2022-08-08 370 瀏覽
路過荃灣,本來在海之戀午餐,行行吓到了如心廣埸,食評也錯試试,先來粟子湯,粟子粒未夠幼滑,虎蝦芥辣意大利飯,這個不錯份量剛好小小吾會辣,蝦也新鲜,白汁有點似卡邦尼汁,飲品要加錢🤔,下次可試薯條,最開心有窗口位環境不錯
2022-08-08 320 瀏覽
一間位於如心廣場西餐廳裝修簡潔全店玻璃屋設計感覺好通透又開揚,座位亦相當闊落,坐得好舒服。食物質素與賣相相當唔錯,系一間非常唔錯的西餐廳。芝士烤雞全日早餐(HKD 78)All Day Breakfast, Baked Chicken with Cheese(Asparagus Roll, Grilled Tomato, Mushroom, Scrambled Egg, Mesclun Salad)賣相好靚,好多食材配搭,顏色鮮艷,未食已經覺得好好食😋烤雞雞肉有肉汁,配上烤到燶燶地D芝士,好香好好味,菇好多汁,蘆筍好新鮮好嫩配上煙肉味道好好,炒蛋好滑有奶香味,陪埋新鮮的沙律菜,非常滿足。

芝士烤雞全日早餐(HKD 78)
2022-07-28
  • 芝士烤雞全日早餐
2022-08-05 274 瀏覽
MARKA HOUSE早幾日嚟荃灣donki行下,肚餓就嚟到哩間醫肚。我叫咗份澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡配薯條lunch set。-------------------------洲安格斯牛肉車打芝士漢堡配薯條 $88漢堡包啱啱烘好,包面好香脆。芝士呈半溶狀,極邪惡。漢堡肉夠份量。而薯條都啱啱炸好,點埋茄汁就絕配。成個餐份量都幾多,1個人有啲食唔曬,抵食!-------------------------MARKA HOUSE地址荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖

-------------------------
洲安格斯牛肉車打芝士漢堡配薯條 $88

-------------------------
地址
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖
2022-07-31 302 瀏覽
星期日晚7點幾成個商場間間食肆都要等位,唯獨呢間食肆唔使等位原來真係有原因粟子湯除左澀味,就咩味都無,仲要一d 都唔滑雞翼味道尚可,但食完喉嚨好辛苦,應該係用左萬年油黎炸!虎蝦辣肉腸蒜香扁意大利粉呢碟意粉味道唔算係好食,只係正常,但份量真係細得好驚人!3啖食晒!紅酒燴荷蘭牛仔肉飯份量一樣咁少,5啖食完!味道方面係呢餐最好食澳洲M3 頂級西冷配薯條我要左7成熟,塊扒切開都仲見到紅色既,但呢塊所謂既頂級西冷口感硬過我條頸我地食到尾聲,聽到隔離台都係係到講食完唔飽總括嚟講環境可以,但食物份量同價錢唔成正比仲要唔好食,唔會有下次

粟子湯除左澀味,就咩味都無,仲要一d 都唔滑
粟子湯

雞翼味道尚可,但食完喉嚨好辛苦,應該係用左萬年油黎炸!
雞翼

虎蝦辣肉腸蒜香扁意大利粉

紅酒燴荷蘭牛仔肉飯
份量一樣咁少,5啖食完!味道方面係呢餐最好食

澳洲M3 頂級西冷配薯條

我地食到尾聲,聽到隔離台都係係到講食完唔飽

2022-07-28 199 瀏覽
芝士烤雞全日早餐 $78All Day Breakfast, Baked Chicken with Cheese(Asparagus Roll, Grilled Tomato, Mushroom, Scrambled Egg, Mesclun Salad)好味指數 2.5/5 🍭🍭🍬{雞扒上既芝士很多 可惜雞扒太鹹 其他既材料都不錯 菜類很新鮮 但醬汁較少}香辣蕃茄豬柳意大利飯 $88Pork Loin Risotto with Spicy Tomato Sauce好味指數 3/5 🍭🍭🍭{意大利飯既汁很足夠 每粒飯都很均勻 這飯有少少辣🌶️1/5 入口很香濃 豬柳不夠軟身 約有3至4塊}加配鮮奶咖啡 +$15Upgrade Drink to Latte好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{咖啡香濃 奶同咖啡既比例剛好 熱飲較細杯}
芝士烤雞全日早餐 $78
好味指數 2.5/5 🍭🍭🍬

香辣蕃茄豬柳意大利飯 $88
好味指數 3/5 🍭🍭🍭

加配鮮奶咖啡 +$15
Upgrade Drink to Latte
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬
{咖啡香濃 奶同咖啡既比例剛好 熱飲較細杯}
16.07.2022 星期六MARKA HOUSE 這一晚約了朋友一行三人到荃灣聚舊,其實在這次爆疫前已預約了這間MARKA HOUSE,豈料疫情嚴峻惟有延期,終於今晚開心地去吃好西。這間餐廳位於荃灣如心廣場,乘搭西鐵,穿過行人天橋,非常方便快捷。到達門外,透過玻璃清楚見到餐廳內,地方寛敞舒適,光亮簡潔,沒有多餘的裝飾,而且座位之間有充足的間隔。餐廳用Apps落單,晚餐有套餐,包前菜可選沙律、意式法包或餐湯;主菜有多款天使麵、濶條麵、意大利飯/麵;或可選西冷、羊架、黑毛豬肉眼、白鱈魚扒等;另外可半價特選飲品或小食如鴨肝烤法包、八爪魚下足等;之後又有三款甜品選擇。烤南瓜湯香濃南瓜味,好喝智利野生白鱈魚扒 配薯蓉+露筍卷鱈魚甜滑,完全無腥味,薯條加錢轉薯蓉+露筍卷,推介這個主菜。意式泡沫咖啡雖然沒有漂亮的拉花,但香濃不錯香草蕃茄帆立貝蟹籽天使麵賣相漂亮,朋友說好吃紅酒燴荷蘭牛仔肉意大利飯朋友也說好吃原本是有限時,但由七時開始,一直坐至九時半,跟朋友可慢慢閒聊,實在很寫意;食物美味又不昂貴,是一間值得推介的餐廳。

16.07.2022 星期六

香濃南瓜味,好喝

意式泡沫咖啡
雖然沒有漂亮的拉花,但香濃不錯

香草蕃茄帆立貝蟹籽天使麵
賣相漂亮,朋友說好吃

朋友也說好吃

玫瑰花蘋果茶

2022-07-16
玫瑰花蘋果茶
2022-07-12 345 瀏覽
同媽咪行街,媽咪見呢間幾舒服就入去試下。2點入座,仲有lunch set,就叫兩個sets 試下。Starters 分別French Chestnut Soup 同Lemon Vinaigrette Salad。兩樣就係正正常常,沒咩特別。Main Course 就揀左Egg Benedict with Smoked Salmon同Australian Angus Beef Burger with Cheddar Cheese, French Fries。Egg Benedict 既係做得好流心,但荷蘭醬既味道好淡,煙三文魚好鹹,質感都麻麻,English Muffin 偏硬,整體黎講就麻麻。Burger 既偏重味,肉質同肉味都普通,個包好韌,薯條都普通。最終我沒食晒...
同媽咪行街,媽咪見呢間幾舒服就入去試下。
2點入座,仲有lunch set,就叫兩個sets 試下。

2022-07-12
2022-07-01 462 瀏覽
成日經過如心廣場見到呢間西餐廳都想試下 今日約埋屋企人一齊去食個lunch 中午去到餐廳門口已經排緊隊 不過好快就可以入座 用餐時間70分鐘 餐廳係用QR code落單 我哋已經諗好食咩 即刻可以落單 原來lunch唔包餐湯同沙律嗰啲 全部要另外加 飲品特飲都係 我地就咁叫左兩個主菜加一杯飲品巴馬火腿班尼迪蛋 賣相好令 荷蘭醬食落好滑身 完全食唔到酸味 個醬整得好好 平時出面食會食到好重好酸既醋味 但呢度完全冇 好好味 流心蛋一切即刻流心 配埋巴馬火腿好夾伊比利亞黑毛豬肉眼 揀左七成熟 賣相又係好令 有兩大件黑毛豬肉眼 廚師整得好好 岩岩好七成熟 冇過熟 一切就會切到 食落好淋身好嫩滑 仲有好多肉汁 好好味 仲有配菜薯條 係粗身既薯條 炸到熱辣辣鹹鹹地好好味飲品叫左杯蜜桃石榴香橙梳打 飲落酸酸甜甜 好清新整體黎講 環境好大好令 坐得好舒服 食物高質素 下次會再黎試其他野

飲品叫左杯蜜桃石榴香橙梳打 飲落酸酸甜甜 好清新

蜜桃石榴香橙梳打
巴馬火腿班尼迪蛋
伊比利亞黑毛豬肉眼
蜜桃石榴香橙梳打
巴馬火腿班尼迪蛋
伊比利亞黑毛豬肉眼
Marka House🍷🍽……….荃灣如心大玻璃屋西餐廳,空間感大,環境夠chill。用QR code落單,好方便。食物質素唔錯,價錢合理,服務態度都好好。當向waiter反映問題,佢哋都有禮貌,有正面回應同處理,值得一讚😝……….🌰法式栗子濃湯 •呢碗湯係Dinner menu配送嘅前菜,仲有其他前菜可選擇㗎!足料濃湯,成碗湯入面有好多微細嘅栗子顆粒,有口感又有足栗子嘅味道🤤🦆匈牙利鴨肝法包 $126/2 pcs•鴨肝size適中,外表煎得到金黃色,食落香口,熟度適中,配已烘嘅法包,有一脆一軟嘅口感,同鴨肝嘅油香滲落嗰法包,依然香脆,好味😚🐏紐西蘭嫩羊架 $198•羊架揀咗七成熟,另外將薯條加$20升級至薯蓉加露荀。羊架肉質鮮嫩,有肉汁,無羊臊味,啖啖肉,不覺油膩,薯蓉食落綿滑,有薯味🤪🍅香草蕃茄帆蟹籽天使麵 $138•帆立貝熟度啱啱好,無過火,外面煎到金黃色。面頭仲有蟹籽點綴下,入面有啲白蘑菇,味道頗淡。蕃茄汁酸酸甜甜幾開胃,仲有洋蔥,蒜,香草同芝士調味,意粉份量大,整體不錯🤣🍷特選法國玫瑰酒 (1杯) $38……….💰人均 $286/per person (2人)
Marka House🍷🍽

🌰法式栗子濃湯

🦆匈牙利鴨肝法包 $126/2 pcs

🐏紐西蘭嫩羊架 $198

🍅香草蕃茄帆蟹籽天使麵 $138

🍷特選法國玫瑰酒 (1杯) $38
……….

💰人均 $286/per person (2人)
2022-06-02 504 瀏覽
📍 📍 MARKA HOUSE (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖MARKS HOUSE餐廳採光設計好似間半玻璃屋咁,,非常透光,座位間又夠寬落,座椅又舒服,有種高級感,而且午市餐牌有好多選擇,但價錢又唔貴。👉 芝士烤雞全日早餐💰78😋😋😋😋/5見到真係哇一聲,好大份呀!首先賣相非常出色,好多顏色,多種配菜組合而成。個雞烤得很香,雞肉留有一點肉汁,芝士又焗得香,個菇炒得很香一點洒味,蘆筍煙肉卷都好香,炒蛋都好滑,菜又新鮮,good😆😆👉 澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡,薯條 💰85😋😋😋😋/5又係好大份😆😆個薯條熱辣辣,個包又係熱辣辣又軟熟,牛肉好有牛味又juicy,再加上芝士半溶,個蕃茄唔係一片上,係攪碎變茄蓉,有誠意🤤回頭:yes,好食又抵食!!!真係絕對會回頭😆😆😆#kermit食在荃灣

📍 📍 MARKA HOUSE (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖

👉 芝士烤雞全日早餐
💰78
😋😋😋😋/5

👉 澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡,薯條
💰85
😋😋😋😋/5

回頭:yes,好食又抵食!!!真係絕對會回頭😆😆😆
#kermit食在荃灣
2022-05-29 473 瀏覽
次次經過如心廣場必定見到呢間玻璃屋餐廳,有次好奇行去門口望下餐牌覺得幾岩食就約朋友去lunch🍽午市價錢只係for主菜,唔包沙律、餐湯、飲品,想要嘅話要逐樣加錢。我淨係加$10 要是日餐湯,係栗子忌廉湯,真係好濃栗子味,好飲👍🏻🔸蜜糖青芥末豬柳意大利飯第一眼見到以為份量好少,但食到尾就知道係岩岩好!朋友一開始聽到「青芥末」以為壽司wasabi 勁攻鼻,佢誤會晒囉😆 其實係好易入口淡淡地嘅青芥末味,但最最最敗筆係豬柳,完全可以用「乾柴」黎形容👎🏻我比左朋友食都話唔掂,勁乾!乾柴豬柳👎🏻

🔸蜜糖青芥末豬柳意大利飯

乾柴豬柳👎🏻

2022-05-07
2022-05-07 800 瀏覽
All day breakfast 魚柳大份 好食 夠飽略嫌炒蛋可更入味虎蝦蕃茄意粉都係大份好食 唔太酸 自己鍾意食軟身啲嘅意粉 略嫌意粉可更軟身環境好坐 舒服 落地玻璃 景觀開揚 服務員態度和藹 非常好
All day breakfast 魚柳大份 好食 夠飽
略嫌炒蛋可更入味
虎蝦蕃茄意粉都係大份好食 唔太酸
自己鍾意食軟身啲嘅意粉 略嫌意粉可更軟身
環境好坐 舒服 落地玻璃 景觀開揚
服務員態度和藹 非常好
<荃灣玻璃屋西餐廳 價錢親民更有質素>每次經過如心廣場既𝗠𝗔𝗥𝗞𝗔 𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘都覺得好靚🥰餐廳設計簡約,玻璃屋既設計環境相當開揚😍枱相隔都有一定既位置,坐得好舒服😆午市性價比好高,食物相當有質素🤭食過幾次都冇失望呢~➣ 芝士烤雞全日早餐(💰𝟳𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱每次必點✨超推介♥️價錢抵食之餘都好高質!!呢份𝗔𝗗𝗕有芝士烤雞🐥炒蛋🍳蘆筍煙肉🥓蘑菇同沙律菜🥗芝士烤雞做得好嫩滑,健怡人士可以走芝士添🧀其他野食炒得香滑又唔會太油膩✨蘆筍煙肉炒得香口🤤配番加上黑醋既沙律菜簡直係💯分🤭➣ 煙三文魚班尼迪蛋配馬鈴薯沙津(💰𝟴𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱烘熱過既英式𝗺𝘂𝗳𝗳𝗶𝗻外脆內軟✨荷蘭醬做得好滑順𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆☺️切開蛋後蛋黃醬即刻流出黎😆煙三文魚份量都好多唔會過咸🥰馬鈴薯沙津味道都幾𝗶𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗲𝗱🤭不過個人較喜歡烤雞的𝗔𝗗𝗕🤤➣𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲記得要加番少少錢但唔記得幾多😆味道正常但冇拉花的🙈少少失望😛
<荃灣玻璃屋西餐廳 價錢親民更有質素>

➣ 芝士烤雞全日早餐(💰𝟳𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱

➣ 煙三文魚班尼迪蛋配馬鈴薯沙津(💰𝟴𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱

➣𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
2022-04-20 554 瀏覽
➸ 𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 & 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 煙三文魚班尼迪蛋配馬鈴薯沙律班尼迪蛋的靈魂配角荷蘭醬調得適中,質地稠而滑順👍🏻。先用刀子把水波蛋切開,流心蛋黃汁緩緩流出✨。再將雞蛋、煙三文魚、烘過的英式馬芬,切成一小份放入口中。口感鬆軟的英式馬芬,配上煙三文魚的微咸,再有水波蛋的加持,好味道😋!
2022-04-09 682 瀏覽
見到如心廣場呢度有間西餐廳,餐廳採光設計,好似間半玻璃屋咁,有種高級感🥰呢度既午市餐牌有好多選擇,當中最吸引我地既就係佢地既全日早餐,唔洗一百蚊就食到。另外仲有班尼迪蛋、意粉、意大利飯、扒類等等選擇,價錢唔算好貴,而且質素都唔錯。1⃣️北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵($128)呢個麵好特別,佢係菠菜闊麵黎,帶微微綠色,食落口感唔錯🤩意粉好creamy而且好掛汁🤤仲有芝士片、蟹籽同埋四大粒帶子係面👍  2⃣️脆香魚柳全日早餐($88)個全日早餐幾抵食!有脆魚柳、蘆筍煙肉、炒蛋、蘑菇、沙律菜。魚柳好脆🐟魚肉都幾厚😋另外其他配料都幾好食。  3⃣️香烤自家製蟹餅($90) 呢個好好味!入面係滿滿既蟹肉絲,食落蟹好有鮮味😍要試!  4⃣️法式栗子濃湯(午餐+$10)有粒粒栗子蓉,幾足料幾好味。

1⃣️北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵($128)
北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵

2⃣️脆香魚柳全日早餐($88)
脆香魚柳全日早餐

3⃣️香烤自家製蟹餅($90)

香烤自家製蟹餅
呢個好好味!入面係滿滿既蟹肉絲,食落蟹好有鮮味😍要試!

4⃣️法式栗子濃湯(午餐+$10)
法式栗子濃湯
有粒粒栗子蓉,幾足料幾好味。
北海道帆立貝忌廉菠菜寬扁麵
香烤自家製蟹餅