滑而不油膩。再加上輕微嘅洋蔥清爽口感,真係太美味了!😋

🍄招牌鵝肝粒焗雜菌飯
鵝肝經煎烹出迷人的香氣,油香融入每粒飯粒中,絕不油膩。搭配豐富嘅雜菌,增添口感嘅同時,更能品味到鵝肝嘅獨特香味。毫無疑問,係餐廳嘅招牌菜!🤩
🍦是日甜品 - 海鹽味雪糕 & 開心果味雪糕
意想不到嘅係連雪糕都落咗好多功夫,開心果嘅味好香濃,唔會太甜、唔會好漏,質感好好食🥰好食到唔使2分鐘就食晒成個雪糕球🐽

除咗食物之外,我最欣賞係店員嘅服務態度,佢哋勁細心每上一碟菜都會好詳細咁介紹呢一樣係啲乜嘢嚟同埋食法係點,比到我一種好親切嘅感覺!🫶🏻

2023-12-04
  • 海鮮拼盤 Seafood platter
Oyster Season位於元朗市中心區域,餐廳並非鄰近西鐵站一帶,但就屬於區內人覓食好地方😃👍食完海鮮拼盤之後,就開始食Dinner Set,分別有前菜、餐湯、海鮮、主餐、甜品🤤海鮮拼盤主角當然係6隻生蠔👻蠔身肥美,鮮味十足,肉質爽脆,少少海水味,完全係我心水!除咗主角生蠔之外,海鮮拼盤仲有帶子、貝類、黃金螺、牡丹蝦🤩是日餐湯蘑菇湯,滑溜、足料🫕煙三文魚黑醋汁沙律前菜唔少得食沙律🥙🥗大大片煙三文魚,份量都好唔似前菜😆白酒忌廉煮青口大大份青口,醬汁非常搭配😍鮮茄虎蝦意粉大大隻虎蝦,啖啖肉好滿足🤪意粉沾上酸酸甜甜嘅醬汁,整體味道好吸引😋招牌鵝肝粒焗雜菌飯生蠔之外第二個重頭戲,鵝肝粒焗雜菌飯🍛鵝肝肥美、嫩滑,幾乎係入口即化😜鵝肝嘅油脂感,配搭雜菌焗飯,絕對係味蕾享受。跟餐一杯白酒🍷一杯特飲🍹餐廳咁啱做緊$9/隻生蠔嘅優惠😬
海鮮拼盤
主角當然係6隻生蠔👻
蠔身肥美,鮮味十足,肉質爽脆,少少海水味,完全係我心水!
除咗主角生蠔之外,海鮮拼盤仲有帶子、貝類、黃金螺、牡丹蝦🤩
是日餐湯
蘑菇湯,滑溜、足料🫕
煙三文魚黑醋汁沙律
前菜唔少得食沙律🥙🥗大大片煙三文魚,份量都好唔似前菜😆
白酒忌廉煮青口
大大份青口,醬汁非常搭配😍
鮮茄虎蝦意粉
招牌鵝肝粒焗雜菌飯
跟餐一杯白酒🍷一杯特飲🍹
餐廳咁啱做緊$9/隻生蠔嘅優惠😬
2023-12-01 4 瀏覽
來自元朗的蠔之神,小店為位於元朗馬田果邊都容易搵,餐廳裝修似足歐洲,坐係到食野感覺好舒服,每張枱都有枱燈,感覺幾浪漫。晚餐有幾個set,不同生蠔刺身配前菜、餐湯、海鮮、主菜,仲有甜品👏🏻 佢地housewine Terrazas Reserva Chardonnay好好飲,清清地帶石榴香✨❁ 生蠔刺身拼盤三款來自法國嘅生蠔,店家好貼心由味道鹹淡順序排好,排頭位既係Tia Maraa,淡淡海水中有回甘,Gill masse 海水味重又黎又爽口另外有帶子、蝦、車厘蜆同黃金螺,帶子肉厚而結實好甜又新鮮,蝦彈牙爽甜大隻。前菜有大蝦沙律🥗黑醋份量剛好。蕃茄湯加左薯仔入面煮所以好濃😋清酒蒜蓉煮蜆,啲蜆漲卜卜大大粒無沙好方便食,個湯好正咸咸香香,清酒湯都飲埋。 ❁ 招牌鵝肝粒焗雜菌飯用錫紙包住非常有神秘感,飯上面鋪滿雜菌同鵝肝,本身有啲鵝肝師傅已經整碎左😍仲留左一大件比我哋自己整,鵝肝煎到金黃色好香,鵝肝油脂味道白飯,推薦👍🏻👍🏻👍🏻❁ 鮮茄虎蝦意粉意粉一上枱就俾佢個大蝦吸引住,蝦好大隻夠爽口,餐廳用咗扁意粉,吸收晒茄汁香另外配以椒一齊煮,賣相吸引😋最後有開心果、朱古力雪糕做甜品,好滿足。

❁ 生蠔刺身拼盤

❁ 招牌鵝肝粒焗雜菌飯

❁ 鮮茄虎蝦意粉

最後有開心果、朱古力雪糕做甜品,好滿足。

• 生蠔
  • 帶子
  • 清酒蒜蓉蜆
2023-11-26 6 瀏覽
各位生蠔愛好者絕對不能錯過的一間餐廳生蠔有多款選擇而且全部都新鮮肥美餐廳環境浪漫又有情調🥰已列入了我的必食口袋名單內除了單點菜式外餐廳有三款Dinner Set可以選擇套餐絕對是性價比之王👑✤ 我們選了龍蝦海鮮拼盤套餐($1468)海鮮拼盤拼已經把我的肚子填滿了一半原隻波士頓龍蝦、時令海膽50g、生蠔6隻、時令貝類、刺身帶子2隻及黃金螺2隻全部都是真材實料非常鮮味不停被海水🌊鮮味衝擊我的味蕾生蠔🦪包了三款可以一嚐不同滋味當天有我最喜歡的Gillardeau鮮甜又creamy另外龍蝦配了特製松露油更能特顯龍蝦🦞的鮮味而且餐廳非常貼心龍蝦鉗已經開好殼超方便食用加拿大海膽配上咸香的紫菜實在無法抗拒😍店主說生蠔是經由法國蠔場直送因為保証新鮮✤ 前菜選了煙三文魚沙律煙三文魚🐟非常大片不會過咸配上黑醋沙律菜🥗很開胃✤ 當天是日餐湯是忌廉磨菇湯用了很多很多磨菇製作每啖菇味都相當濃郁✤ 清酒蒜蓉煮蜆用上美國🇺🇸馬拉蜆蜆肉非常肥美而且完全無沙加上酒香蒜蓉香清新又不膩✤ 鮮茄虎蝦意粉兩隻虎蝦🦐好巨大意粉軟硬度適中而且好掛汁酸甜茄汁加上蝦味非常夾✤ 安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁 12oz (+$120)肉眼扒🥩肉
各位生蠔愛好者絕對不能錯過的一間餐廳
生蠔有多款選擇而且全部都新鮮肥美
餐廳環境浪漫又有情調🥰
已列入了我的必食口袋名單內

除了單點菜式外
餐廳有三款Dinner Set可以選擇
套餐絕對是性價比之王👑

✤ 我們選了龍蝦海鮮拼盤套餐($1468)
海鮮拼盤拼已經把我的肚子填滿了一半

✤ 鮮茄虎蝦意粉
兩隻虎蝦🦐好巨大
意粉軟硬度適中而且好掛汁
酸甜茄汁加上蝦味非常夾

✤ 安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁 12oz (+$120)
肉眼扒🥩肉味香濃
配上香甜洋蔥🧅燒汁更加美味

套餐還包了雪糕🍧作結
整個套餐份量非常豐富
而且餐廳環境舒適
加上浪漫有格調氛圍
好適合情侶慶祝用餐

2023-11-18 23 瀏覽
🚩Oyster Season元朗通常都係啲平民小食多,但估唔到入到嚟都有一間好體面嘅海鮮蠔吧🥹以相當實惠嘅價錢食到最高嘅享受😎☝🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Seafood Dinner Set $1468✨龍蝦海鮮拼紀念日帶女朋友嚟食呢個套餐真係一流生命值原地+100🤭 海鮮拼盤超級豪華,睇得又食得💕波士頓龍蝦爆曬膏,肉質好彈🦞記得一定要點埋佢哋自家製嘅松露油,好吃到啪枱‼️生蠔三款都係法國出世,夠晒新鮮,處理得好乾淨冇蠔殼碎帶子絕對唔係放題level,厚肉咬落好軟糯由於份量真係好多,我食完其實都已經飽咗四成😮‍💨✨煙三文魚黑醋汁沙律三文魚簡直好似疊羅漢咁樣,厚厚一層沙律菜好新鮮店員建議我哋留返海鮮盤嘅松露油加啲落沙律即刻香勁多🥹✨是日餐湯超多菇蓉嘅松露蘑菇湯完全啱晒我心水🧡✨清酒蒜蓉煮蜆食完海鮮盤,套餐仲有另外一款海鮮上枱淡淡的牛油香氣蜆肉粒粒飽滿,Size差唔多同蜆殼1:1而且份量都真係唔係開玩笑,足足有10幾隻✨鮮茄虎蝦意粉食到依步嘅時候已經好飽,仲有兩個主食啱啱上我就同男朋友講:我不行了🥹我淨係可以食多一啖點知我食完一啖....就有第二啖...第三啖好簡單嘅組合但煮得好好食蕃
🚩Oyster Season
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈Seafood Dinner Set $1468
✨龍蝦海鮮拼
紀念日帶女朋友嚟食呢個套餐真係一流
生命值原地+100🤭
海鮮拼盤超級豪華,睇得又食得💕

生蠔三款都係法國出世,夠晒新鮮,處理得好乾淨冇蠔殼碎

帶子絕對唔係放題level,厚肉咬落好軟糯
由於份量真係好多,我食完其實都已經飽咗四成😮‍💨

✨煙三文魚黑醋汁沙律
三文魚簡直好似疊羅漢咁樣,厚厚一層
沙律菜好新鮮
店員建議我哋留返海鮮盤嘅松露油
加啲落沙律即刻香勁多🥹

✨是日餐湯
超多菇蓉嘅松露蘑菇湯
完全啱晒我心水🧡

✨清酒蒜蓉煮蜆
食完海鮮盤,套餐仲有另外一款海鮮
上枱淡淡的牛油香氣
蜆肉粒粒飽滿,Size差唔多同蜆殼1:1
而且份量都真係唔係開玩笑,足足有10幾隻

✨鮮茄虎蝦意粉
食到依步嘅時候已經好飽,仲有兩個主食啱啱上
我就同男朋友講:我不行了🥹我淨係可以食多一啖
點知我食完一啖....就有第二啖...第三啖
好簡單嘅組合但煮得好好食
蕃茄味道好sharp醒,但一啲都唔酸
所以飽下飽下都可以清晒😌

✨招牌鵝肝粒焗雜菌飯
錫紙包住珍珠米同原塊鵝肝
珍珠米獨特嘅米香配搭鵝油香氣就係打開錫紙嗰一刻湧出來
焗飯調味唔重,不過好和味
有陣奶香奶香嘅感覺
如果大家嘅松露油仲生存到呢一刻,記得要到埋落去🤭🤭
海鮮拼盤(生蠔6隻+ 時令貝類 + 刺身帶子2隻 + 黃金螺2隻 + 牡丹蝦2隻) + 煙三文魚黑醋汁沙律 + 是日餐湯兩客 + 清酒蒜蓉煮蜆 + 白汁燴波士頓龍蝦意粉(+$60) + 招牌鵝肝粒焗雜菌飯 + 是日甜品 + 特飲Pineapple Crush (+$48) + 特飲Mangon Psssion (+$48) ($1,128/晚市/2位用/另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​元朗友住呢間餐廳附近,幫襯咗好多年,記得5年前就係約過一齊食😌早幾日text我話餐廳最近轉咗手,問試唔試吓,梗係好~🙆🏻‍♀️依舊主打法國生蠔同海鮮拼盤,生蠔產地以法國為主;新menu多咗刺身、pizza 、漢堡包;叫咗份兩位用seafood dinner set: 一個海鮮拼盤 + 前菜(煙三文魚黑醋汁沙律) + 餐湯(黑松露蘑菇湯) + 海鮮(清酒蒜蓉煮蜆,鮮甜冇沙,湯底清甜) +主菜兩客(白汁燴波士頓龍蝦意粉,肉質結實鮮甜,意粉口感al dente,好食好掂👍🏻鵝肝粒焗雜菌飯,鵝肝味道濃厚,一口油香😁) + 甜品雲呢拿雪糕,好豐富!!三款時令法國🇫🇷生

元朗友住呢間餐廳附近,幫襯咗好多年,記得5年前就係約過一齊食😌早幾日text我話餐廳最近轉咗手,問試唔試吓,梗係好~🙆🏻‍♀️依舊主打法國生蠔同海鮮拼盤,生蠔產地以法國為主;新menu多咗刺身、pizza 、漢堡包;叫咗份兩位用seafood dinner set: 一個海鮮拼盤 + 前菜(煙三文魚黑醋汁沙律) + 餐湯(黑松露蘑菇湯) + 海鮮(清酒蒜蓉煮蜆,鮮甜冇沙,湯底清甜) +主菜兩客(白汁燴波士頓龍蝦意粉,肉質結實鮮甜,意粉口感al dente,好食好掂👍🏻鵝肝粒焗雜菌飯,鵝肝味道濃厚,一口油香😁) + 甜品雲呢拿雪糕,好豐富!!三款時令法國🇫🇷生蠔:
🦪Josephine:帶淡淡嘅海水鹹味🌊入口清甜
🦪Specials de Claire:中度海水味,餘韻鮮甜
🦪Gillardeau:海水味最重,爽脆,蠔味持久,蠔味不會過爆好平衡✨

2023-11-09 19 瀏覽
.最近同營養師朋友傾開傾,又想食好西,又想減肥,又想健康,食咩好?💪🏻佢就建議食oysters🦪,唔講唔知🤔原來生蠔咁有益,亦都係減肥恩物,生蠔低卡路里又營養價值高🔝🤭聽完佢講即刻想食🤣🤣之前見過元朗有間食生蠔嘅西餐廳,一於試一試先~😛呢度除咗生蠔,仲有埋其他海鮮🦞,唔駛獨🍄一味,叫set dinner就最好,有海鮮拼盤,前菜,湯,推介海鮮&主菜,仲有飲品,甜品~好完美🥰生蠔,襯上一杯清淡嘅蕃石榴味白酒🥂絕配❣️🦐海鮮拼盤法國生蠔有3款🇫🇷👀🦪Gillardeau No.2 ~ 肉質肥厚結實有彈性, 有海水香濃蠔味, 爽脆鮮甜🦪Tia maraa No.4 ~海水味相對較輕,淡味清甜,肉質好Juicy🦪Speciales de claire no.2 ~帶有海水嘅鹹味,先鹹後甜,肉質爽口✨海鮮拼盤仲有時令貝類,刺身帶子,黃金螺,牡丹蝦,全部都好新鮮,色澤鮮明,質地緊實,有彈性,配搭調味料提升咗海鮮嘅鮮味,口感豐富〰️🐟煙三文魚黑醋汁沙律✨新鮮三文魚帶有濃郁嘅煙燻香氣,質地柔軟,不乾燥,蔬菜新鮮,清脆〰️🍄黑松露蘑菇湯蘑菇湯帶有濃郁黑松露香氣,口感濃稠順滑〰️🍶清酒蒜蓉煮蜆蜆煮到剛熟,質地柔嫩,
最近同營養師朋友傾開傾,
又想食好西,又想減肥,又想健康,食咩好?💪🏻

生蠔,襯上一杯清淡嘅蕃石榴味白酒🥂絕配❣️

🦐海鮮拼盤
法國生蠔有3款🇫🇷👀

🐟煙三文魚黑醋汁沙律

🍄黑松露蘑菇湯
蘑菇湯帶有濃郁黑松露香氣,口感濃稠順滑〰️

🍶清酒蒜蓉煮蜆
蜆煮到剛熟,質地柔嫩,帶有鮮甜嘅海洋味道,濃郁嘅蒜香味+清酒作為湯汁,令蜆嘅鮮味更加突出〰️

🍝鮮茄虎蝦意粉
虎蝦質地彈牙,番茄味道適中,可以突出虎蝦嘅鮮味〰️

🦢招牌鵝肝粒焗雜菌飯
鵝肝煮熟後仍保持軟嫩,配上新鮮彈牙嘅雜菌,混入口感軟硬適中嘅米飯,食到停唔到〰️

呢間餐廳好有浪漫格調,柔和嘅燈光,舒適嘅座位,加上有情調嘅牆畫牆,好適合情侶拍拖,家庭紀念日,朋友傾心~👫👨‍👩‍👦👬👭

店員服務友善.專業💁🏻‍♀️每上一道菜都會簡介下,好貼心。食物擺盤精緻,注重細節,真係同區罕有嘅高質餐廳😍

睇到佢哋Lunch menu,價錢好親民,選擇款式好多,好吸引,可以用呢個價錢食到咁美味嘅水準&優質環境,超值,下次要嚟食個晏先🍽️

@oyster.season
門市地址
📍元朗馬田路38號怡豐花園A座地下67號舖

#ufoodphoto #foodie #hongkongfood #香港美食

#hkbabyboy #hongkongbaby #hkmama #hkbabymodel #hkkidsmodel #香港媽媽 #寶寶日常 #寶寶穿搭 #成長記錄 #新手媽媽 #親子好去處 #好物分享 #親子kol #香港嬰兒 #hkmom #hkbaby
「蠔」滋味🦪優質食材料理各位蠔控請注意📣近排係元朗發掘左一間專食生蠔和西式料理既小店,趁周末行完千島湖後決定「蠔一蠔」佢,補充番體力🔋🍴海鮮拼盤 Seafood platter拼盤有三款來自法國不同地區🇫🇷的生蠔,分別是 Tia Maraa, Gilles Masse 及 Speciales de Claire。🦪好新鮮,肉質鮮甜,係即叫即開,店家建議由淡味開始順時針道品嚐。其中,Tia Maraa肉質肥美,淡味清甜;而Speciales de Claire海水味較重,先鹹後甜。時令貝類用上車厘蜆,肉質飽滿結實,味道唔輸比生蠔,亦係非常鮮甜;刺身帶子大大粒肉厚,配上芥辣同豉油或加點檸檬汁,帶出濃濃鮮味🤤黃金螺和牡丹蝦肉質彈牙爽口🍴黑松露蘑菇湯散發著濃郁的黑松露香味,每啖都食到蘑菇細粒🍴煙三文魚黑醋汁沙律煙三文魚大大塊,沙律菜新鮮,配上黑醋汁好開胃🥗🍴清酒蒜蓉煮蜆以大量蜆肉、蒜蓉、西芹粒及洋蔥粒煮成的湯底,特別清甜🍴松露白汁帶子意粉帶子大大粒,兩邊煎到金黃,意大利粉熟度啱啱好,掛哂汁非常Creamy🍴白汁松露雜菌飯黑松露的味道濃郁,加埋雜菌一齊煮,非常惹味🍴海鹽及奇異果味雪糕球以甜品劃上
「蠔」滋味🦪優質食材料理

🍴海鮮拼盤 Seafood platter

🍴黑松露蘑菇湯
散發著濃郁的黑松露香味,每啖都食到蘑菇細粒

🍴煙三文魚黑醋汁沙律
煙三文魚大大塊,沙律菜新鮮,配上黑醋汁好開胃🥗

🍴清酒蒜蓉煮蜆
以大量蜆肉、蒜蓉、西芹粒及洋蔥粒煮成的湯底,特別清甜

🍴松露白汁帶子意粉

🍴白汁松露雜菌飯
黑松露的味道濃郁,加埋雜菌一齊煮,非常惹味

🍴海鹽及奇異果味雪糕球
甜品劃上一個完美的句號🍨
2023-11-03 37 瀏覽
這間位於元朗的Oyster Season,主打多款生蠔及新鮮海鮮,另外還有多款的西餐主菜及小食,可以配不同的紅白酒。龍蝦海鮮拼盤有三款法國生蠔,其中法國蠔王Gillardeau海水味重,蠔味最濃郁又爽口,送白酒最夾。帶子鮮甜無渣;黃金螺爽口;海膽creamy;赤貝是新鮮即日空運到港,肉質爽口鮮甜。原隻凍食波士頓龍蝦已去大部份殼,方便食用,配松露橄欖油更能提鮮。大蝦黑醋汁沙律酸甜黑醋配上新鮮爽脆沙律菜,開胃又健康。清酒蒜蓉煮蜆刀貝蜆大隻且無沙,有陣陣清酒香味,十分鮮嫩。黑松露蘑菇湯入口還咬到粒粒的蘑菇肉,黑松露香味突出。鮮茄虎蝦意粉虎蝦大隻彈牙,意粉酸甜爽口。安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁牛扒煎至五成熟,而且肉汁豐富,肉質略有咬口。最後還送上甜品。
龍蝦海鮮拼盤
大蝦黑醋汁沙律
酸甜黑醋配上新鮮爽脆沙律菜,開胃又健康。
清酒蒜蓉煮蜆
刀貝蜆大隻且無沙,有陣陣清酒香味,十分鮮嫩。
黑松露蘑菇湯
入口還咬到粒粒的蘑菇肉,黑松露香味突出。
鮮茄虎蝦意粉
虎蝦大隻彈牙,意粉酸甜爽口。
安格斯肉眼扒配洋蔥燒汁
牛扒煎至五成熟,而且肉汁豐富,肉質略有咬口。

最後還送上甜品
2023-11-02 21 瀏覽
好耐之前,已經想試呢一間餐廳,今日終於約埋好友一齊嚟試吓。餐廳的空間比較細,就只有幾張枱。我哋約咗七點,餐廳冇乜人,不過都建議先預約,以便餐廳準備食材。既然嚟到,就食得好啲。點了一個時令海鮮生蠔拼盤,聽講一共有五款海鮮,當中包括三款生蠔,每款兩隻,味道偏鹹,但非常新鮮。刺身帶子非常厚。清酒蒜蓉煮蜆,量多的蒜蓉及洋蔥,令到清酒的味道有被提升,特別一提,這些蜆是非常脹卜卜的,鮮甜,沒有沙,秒速吃完。主食點了招牌鵝肝焗雜菌飯, 是用鍚紙上的, 打開時飯白雪雪的,飯上有鵝肝及雜菌, 是需要把鵝肝壓碎, 搞均吃。 細細粒的鵝肝油脂豐富,今看似平平無奇的白飯變得特別。龍蝦忌廉意粉,半隻大龍蝦鋪滿整個意粉,而且蟹鉗拆了殼,對食客非常關顧,忌廉意粉份量不少, 味道偏淡, 不錯。
好耐之前,已經想試呢一間餐廳,今日終於約埋好友一齊嚟試吓。

既然嚟到,就食得好啲。

2023-11-01