2023-02-01 917 瀏覽
招牌西瓜蛋糕🥕呂宋芒西瓜蛋糕$85⭐️⭐️⭐️⭐️☆芒果好酸好酸,如果忽略左芒果既酸真係好好食,真係有一塊西瓜係蛋糕度做成一層,感覺好得意好特別!🥕榴槤芝士蛋糕$85⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好香榴槤味,不是假既榴槤味,榴槤蓉cream有2層,每層食得出有一絲絲榴槤,真材實料。🥕紫薯栗子蛋糕$85⭐️⭐️⭐️⭐️☆表面一層紫薯,栗子味好出,中間有層cream都幾滑。🥕柚子朱古力蛋糕$85⭐️⭐️⭐️☆☆好重柚子味,真係好重柚子味,中意食柚子既真係必試!朱古力味亦十分香濃。======詳情======LIFETASTIC Patisserie (The ONE)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L406號舖================#香港美食指南 #hkfoodie #hkfood #hkeat #yummy #相機食先 #吃貨 #吃貨日常 #RR吃貨 #美食 #香港美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #RR尖沙咀 #RR甜品 #甜品控 #蛋糕 #蛋糕控 #紫薯 #朱古力蛋糕 #西瓜 #榴槤蛋糕 #榴槤 #呂宋芒西瓜蛋糕 #榴槤控 #榴槤芝士蛋糕 #紫薯栗子 #柚子朱古力 #西瓜蛋糕 #LIFETASTIC
招牌西瓜蛋糕

🥕呂宋芒西瓜蛋糕$85⭐️⭐️⭐️⭐️☆

呂宋芒西瓜蛋糕

🥕榴槤芝士蛋糕$85⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

榴槤芝士蛋糕

🥕紫薯栗子蛋糕$85⭐️⭐️⭐️⭐️☆
表面一層紫薯,栗子味好出,中間有層cream都幾滑。

紫薯栗子蛋糕

呂宋芒西瓜蛋糕
榴槤芝士蛋糕
紫薯栗子蛋糕
2023-01-07 662 瀏覽
今日食個TEA $98有埋飲品好靚呀同好抵招牌蛋糕草莓西瓜一定要試!味道唔會太甜好清新,cream 係玫瑰忌廉,餅底係杏仁出面都好少見Latte 好飲味道比較濃岩我口味 拉花好靚同埋服務都好好 見今日天氣凍比左杯暖水我
今日食個TEA $98有埋飲品好靚呀
同好抵
招牌蛋糕草莓西瓜一定要試!
Latte 好飲味道比較濃岩我口味 拉花好靚
同埋服務都好好 見今日天氣凍比左杯暖水我
2022-12-10 2115 瀏覽
說起近年比較紅的蛋糕ʟɪғᴇᴛᴀsᴛɪᴄ 理應也有一個席位主打無麩質蛋糕 吃得比較健康招牌西瓜草莓蛋糕外表和味道都很吸引路過店鋪常看到一個個生日蛋糕很精美他們最近推出性價比很高的三重奏蛋糕套餐!ʜᴋᴅ𝟸𝟿𝟾 可以任選三款蛋糕 跟兩杯飲料 / 兩位用的凍水果茶就可以一次嘗到多種款式的蛋糕了 ๑ 芒果西瓜蛋糕๑ 菠蘿芝士蛋糕๑ 無花果紅桑子蛋糕最後一件的草莓西瓜被買走了...選了一樣有西瓜的芒果款 西瓜的香氣跟爽脆口感 每次吃都覺得清新不膩菠蘿芝士蛋糕也很蠻驚艷的 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 有具口感的菠蘿乾中間有糖煮菠蘿跟忌廉芝士 酸酸甜甜又不膩粉嫩外表的無花果紅桑子蛋糕 味道清新𓎾 拿鐵咖啡𓎾 焙茶鮮奶配上兩杯飲品 適合配蛋糕享用解膩想不到拉花也有精品咖啡店的水準呢這個套餐就適合女生們坐下來聊聊八卦順便滿足一下女生愛吃甜品的胃留意套餐只有設堂食的 ʟɪғᴇᴛᴀsᴛɪᴄ 供應像 ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 這間就可以坐在窗邊慢慢享用了
說起近年比較紅的蛋糕
ʟɪғᴇᴛᴀsᴛɪᴄ 理應也有一個席位
主打無麩質蛋糕 吃得比較健康
招牌西瓜草莓蛋糕外表和味道都很吸引
路過店鋪常看到一個個生日蛋糕很精美

他們最近推出性價比很高的三重奏蛋糕套餐!
ʜᴋᴅ𝟸𝟿𝟾 可以任選三款蛋糕
跟兩杯飲料 / 兩位用的凍水果茶
就可以一次嘗到多種款式的蛋糕了

๑ 芒果西瓜蛋糕
๑ 菠蘿芝士蛋糕
๑ 無花果紅桑子蛋糕
最後一件的草莓西瓜被買走了...
選了一樣有西瓜的芒果款

順便滿足一下女生愛吃甜品的胃
留意套餐只有設堂食的 ʟɪғᴇᴛᴀsᴛɪᴄ 供應
像 ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 這間就可以坐在窗邊慢慢享用了
2022-12-09 660 瀏覽
真心覺得應該冇乜人會唔識呢個蛋糕 無論係賣相定係味道 都會俾人一種wow嘅感覺 士多啤梨 玫瑰 西瓜嘅組合同顏色 好粉紅好少女心呀😍 女仔一定會鐘意特別要提嘅係佢西瓜嗰一層簡直係係煥然一新 西瓜又juicy又fresh 增添左成個蛋糕既濕潤感 呢個蛋糕嘅cream唔會好甜 襯返成個蛋糕清新嘅感覺而佢嘅杏仁餅底我都非常之鍾意 有口感又有杏仁粒夾雜其中 出面好少蛋糕真係會用杏仁去做餅底 總結係我覺得食幾多次都唔會厭Ps 我發現買細細一件係會抵過買一個生日蛋糕既size

總結係我覺得食幾多次都唔會厭
Ps 我發現買細細一件係會抵過買一個生日蛋糕既size
  • 招牌草莓西瓜蛋糕
講起水果蛋糕相信大家都會諗起LIFETASTIC嘅招牌草莓西瓜蛋糕,最近小編就試左佢地嘅「三重奏蛋糕」下午茶套餐 🍰有件裝蛋糕亦有飲品,比大家可以Chill住過afternoon😝 🍰「三重奏蛋糕」下午茶套餐 $298 for two✅ 選任何三款件裝蛋糕✅ 指定飲品2杯 / LIFETASTIC 凍水果茶(兩位用)🍓招牌草莓西瓜蛋糕佢哋嘅蛋糕都用左杏仁同糯米代替麵粉作餅底,食落會更健康😆食既時候一啖可以食倒西瓜、玫瑰同草莓既味道,清爽不易膩,鐘意食草莓同西瓜既朋友絕對不能夠錯過🍉🥭芒果西瓜蛋糕小編自己最鍾意呢個,芒果好清甜配西瓜都好夾🍏青森富士蘋果焦糖蛋糕 三款入面最甜係呢款,加入焦糖更滋味🥝奇異果檸檬湯力🍓草莓湯力兩杯湯力都好fresh,奇異果檸檬酸酸甜甜好開胃有助解膩

🍰「三重奏蛋糕」下午茶套餐 $298 for two
✅ 選任何三款件裝蛋糕

🍓招牌草莓西瓜蛋糕

🥭芒果西瓜蛋糕
小編自己最鍾意呢個,芒果好清甜配西瓜都好夾

🍏青森富士蘋果焦糖蛋糕
三款入面最甜係呢款,加入焦糖更滋味

🥝奇異果檸檬湯力
🍓草莓湯力
兩杯湯力都好fresh,奇異果檸檬酸酸甜甜好開胃有助解膩

2022-11-29 484 瀏覽
一直都好想試下 @lifetastic.official 嘅招牌西瓜蛋糕😍 朋友話見到佢地最近出咗三重奏蛋糕套餐,可自選3件蛋糕及2杯飲品😍 可以一次過品嚐幾款口味!就一齊去咗食😋🍭三重奏蛋糕套餐($298)◎招牌草莓西瓜蛋糕◎青森富士蘋果焦糖蛋糕◎榴槤芝士蛋糕原來出咗超多口味😍 我地齋揀都揀咗好耐🤣 每款都好精緻,切得正正方方,見到唔同layers~ 佢地主打無麩質,蛋糕係以杏仁及糯米代替麵粉作餅底,相對健康!招牌草莓西瓜最清新有口感,有成塊西瓜layer同草莓粒~ 青森富士蘋果焦糖相對甜度較高,有一層香甜的青森富士蘋果蓉~ 榴槤芝士係最邪惡,就咁都已經聞到好大陣味🤣 有榴槤蓉同絲,榴槤控一定好滿意!◎伯爵茶朱古力◎檸檬冰搖咖啡朱古力有拉花😮 仲要都幾靚~ 飲到淡淡伯爵茶味,朱古力幾滑唔好搶味~ 檸檬冰搖咖啡好似咖啡湯力咁,但就再苦少少,可以清新一下食甜品嘅甜膩感~

🍭三重奏蛋糕套餐($298)
◎招牌草莓西瓜蛋糕
◎青森富士蘋果焦糖蛋糕
◎榴槤芝士蛋糕

◎伯爵茶朱古力
◎檸檬冰搖咖啡
2022-10-31 758 瀏覽
見朋友讚到佢天上有地下無,Vivian抱住勁高expectation入去,點知🙁🙁Vivian唔覺得好食😮‍💨朋友話必食西瓜蛋糕,就order左個草莓西瓜蛋糕&熱抹茶latte草莓西瓜蛋糕 ($78)佢最上層係啫喱包住士多啤梨,中間層夾住cream,餅底似係燕麥同nuts(?)之後有層西瓜果肉,我幾鐘意佢唔會太甜。雖然佢個餅底係幾健康既,但個敗筆都係個餅底,食蛋糕上面個層都還好,但一食到層燕麥/nuts就覺得成個蛋糕好唔match🤷🏻‍♀️結論呢件cake對唔住個價錢,得罪講句,0 CP值🙈🙈熱抹茶latte($45)唔會太甜,幾好,但冇乜特別,抹茶味唔夠,可能我比較鐘意濃味最後埋單要加一,total $135.5Overall好唔好食?一般會唔會再幫襯?唔會,真係唔值

草莓西瓜蛋糕 ($78)

熱抹茶latte($45)

唔會太甜,幾好,但冇乜特別,抹茶味唔夠,可能我比較鐘意濃味

最後埋單要加一,total $135.5

Overall好唔好食?
一般

會唔會再幫襯?
唔會,真係唔值
2022-10-30
2022-10-31 485 瀏覽
呢間店舖門口同店內都好高貴,堂食打卡都唔錯😊不過有D飽,所以就買左個外賣台灣金鑽鳳梨芝士蛋糕試下🤗頂層有塊菠蘿乾 😎非常特別😉加上中間有菠蘿果肉🍍令芝士蛋糕的味道更為突出

2022-09-12 904 瀏覽
今日特早到訪海港城,試吓到人氣餐廳攞ticket. 等待時候,到了新開的旦糕店吃旦糕.平曰有旦糕set, 由於今日週末,只有三件旦糕set,或二人下午茶$328/2,那麼今天就散點吧。旦糕櫃的旦糕琳瑯滿目,色彩繽紛。白桃伯爵茶蛋糕$85這個是期間限定,白桃旦糕口感軟熟,有著淡淡白桃的清甜,白桃慕絲夾著白桃果肉,一層層的,夾著伯爵茶慕絲旦糕,茶香淡雅,和白桃的味道十分合拍,味道輕甜,幾ok.芒果柚子旦糕$85這芒果的味道比較濃,芒果慕絲味道香甜,芒果味突出,慕絲滑溜,感覺輕盈,加上軟滑旦糕和清幽的柚子旦糕,輕輕的甜,整體味道很清新,是夏曰的風味。Lifestatic 果茶$85這果茶入口冰涼,有西瓜、草莓、洛神花等,味道主要以洛神花為主,還有草莓風味,酸酸的,十分清新。吃過不同新口味旦糕,個人還是喜歡他們招牌的西瓜草莓旦糕多一點。

今日特早到訪海港城,

旦糕櫃的旦糕琳瑯滿目,色彩繽紛。

白桃伯爵茶蛋糕$85

芒果柚子旦糕$85

這芒果的味道比較濃,芒果慕絲味道香甜,

Lifestatic 果茶$85

下午茶
2022-08-27 754 瀏覽
原先高高興興諗住睇戲前有成粒鐘,去食件cake先,點知去到排隊,雖然下個到我地,但等左好耐都冇侍應招呼我地入去。我行去望下入去,明明入面有好多位!我問個侍應我地可以入未,佢就話呢啲位係比4個人,我地我2個人唔坐得,但之後排我地後面嗰啲明明係2個人,我又見佢比人地坐🥲終於入到去,得返好少時間,但個侍應完全冇理過我地,連餐牌都係我哋自己拎!最後等左好耐都冇人理,已經趕唔切就快開場,我地諗住轉為買外賣,但counter個職員又係擰轉去後面唔理我地😭最終我地嬲嬲地唔食了!食件cake得成粒鐘都未食到!好嬲!blacklist 呢間店!😡

在沙田新城市被櫥窗吸引住,整整齊齊嘅正方形蛋糕色彩繽紛非堂吸引眼睛。沙田嘅侍應好好咁介紹佢哋嘅會員推廣,只要下載佢哋嘅程式登記成為會員,就會有迎新優惠,當時我即場已經用咗第一個優惠就係買一送一嘅蛋糕,外賣左返屋企食。今次係用埋第二張迎新優惠,堂食或者外賣用餐滿$250就可以減$100。即刻約咗朋友嚟尖沙咀呢間分店食一個下午茶套餐。前兩日打個電話問有冇呢個下午茶套餐供應,職員答得好含糊,不能訂枱又不能確認供應等等,最後是walk in食到的。keep住有一半客人食野。今次兩個人點了呢個。由蛋糕,鬆餅至三文治全是無麩質製作。Tea set, 只有限定幾間分店有供應。我地去尖沙咀分店喺The One嘅4樓。店舖中間係蛋糕櫃,柜後是職員嘅工作地方。左邊會有三至四張高身二人枱,右邊有四張枱,半梳化半椅。我哋坐窗口邊,景就冇乜嘢睇,叫做有啲自然光,冷氣就會弱少少. 兩件自選蛋糕荔枝西瓜招牌蛋糕這次整件旦糕最重味的是玫瑰香食唔到西瓜🍉,荔枝味道西瓜亦有出水的情況………焙茶香蕉蛋糕正常,和之前食的差不多焙茶味足夠香蕉🍌還好無麩質嘅鹹點賣相還好食落就一般般,唔係太欣賞三文治面包是無麩質製作食落是粉粉的,

今次兩個人點了呢個。由蛋糕,鬆餅至三文治全是無麩質製作。

兩件自選蛋糕

荔枝西瓜招牌蛋糕
這次整件旦糕最重味的是玫瑰香
食唔到西瓜🍉,荔枝味道
西瓜亦有出水的情況………

焙茶香蕉蛋糕
正常,和之前食的差不多
焙茶味足夠
香蕉🍌還好

無麩質嘅鹹點
賣相還好
食落就一般般,唔係太欣賞
三文治面包是無麩質製作
食落是粉粉的,散開的感覺
餡料還好,無麩質包比較厚身
做薄身可能好d

鬆餅比想像中硬
Jam有三款,正常。

Mocha coffee
咖啡味一般,無乜味.

整體來講,有地方吹下水,有優惠的價錢尚可接受。食物和飲品的可口感有待提升。招牌蛋糕的穩定度有進步空間

2022-07-24
用餐優惠
優惠券
🅻🅸🅵🅴🆃🅰︎🆂🆃🅸🅲🇦🇺清新水果蛋糕🎂打卡少女心首選🥹啱晒生日慶祝🥰﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/招牌草莓西瓜蛋糕🍉 $398/ (3.8/5)層次口感豐富signature蛋糕🍰面頭有玫瑰花🌹瓣 開心果碎裝飾打卡滿分🎂玫瑰味忌廉好特別 花香味越食越濃郁🌸但係玫瑰口味好睇人 有人會覺得似玫瑰化妝水嘅feel🥺多肉妹就覺得同草莓🍓西瓜🍉嘅爽口清甜好夾🫶🏻相比之下西瓜會搶啲gluenfree蛋糕🍰大眾都會啱🥰但係口感會無咁濕潤 同有啲杏仁粒💦底層係杏仁餅碎 比起一般消化餅牛油🧈餅底會light啲無咁膩🤤但係整體甜度唔高 會較淡口味😌提提大家如果download咗lifetastic app會有會員優惠同儲分🤩嗰陣減咗$100🫶🏻﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🅻🅸🅵🅴🆃🅰︎🆂🆃🅸🅲
🇦🇺清新水果蛋糕🎂打卡少女心首選🥹啱晒生日慶祝🥰

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/招牌草莓西瓜蛋糕🍉 $398/ (3.8/5)

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2022-07-27 755 瀏覽
之前一直都食開,不過都係食原味西瓜蛋糕,不過食得多都會覺得嫌,所以間唔中都會試吓其他口味,不過其實好多都正過西瓜蛋糕。叱款菠蘿芝士蛋糕既菠蘿乾好特別幾好食,我覺得佢嘅忌廉芝士好幼滑,好creamy!佢中間仲夾咗菠蘿粒,成份蛋糕拎上手都幾有份量。另一款係芒果柚子蛋糕,我覺得佢好食過西瓜蛋糕,可能因為我鍾意食芒果掛。我覺得佢呢個比較清新又唔漏,成個蛋糕好實。佢中間夾咗竹炭蛋糕,同埋唔會太甜果肉又多,呢個想再食。

2022-07-15 2346 瀏覽
🌹在 The One 吃了一頓不好吃的午餐,為了安慰我及老公心靈,行上樓上吃甜品,雖然吃完飯,但見到賣相美美的蛋糕,飽都想吃,這間吸引我的食店是 《LifeTastic》。🌹《Lifetastic》開店已是我的收藏,一直沒有去幫襯,今日終於吃到,而且是沒有失望,而環境亦很滿意,好開心啊!🌹餐廳堂食有限制,起碼每人需吃一件蛋糕,我們點餐就選了兩件蛋糕,一杯飲品。🍰Watermelon Carabao Mango⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️不同層次有不同口感,不滯,清新🍰Chocolate & Jasmine Tea Layer cake⭐️⭐️⭐️⭐️茉莉花茶香,配上朱古力,口味獨特,不甜☕️Espresso ⭐️⭐️⭐️個人評分食物味道飲品服務環境衛生抵吃回頭率

🍰

不同層次有不同口感,不滯,清新

🍰
茉莉花茶香,配上朱古力,口味獨特,不甜

☕️
Espresso ⭐️⭐️⭐️

個人評分

食物味道

飲品

抵吃

回頭率

2022-07-13
早幾日同朋友無意中提過Lifetastic啲蛋糕好好食,仲要係無麩質蛋糕。然後當日另外一班朋友們就買了Lifetastic蛋糕😍! (What’s a coincidence!!!)🍉🍓 招牌草莓西瓜蛋糕 LIGHT (3-5ppl):$398啲個蛋糕有減甜配方,所以女仔食都唔驚肥啦🤪~蛋糕面頭就有開心果、玫瑰花瓣、草莓、葡萄、玫瑰cream。咬一啖,非常芳香,勁重玫瑰🌹味。本身我都唔太鐘意食cream ,但啲個玫瑰cream一啲都唔漏‼️‼️再一口咬下西瓜,芳香鮮甜味道湧進味蕾。西瓜甚少在蛋糕內出現,與草莓意外地非常match‼️而且杏仁餅底也很特別呢~整個蛋糕給人一種非常健康的感覺🤤!———————————同場加映:荔枝西瓜蛋糕 LIGHT (3-5ppl):$398上年慶祝媽咪生日網上預訂的🤤!啲個蛋糕亦有減甜配方,估唔到西瓜同荔枝意外地夾😋。蛋糕面頭有紅桑子和乾花;中間都係一樣有玫瑰味cream和西瓜。荔枝、紅桑子、玫瑰味忌廉、西瓜;最底亦都係杏仁餅底 👍🏻🤤~———————————總結:Lifetastic既招牌層式蛋糕一定非草莓西瓜蛋糕莫屬😍,好食又健康又打卡able📸️~大家可以

———————————
———————————
總結:Lifetastic既招牌層式蛋糕一定非草莓西瓜蛋糕莫屬😍,好食又健康又打卡able📸️~大家可以門市購買又或者到網店訂購蛋糕可以免運費喔!每個蛋糕都會附送朱古力牌一塊!Heartfelt thanks to my lovely friends to find a gluten-free birthday cake for the sake of my rashes T__T. Watermelons go well with strawberries and lychees unexpectedly! The rose-scented cream and almond layers strike a perfect balance which gave me a high contentment after one bite of this signature cake!
招牌草莓西瓜蛋糕 LIGHT
荔枝西瓜蛋糕 LIGHT