2023-12-20 26 瀏覽
尖沙咀呢間餅店由網站開展到實體店舖係我食過最令我回味嘅一間無論店舖嘅裝潢.食物味道好細緻走進店內,櫥窗擺放著嘅糕餅曲奇都好吸引✨開心果流心麻糬牛油鬆餅厚厚一片有重量裏面加入軟軟糯糯嘅麻糬面層灑上粒粒開心果碎,增添口感✨法國頂級66%黑朱古力厚曲奇鍾情朱古力嘅不能錯過濃郁嘅黑朱古力,味道唔會太甜✨西柚伯爵茶輕奶油罐子蛋糕伯爵茶蛋糕同奶油層次分明面層鋪上新鮮西柚果肉,帶出清新嘅味道✨美祿恐龍焦糖果仁輕奶油罐子蛋糕美祿同焦糖果仁合併出嚟嘅味道好夾奶油口感幼滑✨Matcha Latte抹茶同奶嘅比例恰好亦唔會苦澀飲之前搖一搖,味道更均勻

尖沙咀呢間餅店
由網站開展到實體店舖

係我食過最令我回味嘅一間

無論店舖嘅裝潢.食物味道好細緻

走進店內,櫥窗擺放著嘅糕餅曲奇都好吸引

✨開心果流心麻糬牛油鬆餅
厚厚一片有重量
裏面加入軟軟糯糯嘅麻糬
面層灑上粒粒開心果碎,增添口感

✨法國頂級66%黑朱古力厚曲奇
鍾情朱古力嘅不能錯過
濃郁嘅黑朱古力,味道唔會太甜

✨西柚伯爵茶輕奶油罐子蛋糕
伯爵茶蛋糕同奶油層次分明
面層鋪上新鮮西柚果肉,帶出清新嘅味道

✨美祿恐龍焦糖果仁輕奶油罐子蛋糕
美祿同焦糖果仁合併出嚟嘅味道好夾
奶油口感幼滑

✨Matcha Latte
抹茶同奶嘅比例恰好
亦唔會苦澀
飲之前搖一搖,味道更均勻

2023-12-20
下午茶
🌈 爆漿開心果 拉絲麻薯超澎拜 😍 超多層次聖誕蛋糕💚 🐭 米奇老豬Vol. 430 🐷[雙魚小姐]無蛋糕嘅聖誕Party就唔算Party啦🥳今次收到 @misspiscescreations 嘅邀請試佢地新品 仲要係聖誕限定㗎🎄屋企人個個都讚個蛋糕好靚老少咸宜🤭佢地喺尖沙嘴嘅門市樓底超高仲有好多角切蛋糕比大家試食添😋老豬臨走仲見到有老豬最愛嘅開心果scone同各款canele必定要再訪啊 ✅.🐖🐖 《聖誕草莓開心果麻糬戚風蛋糕》🐖🐖 💰$468/5吋💰頂層白色cream係海鹽芝士 鹹甜俱全如果再厚d仲正😚外層係開心果忌廉口感輕盈奶香比開心果重反而蛋糕夾層嘅開心果奶油卡斯達忌廉就明顯更濃 💚可能因為仲加左烤香脆左嘅開心果粒粒仲有爆漿效果添‼️配埋軟糯拉絲嘅麻糬同埋濕潤度啱啱好嘅戚風、鮮甜🍓係老豬近期食過口感最豐富嘅蛋糕係🈵🈵嘅幸福 ❤️PS 🐻熊仔蠟燭超可愛 老豬留起左😆PS 貪心嘅老豬私心許願可以加個開心果脆脆餅底🤤.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.5/10 服務:N/A環境:8.5/10CP值:✴️ 中 ✴️ENCORE:✅ (好想試埋佢地嘅可麗露、scones、美式曲奇).📍Miss Pisce
🌈 爆漿開心果 拉絲麻薯超澎拜 😍 超多層次聖誕蛋糕💚

反而蛋糕夾層嘅開心果奶油卡斯達忌廉就明顯更濃 💚
可能因為仲加左烤香脆左嘅開心果粒粒
仲有爆漿效果添‼️
配埋軟糯拉絲嘅麻糬
同埋濕潤度啱啱好嘅戚風、鮮甜🍓
係老豬近期食過口感最豐富嘅蛋糕

#米奇老豬_油尖旺區
#米奇老豬_蛋糕
#米奇老豬_開心果
#米奇老豬_麻糬

#雙魚小姐 #misspiscescreations #尖沙嘴美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀蛋糕 #尖沙咀cafe #香港蛋糕 #香港蛋糕店 #開心果蛋糕 #開心果醬 #開心果 #草莓蛋糕 #士多啤梨蛋糕 #麻糬蛋糕 #麻薯 #麻糬控 #聖誕蛋糕 #戚風蛋糕 #爆漿蛋糕 #流心蛋糕 #爆漿 #hkcakeshop #pistachiocake #strawberrycake #hkbakeryshop
用餐優惠
試食活動
2023-12-16 28 瀏覽
人氣甜品網店雙魚小姐係尖沙咀開實體店,經過尖沙咀順便去望下,裝修以白色為主調,非常優雅,店內有少量座位,可以坐低慢慢食,入面仲可以試食蝴蝶酥、曲奇、蛋糕仔等等。今次試咗巴斯克芝士蛋糕、鬆餅同埋飲品。開心果巴斯克芝士蛋糕身為開心果迷即刻點咗,巴斯克芝士蛋糕口感濕潤而綿密,表面嘅開心果慕絲滑溜,充滿着開心果嘅香氣。開心果流心麻糬牛油鬆餅Pistachio Mochi Buttery Scone用左意大利開心果醬製成,入口鬆脆,外層開心果碎帶有濃郁堅果香,流心麻糬口感Q彈。香烤日本焙茶牛油鬆餅配焦糖朱古力Hojicha Buttery Sconew/ caramelized white chooclate每一啖都食到濃郁嘅日本焙茶味,牛油鬆餅質地鬆軟,表面加咗甜甜地嘅焦糖朱古力,口感豐富。Salted dark chocolate 朱古力味濃郁,加咗鹽令飲品嘅味道更加平衡和豐富,朱古力飲品入口滑順,讓人感到滿足和享受。

Pistachio Mochi Buttery Scone

Hojicha Buttery Scone

Salted dark chocolate
朱古力味濃郁,加咗鹽令飲品嘅味道更加平衡
和豐富,朱古力飲品入口滑順,讓人感到滿足和享受。
2023-12-15 16 瀏覽
又要準備買聖誕禮物俾朋友,聖誕買曲奇,就係一個好選擇,今次又去尖沙咀睇吓雙魚小姐曲奇🍪雙魚小姐的曲奇位於尖沙咀半島酒店附近,舖頭已經換晒好多聖誕裝飾漸層開心果巴斯克芝士蛋糕呢個簡直係開心果關注組推介嘅芝士蛋糕,用咗冇額外添加成份意大利開心果醬食得好放心焦糖脆餅榛子朱古力軟心曲奇焦糖脆餅曲奇面頭鬆脆一咬落去入邊食到榛子朱古力軟心黑松露奶油芝士軟心曲奇一咬落口感受到非常濃郁,黑松露忌廉芝士餡面頭配搭咗可以同埋黑可可食落好有層次感伯爵燕麥奶 入口陣陣伯爵茶香,絲滑唔會太甜📍Miss Pisces Creations九龍尖沙咀漢口道5-15號漢口中心9A號

漸層開心果巴斯克芝士蛋糕

焦糖脆餅榛子朱古力軟心曲奇
焦糖脆餅曲奇面頭鬆脆一咬落去入邊食到榛子朱古力軟心

伯爵燕麥奶
入口陣陣伯爵茶香,絲滑唔會太甜

📍Miss Pisces Creations
九龍尖沙咀漢口道5-15號漢口中心9A號

🐠Miss Pisces Creations🐠呢一間由網店認識到佢哋 知道佢哋開咗實體店🥰一定要過去試吓啦❣️佢哋位於尖沙咀嘅漢口中心 主打多款蛋糕、曲奇、Pastry等 無論打卡定係味道 都好適合少女心嘅我 行過一定要試吓🙈💓 焦糖脆餅榛子朱古力軟心曲奇($45)個人超級鍾意焦糖脆餅🤣曲奇質感比較酥脆~中朱古力係白朱古力食完都冇覺得好甜膩或者油甜 店員推介如果返屋企嘅話 可以焗反熱佢食🥰💓[ Salted Dark Chocolate$45]可以選擇鮮奶或者燕麥奶 係店家自家製飲品 濃郁黑朱古力mix 埋海鹽味道鹹鹹甜甜 而且好濃郁 入口順滑👍🏻店員推介一係熱飲 一系落冰倒落去 好滋味❣️💓 夏日椰香芒果斑斕輕奶油罐子$45罐子蛋糕的造型十分特別 味道選擇多 而我就揀咗呢款有芒果做主角嘅罐子蛋糕 蛋糕的層次分明 由多層斑斕蛋糕 再配埋香滑的椰絲奶油 和新鮮香甜的芒果製成 清新香甜🙈
🐠Miss Pisces Creations🐠

💓 焦糖脆餅榛子朱古力軟心曲奇($45)

💓[ Salted Dark Chocolate$45]

💓 夏日椰香芒果斑斕輕奶油罐子$45
2023-12-09
  • 招牌松露奶油芝士卷
2023-12-11 16 瀏覽
之前同朋友都有買過一間人氣社交平台烘焙店@misspiscescreations,嗰日行過尖沙咀竟然發現原來佢實體化咗,實體店用白色來做主題好靚🤍🍰開心果巴斯克芝士蛋糕上面有一層濃郁開心果cream+開心果碎,下面係開心果味嘅芝士蛋糕,夾埋一齊食超級邪惡。🍫海鹽黑朱古力燕麥奶飲落去口感好滑,有少少鹹味加上濃郁嘅黑朱古力味,而且用上燕麥奶會冇咁肥但係就會比牛奶飽肚啲🤣🧀松露芝士奶油卷上面有芝士奶油,卷入面有黑松露,食落去好香,個包本身外脆內軟,一個已經夠飽肚。🍪焦糖脆餅榛子朱古力軟心曲奇用lotus餅乾整嘅軟心朱古力,入面仲有榛子朱古力粒。我自己就比較鍾意食軟曲奇質地。

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕

🍫海鹽黑朱古力燕麥奶

🧀松露芝士奶油卷

🍪焦糖脆餅榛子朱古力軟心曲奇
特登去尖沙咀半島斜對面,試雙魚小姐的甜點。店面裝修簡約光鮮,賣啲產品不多,重則不重量,我試了抹茶蛋糕+朱古力麻薯曲奇+開心果麻薯曲奇,他家蛋糕上的cream的確與其他店與別不同,奶濃香滑義不油膩,怪不得他加的蛋糕那麼受歡迎。他家的麻薯曲奇口感上,是較香脆的那種曲奇餅底,配上軟糯的麻薯的確很不錯。
2023-12-04 20 瀏覽
由網店做到實體店嘅Miss Pisces Creations,係尖沙咀開咗啦!買咗幾款蛋糕、曲奇做下午餐賣相精緻嘅 [ Mixed Berries Basque Cheesecake Slice $50 ] 厚厚嘅鮮忌廉係面,濃郁芝士味,底部係雜莓,味道酸酸甜甜,甜度適中,口感細滑結實有層次分咗幾層嘅罐子蛋糕 [ Strawberry Angel Cake in Jar $45 ] 香甜士多啤梨,蛋白蛋糕好特別,cream夠軟滑,又唔會好甜,口感細膩,層次分明[ Double Dark Chocolate Cookie $30 ] 用咗66%嘅黑朱古力整成厚曲奇,口感超鬆脆,味道唔甜 [ Salted Dark Chocolate$45 ] 濃郁黑朱古力mix埋海鹽燕麥奶,可選擇鮮奶,味道鹹鹹甜甜好特別,入口順滑,係自家製手工飲品

2023-12-02
外賣自取
人氣社交平台店「Miss Pisces Creations ✨ 雙魚小姐」終於開咗實體店喇,店舖位於尖沙咀旺區,店內擺放整齊、黑白色為主調簡約的設計,環境很舒適~店舖出售多款自家製精緻甜點,更不定期推出期間限定甜點!各位甜點控不妨支持一下🥰🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀🔸招牌松露奶油芝士捲 💰48佢係以湯種麵團製成麵包卷,口感柔軟香甜,表面厚厚抹上一層以法國優質白松露油特製的奶油芝士,面頭有蛋黃碎做點綴,內裡係白松露油嘅cream cheese,一啖咬落味道層次豐富👍🏻🔸黑松露奶油芝士軟心曲奇 💰45曲奇偏向軟身,內有麻薯,口感煙煙韌韌,入口甜而不膩🔸 美祿恐龍焦糖果仁輕奶油罐子蛋糕 💰45採用柔軟濕潤的戚風蛋糕製作,一層接一層疊上輕奶油,少甜配方適合減肥女生。🔸海鹽黑朱古力奶300ML 💰53海鹽黑朱古力味香滑濃郁,好rich的感覺Miss Pisces Creations @misspiscescreations📍尖沙咀漢口道5-15號漢口中心地下9A號舖

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀
🔸招牌松露奶油芝士捲 💰48

🔸黑松露奶油芝士軟心曲奇 💰45
曲奇偏向軟身,內有麻薯,口感煙煙韌韌,入口甜而不膩

🔸 美祿恐龍焦糖果仁輕奶油罐子蛋糕 💰45

🔸海鹽黑朱古力奶300ML 💰53
海鹽黑朱古力味香滑濃郁,好rich的感覺

📍尖沙咀漢口道5-15號漢口中心地下9A號舖
2023-12-02 6 瀏覽
之前一直係網上都有留意開,終於等到佢又開實體店,仲要喺尖沙咀超方便。今日終於唔使加班,比鐘意食甜點的朋友叫咗去補充能量。叫了幾款一齊食,我仲買多個曲奇返屋企🤭海鹽黑朱古力 - 飲品係可以轉燕麥奶,啱晒對牛奶敏感嘅朋友,佢話好耐無飲過香濃的朱古力,仲話加咗海鹽,味道多咗層次感。開心果巴斯克蛋糕 - 呢個又係朋友話要食,佢上次食過話呢個高質,芝士香濃順滑,同開心果味好夾。草莓蛋白輕奶油罐子蛋糕 - 蛋白蛋糕口感鬆軟,仲有我最鐘意酸酸甜甜嘅士多啤梨果蓉同奶油,幾個材料係罐子入面一層一層疊起來,份量十足,配搭也很好。我超愛❤️焦糖脆餅朱古力軟心曲奇 - 外面鬆脆口感,內裏有柔軟嘅榛朱古力軟心。食落微甜,有淡淡的榛子果香,係屋企配個咖啡一齊食,非常正。另外,店舖環境十分光猛,臨近聖誕節仲好有聖誕feel. 係一個唔錯的打打點。

2023-12-02
  • 開心果巴斯克芝士蛋糕
朋友介紹特登嚟食🤣 聽講啲scone好出名🫶🏻 一入舖頭就見到有好多曲奇同埋scones好吸引!所以忍唔住都買咗幾款試吓~💫開心果流心牛油麻糬牛油鬆餅食完之後有少少失望😢 入面麻糬得好細舊🥹 而且亦都冇流心嘅感覺😭 不過有好多開心果碎~ 如果鍾意食開心果嘅朋友可以試吓!但希望下次夠麻糬可以大舊啲嗚嗚😿💫抹茶牛油鬆餅呢一款佢係另外俾啲醬你自己淋上去嘅🤣 抹茶味好濃同好香牛油味🤤 係我三款入邊最鍾意嘅🫶🏻 而且個scone入面本身都好濕潤👍🏻💫草莓蛋白輕奶油罐子蛋糕入面嘅蛋糕好鬆軟~ 啲cream有淡淡嘅士多啤梨味但唔係話特別濃🤔 上面topping都有好多士多啤梨不過入面就冇咩😢 食落唔heavy🤣 可以一試整體嚟講都唔錯👍🏻 不過整體價錢都有少少貴😢 有興趣嘅朋友仔可以試吓🤤 而且佢哋仲有曲奇或者蛋糕等等可以試下🫶🏻整體評分:🌟🌟🌟🌟

💫開心果流心牛油麻糬牛油鬆餅

💫抹茶牛油鬆餅

💫草莓蛋白輕奶油罐子蛋糕

整體評分:🌟🌟🌟🌟
雙魚小姐喺尖沙咀開實體店啦🥳喺尖沙咀半島酒店旁邊,位置都幾方便~🍫Salted Dark Chocolate 海鹽黑朱古力 $40採用4.3日本明治牛乳呢款飲品好好味呀,朱古力味好濃郁又唔好太過甜!鹹鹹甜甜咁又幾有趣~ 呢款朱古力自家製作,無防腐劑,一定要即日食完!🍰開心果巴斯克芝士蛋糕Pistachio Basque Cheesecak呢個開心果蛋糕味道超級香濃😍 計時夠晒又話每一啖都係好濃嘅開心果味,表面配上香烤開心果仁,食落有層次感!🥯雙魚小姐招牌松露奶油芝士卷Truffle Cheese Chubby Roll表面嘅芝士奶蓋夠哂香滑,咸咸地但有陣陣嘅白松露味,配上外層焦脆內部鬆軟嘅芝士卷味道剛剛好~🍵濃厚抹茶牛油鬆餅配京都抹茶醬呢款抹茶採用京都老字號茶藝大師提供的芳園香抹茶粉~識落好香嘅牛油味同埋有幽幽抹茶香氣~仲可以配上自家製作嘅抹醬,夾埋一齊食超級香濃!
雙魚小姐喺尖沙咀開實體店啦🥳
喺尖沙咀半島酒店旁邊,位置都幾方便~

採用4.3日本明治牛乳
呢款朱古力自家製作,無防腐劑,一定要即日食完!

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕
Pistachio Basque Cheesecak

🥯雙魚小姐招牌松露奶油芝士卷
Truffle Cheese Chubby Roll

🍵濃厚抹茶牛油鬆餅配京都抹茶醬
  • 招牌松露奶油芝士卷
今日行經尖沙咀,就見到呢間新開嘅甜品小店,上網一搵先發現原來本來係一間IG shop,而家開咗實體店,作為雙魚座梗係要支持下威士忌Tiramisu巴斯克芝土蛋糕,芝士蛋糕好厚實,雖然用咗威士忌,但係味道唔會太濃烈,只係有淡淡嘅酒香,而且好香咖啡味,芝土蛋糕外面少少燶,控制得啱啱好。黑松露奶油芝士軟心曲奇,味道好特別,一咬落去就有濃烈嘅黑松露芬芳。加埋芝士好邪惡但係好吸引,overall味道鹹鹹地,配合芝士餡曲奇唔會太膩,仲食到落咗海鹽提升味道嘅層次感。經典焦糖朱古力肉桂卷,烤到外脆內軟,一拎出嚟走好香肉桂味,上面有一層厚厚嘅焦糖朱古力醬,比平日食到嘅玉桂卷味道更豐富。Roasted London Fog,手工伯爵奶茶飲品,用咗英國進口嘅手工烘烤伯爵茶,同4.3日本明治牛乳,飲落好滑仲有香濃嘅茶味,亦唔會太甜。雙魚座成日俾人話淨係識發夢,其實我哋都可以認真做嘢,做到有聲有色㗎!

威士忌Tiramisu巴斯克芝土蛋糕

經典焦糖朱古力肉桂卷

Roasted London Fog

2023-11-25
威士忌Tiramisu巴斯克芝土蛋糕
經典焦糖朱古力肉桂卷
Roasted London Fog
2023-11-23 6 瀏覽
同事散水餅原先睇個外表覺得平平無奇點知食落都有驚喜個士多啤梨盒子蛋糕由cream同蛋糕分左幾層食落甜度岩岩好個cream做到好軟滑而且充滿奶香蛋糕既質感都做得好好!層次感分明得黎又好和諧!
同事散水餅
原先睇個外表覺得平平無奇
點知食落都有驚喜

個士多啤梨盒子蛋糕由cream同蛋糕分左幾層
食落甜度岩岩好
個cream做到好軟滑而且充滿奶香
蛋糕既質感都做得好好!
層次感分明得黎又好和諧!
2023-11-21 7 瀏覽
在尖沙咀閒逛, 突然被問路, 剛好停在一家蛋糕店前! 有別於公主甜美系的設計, 以黑、白配乾花等作裝飾, 看到有我喜愛的鬆餅, 打卡還有折扣優惠, 入內看看!! 計設用心, 看著小簡介 “雙魚小姐 ~ 微甜治生活的小確幸” 靈魂也是需要被餵食的! 我還是先餵我自己! 雙魚小姐罐子蛋糕系列: 西柚伯爵茶輕奶油罐子蛋糕 ~ 淡淡的甜味, 配搭微苦及酸的西柚, 味道清新怡人, 有著伯爵茶香, 蛋糕質地輕盈! 經典焦糖朱古力肉桂卷 $45 ~ 使用法國頂級 Valrohna 焦糖朱古力醬, 香濃幼滑! 湯種麵團很鬆軟, 肉桂及焦化的牛油香氣十足, 脆皮的口感佳, 玉桂味道很有聖誕的感覺! 原味牛油鬆餅 $35 ~ 鬆餅口感鬆化香脆, 牛油味香氣十足! 配上一杯抹茶鮮奶, 成為完美的下午茶之選! 抹茶鮮奶 $40 ~ 採用日本4.3鮮牛乳, 抹茶味香不會苦, 沒有微粉, 口感幼滑, 與鮮奶是絕配! 除了糕點, 還有酒、永生花等, 一條龍式呢!

除了糕點, 還有酒、永生花等, 一條龍式呢!