這裡都市中佈置精美有心思的枱上cafe, 露台位感覺超寫意的,還是櫻花裝飾,少女感滿滿,顏色鮮艷的木屋牆壁很是一流打卡位!明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉明太子鮮味滿分,每一口都充滿香氣!忌廉汁很濃密,掛上意粉,超滋味!而軟殼蟹炸皮適中,香脆爽口!爆芝炸魚漢堡配薯條用貝高做漢堡比較小見,鬆軟口感一個不小心就迷上了甜甜貝高。炸魚有獨立香草味,還有邪惡的濃郁芝士,加上新鮮蔬菜,一啖咬落去,味道十分豐富!薯條也香脆無比!Cappuccino附上小餅乾 中和苦澀味Rose latte (賣相超少女和香香的玫瑰味!)*已經不獲續租,要留意會搬去那一區了。

爆芝炸魚漢堡配薯條

Cappuccino
附上小餅乾 中和苦澀味

Rose latte (賣相超少女和香香的玫瑰味!)

*已經不獲續租,要留意會搬去那一區了。
2021-04-30 294 瀏覽
果到係一個同朋友聚會傾偈嘅好地方,由於我地係星期日去所以預先卜左位,去到果個到就發現餐廳有分室內和室外坐位,而我地就坐室內。咁坐低冇耐就叫野食,我地分別叫左兩份意粉同一份炸魚薯條可能我地比較大食,食落份量差少少但味道係唔錯,其中軟殼蟹炸得幾好少少脆而且唔油膩,由於唔夠飽我地再叫多份炸魚薯條新鮮炸起熱辣辣幾香脆,加埋依一份我地就食飽飽啦。整體來講,食物味道質素唔錯只係份量差少少🤏,同埋尼之前記得要卜位呀。
咁坐低冇耐就叫野食,我地分別叫左兩份意粉同一份炸魚薯條

新鮮炸起熱辣辣幾香脆,加埋依一份我地就食飽飽啦。
今日分享一間位於鬧市中既樓上Cafe☕️ 呢到除左飲咖啡仲可以好Chill咁坐係室外啤啤佢🍻🍻 真心好chill😌😌牛油果軟殼蟹漢堡配薯條🥑🦀🍔🍟佢同平時burger唔同 佢係用Bagel做包皮🙃所以食落比較有咬口 再加上佢應該唔係用plain bagel 感覺佢烘過有微微芝士?麥?既香味🧐🧐軟殼蟹好大隻 亦唔會炸到好油膩😍但牛油果🥑份量相對偏少 有種見到佢 但又唔係好食到佢既感覺 好古惑🤓薯條係即炸粗薯 份量亦多 無野挑剔🤓煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉🍝🐟其實我怕食d好重味?既煙三文魚 😖但呢隻係我接受到既同時 亦覺得係好食既😍蟹籽都算灑得多 再加上cream sauce 唔膩意粉亦掛到汁😋😋 好食🤓🤓忌廉芝士磨菇釀雞翼🧀🧀🐔🐔呢個!好好食!!佢將雞翼拆骨然後將cream cheese🧀同埋蘑菇釀左落去 食落好方便 可以一啖咬落去🥳本身都驚佢會好膩 但完全唔會 送酒一流😛但佢真係好細隻 基本上咬一啖就食完一隻🤭🤭 ⋯可能我口大啦🙄啊!有幾點想提下 等想試既朋友仔有心理準備🤪環境👉🏻雖然好chill 但好細間 坐室外 睇餐牌個陣要開電筒 佢會放燈係檯面 但係一盞裝飾用既聖誕樹🎄燈 飲酒個陣
今日分享一間位於鬧市中既樓上Cafe☕️

意粉亦掛到汁😋😋 好食🤓🤓

忌廉芝士磨菇釀雞翼🧀🧀🐔🐔
本身都驚佢會好膩 但完全唔會 送酒一流😛

啊!有幾點想提下 等想試既朋友仔有心理準備🤪
環境👉🏻雖然好chill 但好細間 坐室外 睇餐牌個陣要開電筒 佢會放燈係檯面 但係一盞裝飾用既聖誕樹🎄燈 飲酒個陣係幾有feel 😂

服務👉🏻每位職員都好nice 所有要求都會盡量滿足你😘 但我當晚上菜速度好慢 我見幾乎每張枱都有催單 如果你個日趕時間 就可能唔好食呢間🧐

同埋可以換一批新碟 上枱既碟幾乎全部都有崩 感覺唔係幾好🤨

呢間小店係有心做好 希望小小意見可以令佢地更好 💪🏻💪🏻
2021-04-25 152 瀏覽
其實前後去左兩次,唔想好似刷篇數咁決定一次過第一次去係二人世界,本來係坐室內,但對我尼講太焗同暗 所以睇下可唔可以換出面,開頭都話唔得既因為出面都有人卜左,後尾好似有人cancel左!yeah, lucky! 亦都麻煩晒店員,咁忙都仲要幫我地安排!養生茶,幾好飲,可以清走油膩感 多款選擇!尼間係我食過香港既fish chips 排頭三位!一啖唔油,鬆脆而且魚肉大大舊無縮水,仲啖啖肉熱辣辣,無腥味!!!唔藥水又打卡able 和牛意粉,一口牛真係vip! 因為尼次咁好既經驗,所以一班好友再去!先講,狀態唔夠好唔好亂試signature cocktail, 因為我就係行完山太攰,離場就wing左,店員都好好比我抖多陣先行,又主動問洗唔洗比杯水我,真心感謝同魚到爆呀我軟腳蟹burger ,香脆可口,薯條正好食好食三文魚pizza, 岩晒一班人,醫肚又好味又好分黑松露意大利飯,夠味夠香,好食饟雞翼!過引!!一班人點少得拼盤,份量我估兩人至四人最好分,全部送酒都一流!坐戶外其實有點小危機,夏天樓上可以滴水咁就... 所以就尼夏天,戶外要唸唸點樣可以唔影響食野飲野唔會『滴花個妝啦』
其實前後去左兩次,唔想好似刷篇數咁決定一次過

養生茶,幾好飲,可以清走油膩感 多款選擇!

唔藥水又打卡able

和牛意粉,一口牛真係vip!

因為尼次咁好既經驗,所以一班好友再去!

軟腳蟹burger ,香脆可口,薯條正

好食

好食

三文魚pizza, 岩晒一班人,醫肚又好味又好分

黑松露意大利飯,夠味夠香,好食

饟雞翼!過引!!

2021-04-17 163 瀏覽
呢日同朋友過嚟尖沙咀食嘢,尖沙咀咁多間餐廳,我哋試咗呢間黃店餐廳,一道門口就知充滿黃氣。我哋去食夜晚,裏面嘅燈光有少少昏暗,座位之間小迫,但係枱面嘅空間夠闊嘅。有室內位同露台位,我同我朋友坐咗喺露台位。我哋一共有四個人,食物都係嗌左之後再分嚟食。(1)自家製南瓜汁天婦羅蝦雜菌意大利飯 $128呢個有好多新鮮嘅沙律菜,加分,個天婦羅都揸得幾好食,唔算好粉,肉皮都算叫做均勻嘅,南瓜汁好味,份量啱啱好。(2)日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128中上,當牛柳粒食會開心啲,配燒酒都好,但我地果日無叫酒。(3)明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 $138分量啱一位女士吃,忌廉creamy,軟殼蟹都正常,中中等等。(5)意式經典水牛芝士沙律 $88賣相都okay,味道都正常,份量如圖。到飲品啦,我哋叫咗花茶,其實個份量都幾多,如果多人嘅話大家可以share個飲品,花茶種類都好多,而且佢唔係用茶包沖㗎。仲有,咖啡,咖啡豆一般啦,份量都係一個人,所以都係建議飲花茶。整體來講,我今次食嘅嘢性價比我會比6.5/10,可能嗌嗰啲嘢食都冇乜驚喜,不過其實Menu仲有好多其他嘅嘢食,有機會可以再試。

我哋一共有四個人,食物都係嗌左之後再分嚟食。

(1)自家製南瓜汁天婦羅蝦雜菌意大利飯 $128

(2)日本極上和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128
中上,當牛柳粒食會開心啲,配燒酒都好,但我地果日無叫酒。

(3)明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 $138

(5)意式經典水牛芝士沙律 $88
賣相都okay,味道都正常,份量如圖。

2021-04-06
2021-04-13 103 瀏覽
本身見到openrice幾高分又係黃店,就諗住試下,點知同遇期所睇到既食評有d差別⋯⋯首先上枱係朱古力smoothie,飲落極淡冇咩朱古力味,餘韻仲有d野食味,懷疑佢d用具洗得唔太乾淨or個杯擺響廚房太耐痴哂d油煙冇處理然後上既就係蘆筍牛肉粒扁意粉,不過不失冇咩特別,朋友就過d牛肉粒可以再生返少少,我就覺得還好。最後就係黑松露忌廉risotto,完全跌晒眼鏡。雖然食得出佢真係用risotto嘅米去煮,有啲韌度,但係味度真係好麻麻,d黑松露靜係得上面細細篤,所以唔係好出,鋪係上面既芝士都唔係好出色,以呢個價黎講真係唔係好值。如果各位想試我都唔會阻止大家嘅,不過要有啲心理準備,質素未必好似其他食評咁講到咁高。

2021-04-13
2021-04-08 113 瀏覽
今晚就得嚟Layback就係睇中佢夠多飲品揀。通常咖啡店就算有serve熱食,都只係得咖啡賣,變咗晚餐好多時都唔知飲咩好哈哈🙃🙃太夜怕飲咖啡瞓唔着丫嘛😂呢度特別在於個Drink Menu超長咩種類都有啲!想清清地飲花茶類、果汁類,天氣熱熱地飲沙冰又得,再唔係Chill啲連有酒Cocktail都有🔥🔥加上樓上舖環境特別舒服,仲有outdoor seating坐天台飲住嘢傾計真係好好feel🤗幾個系列入面特別鍾情Smoothie,果香有、果肉有、碎冰咬口都有❤️食物方面主要係各式意粉,同埋沙律pizza等等。上次食嘅卡邦尼較近普通白汁,期望見到再研發下再進步👊🏻👊🏻

煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉
煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉
青蘋果蜜桃沙冰
2021-04-07
青蘋果蜜桃沙冰
2021-04-04 54 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,搵左好耐尖沙咀💛樓上cafe, 見相有露台就即book。見星期六晚就預先訂左枱,7點到達,入座率已經見有7成。由於預先通知要慶生同坐露台,staff好nice ,會幫手keep蛋糕(我嘅3吋小蛋糕),同坐出面。Nice view ! 好彩唔算熱,天氣啱啱好,正食物質素唔錯,叫左沙律,burger ,小食拼盤,Americano等等都好好食。Staff 好好,有禮貌又靚仔成個晚餐都食得好開心💛 利申,非打手
見星期六晚就預先訂左枱,7點到達,入座率已經見有7成。
Nice view ! 好彩唔算熱,天氣啱啱好,正

Staff 好好,有禮貌又靚仔

成個晚餐都食得好開心💛

軟殼蟹沙律
  • 千島醬煙三文魚薄餅
  • CHILL小食拼盤
  • 牛油果軟殼蟹漢堡配薯條
呢間黃店cafe不被業主續租,做到4月中就要搬走了,好彩之後會搬去銅記。不過呢度嘅佈置好靚,又有露台座位,坐得好寫意,真係有點不捨得🥺薄荷朱古力沙冰 (HK$58,跟主食減HK$10).我平時好少叫沙冰飲,但今日例外,因為天氣好熱呀~.呢杯沙冰好大杯,也好襟溶,飲極都仲有.冰涼薄荷朱古力味道,不算好甜.我覺得呢度啲沙冰係必點的😋👍🏻英式炸魚配黑松露薯條 (HK$128).呢個要耐心等候,慢慢炸魚.魚炸得外脆內嫩,不過調味偏鹹一啲.黑松露薯條,香脆,多肉,正係我喜歡的😍.配有生菜沙律,可以減膩👌🏻

薄荷朱古力沙冰 (HK$58,跟主食減HK$10)
.我平時好少叫沙冰飲,但今日例外,因為天氣好熱呀~
.呢杯沙冰好大杯,也好襟溶,飲極都仲有
.冰涼薄荷朱古力味道,不算好甜
.我覺得呢度啲沙冰係必點的😋👍🏻

薄荷朱古力沙冰

英式炸魚配黑松露薯條 (HK$128)
.呢個要耐心等候,慢慢炸魚
.魚炸得外脆內嫩,不過調味偏鹹一啲
.黑松露薯條,香脆,多肉,正係我喜歡的😍
.配有生菜沙律,可以減膩👌🏻

2021-03-12
薄荷朱古力沙冰
2021-03-16 68 瀏覽
朋友揀咗呢間餐廳聚會5個人的午餐 我地坐係露天位每2個位都隔咗膠板叫咗5個lunch set ❣️香蒜白酒露荀日本和牛粒燴意粉❣️牛油果軟殼蟹漢堡配薯條❣️英式炸魚配黑松露薯條聚會黎講唔錯!冇限時 可以傾一個晏就但性價比唔係太高
朋友揀咗呢間餐廳聚會

聚會黎講唔錯!冇限時 可以傾一個晏就
但性價比唔係太高
  • 香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉
2021-03-06 102 瀏覽
終於星期五放工☺️又咁啱約咗個老朋友食飯咁就諗住搵間氣氛好啲嘅餐廳傾吓計,佢推介推介左呢間layback cafe嘩幾好食喎🤪咁我咪想試吓囉冇乜所謂,佢有分室外同室內嘅位子因為今日嘅落雨所以就坐咗室內😛但係都幾多人所以一定要book位先去☺️而家個Menu都幾簡單有主食小食,意粉,飯,pizza等等!都算一應俱全😛而我哋就叫咗三款嘢食第一款就係芝士忌廉蘑菇釀雞翼☺️佢雞翼裏面釀咗芝士同蘑菇🤪口感十足味道都唔錯,雞翼都煎得非常脆口同嫩滑☺️好快就清晒四隻雞翼第二款嚟嘅就係三文魚蟹子卡邦尼意粉,一睇個賣相已經覺得好吸引☺️佢個三文魚係好用心整多一朵花咁樣🤣跟住蟹子份量亦都非常多☺️☺️最大吸引之處係佢意粉非常creamy我喜出望外最後一份就係南瓜天婦羅意大利飯☺️☺️佢意大利飯烹調嘅方式幾出眾,天婦羅亦都十分香脆又唔會太油膩,性價比好高嘅意大利飯推介各位如果想靜靜地傾吓計可以嚟呢度☺️相信坐室外氣氛會更加好

牛油果軟殼蟹漢堡配薯條👍飽底係Bagel 外脆 內有點咬口👍軟殼蟹炸好脆 炸皮偏厚 👍漢堡醬汁好好食千島醬 牛油果 唔會好乾推介指數: ⭐⭐⭐/5.⛲環境: 小店 位置小更有人情味 有室內外位置
牛油果軟殼蟹漢堡配薯條
👍飽底係Bagel 外脆 內有點咬口
👍軟殼蟹炸好脆 炸皮偏厚
👍漢堡醬汁好好食千島醬 牛油果 唔會好乾
推介指數: ⭐⭐⭐/5
⛲環境: 小店 位置小更有人情味 有室內外位置
2021-01-28 136 瀏覽
Weekend嘅職責就係要去黃店打卡💛喺夜晚堂食仲未close嘅時候 去過呢間黃店Cafe😀仲咁啱坐到室外嘅位置 個人覺得室外個背景好靚💙💗🥔芝士煙肉焗薯皮 $58✨終於搵到黃店有我想食好耐嘅焗薯皮😭芝士🧀煙肉🥓同蘑菇🍄嘅配合係完美的,但加了洋蔥就變了一個敗筆😩四川黑糖單骨雞翼 $118單骨雞翼一碟共有八隻 正正常常 不過不失🍚黑松露雜菌忌廉芝士意大利飯 $118充滿着香噴噴嘅松露味 不嬲都覺得忌廉芝士同埋risotto係絕配嚟 而佢嘅飯嘅硬度亦剛剛好 成個飯好creamy 好正😘🥑牛油果咖啡 $68你杯咖啡係呢間鋪嘅其中一樣主打 我自己好鍾意食牛油果 好鍾意飲咖啡 但係唔知點解兩樣加埋一齊個感覺好怪😣佢係將啲牛油果打到類似Smoothie 咁嘅質感之後再伴落咖啡度 口感的確好厚身 但係飲落去嘅味道就怪怪的

🥔芝士煙肉焗薯皮 $58

四川黑糖單骨雞翼 $118
單骨雞翼一碟共有八隻 正正常常 不過不失

🍚黑松露雜菌忌廉芝士意大利飯 $118

🥑牛油果咖啡 $68
2021-01-23 105 瀏覽
喺尖沙咀除咗食連鎖店之外,好似都幾難搵到小店可以食,朋友話呢間小店嘅嘢食做得唔錯,而且仲係良心小店,咁一定要支持下,睇吓啲嘢食係咪真係好食先。呢度嘅裝修都幾有格調,同埋超鍾意餐廳嘅插畫,畫得好靚!我哋叫咗兩個主食,軟殼蟹意粉都做得唔錯,意粉質感幾好,唔會太硬。軟殼蟹炸得好脆!但係又唔會太油膩,幾啱女仔食。份量都好適中,唔會唔夠飽。仲有炸魚薯條,見到超大夠啊,仲有兩大舊魚,薯條都幾有誠意,唔係普通茶餐廳嗰啲雷電薯條,好味。小食我哋仲叫咗牛柳粒,好香牛肉味,食得出啲牛肉係有質素嘅牛肉,唔係啲好平價嘅牛肉。杯嘢飲相嘅時候我哋都爭住影相,因為好靚呀整得,同埋欣賞佢哋係用紙飲筒,夠晒環保。
呢度嘅裝修都幾有格調,同埋超鍾意餐廳嘅插畫,畫得好靚!

2021-01-06 144 瀏覽
:【黃店推介 - Layback Cafe and Bar@尖沙咀🐟】🐷🐷💭僱員失業迫放無薪假? 唔怕! 信政府! 一嘢派錢比僱主, 幫緊你架啦🔥!! 咁政府做錯嘢冇封關? 爆疫好正常就梗係由市民埋單啦! 最近終於晚市開番堂食, 豬仔都強勢回歸啦🥂!! 可以落街食嘢當然要多多幫襯垂危嘅黃店啦! 特別係較少人知嘅樓上cafe。其實好多間唔出名嘅小店都好特別, 好靚又好食架!! 今次要介紹嘅菜式係英國著名嘅fish & chips! 希望仲未續到BNO嘅老豆第日可以多啲帶我去英國食, 呼吸自由嘅空氣啦!!🐷🐷💬1️⃣英式炸魚配黑松露薯炸($128)即叫即炸關係, 豬仔坐左十幾廿分鐘先有嘢食! 出嚟條魚仲大過兩隻豬🐷🤣! 炸粉唔厚又鬆脆, 啖啖魚肉好juicy又好滑, 一啲都唔鞋口, 加少少檸檬汁就吊番起魚鮮味!!!仲有🐷最鐘意嘅幼薯條, 配好重手嘅黑松露, 基本上唔使點茄醬都好好味!🐷🐷💬2️⃣蘋果蜜桃鮮打綠茶($40)🍵去cafe chill下就梗係要叫嘢飲, 抗疫健康啲推介鮮榨水果茶, 好足料架!

🐷🐷💬1️⃣英式炸魚配黑松露薯炸($128)

🐷🐷💬2️⃣蘋果蜜桃鮮打綠茶($40)🍵

2020-08-28