2020-11-12 55 瀏覽
近來嘅秋意越黎越濃,好適合飲返杯溫熱嘅養生花茶,我地就揀左主打去腫消化功效嘅幸靈茶,飲落酸酸甜甜帶淡茶香,非常順口 好快就飲晒一大壺茶,檸檬、柑橘等茶料令到味道更加fresh,亦有解膩既感覺,另外都揀左杯個人最喜歡既熱薄荷朱古力鮮奶,打起左既鮮奶泡沫浮麵加啲朱薄荷朱古力碎,好睇又好飲,入口溫度啱啱好👍牛油果軟殼蟹漢堡配薯條漢堡包個包由Bagel代替,裡面餡料除左大大隻軟殼蟹,仲有creamy嘅牛油果、洋蔥、番茄、少許沙律菜,口感十分豐富,再加上千島醬,食落味道冇得彈,真心出色👍前菜既parmaham配蜜瓜都好好味,蜜瓜好清甜又大份,鹹甜搭配永遠都係我最中意既西式前菜❤️

牛油果軟殼蟹漢堡配薯條
2020-11-07 1444 瀏覽
星期日同朋友去尖沙咀行街,街上人流唔係好多,但吉鋪就好多,所以行左一粒鐘便搵地方食嘢。加連威老道嘉威大廈4樓有間Layback Cafe & Bar,朋友説之前吃過好食,便跟佢上去吃好西。上面已坐左好多人,好在已經2點幾,室內已冇位,便安排我哋坐室外。由於已經秋天,室外並不不熱,所以坐室外反而重享受。我哋叫咗2個主菜,飲品跟餐就減10元,重叫左一份小食。主菜我叫左明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉🍝,扁意粉加埋明太子同忌廉,味道濃郁,非常creamy,軟殼蟹粉多左但肉質都夠好味,全部配埋一齊味道都好好。朋友叫左香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉。朋友一向是無牛不歡,對牛要求好高,佢食完高舉拇指,説和牛味道好好,肉汁很多,整體配搭一流。小食拼盤有紫薯餅,天婦羅蝦,2串菠蘿釀雞翼,一口芝士同吉列生蠔。除左生蠔比夠腥d之外,其他炸物都好好味。本人特別推介菠籮釀雞翼同炸紫薯餅,大家不妨試吓。飲品我哋叫叫左蜜桃沙冰同凍咸檸檬蜂蜜,味道不錯。喺度同朋友消磨一個下午,又有美食,真係正正正。

飲品我哋叫叫左蜜桃沙冰同凍咸檸檬蜂蜜,味道不錯。

喺度同朋友消磨一個下午,又有美食,真係正正正。
2020-11-01
2020-11-04 51 瀏覽
呢間黃店嘅水準幾高,一入到餐廳已經見到好多文宣,環境方面有分室外同室內,好彩一早有訂位,餐廳已經座無虛席。香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉 $138呢個意粉味道幾好,食到白酒淡淡嘅清香,見到香蒜以為佢會好濃郁,但味道啱啱好。和牛粒都好juicy又唔韌,唯一係扁意粉太淋身,但味道幾好嘅。牛油果軟殼蟹漢堡配薯條 $138牛油果足足有一個,有驚喜嘅係漢堡皮竟然係用bagel 好有心,bagel好味外脆內又夠咬口,唯一嘅係軟殼蟹炸得太乾,漢堡餡料好多蔬菜都好多。薯條炸得好好,脆脆又不油!日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128和牛分量普通唔算太多,但食落又肉汁,和牛大約五成熟,所以一啲都唔韌。

香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉 $138

牛油果軟殼蟹漢堡配薯條 $138

日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128

• 香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉
2020-11-04 51 瀏覽
Layback Cafe & Bar💛自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯 $128Prawn Tempura Mushroom Risotto with Homemade Pumpkin Saucehomemade pumpkin sauce 調味其實唔錯, 不過risotto 太腍身. 口感扣左d 分爆芝炸魚漢堡配薯條 $128Cheesy Sole Fillet Burger with Chips 朋友選, 試左啖. 炸魚加上cheese 同夾係包中會變腍左. 亦再有加上千島醬, 一邊薯條份量唔少.日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128Premium Wagyu Japanese Beef Cube with Himalayan Rock Salt和牛粒烹調時間幾好, 肉質軟嫩唔會硬, 簡單配以少許岩鹽咸度足以帶出和牛香. 佢有款和牛spaghetti 應該唔錯.Mango Smoothie $68Green Apple & Leach Smoothie $58飲品跟餐-$10, 不過都唔平. 相對mango 香味較為natural, 不過都較甜.黃cafe, outdoor di
Layback Cafe & Bar💛

自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯 $128

爆芝炸魚漢堡配薯條 $128

日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128

Mango Smoothie $68

黃cafe, outdoor dining area 幾大. 最近天氣漸涼坐係出面望住月亮, 有點微風幾舒服, 幾岩食野傾偈cafe

#尖沙咀 #樓上天台cafe #黃店 .餐廳名好特別 生活在繁忙的都市中 偶爾還是想要「LayBack」一下 。layback係一間尖沙咀既樓上Cafe 以木系為主既裝修 簡單有格調又舒適。.午餐Set Lunch價平均$128 (飲品跟餐-$10)另外亦可點主Menu的Salad/Pizza 🍕 .▪️香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉$138意粉出奇地好食 有咬勁得黎因為煮得唔會太淋身 所以白酒同和牛既香油味好入到個pasta度 一口和牛粒煎得脆邊但內滑 👍🏻.▪️英式炸魚配黑松露薯條$128炸魚薯條重點在薯條 原個薯仔切粗條 配上黑松露粉(非醬) 保留到薯條既香脆又有松露既香味 炸魚不過不失 可能個人唔太喜歡butter style 炸 值得讚賞的是裡面件魚 不是最cheap的魚柳 而是滑身得黎有得咬既魚(其實唔知叫咩名)🙈.▪️Chill 小食拼盤(紫薯餅,菠蘿釀雞翼,炸天婦羅蝦,炸蠔,炸一口芝士)$118值得推介的小食拼盤 以吉烈粉炸的小食為主 炸既時間掌握得恰到好處 好似炸蠔 炸蝦 同紫薯餅 如果炸耐左會好難食同硬身 呢度炸得好食之餘 幾欣賞佢既食材唔係就咁交返黎咁無誠意 菠蘿釀雞

#尖沙咀 #樓上天台cafe #黃店
▪️香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉$138
香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉

▪️英式炸魚配黑松露薯條$128
英式炸魚配黑松露薯條

值得推介的小食拼盤 以吉烈粉炸的小食為主 炸既時間掌握得恰到好處 好似炸蠔 炸蝦 同紫薯餅 如果炸耐左會好難食同硬身 呢度炸得好食之餘 幾欣賞佢既食材唔係就咁交返黎咁無誠意 菠蘿釀雞翼呢d咁特別既炸物相信係自家製👍🏻
Chill小食拼盤

最後點了兩杯飲品作總結 「愛爾蘭咖啡$48 and Hazelnut Latte $46」黎Cafe食野唔少得杯咖啡 簡單又出眾 就是如此簡單
欣賞餐廳堅持自己信念 最緊要夠「黃」
香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉
英式炸魚配黑松露薯條
Chill小食拼盤
2020-11-02 769 瀏覽
Layback Cafe & Bar 係主打多國菜嘅樓上CAFÉ, 亦係良心小店! 平日晚餐時段都全場爆滿, 人氣爆燈, 建議大家必須訂枱! 牛油果軟殼蟹漢堡配薯條 $138嘩! 超巨型嘅漢堡! 用BAGEL取代漢堡嘅麵包, 有心思! 軟殼蟹大大隻, 炸至香脆可口! 除咗原隻即炸軟殼蟹, 內裡仲有牛油果、蕃茄、生菜及夏威夷沙律醬, 與軟殼蟹取得平衡,好滋味! 煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉$128煙三文魚嫩滑帶點煙薰味, 入口甘香! 卡邦尼味道豐富之餘, 口感柔滑豐盈! 再配上大量鮮甜嘅蟹籽及軟硬適中嘅扁意粉, 好美味!日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽$128和牛粒肉味香濃又多汁, 點少少岩鹽更能提升整體味道, 正呀!芒果沙冰$68冰涼又清甜, 仲有少量芒果肉, NICE!鹽田 手工啤酒出產靈感源自本土西貢鹽田梓,入口散發出陣陣果香,帶細膩嘅麥芽和橘子味!

牛油果軟殼蟹漢堡配薯條 $138

煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉$128

日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽$128

芒果沙冰$68

冰涼又清甜, 仲有少量芒果肉, NICE!

鹽田 手工啤酒

2020-11-02 31 瀏覽
今日去咗間位於尖沙咀充滿自由同chill感嘅cafe😎成間cafe嘅vibe都幾唔錯😙-🍢CHILL小食拼盤 $118超豐富嘅小食拼盤🤩有紫薯餅 炸天婦羅蝦 菠蘿雞同炸一口芝士每款都好好味 菠蘿雞好特別味道好match👍🏻同fd share食就岩哂😼-🍝明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 $138超creamy嘅意粉 好多醬🤤🤤軟殼蟹都好大舊其實依個意粉嘅combination係無得輸😹-🍟炸粗切薯條配蜜糖芥末醬 $68粗薯愛好者揮手區🙋🏻‍♀️粗條熱辣辣 比較軟身點上超香蜜糖味嘅醬真係無得頂🤪-去得cafe梗係要嗌特飲😼推介大家試smoothies!!我地個芒果沙冰好重果味唔會係死甜🥭好refreshing🤩另一杯薄荷朱古力沙冰都好靚 味道唔錯😝
今日去咗間位於尖沙咀充滿自由同chill感嘅cafe😎

粗薯愛好者揮手區🙋🏻‍♀️
粗條熱辣辣 比較軟身
點上超香蜜糖味嘅醬真係無得頂🤪

去得cafe梗係要嗌特飲😼
推介大家試smoothies!!
我地個芒果沙冰好重果味唔會係死甜🥭
好refreshing🤩
另一杯薄荷朱古力沙冰都好靚 味道唔錯😝
2020-10-29 52 瀏覽
明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 ($138)軟殼蟹香脆可口,扁意粉軟硬適中,入口忌廉味道好濃,加埋明太子有少少辣,香口惹味。爆芝炸魚漢堡配薯條 ($128)雖然係burger,但用咗bagel,外脆內軟,仲用咗兩種醬: 芝士醬同千島醬,有咸香又甜甜地,加埋香脆中嘅炸魚,口感味道豐富;薯條啱啱炸起,熱辣辣,脆卜卜。Chill小食拼盤 ($118)份量一啲都唔小,仲好豐富tim!有紫薯餅、炸天婦羅蝦、菠蘿釀雞翼同炸一口芝士,火候控制得好好,每樣都炸都黃金色,好香口!青蘋果蜜桃沙冰 ($58)口感幼滑,味道清新凉爽,唔會死甜。牛油果咖啡 ($68)估唔到咖嘛味道同牛油果味道都幾夾,而且口感更加順滑。
明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 ($138)

爆芝炸魚漢堡配薯條 ($128)

Chill小食拼盤 ($118)

青蘋果蜜桃沙冰 ($58)
口感幼滑,味道清新凉爽,唔會死甜。

牛油果咖啡 ($68)
估唔到咖嘛味道同牛油果味道都幾夾,而且口感更加順滑。
  • 明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉
  • 爆芝炸魚漢堡配薯條
  • CHILL小食拼盤
  • 牛油果咖啡
2020-10-29 46 瀏覽
朋友一聚上左依間尖咀就腳cafe 晚飯,環境寧靜,傾計食飯唔錯,食物好味價錢OK。CHILL 小食拼盤 $118小食大堆頭,炸物炸得乾脆唔油。沙律菜新鮮,紫薯餅甜美,炸天婦羅蝦炸粉薄香口,炸蠔鮮甜多汁,菠蘿釀雞翼大大粒雞肉嫩,炸一口芝士外脆內軟好香芝士味。蒜蓉芝士焗紐西蘭青口 $108青口大粒肥美,芝士加蒜蓉有少少咸,但仍不失美味。自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯 $128南瓜汁好creamy,飯粒索晒汁口感黏而不軟硬中帶稔。加了什菌爽彈口感。炸天婦羅蝦炸粉薄香口。薄荷朱古力咖啡 $52甜美可口,薄荷味突出,好飲。OREO 朱古力沙冰 $58賣相靚仔可惜多冰,朱古力不濃。

CHILL 小食拼盤 $118
CHILL 小食拼盤

蒜蓉芝士焗紐西蘭青口 $108
青口大粒肥美,芝士加蒜蓉有少少咸,但仍不失美味。
蒜蓉芝士焗紐西蘭青口

自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯 $128
自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯

薄荷朱古力咖啡 $52
甜美可口,薄荷味突出,好飲。
薄荷朱古力咖啡+OREO 朱古力沙冰

OREO 朱古力沙冰 $58
賣相靚仔可惜多冰,朱古力不濃。
2020-10-27
CHILL 小食拼盤
蒜蓉芝士焗紐西蘭青口
自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯
薄荷朱古力咖啡+OREO 朱古力沙冰
Layback Cafe & Bar 位於尖沙咀旺區嘅其中一棟商業大廈,地鐵一出行大約7、8分就到,算好就腳,餐廳分室內同室外兩個區域,室內大約有5、6張2至4人枱,室外有4張4人枱,呢排咁涼嘅氣溫,坐室外同朋友慢慢嘆番個晚餐,真係好chill好舒服😌。Main course都有好多選擇,除左all day breakfast外,意粉🍝、漢堡🍔、意大利飯、炸魚薯條等成9個選擇,種類樣樣齊。先order左一個小食填下肚先,日本極上和牛粒,粒粒切成骰仔般大細,呢個已預先灑上喜瑪拉阿山岩鹽作調味,輕輕嘅咸度,更加勾出牛嘅鮮味,一粒一口,放入口輕輕咀嚼,濃濃牛味慢慢湧出,有油花位置更加甘香。🍝明太子軟殼蟹忌廉扁意粉 - 意粉軟硬度適中,忌廉汁睇落好重口味,但食落又唔算太over,軟殼蟹份量都幾多,唔太油,炸得夠乾身之餘入口仍保持柔軟口感😋。英式炸魚配黑松露薯條,炸魚外皮酥脆,入邊魚肉保持濕潤,食落仲夾雜陣陣香草味道;薯條係厚切,外邊炸得脆脆,入邊仍保持粉糯,仲都有重重黑松露味道,非常好味,如果再炸得乾身啲就更加perfect。食左咁多炸嘢,係時候嘆番杯沙冰平衡番下😆食店除左食物質素緊要之外,服

食左咁多炸嘢,係時候嘆番杯沙冰平衡番下😆

食店除左食物質素緊要之外,服務都好緊要,呢度嘅員工個個都笑面迎人,殷勤招待,值得比讚👍🏻。

2020-10-27 70 瀏覽
本身上網見到幾多好評 林俊傑都嚟過食,又係黃店所以支持下一入到舖頭已經覺得好焗,出面露台地方應該比室內大,不過冇位所以坐咗係入面,感覺佢想擺多啲枱做多幾枱客,但座位同座位之間真係好窄!隔離每講一句嘢都聽到晒,令轉過身都會撞到隔離咁。叫咗兩個主菜 軟殼蟹意粉同黑松露薯條炸魚,等咗半個鐘有多仲未有嘢食,之後叫咗店主催下終於黎到,軟殼蟹炸粉好厚、意粉質感有啲太軟同埋好creamy 份量又有點少 而黑松露薯條就不過不失,炸魚都係粉多 感覺每啖都係食粉咁,所以最後都係食唔哂最後叫咗兩杯嘢飲 green tea latte 同rose latte 就有啲淡唔係好重latte味,green tea latte 連green tea 味都冇 好似溝左水咁,唔知係咪因為太多單有點馬虎,總括而言啲嘢食唔算話好難食 不過以location 又唔係好方便 樓上鋪嘅嘢食賣緊地舖賣既價錢,性價比不是好高,加上位置太窄唔係談心好地方,同埋話林俊傑嚟過食飯,但成間舖頭都唔見店員同林俊傑嘅合照,唔知係咪林俊傑覺得好難食嬲到冇影相走咗
本身上網見到幾多好評 林俊傑都嚟過食,又係黃店所以支持下
2020-10-23 85 瀏覽
呢間lay back cafe &bar 真係好受歡迎,要去食飯既話一定要事先預約好先會有位,如果係walk in可能要等返一頭半個鐘以上😂好彩我地早左幾日訂位,入到門口會有店員同你確認,因為實在係太full了,預約左兩個人就得2個位,鋪頭有室外座位,室外座位先係最受歡迎既位置,我地就只訂到室內既座位,相對黎講,座位會比較擠迫一點點,可能係我地叫既野食多😂講下野食先啦~我朋友叫左個香蒜白酒露荀日本和牛粒繪扁意粉,我偷食左佢粒和牛,真係好好味,和牛味好重,吾係全熟既。我就叫左個明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉,呢個真係大推,炸軟殼蟹好夠脆口,食落隻蟹仲有膏,蟹味香濃😍明太子既味道同忌廉好夾,成個意粉都好好味,份量吾算太多,剛剛好。我地仲叫多左個小食拼盤,拼盤有好幾樣野食,有紫薯餅3個,炸芝士4粒,沙律,炸蝦2隻,菠蘿釀雞翼2串,大推既係菠蘿釀雞翼,好好味,菠蘿味吾會太重,加埋雞翼脆卜卜,真係好好味,下次再黎可以叫呢個黎食,真心吾錯~飲品方面我地叫左鮮打水果茶類,朋友叫既係士多啤梨玫瑰紅茶,我叫既係荔枝啤梨綠茶,我果杯好清甜,啤梨粒睇落係手打碎既,大小不一,真純手工制😂就係支飲管吸吾到上黎,ps杯

飲品方面我地叫左鮮打水果茶類,朋友叫既係士多啤梨玫瑰紅茶,我叫既係荔枝啤梨綠茶,我果杯好清甜,啤梨粒睇落係手打碎既,大小不一,真純手工制😂就係支飲管吸吾到上黎,ps杯邊粒荔枝真係好甜,裝飾得好靚又好飲。
2020-10-22 42 瀏覽
生日飯,同朋友想傾耐d,搵間cafe啱哂。不過真係等得有d耐,大半個鐘先上齊食物,預左法國餐咁食軟殼蟹牛油果漢堡包:牛油果,青色的好新鮮,大大片蕃茄,配上醬汁軟殼蟹扁意粉:明太子汁,好惹味,配上有咬口既扁意粉,再咬啖炸蟹牛柳粒:上左牛肉先,7成熟,軟滑多汁
生日飯,同朋友想傾耐d,搵間cafe啱哂。
不過真係等得有d耐,大半個鐘先上齊食物,預左法國餐咁食

牛柳粒:上左牛肉先,7成熟,軟滑多汁

2020-10-22 41 瀏覽
話說早幾日有同事喺公司極力推薦尖沙咀一間樓上cafe✊🏻令到我心思思又想去嚐個究竟🧐難得今日去尖沙咀行街 就順路去埋啦一出升降機雖然睇落不太討好👾但當入去嘅時候就好似兩個世界咁內裏環境舒適輕鬆💛更設有多張‘海報’💛另外還有戶外空間 適合同朋友把酒談天除咗主食之外 小食選擇都幾多亦有Pizza,甜品可以叫💁🏻‍♀️飲品也夠多元化 不只咖啡,花茶⋯還有沙冰,啤酒,白酒等👏🏻👏🏻芝士煙肉焗有機大磨菇 $68這個可算是滋味又健康的小吃😋用大蘑菇釀入煙肉,芝士,香料等材料焗製後 食材香氣均可滲入蘑菇內💕完全是把所有精華都不浪費地吃掉加上原有的蘑菇汁💦令整體夠哂juice🍝香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉 $138首先想一讚 意粉不會太油膩👨🏻‍🍳而且香蒜味不太濃郁 可以突出肉的鮮味和牛粒嫩滑無渣😍油香嫩驕欲滴 入口時脂香更是馬上散發於口腔內可惜的是意粉質感較淋 稍為欠缺口感🍽🥄黑松露雜菌忌廉芝士意大利飯 $128一上枱就聞到濃厚黑松露香氣👃🏻以creamy忌廉汁炮製外軟內硬的意大利飯其實就咁食已經好豐富可口但餐廳再錦上添花地加了芝士🧀增添香氣同時做出拉絲效果極度誘人 係邪惡之選🔝🔝🍰雲呢拿千層蛋糕
話說早幾日有同事喺公司

但當入去嘅時候就好似兩個世界咁
內裏環境舒適輕鬆💛更設有多張‘海報’💛
另外還有戶外空間 適合同朋友把酒談天

除咗主食之外 小食選擇都幾多
亦有Pizza,甜品可以叫💁🏻‍♀️
飲品也夠多元化 不只咖啡,花茶⋯
還有沙冰,啤酒,白酒等👏🏻👏🏻

芝士煙肉焗有機大磨菇 $68
這個可算是滋味又健康的小吃😋
用大蘑菇釀入煙肉,芝士,香料等材料
焗製後 食材香氣均可滲入蘑菇內💕

但這裏製作得頗為精緻 賣相也很吸引
會用上紅色花瓣伴碟 增加色彩🌹
而層層疊嘅豐富口感 讓人吃不停口
最啱飯後享受返件 作完美句號🤤

🥃加勒比微風 $48(跟餐-$10)
包括:洛神花,葡萄乾,接骨木漿果,草莓,山莓
味道酸酸的帶微甜 開胃兼醒神🙋🏻‍♀️
但最重要是有女生最愛的抗氧化功能

PS:就算我哋喺度傾吓計,慢慢食
坐咗2-3小時店員都唔會黑面/趕我哋走
而且態度依然很好🙌🏻推薦推薦
非常適合同朋友或閨蜜聚會時來❤️
2020-10-19 88 瀏覽
這間尖沙咀樓上cafe 有點隱世感覺,處於鬧市之上,坐室外座位還可俯瞰尖咀街景呢!廚房外寫著「唔好催」,十分有趣🙈 最欣賞這個千島醬煙三文魚薄餅,每件都有一大片三文魚,令每口都有滿足感,煙三文魚鹹香適中,溶化了的芝士還帶點焦脆,這個餅底真的超級香脆!絕配的一個薄餅🍕香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉,和牛粒軟腍juicy, 意粉都掛著和牛肉汁🤤 想不到原來蘆筍也挺多的,條條都爽口清甜👍🏻點了一份小食 忌廉芝士蘑菇釀雞翼,焦香外皮很吸引🤤 餡料啖啖肉,雞翼尖連骨頭也脆得可以吃掉😛這杯士多啤梨啤梨鮮打紅茶,治癒的顏色、綿密的奶泡、清新的味道,令人念念不忘🍓入秋來一杯咸檸檬蜂蜜也不錯吧!

忌廉芝士蘑菇釀雞翼

士多啤梨啤梨鮮打紅茶

入秋來一杯咸檸檬蜂蜜也不錯吧!
咸檸檬蜂蜜

2020-10-15