餐廳位置靠近觀塘海濱公園,特別寫意,靜靜地享受晚餐,餐廳佈置華麗,食物質素超高,非常推介大家去試吓。六道菜包括每人餐前小點+前菜1款+意粉1款+湯+主菜1款+甜點,每人價錢只係$368 ,非常抵食。法式餐前小點 - 〈青椒皮蛋撻、螢光魷魚青提撻〉兩款餐前少點都好特別,係餐廳嘅心機之作,食完之後更加期待之後嘅菜式。前菜 - 五選一〈奧斯迦鱘魚子醬.牛肉韃韃.芝士泡沫〉牛肉他他就食得多,連埋芝士泡沫一齊食又估唔到都幾夾,令到牛肉食落更加Creamy。〈黑胡椒法式焗藍蟹肉〉蟹肉份量非常多,加埋黑胡椒一齊焗,零舍惹味。湯 - 〈榛子.烤花菜濃湯〉一上枱已經聞到好香榛子烤過嘅味道,椰菜花打成蓉之後質地就好似薯仔一樣咁棉襪,都幾鍾意呢個湯。意粉 - 二選一〈鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵〉〈傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩〉前者鮮蜆的確好新鮮,而且好大隻,珍珠面形狀一粒粒好特別;後者面則食落好似貓耳朵嘅手工意粉,加埋濃郁嘅豬肉醬,食完都好想再食。主菜 - 五選一〈招牌燒三黃雞.金華火腿雞原汁〉果然係招牌嘅主菜,估唔到無論係雞髀位置定係雞胸都一樣咁滑,我相信餐廳係將三黃雞慢煮過,而金華火腿汁浸晒雞肉入邊,所以雞

法式餐前小點 - 〈青椒皮蛋撻、螢光魷魚青提撻〉

前菜 - 五選一

〈黑胡椒法式焗藍蟹肉〉
蟹肉份量非常多,加埋黑胡椒一齊焗,零舍惹味。

湯 - 〈榛子.烤花菜濃湯〉

意粉 - 二選一
〈鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵〉

〈傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩〉

主菜 - 五選一
〈招牌燒三黃雞.金華火腿雞原汁〉
果然係招牌嘅主菜,估唔到無論係雞髀位置定係雞胸都一樣咁滑,我相信餐廳係將三黃雞慢煮過,而金華火腿汁浸晒雞肉入邊,所以雞肉淋得來極都好夠味,絕對入選必食推介!

〈美國安格斯牛柳.羊肚菌汁〉
雖然牛柳要額外加錢,但絕對物有所值,餐廳將肉汁鎖住喺肉入面,一啲都唔乾,配埋羊肚菌汁,別有一番風味。

精選甜品 - 〈朱古力慕絲蛋糕〉
欣賞甜品唔太甜,但係保留住濃郁嘅朱古力味道!
晚上黎到海邊 , 好舒服 , 見到 $368 有 6 道菜 😏😏 包括餐前小點 , 前菜 , 湯 , 意粉 , 主菜 , 甜品同餐飲 ~  d 菜式又幾吸引 , 就入黎試試 ~ 餐牌 :青椒皮蛋撻嘩 ~ 好精緻 ~ 個撻皮好脆好薄 😋😋 配埋軟林林 , 切到一粒粒嘅皮蛋 , 口感好豐富 , 辣辣地好食 !青瓜螢光魷魚撻青瓜係酸酸地 , 好開胃 漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,蘋果泡沫前菜嘅賣相好吸引 ! 帶子 + 海膽 + 三文魚子加埋一齊點會唔好食 ~~ 滿滿鮮味 !! 蘋果泡沫多到滿瀉 😱😱 整體感覺好清新 ! 奧斯迦鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士泡沫牛肉韃韃比厚厚的芝士泡沫覆蓋 , 上邊有矜貴嘅黑魚子同金箔 , 好精緻呀 ~ 第 1 次同芝士配牛肉韃韃 🤤🤤估唔到又幾夾 !!鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵海鮮配蕃茄 , 不嬲都係絕配 ! 蕃茄酸酸甜甜 , 加埋蜆嘅鮮甜 , 好食 😆😆 啲蜆大大粒又 juicy ~傳統豬肉醬手造撒丁小麵疙瘩麵疙瘩食落滑滑的 , 又帶小小𡁻口 , 豬肉醬好棉滑 ~ 榛子,烤花菜濃湯湯質感好濃稠 , 有 d 果仁嘅香味 , 幾特別杜洛克豬鞍,黑椒汁又有我至愛豬鞍
餐牌 :
青椒皮蛋撻

青瓜螢光魷魚撻
青瓜係酸酸地 , 好開胃
漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,蘋果泡沫
奧斯迦鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士泡沫
傳統豬肉醬手造撒丁小麵疙瘩
麵疙瘩食落滑滑的 , 又帶小小𡁻口 , 豬肉醬好棉滑 ~
榛子,烤花菜濃湯
湯質感好濃稠 , 有 d 果仁嘅香味 , 幾特別
杜洛克豬鞍,黑椒汁
又有我至愛豬鞍 , 肉味濃 😃😃 又 juicy !
美國安格斯牛柳,羊肚菌汁
羊肚菌汁帶有獨特的菌味 , 提昇牛柳味道
芝士慕絲蛋糕
好軟滑 , 唔會太甜 , 配左士多啤梨醬 , 酸酸甜甜 , 1 d 都唔膩 , 秒速清曬 👍👍👍正 !!
Honey Lime

整體黎講 , 今晚呢餐飯好有驚喜 , 食物份量啱啱好 , 食物質素 , 擺盤同設計都好有水準 ❤️❤️ 視覺同舌尖嘅享受令我以為自己置身於高級餐廳食緊 fine dining !! 😌😌
  • 芝士慕絲蛋糕
  • 青椒皮蛋撻
  • 漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,蘋果泡沫
  • 奧斯迦鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士泡沫
  • 鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵
  • 傳統豬肉醬手造撒丁小麵疙瘩
2024-03-27 131 瀏覽
話晒都係同老公嘅相識紀念日,所以都要去撐下枱腳嚟浪漫下先得嘅,咁我地就近近地去海濱觀塘海濱拍下拖,然後就係對面嘅MG Cafe,嚟一個精緻又美味嘅浪漫晚餐啦!餐廳環境舒服都唔在講,整個佈置都好有格調,好有歐陸式復古嘅感覺,旁邊也設置很多咖啡杯裝飾,所以老公一入嚟都大讚我揀得一間唔錯嘅餐廳。我地order左 6-course Dinner Set,單睇個mean都已經好吸引。先嚟兩杯特飲(我地係由餐飲升級嘅),一杯係Pineapple Oolong Shaken Tea,另一杯係Peach Shaken Tea。兩杯除左啱打卡之外,味道都唔錯呀。再嚟兩款法式餐前小點,分別係螢光魷魚撻同青椒皮蛋撻。坦白講初時都怕有點古怪,不過入口又幾特別,我個人比較鐘意嗰個青椒皮蛋撻,估佢唔到中式材料配合西式煮法係咁得意,絕對係有驚喜。之後就到前菜,先嚟 黑松露,花膠,北海道鮮帶子,大鄉里嘅我都係第一次以西式煮法食花膠,估唔到佢同黑松露個味係會咁夾,而且 花膠都好厚身,加埋鮮甜帶子一齊食,完全係啱晒我口味。另一個就係漬北海道帶子•海膽•三文魚子•蘋果泡沫,其實佢食落有啲似啫喱,白色嘅蘋果泡沫連同好有口感帶

另一個就係漬北海道帶子•海膽•三文魚子•蘋果泡沫,其實佢食落有啲似啫喱,白色嘅蘋果泡沫連同好有口感帶子同埋海膽、三文魚子一齊食,味道口感層次都好豐富。
之後就到餐湯,榛子,烤花菜濃湯,整個湯口感滑順,加上榛子同堅果嘅風味好濃郁,最後配埋烤花菜,三者配合得宜,我自己就非常鐘意。

跟住就到意粉,先嚟 鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵,賣相靚就唔在講,滿滿嘅車厘茄加上非常鮮甜蜆肉都已經好清新,不過亮點就一定落係珍珠麵上,一粒粒像小丸子嘅珍珠入口彈牙,再連埋啲醬汁一齊食,真係既得意又好味。

另一個就係 傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩,全手工做嘅粒粒厚身意粉加上傳統豬肉醬同微微嘅蕃茄芝士醬,喜愛濃味嘅老公大讚好食。

我嘅主菜 杜洛克豬鞍,黑椒汁,豬鞍厚切鮮嫩而且肉質十分鬆軟,保留了豐富肉汁味之餘加埋黑椒汁一齊食,整體上配合得唔錯,鹹度適中。但千其唔好漏左嗰個南瓜蓉,入口好清新醒胃呀。

老公嘅主菜係 澳洲羊扒,羊鞍,羊燒汁,以煎封肉汁方式所以保持到軟嫩多汁,而且肉質較濃及腍滑,而且完全無羊羶味,配上燒汁食,口感一流。

最後就以Creamy又好味嘅芝士慕斯蛋糕配士多啤梨醬為今個晚餐劃上完美嘅句號。
2024-03-22
紀念日
2024-03-20 236 瀏覽
放工行下觀塘海濱道見到有間幾靚嘅餐廳😊 ~ MG Cafe,位於觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下2號舖, 即興入去用餐。 店內以歐陸式復古風格為主, 店員服務有禮, 餐牌上的Dinner Menu📋幾吸引,可以揀六或八道菜, 我揀了六道 $368 一位, 已包括餐前小點、前菜、餐湯、意粉、主食、甜品和飲品等等。 📌法式餐前小點 : 🔸螢光魷魚撻 ~ 螢光魷魚鮮甜, 口感爽脆。 🔸青椒皮蛋 ~ 皮蛋味道重,配上青椒帶點清辣。 📌前菜 :🔸奧斯卡鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士泡沫 ~ 牛肉韃韃鮮嫩多汁,加入帶有鹹味的鱘魚子醬,用作提鮮, 令整道菜賣相更高貴。 🔸黑松露,花膠,北海道鮮帶子 ~ 黑松露份量多, 花膠厚實, 帶子鮮甜, 整體香濃配合得很好。 📌湯 :🔸榛子,烤花菜濃湯 ~ 烤花菜濃湯口感滑順,加上榛子,帶出堅果風味。 📌意粉 :🔸鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵 ~ 珍珠麵口感彈牙有咬勁, 最適合配搭海鮮類,與鮮甜新鮮的鮮蜆就是完美組合, 食得出整道菜的鮮香美味。 🔸傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩 ~ 口感滑潤的疙瘩, 肉香味濃的傳統豬肉醬,很滋味。 📌主菜 :🔸招牌燒三黃雞, 金華火腿雞原汁

📌法式餐前小點 :
🔸螢光魷魚撻 ~ 螢光魷魚鮮甜, 口感爽脆。

🔸青椒皮蛋 ~ 皮蛋味道重,配上青椒帶點清辣。
螢光魷魚撻、青椒皮蛋

📌前菜 :

奧斯卡鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士泡沫

📌湯 :

📌意粉 :

📌主菜 :

🔸招牌燒三黃雞, 金華火腿雞原汁 ~ 燒得好香,雞油渗進肉裏面,皮脆肉嫩多汁,好吃到停不了口,超級推介。
招牌燒三黃雞, 金華火腿雞原汁

🔸美國安格斯牛柳,羊肚菌汁 ~ 加$80就可以升級點牛柳,七成熟的牛柳,细腻肉嫩,啖啖肉香,油花均勻。

📌精選甜品 :

🔸芝士慕斯蛋糕配朱古力醬 ~ 軟綿的芝士慕斯蛋糕, 配上濃香的朱古力醬,太美味了。

芝士慕斯蛋糕配朱古力醬

📌飲品 :

🔸蜜糖檸檬 ~ 蜂蜜檸檬味道香甜滋潤, 冷熱都好飲。

蜜糖檸檬

整體而言晚市套餐價錢合理
, 菜式精緻又美味🫰🏻

2024-03-19
螢光魷魚撻、青椒皮蛋
奧斯卡鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士泡沫
招牌燒三黃雞, 金華火腿雞原汁
芝士慕斯蛋糕配朱古力醬
蜜糖檸檬
  • 招牌燒三黃雞,金華火腿雞原汁
2024-03-04 334 瀏覽
MG Classic Breakfast賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧經典早餐份量十足,食物款式非常豐富,包括有炒滑蛋、車厘茄、香腸、煙肉、炒雜菌、焗茄汁豆和牛角包,全部即點即製,食落溫熱香口,大滿足之選。🐧 最喜歡當中的牛角包🥐 牛角包比拳頭還要大個,咬落外層酥脆焦香,內裡層次感豐富,鬆軟又充滿牛油的香氣,非常出色。玫瑰鮮奶咖啡賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧咖啡充盈著咖啡的濃郁醇香滋味,加入鮮奶令整體口感更順滑易飲,玫瑰的陣陣幽香令人迷戀不已。紐約芝士蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋糕口味質感非常經典,質感偏堅硬挺身,口感綿密細滑,芝士味道濃重。下層的餅底減低蛋糕的膩感之餘,亦為整體添加層次質感。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳參照西式歐陸風格設計,裝修華麗又典雅。餐廳大門一整列牆採用透光落地玻璃,吸納舒適的自然光作照明,感覺和諧。牆身架上放置了大大小小的精緻咖啡杯和茶壺作點綴,餐廳正中央更設有大型懷舊咖啡機,風味十足打卡一流。🐧❤️結語:玫瑰鮮奶咖啡高質令人迷戀,誠意必飲推薦☕️

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:玫瑰鮮奶咖啡高質令人迷戀,誠意必飲推薦☕️
早餐
紐約芝士蛋糕
放假打算去觀塘買嘢,就先去海濱搵間cafe chill下~🌷呢間cafe走歐陸式復古風格,深木色裝修呈現出華麗典雅嘅感覺。🏰入門口就見到一部大型復古咖啡機,兩旁擺放各式各樣嘅咖啡杯同茶壺,好有質感!🎻坐喺落地玻璃旁嘅位置,自然光照射住餐枱,特別寫意!😊🍔花膠鵝肝醉雞芝士漢堡.薯條 $168第一次見漢堡入面會放花膠,真係好特別!花膠用汁煮過,甜甜哋又彈又爽口,同煎香咗嘅鵝肝好夾,而雞扒用淡淡酒香,感覺新鮮!拌碟仲有好多薯條,足量十足!🥩阿根廷草飼黑安格斯肉眼牛扒(8oz),乾蔥紅酒汁 $188牛扒都好厚好大塊,揀咗7成熟,香口又唔會太軔,而且有牛味,都好好食!薯條一樣好多,食到超飽!🍵Kyoto Uji Matcha +$18抹茶幾濃,唔苦之餘,飲苦淡滑,有淡淡回甘,好歎!🍯Honey Lime +$0呢杯跟餐嘅檸蜜好好飲,無苦澀味,蜜糖都好香,飲完喉嚨好舒服!
花膠鵝肝醉雞芝士漢堡
花膠鵝肝醉雞芝士漢堡

🍔花膠鵝肝醉雞芝士漢堡.薯條 $168
阿根廷草飼黑安格斯肉眼牛扒
阿根廷草飼黑安格斯肉眼牛扒

Kyoto Uji Matcha

🍵Kyoto Uji Matcha +$18
抹茶幾濃,唔苦之餘,飲苦淡滑,有淡淡回甘,好歎!

🍯Honey Lime +$0
2024-04-20
  • Honey Lime
  • 花膠鵝肝醉雞芝士漢堡
2024-04-19 0 瀏覽
最近同屋企人黎左觀塘海濱行下,發現原來海濱附近都有精緻西餐食🤤所以就黎左e間餐廳☺️餐廳裝修以英倫風為主,適合情侶&朋友聚會,飲下野傾傾計咁👍🏻餐牌提供左dinner set 入面包左6個course🤤種類都好多可以揀👍🏻🌸法式餐前小點勁精緻😍有少少似分子料理😋上面係螢光魷魚配上香印提子🍇香香嘅果味😆🌸漬北海道帶子刺身•海膽•三文魚籽配蘋果泡沫,帶子& 海膽帶鮮味,蘋果泡沫🫧係第一次試👍🏻🦀黑胡椒法式焗藍蟹肉,入面有香香嘅蟹肉🤤黑胡椒辣辣地😍幾開胃👍🏻🌸餐湯🌸鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵,上面有蜆肉,珍珠麵好入味,有香香嘅海鮮味,口感有咬勁同彈牙🌸傳統豬肉醬手造撒丁小麵疙瘩,味道開胃,好fresh,肉醬唔會太酸🥳🌸杜洛克豬鞍配黑椒汁,豬鞍口感嫩嫩,沾上黑椒汁更野味😋🌸美國安格斯牛柳配羊肚菌汁,牛柳帶香香嘅牛味🐮 羊肚菌汁好夾👍🏻口感鮮嫩😍🌸Dessert,朱古力🍫慕絲香滑,味道香濃🌿🍋Honey Lime 🍋‍🟩 飲落好清新🌱

🌸餐湯

🌸杜洛克豬鞍配黑椒汁,豬鞍口感嫩嫩,沾上黑椒汁更野味😋

🌸Dessert,朱古力🍫慕絲香滑,味道香濃🌿

🍋Honey Lime 🍋‍🟩 飲落好清新🌱
2024-04-18 0 瀏覽
星期日去觀塘海濱享受海邊風景,之後我哋去對面嘅「MG cafe」食午餐。呢間餐廳英式風格裝修,環境舒適又有情調。佢地嘅菜單好豐富,有All day breakfast、pizza、pasta、sandwiches等等選擇。份量多而且質素高,真係好值得推介!首先係低溫慢煮雞胸牛油梨芒果沙律🥗🍗。呢個沙律色彩鮮豔,仔細一看就知道用心製作。雞胸肉低溫慢煮得好嫩滑,配上牛油梨同芒果,口感豐富而且清爽。沙律醬汁恰到好處,帶出食材嘅鮮味。呢個沙律真係健康又美味!然後係大啡菇煙肉炒滑蛋三文治🥪🍳。牛角包三文治夠厚夠飽滿,內裡有大啡菇同煙肉,再加上滑溜溜嘅蛋,味道好濃郁。牛角包烤得香脆,每一口都咬得到食材嘅鮮味同質感。食得飽足又滿足味蕾!當然唔少得嘅經典全日早餐🍳🥓。呢份早餐真係叫人食得好開心!有煙肉、香腸、炒蛋、同埋牛角包,份量超大!每一樣都煮得恰到好處,令人回味。最後離一杯熱朱古力🍫。一杯濃郁香濃嘅熱朱古力真係最好嘅甜品!盡情品嚐佢濃郁嘅朱古力味道,暖暖嘅口感真係令人心情放鬆。係咁嘅舒適環境下飲杯熱朱古力,真係好享受!總括而言,「MG cafe」係一間值得推介嘅餐廳。🥗🍗🥪

總括而言,「MG cafe」係一間值得推介嘅餐廳。🥗🍗🥪

2024-04-16 0 瀏覽
-MG Cafe🍽️-6 Course Set Dinner $368/👤以係觀塘海濱公園隔離都算平了因為餐廳環境同裝修係好chill可以慢慢享受傾下計咁😉-餐前小點 魷魚撻/皮蛋撻你點會估到西餐會有皮蛋撻連餐前小食都咁特別!-前菜 漬北海道帶子刺身海膽三文魚子蘋果泡沫/奧斯迦鱘魚子醬牛肉韃韃芝士泡沫前菜已經好有驚喜😍帶子刺身好鮮甜加埋蘋果泡沫味好特別係未食過既配搭!牛肉Tata用左魚子醬配勁高級🥹不過呢個芝士味好重食得多有少少膩-餐湯 榛子烤花菜濃湯本身諗緊棒子咁怪到抵會甜定咸原來只係灑左棒子粒🤣但個椰菜花濃勁濃好好味👍太細碗唔夠喉🤣-Pasta 鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵/傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩第一次見珍珠麵好搞笑個口感好掛汁😋另一款小麵疙瘩都好好味佢好似貝殼粉但就再煙韌d😌唔洗擔心佢pasta好大份會食唔落主菜因為佢每樣份量調得岩岩好!-Main 招牌燒三黃雞金華火腿雞原汁/美國安格斯牛柳羊肚菌汁本身覺得西餐有金華火腿汁覺得咁搞笑就試下!冇揀錯佢個三黃雞外皮煎到勁脆超香雞味😍牛柳7成熟剛好肉質仲好嫩又juicy個羊肚菌汁都好香😌-甜品食西餐一定會想食蛋糕做結尾就算幾飽🤣佢個朱古力
MG Cafe🍽️

餐前小點 魷魚撻/皮蛋撻
你點會估到西餐會有皮蛋撻連餐前小食都咁特別!

餐湯 榛子烤花菜濃湯

甜品
食西餐一定會想食蛋糕做結尾就算幾飽🤣佢個朱古力蛋糕唔會好甜好味道👅
飲品
夜晚唔想飲咖啡可以揀Honey Lime酸酸甜甜好解膩👍
🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下2號舖
#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_觀塘
#foodieluveat_西餐
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #西餐 #cafe #觀塘 #打卡cafe #法式cafe #觀塘海濱 #finedining #6courses #chill #bar
2024-04-12 0 瀏覽
今日同男朋友去觀塘食lunch海濱道附近MG Cafe ,提供全天候早餐、午餐和晚餐。餐廳環境舒適,裝潢簡潔時尚,適合朋友聚會或情侶約會。牛油果醬烤三文魚芝士漢堡配薯條漢堡包烤得鬆軟可口。三文魚肉質鮮嫩,烤得恰到好處。牛油果醬香滑 creamy,搭配芝士和酸菜,味道豐富有層次。薯條炸得金黃酥脆,外焦里嫩。烤西班牙豬鞍配黑椒汁 豬鞍肉質軟嫩多汁,黑椒汁味道濃郁,但不至於過咸。配菜有薯條、烤蔬菜和沙律,營養均衡。鮮芒果雞胸沙律 雞胸肉烤得香嫩,芒果香甜多汁,搭配沙律菜和酸甜醬汁,清爽開胃。整體而言,MG Cafe 的食物質素不錯,價格合理,服務也周到。值得推薦給喜歡西餐的朋友。

牛油果醬烤三文魚芝士漢堡配薯條

烤西班牙豬鞍配黑椒汁

鮮芒果雞胸沙律

和朋友行完觀塘海濱,晚上時分已經不想再行太遠,累累的不如在附近找間好餐廳。一走出海濱公園,就見到對面有間「MG Cafe」,環境chill chill 的,非常適合現在的vibe。MG Cafe有着高雅的氛圍,木系的裝潢令人坐得舒服。行完海濱不用想太多,行過來就最方便。晚市設有Dinner Set,6 course 都是$3百幾,可以嚐到fusion 菜,見到餐牌的中西合璧菜式,非常特別。 ♣ 1. 招牌燒三黃雞,金華火腿雞原汁見到餐牌有「招牌」兩隻字,當然要嚐嚐吧。三黃雞肉先經過烤制,外皮烤至金黃酥脆,而雞肉內部則保持了肉質的嫩滑,再搭配金華火腿雞原的醬汁,將雞味再度昇華。MG cafe 另以薯蓉和新鮮菜心作為配菜,能夠將整道燒三黃雞添上不同味道,絕對值得一試。 ♣ 2. 美國安格斯牛柳,羊肚菌汁MG Cafe的美國安格斯牛柳經過精心烹調,保持了肉質的鮮嫩多汁,另外再搭配羊肚菌汁的濃郁風味,增添了菜品的層次感,每一口都帶來滿滿的牛肉香氣。♣ 3. 傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩餐廳用上手工製作的小麵疙瘩搭配豬肉醬,味道濃郁而美味,絕對食得出手造的質感。♣ 4. 鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵珍
Dinner Set
 ♣ 1. 招牌燒三黃雞,金華火腿雞原汁
 ♣ 2. 美國安格斯牛柳,羊肚菌汁
♣ 3. 傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩
♣ 4. 鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵
珍珠麵的口感彈牙,搭配鮮蜆和車厘茄,特別鮮味。不要被「麵」字受影響,其實這個是真的是一粒粒的珍珠形狀,非常特別。
♣ 5. 黑胡椒法式焗藍蟹肉
藍蟹肉搭配著黑胡椒的微辣味道,經過焗烤後散發出陣陣香味。蟹肉焗得外層酥脆,內部則包含着鮮嫩多汁的蟹肉。
♣ 6. 黑松露,花膠,北海道鮮帶子
黑松露、花膠和北海道鮮帶子的組合,絕對是一道奢華的海鮮fusion菜式。鮮嫩的北海道鮮帶子與香濃的黑松露和花膠相結合,形成了一個味道獨特而豐富的配搭。每一口都散發著海鮮的鮮甜,想起都十分回味。
♣ 7. 朱古力慕絲
朱古力慕絲的質地綿密細膩,甜度剛好。
朱古力慕絲
♣ 8. Honey Line and Amerciano
Dinner set 包一杯Honey Line或者Amerciano,看看大家的口味如何,最好就各來一杯。
Amerciano and Honey Lime
想在觀塘海濱找間好餐廳,相信就在一條馬路之隔的MG cafe 一定是個好選擇。
Soup
2024-04-07
Dinner Set
朱古力慕絲
Amerciano and Honey Lime
Soup
餐廳:MG Cafe (觀塘)地址:觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下2號舖前幾日喺觀塘海濱散步經過MG Cafe 🏃🏻‍♂️,諗返起對上一次食已經喺年幾前嘅事👀,咁啱又想飲返杯啡,就入咗去順便食埋個Lunch,晏晝黎有午市套餐供應👍🏽,仲主打三文治、披薩、意粉、扒類等多國菜式店內裝潢走復古英倫風,天花弧形嘅設計配上優雅嘅吊燈望落簡潔而不脫俗✨,自然光透過落地玻璃映照入餐廳,開揚嘅環境配上輕快嘅音樂令人彷彿置身於外國嘅咖啡店🇬🇧,唔怪得咁多人都特登過嚟忙裡偷閒,仲見到熟悉嘅傳道人同藝人咁啱同一時間喺餐廳度食嘢🤣午市套餐包一份主菜同餐飲,加$20可以要埋是日餐湯🍲,用咗鮮蘑菇打成嘅蘑菇忌廉湯都算濃香,加埋忌廉更綿滑👅,仲有粒粒蘑菇肉提升口感👏🏽,不過啲麵包粒就似放咗一段時間🙈✝️西班牙海鮮飯 $178用鐵鑊裝住嘅西班牙飯用大量香料燉煮出鮮明嘅香氣,口感偏扎實帶有濕潤度,鑊底仲有啲焦脆嘅飯焦🤌🏽,上面舖滿青口、鮮蝦🦐、蜆同魷魚圈,海鮮精華滲入飯中令味道更有層次同深度🌊 ,當中仲有酸酸甜甜嘅番茄同蛋黃醬,加埋檸檬汁仲減低油膩感😙✝️烤西班牙杜洛克豬鞍 · 黑椒汁 $168呢款喺草原放牧嘅西班牙名種豬
餐廳:MG Cafe (觀塘)
地址:觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下2號舖

午市套餐包一份主菜同餐飲,

✝️西班牙海鮮飯 $178

✝️烤西班牙杜洛克豬鞍 · 黑椒汁 $168
呢款喺草原放牧嘅西班牙名種豬以栗子同橡果為主要飼料🐖,
所以肉質柔嫩帶爽口,油花細緻均勻,
淡淡嘅橡果味令豐富嘅肉汁帶多份甘香🤤,
配埋特製嘅黑椒汁吊出鮮甜肉香🥩,伴碟有烤香咗嘅蔬菜同炸薯條,外脆內軟令人食唔停口🍟

餐廳嚴選世界各地嘅咖啡豆,由專業咖啡師自己烘焙同沖調💁🏻‍♂️,叫咗杯Latte同Cappuccino(+$18),
濃縮咖啡嘅甘苦同綿密嘅奶泡配合成醇厚絲滑嘅層次質感,甜苦兼具嘅風味令回甘嘅後韻更凸出☕️
2024-04-06
2024-04-09 4 瀏覽
位於觀塘海濱道的MG cafe ,入夜後變了一個chill的用餐環境,兩口子安靜地enjoy一個6-course晚餐,坐得舒服又好味。dinner menu (有6 course 同8 course)第一味係法式餐前小點,分別係青椒皮蛋同螢光魷魚撻,帶點fusion feel,幾特別。餐飲係lemon lime,酸酸甜甜,好開胃。呢一份係前菜…要比d想像…上面白色係蘋果泡沫,下面有帶子刺身、海膽、三文魚子,口味酸甜好開胃。另一味前菜係較為重味嘅黑胡椒法式焗藍蟹肉,啖啖肉好滋味。pasta同主菜前,先來一個榛子烤椰菜花濃湯,口感creamy好夠rich意粉時間,分別係蜆肉車厘茄珍珠麵,以及豬肉醬手造gnocchetti…外面比較少食到咁有特色的pasta呢!主菜亦有心思,包括招牌三黃雞,三文魚子海鱸魚帶子mousse卷每樣份量都剛剛好,主菜兩款都有特色,亦巧見廚師的功力!最後以朱古力蛋糕作結,食得開心又滿足!

餐飲係lemon lime,酸酸甜甜,好開胃。

呢一份係前菜…要比d想像…

另一味前菜係較為重味嘅黑胡椒法式焗藍蟹肉,啖啖肉好滋味。

外面比較少食到咁有特色的pasta呢!

每樣份量都剛剛好,主菜兩款都有特色,亦巧見廚師的功力!

最後以朱古力蛋糕作結,食得開心又滿足!

2024-04-03 11 瀏覽
有朋自遠方來所以同佢地去個靜D 既地方,可以食吓野,傾吓計較早去到,得我地一枱,所以非常寧靜~水牛城珍寶雞中翼 好好食!~燒德國鹹豬手烚蛋酸種包 份量好足! 鹹豬手好香😋 有好多蔬菜夾係中間 食落完全唔油膩~北海道鮮帶子勝瓜雲耳香辣意粉 健康之選!~墨魚汁海鮮意大利飯 好好食!~經典全日早餐 牛角包好香好鬆脆 炒蛋好滑 腸好juicy 蘑菇同車厘茄都好好食
有朋自遠方來

所以同佢地去個靜D 既地方,可以食吓野,傾吓計
較早去到,得我地一枱,所以非常寧靜

~水牛城珍寶雞中翼

燒德國鹹豬手烚蛋酸種包
北海道鮮帶子勝瓜雲耳香辣意粉
墨魚汁海鮮意大利飯
經典全日早餐
最近老是過觀塘,多了機會在那邊吃好西。今天就和朋友來到海旁這家MG Cafe,試試這裏新推出的set dinner。可能這個晚市套餐餐牌新推出,所以知道的人不多,晚市來到,基本上包了場!加上Cafe本身裝修雅致,所以坐得很舒服。法式浪漫二人餐6道菜$368,8道菜$468,我們先試6道菜,看看性價比如何。先飲住杯honey lime等上菜。法式餐前小點5選2青瓜螢光魷魚撻、青椒皮蛋撻蛋撻很脆口,皮蛋切成一粒粒,感覺似啫喱,呢個配搭很新穎!螢光魷魚很肥美,上面有粒粒蟹籽,食落脆卜卜。黑松露花膠北海道鮮帶子墊底的是清爽的啫喱,上面的帶子和花膠都肥美彈牙,再鋪上香甜的蘋果泡沫,有果香又有咸香。奧斯迦尋魚子醬牛肉他他芝士泡沫魚子上有金箔!!牛肉經過調味,所以食落一點不感到生肉感,反而多了份滑溜口感。芝士泡沫多份奶香,多重配搭食出了多重味道。很難想像這是Cafe出品,質素比得上高級西餐!榛子烤花菜濃湯口感濃稠但不厚重,滿滿的花菜就似在吃蔬菜。鮮蜆車厘茄珍珠麵比較少吃這種珍珠麵,吃起來有點像熟的薏米,一粒粒帶點彈牙,帶點咬口,頗有趣!大蜆肥美鮮甜,和番茄煮食的湯亦如是,吃着吃着,有點略嫌不夠!豬肉

法式餐前小點5選2
青瓜螢光魷魚撻、青椒皮蛋撻
黑松露花膠北海道鮮帶子
奧斯迦尋魚子醬牛肉他他芝士泡沫
榛子烤花菜濃湯
口感濃稠但不厚重,滿滿的花菜就似在吃蔬菜。
鮮蜆車厘茄珍珠麵
豬肉醬手造gnocchi
是一种意大利传统食物,通常由薯仔、太白粉和面粉制成,手指头大小。 人們通常叫它“意大利马铃薯饺子”。上枱賣相別緻,灑上了芝士碎,粒粒gnocchi 沾滿了肉醬,很喜歡那濃濃的澱粉質感和肉醬的融入,經典的味道,總是令人吃不停口!
招牌三黃雞金華火腿雞原汁
雞皮很甘香,金華火腿汁的鹹香和嫩滑的雞肉正好相配,簡單食雞的原汁原味。
安格斯牛柳羊肚菌汁
賣相精緻,亦是有水準的一塊牛柳!三成熟做得粉嫩粉紅,入口牛味濃郁又帶咬口,羊肚菌汁正好和牛味相暉映。配合得不錯。
最後食埋件芝士蛋糕便完成了這個set。以$368有這樣的味道,這樣的擺碟,其實性價比很高,想不到cafe出品的set dinner這麼有水準,絕對值得專登來試試!!
2024-03-09