2022-03-19 710 瀏覽
我每次經過呢度只係望望吓,完全冇意欲想入去一試,有次八卦睇吓個餐牌,冇乜特別。又走了。今天唔知神推鬼擁,望吓個餐牌,又覺得價錢非常合理,咁就入咗去一試。高科技,手機點餐,非常好,我喜歡。叫了炸魚柳,配凱撒沙律及凍朱古力,嘩,味道,擺切,配菜,賣相,色澤,好明顯係用心做的。非常之滿意,如照片,我掃晒!不過總有點不完美,就是魚柳一般,因為比較硬身而巳,其他可以。另外服務也不錯 非常值得推介,來親自試試。
Egg Benedict w/ Parma Ham (8.25/10):蛋煮得生熟剛好,蛋香不帶酸,荷蘭醬調得香滑,配合嫩滑的Parma Ham吃,很不錯。All-day breakfast w/ fish (6.75/10):炸魚太薄,魚肉沒有油份以致肉質不滑,比起在一間正常British pub吃的fish and chips都要差。其他items中規中矩。———————————————————————————⭕️總評:環境不錯,Lunch價錢合理,間中或會翻食,但要點對的食物✅ 💵Budget: $100 pp (lunch)
Egg Benedict w/ Parma Ham

All-day breakfast w/ fish

———————————————————————————

💵Budget: $100 pp (lunch)
Egg Benedict w/ Parma Ham
  • Egg  Benedict
2022-02-06 536 瀏覽
佢冇下午茶menu, 因為 lunch menu 有 all day breakfast, 所以吸引左我在下午茶時段入去食。純粹睇門口餐牌同餐廳門口,就行咗入去餐廳乾淨整潔,用QR code 落單,過程簡單順利。點咗 $88脆香魚柳全日早餐+$10是日餐湯(栗子湯) 再加一服務費,全單$100多少少首先,下單後,栗子湯好快送上,分量正常,有栗子甜味,我特別喜歡它有栗子碎粒,增加口感同飽肚感跟著,我的期待的 脆魚柳All day breakfast!!!!好大份呀!當然樣樣都好美味啦: 魚柳外脆內滑,蘑菇有調味,蘆筍新鮮,燒熱的蕃茄,係寒冷的天氣下特別好吃,沙律菜有帶甜嘅沙律汁,吃後感覺唔會肥,最後個炒蛋 加多少少黑松露醬,代替鹽,感覺高質😜
純粹睇門口餐牌同餐廳門口,就行咗入去

餐廳乾淨整潔,用QR code 落單,過程簡單順利。

,最後個炒蛋 加多少少黑松露醬,代替鹽,感覺高質😜
2022-01-18 519 瀏覽
-MARKA HOUSE-位於荃灣西如心廣場二期既cafe 店內設計好簡約 仲有個大玻璃 夠晒開揚 坐係到同朋友傾下計 就最chill 店內位置都多 星期六晏就都唔洗點等位 就入左!食物性價比都幾高!安格斯牛肉車打芝士漢堡配香脆薯條($85)唔好見佢芝士好似好多咁 🧀因為上面放左層蕃茄碎🍅所以食落都唔係好漏👌🏻佢既安格斯牛肉漢堡 牛肉味重🤤食落都好juicy 中意食漢堡既可以一試! 仲要啲薯條上枱時熱辣辣 好正😍美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐芝士烤雞全日早餐($95)呢份全日早餐比起同區既 性價比算高!👍🏻蒜香炒蘑菇勁香 又多汁🤤黑松露炒蛋質感不過不失 👌🏻但黑松露味可以重啲 烤蕃茄都幾岀色😍 芝士烤雞 雞肉夠嫩滑🤤不過芝士味都可以重啲🥲 美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐#foodieshk荃灣西—------------------------------回頭指數(4/5): ⭐⭐⭐⭐️私心因為個環境我會再回頭!
-MARKA HOUSE-

安格斯牛肉車打芝士漢堡配香脆薯條($85)
美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐
性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐

芝士烤雞全日早餐($95)
美味程度(4/5): ⭐⭐⭐⭐
性價比(4/5): ⭐⭐⭐⭐

#foodieshk荃灣西
回頭指數(4/5): ⭐⭐⭐⭐️
私心因為個環境我會再回頭!
澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡
2022-01-18
澳洲安格斯牛肉車打芝士漢堡
芝士烤雞全日早餐
掃QR code二維碼下單: 湯水▪️野菌忌廉湯味道剛剛好,有蘑菇粒,有口感▪️干邑龍蝦湯 HK$78有點苦,但喝得出來真的是真材實料主食▪️紅酒燴荷蘭牛仔肉意大利飯 HK$148沒想到那麼好吃,飯粒軟硬度適中,茄醬很入味,微微的酸很開胃,飯裡夾雜著洋蔥和蘑菇片,有口感牛肉有三大塊,很入味而且肉質都很嫩口juicy,極力推薦▪️香煎虎蝦忌廉芝士闊條麵 HK$138蝦有5隻,麵條算軟,但味道卻很普通,實在說不上好吃。。。結果也沒吃完~小吃▪️香烤自家製蟹餅 HK$90滿好吃,外皮薄,裡頭有飽滿的蟹肉,鹹度剛剛好,本身也夠味,不過沾了些奇妙醬加點蟹籽一起吃也更美味飲品▪️蜜桃石榴香橙梳打 (左▪️香橙菠蘿梳打 (特飲) HK$53不會太甜,味道適中,很清爽解渴,兩種都不錯 甜品▪️法式焦糖燉蛋 HK$40份量也不少,味道恰好,他們做的燉蛋很滑溜,我喜歡這種質感的▪️紅絲絨蛋糕 HK$48賣相好看,但說不起來是什麼味道,就是一件味道還可以的普通蛋糕 總括:食物賣相味道都不錯環境寬敞舒適餐廳的裝潢給人感覺也是簡樸整齊衞生服務周到,上菜也算快
掃QR code二維碼下單:

湯水

▪️野菌忌廉湯
味道剛剛好,有蘑菇粒,有口感

▪️干邑龍蝦湯 HK$78
有點苦
,但喝得出來真的是真材實料

主食
▪️紅酒燴荷蘭牛仔肉意大利飯 HK$148

沒想到那麼好吃
牛肉有三大塊,很入味而且肉質都很嫩口juicy
,極力推薦

▪️香煎虎蝦忌廉芝士闊條麵 HK$138

小吃
▪️香烤自家製蟹餅 HK$90

飲品

▪️蜜桃石榴香橙梳打 (左
▪️香橙菠蘿梳打 (特飲) HK$53
不會太甜,味道適中,很清爽解渴,兩種都不錯

甜品
▪️法式焦糖燉蛋 HK$40

份量也不少,味道恰好,他們做的燉蛋很滑溜,我喜歡這種質感的

▪️紅絲絨蛋糕 HK$48

總括:
食物賣相味道都不錯
環境寬敞舒適
餐廳的裝潢給人感覺也是簡樸整齊衞生

服務周到,上菜也算快
2021-12-23 515 瀏覽
其中一間比較簡約風嘅西餐廳,舖頭外觀平平無奇,但係食落味道質素好。當日兩人去食中午,被安排坐窗邊位,佢係落地大玻璃,非常透光,餐廳內裏空曠,完全唔會有擠迫嘅感覺。佢係網上點餐,叫咗兩個set lunch,辣肉丸扁意粉同埋漢堡包薯條。價錢略貴,份量比較少,但係味道可以。

2021-03-21
2021-12-20 295 瀏覽
Marka House 地址:  荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖食西餐唔一定越貴越好,有時候性價比高更值得回味品嚐, @markahouse.hk  成間野以雲石為主💕💕感覺好有格調,咁啱今日同朋友路過就決定光臨。脆香魚柳全日早餐 🐟 $85一來到就覺得賣相好吸引,大大隻厚肉大啡茹烤得岩岩好,軟嫩得來又勁多汁,而且有陣陣燻香味。魚柳保持一貫水準,炸粉用得岩岩好,鬆軟白滑嘅魚肉味道保留在炸皮,真係大大塊得來外脆肉嫩。黑松露炒蛋非常滑,有軟綿綿嘅感覺,調味以鹽味為主,再配上黑松露嘅香氣,簡直是一大滿足🤤。#nicefoodie荃灣
Marka House
地址:  荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖

脆香魚柳全日早餐 🐟 $85

#nicefoodie荃灣
2021-12-08 565 瀏覽
依間餐廳裝潢簡單精緻,玻璃屋既設計,好開揚,樓底都好高。。入到去坐好舒服,最啱慢慢食野談下天😍😍望出去既景都不錯,唔會有壓迫感!!好彩我地感啱食既時間唔太多人,唔洗等位直接入😇。。平時經過,大排長龍@@Order左兩樣野,分別係burger 餐啦同埋忌廉雞肉意大利飯!!意大利飯食落去好creamy, d飯咬落去適中,唔會太生太硬,而d雞好嫩滑, yummy🤤🤤而burger就遜色左d, 無咩汁,單純依靠生鮮食材combines 埋一起,食落去就一般,唔係特別🤩叮一聲的感覺

2021-12-01
2021-11-20 735 瀏覽
同幾個朋友食飯傾偈,呢間餐廳都幾好坐,唔會好嘈,啲嘢食都幾好。見到自製蟹餅當然要叫嚟試下,食到一絲絲蟹肉,唔錯。紅酒牛筋肉意大利飯幾creamy,帶子蕃茄意大利麵賣相唔錯,帶子煎得嫩口,加個黑松露薯條就最方便一路傾一路食。

見到自製蟹餅當然要叫嚟試下,食到一絲絲蟹肉,唔錯。

這餐廳未可說有華麗裝潢,但夠簡潔、光猛、乾淨,樓底高,感覺舒服。這“火腿柚子醋沙律”,柚子醋的味道調得好,感覺清新,撈得均勻,加上一點點橄欖油,沙律菜帶點光澤,賣相吸引,難得的是那條火腿,上菜前起碼捲了一下才放下去,認真!“自家手製香烤蟹餅”,雖然的色,但賣相精緻,全蟹肉,沒什麼粉,脆、香,出色。“法式蠔湯”,咁大個仔也才第一次喝老外蠔湯,閩粵蠔豉香味濃郁,湯打得夠溶, 𥚃面有隻蠔仔,賣相不錯,加少許鹽及黑椒,正!但 ...欠一個新鮮、熱辣辣的麵包!“澳洲M5和牛西冷+比利時薯條”,牛扒5成熟,肉底還帶些少血水,煎的火喉控制得好,外脆內嫩,不沾塗料也夠味,最驚喜是那兩杯醬汁,其中一杯好明顯是茄汁,完全不是我杯茶,另一杯完全看不出是什麽,呷一口,原來是牛腩湯汁,味道濃郁,沾薯條一流,一絕。

2021-10-22
2021-10-28 694 瀏覽
這家餐廳很開陽,周圍都被玻璃包圍着,透視感很高,設計簡單而優雅。今次來到吃午餐,人流不少。芝士烤雞全日早餐首先賣相顏色非常出色,多種配菜組合而成。先講主角雞,烤得很香,芝士烤時間剛剛好,雞肉留有一點肉汁,菇炒得很香有一點酒味,蘆筍煙肉卷也很香口,煙肉未很出,炒蛋亦炒得很滑,只是有一點散的感覺,菜新鮮,總括而言感覺清新,一碟裏面可以品嚐不同的味道忌廉芝士雞肉意大利飯這個不過不失,意大利飯的口感很適中,沒有生的感覺,煮得很好,但忌廉汁有一點過多南瓜忌廉湯這個湯的濃度調校得很好,不會太稀也不太結,質地滑身沒有一嚿嚿,南瓜味濃,

今次來到吃午餐,人流不少。

忌廉芝士雞肉意大利飯
忌廉雞肉意大利飯

南瓜忌廉湯
南瓜湯

南瓜湯
2021-10-23 519 瀏覽
我很多次沒有進去吃,今天找機會試一下.三個人點了三個午餐然後再另外點了一個小食,份量沒有特別多啦如果說是吃很多東西的人可能會不夠, 不過我這邊還好三個人分來吃可以吃到都不同的東西. 加$15 跟餐點的餐湯或沙拉品質都不錯,蟹肉餅小小的一顆很好吃. 不過六粒仔收90$ 加一之後即$100 有點超貴喔義大利粉跟義大利飯口感比較硬一點,量係細份嘅,偏貴,如果說想要吃軟一點的話可能要先跟他說唷。特別提一下那個環境很舒服,桌子跟桌子之間空間很多,不錯👍🏻. 不過點餐的話要上網訂,餐牌都沒有照片可以看,有點不方便, 要看一下open rice 參考囉~ 基本冇乜service, 三人食左$520 有D貴.
我很多次沒有進去吃,今天找機會試一下.

蟹肉餅小小的一顆很好吃
. 不過六粒仔收90$ 加一之後即$100 有點超貴喔

2021-10-23
2021-10-09 686 瀏覽
昨天橫風橫雨,因為荃灣有天橋連接,所以和朋友一行4人照樣來到這裡晚飯,這商場人流依然很多,我們預先卜左位,就唔洗擔心啦。用QR code落單,非常方便,由於枱比較細,我地擔心廚房會一次過出菜,所以分開左2次點菜,職員應該好驚訝我地食咁少,同我地重覆左兩次黎對單,而第二次落單就對都冇對😂。不過上菜都好有次序,非常好,先來蟹餅,蟹餅非常高質,炸得香脆熱辣辣,蟹肉有鮮甜味,食左2件其實都唔太夠🤭之後黑松露雞肉意粉,黑松露味適中,最欣賞意粉的creamy,非常美味。澳洲M5西冷,有兩位朋友在爭論5成和7成之間,最後都是點了7成,還好,塊牛半身靚,7成都非常嫩滑,中間帶有少少粉紅色,而且充滿牛味又juicy。正!跟住係燒春雞,分量啱啱好4個人食,春雞燒得好香,雞肉都滑身,不過可能頭三個太好味,呢個覺得正正常常。牛肉意大利飯,呢個麻麻地,個飯唔錯,但牛肉太多筋,有個朋友直頭食唔到。總括黎講呢度食物都唔差,都有興趣再黎的。

總括黎講呢度食物都唔差,都有興趣再黎的。
2021-10-08
2021-10-01 496 瀏覽
呢間餐廳已經黎食第二次,我好鐘意佢個環境,透明玻璃同埋雲石枱,裝修簡潔。Book左7:00,但早到左15分鐘到,侍應都好好人俾我哋入去坐。好鐘意食佢既香烤自家製蟹餅,入口好香口,仲會見到一絲絲蟹肉。黑松露野菌牛肝菌意粉,好香黑松露味,個醬包住d意粉岩岩好,唔會好稀。澳洲和牛西冷扒,叫左7成熟,冇咩筋位,幾好。法式烤雞,隻雞好入味,好多香草材料,除左個雞胸位,其他部位都好滑。有d可惜,只可以配搭薯條,冇蔬菜選擇。

澳洲和牛西冷扒,叫左7成熟,冇咩筋位,幾好。

有d可惜,只可以配搭薯條,冇蔬菜選擇。
  • 香烤自家手製蟹餅
2021-09-29 338 瀏覽
📍 荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖1)Ham肉salad,前菜沙律冇乜特別。2)西蘭花湯,正常一個湯3)自製手掣香烤蝦餅,味道好出色一淡淡蟹肉,蟹肉好有線甜嘅味道。4)香煎虎蝦忌廉芝士闊條麵,芝士味好濃厚,煎蝦香口5) 法式紅酒牛筋肉意大利飯,出乎意料之外,個飯煮得好好食,芝士味部門成個飯,CP值好高🤣🤣🤣環境喺商場裏面一定舒服,不過有啲趕客走有啲唔開心,我都知趕住收工好緊要🙏🏻🙏🏻我都會推介CP值好高。
📍 荃灣大河道98號如心廣場二期1樓119號舖

Soup