2024-01-22 37 瀏覽
朋友很喜歡吃泰國菜,今晚我哋叫咗呢啲:1)泰式豬龍骨湯(火山骨)呢個湯有泰式嘅辣,用咗辣椒、蘑菇、秀珍菇煮出嚟嘅一個豬骨湯,個湯好有肉嘅甜味,而且有泰式嘅辣,有種香料香葉味嘅辣,好特色地道2)沙嗲串燒6串(豬、牛、雞各兩串)配咗一個食得出似係自家調制嘅沙嗲汁,好香花生味嘅沙嗲醬,點起嚟特別惹味,所以食串燒一定要點既醬。豬牛雞肉都唔韌,肉質鬆軟,好好食。3)泰式鳳爪沙律有西芹、紫洋蔥、番茄仔、蔥,配上主角無骨既白鳳爪,食嘅時候一啖啖肉,而且撈埋泰式沙律特有嘅甜酸辣汁,好醒胃。4)Lost in Thai特色炒咖喱主菜我哋揀咗呢間鋪頭出名嘅特色炒咖喱,我哋揀咗虎蝦配印度薄餅。咖喱上碟嘅時候系比平時喺其他餐廳的咖喱汁來得稠一些,仲有啲雜菜喺入面添,個汁嘅濃度攞嚟點印度薄餅就最完美,完全掛曬汁。虎蝦有三隻,唔會太大,所以食嘅時候一啲都唔論盡,而且條虎蝦開咗邊,所以好容易剝殼。5)飲品我哋揀咗兩杯平時比較少叫嘅蝶豆花梳打特飲,一杯系菠蘿梳打特飲,一杯系青檸梳打特飲。呢兩杯嘢飲嚟到嘅時候已經好靚,特別系啲顏色好靚,有漸層色,粒冰應該係用左蝶豆花整成嘅藍色玫瑰花冰粒,飲到成杯差唔多冇曬嘅時候呢朵玫瑰
朋友很喜歡吃泰國菜,今晚我哋叫咗呢啲:

1)泰式豬龍骨湯(火山骨)

2)沙嗲串燒6串(豬、牛、雞各兩串)

3)泰式鳳爪沙律

4)Lost in Thai特色炒咖喱

5)飲品我哋揀咗兩杯平時比較少叫嘅蝶豆花梳打特飲,一杯系菠蘿梳打特飲,一杯系青檸梳打特飲。呢兩杯嘢飲嚟到嘅時候已經好靚,特別系啲顏色好靚,有漸層色,粒冰應該係用左蝶豆花整成嘅藍色玫瑰花冰粒,飲到成杯差唔多冇曬嘅時候呢朵玫瑰花冰形態仲喺度,未完全溶曬,仲係好靚㗎,攞嚟打卡啱曬!味道都唔錯,甜度攞嚟解辣啱啱好!

今晚都好full ,如果冇預約真係食唔到,我地好彩有預約咋!
泰式蝶豆花梳打特飲(青檸/菠蘿)
泰式無骨鳳爪沙律
泰式豬龍骨(火山骨)湯
豬龍骨
Lost  in  Thai特色炒咖喱(虎蝦)配印度薄餅
沙嗲串燒6串(豬、牛、鷄各2串)
2024-01-18
泰式蝶豆花梳打特飲(青檸/菠蘿)
泰式無骨鳳爪沙律
泰式豬龍骨(火山骨)湯
豬龍骨
Lost  in  Thai特色炒咖喱(虎蝦)配印度薄餅
沙嗲串燒6串(豬、牛、鷄各2串)