foodiegirlhk

foodiegirlhk

我是 foodiegirlhk
訊息
正顯示第 110 篇(共 28 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
每人約$200
MAY 23

今日特意黎黃埔天地試新嘢 黎到餐廳🍴仲未多人 一入就有位 waitress比咗qr code落單 仲有free wifi可以用😌 免得disconnect 落唔到單 我哋總共🟰叫咗4樣嘢 嫩雞肉牛油果雞蛋藜麥花椰飯(生酮)(0/10) 因為加咗藜麥 呢碟菜非生酮友好 最多叫低碳 生酮人士要注意‼️ 一黎到好大蒜味🧄 成碟野應該用咗生蒜 after taste好重。。而且食到一半發現雞肉未熟 waitress話會同廚房了解下 但冇後續.. 香煎刺身帶子明太子忌廉汁意粉 (7/10) 忌廉味好足 估唔到幾好食👍 而且帶子大大粒 ...
APR 23

一入去餐廳覺得好grand 餐桌擺設好整齊 首先會送上麵包 而且燈光較暗 營造出高級感 令人感覺舒適 Mushroom soup 🥣 (10/10) 今日鼻塞都飲到濃濃嘅mushroom 味 物超所值 Dinner set🍽️ 牛扒餐 (10/10) 一黎到係超大份牛扒 肉汁鮮嫩多汁 再配上餐廳🍴特有嘅醬料 令層次更上一層樓 不得不提忌廉薯蓉 香滑鬆軟 濃濃嘅忌廉香 完全係入口即溶 配菜份量亦好多 烤得啱啱好 成碟菜再加上少許香草🌿 提升味道!
精選小食拼盤
精選小食拼盤
Hot  mocha
APR 23

餐廳🍴環境闊落 比人感覺舒適 燈光較暗 營造浪漫氣氛 🌹 首先送咗佐餐小食 麵包外脆內軟 如果比芥末醬會更適合🈴️ 套餐包含嘅洋蔥湯🧅 味道濃郁 精選小食拼盤 (9/10) $218 炸青椒呢個配搭有啲奇怪🤔 轉做炸茄子應該會比較適🈴️ 不得不提烤豬仔髀 肉汁突出 相當入味 炸雞翼外脆內軟 再配上兩款醬選用 非常出色 Hot mocha ☕️ (10/10) $32 意外嘅驚喜收獲 杯mocha嘅拉花好完美 令人唔捨得整走佢♪(*」´□`)」♪.*。+゜ 而且仲附加幾粒棉花糖添
APR 23

經過呢間裝修靚嘅餐廳🍴 就入去食lunch lunch menu比時平同多選擇 1set包餐湯、餐包同salad 不過可能🤔lunch time 繁忙 人手不足 執枱效率有啲慢 餐湯碗🥣好特別 雖然份量唔多 但望落精緻 可以選擇😌mushroom soup🥣 或者daily soup 🥣 今日就係potato soup 湯味濃郁 十分推介! Pizza 🍕 (7/10) 薄皮pizza 食落唔會油膩 芝士份量都算多 但味道一般 青醬雞配菜(5/10) 雞未完全熟 入面仍有紅色 雞肉肉感過韌 可能有啲overcooked
APR 23

Friend介紹嘅韓國🇰🇷炸雞🍗外賣店🥡 店舖裝潢好精緻 有一個細枱仔係出面堂食 類似韓式大排檔 一入去聽到👂店買講韓文 係韓國人🇰🇷開嘅炸雞店🍗 非常正宗 落完單5分鐘就拎得!份量望落比出面多 仲要係無骨 啖啖肉 每一口雞就細啲 食嘅時候都比較方便 醬油炸雞🍗 (10/10) 炸粉少肉多 性價比高 外皮鬆脆 肉質特別鮮嫩 甜辣炸雞🍗 (9/10) 甜而不膩 甜辣醬非常惹味! 芝士條 (9/10) 外脆內軟 如果芝士係拉絲會更有驚喜
APR 23

事先一日book咗婆婆珈啡室☕️ 好好彩仲有位👍 如果係閒日 建議早少少book🤏 一黎到見到原先商店位變做進食區 望落更加闊落 日本🇯🇵昭和風嘅設計 顯得懷舊 今次坐喺窗邊小圓枱 不過枱高度較低 食嘅時候要烏低身 B 豚肉櫻花🌸蝦沾麵麥麵 $128 (9/10) 食物擺盤相當精緻 酸酸甜甜嘅蘿蔔漬好開胃 味增湯恰到好處 沾麵湯汁濃淍🥣 A 紅酒🍷燉牛肉 $158 (8/10) 份量偏少 不過都算飽肚 主菜比較濃味 牛肉帶有酒甜香味 香醇濃郁 送飯一流
士多啤梨奶油
士多啤梨奶油
APR 23

突然想食窩夫就過咗嚟試 所以窩夫都係即叫即整 好有心思 由於即整 所以要預10-15mins 士多啤梨奶油麻糬 $39 (10/10) 一拎上手仲係熱辣辣 口感鬆軟 外層脆身 似croissants 士多啤梨🍓cream唔膩 而且凍凍地 冷熱交替 酸酸甜甜 再加上麻糬 層次豐富 外脆內軟 個人建議麻糬可以再煙靭啲😌 整體黎講 甜度適中 就算怕甜嘅人都十分適合🈴️ 而且好足料 每一啖都爆醬 物超所值 非常滿足 另外仲有鹹食選擇 款式多樣 啱晒每個人嘅口味!
APR 23

灣仔幾出名嘅蛋包飯 貓貓🐱外牆十分可愛 貓奴必愛🐈 lunch time🕰️ 黎到大排長龍 建議要早少少🤏黎排 係排隊嘅時候 staff會比張menu你剔定想食嘅蛋包飯 加快速度 嘢食超快黎到 效率算高 咖哩豬肉x和牛漢堡 (7/10) 味道唔錯👍 肉質軟腍 漢堡非常厚實 絕對冇偷工減料 十分juicy 炒蛋口感順滑 撈飯一流 值得一試 咖哩豬肉x忌廉雞肉 (7/10) 忌廉並非普通白汁 比想像中creamy 非常入味 不過肉汁份量可以再多啲
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
每人約$111
APR 23

見到網上推介 專登黎朝聖 一黎到coffee shop 裝修低調 帶有神秘感 而且人客比較多 需要喺外面留低姓名同電話號碼 available 就會有專人通知 等侯⌛️時間算快 一入到去比想像中闊落 屬於工業風設計 menu會展示當日available 嘅coffee 可以😌親自選擇咖啡豆 Sidama Bensa G1 手沖(8/10) 帶有酸味同果味嘅齋啡 Colombia 🇨🇴 manos juntas micromill 手沖(9/10) 口感豐富 不帶酸味 另外仲order咗焙茶cheesecake 同芝麻豆腐mousse 🍰
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2023-04-08
是次消費
每人約$138 (晚餐)
APR 23

放題有好多款選擇例如雞煲、烤魚等 今次揀咗酸菜魚bb辣 每人$138/位 酸菜魚湯底一般 唔夠酸味 而且花椒非常辣 不過以呢個價錢黎講 可接受 魚片冇想像中彈牙 太過林 另外飲品任拎包括beer 所以價錢幾化算 可以選擇室温温度嘅飲品 選擇多 有清熱嘅烏龍茶 隔離仲有2個自助bar 包括菜款同肉類 有齊一般放題提供嘅款式 包括響鈴、牛肉 總括而言適合🈴️1-2人黎吹水任食 如果多人就有其他更好嘅選擇 價錢低 味道一般 cp 值適中 尤其適合鍾意❤️飲啤酒🍻嘅食客
Top