2024-01-30 552 瀏覽
同朋友嚟花墟買年花,逛完就去附近搵間餐廳食晏。路經太子道西,見到有間「Lost in Thai」,門面以薄荷綠為主調,加上一些綠色植物襯托,環境清新優雅,感覺悠閒舒適,今日就一於喺呢度開餐。餐廳午市有套餐供應,定價由 $62 起,共有 17 款可供選擇,包主食、餐湯及熱飲,另外亦可以額外付費追加小食。點咗👇泰式蝦球炒飯 ($70)  蝦球大大隻,肉質結實爽彈,入口啖啖蝦鮮。米飯炒得好有鑊氣,粒粒分明,乾身又唔油膩,色香味俱佳!泰式濕炒牛河 ($78)  牛肉大大片,分量十足,肉質嫩滑;河粉炒得啱啱好,調味合宜,多汁得嚟又唔會過鹹,配上紅蘿蔔、菇菌和芥蘭,味道相當出色。朋友想食炸物,加咗客泰式拼盤拼盤 ($138),有炸春卷、炸雞卷、炸蝦餅和炸魚餅;春卷炸至金黃鬆脆、蝦餅蝦味濃郁,而魚餅亦彈牙有口感,啱晒開心 share。一場嚟到,食埋甜品先走,點咗芒果糯米飯 ($52) 同 椰青大菜糕 ($28),芒果甜美多汁、糯米飯軟熟煙韌,配上椰汁,香濃味美。大菜糕甜度適中,有椰青清香。飲品揀咗熊啤啤冰泰式奶茶 (+$20),浸浴熊仔,賣相超可愛,入口香濃順滑,打卡一流。另一杯泰式龍眼冰 (+$1
同朋友嚟花墟買年花,逛完就去附近搵間餐廳食晏。
飲品揀咗熊啤啤冰泰式奶茶 (+$20),浸浴熊仔,賣相超可愛,入口香濃順滑,打卡一流。另一杯泰式龍眼冰 (+$12),味道亦唔錯,龍眼肉大大粒,香甜潤喉👍🏻
2024-01-08 553 瀏覽
Lost in Thai 餐廳裝潢有別其他泰菜館,主色調用上草綠色,小清新refresh feel 極強烈,可以暫時放低工作好好享受美食😎👍🏻餐廳都會一路播住泰文歌,雖然聽唔明但係都幾特別🤭🤭椰汁虎蝦湯食泰菜除咗冬蔭功湯之外,椰汁🥥海鮮湯都係另一特色菜,奶白色嘅椰汁湯奶香撲鼻,加入大虎蝦、蕃茄🍅、菇菌類、香茅、泰式香料等煮成,不嗜辣嘅朋友們大推❤️沙嗲串 (豬、牛、雞)一客有6串,豬、牛、雞串燒各有兩串,最愛雞肉串,肉質嫩滑Juicy,肉邊帶少少焦脆好香口,記得要沾上花生🥜味濃嘅沙嗲醬😋😋泰式菠蘿🍍柚子蝦沙律份量十足,新鮮大蝦球、菠蘿粒、柚子肉、新鮮蔬菜,再加上炸蒜粒,拌上泰式開胃酸辣醬,作為前菜醒胃💯💯泰式酥炸香料鱸魚🐟一開始俾佢份量嚇親,整條鱸魚🐟已拆肉,切成一粒粒魚肉,再經過油炸及拌上泰式甜酸醬😊😋一口一粒食唔停口🤭擺盤係連原條起肉嘅鱸魚一齊上菜,新鮮魚起肉亦無偷工減料👍🏻👍🏻芒果🥭糯米飯即叫即整,椰汁糯米飯仲係熱辣辣㗎,煙煙韌韌軟綿綿咁,另備有椰奶可自行添加,食泰菜必食甜品之一😎泰式奶茶加熊啤啤泰式奶茶一向都係偏甜,但Lost in Thai 嘅奶茶好特別咁加咗紅茶熊熊冰🐻,比例

椰汁虎蝦湯

沙嗲串 (豬、牛、雞)

泰式菠蘿🍍柚子蝦沙律

泰式酥炸香料鱸魚🐟

芒果🥭糯米飯

泰式奶茶加熊啤啤
泰式奶茶一向都係偏甜,但Lost in Thai 嘅奶茶好特別咁加咗紅茶熊熊冰🐻,比例調配剛好唔會太甜,熊啤啤冰睇得又飲得,打卡之選
  • 椰汁虎蝦湯
  • 芒果糯米飯
2023-12-18 464 瀏覽
🍴泰式豬龍骨湯豬骨配埋辣椒 洋葱 香草 菇整成 好香豬骨味既湯 唔錯🍴沙嗲串燒。豬牛雞🐷🐥🐮沙嗲汁花生味香濃 豬肉彈牙, 雞肉肥美。牛肉都幾香同有口感🍴泰式鳳爪沙律🐥鳳爪夠香辣彈牙爽口 有 d辣洋葱同生菜 好惹味 🍴特式炒咖喱軟殼蟹 配印度薄餅🍕薄餅好香 帶 d煙 un咖喱好香甜 有洋葱 青豆 紅椒等等 軟殼蟹炸得好香脆。大大隻足料 正🍴芒果糯米飯🥭芒果新鮮 配椰奶同彈牙既糯米飯 正 🍴泰式奶茶配熊啤啤水用紅茶雪到變熊仔既冰 得意得黎越飲越濃 拉茶 茶味香濃 正#芒果 #糯米飯 #泰式奶茶 #咖喱 #薄餅 #軟殼蟹 #鳳爪 #串燒Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~Lost in thai太子太子道西96 至100 號 萬年大廈地下 b鋪~~~~~~~~~~~~
🍴泰式豬龍骨湯
豬骨配埋辣椒 洋葱 香草 菇整成 好香豬骨味既湯 唔錯
🍴沙嗲串燒。豬牛雞🐷🐥🐮
沙嗲汁花生味香濃 豬肉彈牙, 雞肉肥美。牛肉都幾香同有口感
🍴泰式鳳爪沙律🐥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Lost in thai
太子太子道西96 至100 號 萬年大廈地下 b鋪
~~~~~~~~~~~~
2023-12-18
2023-12-11 444 瀏覽
今日路過太子的Lost in Thai,被門面薄荷綠色吸引著我,優雅靜謐~餐廳是由泰國主廚主理,味道夠正中,而且沒有添加味精,也是我選擇這家餐廳的原因~午市套餐共有17款,選擇非常多,而且價格相宜~點了泰式蝦球炒飯$70,賣相精緻,連配菜的兩塊青瓜都砌成了心形,從微小的細節裏就看到廚師的用心。蝦球幾大粒,爽口彈牙,飯是粒粒分明的,顏色金黃之中亦有其他紅、橙、黃、綠色的配菜,令賣相更佳,份量適中,味道亦很不錯~朋友點了泰式燒豬頸肉飯$72,豬頸肉燒得好香好惹味,肉質夠滑,看落平平無奇的白飯都好有飯香~跟餐免費配了消暑清熱冬瓜湯,飲品:椰青跟餐+$28,泰式椰汁冰跟餐+$12,味道正常~一向對泰國菜的印象就是多香料,較重口味,今天嘗試過無味精的泰國菜後有點改觀了,再加上餐廳的環境,裝修簡約清新,綠色植物,藤編吊燈,輕快音樂,感覺非常放鬆,值得推薦!門口設有戶外座位,可帶同愛竉一同享受美食。

優雅靜謐~

午市套餐共有17款,

選擇非常多,而且價格相宜~

點了泰式蝦球炒飯$70,
泰式蝦球炒飯

朋友點了泰式燒豬頸肉飯$72,
泰式燒豬頸肉飯

跟餐免費配了消暑清熱冬瓜湯,

飲品:椰青跟餐+$28,
椰青

泰式椰汁冰跟餐+$12,
椰汁冰

味道正常~

藤編吊燈,

輕快音樂,感覺非常放鬆,值得推薦!
門口設有戶外座位,可帶同愛竉一同享受美食。

2023-12-11
2024-03-28 54 瀏覽
今日約左朋友仔去太子,朋友仔指定要食泰國野,見到宜間門口幾靚就試試佢,泰國菜我淨係得一樣野係指定要食,個個就係🥭🍚芒果糯米飯🤣🤣🤣,雖然分量好少,不過個芒果糯米飯係必食見到廚師推介有脆脆燒肉🐷,我地就叫左個泰式脆脆燒肉炒菜🐖🥬(朋友仔落 order ,餸菜名同價錢我都唔係好清楚,我淨係識食🤣🤣)大蝦柚子沙律🦐🍊宜個好食就好食,不過嫌佢太細碟咖哩雜錦海鮮農夫包🐟🐙🦐佢個咖哩唔係好辣個種,唔知係唔係因為朋友仔叫小辣所以唔辣呢,不過個包頂加分,好脆
大蝦柚子沙律🦐🍊
宜個好食就好食,不過嫌佢太細碟
咖哩雜錦海鮮農夫包🐟🐙🦐
2024-02-01 43 瀏覽
🐽 泰國鳳爪佢哋嘅鳳爪全部都拆曬骨,加上啲泰式酸辣汁,食落特別開胃🐽 泰式豬龍骨湯湯底醇厚,充滿咗豬骨嘅香味,加埋啲泰式香料同青檸汁,真係帶出一種獨特嘅酸辣味,令人食完都忍唔住要再飲一碗🐽 泰式辣炒脆豬腩豬腩炒得香脆,配上辣椒同香茅,辣辣嘅味道真係刺激味蕾,送飯真係一流🐽 沙嗲串燒沙嗲嘅肉質嫩滑,調味又夠香辣,真係一啖接一啖咁食唔停。佢哋嘅烤法都好正,肉燒得剛剛好,外層微微焦香🐽 芒果糯米飯糯米飯口感軟糯,芒果爽甜多汁,再配上椰奶,一種清甜嘅滋味就彈出嚟,好適合作為甜品或者甜品後餐
🐽 泰國鳳爪
佢哋嘅鳳爪全部都拆曬骨,加上啲泰式酸辣汁,食落特別開胃

🐽 泰式豬龍骨湯

🐽 泰式辣炒脆豬腩

🐽 沙嗲串燒

🐽 芒果糯米飯
用餐優惠
試食活動
2024-01-30 45 瀏覽
同朋友去咗旺角嘅一間地道泰國菜餐廳😊.頭盤我揀咗虎蝦冬陰功湯同沙嗲串燒。🍴虎蝦冬陰功湯好香辣,湯底濃郁鮮美,加上新鮮嘅虎蝦,味道好鮮甜。🍴沙嗲串燒有雞肉同豬肉,味道炭燒香口,多汁嫩滑,真係好好味!另外我仲叫咗一份泰式鳳爪沙律,鳳爪肉質腍滑,拌埋泰式醬汁,酸辣開胃.主食方面,我揀咗泰式酥炸香料鱸魚。鱸魚炸得金黃酥脆,魚肉鮮嫩多汁,配上泰式香料,味道香辣,正.🍹飲品我揀咗泰式奶茶配紅啤啤冰,叫咗兩杯。泰式奶茶香濃滑順,加上紅啤啤冰,冰涼解渴,好開胃!仲好cute 添😂😂好細心係熊仔冰都係用茶冰,keep 住茶味👍.最後,我嘅甜品揀咗芒果糯米飯。芒果新鮮,糯米飯軟糯甜香,兩者結合,好滋味!.總括而言,呢間地道泰國菜餐廳係真心想下次再試😊菜式豐富多樣,味道正宗,每一款都好比心機,服務態度好好,如果你鍾意泰國菜同正宗嘅味道,可以帶三五知己試吓
同朋友去咗旺角嘅一間地道泰國菜餐廳😊

頭盤我揀咗虎蝦冬陰功湯同沙嗲串燒。

天氣冷冰冰,今晚收工和老公吃了一餐地道的泰國菜(*ˉ︶ˉ*)真是大滿! 我們點了:泰式鳳爪沙律 $68泰式風味濃濃的無骨鳳爪,啖啖肉配上甜甜酸酸的泰式辣汁,醒神又開胃!虎蝦冬陰功湯 $98份量非常多!湯料非常豐富,內含非常多菇~大大隻虎蝦!看到紅噹噹,立刻食慾大增!酸酸辣辣~非常抵飲!自選沙嗲串6串 $98可以自由選擇豬牛雞~我們選擇了每樣2串!豬肉和雞肉的發揮都非常出色!特別是豬肉,非常飽滿多汁,絕對是喜出望外,連我這個不喜歡吃豬肉的人,都大愛~牛肉則是發揮正常,串燒非常惹味,微焦,特別香口,配上沙嗲醬,非常惹味!🔥 泰式酥炸香料鱸魚 $ 178整條鱸魚拆肉,切成一粒粒魚肉油炸及拌上泰式甜酸醬~風味十足,令人一口接一口,吃過不停!是最近吃過最有特色的一道泰國菜(*ˉ︶ˉ*)印度簿餅$20本來還想多叫一道咖喱,但是整張枱已經放滿了食物,幸好沒有再叫,因為份量真的太足了,完全吃不完!所以用了薄餅來配炸魚,想不到又是另一種口感,相當有層次!青檸蝶豆花特飲 玫瑰花造型,而且漸層的顏色很特別,拍照非常好看!芒果糯米飯 $52即叫即整,糯米飯是熱辣辣的!配上香甜的芒果,濃香的椰汁,真是大滿足!

我們點了:

泰式鳳爪沙律 $68

虎蝦冬陰功湯 $98

自選沙嗲串6串 $98

泰式酥炸香料鱸魚 $ 178

印度簿餅$20

青檸蝶豆花特飲
玫瑰花造型,而且漸層的顏色很特別,拍照非常好看!

芒果糯米飯 $52
2024-01-27 45 瀏覽
系太子買完野去附近搵野食,比呢間小清新風格既餐廳吸引左,起初以為系cafe,原來系泰國菜!意外發現呢間食物水準幾好,而且價錢平過商場啲店舖,絕對要介紹下!炸蝦餅 $68蝦餅正常size,熱食夠香脆,蝦餅彈牙。泰式鳳爪沙律 $68無骨白鳳爪大約有10隻,配菜有洋蔥、西芹、蕃茄等等,用左越式撈檬粉既醬汁,味道酸酸甜甜,夠開胃。泰式豬龍骨湯 $118豬龍骨即系火山骨,同一般見既火山骨差吾多,大約有3-4條大骨,肉就未算好多。呢個湯可以飲哂,湯就偏酸同有香茅味,岩啲鐘意食酸辣野既朋友。冬陰明爐烏頭 $198冬陰湯底完全吾辣,味道酸甜又好香椰汁味,好岩我口味。烏頭都算大條多肉,有個火爐熱住一啖魚肉一啖冬陰功湯非常惹味!蒜蓉包 $28印度薄餅 $20雖然無叫咖哩,但配冬陰公湯同樣好食!泰式奶茶 $35見隔離枱有隻熊仔,問店員之下原來系泰式奶茶,呢粒熊仔冰好可愛!店員話粒熊仔冰都系將茶結成冰,所以溶左都仲好濃奶茶味。另外旁邊仲有一般既冰粒,盡量吾好叫少冰,因為隻熊仔要用適量既冰承托住,如果吾系熊仔就會沉左。芒果糯米飯 $52芒果食落幾香同幾甜,糯米飯夠煙韌,再配埋椰汁,完美畫上句號。

炸蝦餅 $68
蝦餅正常size,熱食夠香脆,蝦餅彈牙。

泰式鳳爪沙律 $68

泰式豬龍骨湯 $118

冬陰明爐烏頭 $198

蒜蓉包 $28
印度薄餅 $20
雖然無叫咖哩,但配冬陰公湯同樣好食!

泰式奶茶 $35

芒果糯米飯 $52

2024-01-25 44 瀏覽
再訪悠閑風泰國菜餐廳,環境舒適,好適合約會🥰 餐廳位置方便,食物好適合打卡🥂 晚市時段滿座,請提早預約🙆🏻‍♀️ 食物款式選擇豐富,質素高 有驚喜☺️💖💖💖食評💖💖💖𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓🥩泰式牛腩清湯(小辣)以牛腩為主角,大大件 肉質軟嫩,搭配泰式調味料和香料,酸酸辣辣 獨特的風味,適合喜歡微辣口味的人品嚐,配上大量菇及香蔥,啖啖滋味🤤👍🏻🥗泰式蝦球柚子沙律(小辣)酸酸的非常開胃!新鮮蝦球和柚子搭配泰式醬料調味。沙律清爽 口感豐富,蝦球的鮮嫩和柚子的酸甜好夾😚𝑭𝒐𝒐𝒅🍗泰式燒雞推薦,賣相好吸引🔥 燒雞外皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩 不會乾柴。配上泰式燒烤醬料,增添了獨特的香氣和口味。風味濃郁,配甜酸醬更好味😋🍜蒜香撈米粉(追加)香蒜味濃👍🏻 配任何食物都合適~🍆椒鹽茄子釀蝦膠大大件又厚身,以茄子和蝦膠為主要成分,搭配椒鹽調味。茄子炸得外酥內軟,蝦膠鮮嫩多汁,椒鹽的香氣和味道令這道菜更加美味🤤 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🥭芒果糯米飯擺盤好精緻🥰 芒果香甜可口,加上軟糯的椰汁飯,好滿足🥰𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🍹泰式椰汁冰✨椰汁味十分香甜濃郁😍😍

💖💖💖食評💖💖💖

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
🥩泰式牛腩清湯(小辣)

🥗泰式蝦球柚子沙律(小辣)

𝑭𝒐𝒐𝒅
🍗泰式燒雞

🍜蒜香撈米粉(追加)
香蒜味濃👍🏻 配任何食物都合適~

🍆椒鹽茄子釀蝦膠

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🥭芒果糯米飯
擺盤好精緻🥰 芒果香甜可口,加上軟糯的椰汁飯,好滿足🥰

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍹泰式椰汁冰✨
椰汁味十分香甜濃郁😍😍
今次呢開餐廳,係太子站附近,地鐵站一出行幾分鐘就到,非常就腳😊。餐廳全晚都客人不斷,仲已經有好多訂座,相信係社區內,應該相當有人氣👍🏻。店面唔算好大,但坐得相當舒服,朋友間聚會,或者家庭飯聚都好適合👍🏻。⭐️椰汁虎蝦湯大大煲湯,椰汁味濃郁,酸酸地,好開胃。湯入面仲有好多菇同菜,有兩隻好大嘅蝦,餐前飲一碗,又暖又開胃🥰。⭐️沙嗲串 - 豬牛雞沙嗲汁幾惹味,最出色係個豬肉,好有肉味,肉質嫩滑多汁👍🏻。⭐️泰式菠蘿柚子沙律原來沙律入邊有兩三隻大蝦🥰,柚子加菠蘿又唔會好酸,反而酸酸甜甜咁,食咗濃味嘅嘢,食返呢個沙律,清清口腔都幾好😬。⭐️香葉炒泰式脆腩肉呢道菜就有啲辣辣地,帶啲蒜頭同椒鹽嘅味道,脆腩皮既部分炸得好香口,不過個肉如果再厚身啲同肥啲,成個口感會再juicy啲同嫩滑啲。⭐️泰式奶茶(有熊bear bear🥰)用咗太泰式嘅銀色器皿,裝住嘅泰式奶茶,淨係個樣都好有風味,再加上有隻熊啤啤,賣相好得意。味道都好好,有泰式奶茶嘅茶香,甜度都啱啱好,食咗辣嘢,飲返個泰式奶茶解下辣,就最啱啦❤️。
⭐️椰汁虎蝦湯
⭐️沙嗲串 - 豬牛雞
沙嗲汁幾惹味,最出色係個豬肉,好有肉味,肉質嫩滑多汁👍🏻。
⭐️泰式菠蘿柚子沙律
⭐️香葉炒泰式脆腩肉
⭐️泰式奶茶(有熊bear bear🥰)
今次我地去左呢間係太子既泰國菜餐廳,佢門口比我既感覺好似cafe,幾年輕優雅文青既感覺,地點係地鐵站隔離夠曬方便🤓蝦球柚子菠蘿沙律($82)呢個沙律夠曬豐富,有好多柚子肉同蝦,裡面仲有菠蘿,成個感覺好fresh,鮮蝦又爽口,加埋少量酸辣汁,夠曬開胃👍🏻虎蝦冬陰功湯($98)呢個湯成個窩咁大,份量認真多,湯料仲有好多菇,同埋蝦,酸辣度適中,呢個好抵飲,我覺得必點之選🤩自選沙嗲串6串($98)呢個沙嗲串可以自由選擇豬牛雞,我地就揀左每樣2串,d串燒好香好惹味,淋上沙嗲醬就仲正🔥泰式燒雞半隻($138)隻雞雖然係半隻,但係都好大份,雞肉唔會燒到乾曬,仲keep到有肉汁,再點下泰式辣醬岩岩好🥳印度簿餅($20)雖然簿餅配咖哩係絕配,但係我又想食簿餅又唔想叫咖哩,用黎夾烤雞食有另一番風味,呢個食法食都好食😆凍泰式奶茶($32)加啤啤冰(+3)呢杯奶茶係打卡之選,奶茶好滑,隻熊仔都係奶茶味既冰黎,溶左都唔怕會溝淡杯奶茶🐻芒果糯米飯($52)芒果幾甜同新鮮,椰汁又夠香味,食埋呢個甜品好飽了😛呢間餐廳又有cafe feel,又有得食正餐既泰菜,有曬休閒同埋晚飯既元素,由沙律到甜品既質素都唔錯🥰

蝦球柚子菠蘿沙律($82)

虎蝦冬陰功湯($98)

自選沙嗲串6串($98)

泰式燒雞半隻($138)

印度簿餅($20)

凍泰式奶茶($32)加啤啤冰(+3)

芒果糯米飯($52)
芒果幾甜同新鮮,椰汁又夠香味,食埋呢個甜品好飽了😛

2024-01-11
呢間喺太子嘅泰國菜唔係好起眼,細細間~睇完Menu又覺得價錢唔算好貴,就入咗去試。味道唔錯,而且份量好足!性價比高!▫️虎蝦泰式冬陰功 $88▫️特色軟殼蟹炒咖喱 $168見佢單價唔算貴,所以嗌咗唔同嘅嘢食。冬陰功味道好濃郁,仲有兩隻大虎蝦喺入邊😳夠辣又夠酸!軟殼蟹炒咖喱份量超多!!啲軟殼蟹係原隻分開上,唔會浸落啲咖喱浸冧咗,食落非常香脆!黃咖喱太邪惡,再嗌多個薄餅點嚟食。▫️炸蝦餅 $62▫️泰式鳳爪沙律 $68▫️芒果糯米飯 $52蝦餅大大嚿有新鮮熱辣幾推介。食得最後一定要嗌多個芒果糯米飯先得!啲芒果勁甜,糯米飯又夠熱辣辣,好食。

▫️虎蝦泰式冬陰功 $88
▫️特色軟殼蟹炒咖喱 $168

▫️炸蝦餅 $62
▫️泰式鳳爪沙律 $68
▫️芒果糯米飯 $52

2024-01-22 37 瀏覽
今晚落咗太子搵嘢食,原來在太子道西附近有間泰菜 - 《Lost in Thai》平日晚上都幾多人食,坐滿大約八成人,於是便入去試吓!餐廳採用柔和及淺綠色裝飾,感覺舒服自然,餐廳由泰國主廚主理,食物沒有添加任何味精🥰❗️食物質素水準高,價錢合理👍🏻🔸虎蝦冬陰功湯(小辣)🌶️一大窩冬陰功湯,份量頗多,兩個人都未必飲得晒,湯底鮮甜香濃,大蝦🍤彈牙,仲有好多草菇👍🏻🔸泰式大蝦🍤柚子沙律🥗柚子新鮮爽甜,咬落多汁,配上大大隻鮮蝦,及泰式沙律醬,味道酸酸甜甜,開胃前菜🔸沙嗲串燒🍡(6串)包括有2串豬肉、2串牛肉及2串雞肉,肉類烤得焦香,配上特製沙嗲醬,好惹味🔸Lost in Thai 特色炒咖喱軟殼蟹🦀份量一啲都唔少,有兩大隻軟殼蟹,炸得香脆,咖喱配料包括洋蔥🧅及三色椒,味道唔辣,不過香料味好香,有少少椰汁味,令人食唔停口!咖喱醬再配上印度薄餅一齊食更加滿足!🔸泰式奶茶配熊啤啤冰🧸打卡飲品,香濃泰式奶茶,配上可愛熊啤啤🧸形狀冰塊🧊🔸龍眼冰 清甜龍眼肉,夠解渴又潤喉

🔸虎蝦冬陰功湯(小辣)🌶️

🔸泰式大蝦🍤柚子沙律🥗

🔸沙嗲串燒🍡(6串)

🔸Lost in Thai 特色炒咖喱軟殼蟹🦀

🔸泰式奶茶配熊啤啤冰🧸
打卡飲品,香濃泰式奶茶,配上可愛熊啤啤🧸形狀冰塊🧊

🔸龍眼冰
清甜龍眼肉,夠解渴又潤喉

2024-01-16
2024-01-22 33 瀏覽
朋友很喜歡吃泰國菜,今晚我哋叫咗呢啲:1)泰式豬龍骨湯(火山骨)呢個湯有泰式嘅辣,用咗辣椒、蘑菇、秀珍菇煮出嚟嘅一個豬骨湯,個湯好有肉嘅甜味,而且有泰式嘅辣,有種香料香葉味嘅辣,好特色地道2)沙嗲串燒6串(豬、牛、雞各兩串)配咗一個食得出似係自家調制嘅沙嗲汁,好香花生味嘅沙嗲醬,點起嚟特別惹味,所以食串燒一定要點既醬。豬牛雞肉都唔韌,肉質鬆軟,好好食。3)泰式鳳爪沙律有西芹、紫洋蔥、番茄仔、蔥,配上主角無骨既白鳳爪,食嘅時候一啖啖肉,而且撈埋泰式沙律特有嘅甜酸辣汁,好醒胃。4)Lost in Thai特色炒咖喱主菜我哋揀咗呢間鋪頭出名嘅特色炒咖喱,我哋揀咗虎蝦配印度薄餅。咖喱上碟嘅時候系比平時喺其他餐廳的咖喱汁來得稠一些,仲有啲雜菜喺入面添,個汁嘅濃度攞嚟點印度薄餅就最完美,完全掛曬汁。虎蝦有三隻,唔會太大,所以食嘅時候一啲都唔論盡,而且條虎蝦開咗邊,所以好容易剝殼。5)飲品我哋揀咗兩杯平時比較少叫嘅蝶豆花梳打特飲,一杯系菠蘿梳打特飲,一杯系青檸梳打特飲。呢兩杯嘢飲嚟到嘅時候已經好靚,特別系啲顏色好靚,有漸層色,粒冰應該係用左蝶豆花整成嘅藍色玫瑰花冰粒,飲到成杯差唔多冇曬嘅時候呢朵玫瑰
朋友很喜歡吃泰國菜,今晚我哋叫咗呢啲:

1)泰式豬龍骨湯(火山骨)

2)沙嗲串燒6串(豬、牛、雞各兩串)

3)泰式鳳爪沙律

4)Lost in Thai特色炒咖喱

5)飲品我哋揀咗兩杯平時比較少叫嘅蝶豆花梳打特飲,一杯系菠蘿梳打特飲,一杯系青檸梳打特飲。呢兩杯嘢飲嚟到嘅時候已經好靚,特別系啲顏色好靚,有漸層色,粒冰應該係用左蝶豆花整成嘅藍色玫瑰花冰粒,飲到成杯差唔多冇曬嘅時候呢朵玫瑰花冰形態仲喺度,未完全溶曬,仲係好靚㗎,攞嚟打卡啱曬!味道都唔錯,甜度攞嚟解辣啱啱好!

今晚都好full ,如果冇預約真係食唔到,我地好彩有預約咋!
泰式蝶豆花梳打特飲(青檸/菠蘿)
泰式無骨鳳爪沙律
泰式豬龍骨(火山骨)湯
豬龍骨
Lost  in  Thai特色炒咖喱(虎蝦)配印度薄餅
沙嗲串燒6串(豬、牛、鷄各2串)
2024-01-18
泰式蝶豆花梳打特飲(青檸/菠蘿)
泰式無骨鳳爪沙律
泰式豬龍骨(火山骨)湯
豬龍骨
Lost  in  Thai特色炒咖喱(虎蝦)配印度薄餅
沙嗲串燒6串(豬、牛、鷄各2串)