2022-09-15 50 瀏覽
深水埗文青街度開咗好多cafe ,呢間@kokonicafehk 係日系風格,主打日式料理同抹茶,嚟呢度門口位又可以打卡😍✨✨松葉蟹肉意粉 $138選取咗日本松葉蟹肉,裏面海量咁多份量真係好大驚喜,意粉係用咗幼身扁意粉,醬汁撈埋蟹籽松葉蟹一齊食豐富口感,仲好重蟹肉嘅味道,意粉汁融合埋好夾👍🏻Perfect✨🫶🏻✨Matcha Special $60抹茶係我最鍾意飲嘅一種口味,味道甘香配埋豆腐果然係好夾 ,再加埋燕麥奶夠晒健康,估唔到好突出豆腐香味,呢個配搭真係好大嘅驚喜😍下次再嚟一定encore😋✨士多啤梨香蕉乳酸 我比較鍾意飲乳酸,新出嘅乳酸士多啤梨香蕉味道特別濃厚,粒粒嘅士多啤梨🍓增加口感😍甜味適中好適合我飲✨Matcha affogato $58好吸引嘅賣相一杯係抹茶令一杯係雪糕球,將抹茶倒入雲呢拿雪糕內,撈埋一齊飲其實係有一種好落後嘅今晚味道如果難配埋抹茶簡直係絕配👍🏻👍🏻✨

✨松葉蟹肉意粉 $138

✨Matcha Special $60

✨士多啤梨香蕉乳酸

✨Matcha affogato $58

2022-09-09
2022-09-14 31 瀏覽
深水埗近年進駐了不少各式各樣的小店和咖啡店,趁著周末特意與朋友去打個卡、吃甜品、嘆咖啡,悠閒地度過一個下午。裝潢以白色和木系傢俱為主,走日式簡約風格,半室外座位為寵物友善空間,設有掛勾讓主人可以扣起狗帶。龍蝦明太子Egg Drop ($92)賣相吸引,吐司酥軟帶點牛油香,龍蝦爽口彈牙,明太子鹹香,炒蛋帶點甜味,味道層次豐富。Lemon New York cheesecake ($68)芝士蛋糕加入檸檬清香有助減去膩滯感,食起來帶點清新。另外杯鋪滿了餅碎,增加口感。凍榛子特濃可可拿鐵 ($60)朱古力味道香醇濃郁,甜度低,面層灑上可可碎粒,帶來雙重可可口感。

龍蝦明太子Egg Drop ($92)

凍榛子特濃可可拿鐵 ($60)
依間位於深水埗既日式木系cafe設有室內同室外座位,有各款輕食提供,仲係Pet-friendly!帶🐶黎打卡一流🤍龍蝦明太子Egg Drop($92)見好多人黎到都有試依個😍吐司既餡料好豐富,上面鋪滿炒蛋口感好嫩滑,龍蝦明太子味道帶咸香仲加左d芥末醬,吐司外脆內軟充滿層次感🥰培茶蛋卷($60)蛋卷口感好鬆軟濕潤,培茶忌廉質感幼滑茶味香濃,如果鍾意食茶味甜品既要試下!Expresso Tonic($60)Matcha Special($60)依杯抹茶特飲係由豆腐,燕麥奶同抹茶調製而成,飲落去有濃香既抹茶味帶回甘,仲有燕麥奶既豆香味,飲落去完全吾會死甜而且3隻味都好平均好出

龍蝦明太子Egg Drop($92)

培茶蛋卷($60)

Expresso Tonic($60)

Matcha Special($60)
2022-09-08
2022-09-07 60 瀏覽
最近又放假, 約咗friend去深水埗探險🤣 誤打誤撞就入咗呢間好日系嘅Cafe🙈 平日下午唔算多人, 有勁多打卡位俾你慢慢影🥳.松葉蟹肉意粉 $138一送上嚟, 已經聞到好香嘅松葉蟹肉味, 調味好好食👍🏻 唔會太鹹又唔會話冇味, 一切都啱啱好~ 仲有唔少蟹籽🧡.溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $118賣相超靚!! 有好大隻溫泉蛋喺意粉上面🙆🏻‍♀️ 一督爆隻蛋, 所有蛋黃流晒出嚟!! 撈埋佢食真係好正🤤🤤 仲有啲煙肉同菇!! 個汁好好食!! 好想encore多碗🤤.Matcha Special 🍵 $60喺OpenRice或者IG都見到係必點嘅🤣 所以就決定一試🤪 點知又真係幾高質喎😚 佢哋用咗燕麥奶+豆腐同抹茶, 都飲到燕麥奶嘅味道🤫 仲有啲豆腐😛 口感幾得意~ 仲有好濃嘅抹茶味, 做到回甘嘅感覺👍🏻 抹茶控必點!!🍵 .Hojicha Latte $55好香嘅焙茶味, 唔會話太甜, 打卡一流😚 不過朋友話略嫌多冰, 可能會溝淡咗個茶味👀 但整體嚟講都唔錯~.📍Kokoni Coffee深水埗基隆街156號地舖
松葉蟹肉意粉 $138
  • Matcha Special
  • 抹茶特調
  • 松葉蟹肉意粉
2022-09-05 38 瀏覽
#chuchuinshamshuipo—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🌿🍵龍蝦明太子egg drop松葉蟹肉意粉抹茶特調士多啤梨香蕉乳酪—深水埗休閑簡約cafe🍵🫧餐廳環境好大💫樓底超高有室內外座位😍😍🌸室外係pet-friendly🐶〰️—龍蝦明太子eggdrop🦞🥪龍蝦肉係溝埋明太子醬🤤有啲啲wasabi味加左唔同層次感💕💕加埋超大份量滑蛋🥚配上鬆軟既吐司超好食😋🍞♡松葉蟹肉意粉🦀蟹肉味道鮮明清甜✨✨意粉醬唔會蓋過蟹肉味🤤💯♡抹茶特調🟰豆腐➕燕麥奶➕抹茶🍵豆香味超濃郁💫Layer好靚♡🍓➕🍌乳酸好重果味💕🤤好飲 2種水果都恰到好處😋⭐️—💰hkd $348 w/ no service charge (2ppls💞)📍 Kokoni Coffee Ground Floor, Ki Lung St 156, Shum Shui Po, Kowloon, Sham Shui Po.🌈🥨welcome to follow my foodie ig @eating.chuchu.
#chuchuinshamshuipo

好飲 2種水果都恰到好處😋⭐️

📍 Kokoni Coffee
2022-09-05
2022-09-03 534 瀏覽
在深水埗有很多咖啡店,要花一段時間才能打卡完吧🙈。這次去了位於基隆街的小店,環境以木系水泥風裝修,環境簡約舒適。店舖是竉物友善餐廳,可以坐在門口位置共同用膳。-▪︎Matcha Special HKD$60這杯特調飲品口感較豐富,用豆腐、燕麥奶及抹茶制成。飲品層次分明,攪拌均勻再飲用味道更香😚。抹茶味道甘香,飲到抹茶獨有的甘香味。整體口感順滑,味道不會太甜。-▪︎Hojicha Latte HKD$50熱飲有拉花打卡一流,而且味道挺香的😍。焙茶味道較為濃郁,散發著茶的清香。混入鮮奶多了一份香甜味,所以不需額外放糖。-▪︎龍蝦明太子 Egg Drop HKD$92厚吐司用料豐富,賣相有點像漢堡包的感覺😆,是店家推介食物之一。吐司微脆口感鬆軟,龍蝦明太子味道微咸,炒蛋口感嫰滑帶蛋汁。吃這個時要小心一點,材料太多會倒出來😂。-▪︎味噌豬頸肉特飛麵 HKD$98這個是期間限定口味,上菜時已聞到很香的味道。豬頸肉肉質腍身爽口。味噌味道帶點咸味🤤,特飛麵沾滿醬汁,味道濃郁口感煙韌,麵條的形狀特別。-

▪︎Matcha Special HKD$60

▪︎Hojicha Latte HKD$50

▪︎龍蝦明太子 Egg Drop HKD$92

▪︎味噌豬頸肉特飛麵 HKD$98
2022-08-31
最近發現呢間以木色日系裝潢 Coffee Shop有室內同Outdoor座位,仲係一間好歡迎帶狗狗嘅Cafe見到門口嘅推介,梗係要試吓啦✨白玉善哉牛角窩夫即叫即製嘅牛角窩夫,意想不到嘅好味,外層好酥脆,撕開裡面好煙靭嘅口感配上紅豆小丸子,真係好好味✨士多啤梨香蕉乳酸用新鮮士多啤梨同香蕉打成加入乳酸,味道酸酸甜甜,夠冰涼解暑之選✨Matcha Special你杯嘅抹茶味好香濃,味道唔會太甜,亦唔會有苦澀嘅味道。燕麥奶同抹茶,估唔到再加入豆腐,又幾夾喎✨焙茶卷平日都好鍾意飲焙茶,見到有焙茶卷,蛋糕好鬆軟,中間包著好Creamy嘅忌廉...好味總括呢度甜品同飲品都好有質數,下次再嚟一定要試咖啡同意粉

最近發現呢間以木色日系裝潢 Coffee Shop

有室內同Outdoor座位,
仲係一間好歡迎帶狗狗嘅Cafe

見到門口嘅推介,梗係要試吓啦

✨白玉善哉牛角窩夫

即叫即製嘅牛角窩夫,意想不到嘅好味,
外層好酥脆,撕開裡面好煙靭嘅口感

配上紅豆小丸子,真係好好味

✨士多啤梨香蕉乳酸

用新鮮士多啤梨同香蕉打成

加入乳酸,味道酸酸甜甜,夠冰涼解暑之選

✨Matcha Special

你杯嘅抹茶味好香濃,味道唔會太甜,
亦唔會有苦澀嘅味道。
燕麥奶同抹茶,估唔到再加入豆腐,又幾夾喎

✨焙茶卷

平日都好鍾意飲焙茶,見到有焙茶卷,
蛋糕好鬆軟,中間包著好Creamy嘅忌廉...好味

總括呢度甜品同飲品都好有質數,
下次再嚟一定要試咖啡同意粉
2022-09-01
下午茶
  • 白玉善哉牛角窩夫
  • 士多啤梨香蕉乳酸
暑假快結束白熊當然要好好把握剩餘的時間🥹這次來到了深水埗超人氣的Kokoni 因為是平日的緣故不算太多人 我們坐到了門口的打卡位置 店員人超好把風扇拿到我們的旁邊 (還加冰!)不然白熊屁孩會一直抱怨😠-🌟-▪️龍蝦明太子egg drop $92來這裡一定要點他們招牌egg drop! (有想起韓國的吐司哭哭)龍蝦明太子沙律超重口味😈而且份量十足 每一口都充滿著雞蛋和沙律 雖然很滿足 但是吃的時候也挺狼狽🤣不建議初次約會點這個🤣▪️ 溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $118雖然卡邦尼是再普通不過的單品但真的抗拒不了 戳破蛋黃超治癒 蛋汁充分包覆每一條麵條 配著蘑菇吃很推薦!▪️Matcha special $60必須要介紹的是他們招牌的matcha special! 在IG上看到差點誤點普通的matcha latte 但如果大家要點漸層超漂亮的記得要點這款 裡面除了抹茶還有豆奶跟豆腐 屬於比較飽肚的類型 不是太甜比較吃到食物原型的原汁原味🫶🏻▪️Latte (iced) $50-🌟-整體而言是吃的很愉悅的一頓brunch 餐點和飲品都超讚😝雖然cafe離地鐵站頗遠不是很方便 但也會想再訪試試牛油果egg d

-🌟-

▪️龍蝦明太子egg drop $92

▪️ 溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $118

▪️Matcha special $60

▪️Latte (iced) $50

-🌟-
整體而言是吃的很愉悅的一頓brunch 餐點和飲品都超讚😝雖然cafe離地鐵站頗遠不是很方便 但也會想再訪試試牛油果egg drop!

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
2022-08-30
  • Lobster  egg  drop
  • 溫泉蛋卡邦尼扁意粉
2022-08-26 71 瀏覽
social media成日見人地去cafe打卡影靚相,我個fd話屋企附近有幾間cafe,可以試下去幫我影靚相打卡,於是就去左尼間cafe😀Cafe行簡約風,白色配原木色設計,行入cafe既時間見到有隻黑色柴犬,本身以為係店主既寵物,原來尼間cafe歡迎帶寵物一齊用餐我地揀左松葉蟹肉意粉同卡邦尼意粉,再加2杯士多啤梨香蕉乳酪,因為製作需時,店員提出整好2碟意粉先整飲品比我地,因為飲品好易溶,店員都幾貼心,意粉同飲品display超靚,可以拎住影下靚相,味道吾錯
2022-08-24 79 瀏覽
位於深水埗基隆街< 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝐢 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 >, 一間日系簡約風咖啡店, 設有室內及室外座位, 主打多款吐司、甜品及特飲。ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴀꜰꜰᴏɢᴀᴛᴏ $⁵⁸濃郁抹茶醬倒入雲拿尼雪糕, 帶有冰火交融的感覺。ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ $⁶⁰焙茶蛋糕質感鬆軟, 而中層放有甜甜忌廉。ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ $⁶⁰抹茶特調是以豆腐、燕麥奶及抹茶混合而成,層次感豐富, 而且漸層造型很打卡。ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁵⁵焙茶拿鐵帶點茶香味道。Kokoni Coffee (深水埗)📍深水埗基隆街156號地舖

ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴀꜰꜰᴏɢᴀᴛᴏ $⁵⁸
濃郁抹茶醬倒入雲拿尼雪糕, 帶有冰火交融的感覺。

ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ $⁶⁰
焙茶蛋糕質感鬆軟, 而中層放有甜甜忌廉。

ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ $⁶⁰

ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁵⁵
焙茶拿鐵帶點茶香味道。

Kokoni Coffee (深水埗)
📍深水埗基隆街156號地舖
2022-08-23
2022-08-20 81 瀏覽
深水埗一間寵物友善Cafe,因為可以帶同狗狗所以都幾hit幾多人去尤其假日。我只係同朋友一齊去打卡休閒食lunch🤘🏻有少少日係裝修簡單舒服,室內空間比想像中大,飲品主要係latte但抹茶同芝麻latte好飲😍甜品主要係卷蛋同croffle,有pasta熱食,其中cafe招牌係egg drop,亦都係近期韓國傳入黎令香港cafe興食。環境舒服食物有質素,係個幾好嘅休閒地方值得推介。👓抹茶特調(豆腐+燕麥奶+抹茶)$60賣相好靚係漸層!有啲意外其實唔算明顯豆腐味,只係帶有少許豆腐粒同加強左口感;燕麥奶味其實都唔明顯,整體味道反而似豆乳。有抹茶味,但始終比豆乳沖淡所以唔算係甘香抹茶/有green tea latte嗰種感覺,但整體都係好飲嘅偏清幽吾漏,雖然六十蚊幾貴😂評分:7.5/10👓黑芝麻拿鐵 $50好濃郁芝麻味,好夠奶味好香滑,總之好飲!評分:8/10 👓Matcha affogato(抹茶+雪糕)$58Affogato係咖啡+雪糕,但抹茶口味就真係好少見,不過食完表示推介!抹茶醬汁採用京都抹茶,非常濃郁甘香重抹茶味,雪糕係雲呢拿味:雪糕甜味+抹茶甘苦味,完美融合平衡🥰評分:8/10

👓抹茶特調(豆腐+燕麥奶+抹茶)$60
評分:7.5/10
👓黑芝麻拿鐵 $50
好濃郁芝麻味,好夠奶味好香滑,總之好飲!
評分:8/10
👓Matcha affogato(抹茶+雪糕)$58
評分:8/10
👓龍蝦明太子egg drop $92
吐司好似個盒甘裝住啲食物,面頭係龍蝦肉加明太子,味道濃郁有醬汁係好食,不過食到裏面就剩返啲雞蛋生菜冇晒龍蝦唔係好夠喉🥲
評分:7.5/10
👓松葉蟹肉意粉 $138
意粉煮到有啲咬口而唔會太淋,係我鍾意嘅口感。真係好重蟹肉味好鮮甜,蟹肉都算多,成個意粉係清甜味道帶有黑椒粒,好夠濃味。
評分:8.5/10
以前很嚮往台灣東區佈滿林林總總的咖啡廳❣️時代變遷 · 疫情催化下令深水埗都變成cafe兵家之地💃🏻🕺🏻·位於深水埗基隆街的Kokoni Coffee☕️以咖啡 · 茶為主打🍵餐廳以木系為主調 · 舒適的日系氛圍🎏有種很自然放鬆的悠閑感🎈·♡ Lobster Salad Egg drop ($92)餐廳名物之一 · 足料厚吐司🥪老老實實 · 原本堅持吃意粉都不想吃吐司對厚吐司是沒甚好感🤪吃完秒被自己打臉 ·整體配合完成度很高鬆軟的吐司 · 擔當調味的龍蝦沙律🦞最重點是厚到不行的炒蛋🍳該叫玉子?!濕潤嫩滑程度很難不秒間打臉自己🧏🏻‍♀️♡ 松葉蟹肉意粉 ($138)被Egg Drop打臉後 · 繼續吃我的意粉🍝是少數在咖啡廳我覺得不錯的意粉由其是意粉煮得剛剛好✨而醬汁雖未致於能掛麵 · 但有份量十足的蟹肉加持下每口都感受蟹的鮮甜味🦀♡ Hojicha Latte ($50)有點太滿瀉令拉花跑掉🥹不然就是完美🫰🏻焙茶味好濃郁 · 香氣十足好少飲焙茶product 🧏🏻‍♀️所以回甘的剎那間 · 有被驚艷到🌬♡ Matcha Special ($60)抹茶配豆奶是我最愛之一😉但抹茶配豆腐 ·

以前很嚮往台灣東區佈滿林林總總的咖啡廳❣️

吃完秒被自己打臉 ·整體配合完成度很高
鬆軟的吐司 · 擔當調味的龍蝦沙律🦞
最重點是厚到不行的炒蛋🍳
該叫玉子?!濕潤嫩滑程度很難不秒間打臉自己🧏🏻‍♀️

♡ 松葉蟹肉意粉 ($138)
被Egg Drop打臉後 · 繼續吃我的意粉🍝
是少數在咖啡廳我覺得不錯的意粉
由其是意粉煮得剛剛好✨
而醬汁雖未致於能掛麵 · 但有份量十足的蟹肉加持下
每口都感受蟹的鮮甜味🦀

♡ Hojicha Latte ($50)
有點太滿瀉令拉花跑掉🥹
不然就是完美🫰🏻
焙茶味好濃郁 · 香氣十足
好少飲焙茶product 🧏🏻‍♀️
所以回甘的剎那間 · 有被驚艷到🌬

♡ Matcha Special ($60)
抹茶配豆奶是我最愛之一😉
但抹茶配豆腐 · 杏仁奶還是頭一回
濃郁抹茶味下 · 豆腐豆香味偏弱🙈
相信豆腐作用是增添順滑口感而不是香氣(點頭😎
每一次來到深水埗一帶,而且要慢慢行去旺角、太子的話,總會喜歡沿大南街、基隆街慢慢走。因為,我可以藉此機會,看看有什麼得意既咖啡店拜訪一下,純粹飲杯野,文青地打下卡。行到某一處,發現有一間咖啡店的門口有一班毛孩朋友在聚集。望入去,環境又感覺不錯啊,那就不多去想了,直接推門入來這間《Kokoni Coffee》嘆返杯靚咖啡。入到來,才知道《Kokoni》是一間日式主題的咖啡店。食物同裝修風格都帶少少日式。整齊整潔,的確會令客人坐得非常之開心。當日,因為一早已經吃過東西而沒有點任何食品,而且為的是一杯自己沖不出的咖啡。所以,我看中了 menu 上的 espresso tonic。咖啡冒起泡上來,看起來真是特別,tonic 的味道帶苦澀,咖啡的味道是苦澀中有甘香,兩個苦加一個甘,就是苦盡甘來的感覺。而且,凍的 tonic water 令咖啡份外的透心涼,飲後感甚是舒服。那天,的確是沒有食,也沒有特別去研究 menu 上的食物。可是,當我翻到 menu 的最後一貢,給我發現了一個給狗狗的 menu。真的有少少衝動去點其中一個,我自己吃。哈哈。環境舒服,寧靜,加上是一間寵物 friendly 的小
環境舒服,寧靜,加上是一間寵物 friendly 的小店,值得你我去花多點時間去停留。用慢活的心情去品味咖啡及美食。
$50 (其他)
2022-06-23 245 瀏覽
呢間cafe以木系為主要裝修 食物方面就以matcha為主🍵食物質素一般而定價偏貴 反而Croffle比matcha甜品更有驚喜~-✨Homemade Croffle ($88)配有2塊croffle 中間夾住雲呢拿雪糕 並有大量藍莓醬 醬內仲有藍莓粒 增加咬感 而croffle好香脆 放左一陣先食都仲脆✨Hojicha mochi cheesecake ($60)賣相幾吸引 cheesecake間夾有一大塊mochi😛mochi咸咸地偏軟身 呢款cheesecake既Hojicha味幾出 都算濃郁 整體食落幾creamy ✨Matcha Egg Roll ($60)呢款定價有點誰取 因為egg roll好細件 而且無咩matcha味🥺蛋糕位偏鞋 蛋糕體則偏鬆散 一切落去cream同蛋糕就分離左✨抹茶特調 ($60)以豆腐、燕麥奶同抹茶製成 飲落好清淡 抹茶味被豆腐味遮蓋左 飲落無咩matcha味 而燕麥奶既味道都不太出 整體感覺幾失望
✨Homemade Croffle ($88)

✨Matcha Egg Roll ($60)

✨抹茶特調 ($60)
2022-06-22 196 瀏覽
Immediately attracted by the white/wood theme, but this matcha focused cafe’s food was even more delish!Food: 9.5/10Vibes: chill and cozy and everything you want from a cafe- not much space for working though (but also they are pet friendly if you wanna bring your furry friends!)Price: 115 pp for lunch (we shared a drink) - I would say a great stop along your cafe hopping in SSP1. Matcha special $60: matcha+ oatmilk + tofu: the oat aroma balanced the bitterness of the matcha but it was the faint
Food: 9.5/10
1. Matcha special $60: matcha+ oatmilk + tofu: the oat aroma balanced the bitterness of the matcha but it was the faint tofu taste that binded the whole drink tgt 🥰
Matcha  special

2. Lobster egg drop $92: the bread was sweet and fluffy and the lobster salad was delightful but the highlight was the mentaiko on top- made the eggs extra sweet
Lobster  egg  drop

3. Avocado egg drop $78 the highlight of this was the sesame sauce mixed with the Japanese styled eggs almost like 玉子 - couldn’t stop eating this🤤
Avocado  egg  drop
Matcha  special