🍰🍽️☕️層次分明,好睇又好食嘅蛋糕咁啱行過見到做緊買一送一,咁抵梗係要買嚟試啦😆紙袋要加兩蚊☑️台灣大甲香芋布甸蛋糕 -$58☑️黑芝麻麻糬蛋糕-$58呢兩款都係含麵質嘅蛋糕,層次分明,忌廉唔會好流質,而蛋糕好軟熟,夾埋一齊好好食😋芝麻麻糬分別頂上有日本丹波蜜餞黑豆,下面幾層係九鬼黑芝麻忌廉、麻糬+黑芝麻忌廉、竹炭海綿蛋糕,整體芝麻味好香濃。而香芋布甸蛋糕面頭有紫薯麻糬,配上台灣大甲香芋忌廉,滑滑哋好似食緊芋泥咁,而海綿蛋糕係原味嘅,充滿蛋香,中間仲夾左一層薄薄的椰子布甸,散發著淡淡的椰子清香,好夾好味😋
🍰🍽️☕️
層次分明,好睇又好食嘅蛋糕

咁啱行過見到做緊買一送一,咁抵梗係要買嚟試啦😆紙袋要加兩蚊

☑️台灣大甲香芋布甸蛋糕 -$58
☑️黑芝麻麻糬蛋糕-$58
黑芝麻麻糬蛋糕

台灣大甲香芋布甸蛋糕

5天前
黑芝麻麻糬蛋糕
台灣大甲香芋布甸蛋糕
2024-02-28 341 瀏覽
今晚約了舊同事團拜晚餐,見時間尚早,便入去吃 cake set hea hea😄 ~草莓西瓜蛋糕+Flat White😋 😄之前囡囡曾送這款草莓西瓜蛋糕同我慶祝生日,心想西瓜硬硬的,如何做餡料,真奇怪😅,第一口吃下時,卻又有份清新感覺,與一般蛋糕口感截然不同,層次分明,好奇妙的感覺😄有時不可能的,竟然可以變化無限可能🤣不其然今次再點上,配上特濃的Flat White🤞👉西瓜蛋糕的香甜加配上香濃幼滑的咖啡,一絕👐這兒環境舒適,有卡位和高枱,各有所好,年輕男咖啡師也很友善講解,拉花也精美,值得一讚。

~草莓西瓜蛋糕+Flat White😋

有時不可能的,竟然可以變化無限可能🤣

不其然今次再點上,配上特濃的Flat White🤞
👉西瓜蛋糕的香甜加配上香濃幼滑的咖啡,一絕👐

2024-02-11 336 瀏覽
買左蛋糕番公司食買左4件件裝蛋糕同1個細蛋糕新用佢地個 apps原來好多優惠,叫店員幫我睇下可以用咩 coupon, 勁方便,慳左好多。芒果柚子味細蛋糕 $348本能好擔心 d果味好假,or芒果會好酸,點知唔會呀!香甜又清香,仲唔會好漏。海綿部分都好鬆軟,食落好 fresh, 勁推介!蛋糕仲可以即時寫字,岩哂 d買唔切蛋糕的人啦!4件 mini cake芋頭同栗子都好食,但略嫌普通,冇乜驚喜水果系蛋糕會好食 d同值得買 d!想試的朋友記得要用 coupon ar!
買左蛋糕番公司食
買左4件件裝蛋糕同1個細蛋糕

芒果柚子味細蛋糕 $348

4件 mini cake
芋頭同栗子都好食,但略嫌普通,冇乜驚喜
水果系蛋糕會好食 d同值得買 d!

想試的朋友記得要用 coupon ar!
2023-11-03 1077 瀏覽
好出名既西瓜蛋糕🍉🍰🎂 有原個訂,仲可以寫生日牌,堂食都有一件件買~ 食過幾次,好出色🥰🥰 唔會太甜,幾清新🤤 仲有afternoon tea set,都不錯!三層都好有誠意~ 無伏既野食,可以一試😛😛
2023-11-02 640 瀏覽
🍊 餐廳名稱:LIFETASTIC Patisserie 🐝 味道:8/10環境:N/A整體分數:8/10/💰人均:$65~100———————————————————相信大家對呢間蛋糕舖絕對陌生,尤其係佢嘅招牌草莓西瓜蛋糕你一定食過,依家可以話總有一間係你附近。嗰日收咗工想食啲甜嘢,專登走去朗豪坊分店度買。班蘭芒果紫米蛋糕 💰68 呢個配搭可以話坊間好少見,三樣看似無關嘅連既野組合埋一齊,帶來有不一樣嘅感覺。班蘭味重,芒果稍為酸咗啲,同埋紫米因為雪凍咗嘅關係都有少少硬。但我覺得整體味道上都屬於中上等級。期間限定香印提子西瓜蛋糕 💰85正如我頭先所講,佢哋嘅西瓜蛋糕非常之出名!今次見到佢出咗個期間限定,忍唔住買黎試吓。不過可能係期間限定加上原材料都貴價嘅關係,所以賣得拎特別貴。但係整體都好味道,由其係面頭個層香印提子加蘆薈既果凍,配埋西瓜既味道清爽,中和左忌廉嘅甜!好食!
味道:8/10
環境:N/A
整體分數:8/10
💰人均:$65~100
———————————————————

班蘭芒果紫米蛋糕 💰68

期間限定香印提子西瓜蛋糕 💰85

2023-10-29 479 瀏覽
每次經過Lifetastic都覺得佢哋啲cake好精美每一層都好清晰又好colorful今次嚟試佢班蘭芒果紫米蛋糕覺得佢呢個combo都幾特別~$68一嚿但都幾細嚿由面頭食落去第一層係芒果啫喱但唔係好soft嗰種 另外仲有啲椰絲🥥第二層係班蘭mousse呢層mousse嘅比較實個班蘭味亦都比較濃再之後就係班蘭海綿蛋糕🍰但本豬就覺得呢層麻麻海綿蛋糕唔太鬆化好實 而且班蘭味唔足跟住就係芒果🥭選材都幾好唔酸嘅但擺得散散地紫糯米個咬口增加咗個層次💜
每次經過Lifetastic都覺得佢哋啲cake好精美
每一層都好清晰又好colorful
今次嚟試佢班蘭芒果紫米蛋糕
覺得佢呢個combo都幾特別~

$68一嚿但都幾細嚿
紫糯米個咬口增加咗個層次💜

2023-10-29
下午茶
2023-08-28 893 瀏覽
上星期六同朋友食完壽司之後,去咗The One 嘅Lifetastic 繼續食加girls talk😃我哋叫咗 招牌草莓蛋糕🍓芒果西瓜蛋糕🥭飲品簡咗芒果熱情果梳打🍹及 熱柚子紅茶☕️呢間蛋糕嘅蛋糕以售賣層次蛋糕為主,頂層係水果果凍,第二層同最底層係杏仁餅底(無麩質) 中間夾雜住玫瑰味忌廉,尾二層為西瓜🍉😍招牌草莓蛋糕🍓整個蛋糕口味非常清新,士多啤梨用料充足,蛋糕適合一次過切出所有層數出黎品嘗,會食到士多啤梨同西瓜味道嘅混合,蛋糕只用少許cream,非常清楚又健康💪🏻芒果西瓜蛋糕🥭蛋糕店選用咗較甜嘅芒果,以防太酸嘅芒果搶去西瓜陣陣清淡甜味👍🏻用料充足,蛋糕適合一次過切出所有層數出黎品嘗,會食到芒果手同西瓜味道嘅混合,蛋糕只用少許cream,就好似食緊芒果盛宴嘅感覺✨芒果熱情果梳打🍹蛋糕店使用咗新鮮芒果熱情果醬混合梳打水,口味清新,唔會太甜,令人飲完一啖又會想再飲😋熱柚子紅茶☕️以一大壺紅茶送上,我哋可以按自己需要份斟出黎,令到茶唔會咁快就凍,而茶量很多,非常適合一路girls talk一路慢慢飲

招牌草莓蛋糕🍓

芒果西瓜蛋糕🥭

芒果熱情果梳打🍹

熱柚子紅茶☕️
2023-08-25 766 瀏覽
女朋友慶祝佢搵到新工,book 左間佢喜歡的餐廳慶祝下,佢個人食量不多正所謂「雀仔肚」。hea cafe 係佢最熱誠的事,逢假期就唸頭多多,咖啡也是她的第二生命,愛啡也愛甜品,這大概是大部份女人的特質。Lifetastic由西瓜蛋糕打響名堂,現再下一城向西餐廳進軍。我預早在平台訂坐,超方便!只是準時出席就可以😌看似頗有份量的「黑毛豬腩菠羅串燒」黑毛豬腩和菠羅切得四四方方,十分均等,黑毛豬腩燒得表面微焦香,豬腩的油份也迫了出來,肉質不老,但吃起來一層脂肪的口感,我又不太喜歡;菠蘿方塊又甜又多汁,同時有解膩作用,醬汁甜甜地吾肯定係乜嘢,但味道上和主菜也很夾。炸魚薯條炸魚有兩件,切開時仍有煙冒出,証明是即炸,炸粉相當薄,入口特別香脆,魚肉雪白厚身完全冇雪味;薯條夠粗,拎起特別有質感,有真實的薯仔香味,脆卜卜也𣎴會𠝹損條脷。西瓜蛋糕變奏出N 咁多種layers 蛋糕,她今日指定要吃「黒芝蔴麻薯蛋糕」全因她是100%芝蔴控,佢立即動手分左1/100 啖比我食,我完全地感覺到芝蔴味超香,蛋糕質感好滑,入口即溶,我想吃多一點,被她直接拒絕,好傷心,我決定下次我會去買一件回家獨食!送餐時店員有點亂,感

我預早在平台訂坐,超方便!
只是準時出席就可以😌

看似頗有份量的「黑毛豬腩菠羅串燒」

炸魚薯條

全因她是100%芝蔴控,

送餐時店員有點亂,感覺吾專業
要陪訓一下。
10% service charge
Total 🟰 $353
2023-08-17 438 瀏覽
是日突如期來既假期好日唔放閒日梗係約女神撐枱腳啦🤭點知女神未到又肚餓點知經過呢度見蛋糕好精緻再望望又唔貴啵當時3點鬆咁就入閘啦🤭有位官仔骨骨既靚仔招呼同講解用餐時間~咁就睇餐牌見招牌西瓜草莓蛋糕😛諗都唔洗諗就會一會佢再叫埋最基本泡沫咖啡☕️睇下有冇料到~好快蛋糕先上原來西瓜蛋糕真係有西瓜😂😂我以為係西瓜味果d~食完成件蛋糕好好味唔會得個甜字~鍾意甜既人我諗會嫌佢唔夠甜但我個人就味道剛剛好又唔會好溜食多幾件都仲得🤣再試埋杯啡奶泡夠滑又夠幼身仲嫌奶本身漿口左少少個espresso順喉易入口又夠濃飲完後口腔仲有滿滿咖啡香味整體唔錯~下次可以再戰😛
2023-06-29 961 瀏覽
行行下街落雨,即興去食tea😋哩間蛋糕店想食好耐,見有位坐就叫左兩件蛋糕同一杯野飲☕️(留意堂食限制每人最少要叫一件蛋糕啊)Lifetastic既蛋糕係無麩質,唔怕食完會敏感同岩晒keto既人,感覺食完都無咁大罪惡感😝招牌草莓西瓜蛋糕🍓🍉面頭有玫瑰花瓣同開心果粒,西瓜同草莓粒各有一層,層次口感豐富,味道好清甜芒果柚子蛋糕🥭芒果味濃,唔會太酸同太甜,中間layer有芒果肉同一粒粒既柚子肉,口感幾好下次要再試其他款式🥰
行行下街落雨,即興去食tea😋

招牌草莓西瓜蛋糕🍓🍉

芒果柚子蛋糕🥭

下次要再試其他款式🥰
2023-05-29 997 瀏覽
Lifetastic之前屋企人生日😃🎂🎂買左個lifetastic 西瓜蛋糕返屋企食(*^ω^*)個蛋糕主打健康成份😉😉感覺食完冇咁大罪惡感佢個外觀好吸引人🍇(´▽`)ノ♪💜💜💜🌺🌺有d靚靚紫色花係第一層第二層係浸士多啤梨啫喱🍓🍓🍓跟住係cream同餅底間隔住中間放左一大塊西瓜🍉成個蛋糕好吸睛,用黎打卡一流! (/^▽^)/ 不過對於我黎講呢個蛋糕唔太夠甜(  ̄▽ ̄)σ個人覺得再甜少少會岩我口味🍭🍭同埋個西瓜好多汁,食落d汁會影響左餅底果層既口感呢個位有d disappointed 🥺下次會再試其他蛋糕😺👍❤
Lifetastic

之前屋企人生日😃🎂🎂
買左個lifetastic 西瓜蛋糕返屋企食(*^ω^*)

個蛋糕主打健康成份
😉😉感覺食完冇咁大罪惡感

佢個外觀好吸引人🍇(´▽`)ノ♪💜💜💜
🌺🌺有d靚靚紫色花係第一層
第二層係浸士多啤梨啫喱🍓🍓🍓
跟住係cream同餅底間隔住
中間放左一大塊西瓜🍉
成個蛋糕好吸睛,用黎打卡一流! (/^▽^)/

不過對於我黎講
呢個蛋糕唔太夠甜(  ̄▽ ̄)σ
個人覺得再甜少少會岩我口味🍭🍭

下次會再試其他蛋糕😺👍❤

2023-05-07 900 瀏覽
今次係第一次買佢哋啲蛋糕返屋企食,於是就買咗佢哋最出名嘅草莓西瓜蛋糕,另外由於自己都好鍾意食榴槤,所以都試咗佢哋嘅榴槤芝士蛋糕。首先講一下佢哋最標誌性嘅草莓西瓜蛋糕,成個蛋糕有好多唔同嘅部份組成,包括面頭嘅水果啫喱,中間嘅西瓜,一層好似布甸嘅慕絲,而且仲有啲花香。成個蛋糕係非常之清新,感覺似係食緊水果同埋花香味嘅一個蛋糕,食落肚完全零負擔,真係食多幾個都可以。重點係佢哋蛋糕嗰個嘅價錢來講都真係非常之值得,因為成個蛋糕真係好香好好食,同傳統蛋糕有非常大嘅分別。推介一啲有鍾意打卡同埋食蛋糕,但係又唔想太大負擔,唔係好鍾意一般太多忌廉嘅蛋糕嘅女孩子絕對可以一試!
2023-03-29 873 瀏覽
經過呢間cake shop時 發現咗好特別嘅產品 就係gluten-free cake 🍰 仲有keto cake 🍰 非常適合on diet嘅人士食用 分別叫咗2款蛋糕仔🍰 Keto cocoa layer cheesecake (10/10)雖然用咗代糖 味道同普通蛋糕冇分別 口感鬆軟 充滿着濃郁嘅可可味 每一層layer嘅口感都唔同 幾有驚喜Organic hojicha & banana layer cake (7/10)呢款係凡人蛋糕🍰 啦未道特別 意外地夾!

Keto cocoa layer cheesecake

呢款係凡人蛋糕🍰 啦未道特別 意外地夾!
Keto cocoa layer cheesecake
2023-02-24 971 瀏覽
一直都想試呢間蛋糕今次試左佢最signature 既玫瑰西瓜同埋荔枝西瓜蛋糕玫瑰味好濃郁, 配上清甜西瓜,口感非常好至於荔枝西瓜蛋糕都冇令我失望,荔枝味好甜,果肉都同西瓜蛋糕配搭得好好
一直都想試呢間蛋糕

今次試左佢最signature 既玫瑰西瓜同埋荔枝西瓜蛋糕

玫瑰味好濃郁, 配上清甜西瓜,口感非常好

2023-02-11 1126 瀏覽
跟妹妹即興去食下午茶🫖我哋一直想試呢間西瓜蛋糕🍉但佢個ᴘᴏʀᴛɪᴏɴ都大份 食完ʟᴜɴᴄʜ之後基本上食唔到個sᴇᴛ單點蛋糕又無咁抵! 去咗𝕋𝕙𝕖 𝕆𝕟𝕖的分店~3點幾ᴡᴀʟᴋ ɪɴ 不用等位人均最低消費$150 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · / 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟐𝟖 / ✿ 𝚆𝚊𝚝𝚎𝚛𝚖𝚎𝚕𝚘𝚗 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙲𝚊𝚔𝚎 草莓西瓜蛋糕 ✿ 𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 & 𝙿𝚘𝚖𝚎𝚕𝚘 芒果柚子蛋糕 ✿ 𝙶𝚕𝚞𝚝𝚎𝚗-𝚏𝚛𝚎𝚎 𝙴𝚗𝚐𝚕𝚒𝚜𝚑 𝙼𝚞𝚏𝚏𝚒𝚗𝚜 𝚠/ 𝚑𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚛𝚘𝚜𝚎 𝚜𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚓𝚊𝚖, 𝚖𝚊𝚗𝚐𝚘 & 𝚙𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚓𝚊𝚖, 𝚌𝚘𝚗𝚌𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚝𝚎𝚍 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 無麩質英式鬆餅配自家製玫瑰草莓果醬、芒果&熱情果果醬 、濃縮忌廉 ✿ 𝙶𝚕𝚞𝚝𝚎𝚗-𝚏𝚛𝚎𝚎 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 無麩質三文治 ✿ 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚃𝚎𝚊 伯爵茶 ✿ 𝚁𝚘𝚜𝚎 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚃𝚎𝚊 玫瑰綠茶 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 未食ʟᴜɴᴄʜ去吃這個ᴛᴇᴀ 就好啱了 好多包ʟᴏʟ 兩款蛋糕都很好吃 配上熱茶🍵雖然幫不
跟妹妹即興去食下午茶🫖
我哋一直想試呢間西瓜
蛋糕🍉但佢個ᴘᴏʀᴛɪᴏɴ
都大份 食完ʟᴜɴᴄʜ之後
基本上食唔到個sᴇᴛ
單點蛋糕又無咁抵!

去咗𝕋𝕙𝕖 𝕆𝕟𝕖的分店
~3點幾ᴡᴀʟᴋ ɪɴ 不用等位