2023-08-08 75 瀏覽
餐廳以橙色牆配花紋磚, 精緻有特色, 枱與枱之間距離比較近, 感覺熱鬧有 feel。𓊈西班牙海鮮飯 $𝟸𝟻𝟾𓊉海鮮飯裡面有蝦, 青口同蜆, 幾款海鮮都幾鮮甜, 飯量比較少, 不過好惹味, 口感煙靭。𓊈西班牙蒜油蝦 $𝟷𝟶𝟾𓊉西班牙菜必食嘅蒜油蝦, 肉質爽脆彈牙, 連埋蒜片一齊食, 味道口感更豐富, 側邊嘅多士炸得脆卜卜, 整得好出色!𓊈西班牙辣味薯角 $𝟻𝟾𓊉薯角係將薯仔切成一片片薄片, 然後再壓成薯仔磚, 炸完之後好香脆, 可以食到一層層嘅口感, 面層嘅芝士醬同蕃茄醬都好配襯好好食!𓊈蟹肉可樂餅 $𝟷𝟿/ pc𓊉可樂餅外脆內軟, 裡面充滿一絲絲嘅蟹肉, 味道香濃!𓊈柑桔檸檬汁 $𝟸𝟾𓊉柑桔檸檬汁味道偏酸好開胃。𓊈凍朱古力 $𝟹𝟾𓊉朱古力味唔算太濃, 偏重奶味唔會太甜。

𓊈西班牙海鮮飯 $𝟸𝟻𝟾𓊉

𓊈西班牙蒜油蝦 $𝟷𝟶𝟾𓊉

𓊈西班牙辣味薯角 $𝟻𝟾𓊉

𓊈蟹肉可樂餅 $𝟷𝟿/ pc𓊉
可樂餅外脆內軟, 裡面充滿一絲絲嘅蟹肉, 味道香濃!

𓊈柑桔檸檬汁 $𝟸𝟾𓊉
柑桔檸檬汁味道偏酸好開胃。

𓊈凍朱古力 $𝟹𝟾𓊉
朱古力味唔算太濃, 偏重奶味唔會太甜。
2023-08-05 91 瀏覽
所有食物既份量都少得過份 -西班牙海鮮炒飯&紅蝦短麵既份量係如一層薄紗,但佢地價錢上係唔平,我地五個人 每人食1-1.5啖已經冇哂…..🥹-咖啡味道極淡 唔建議嗌 -可樂餅係唔錯 但真係細粒到好過份,連職員自己都話係好細粒 建議我地叫多啲 *本身原意係想請客 但真係叫左好多碟都唔夠飽 令場面非常尷尬 -午餐五個人食左大約$1800 而味道真係好一般,用餐環境亦好一般 根本唔值呢個價錢🥲 所以感到非常失望 比較欣賞既係職員係有禮貌
所有食物既份量都少得過份

-咖啡味道極淡 唔建議嗌

-午餐五個人食左大約$1800
而味道真係好一般,用餐環境亦好一般
根本唔值呢個價錢🥲 所以感到非常失望
比較欣賞既係職員係有禮貌
2023-08-05
生日
今次中午同朋友去了一間主打西班牙菜的餐廳食𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉🍽️🧡橙色門口舖位,一進門口已經聞到香噴噴的味道👅餐廳內是西班牙風味的彩色特色牆磚和暗黃色的燈光佈局,還有一個小吧台,整個餐廳簡簡單單,幾有格調✨~𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒆𝒕 (𝑬𝑵𝑻𝑹𝑬𝑬+ 𝑴𝑨𝑰𝑵+ 𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻+ 𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲)~/𝑬𝑵𝑻𝑹𝑬𝑬/❥𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢 炸魷魚圈鮮嫩的魷魚,外層炸得金黃酥脆,入口彈牙,鮮嫩多汁,十分開胃🦑❥𝐆𝐚𝐦𝐛𝐚𝐬 𝐚𝐥 𝐀𝐣𝐢𝐥𝐥𝐨 西班牙蒜油蝦 熱辣辣蒜油蝦肉質爽彈🦐,充滿濃郁的蒜香味🧄,但卻不帶苦澀,味道剛剛好,特別適合搭配脆卜卜的多士一起享用,讓人食指大動🍞❥𝐏𝐚𝐭𝐚𝐭𝐚𝐬 𝐁𝐫𝐚𝐯𝐚𝐬 西班牙辣味薯角($𝟓𝟖)幾有特色的,🥔薯角是以薯仔方塊形式呈現薯角炸到外鬆脆內柔軟,薯角分了兩款味一面是濃厚的蛋黃醬,另一面則是酸酸的蕃茄醬🍅,兩款都唔辣🤭<𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞> ($𝟏𝟗/𝐩𝐜)❥𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐚𝐬 松露蘑菇可樂餅🍄❥𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞蟹肉可樂餅🦀❥𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐚𝐬墨汁魷魚可樂餅🦑新鮮熱辣炸起的可樂餅,𝐁𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐳𝐞的份量

今次中午同朋友去了一間主打西班牙菜的餐廳食𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉🍽️
🧡橙色門口舖位,一進門口已經聞到香噴噴的味道👅

/𝑬𝑵𝑻𝑹𝑬𝑬/
❥𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢
炸魷魚圈

❥𝐆𝐚𝐦𝐛𝐚𝐬 𝐚𝐥 𝐀𝐣𝐢𝐥𝐥𝐨
西班牙蒜油蝦

❥𝐏𝐚𝐭𝐚𝐭𝐚𝐬 𝐁𝐫𝐚𝐯𝐚𝐬
西班牙辣味薯角($𝟓𝟖)

幾有特色的,🥔薯角是以薯仔方塊形式呈現
薯角炸到外鬆脆內柔軟,薯角分了兩款味
一面是濃厚的蛋黃醬,另一面則是酸酸的蕃茄醬🍅,兩款都唔辣🤭

<𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞> ($𝟏𝟗/𝐩𝐜)
❥𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐚𝐬
松露蘑菇可樂餅🍄

❥𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞
蟹肉可樂餅🦀

❥𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐚𝐬
墨汁魷魚可樂餅🦑

新鮮熱辣炸起的可樂餅,𝐁𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐳𝐞的份量剛剛好🤤
每款味道都挺出色,炸至外脆內軟,每款都係必食💖

/𝑴𝑨𝑰𝑵/
❥𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐏𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚
西班牙海鮮飯 ($𝟏𝟔𝟖)

🥘薄薄一層的海鮮飯充滿海鮮高湯的味道,濃稠而不過乾
米飯韌度適中,保留了一點嚼勁🥰
🌊表面鋪了蜆、青口和蝦等海鮮,調味很吸引人,帶有濃厚的鹹香風味,十分惹味~৲( ᵒ ૩ᵕ )৴♡*৹

❥𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐒𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐑𝐢𝐛 𝐰. 𝐁𝐞𝐚𝐧𝐬
西班牙牛勒骨 ($𝟐𝟎𝟖)

牛勒骨燉得非常入味,配上特調醬汁💯
顏色黑中帶有微紅,不會煮得太熟,保留了牛肉的香氣💗
🐄牛勒肉入口軟嫩,油脂豐富,再加上西班牙甜青椒🫑,好滋味(。・𝐮・)ゞ

/𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻/
❥𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 (𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚)
❥𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 ($𝟕𝟖)

飯後甜點必嚐的𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬,新鮮炸製,充滿肉佳香🤎
簡單沾上🍫朱古力醬或配上充滿雲呢拿籽香滑的雪糕食🍨,超正
𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬口感偏酥脆,但若中心更煙靭就更好~💕

/𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲𝑺/
❥𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞🍎
❥𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞🍊

📍 𝐋𝐚 𝐁𝐚𝐫𝐫𝐚 𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 (長沙灣)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #LaBarraTapasSpanishRestaurant
#sweetiedaily_cheungshawan

• 魷魚可樂餅
  • Seafood Paella
  • 香酥魷魚
  • 西班牙牛勒骨
La Barra is located in Cheung Sha Wan, being a popular restaurant which serves Spanish cuisine🥘 La Barra means ‘bar’ in Spanish and the interior design is the philosophy for diners to get close with their chef and enjoy the wine🥂 ค่ Eclipse $58當天的特別無酒精飲料為𝐄𝐜𝐥𝐢𝐩𝐬𝐞由橙汁和利賓納組成 喝下去充滿橘子香很清爽🍊Eclipse with colourful and attractive appearance was a daily special’s mocktail😍 Made with Ribena and orange juice to gave a fresh and citrusy harmony🍹評分: 8/10🌟ค่ Sangria $68想試很久的𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚帶點微乾的口感 但又帶點夏日和清新給我(可能是因為夠冰涼🤣內

ค่ Eclipse $58
當天的特別無酒精飲料為𝐄𝐜𝐥𝐢𝐩𝐬𝐞
由橙汁和利賓納組成 喝下去充滿橘子香很清爽🍊

ค่ Sangria $68
想試很久的𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚帶點微乾的口感
但又帶點夏日和清新給我(可能是因為夠冰涼🤣
內裏還有切成小片的蘋果和香橙
吃起來特別香甜🍎❤️
Sangria had a slightly dry texture but it gave a summery and refreshing feel to me🧊 The sliced apple and orange infused inside was sweet and boozy, so good!!
評分: 8.5/10🌟

ค่ Churros $78
炸得香脆可口的西班牙油炸鬼
表面舖滿香甜的肉桂粉很好吃🤎
冰冷的雲尼拿雪糕與熱燙燙的油炸鬼作了一個對比
整個層次也俾濃郁的可可醬提升了😋
The crunchy texture of the churros with cinnamon sugar on top was amazing🤩 Cold vanilla ice cream gave a great contrast between the sizzling churros😚 and elevated by delicate richness and sweetness from the chocolate sauce🍫

ค่ Hanger Steak $168
封門柳的熟度拿捏得剛好👌🏻
肉質有嚼勁而肉味香濃 自家製的醬汁也令味道更加豐富🥰
可惜份量非常少 不太夠吃🥲
Hanger Steak had been perfectly cooked to medium, with tender textures, rich and meaty in flavours🥩 The chef used the homemade sauce to add savoury notes to supplement, but the portion size was too tiny🥺🥺
評分: 7.5/10🌟

ค่ Crab Croquetas $19/pc
先吃掉蘑菇的再吃更濃味的蟹肉可樂餅
果然這顆蟹肉的鮮味很重 配上濃濃的芝士香更為滋味🧀
不過這小巧精緻的玩意令人想一口接一口🤤
Treated the famous crab croquetas after the mushroom one, the sweetness of the crab meat was lifted by the cheesy cream🦀 I almost wanted to ask for more to eat one by one🙈

ค่ Mushroom Croquetas $19/pc
由松露蘑菇可樂餅為這頓飯拉開序幕✨
吃下去很滿滿的蘑菇味很誘人😻
很感覺外皮有點油膩😟
不過一口大小的可樂餅不會佔據太多胃部的空間 還有位置嘗多幾款美食呢🥳
Started with crunchy croquetas with rich mushroom flavour🍄 One-bite size was just appealing for having more space to contain others food😜
評分: 7.5/10🌟
—————————————————————————————
長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff長沙灣

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #labarra #sangria #churros 香港美食 #美食推介 #美食攝影 #長沙灣美食 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활

Crab and Mushroom Croquetas
Crab Croquetas
Hanger  Steak
Sangria
2023-07-24 106 瀏覽
食左蟹肉可麗餅,墨魚可麗餅,魷魚,薯角,腩肉多士,紅蝦短麵,2杯飲品。食完都只得6-7成飽。 紅蝦短麵跟飯焦的厚度沒有分別,只得幾啖就食完,食完同無食分別唔大,碟麵成惠$3XX。出街食咁耐飯未試過分量咁唔成正比,真係一D 誠意都無。碟麵除了麵就只有一隻蝦,雖然隻蝦係鮮甜。感覺收主食的價錢,只有小食嘅份量,寧願貴多少少,有相應嘅份量,靚料、誠意才能留客。舖仔細細裝修冇揼本,坐就唔係舒服,又限時又催。雖然味道唔係差,但與現實落差太大,小舖的格局食緊fine dining 的portion ,我不推薦 。
食完都只得6-7成飽。

2023-07-19 123 瀏覽
我最近去了一家長沙灣西班牙餐廳叫La Barra,這裡的食物幾好味。佢有lunch set menu,有前菜+main course+dessert+drinks,大約百零二百蚊一個人,價錢都合理。服務員都非常友善和專業,樂意主動為我地換左兩次碟,又同我地介紹食物。我地今日叫左兩個set lunch share食:🔸️ Appetizer:炸西班牙小青椒(8.5/10)小青椒唔辣但有青椒味,幾香口。🔸️ Appetizer:西班牙蒜油蝦 (8.3/10)呢個蒜油蝦配左麵包脆片,蝦都大隻彈牙又好入味,有蒜蓉香味。🔸️ Main:西班牙海鮮飯($168,8.2/10)呢道西班牙海鮮飯係黑色,因為佢用左墨魚汁燴,裡面有幾款海鮮,米飯煮得剛剛好,每一口都充滿了海鮮的鮮味。🔸️ Main:西班牙牛勒骨($208, 8.4/10)呢個西班牙牛勒骨炆得好焾好入味!下面墊嗰啲薯蓉同瓜都超好味。🍨Italian Gelato (Vanilla)食完飯仲有甜品,滿足。係好香vanilla味既gelato😚🍹Apple juice🍹Orange juice

🔸️ Appetizer:炸西班牙小青椒(8.5/10)
小青椒唔辣但有青椒味,幾香口。

🔸️ Appetizer:西班牙蒜油蝦 (8.3/10)
呢個蒜油蝦配左麵包脆片,蝦都大隻彈牙又好入味,有蒜蓉香味。

🔸️ Main:西班牙海鮮飯($168,8.2/10)

🔸️ Main:西班牙牛勒骨($208, 8.4/10)

🍨Italian Gelato (Vanilla)

🍹Apple juice
🍹Orange juice
2023-07-16 193 瀏覽
Book 左幾次,終於book到,但完全失望,一行四個 女仔朋友食完都勁失望,西班牙式法國菜?先唔講份量 一共叫左四個菜 1蟹肉可樂餅 不過不失既,但有點炸到overcook 2鱈魚蛋餅 味道真係一般,豆沙包既大細 3hander steak 呢個肉質控制唔錯 4 Peallas seafood 西班牙海鮮炒飯呢個見到都無言,飯勁少,overcook 到有苦味,好 鹹,一人二啖完 同waiter 反應佢話係咁,不求進步,又唔理客人意見既 餐廳。
一共叫左四個菜
4 Peallas seafood 西班牙海鮮炒飯

好耐都無食西班牙菜,今日同閨蜜黎到呢間係長沙灣既西班牙餐廳,雖然環境唔算大,但野食非常高質!平日黎都爆滿人,除左主餐牌外,仲有Today’s special~Pancetta係Today’s special,店員特別推介的❤️ 黑毛豬煙肉經鹽漬風乾過,肉質緊實而有彈性,香氣濃郁,其油份配上香脆多士同芝士碎,勁邪惡🤤不會過膩,口感相當豐富。可樂餅(4件)叫左3款,分別係蟹肉2件、松露磨菇1件、墨汁魷魚1件,外層炸得金黃酥脆,內裡則鬆軟多汁,蟹肉露樂餅有濃郁既蟹肉甜味,松露磨菇可樂餅既松露香氣最出,而墨汁魷魚可樂餅味道較為獨特,外表透出黑亮既色澤,口感相對較為彈牙多汁,3款都各有特色,非常好味。傅統煎蛋餅配鱈魚可以自選揀配辣肉腸或鱈魚,我地揀左相對清淡啲既鱈魚款,切開入面仲有薯仔同洋蔥粒,餅上佈滿蛋黃醬,配埋鱈魚既鮮味,成個蛋餅都好飽滿同層次豐富!西班牙海鮮飯黎食西班牙野點少得佢!飯粒煮得鬆軟得黎仍有嚼勁,同海鮮既鮮味同肉汁相互融合,其中加入番紅花賦予飯菜獨特既金黃色調,外觀吸引之餘,味道都好惹味~西班牙油炸鬼食西班牙菜獨有既甜點,外層炸得酥脆、內部柔軟,灑上糖粉帶點肉桂香氣,搭配朱古力醬同

Pancetta

可樂餅(4件)

傅統煎蛋餅配鱈魚

西班牙海鮮飯

西班牙油炸鬼
食西班牙菜獨有既甜點,外層炸得酥脆、內部柔軟,灑上糖粉帶點肉桂香氣,搭配朱古力醬同雪糕,熱冷交集,多樣性口感我最中意~

La Barra Tapas Spanish Restaurant (長沙灣)📇地址:長沙灣福榮街512-518號地下A號舖🕐營業時間:星期二至日12:00-22:00(星期一休息,公眾假期除外)💸人均消費:~$250-300/人👏🏻抵讚位:鋪面唔大,有3個侍應姐姐,所以都好快就見到我地叫佢地幫手,但去到餐廳full house嘅時候就都有啲唔係好應得切啲客。staff都好helpful,我地唔知menu啲野係咩黎,佢地都好有耐性咁解釋俾我地聽😆🍴Food QC:「精選魚塊西班牙短麵 $188」好特別嘅口感,似好淋嘅米粉🤣 但每條都好短,個底煮到燶燶地,幾香同埋好惹味「可樂餅 $19/個」叫哂3個味,分別係松露蘑菇、蟹肉同墨汁魷魚。每粒都似大粒版嘅雞蛋,3個人share每人都分到一口😆 個人覺得墨汁魷魚最好食,可能因為最重口味🤣 外皮脆卜卜,入面嘅餡料入口即溶,值得一試🫶🏻「西班牙辣味薯角 $58」每一舊都係正方形嘅薯角見到喺表面𠝹花,令到薯角炸得好鬆脆。薯角面係蛋黃醬同辣醬,蛋黃醬濃厚,辣醬惹味😋「傳統煎蛋餅配鱈魚 $92」最期待嘅小食,份量唔細,每口蛋餅都食到鱈魚肉,夠哂足料😙「H
📇地址:長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
💸人均消費:~$250-300/人

🍴Food QC:
「精選魚塊西班牙短麵 $188」

「可樂餅 $19/個」

「西班牙辣味薯角 $58」

「傳統煎蛋餅配鱈魚 $92」
最期待嘅小食,份量唔細,每口蛋餅都食到鱈魚肉,夠哂足料😙

「Hanger steak $168」
叫左個肉,份量有啲少,但好有牛味同埋無筋,叫左medium,熟得啱啱好,唔過熟唔過生😚

「西班牙海鮮飯 $258」
薄薄嘅一層西班牙海鮮飯,飯面有蝦、青口同蜆,夠哂鮮味,飯嘅口感煙韌,但份量真係有啲少😅

「西班形油炸鬼 churros $78」
有7-8舊長條形嘅西班牙油炸鬼,上枱熱辣辣,食落外脆內軟,炸得好好食,朱古力醬同雪糕點埋一齊食,真係超正嘅飯後甜品😍

「Basques cheese cake $88」
呢個Basques cheese cake同出面食到嘅不一樣,係即焗起就上枱,入口即溶,邊食啲油邊漏出黎,超香牛油味,一試難忘🥰

😯有待改善位:啲main course份量真係有啲迷你,3個人share如果係餓嘅話其實要叫3個main先夠飽😅 同埋鋪面唔大,但又放左好多枱,坐落有啲逼。

😼私心回應區:小食真係好食同埋小食嘅份量大嫁都,如果淨係想試tapas嘅朋友推介可以去試下😙
長沙灣近年開左唔少特色小店,今次黎到呢間西班牙餐廳,位置都幾方便,地鐵站行幾分鐘就到。餐廳唔算大,約20零個座位,有普通枱同bar枱,都幾有酒吧feel😇 食物方面,menu較簡單得一頁,食物高質嘅就無問題👍🏼Tortilla with spicy chorizo🥠($92) - 薯仔蛋餅係我必叫嘅小食😁 呢度嘅薯仔蛋餅比較厚實,充滿住薯仔粒,中間係流心蛋黃,一切開就流出黎好治癒😄 中間夾住好多細細粒嘅辣肉腸,味道好豐富😋Fideua de Pescado🍝($188) - 呢個中文名係西班牙短麵😮 我其實第一次見。佢嘅質感係好幼細有d似台灣麵線,不過係短嘅大概一寸長,做法係鑊仔上用海鮮汁煮,個麵好入味底下仲會煎乾少少變成脆麵,好有驚喜😍Squid Paella🥘 ($268) - 今次無叫橙黃色嘅海鮮飯改為墨汁魷魚飯🦑 黑色嘅飯充滿住creamy嘅墨汁,一d都唔會乾,魷魚味都幾香幾惹味😋

• 精選魚塊西班牙短麵
2023-07-04 77 瀏覽
某個下雨的週末☔️🇪🇸我們去到長沙灣 吃了個超好味的西班牙午餐餐廳內暗黃色燈光、花紋瓷磚、橙色牆身還有小吧枱是個很有格調的小館子食物每一道都很驚喜我最愛他們家的可樂餅、蒜油蝦好吃得不得了😋🔸墨汁魷魚可樂餅($19/pcs)❤️炸得非常香脆,內裡幼滑creamy,墨魚汁鮮味十足,粒粒魷魚增加口感,讚!🔸松露蘑菇可樂餅($19/pcs)❤️口感一樣外脆內滑,咬開就有濃濃香香的松露味,超正!🔸西班牙蒜油蝦($108)❤️一上菜已經聞到超香蒜油,蝦大隻、爽甜!薄脆多士沾上蝦汁蒜油,好好吃!🔸炸魷魚圈($92)每一件都內藏又厚又大的魷魚,炸皮的厚度剛好,吃起來很Q很爽口,也很鮮甜。🔸西班牙海鮮飯($248)用龍蝦湯煮的海鮮飯,味道好濃郁,啖啖滋味,海鮮好新鮮,青口很嫩!
某個下雨的週末☔️🇪🇸
我們去到長沙灣
吃了個超好味的西班牙午餐
餐廳內暗黃色燈光、花紋瓷磚、橙色牆身
還有小吧枱
是個很有格調的小館子
食物每一道都很驚喜
我最愛他們家的可樂餅、蒜油蝦
好吃得不得了😋

🔸墨汁魷魚可樂餅($19/pcs)❤️

🔸松露蘑菇可樂餅($19/pcs)❤️
口感一樣外脆內滑,咬開就有濃濃香香的松露味,超正!

🔸西班牙蒜油蝦($108)❤️

🔸炸魷魚圈($92)

🔸西班牙海鮮飯($248)
用餐優惠
優惠券
長沙灣多咗好多特色食肆,今日要介紹嘅呢間西班牙🇪🇸小餐館更加係我嘅心頭好😎 食物真係非常高質,而且氣氛亦都好好,充滿異國情調,非常適合朋友聚會,真心推介俾大家🥰 🌟松露蘑菇可樂餅 $19🌟蟹肉可樂餅 $19 試咗兩款可樂餅,真心有驚喜🤩 我哋特別鍾意松露蘑菇可樂餅,松露同蘑菇味都勁香,外脆內軟,真係好好味😍 蟹肉可樂餅亦都非常正,食到一絲絲嘅蟹肉,推介👍🌟俄國沙律 $78第一次食,我都幾鍾意😗主要嘅材料係薯仔同埋吞拿魚,撈埋蛋黃醬,絕對係越食越滋味,食完都幾飽肚😆 🌟西班牙蒜油蝦 $108 特別鍾意佢配嘅薄脆麵包,沾上蒜油,真係食到停唔到口🤩 蝦份量多又大隻,爽口彈牙,蒜油非常香,必食推介👍🌟Hanger Steak $168呢個封門柳係是日推介🤩 呢個價錢絕對係超值😍 煎到大概四五成熟,肉質柔軟,但係表面有少少脆,口感非常好👍 最特別係配上薯蓉,薯蓉吸收咗肉汁,又香又Creamy👍🌟深海八爪魚 $168 八爪魚粗身厚肉,竟然非常腍身,帶少少煙靭😃 表皮烤到少少焦香,好好味👍 都係配上creamy幼滑薯蓉,今日真係食咗好多薯仔🤣

🌟松露蘑菇可樂餅 $19

• 松露蘑菇可樂餅
  • 深海八爪魚
  • 西班牙蒜油蝦
  • Hanger  steak
放工喺公司附近覓食喺Instagram驚喜發現咗長沙灣有一間評價唔錯嘅西班牙餐廳🇪🇸於是就試吓好幸運地即使係星期六around 6點都成功Walk in 我諗再遲少少可能都冇位一入到去已經感受到服務員親切友善嘅態度好鍾意餐廳入面嘅小店氣氛即使喺open kitchen入面煮緊嘢食嘅員工都會同你打招呼Rusa Salad感覺似薯仔蛋沙律橄欖好香因為係薯仔為主 🥔所以比想像中飽肚我哋嗌咗兩款croquetas 非常推薦!!外層非常鬆脆而內裏非常Creamy👍🏻蛋餅上面嘅dressing非常惹味上碟嘅時候仲係好熱辣辣但係食到嘅魚肉就唔算好多第一次食呢一種短麵有少少似米粉醬汁有濃濃嘅海鮮味魚塊的份量比想像中大但麵的portion如果可以再多啲就好兩個人食唔夠喉😜最後我哋以Churros做結尾$78有五大條仲有雪糕同朱古力醬性價比極高雲呢拿雪糕睇得出係用貴價雪糕Churros質地可有少少改善空間入面moist咗少少總結:可以再戰
放工喺公司附近覓食

Crab  and  Squid  Croquetas
Tortilla  With  Salt  Cod
Fideuà  de  Pescado
Churros
呢條街有幾間餐廳都極俱人氣❤️‍🔥,今次介紹呢間橙色門口嘅Spanish小店,舖頭細細座位唔算多,有bar枱可以望住廚房👨🏼‍🍳,幾張細枱最多坐到4人,裝修簡單但七彩嘅特色牆磚增添唔少西班牙風味🇪🇸。Menu簡單一頁過,但都概括左西班牙出名嘅傳統菜式,本地年輕人班底,feel到佢地好有heart呢💪🏻~1️⃣ Mushroom Croquetas $19/pcs ; Crab Croquetas $19/pcs每枱必叫嘅tapas,bite size最啱做第一道菜💁🏻‍♀️,雖然未夠乾身就放上牛油紙顯得有點油淋淋,不過咬落無浸油出嚟😂,兩款都做到外脆內軟,入面嘅餡好creamy,個人更加鐘意蟹肉🦀。2️⃣ Tortilla with Spicy Chorizo $92店員推介亦係小偏喜愛嘅tapas之一,趁熱切開見到中間有流心蛋漿🥚,蛋味香濃,入面有唔少薯粒🥔不過chorizo就相對較少,調味balance得剛好🧂,portion亦適合2-4個人share。3️⃣ Hanger Steak $168封門柳係signature of the day,上枱時已經切好一片片🥓,7成熟中間粉嫩紋理清晰,賣相好

3️⃣ Hanger Steak $168
封門柳係signature of the day,上枱時已經切好一片片🥓,7成熟中間粉嫩紋理清晰,賣相好吸引👀!肉質口感鬆軟無筋,每啖都有肉汁,呢個價錢唔可以同高級扒房頂級牛肉相比,但都有肉味😋,墊喺底嘅薯蓉成功吸收晒肉汁同秘製醬汁嘅味道,性價比幾高👍🏻!

4️⃣ Red Prawn Paella $288
Paella入面呢款最吸引😍,鑊仔portion係一人份量但係for 2人 sharing都可以。飯只有薄薄一層,最吸睛都係隻紅蝦🦐,來貨都唔便嫁,所以通常用得佢做食材嘅paella都會定價高D💰,食落鮮甜無比。飯粒索晒蝦嘅精華味道超濃郁😋,食得出係用左大量蝦殼同海鮮熬製嘅高湯煮成🦐,不過未夠乾身無飯焦。

5️⃣ Sangria $68
食Spanish必配Sangria🍷,個人喜歡酒味濃少少,餐廳調得味道偏甜,酒味較輕,飲多幾杯都唔怕😝。

通常想食Spanish都會諗起去港島,但係如果住九龍區嘅人想近近地有間小店,合理價錢食到質素唔錯嘅Spanish,小編都會推介呢間🫶🏻。開業好一段時間,餐廳已經有唔少fans,平日晚都滿座,嚟之前記得book位啦📲!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.地址就在人氣咖啡店旁的西班牙菜餐廳以後去開MCL睇戲又多一個選擇了☺️餐廳環境不大 當天去也預約滿了 可見口碑不錯.松露蘑菇可樂餅 / 蟹肉可樂餅 $19坐下後先迎來了兩款即炸熱辣辣的可樂餅可樂餅的份量不大 作為餐前小食剛剛好呢!炸至外脆內軟 蘑菇味那款的蘑菇味真的很重 蟹肉味那款除了絲絲蟹肉外 調味也是很惹味呢!.傳統煎蛋餅配辣肉腸 $92每次到西班牙餐廳看到有必叫的蛋餅~蛋餅內放滿滿充滿鹹香的西班牙辣肉餐!每一啖都食到,很惹味!也比較飽肚.西班牙蒜油蝦 $108蒜片蝦充滿著蒜香味,但又不會蒜到有苦味味道是剛剛好,用麵包蘸上蒜香汁食很討喜.西班牙海鮮飯 $258主食叫左西班牙海鮮飯 佢地既份量岩2人享用面頭有蝦、青口和蜆肉等 食得出是新鮮的海鮮飯味道調得惹味 飯芯仍保留點咬口就係飯的份量比想像中小了點 可以多返點會較好.西班牙油炸鬼 $78飯後甜品必來一份西班牙油炸鬼🤤油條炸得不油膩 簡單蘸上朱古力醬已經很不錯

地址就在人氣咖啡店旁的西班牙菜餐廳
以後去開MCL睇戲又多一個選擇了☺️
餐廳環境不大 當天去也預約滿了 可見口碑不錯

松露蘑菇可樂餅 / 蟹肉可樂餅 $19
坐下後先迎來了兩款即炸熱辣辣的可樂餅
可樂餅的份量不大 作為餐前小食剛剛好呢!
炸至外脆內軟 蘑菇味那款的蘑菇味真的很重
蟹肉味那款除了絲絲蟹肉外 調味也是很惹味呢!

傳統煎蛋餅配辣肉腸 $92
每次到西班牙餐廳看到有必叫的蛋餅~
蛋餅內放滿滿充滿鹹香的西班牙辣肉餐!
每一啖都食到,很惹味!也比較飽肚

西班牙蒜油蝦 $108
蒜片蝦充滿著蒜香味,但又不會蒜到有苦味
味道是剛剛好,用麵包蘸上蒜香汁食很討喜

西班牙海鮮飯 $258
主食叫左西班牙海鮮飯 佢地既份量岩2人享用
面頭有蝦、青口和蜆肉等 食得出是新鮮的
海鮮飯味道調得惹味 飯芯仍保留點咬口
就係飯的份量比想像中小了點 可以多返點會較好