「浪。Nami」🌊係一間以寄居蟹形式經營的港日料理居酒屋概念係用左一期一會形式🙋🏼‍♀️寄居於深水埗基隆街Kokoni Coffee首度寄居期是2023年11月至2024年1月 (暫定)🙆🏻‍♀️✨ 唐揚炸雞心✨$58 🐤第一次食雞心😳感覺幾易入口似雞肉味無乜內臟腥味🫢炸到好香脆送酒一流🙋🏼‍♀️😝✨港產臘味蛋汁長通粉✨$128🥚好特別嘅pasta☺️臘味味都幾重好香濃估唔到又同意粉幾夾可以做西餐👍🏻✨ 31日熟成但馬牛和牛牛舌心✨$118👅比一般牛舌大塊又厚實🤤超級香口juicy 😍牛味超級香濃好正~✨梅漬蕃茄✨ $28 🍅好開胃嘅前菜😎甜度大過酸度唔覺意會越食越想食🤣✨和牛脂炒雜菌✨ $38 🍄比一般牛油炒雜菌更加香😝😝口感好濃郁!👅✨strawberry mojito✨ $58🍓清新果香☺️好多士多啤梨好refreshing🤩✨home made cafee gin soda✨$68☕️ 咖啡控一定要試吓😍香到不得了飲完超醒晨😎✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨聖誕期間坐位有限,大家可於社交平台DM留座👐🏻

「浪。Nami」🌊係一間以寄居蟹形式經營的港日料理居酒屋
概念係用左一期一會形式🙋🏼‍♀️

估唔到又同意粉幾夾可以做西餐👍🏻

✨ 31日熟成但馬牛和牛牛舌心✨$118👅

比一般牛舌大塊又厚實🤤
超級香口juicy 😍
牛味超級香濃好正~

✨梅漬蕃茄✨ $28 🍅

咖啡控一定要試吓😍
香到不得了
飲完超醒晨😎

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

聖誕期間坐位有限,大家可於社交平台DM留座👐🏻
Fusion菜|Kokoni Coffee | 深水埗之前喺深水埗經過見到一間cafe但原來佢唔係普通一間cafe 🔥喺一間以寄居蟹形式經營入面有唔同嘅cocktail飲㗎!🫶🏼—————————————🤍 梅漬蕃茄 $28梅子味蕃茄 酸酸味味 仲夠曬凍 喺一碟好開胃嘅前菜🤍薯條$58炸薯條份量超多 金黃香脆 而且仲有調味隔離有兩款醬汁選用分別喺綠色(芥末味)、橙色(泰式麻辣味)整體好特別 😆 推薦!🤍唐揚炸雞心 $58炸雞心真係第一次食雞心外脆內軟 食落有啲似炸雞肉 幾特別🤍和牛脂炒雜菌 $38超香濃嘅香蒜同牛油味雜菌爽口 喺唔錯嘅小食🤍31日間熟成但馬牛和牛牛舌心 $118呢個牛舌心應該係店內必食嘅小食見到超多人叫 食落好嫩彈牙爽口 仲好Juicy😍店舖仲好甜心 提供番茄解膩!🤍港產臘味蛋汁長通粉 $128好創意嘅菜色 估唔到個combination喺幾夾臘味取代咗平時嘅煙肉卡邦尼白汁 芝士味香濃同好creamy🤍薩摩赤雞雞肝蘑菇長通粉 $128第一次食雞肝 有啲似鵝肝嘅味道長通粉好有咬口 整體都好夾🤍雜賀 $58有好多士多啤梨肉係入面 偏fruity嘅cocktail 客易入口
Fusion菜|Kokoni Coffee | 深水埗

仲夠曬凍 喺一碟好開胃嘅前菜

🤍薯條$58
炸薯條份量超多 金黃香脆 而且仲有調味
隔離有兩款醬汁選用
分別喺綠色(芥末味)、橙色(泰式麻辣味)
整體好特別 😆 推薦!

🤍唐揚炸雞心 $58

🤍31日間熟成但馬牛和牛牛舌心 $118
呢個牛舌心應該係店內必食嘅小食
見到超多人叫
食落好嫩彈牙爽口 仲好Juicy😍
店舖仲好甜心 提供番茄解膩!

🤍港產臘味蛋汁長通粉 $128

🤍雜賀 $58
有好多士多啤梨肉係入面
偏fruity嘅cocktail 客易入口 啱哂女仔飲

🤍黑田官兵衛 $68
成份有咖啡、Gin、梳打水同酒
咖啡份量比例可因自己喜好倒入
整理飲落好香濃嘅咖啡味

————————————

📍深水埗基隆街156號地舖

————————————

Overall 💗💗💗💗

#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodpic #hkrestaurant #hklifestyle #hongkongfood #eatwithfoodiez #Kokoni Coffee #深水埗
寄居形式既餐廳依家愈黎愈普及,「浪Nami」就係其中一間以寄居蟹形式經營的港日料理居酒屋。最近以一期一會形式,寄居係深水埗基隆街Kokoni Coffee,以寄居經營概念,於晚上為客人帶來有別於主流的另類用餐體驗。首度寄居期暫定到2024年1月 。 「浪Nami」重視採用本地特色食材,再運用獨特的日式烹調技巧,把本土食材重新演繹成一道又一道的創意佳餚。將傳統與新思維融合,為客人帶來意想不到的味覺享受。薯條 $58薯條炸得金黃香脆,隨碟兩款醬汁才是靈魂,分別有印度青辣椒蛋黃醬,辣椒油蛋黃醬。味道有點甜又帶點微辣,醬汁是他們家自行研製的,味道很獨特。梅漬蕃茄 $28梅汁酸香甘甜 ,當開胃菜一流。唐揚炸雞心 $58入口雞味濃郁,有別之前食過嘅雞心,雞味非常突出。而外層炸得香脆。配上甜芥末醬,非常美味。和牛脂炒什菌 $38蒜香牛油炒什菌就食得多,用和牛脂炒真係第一次食。第一啖食落相當驚喜,牛味非常濃厚配上爽口什菌,簡直係絕配。31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118牛舌心是牛舌最軟腍最軟滑的位置,而經過一個月熟成處理嘅但馬牛牛舌心,雖然份量不多,但已經濃縮到整條牛舌的味道,牛迷必食!薩摩赤雞雞肝蘑

薯條 $58
梅漬蕃茄 $28
梅汁酸香甘甜 ,當開胃菜一流。
唐揚炸雞心 $58
和牛脂炒什菌 $38
31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118
薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉 $128
雞肝口感粉嫩,配上蘑菇意粉,配搭新穎。而意粉非常掛汁入味。相當有驚喜!
港產臘味蛋汁長通粉 $128
同樣係非常新穎的配搭。港式臘味配西式蛋汁長通粉。點餐時都好驚會中伏,點知一試兩者出奇地夾,聽店員講臘腸潤腸係經自家改良,難怪味道可以咁夾,呢道意粉值得推介!
雜賀 $58
杯中滿滿士多啤梨的特飲,酸酸甜甜咁啱晒女仔飲,非常開胃。
黑田官兵衛 $68
Gin and tonic 本身是最經典配搭,再加入espresso 令到感覺好清新開胃,而外觀又好IGable好適合打卡。咖啡或氈酒迷必試!
餐廳整體評分不錯,價錢合理,食材新鮮,店員有禮,菜式非常創新。聖誕未諗到去邊度食飯,「浪Nami 」真係一間值得推介嘅餐廳。由於小店座位有限,聖誕期間早啲社交平台DM留定位啦

店名:浪Nami
留座方法:社交平台DM @nami.yoshoku
  • 港產臘味蛋汁長通粉
  • 梅漬蕃茄
  • 31日熟成但馬牛和牛牛舌心
  • 唐揚炸雞心
2023-12-27 42 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨寄居蟹居酒屋 🌊 浪· Nami-浪· Nami x Kokoni Coffee🇭🇰 深水埗基隆街156號地舖 🇭🇰-🌊《浪· Nami》係一間新派餐廳, 好似寄居蟹咁去唔同餐廳寄居, 以港式食材, 日式烹調方法創造Fusion料理, 將美食帶到各個地區; 首次揀左深水埗基隆街既Kokoni Coffee, 暫定寄居到出年1月, 想試可以社交平台DM 訂座喇!🌊有室外座位可以帶寵物都好chill; 餐牌選擇好多, 飲杯野食下小食, 或者食正餐都好多選擇-🍟 🍅 LIGHT💯薯條 $58 配有兩款homemade sause, 兩隻都辣辣地好開胃, 個人好鍾意橙色食落似避風塘味既醬💯梅漬蕃茄 $28 粒粒都超飽滿, 咬落仲爆晒汁超新鮮; 梅味好突出, 酸酸地好開胃-🍝 PASTA✨港產臘味蛋汁長通粉 $128 刨芝士好重手, 每一啖都食到芝士, 臘味蛋汁甜甜地好有港式風味✨薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉 $128 個意粉汁好creamy, 有雞肝碎好香; 睇落似長通粉但其實開左邊更索汁-🌌NIGHT SPECIAL💯唐揚炸雞心 $58 質地嫩滑爽口, 酥炸後外脆內軟, 配個蜜糖醬甜甜
👧🏻😋👅🍽✨

🍝
PASTA

🌌
NIGHT SPECIAL
💯唐揚炸雞心 $58 質地嫩滑爽口, 酥炸後外脆內軟, 配個蜜糖醬甜甜地豐富左個味道
💯31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118 厚切彈滑, 香草同黑椒帶出牛舌鮮甜; 蕃茄莎莎醬酸酸地解膩, 配搭好完美!
💯和牛脂炒什菌 $38 什菌唔會炒得太腍, 有保持返咬口, 和牛油脂味輕輕滲入菇既每一寸
31日熟成但馬牛和牛牛舌心

🍸
COCKTAIL
✨黑田官兵衛 $68 Gin底加cold brew咖啡, 飲落順口又唔會苦澀
✨雜賀 $58 Strawberry mojito rum味好重, 薄荷葉夠fresh又有士多啤梨甜味

🍵
NON-COFFEE
💯Matcha Special $60 用左豆腐同燕麥奶飲落好滑, 抹茶都好香
31日熟成但馬牛和牛牛舌心
雜賀
又發掘到一間極低調好西!係最近食過用餐體驗最難忘,衝擊味蕾嘅一間,絕對值得被更加多人認識!-一班由大廚、唎酒師、咖啡師組成嘅港日料理居酒屋團隊,主打以本地食材、日式烹調方法,創作新派驚喜嘅Fusion料理🇭🇰🇯🇵佢地個經營模式好特別,冇固定鋪頭,以寄居蟹形式stay係唔同嘅餐廳一段短時間大廚用心鑽研菜式,主張非主流另類嘅用餐體驗,會同食客交流,有啲似私房菜嘅感覺,一道道菜上俾客人慢慢嘆,成個過程好chill😌以高質素嚟講,價錢一啲都唔貴,甚至比起唔少居酒屋更平,性價比極高🔥!-👍🏻薯條配自家製沙律醬 $58薯條本身香脆熱辣都好食,但重點係兩款醬,印度青辣椒同麻辣辣椒油沙律醬味道真心特別,係其他餐廳冇食過呢啲味🫡-👍🏻唐揚炸雞心 $58用咗日本赤雞雞心,同平時食到嘅雞心唔同,口感比較軟嫩,冇內臟味,反而食落好似雞肉咁,食到雞味,唔講係雞心真係食唔出🤪-👍🏻和牛脂炒什菌 $38一上枱已經極香!以慢煮萃取和牛油脂嚟炒雜菇,菇菌嫩口多汁,充滿和牛脂香但又唔膩,平凡得嚟又不平凡😎-👍🏻梅漬蕃茄 $28去皮蕃茄配搭自家調製話梅粉,除咗蕃茄本身酸味,仲有陣陣話梅清香成粒一咬好似爆珠咁,嗰種驚喜真係要
👍🏻薯條配自家製沙律醬 $58
味道真心特別,係其他餐廳冇食過呢啲味🫡

👍🏻唐揚炸雞心 $58

👍🏻和牛脂炒什菌 $38

👍🏻梅漬蕃茄 $28
成粒一咬好似爆珠咁,嗰種驚喜真係要親身試過先知😳

👍🏻31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118
呢個真係要俾滿分,可以話係香港食過最好食嘅牛舌😭😭‼️
牛舌味極濃,油脂香重,濃而不羶,比起一般牛舌更彈牙,同時嫩口juicy🥹
簡單用鹽同黑椒調味已經超正,另配上自家製莎莎醬,輕甜果香

👍🏻港產臘味蛋汁長通粉 $128|👍🏻薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉 $128
偏門有創意嘅fusion idea,鍾意食臘味飯/雞肝嘅朋友一定要試🤓!
兩款一上枱味道已經好突出,大量潤腸臘腸粒/雞肝粒非常足料
呢度啲意粉唔係濕立立好多醬嗰種,而係吸晒汁包裹住意粉,一定要趁熱先食到最佳狀態🔥

👍🏻黑田官兵衛(Cold Brew Coffee Gin Soda) $68
👍🏻雜賀(Strawberry Mojito) $58
特色cocktail,建議親自嚟先體驗到個味道變化😌

味道:10/10
性價比:9/10
📍#浪Nami @nami.yoshoku
深水埗基隆街156號地舖 (Kokoni Coffee)
寄居日期:2023年11月至2024年1月 18:00-24:00 (暫定)
浪居酒屋這次以寄居蟹的形式在kokoni經營,聖誕時候好有節日氣氛。呢度不僅提供各式居酒屋油炸小吃、自製特色雞尾酒、還有美味的牛舌和意粉。他們的調酒系列絕對是一大亮點。我特別推薦他們用咖啡Gin酒調制的雞尾酒,味道就像cold brew咖啡,帶有淡淡的橙皮香氣。另外他們還有草莓版本的mojito,非常清爽可口。開胃菜方面,他們的酸梅番茄和唐陽炸雞心絕對是不容錯過的美食。梅子腌番茄的酸甜味道非常開胃,而唐陽炸雞心則鮮嫩多汁,味道極佳。如果你喜歡炸薯條,一定要嘗嘗他們的特色薯條。你可以選擇青辣椒醬或辣油醬作為佐料,辣味絕對會刺激你的味蕾。他們的31天熟成但馬牛和牛舌心也是美味之選,其軟嫩的口感,我非常喜歡。最後,我們吃了香港產蛋醬通心粉和薩摩紅雞雞肝蘑菇義大利面。港式carbonara意麵搭配香腸,非常有特色。雞肝野菌意粉,菌味十足。

用餐優惠
試食活動
1K
2023-12-25 13 瀏覽
🍅梅漬蕃茄 蕃茄本身帶甜加上梅味嘅酸酸甜甜🥰做開胃菜真係最好不過 而且食清新爽口👍🏻🍄和牛脂炒什菌 真係唔同 零舍香口 牛油香味極重👍🏻🐮31日熟成但馬牛和牛牛舌心 厚切嘅和口舌好有咬口好好食😍🍟薯條 亦都係用牛油咋嘅所以特別香 作為小食認真不錯✅🐤唐揚炸雞心 第一次食炸雞心 咬落去有少少潤嘅感覺 好特別又幾好食喎😋🍝港產臘味蛋汁長通粉 有carbonara嘅感覺但係加咗港式臘味 有啲fusion feel 好有創意推介😛🍝薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉 即叫即炒 幾有鑊氣雞肝嘅香味加埋蘑菇零舍配合🤓🍹雜賀 🥃黑田官兵衛 非常特別嘅Cocktail女仔會特別鍾意因為非常打卡able📸

🍄和牛脂炒什菌 真係唔同 零舍香口 牛油香味極重👍🏻
🐮31日熟成但馬牛和牛牛舌心 厚切嘅和口舌好有咬口好好食😍

🍟薯條 亦都係用牛油咋嘅所以特別香 作為小食認真不錯✅

深水埗《浪Nami — 寄居蟹式。港日料理居酒屋》浪𝐍𝐚𝐦𝐢 - 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝐢 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞炸雞心 𝐤𝐚𝐫𝐚𝐚𝐠𝐞 𝐡𝐚𝐭𝐬𝐮 $58日本人確實都食好多內臟類,完全演繹到真。唐揚感,而唔係普通炸粉雞心,雞心無任何內臟污糟味,熱辣辣新鮮,份量都非常足,無數住,感覺都有20粒至少?如果薯條同雞心兩樣都好味二選一我建議試試特別少少既唐揚雞心𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥:- 和牛脂炒雜菌𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐬𝐚𝐮𝐭𝐞 𝐚𝐬𝐬𝐨𝐫𝐭𝐞𝐝 𝐦𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦𝐬 $𝟑𝟖你以為係日式素食咩,sorry啊佢一遞埋黎超級香!我就聞到呢碟炒菇有料到!勁香牛油脂香味,毒到爆!- 31日間熟成但馬牛和牛牛舌心 𝟑𝟏𝐃𝐚𝐲𝐬 𝐃𝐫𝐲-𝐚𝐠𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐎𝐱-𝐭𝐨𝐧𝐠𝐮𝐞 $𝟏𝟏𝟖全晚最好食就係呢個牛舌心,非常juicy! 廚師有出黎解釋,熟成過程需要一路切除表面部份,令到完成熟成後真係得返好細舊,呢一碟已經係全份牛舌。牛舌必試!𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚:- 港產臘味蛋汁長通粉 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐅𝐞𝐚𝐭. 𝐇𝐊 𝐂𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐌𝐚𝐜𝐜𝐡𝐞𝐫𝐨𝐧𝐢 $𝟏𝟐𝟖神奇地臘味同Carbonara夾!臘味包括臘腸同潤腸,都
深水埗《浪Nami — 寄居蟹式。港日料理居酒屋》

浪𝐍𝐚𝐦𝐢 - 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝐢 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞

[一粒肉丁/深水埗/日式料理]

「浪Nami」係一間以寄居蟹形式經營既港日料理居酒屋。概念係以一期一會形式,寄居於深水埗基隆街Kokoni Coffee,以寄居期限為三個月既經營概念,於晚上為客人帶來有別於主流既另類用餐體驗。首度寄居期2023年11月至2024年1月 (暫定)。聖誕節之選!🎄

第一樣到步要讚就係當日到訪非常寒冷,未坐低職員已經急忙遞上熱水,好細心!

𝐋𝐢𝐠𝐡𝐭:
- 梅漬蕃茄𝐦𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐜𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 $𝟐𝟖
本身自己唔太鍾意食醃製類食品,但呢個梅漬非常入味唔會過火,番茄仔完全去皮,甜梅子味道同新鮮蕃茄仔非常夾
- 薯條𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐬𝐭𝐢𝐜𝐤𝐬 $𝟓𝟖
薯條新鮮炸,辣粉均勻,餐牌無特別寫;有兩種醬料:麻辣辣椒油、印度青辣椒,唔會非常辣

炸物:
- 唐揚炸雞心 𝐤𝐚𝐫𝐚𝐚𝐠𝐞 𝐡𝐚𝐭𝐬𝐮 $58

𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥:

𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚:
神奇地臘味同Carbonara夾!臘味包括臘腸同潤腸,都好香,一路食已經好飽,都香到想問廚師係咩牌子臘腸😂Carbonara都無一般咁膩
- 薩摩赤雞雞肝蘑菇義粉 𝐒𝐚𝐭𝐬𝐮𝐦𝐚 𝐚𝐤𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐋𝐢𝐯𝐞𝐫 & 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐆𝐞𝐦𝐞𝐥𝐥𝐢 $𝟏𝟐𝟖
雞肝內臟味道比前面雞心勁,如果介意內臟味道建議唔好選擇,我自己就既鍾意雞肝+蘑菇醬都係我自己鍾意食既野,我諗除左「浪Nami」應該都無第二道有!

聖誕期間坐位有限,如果想訂就要係Instagram DM留座

味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟

留座方法:Instagram DM
Tag: @nami.yoshoku
#NamiLtd #浪Nami #港日料理居酒屋 #寄居蟹居酒屋 #洋食屋

[𝐢𝐧𝐟𝐨]
浪Nami - Kokoni Coffee
地址:深水埗基隆街156號地舖
梅漬蕃茄$28薯條$58唐揚炸雞心$58和牛脂炒什菌$3831日熟成但馬和牛牛舌心$118港產臘味蛋汁長通粉$128薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉$128雜賀$58黑田官兵衛$68好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:臨近聖誕節,就想外出用餐,好好感受聖誕🎄氣氛。經過深水埗這間日系cafe,門外放了聖誕樹及一些聖誕裝飾,加上木系傢私,給人溫暖的感覺,就去試試。原來cafe 暫定從2023年11月至2024年1月由一間港日料理居酒屋「浪Nami」以寄居蟹形式經營。概念是以一期一會形式,以寄居期限為三個月的經營概念,於晚上為客人帶來有別於主流的另類用餐體驗。「浪Nami」重視採用本地特色食材為料理主角,再運用獨特的日式烹調技巧,把本土食材重新演繹成一道又一道的創意佳餚。將傳統與新思維融合,為客人帶來意想不到的味覺享受。今次就試了2款小食、1款炸物、2款特色料理、2款意粉及2杯飲品。梅漬蕃茄重梅味,酸酸甜甜的,是一個非常開胃的前菜。薯條🍟炸得香脆又夠熱,特別之處是配的醬料都是「浪Nami」自家製,一款是印度青辣
唐揚炸雞
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

梅漬蕃茄重梅味,酸酸甜甜的,是一個非常開胃的前菜。
梅漬蕃茄

薯條🍟炸得香脆又夠熱,特別之處是配的醬料都是「浪Nami」自家製,一款是印度青辣椒🌶️醬,一款是麻辣醬,加了辣椒的mayonnaise,真的好特別,坊間好難見到。
薯條

唐揚炸雞心是其中一款主廚私心推介的料理,炸得鬆脆不油膩。雞心肉質緊緻,脂肪比例恰到好處,口感不錯。所配的醬料同樣是自家製,是甜芥末,帶一點果味。
唐揚炸雞心

和牛脂炒什菌的和牛脂是以低溫慢煮保留香氣,再加入什菌,令什菌可以吸入那些牛脂香。除了和牛脂,亦加了少量蒜蓉提升香味。什菌以乾炒的炒法煮成,所以口感有點爽口,不會過腍。
和牛脂炒什菌

31日熟成但馬和牛牛舌心是另一款主廚推介的料理,富彈性,軟嫩又多汁,油花豐富。簡簡單單加點調味料煎香,已令人齒頰留香。
31日熟成但馬和牛牛舌心

除了以上食物,亦試了2款主廚推介的意粉。港產臘味蛋汁長通粉有臘味的香味,但又不會過咸。蛋汁口感creamy。薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉的雞肝沒有腥味,口感軟嫩。意粉和長通粉軟硬度適中。
港產臘味蛋汁長通粉

2款cocktail 特別喜愛由gin, 咖啡,橙皮調製而成的黑田官兵衛。初時入口有點苦,但慢慢滲出濃郁香甜的橙味,好易入口。
黑田官兵衛

整體食物水準高,而又可能因為以寄居蟹形式經營,沒有舖租壓力,價錢不會太貴,感覺所花的錢真的去了食物上,超值!🤩
如果你也想到「浪Nami」用餐,請留意聖誕期間坐位有限,歡迎客人於Instagram nami.yoshoku DM留座。注意⚠️ 營業時間為18:00 – 00:00。
黑田官兵衛
浪•Nami ⭐️ x Kokoni Coffee ☕️「浪Nami」是一間以寄居蟹形式經營的港日料理居酒屋🍶, 最近以一期一會形式係深水埗隱世cafe Kokoni Coffee ☕️晚上出現🥰🥰 提供不一樣的日式料理, 暫時到2024 年1 月💖. 「浪Nami」係用非常創意的mix & match, 配合獨特的日式烹調技巧🍳🧑‍🍳,每一道菜都好特別同充滿驚喜🥘,好值得大家來試下✨✨.首先來居酒屋🍶,點可以吾先來一杯cocktail 🍹🍸.DRINKS🍺🍻黑田官兵衛 Hame made Cafee Gin soda ☕️好似飲緊有Gin 味 嘅Espresso tonic ☕️, 要自己倒espresso 入gin soda 入面,成個過程好似打卡able,非常建議coffee lover 一定要叫🥰.雜賀 🍓Strawberry mojito 🍹女孩子一定會喜歡的💕Must order drink, 充滿了士多啤梨🍓甜甜的好好飲🍹.前菜 LIGHT 😋:梅漬蕃茄 🍅超級開胃小食🍅充滿梅味的小蕃茄🍅,好適合作為starter 💖.薯仔沙律 🥔🥗🦐佢吾係一般的薯仔沙律 🥔🥗加入了蝦🦐mix 埋
浪•Nami ⭐️ x Kokoni Coffee ☕️

首先來居酒屋🍶,點可以吾先來一杯cocktail 🍹🍸

DRINKS🍺🍻

雜賀 🍓Strawberry mojito 🍹

前菜 LIGHT 😋:
梅漬蕃茄 🍅

薯仔沙律 🥔🥗🦐
佢吾係一般的薯仔沙律 🥔🥗加入了蝦🦐mix 埋一齊,口感超好又特別💖

薯條 🍟
個sauce 係自加製的,有2 個口味,辣辣地好惹味😋薯條又脆卜卜🍟好適合配酒的小食💖

PASTA 🍝
港產臘味蛋汁長通粉
其實係Carbonara長通粉來的 🧀🫕第一次試加左港式臘肉代替煙肉🥓,估唔到成件事係好match 的✨

蜆肉蘑菇意粉🐚🍄
蘑菇意粉🍝幾時都係我最愛,而且用左扁意粉,有小小辣,令個菇味好出,好高質💖

NIGHT SPECIAL 🌃
和牛脂炒什菌🍗 🍄
呢個係我今晚最愛😍😍本身以為用和牛脂炒會好油,點知一D 都無,仲要好入味🍄🍄鍾意食菇一定要叫✨

31日熟成但馬牛和牛牛舌心🥩
呢個都係今晚的highlight, 完全超級嫩滑的和牛牛舌,好似食緊和牛厚切一樣🥩 吾講根本冇發現佢係牛舌💖

DESSERT 🍩🍨
帶我走Tiramisu 🍨🍪
用傳統意大利整Tiramisu嘅方法,所以如果鍾意食甜就唔建議你叫啦,但係如果鍾意苦苦地充滿冧酒味🍇, 一定會勁鍾意佢💖

2023-12-15 51 瀏覽
深水埗一直都好多文青cafe, 今次朋友話要帶我去一間好有特色嘅另類用餐體驗➰梅漬蕃茄 $28一咬落去似酸味味嘅梅子味蕃茄,味道真係好得意🤣蕃茄細細粒,酸酸味味,好開胃!➰薯條 $58呢個炸薯條炸到好金黃香脆,最令我難忘嘅係佢兩個好特別嘅醬,綠色嘅醬食落去甜中帶辣,而橙色嘅醬則有點似麻辣味。➰唐揚炸雞心 $58平時比較少食內臟嘅我,係朋友極力推介下食左呢個炸雞心。呢個雞心咬落去外脆內軟,完全唔似雞心➰和牛脂炒雜菌 $38用低溫慢煮嘅和牛脂配香蒜牛油味嘅雜菌➰ 31日間熟成但馬牛和牛牛舌心 $118呢個牛舌心完全唔會好難咬,食落好嫩,鍾意牛舌嘅朋友一定要試!➰港產臘味蛋汁長通粉 $128呢個富有創意嘅配搭真係第一次嘗試。中西合璧嘅製作方法,味道類似卡邦尼白汁芝士配臘味,幾特別嘅配搭。➰薩摩赤雞雞肝蘑菇長通粉 $128朋友再推介左呢個雞肝長通粉,雞肝味偏重,比較適合鍾意食內臟嘅朋友們嘗試!➰雜賀 $58由士多啤梨🍓同mojito 配搭出嚟嘅酒精飲品,飲落好易入口,仲有好多大大粒嘅士多啤梨係入面🫶🏻➰黑田官兵衛 $68我幾鍾意呢杯由咖啡、Gin 、梳打水配搭嘅酒精飲品。呢杯飲品仲可以自己控制

➰梅漬蕃茄 $28

➰港產臘味蛋汁長通粉 $128

➰薩摩赤雞雞肝蘑菇長通粉 $128

➰雜賀 $58

➰黑田官兵衛 $68
我幾鍾意呢杯由咖啡、Gin 、梳打水配搭嘅酒精飲品。呢杯飲品仲可以自己控制咖啡嘅份量,飲落好香濃嘅咖啡味
從朋友口中得知深水埗有間小店與一間以寄居蟹形式經營嘅港日料理居洒屋合作,推出其間限定日式居洒美食,仲話啲食物非常有特色及好味,我聽完之後即刻Book位去試試佢🤪。我Book左平日放工時間同同時HappyHours,餐廳位於深水埗基隆街,我哋從深水埗地鐵站A2出口,行咗大概六7分鐘就到啦,非常之易搵易行,去到店內已經差不多滿座,我哋坐低後店員為我哋介紹佢哋居酒屋嘅由來及美食推介。「浪Nami」既主廚對煮食好講究好有Heart,仲喜歡鑽研特別嘅菜式。「浪Nami」是一間以寄居蟹形式經營的港日料理居酒屋。概念是以一期一會形式,寄居於深水埗基隆街Kokoni Coffee,以寄居期限為三個月的經營概念,於晚上為客人帶來有別於主流的另類用餐體驗。首度寄居期是2023年11月至2024年1月 (暫定)。同時「浪Nami」重視採用本地特色食材為料理主角,再運用獨特的日式烹調技巧,把本土食材重新演繹成一道又一道的創意佳餚。將傳統與新思維融合,為客人帶來意想不到的味覺享受。今次我地就叫左以下食物和飲品.:☆食物❤︎︎梅漬蕃茄 $28好juicy,梅味好香好重,非常開胃嘅前菜❤︎︎ 薯條 $58 好欣賞佢兩款自家

今次我地就叫左以下食物和飲品.:

☆食物
❤︎︎梅漬蕃茄 $28

好juicy,梅味好香好重,非常開胃嘅前菜

❤︎︎ 薯條 $58

好欣賞佢兩款自家製嘅醬料,一款辣椒油味道,而另外一款係用青辣椒溝乳酪既味道,配搭薯條一齊食好特別好好味🤤

❤︎︎唐揚炸雞心 $58

呢款炸雞心好特別,仲要配埋佢個自家製醬一齊食,又係冇得頂,一流🤤

❤︎︎港產臘味蛋汁長通粉 $128

特別之作,完全冇諗過臘味都可以煮意粉,出嚟嘅效果又好鬼好味🤤

❤︎︎薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉 $128

又係另一特別之作,第一次聽,第一次食雞肝煮意粉,冇諗過可以咁好味,可能我自己本身又鍾意食雞肝,估唔到味咁夾,正呀喂🤤

❤︎︎和牛脂炒什菌 $38

呢款又係廚師用心製作嘅美食,會以慢煮嘅形式用和牛脂來炒什菌,炒出來菇味濃郁,加埋牛脂嘅味道和蒜香非常好食🤤

❤︎︎31日熟成但馬牛和牛牛舌心 $118

好juicy好yummy,總之大家一定要試😋

☆飲品
❤︎︎ 雜賀 $58
類似Strawberry mojito cocktails 🍸
❤︎︎ 黑田官兵衛 $68
浪🌊自家製作既 Coffee Gin soda🍸

*2款都係有洒精既飲品,喜歡沾酒嘅朋友,一定要試吓😚

✪總括
此店的佳餚非常有創意,創意得來又好好味,真係會令你有意想不到嘅味覺享受。地方坐得舒適闊落,非常適合親朋好友三五成群來聚首一堂吃吃喝喝。大家快啲mark住,於寄居期完結前去試吓啦。

注意‼️注意‼️
聖誕期間坐位有限,大家記得於社交平台 DM先留座呀😉

店名:浪Nami
留座方法:社交平台DM
  • 唐揚炸雞心
  • 薩摩赤雞雞肝蘑菇意粉
  • 31日熟成但馬牛和牛牛舌心
  • 薯條
  • 港產臘味蛋汁長通粉
-呢間比較日本風,裝修全部都係木家具,menu 上面都有中英日文對照,連IG都有寫日文。飲品方面,發現有好多抹茶製品,甜品方面有卷蛋,食物方面都係日系風。Long Black詢問之後都唔知道House blend屬於咩豆,但店員話偏向比較balance,nutty同fruity都會有。一入口有果香,好突出嘅果酸,之後aftertaste會回甘,但略嫌苦澀,比較鞋口少少,唔係好啱我口味,飲咗兩啖頂唔順。奇異果🥝Tonic有新鮮奇異果肉碎,飲唔到湯力水嘅苦澀味,當中加咗糖漿。蟹肉意粉意粉表情鋪滿蟹肉🦀蟹籽,食到蟹殼碎碎,應該係新鮮蟹拆出來,不過食到蟹殼,好容易哽親,最好去埋,醬汁調味都ok,但係質地比較水,份量比較少,不過正常Cafe都係呢個份量。好可惜,抹茶和焙茶卷蛋都冇貨。夏日祭 : 主食及飲品 $128 (手沖咖啡例外),幾抵!推薦指數:⭐️⭐️⭐️ 如果無🐶狗狗我應該唔會來但🐶🐶坐木凳唔係好舒服,特別我嗰隻係老狗企唔到起身,如果有梳化會比較好。🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶服務方面唔會非常主動推介,另外女店員都好新手,對Menu都唔係好熟悉,可能係part time ?

Long Black

奇異果🥝Tonic
有新鮮奇異果肉碎,飲唔到湯力水嘅苦澀味,當中加咗糖漿。

蟹肉意粉

好可惜,抹茶和焙茶卷蛋都冇貨。

夏日祭 : 主食及飲品 $128 (手沖咖啡例外),幾抵!

推薦指數:⭐️⭐️⭐️
如果無🐶狗狗我應該唔會來

🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶

服務方面

2023-09-08 303 瀏覽
平日的晚上,文青街都很少人,所以咖啡店晚上多不營業,而這間剛好晚上開門。人又不多,十分寧靜。溫泉卡邦尼意粉,味道很好,但醬汁太稀太水抹茶特調,顏色很靚。豆腐+燕麥奶+抹茶,有豆腐味,另外2隻味道都不是很特出。
溫泉卡邦尼意粉,味道很好,但醬汁太稀太水

2023-05-02
2023-08-21 318 瀏覽
呢幾年深水埗開多咗好多咖啡店,bookmark咗好多間都未試🤭 呢日平日下午見有時間,去咗試呢間~ 同一條街見到有好幾間,要搵日再試😂呢日有微雨,坐室內冷氣太凍,揀咗坐出面,見到個寵物「Parking」位好得意🥰 叫咗杯熱Latte同 #抹茶特調 ,呢個有驚喜!豆腐+燕麥奶+抹茶,綠茶味香濃,豆味好香,呢個配搭好夾!賣相仲好靚~嘢食叫咗 #白玉善哉牛角窩夫 同 #宇治抹茶蛋卷 ,本身想試培茶蛋卷,但呢日得返綠茶味~ 我本身都幾鍾意食白玉,煙煙靭靭好食,個牛角窩夫個面甜甜哋脆脆哋,唔錯。

綠茶特調
熱Latte