自從數年前深水埗變成咖啡店勝地以後,一直收藏了不少想到訪卻因為日程問題未有兌現;就趁著還在油尖旺區上班的日子,抽空來到其中一間,順道在出發下個日程之前抹茶スペシャル Matcha Special 抹茶特調 $60就在猶豫不決要喝什麼之際,店主推薦這杯用上豆腐、燕麥奶跟抹茶製成的「抹茶特調」,先說這個搭配是有驚喜的,賣相也是美美的漸層,非常IGable!入口是甘香濃郁的抹茶,最後滲出淡淡小麥香的燕麥奶味道;中間夾雜了不少碎豆腐,有點像吃豆腐花一樣的順滑口感,整個味道比較清新,甜度不高相對健康,自己就非常喜歡這款個味道ロールケーキ Hojicha Roll 焙茶蛋卷 $60聽說這裡的蛋卷是招牌也是最具人氣的一款,當初收藏這店也因為這個~ 喝的選抹茶,那吃的就選焙茶吧!蛋卷厚厚的,蛋糕質感鬆軟,茶味較突出;中間的焙茶忌廉份量很多佔整個蛋卷的80%,口感幼滑沒太甜太膩,遺憾是焙茶味不算濃郁,令整個蛋卷吃起來沒有太豐富的焙茶味道,也許我太喜歡吃/ 喝焙茶的關係這款未有讓我有太大驚喜店家在深水埗開業接近三年,是區內以抹茶和焙茶做主軸的日系咖啡店,由門面到店內裝潢、擺設、餐單上的食品跟飲品種類等讓人
ロールケーキ Hojicha Roll 焙茶蛋卷 $60
店家在深水埗開業接近三年,是區內以抹茶和焙茶做主軸的日系咖啡店,由門面到店內裝潢、擺設、餐單上的食品跟飲品種類等讓人置身在日本當地的感覺;而且這店還是寵物友好,不少客人會帶同主子們來這裡啊~ 飲品不錯甜品來說就有點可惜,一杯飲品跟一件蛋糕已經抵上一碟意粉的價格,就看你認為是否值得了!還有一點點扣分的是店內的抽風系統比較差,坐在店內不算長時間已經換來一身油煙味;座位也不算舒適檯面也太小,要是我這次點主食再一杯飲料已經放不下!如果像我一樣還未有到訪過的,還是可以來走一趟
2023-07-11
週末四點黎到基隆街💬竟然Kokoni室外位有三個為左佢既抹茶甜品而去😍叫左個呼聲好高既Matcha special🍵係抹茶X燕麥奶X豆腐既組合抹茶味絕對夠濃混合之後仲可以啜到豆腐既碎碎!雖然豆腐味唔係同抹茶一樣咁濃但個味道都合格~當佢係一杯matcha latte咁飲都開心🥳Matcha sundee $78 係抹茶雪糕X蕨餅X紅豆配一酌濃抹茶液既組合~~雪糕係標榜用北海道3.6牛乳真係好香既奶味 相反就無latte味咁濃但係加埋個一酌抹茶液就成個濃度🆙😍蕨餅又夠煙韌值得一戰🤓
週末四點黎到基隆街💬
竟然Kokoni室外位有三個
為左佢既抹茶甜品而去😍

叫左個呼聲好高既Matcha special🍵
係抹茶X燕麥奶X豆腐既組合
抹茶味絕對夠濃
混合之後仲可以啜到豆腐既碎碎!
雖然豆腐味唔係同抹茶一樣咁濃但個味道都合格~
當佢係一杯matcha latte咁飲都開心🥳

Matcha sundee $78
係抹茶雪糕X蕨餅X紅豆
配一酌濃抹茶液既組合~~
雪糕係標榜用北海道3.6牛乳
真係好香既奶味 相反就無latte味咁濃
但係加埋個一酌抹茶液就成個濃度🆙😍
蕨餅又夠煙韌
值得一戰🤓
Matcha sundee
2024-04-10 45 瀏覽
環境無乜野,order左杯 matcha special,無咩特別,但辣肉腸意粉就真係好伏,完全無味 ,重點係有個中年女士唔知係老闆定staff個態度又差,唔會再去🙄
2024-04-01 86 瀏覽
份量:好少,三個人叫咗三碟主食加一個小食同三杯嘢飲,食完都好似冇食味道:嘢食嘢飲都好一般,係薯條個醬可以叫咗3個主食:All Day Breakfast,蟹肉意粉同卡邦尼意粉,前兩者一般,但卡邦尼都幾唔好味,得蛋黃味☹️衛生:啲碟同餐具有啲嘢食跡 環境:室內好大陣廚房味,於是揀咗坐出面,點知室外好多蟲蟲飛飛另外,我哋去到嘢食選擇唔多,得三個主食(我哋已經揀晒),小食就剩返薯條同沙律,可能係咁啱果陣賣晒,所以都試唔到其他嘢,但就幾上Order嘅嘢食味道,唔會再有下次了。好:- 可以帶寵物坐出面- 好似唔算多人(下午時間),可以坐耐啲

味道:嘢食嘢飲都好一般,係薯條個醬可以

衛生:啲碟同餐具有啲嘢食跡

好:
- 可以帶寵物坐出面
- 好似唔算多人(下午時間),可以坐耐啲
2024-04-01
2024-03-29 97 瀏覽
一個人今晚未知食咩好,朋友叫我去呢間試下,外形在這條街比較突出,坐下感覺不錯,我點咗蜆肉意粉及青檸梳打,意粉送上侍應即講先食原味再添辣油,入口有好重蒜香牛油味,之後再加辣油又是另一種層次,原來辣油是自家製飲品就正常,再來一客炸墨魚咀好香脆,點上佢地自家醬料增添味道,顯示佢地對食物要求。今次掛住食只得意粉相
2024-03-28
2024-03-07 147 瀏覽
由於本人啱啱喺附近部電單車,要換偈油🤣中間空檔咗個時間唯有就喺附近搵間cafe 飲住咖啡等😏門面就好似咁樣,一個優勢就係可以望到街咩情況吖嘛,揸車嘅人應該明白我講咩🤣我叫咗一杯抹茶特調,好濃既豆奶味道,如果鍾意牛奶味嘅話建議可以選擇其他,但整體依杯都係我想飲到既味道👍🏻🫶🏻而我朋友就叫咗一杯咖啡同埋意粉,等候時間亦都比較耐,如果趕時間嘅朋友就唔好考慮喺度食午餐,如果搵個地方打發時間嘅就OK另外可以講吓現場播住Queen嘅歌,有啲品味,哈哈😆

由於本人啱啱喺附近部電單車,要換偈油🤣
中間空檔咗個時間唯有就喺附近搵間cafe 飲住咖啡等😏

另外可以講吓現場播住Queen嘅歌,有啲品味,哈哈😆
2024-03-03
滿心歡喜去試佢地嘅芝麻latte同焙茶latte,仲叫咗抹茶圈蛋蛋糕、Egg Drop⋯⋯點知真係好失望,兩杯都係完全飲唔倒原味,不單冇芝麻、焙茶味,連奶都係唔滑冇奶味的,似奶精咁😮‍💨⋯⋯究竟點樣冇心機沖、或亂沖先會可以一連兩杯都係咁失敗嘅呢?!抹茶圈蛋蛋糕只似係A1 $30嘅質素,egg drop蛋係實實地⋯⋯唉,仲特登初五搭車過嚟食,兩個都好不爽好失望😞正評的係服務員有笑容有禮,環境尚算可以,不過應該會有一排唔會嚟喇,始終深水埗好多高質地方。
唉,仲特登初五搭車過嚟食,兩個都好不爽好失望😞
2024-02-14
2024-01-28 162 瀏覽
同太太去深水埗搵聖誕裝飾,非常多人。經過一輪艱辛博鬥,打算行過去食薯名點心店。途經基隆街發現一間小店,門口幾有心思,入去一試。入座被安排到4⃣️人枱,日系風格舒服,高樓底感覺開揚。店內坐位不多,半滿左右。碰巧「浪Nami」,港日料理居酒屋,以寄居蟹一期一會形式,寄居於這間Coffee 店。三個月(2023年11月至2024年1月)內提供另類晚餐體驗。 Crossover menu 新穎有趣,點了以下幾款:黒田官兵衛 Home Made Cafee Gin Soda首次試Coffee cocktail ,氈酒和凍咖啡原來很搭配。加上蜂蜜、橙皮咖啡和soda,苦中帶有烈酒的豐富口感不錯,值得一試。梅漬蕃茄吃起來有話梅及蜂蜜的香氣,酸酸甜甜、冰冰涼涼的,刺激味蕾及開胃。薯條配自家特色醬2⃣️款醬都是自家制,用分子料理方式創造出來。辣椒油味爆快速度快之餘不至於死醬,幾過癮。青辣椒醬味有少少乳酪平衡辣度。唐揚炸雞心薄薄外層粉衣香脆,咬落會聽到卜一聲,雞心肉質嫩滑多汁,帶有沙律醬蛋香味道帶出層次感。先係咬開粉衣嘅脆口感,之後雞心味道和醬。 31日熟成但馬牛和牛牛舌心整條牛舌心熟成後味道非常濃郁,肉質鮮嫩有

Crossover menu 新穎有趣,點了以下幾款:

烈酒的豐富口感不錯,值得一試。

薯條配自家特色醬

唐揚炸雞
先係咬開粉衣嘅脆口感,之後雞心味道和醬。

31日熟成但馬牛和牛牛舌心
整條牛舌心熟成後味道非常濃郁,肉質鮮嫩有咬勁,油香味重但不膩。椒鹽帶出牛舌鮮肉,沾上自家製莎莎醬瞬間令味道變得不同,清新開胃!

港產臘味蛋汁長通粉
港式臘味同西式通粉出乎意料地夾,煎香的臘腸油香跟薄芝士片被長通粉充分吸收,口感濃郁又不太膩,喝一口coffee cocktail,正!

薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉
對雞肝一般的太太都讚的意粉,完全沒有氣味略重的情況。可能之前的份量太足,已經吃不完,有點過意不好🥹。

總結
價錢經濟,位置舒適,製作用心,菜式有新意。下次來品嚐咖啡☕️。

• 31日熟成但馬牛和牛牛舌心
  • 港產臘味蛋汁長通粉
2024-01-26 134 瀏覽
帶住隻狗求其搵間寵物友善嘅Cafe去食嘢,外面啲木凳已經唔好坐,嗌左個108嘅all day breakfast,3塊細煙肉一條細香腸,幾粒車厘茄,一pat炒蛋,幾塊沙律菜🤦🏻‍♀️一個女仔食完都吾飽。另老公嗌左個138卡邦尼意粉,份量又係勁少。食幾啖已經冇晒😂加多兩杯咖啡.3百幾埋單完食吾飽真係冇下次😅大家諗清楚先好幫襯。吾怪得間舖又12點午餐時間完全冇人。兩公婆轉個頭要去食tea先搞得掂。太餓😂😂
吾怪得間舖又12點午餐時間完全冇人。
兩公婆轉個頭要去食tea先搞得掂。太餓😂😂
去吃中午飯,他們說要等待一會,怎料原來是等待1小時才有東西吃。一個卡邦尼意粉做了1小時,我發現就算遲來的客人也比我們早上菜,之後才發現原來廚房故意儲起單儲夠一定數目才做,太浪費時間了,沒有下次了,也許這家餐廳只是做一次性的客人。烹調了1小時的卡邦尼意粉吃上去沒有什麼特別,份量比較少味道也很一般。卡邦尼意粉上有一隻生蛋,吃起來沒有蛋的味道,但是他的顏色很殘,除了外觀沒有味道。這家餐廳也提供水杯,可是他們是用紙做的水杯,感覺上有一點不環保。

2024-01-20
香港首創寄居形式的餐廳---名叫「浪Nami」「浪Nami」是一間以寄居形式經營的港日料理居酒屋。他們的概念來自日本,以一期一會的形式,暫時寄居於 @kokoni_co,於晚上為客人帶來不同的體驗。「浪Nami」採用本土香港特色的食材為主角,再運用烹調手法將傳統與新思維結合,為客人帶來意想不到的享受。➰前菜 & 小食➰1.梅漬蕃茄($28)非常開胃的一道前菜,蕃茄用梅子醃製,先是梅子漬的酸酸甜甜醋酸味,後是話梅的梅味,最後是蕃茄的茄味,非常開胃。2.薯條($58)薯條炸得外脆來軟,非常喜愛他們兩款自家製嘅醬料,一款是麻辣辣椒油,而另外一款印度辣椒醬。我和家人都十分喜歡這款青色的印度辣椒醬,帶有一點果味,亦有點奶味,微微辣味,配搭薯條食到停唔到口。3.唐揚炸雞心($58)第一次吃炸雞心,非常特別。外層脆卜卜的,內裏軟熟多汁,食落不像雞心,似雞肉,沾上他們自家製的醬汁,非常惹味。4.和牛脂炒什菌($38)由三款什菌炒製而成的。廚師以慢煮形式,用上和牛的油脂來炒什菌,菇味非常濃郁,配上大量的蒜香,非常好食。➰主食➰1.港產臘味蛋汁長通粉($128)第一次食港西fusion 的長通粉,用上香港
香港首創寄居形式的餐廳---名叫「浪Nami」
「浪Nami」是一間以寄居形式經營的港日料理居酒屋。
他們的概念來自日本,以一期一會的形式,
「浪Nami」採用本土香港特色的食材為主角,
再運用烹調手法將傳統與新思維結合,
為客人帶來意想不到的享受。
➰前菜 & 小食➰
1.梅漬蕃茄($28)
非常開胃的一道前菜,蕃茄用梅子醃製,
2.薯條($58)
3.唐揚炸雞心($58)
4.和牛脂炒什菌($38)
➰主食➰
1.港產臘味蛋汁長通粉($128)
第一次食港西fusion 的長通粉,用上香港傳統臘味,配上香滑的蛋 汁烹調而成,非常特別。
2.薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉($128)
非常特別的一道意粉,用上雞肝烹調而成,食落淡淡雞乾的香味。媽媽最愛。
3.31日熟成但馬牛和牛牛舌心($118)
非常軟嫩有口感的牛舌心,食落牛味非常濃郁,且非常爽口,
配上旁邊的沙律菜或和蕃茄漬物,不會太油膩。
➰飲品➰
1.Strawberry mojito($58)
由士多啤梨Mojito製成的酒精飲品,易入口,識合不太飲酒的女士們。
2.Home made Cafee Gin soda($68)
有驚喜的咖啡Gin酒,
他們的咖啡豆選用了我最愛的Nutty味道,
飲落去層次豐富,帶點朱古力,果仁的香味,我飲咖啡酒嘅人士必點。
留意:

首度寄居期是2023年11月至2024年1月(暫定)。
如有需要請社交平台DM留座!
2023-12-18
  • Home made Cafee Gin soda
  • 31日熟成但馬牛和牛牛舌心
  • 和牛脂炒什菌
  • 唐揚炸雞心
  • 薯條
  • 梅漬蕃茄
2024-01-07 71 瀏覽
被圍繞住聖誕氣氛🎄嘅門口同用心製作嘅老闆💖,吸引咗我入去試嘅港日料理居酒屋寧靜嘅小館內,擁有著非一般的港日嘢食combination 配搭,✨以本土食材為主角,並運用日式烹調技巧,演繹非一般料理✨🔸梅漬蕃茄🍅酸酸甜甜,梅味剛恰到好處嘅小蕃茄,好開胃🤭🔸薯條識食梗係要食佢嘅醬汁,自家製特色醬料,港式辣椒油(橙黃色)+青辣椒乳酪味(青綠色),出奇地同薯條非常合襯👍🏽🔸唐揚炸雞心店主選材用心💓,雞心結實,口感同味道上都比一般雞肉爽脆,佐酒一流🍸🔸和牛脂炒雜菌廚師用上A5和牛脂,翻炒雜菌,完全唔會油膩,仲香氣四溢👈🏽5星星推薦✨🔸31日熟成但馬牛和牛牛舌心⭐️⭐️重點必試⭐️⭐️精選牛舌心,廚師取其最有口感味道嘅部份,厚切爽口,再蘸沾蕃茄,又一清新食法🔸港產臘味蛋汁長通粉富有港式特色,以臘腸潤腸製作意粉,效果惹味討好👍🏽👍🏽🔸薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉另一⭐️⭐️大膽用心之作⭐️⭐️,以雞肝煮意粉,第一次嘗試,味道雖然複雜,旦意想不到的夾,值得本土大推———————————————✨酒水都非常不一樣✨🔸黑田官兵衛 Home made Coffee Gin soda ☕️鐘意飲咖啡嘅你,又想有d酒精Gin Tonic落

🔸梅漬蕃茄🍅
酸酸甜甜,梅味剛恰到好處嘅小蕃茄,好開胃🤭
🔸薯條
🔸唐揚炸雞
🔸和牛脂炒雜菌
🔸31日熟成但馬牛和牛牛舌心
⭐️⭐️重點必試⭐️⭐️
🔸港產臘味蛋汁長通粉
富有港式特色,以臘腸潤腸製作意粉,效果惹味討好👍🏽👍🏽
🔸薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉
———————————————
✨酒水都非常不一樣✨
鐘意飲咖啡嘅你,又想有d酒精Gin Tonic落肚
🔸Strawberry mojito🍓
居酒屋甜蜜夜,女仔就岩哂充滿士多啤梨味,又帶有Fresh嘅mojito
用餐優惠
試食活動
2024-01-06 60 瀏覽
出去深水埗買下手作嘢,行吓行吓又到食飯時間🧐見呢間cafe夜晚都有開,就行埋去望下原來依家同緊居酒屋「浪Nami」合作用寄居形式經營🐌主打以🇭🇰本地食材為主嘅fusion菜🌟蕯摩赤雞雞肝蘑菇意粉平日食串燒已經好鍾意叫雞肝估唔到雞肝配蘑菇都咁好食小小嘅油脂香配埋會甘嘅味道真係令人食指大動🌟港產臘味蛋汁長通粉臘味嘅玫瑰露酒味香濃配搭芝士煮成Carbonara好得意用左中間通心嘅maccheroni啲臘味味都吸晒入通粉度超惹味又唔油膩🌟31日但馬熟成牛和牛牛舌心牛舌心非常嫩滑🤤入面超juicy每咬一啖油脂慢慢滲出來好食到秒速清左碟🌟浪人薯仔沙律去居酒屋一定要食佢嘅薯仔沙律🥔🥗因為唔同嘅居酒屋都有自己嘅recipe依度嘅薯仔沙律用左軟綿綿嘅魷魚薯仔洋蔥同蟹籽加上調味到位🌟和牛脂炒雜菌高級牛油炒雜菌真係香好多🧈🌟薯條配自家製辣醬依個薯條大推😍嗰自家製辣醬真係好好食有印度青辣椒醬同辣油蛋黃醬青辣椒醬味道特別又有層次先有少少辣味,之後會有陣士多啤梨味,再之後先係辣椒味辣油蛋黃醬就辣得來有少少麻2種醬都辣得溫和😌辣味唔會揮之不去唔食得辣嘅朋友都絕對食得到👍🏻🌟梅漬蕃茄蕃茄好細心剝好晒皮入口無渣之餘仲爆
出去深水埗買下手作嘢,行吓行吓又到食飯時間🧐
見呢間cafe夜晚都有開,就行埋去望下
原來依家同緊居酒屋「浪Nami」合作

🌟薯條配自家製辣醬
依個薯條大推😍嗰自家製辣醬真係好好食
有印度青辣椒醬同辣油蛋黃醬
青辣椒醬味道特別又有層次
先有少少辣味,之後會有陣士多啤梨味,再之後先係辣椒味
辣油蛋黃醬就辣得來有少少麻

入口無渣之餘仲爆汁
酸酸微微好醒胃

🌟雜賀 {Strawberry Mojito}
傳統嘅mojito加左士多啤梨
味道冇咁單調,嗰顏色仲好適合打卡

🌟黑田官兵衛 {Homemade Coffee Gin Soda}
Coffee gin係用嘅自家espresso調配出嚟
味道香氣濃郁,做出嚟嘅cocktail別有特色
食得出食材高質,性價比高,menu嘅菜式都十分有心思🥰
裝修以簡約木系為主,座位不多但勝在夠寬敝
2024-01-02 99 瀏覽
平時鍾意車縫, 成日都去開基隆街嗰頭買嘢,嗰度除咗有布、縫紉工具、皮製品workshop,仲有好多文青Cafe。有日同車縫友買到晏晏哋,就索性食埋晚飯至返屋企。我哋去咗平時去開嘅 Kokoni Cafe諗住食啲嘢,點知遇著有crossover。原來《浪· Nami》呢間新派日式餐廳,以聯營嘅方式寄居在各區小店,希望將美食帶比唔同地區嘅人,今次是首次寄居在Kokoni Coffee,機緣巧合,一定要試吓啦!我哋去到剛剛6pm,正值晚餐剛開始時段,餐廳仍未好多人,主廚出嚟同我哋介紹🍅 梅漬蕃茄$28據說是用了意大利🇮🇹 x 台灣🇹🇼嘅烹調方法去整👅有梅子味 + 酸味 + 蕃茄甜味 仲有爆汁效果,食落充滿驚喜🐮31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118見到個名咁特別就試吓,食落同出面啲牛舌好唔同。咬落充滿油香,彈牙得嚟又易咬開,第一次食熟成過嘅牛舌心,牛味好濃,實在太好食😋🍟 薯條 $58好鍾意食粗薯條,外脆內暖真係好正,最正係跟埋兩款辣汁一款係青辣椒醬汁,辣得嚟帶點滿新另一款係麻辣醬汁,微辣但令你食到停唔到口,食完一條又接住一條🐓 唐揚炸雞心 $58炸雞就食得多,炸雞心真係未食過外面卜卜脆,味道
有日同車縫友買到晏晏哋,就索性食埋晚飯至返屋企。

🍅 梅漬蕃茄$28
據說是用了意大利🇮🇹 x 台灣🇹🇼嘅烹調方法去整
👅有梅子味 + 酸味 + 蕃茄甜味
仲有爆汁效果,食落充滿驚喜

🐮31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118
見到個名咁特別就試吓,食落同出面啲牛舌好唔同。

🍟 薯條 $58
好鍾意食粗薯條,外脆內暖真係好正,最正係跟埋兩款辣汁
一款係青辣椒醬汁,辣得嚟帶點滿新

🐓 唐揚炸雞心 $58
炸雞就食得多,炸雞心真係未食過
外面卜卜脆,味道不錯

🍄 和牛脂炒雜菌 $38
好香嘅炒雜菌,簡簡單單就好美味

🥚 港產臘味蛋汁長通粉 $128
呢個fusion 菜好特別,中西合璧,有潤腸、臘腸、臘肉,個汁就似係carbonara 咁,兩者配搭出奇地夾,好惹味!

🍝 薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉 $128
平時好怕食肝類驚會有腥味。呢個雞肝又無呢個問題,再配埋菇,同短短哋嘅意粉,有咬口又好味!

🍹 雜賀 $58
Strawberry 🍓 mojito
有新鮮士多啤梨哋同酒味,甜甜哋,易入口

🥃 黑田官兵衛 $68
Cold Brew coffee跟Gin Soda分開上,自己將佢mix埋一齊,味道有咖啡嘅香,加上酒嘅醇,好特別嘅組合。

喺呢度同朋友食吓嘢,吹下水,喺好relax嘅
非常推介特色嘅牛舌心同醋漬蕃茄。
醋漬蕃茄
和牛脂炒雜菌
港產蠟味蛋汁長通粉
醋漬蕃茄
和牛脂炒雜菌
港產蠟味蛋汁長通粉
  • 31日熟成但馬和牛牛舌心
浪.係一間新派既餐廳,以寄居蟹既方式經營一間港日料理居酒屋🏮,希望係寄居既呢一段時間,可以將佢研發既料理帶到俾各位識食之人😋見佢餐牌上既食物就知道佢主打既都係一啲以港式食材,日式烹調方法既fusion料理🥰➷-𝙇𝙄𝙂𝙃𝙏-🪐 梅漬蕃茄用梅子醃製過既蕃茄仔原來係可以咁好食🍅呢個食法真係第一次😋咬入口爆出濃郁既蕃茄汁,仲夾雜住梅子既酸,係超級開胃既配搭👍🏼🪐 薯條薯條炸到金黃香脆,而佢既靈魂係自家製既醬汁😲辣椒油味既醬汁同青辣椒🌶️呢兩款食物用黎做醬汁本身已經少見,辣椒油味既醬汁仲會帶點麻,配搭一流😋應該沾其他炸物都會好出色💯§-炸物-🪐 唐揚炸雞心就咁望落去會好似炸雞咁,其實佢係雞心😆覺得佢口感比較爽,又會有少少似雞腎,沾醬食風味會更濃厚👍🏼§-ℙ𝔸𝕊𝕋𝔸-🪐 港產臘味蛋汁長通粉呢件事真係做得好出色🤤意粉充滿臘味既油香,但係又唔會食到一口油,配搭新穎惹味🤩呢個中西結合既做法的確有驚喜😋🪐 薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉雞肝意粉都係比較罕有既款式,平時就無乜幾可見得到🫣醬汁同配料既味道好夾,雞肝自身既味道都幾重,如果鍾意食肝膶類既就岩晒😆§-𝙉𝙄𝙂𝙃𝙏 𝙎𝙋𝙀𝘾𝙄𝘼𝙇-🪐 和牛脂炒什菌經過低溫慢煮既和

-𝙇𝙄𝙂𝙃𝙏-
🪐 梅漬蕃茄

用梅子醃製過既蕃茄仔原來係可以咁好食🍅呢個食法真係第一次😋

🪐 薯條

-炸物-
🪐 唐揚炸雞

就咁望落去會好似炸雞咁,其實佢係雞心😆
唐揚炸雞心
覺得佢口感比較爽,又會有少少似雞腎,沾醬食風味會更濃厚👍🏼
-ℙ𝔸𝕊𝕋𝔸-
🪐 港產臘味蛋汁長通粉

呢件事真係做得好出色🤤意粉充滿臘味既油香,
港產臘味蛋汁長通粉
但係又唔會食到一口油,配搭新穎惹味🤩
呢個中西結合既做法的確有驚喜😋

🪐 薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉

薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉
雞肝自身既味道都幾重,如果鍾意食肝膶類既就岩晒😆
-𝙉𝙄𝙂𝙃𝙏 𝙎𝙋𝙀𝘾𝙄𝘼𝙇-
🪐 和牛脂炒什菌

經過低溫慢煮既和牛牛脂味道特別重,所以炒出黎既味道會份外香😶‍🌫️
和牛脂炒什菌
菇既咬口比較大,每咀嚼一條都會有濃郁既菇味同牛香滲出🐮

🪐 31日熟成但馬牛和牛牛舌心

厚切牛舌,入口係爽嫩既質感🤤兩面煎香,內裡一啲都唔乾身👍🏼
1日熟成但馬牛和牛牛舌心
非常有質感!佢地既火喉掌握得好好,唔會晒咗碟牛舌😆
-𝙉𝙄𝙂𝙃𝙏 𝘿𝙍𝙄𝙉𝙆𝙎-
🪐 雜賀

聖誕限定既士多啤梨mojito🍹飲開都係以薄荷葉同青檸為主,
雜賀
不過好似士多啤梨呢類咁清新既生果🍓配落去mojito度又係另一番風味😋

🪐 黑田官兵衛

呢杯係coffee gin soda,朋友話佢間唔使都有黎飲吓咖啡,
黑田官兵衛
所以就揀呢杯飲🥃仲可以因應自己既喜愛度去決定咖啡既份量😋

不過原來好多朋友仔唔知道浪黎咗KOKONI  寄居,佢地既心機菜式係值得去試一試🍴

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2023-12-19