奶蓋茶係一種好邪惡嘅飲品,雖然好飲,但飲親都會覺得非常罪惡。既然係咁,如果只可以揀一杯奶蓋茶嚟飲,我諗我會揀NUTTEA。鰂魚涌嘅食店唔算多,NUTTEA算係為數不多嘅台式飲料店。位置近地鐵站,兩三分鐘距離,非常方便。我揀咗佢哋招牌嘅伯爵朱古力堅果奶蓋茶($47)同埋繽紛火龍果堅果奶蓋茶($39)。首先呢兩杯奶蓋茶嘅賣相都十分之靚,奶蓋都有根據所揀嘅口味而有唔同顏色,超級用心,注重細節。伯爵朱古力堅果奶蓋茶嘅奶蓋上灑咗一啲朱古力份,視覺效果極度誘人。奶蓋茶嘅建議飲法係一開頭用鏟飲少少奶蓋先,跟住再連茶一齊飲,感受下兩種口感。奶蓋整得好厚實,畀得足料,直頭覺得可以當一款出得街嘅甜品獨立咁賣。而烏龍茶底亦非常清香,濃度恰到好處,順滑唔澀,好似有啲棉花輕撫喉嚨咁,正。繽紛火龍果堅果奶蓋茶都一樣高質,火龍果味香濃,奶蓋漸變色更加好睇。奶蓋頂會加少少碎花做點綴,視覺同味覺都一流。

外賣自取
  • 伯爵朱古力堅果奶蓋茶