依間餐廳主打正宗既西班牙菜,可以品嚐到地道既西班牙風味,用餐環境都好chill同有情調,價錢吾算貴,而且仲可以睇住廚師即叫即席烹調食物❣️松露蘑菇可樂餅($20)蟹肉可樂餅($20)松露蘑菇可樂餅係由鮮香嘅蘑菇炒香,拌入奶油同芝士,然後製成圓形既可樂餅,外層包裹著金黃酥脆既麵衣,每一口咬下去,先係酥脆既外殼,然後就係充滿著香氣同奶油芝士味道既蘑菇內餡好好食!而蟹肉可樂餅內餡充滿蟹肉既鮮味,啖啖肉好有口感!西班牙辣味薯角($68)西班牙辣味薯角係一道西班牙既傳統小食,切成塊狀既薯仔炸至外層金黃酥脆,內層柔軟,搭配蒜香蛋黃醬同Bravas醬,食落去帶辣椒同番茄味,口感好特別!西班牙蒜蓉蝦($108)蝦同蒜蓉係橄欖油中煮熟,蒜蓉會係橄欖油中爆香,同蝦一起炒熟,蒜蓉蝦可以就咁食或者將多士蘸橄欖油咁食,味道充滿蒜香又好鮮甜!西班牙海鮮飯($258)海鮮有蝦,青口同蜆肉,每粒飯都保持住鬆軟而粒粒分明,仲充滿了濃郁海鮮味🥰西班牙油炸鬼($78)Churros既外皮酥脆色澤金黃,外皮上灑滿咗肉桂粉,如果唔食嘅朋友仔就要注意啦🤣將Churros浸係朱古力醬度食,朱古力味好濃又唔會好甜好夾!

松露蘑菇可樂餅($20)蟹肉可樂餅($20)

西班牙辣味薯角($68)

西班牙蒜蓉蝦($108)

西班牙海鮮飯($258)

西班牙油炸鬼($78)
2024-03-20
2024-03-01 1551 瀏覽
呢間位於長沙灣嘅西班牙餐廳已經encore過好多次,食咗幾次都覺得質素好高,覺得佢哋嘅Tapas好出色,不過入面座位就唔太多,如果平日夜晚嚟嘅話都可以book定位🍽️Broken egg🍳$98西班牙壞蛋薯條用上炸到超級脆嘅幼薯條,太陽蛋煎到燶邊,蛋漿同煙肉碎撈埋薯條一齊食好正Gambas al Ajillo🦐$108蒜油蝦份量好多,每隻都好大隻,個蒜油先係重點,啲蒜片食落都好香,啲蝦好入味,配埋多士食一流🧄Tortilla with Spicy Chorizo🥠$92我哋揀咗辣肉腸味嘅西班牙蛋餅,入面真係好足料有好多薯仔,辣肉腸都幾惹味食落辣辣地,蛋餅面頭仲要加咗sour cream🥞食落真係好夾!Squid paella🦑🥘 $108雖然會食到成個嘴都黑晒,但食落墨汁味都幾重,個飯仲加咗蝦同埋墨魚,面頭嘅sour cream先係重點,撈埋個飯食真係超級邪惡🤤Churros🍨$78經典嘅Churros配上雪糕同埋朱古力醬,Churros外脆內軟,朱古力醬係用咗黑朱古力唔會太甜啱啱好,不過最好食都係個雲呢拿雪糕,係佢哋自家製嘅gelato🍨

Broken egg🍳$98

• Gambas al Ajillo
  • 傳統煎蛋餅配辣肉腸
  • 西班牙壞蛋薯條
2024-02-21 1158 瀏覽
二訪長沙灣西班牙美食‪ ·͜·呢個價錢以西班牙菜黎講真係性價比幾高 ‎‎‎‎𖤐環境係橙色復古風,係好溫馨小酒館嘅感覺 好適合帶屋企人或者一大班朋友過黎幫襯服務態度都好好,會主動介紹Menu,亦會主動比水好少可會覺得嗌嘅全部嘢食樣樣都咁好食!(平時覺得有1-2樣驚艷到我已經好勁xdd)埋單人均 200 到真係超級抵食啊!!𓏸  Gambas al Ajillo | 108份量超級多嘅西班牙蒜油蝦個蒜油先係最惹味嘅嘢! 超級香!配埋多士真係一流~𓏸  Panceta with Toast | 62有芝士碎配埋 Panceta 同多士Panceta 油脂超多! 但其實最好食嘅竟然係多士?!!𓏸  Pan Tomato | 42呢間嘅番茄包最好食舊多士真係本晚 Highlight 極脆啊! 想 Encore 多士!!🍞呢到係被多士耽誤的西班牙菜店 ?!𓏸  Patatas Bravas | 68隔咗幾年之後再食依然咁好食!!從側面會望到層層分明嘅薯仔,食落去亦都食到每一層薄薄嘅薯仔係你個口入面融化!!面頭係蒜香蛋黃醬醬同辣醬好惹味!!超級推薦嗌千層薯仔食!!𓏸  Red Prawn Fideuà
二訪長沙灣西班牙美食‪ ·͜·
呢個價錢以西班牙菜黎講真係性價比幾高 ‎‎‎‎𖤐
環境係橙色復古風,係好溫馨小酒館嘅感覺
好適合帶屋企人或者一大班朋友過黎幫襯
服務態度都好好,會主動介紹Menu,亦會主動比水
好少可會覺得嗌嘅全部嘢食樣樣都咁好食!
(平時覺得有1-2樣驚艷到我已經好勁xdd)
埋單人均 200 到真係超級抵食啊!!

𓏸  Gambas al Ajillo | 108
份量超級多嘅西班牙蒜油蝦
個蒜油先係最惹味嘅嘢! 超級香!
配埋多士真係一流~

𓏸  Panceta with Toast | 62
有芝士碎配埋 Panceta 同多士
Panceta 油脂超多!
但其實最好食嘅竟然係多士?!!

𓏸  Pan Tomato | 42
呢間嘅番茄包最好食
舊多士真係本晚 Highlight
極脆啊!
想 Encore 多士!!🍞
呢到係被多士耽誤的西班牙菜店 ?!
Pan Tomato

𓏸  Patatas Bravas | 68
隔咗幾年之後再食
依然咁好食!!
面頭係蒜香蛋黃醬醬同辣醬
好惹味!!超級推薦嗌千層薯仔食!!

𓏸  Red Prawn Fideuà | 208
聽店員推薦而嗌的
平時食開 Paella
今次第一次試短麵
(短麵吸晒啲醬汁超濃味!)
好特別啊
口感好似粉絲
而且紅蝦膏超濃郁!
呢個價錢真係唔貴!
下次唔好再試燴飯啦,原來短麵都好唔錯~

𓏸  Eclipse | 58
賣相又靚
而且入面係橙汁、黑加侖子、梳打水
整體黎講唔算好甜
食 Tapas 一定要配返杯嘢飲先叫下酒菜!
Eclipse

𓏸  Churros | 78
依然咁好食嘅 Churros
上面撒滿肉桂糖,沾上雲呢拿雪糕同朱古力醬超正!
見唔見到!!雲呢拿雪糕係有雲呢拿籽添啊
真是真材實料!
我有個小怪癖係將雪糕沾上暖笠笠嘅朱古力醬
朱古力醬就迅速凝固做脆卜卜嘅表面 ~
2024-02-21
Pan Tomato
Eclipse
  • Patatas Brava
一直bookmark 咗呢間餐廳好耐 見到IG Open Rice 嘅食評都幾高分 滿心歡喜過嚟試吓 點知體驗極差漏單 上菜速度慢 味道一般三款可樂餅 蒜油蝦味道不錯 係細份咗少少西班牙海鮮飯真係好細份 香料味好重 上面都係普通 或者唔啱口氣激氣嘅黎啦深海八爪魚 $168細份唔洗講啦 啲八爪魚係凍㗎 下面嘅薯蓉就熱啲八爪魚好似白恰咁 蒜蓉湯上晒main 之後都冇湯飲我哋都好有禮貌問係咪落漏咗單啊?店員姐姐:湯?咩湯啊?蒜蓉湯?店員姐姐 你哋舖頭今日得一款湯 不如熟悉下menu先翻工催完發覺有落到單㗎 但未整喎 之後又要等15分鐘咁啦西班牙油炸鬼等咗15分鐘有湯飲好啦飲完嗰湯 又要等20分鐘先有甜品重點係隔離枱食完main 就好快上咗甜品我哋就等20分鐘咁上到黎雪糕係半融 會唔會係整好唔記得上菜呢店員態度有好有唔好男店員好細心會幫手refill 水另一個大年紀少少嘅女店員(定老闆娘)一邊食嘢一邊serve 我哋 有冇諗過我哋好肚餓咁等你哋上菜 你不如呑咗再同我哋講嘢?三個人850埋單 唔算好貴但食唔飽又要等整體就係overrated 懷疑啲食評都係請打手冇下次
一直bookmark 咗呢間餐廳好耐

細份唔洗講啦 啲八爪魚係凍㗎 下面嘅薯蓉就熱
啲八爪魚好似白恰咁

蒜蓉湯
上晒main 之後都冇湯飲
我哋都好有禮貌問係咪落漏咗單啊?
店員姐姐:湯?咩湯啊?蒜蓉湯?
店員姐姐 你哋舖頭今日得一款湯 不如熟悉下menu先翻工

上到黎雪糕係半融 會唔會係整好唔記得上菜呢

店員態度有好有唔好
男店員好細心會幫手refill 水
有冇諗過我哋好肚餓咁等你哋上菜
你不如呑咗再同我哋講嘢?

三個人850埋單 唔算好貴
但食唔飽又要等
整體就係overrated 懷疑啲食評都係請打手
冇下次
可樂餅
2024-04-15 114 瀏覽
自費post! 咪再話我收咗錢🥲 我都想⭐️Mushroom Croquetas $19/pc⭐️Crab croquetas $19/pc⭐️Squid croquetas $19/pc個人排名: 蟹肉可樂餅>蘑菇松露可樂餅>蜜汁魷魚可樂餅三款都炸到好香口,細細粒做前菜啱啱好,配埋啲醬係超邪惡嘅好食,建議三款都試吓!⭐️Gambas al Je Jillian $108 食tapas點可以少咗西班牙蒜油蝦✨ 蒜蓉喺橄欖油到爆曬啲香味出嚟,充滿蒜香嘅蝦配脆卜卜嘅多士係Perfect match⭐️Tortilla with Spicy Chorizo $92足料西班牙蛋餅配辣肉腸,勁多薯仔😆⭐️Red Prawn Fideua $308店員推介嘅紅蝦短麵平時都係食Paella,今次試咗短麵之後返唔到轉頭!啲短面有啲似米粉,吸晒所有紅蝦膏嘅精華,超好食! !店員幫我哋切好隻蝦之後,仲好細心咁介紹食法,喺落檸檬汁同埋將蝦撈入去之後個味道係完全唔同,強烈推介大家去食!唯一唔好嘅位,就係佢太細份,同埋當日睇到啲食評係$208但係去到已經加咗$100🥹但係因為嘢食真係唔錯,所以絕對會再食🫡
自費post! 咪再話我收咗錢🥲 我都想
⭐️Mushroom Croquetas $19/pc
⭐️Crab croquetas $19/pc
⭐️Squid croquetas $19/pc
個人排名: 蟹肉可樂餅>蘑菇松露可樂餅>蜜汁魷魚可樂餅

⭐️Gambas al Je Jillian $108
食tapas點可以少咗西班牙蒜油蝦✨

足料西班牙蛋餅配辣肉腸,勁多薯仔😆

⭐️Red Prawn Fideua $308
店員推介嘅紅蝦短麵

但係因為嘢食真係唔錯,所以絕對會再食🫡

呢間餐廳長期麵full house,而且staff都非常熱情,所以成間餐廳跑氣氛都好好,好熱鬧🥳💪🏻 Red Prawn Fideua 西班牙紅蝦短麵 ($348)呢個招牌嘅紅蝦短麵非常出色🤤 首先,staff會幫手將蝦切開,將紅蝦嘅蝦膏擠晒出黎,再將短麵撈均。食第一啖嘅時候,蝦味超級濃郁😋 但staff再叫我地加啲檸檬汁,再撈均。食第二啖時,完全係另一種感覺,蝦味仍然保留到,但多咗一種清新嘅咸香味,將味蕾好似放大咗咁,整體味道多咗好多層次🤤 而短麵完全索晒醬汁,食落似米粉嘅口感。💪🏻 Hanger 封門柳 ($168)封門柳嘅牛味好香濃😚,而且肉質好軟滑,好淋,再配埋橄欖油同芥末調味,好食!💪🏻 Tortilla with Salt Cod 傳統煎蛋餅配鱈魚 ($92)蛋餅焗得好flurry,而內裏有薯仔同埋鱈魚,食落口感幾豐富😆,面頭亦淋上蒜味蛋黃醬。💪🏻 Basque Cheese Cake巴斯克芝士蛋糕 ($88)呢個芝士蛋糕同平時唔同,係熱食,即叫即整,大概要30分鐘,所以食落熱辣辣!熱食嘅basque cheese cake口感係更加creamy同濕,多咗一種油香感,亦都好

💪🏻 Hanger 封門柳 ($168)

呢個芝士蛋糕同平時唔同,係熱食,即叫即整,大概要30分鐘,所以食落熱辣辣!熱食嘅basque cheese cake口感係更加creamy同濕,多咗一種油香感,亦都好香嘅焦香芝士味😚

💪🏻 Drinks: Eclipse , Iced chocolate ($58, $38)
Eclipse係橙香味突出嘅Mocktail,幾香甜。
紅蝦短麵
封門柳
紅蝦短麵
封門柳
  • Hanger
2024-04-04 74 瀏覽
這間西班牙菜🇪🇸餐廳門口採用鮮艷奪目橙紅色為主調🧡,十分搶眼,內裏裝潢充滿歐陸風情😗,簡約木系桌椅配上復古花瓷磚牆😍,氣氛有格調,令人感到惬意自在,相當有氣氛😝- 蟹肉可樂餅🦀 $19薯餅外層炸到金黃酥脆😗,一絲絲鮮甜蟹肉配上奶香忌廉內餡,口感綿密😼- 墨汁魷魚可樂餅🦑 $19魷魚粒爽彈有咬口☺️,墨汁忌廉內餡味道濃郁,入口不油膩😝- 西班牙蒜油蝦🦐 $108新鮮蝦肉爽口彈牙,炸蒜充滿橄欖油香氣🤣,香口焦脆,配上香脆吐司🍞,口感豐富有層次👍🏻- 西班牙海鮮飯🥘 $258飯粒軟硬度適中,粒粒分明有嚼勁😋,充滿濃郁蝦膏鮮味,內有爽彈大蝦🦐、飽滿蜆肉、鮮味青口豐富配料,加上檸檬汁🍋中和濃郁醬汁油膩感😍,入口更舒服開胃😋- Hanger Steak🥩 $168特選推薦菜式之一‼️,封門柳肉質軟腍,質地嫩滑🥰,輕易切開,牛味濃郁,生熟度剛好😛,入口即化,底層更配上薯蓉🥔點綴,可中和牛扒油膩感,口感更豐富🥳- ECLIPSE🍹 $58以酸甜橙汁🍊為基調配上清新黑加倫子,味道清爽👍🏻餐廳除了食物素質不錯外😝,店員服務態度亦很好☺️,不時主動幫我地加水🤩,整個用餐體驗很享受🥰📍 La Barra Tapas

- 蟹肉可樂餅🦀 $19

- 墨汁魷魚可樂餅🦑 $19
魷魚粒爽彈有咬口☺️,墨汁忌廉內餡味道濃郁,入口不油膩😝

- 西班牙蒜油蝦🦐 $108

- 西班牙海鮮飯🥘 $258

- Hanger Steak🥩 $168

- ECLIPSE🍹 $58
以酸甜橙汁🍊為基調配上清新黑加倫子,味道清爽👍🏻

📍 La Barra Tapas Spanish Restaurant - 長沙灣
長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
@labarra_csw

#justlingggxd_西餐
#justlingggxd_長沙灣
今次帶老公黎食,食物水準都keep到,但所有食物份量都明顯減少,埋單1100兩位,不過食唔飽😞1. 松露蘑菇可樂餅 $20有d似cabonara的可樂餅,由以前的一條手指長,cut到變左一粒波,$20一粒,ok可以2. Panceta Toast $62十分有驚喜的一道小食,火灸過後的煙肉好香,逼左d油脂出黎,好食!3. Pyreness lamb spare ribs$308有一條都有成大舊肥肉似係中間,睇番相都覺得太油了,燒得一般,中規中矩4. Red prawn Fideuao 紅蝦短麪 $348店長花姐過黎幫手將蝦頭的膏全擠出來撈麪,紅蝦的蝦膏好濃好香,撈麪一流,可以比美米芝蓮。不過當花姐撈麪時,明顯見到個麪的分量少得可憐,坦白講個麪的份量仲少過我煮比個2歲bb的分量!佢撈麪果時有冇覺得尷尬🙄真係想問,d麪的成本好貴嗎?點解要cut到仲少過一個2歲bb的份量????食到呢度真係有d嬲,最後埋單1100兩位,食唔飽店的人流比以前明顯少左,反映出cut左假日lunch set 的反應,易左入座。但個短麪份量cut到咁,做生意當然要計錢計成本,連低成本的麪都要咁樣cut,我應該唔會再

1. 松露蘑菇可樂餅 $20

2. Panceta Toast $62
Panceta Toast

Pyreness Lamb spare ribs

紅蝦短麪

食到呢度真係有d嬲,最後埋單1100兩位,食唔飽

店的人流比以前明顯少左,反映出cut左假日lunch set 的反應,易左入座。但個短麪份量cut到咁,做生意當然要計錢計成本,連低成本的麪都要咁樣cut,我應該唔會再三訪了,不想又餓又氣地離開餐廳。

Panceta Toast
Pyreness Lamb spare ribs
  • Pancetta
2024-03-30 35 瀏覽
由於好多好評,所以就去左一試。小小的餐廳,但食物好吃👍🏼👍🏼👍🏼🥂🥂🥂晚市最低消費$250/位。訂位先去比較好😊前菜:松露磨菇可樂餅($20/粒)蟹肉可樂餅($20/粒)好好味,值得一試西班牙蒜油蝦🦐($108有6 隻蝦🦐)🦐不錯,但唔夠蒜香🧄味;個包好脆👍🏼👍🏼👍🏼主菜:西班牙海鮮飯($258)🦐同青口都不錯👍🏼飯唔乾👍🏼甜品:西班牙油炸鬼($78)

前菜:
松露磨菇可樂餅($20/粒)
蟹肉可樂餅($20/粒)

好好味,值得一試

西班牙蒜油蝦🦐($108有6 隻蝦🦐)
🦐不錯,但唔夠蒜香🧄味;個包好脆👍🏼👍🏼👍🏼

主菜:
西班牙海鮮飯($258)
🦐同青口都不錯👍🏼飯唔乾👍🏼

甜品
西班牙油炸鬼($78)
  • 西班牙油炸鬼
  • 西班牙蒜油蝦
  • 西班牙海鮮飯
  • 松露蘑菇可樂餅
  • 蟹肉可樂餅
2024-03-29 27 瀏覽
位於長沙灣嘅La Barra Tapas Spanish Restaurant,以食物性價比高揚名,價錢親民,但能品嘗特色巧手西班牙菜,絕對不容錯過。由於餐廳座位不多,晚市經常滿座,建議用餐前先預約🧡✨松露蘑菇可樂餅✨蟹肉可樂餅✨墨汁魷魚可樂餅三款外層非常香脆,內裏creamy,配搭不同口味,惹味✨西班牙蒜油蝦性價比高,份量多且味道鮮味。大蝦已去殻,肉質爽口彈牙,非常新鮮,沾上蒜油蒜片,整體感覺順滑香口,配上多士口感更豐富✨傳統蛋餅配鱈魚初嚐西班牙傳統蛋餅,蛋餅內混入馬鈴薯塊、鱈魚肉,口感紮實豐富,面層鋪上蛋黃醬,倍添滋味✨精選魚塊西班牙短麵巨型魚塊,肉質嫩滑鮮味,外皮煎至香脆,西班牙短麵質感帶有嚼勁,加點檸檬汁點綴,清新不油膩📍 La Barra Tapas Spanish Restaurant長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

✨松露蘑菇可樂餅
✨蟹肉可樂餅
✨墨汁魷魚可樂餅
三款外層非常香脆,內裏creamy,配搭不同口味,惹味

✨西班牙蒜油蝦

✨傳統蛋餅配鱈魚

✨精選魚塊西班牙短麵

長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

嚟到長沙灣大家可能剩係會諗起文青cafe🤣原來仲有好多隱世小店待發掘,今次就推介大家一間西班牙餐廳La Barra🇪🇸 環境:7.5/10位於長沙灣地鐵站不遠處,裝修簡約,用馬賽克磚作裝飾,帶出歐洲風格,半開放式廚房設計令食客欣賞到廚師手藝😉食物:7.5/10松露蘑菇可樂餅 & 蟹肉可樂餅 $20/1可以1粒粒單點🤗松露蘑菇冇切碎有咬口,蟹肉餅餡料充足,見到一絲絲蟹肉🦀好creamy 作為前菜一流👍🏿魷魚墨汁飯 $268原隻魷魚🦑食之前一定要加檸檬汁,提鮮加80分,飯身有咬口,墨汁走遍每粒飯,相當惹味,魷魚夾口彈牙,讚🤩卡斯提亞烤乳豬 $380調味出色,唔會過咸,乳豬皮勁鬆脆,每咬一啖都聽聽卡卡聲🥰配合蘋果蓉冇咁油膩🍏💰性價比:7.5/10 人均$350左右,食物水準相當唔錯,其實仲有好多野想試,奈何食量有限🥲🥲要麻煩大家幫我試味啦😝

環境:7.5/10

2024-03-19
卡斯提亞烤乳豬
松露蘑菇可樂餅 & 蟹肉可樂餅
2024-03-17 145 瀏覽
本身見網上咁多正評,諗住應該無乜野。小店一間,一入門口waitress 提每人最低消費200Tapas 本身係細份,但呢到既真係細的離譜。但食咁多間Spanish 餐廳未見過咁細份既蛋餅。味道偏淡,吾夠味。西班牙餐廳係會無sangria😅最攪笑係飲完最後一啖酒 未夠3分鐘waitress 拎埋機叫我地埋單,但明明我地已經食得快過其他台,成件事好ODD,我食完就立即趕我走咁,體驗非常之差,咁價錢質素同服務態度我真係吾會再黎。
Tapas 本身係細份,但呢到既真係細的離譜。
但食咁多間Spanish 餐廳未見過咁細份既蛋餅。
2024-03-06
  • 傳統煎蛋餅配辣肉腸
西班牙菜一直以來都比較少接觸,最深印象大概是 👧🏽 留學時期在西班牙待了兩星期,然後吃足兩星期,今次 👦🏻 找到一間長沙灣橙紅屋小店。鮮艷搶眼的橙紅色頗有歐洲小店的感覺,木桌椅配上復古花瓷磚牆和橙紅牆,餐廳內部設計簡約得來富有西班牙色彩。菜單上的 Tapas 太吸引了,點了3款不同的。傳統蕃茄多士 🍅 使用新鮮蕃茄攪碎的蕃茄蓉塗上香脆多士上,調味不多,味道微酸清新,是個不錯的開胃菜。再來一客傳統煎蛋餅配辣肉腸 🍳 蛋餅厚實,餡料除辣肉腸外,也有不少馬鈴薯粒,是薯餅和厚pancake的混合版,灑上紅椒粉和蛋黃醬,味道有點像大阪燒感覺!最後大力推薦‼️西班牙蒜油蝦,有八隻蝦,份量超多 🍤 頭、殼已清,吃得很方便;蝦上有少許辣椒碎,蝦肉爽口彈牙帶點微辣。最令人驚艷的是醬汁,蒜油超級濃郁,還有了大量蒜片,脆卜卜麵包沾蒜油配蒜片,口感豐富。主菜黑鼆鼆的魷魚墨汁飯 🦑 飯底很不錯,飯粒圓潤吸滿海鮮汁,略嫌口感過於濕腍。飯裡帶有蝦粒和墨魚粒,香氣四溢有咬口,怕膩可以擠點檸檬汁。飯底只有薄薄一層,這點做得太正宗了吧,搶吃情況嚴重!重頭戲甜品西班牙油炸鬼 🍨 Churros係西班牙很常見的小吃,充滿麵粉香

傳統蕃茄多士

傳統煎蛋餅配辣肉腸

西班牙蒜油蝦

西班牙油炸鬼

重頭戲甜品西班牙油炸鬼 🍨 Churros係西班牙很常見的小吃,充滿麵粉香氣,外層香脆,內層熱辣辣Q軟,外面灑上肉桂糖,單吃已經很夠味,配上旁邊的朱古力醬更邪惡!雲呢拿雪糕質感順滑而且有看得見的雲呢拿籽,喜歡咬一口熱辣辣的churros再配一口冷冷的雪糕的冰火交融感覺 ❤️

西柚咖啡

一杯西柚咖啡作為完結,Expresso另上自行倒進西柚汁。西柚汁酸酸甜甜,先倒一半啡,入口清新柚子香,然後慢慢滲出啡味;把啡全部倒入,啡味較濃,後有甜味。

這間轉角小店,不論口味及烹調手法都令人驚喜,作為西班牙菜控,不可錯過!店鋪位置不多,最好提早預約,幸好👦🏻👧🏽提早walk-in,平日晚上都full booking了!
傳統煎蛋餅配辣肉腸
西班牙蒜油蝦
西柚咖啡
2024-03-10 94 瀏覽
位於長沙灣嘅西班牙餐館La Barra🇪🇸有次晚上行過見到 都幾多人幫襯 搞到我都心思思想試下 所以上個weekend放假就約埋朋友嚟食lunch🍽️餐廳唔算大 不過裝修有格調 而且下午已經好好氣氛呢度嘅職員都超nice 細心介紹每道菜 會比意見點食最好 又會同客人閒聊一下🫶🏻除咗我哋之外 我見好多客人都係會開心笑住走ꕥ Panceta w/ toast多士微脆 將芝士碎/煙肉放上去一齊食🍞店員推介先放芝士 再放煙肉 又再放芝士🧀(相信佢都係一位芝士控😆) 味道同口感都好有層次 煙肉同一般坊間嘅唔同 唔會好醎 經過輕輕炙燒 滲出油份 食落特別香 入口亦不覺油膩ꕥ Hanger Steak超!軟!嫩! 牛味又濃郁 難怪係chef’s recommend👨🏻‍🍳點呢款牛留意返可以唔洗自選熟度 跟返廚師建議就得㗎啦🐂牛下面係鷹嘴豆泥 配埋一齊食都幾夾㗎ꕥ Red Prawn Fideua紅蝦好大隻又新鮮 蝦肉都好爽彈🦐第一次食fideua 係一種好幼嘅短麵條 職員幫忙拆開蝦頭將蝦膏擠出 再同麵條拌勻 每一啖都滿滿鮮味 加上本身嘅青醬等其他醬料 層次豐富🥘ꕥ Churros食西班牙菜點少得chu

ꕥ Panceta w/ toast

ꕥ Hanger Steak

ꕥ Red Prawn Fideua

ꕥ Churros
食西班牙菜點少得churros 新鮮整起熱辣辣 一份6條🍨可以點朱古力醬 或者配雪糕食 冷熱交融
~ 松露可樂餅($19)🍄~ 蟹肉可樂餅($19)🦀叫咗兩隻味嘅可樂餅嚟試吓😌,兩隻都夠哂外脆內軟呀😋。松露蘑菇味特別creamy👍🏻,味道夠濃郁仲食到蘑菇粒🍄。而蟹肉份量都唔少,食落去幾鮮甜🤓。~ 西班牙蒜油蝦($108)🍤呢個我覺得係西班牙必食嘅tapas之一🙌,脆身嘅多士點埋蒜油一齊食真係好夾😚,而且d蝦肉都大大隻夠唔新鮮彈牙呀🤤。~Hanger-steak ($168)🥩呢個係喺推介個到🧑‍🍳,果然冇介紹錯😎。熟到啱啱好,牛味夠濃🐮。配埋下面嘅鷹嘴豆泥同醬汁🫙,中和到牛扒嘅滯膩感😌,口感同味道都更加豐富😝。~Churros ($78)🍨呢個本身已經上滿咗肉桂粉,唔食嘅要注意啦😎。另外配咗雲呢拿雪糕🍦同埋朱古力🍫醬,可以根據自己嘅喜好配搭😚,配上新鮮整出嚟熱辣辣嘅Churros係一個好好嘅結尾啊🤪。~Sangria($88)🍷食西班牙菜點可以唔叫我最鍾意飲嘅Sangria呢😝,如果唔係第二日返工應該叫一揸share會再抵啲😉。
~ 松露可樂餅($19)🍄
~ 蟹肉可樂餅($19)🦀