朋友在灣仔附近返工,他說同事介紹了這一間很特別的地中海菜,於是假日便來試一試。我們到達的時間尚早,6:30入座,餐廳的裝修不錯,很有格調。門口放了這裏最出名的Dry-aged Steak! 😍店員推介我們便叫了二人套餐,8個course🤩,有海鮮有牛肉有甜品,最重要有佢最出名嘅45-Day Dry Aged Steak! 首先來的是餐湯,今次是龍蝦蟹肉湯,飲落去非常濃郁的龍蝦味😋平時自己少飲湯,不過呢個湯我都忍唔住飲哂😙再來的是吞拿魚肉片,半生熟的感覺,喜歡吃吞拿魚的朋友一定喜愛。焗生蠔有豐富的芝士忌廉配有菠菜,下面在襯托一些海鹽。生蠔🦪新鮮,味道配合得不錯。下一碟是用焦糖汁煮的肝類,再配上溫泉蛋,對於非常喜歡吃鵝肝的我來說,超級喜歡這道菜❤️❤️再來的是Clams!這道菜超級有地中海的感覺,一般來說我們都是想起清酒煮蜆,但係今次依個醬汁反而係lemongrass+ginger! 非常特別👍再來就是主角龍蝦了,每人半份芝士焗的龍蝦,龍蝦底部配有couscous 古斯米,加上調味,黑椒味濃郁。終於到我非常期待的45 Days Dry ages Steak,第一次食果然味道與一般的牛扒很不同,

門口放了這裏最出名的Dry-aged Steak! 😍

CRAB  AND  LOBSTER  BISQUE

TUNA  STEAK

OYSTER

FOIE  GRAS

SEASONAL  CLAMS

WHOLE  LOBSTER

終於到我非常期待的45 Days Dry ages Steak,第一次食果然味道與一般的牛扒很不同,牛扒肉味特別濃郁香醇。👍🤩
45-DAY  AGED  GREATER  OMAHA STRIPLOIN

最後甜品係心太軟同earl grey果ge mousse 。心太軟切下去流心,而earl grey mousse比較cream的質地。
心太軟  &  Earl  Grey  Mousse
2021-03-07
CRAB  AND  LOBSTER  BISQUE
TUNA  STEAK
OYSTER
FOIE  GRAS
SEASONAL  CLAMS
心太軟  &  Earl  Grey  Mousse
hEat8-courses menu價錢💲: $1388好味程度😋: 4/5服務🍴: 4.4/5環境🗾: 4.4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: / (貴價耶唔比分lu)-係利東街上面個條街有一棟專係食的大廈,都有幾多餐廳選擇。今次就去左一間高級西餐,嘆下世界😚 餐廳闊落,靜靜地好啱慶祝生日/ 週年紀念。今次食的set包左八道菜,食完超級飽😌-1️⃣ Crab meat lobster bisque好多一絲絲的蟹肉,濃度啱啱好,但略嫌太淡,唔夠鮮味🙈 2️⃣Tuna Steak總共有5舊,上面配搭芒果莎莎好fresh。吞拿魚燒得幾熟下,唔會太生☺️ 3️⃣Oyster grilled with baby spanich 🦪好新鮮,海水味濃偏鹹,冇沙。加埋面頭的芝士菠菜好夾,好食😬 4️⃣foie gras 呢個係焦糖鵝肝加隻溫泉蛋。超好食‼️ 鵝肝口感綿滑,帶小小騷味,加埋面頭的焦糖脆皮可以幫助整走啲騷味😆 焦糖皮脆脆地,好焦香。撈埋溫泉蛋會變滑溜左,容易d入口😋-5️⃣ Seasonal Clams 用左香茅檸檬葉煮,有小小泰國風味。但佢又用左啲cream,所以好fusioj🤓 但味道比較淡同單調,可以
hEat
8-courses menu
價錢💲: $1388
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 4.4/5
環境🗾: 4.4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: / (貴價耶唔比分lu)

5️⃣ Seasonal Clams 用左香茅檸檬葉煮,有小小泰國風味。但佢又用左啲cream,所以好fusioj🤓 但味道比較淡同單調,可以落返多小小鹽提起個味。蜆的size有啲大有啲好細,如果統一大隻會好啲🧐 6️⃣原隻龍蝦🦞 用上新鮮龍蝦,所以啲肉好實好彈牙👍🏻 蝦頭好多膏,好鹹香。加上小小芝士焗好食😋 7️⃣Dry aged 45 days Omaha Striploin 呢舊牛係乾式熟成牛扒,雖然我唔係好知有咩分別🤣但佢又真係幾好食。牛味濃,肉腍仲冇咩筋。煎得啱啱好冇血水,主要係食牛的原味道。旁邊有堆川味雜菜就比較鹹😉

8️⃣ 原來最驚喜的係甜品。一個係伯爵茶朱古力慕斯,一個係心太軟。心太軟一上枱就超香新鮮焗起,食落係好濃的朱古力,不過呢個甜品要預左偏膩。另一個的伯爵茶cream打得好fluffy,充滿空氣感,下面係好濃的朱古力慕斯,但完全唔覺甜,食完都冇咩負擔😍 一餐飯可以食晒啲貴的食材真係幾幸福,有特別日子都可以考慮下🤪

2021-03-13 41 瀏覽
呢一間餐廳真係冇聽過,但係我朋友比驚喜我,話呢一間餐廳幾好食,所以就book黎同我慶祝一下生日。呢一間餐廳價錢唔係好貴,一個dinner set大概每人六七百左右,而且主要食海鮮,海鮮嘅種類包括左蠔、吞拿魚、龍蝦、鵝肝等等。全部都係一啲價錢比較高嘅食材,咁就要睇吓佢烹調嘅技巧好唔好啦!個人覺得佢嘅吞拿魚扒幾特別,食落口味道唔會好重,反而係清清淡淡咁,上面有少少芒果醬,甜甜地咁樣都係一個唔錯嘅配搭。一開始會上一個龍蝦蟹湯,食落口真係好creamy. 而佢嘅生蠔講明咗係BB蠔,但係佢烹調得唔馬虎,上面有少少菠菜加芝士,食落口都幾夾。鵝肝方面真係第一次食呢種菜式,睇落去唔似鵝肝,但食落口鵝肝嘅嗰種質感真係好特別,佢用嘅醬汁帶有少少酒香。龍蝦水準中上,口感好彈牙,個龍蝦頭都幾多膏。個人覺得佢嘅甜品真係好驚喜,尤其係佢嘅檸檬撻,上面嘅檸檬唔係淨係擺設咁簡單,應該係烹調過嚟,甜甜地有啲似檸檬乾咁。而佢嘅心太軟都做得好好食😋

hEat 一 位於灣仔QRE Plaza高層23樓,是一家地中海菜餐廳,但其實我吃的二人晚餐也只加入了一點地中海元素的法國菜,因此不要對「地中海」這字過於驚訝或不知所措,其菜式味道非常合香港人的口味,值得推薦一下。餐廳幽雅,裝潢及燈光顯情調氣氛,情侶拍拖/ 慶祝均十分合適。佔地一整層,非常寬廣Spacious,座位與座位之間留有足夠空間,除較有私人空間外,疫情底下,也吃得較安心。很久沒外出吃晚餐,今晚享用$1,388的二人套餐。Crab and Loster Bisque 蟹肉龍蝦湯: 龍蝦湯非精鮮味,蟹肉份量多,感覺矜貴,喝的每一口湯也含不少蟹肉,十分滿足。Tuna Steak 吞拿魚扒配芒果莎莎醬,肉質較爽實,魚肉味道清淡,芒果莎莎醬剛好能補足。Oysters 芝士菠菜焗生蠔: 一款菜式,兩種味道,菠菜芝味十足,香口惹味,蠔肉飽滿嫩滑,配芝士食又得,沾點粗鹽食亦很鮮味。雖以粗鹽擺碟賣相不錯,但過多略嫌浪費。Foie Gras 法式鵝肝配溫泉蛋: 飽滿且幼嫩的鵝肝搭配焦糖醬,香甜而不太油膩,把溫泉蛋刺穿,沾上蛋醬,味道層次更為豐富。Seasonal Clams 時令煮蜆: 醬汁以忌廉

很久沒外出吃晚餐,今晚享用$1,388的二人套餐。
Seasonal Clams 時令煮蜆: 醬汁以忌廉、檸檬香茅及薑汁煮製,既香甜又creamy,蜆肉幼嫩鮮味,帶豐富肉汁。
Whole Losters 芝士焗原隻龍蝦: 龍蝦湯之外,還有原隻焗龍蝦,淡芝士微微焦香,沒遮蓋龍蝦的鮮味,龍蝦肉質爽滑,鮮甜且富肉汁,配火箭菜及Cous Cous(古斯米),即由麵粉製造的一款小麥主食,比米較細小。
45-Day Dry Aged Greater Omaha Striploin: 即牛「西冷」中的前腰脊部位,熟度為Medium,賣相極佳,中層肉色呈嫩紅,肉質具彈性和咬勁,肉味濃郁,脂肪含量高,因此油香較重,十分Juicy!

Daily Dessert - Chocolate Lava Cake 朱古力心太軟: 朱古力蛋糕加上香濃的流心朱古力漿,蛋糕微暖,內裡熱騰騰,香甜美味。

2021-03-03
紀念日
2021-03-11 178 瀏覽
難得今日同朋友嚟銅鑼灣行街咁啱我知道依間地中海餐廳有風乾牛肉雪櫃,真係好吸引。所以近排疫情開返晚市,約好朋友嚟燭光晚餐😬 8-Courses$1388 +10% service /for two ✨Crab and Lobster Blsque前菜我揀咗龍蝦湯,蟹肉好有心機一絲絲,食落去口感更加豐富,經過打造嘅龍蝦拌入忌廉味道濃郁好滑😋✨Tuna steak原來呢個餐係洞悉㗎佢裏面嘅魚排呢佢印咗吞拿魚金倉魚所以呢佢望落去有啲似行很地色嘅牛扒但質感非常之有彈性結實中間半日一個芒果醬汁酸酸甜甜帶出點香為嘅感覺✨Oysters今日佢用咗法國蠔,大細適中,海水味清甜唔算太重鹽味,肉質好Juicy又軟滑,每人兩隻好快俾我食晒啲嘢☺️✨Foie gras每次食鵝肝都會着住麵包嘅而今次呢個鵝肝呢我切到一四1小時然後燒過韓國嘅時候鵝肝嘅油分即刻滲出你要中間加咗個溫泉蛋撈勻佢食中和返鵝肝期油你感覺同埋感覺上閣樓鵝肝更加包住啲膽汁更加先啦✨Seasonal clams忌廉湯底伴入香茅薑汁提升咗鮮味,汁料配蜆肉包住白汁食落去中間軟綿綿醬汁香濃好滑,如果配埋意粉既話咁就Perfect啦😆✨Whole Lobs
所以近排疫情開返晚市,約好朋友嚟燭光晚餐😬
8-Courses

✨Oysters

✨Foie gras

✨Seasonal clams

✨Whole Lobster
啖啖肉嘅龍蝦口感好鮮甜,肉質好彈牙又好Juicy,面層加咗芝士經過燒焦即刻溶化簡直係絕配,龍蝦底層伴入蔬菜,新鮮嘅蔬菜帶一點爽脆而喺側邊伴入少少辣椒醬提升咗龍蝦鮮味,好好味😋😍

✨45 Day Dry Aged Greater Omaha Struploin
風乾左45日嘅牛肉食落去個口感保持到牛肉味,兩邊微微燒至金黃,5成熟口感中間軟綿綿外層有少許結實,鎖住牛肉肉質,蔬菜裏便加咗好多嘅川菜味道大少少辣味道,中西合璧,呢個配搭好特別

最後甜品🍮揀咗心太軟,檸檬批
用10分鐘焗好嘅心太軟口感呢外邊呢鬆軟而裏面加咗個朱古力中間即刻流心,用刀切即刻有流心異,每一啖都有好香特別濃郁朱古力味,必食❤️✨
清香酸甜檸檬汁配入芝士批度食落口感軟綿綿,有一種清新嘅感覺,而且甜而不溜

2021-03-01
  • Seasonal Clams
  • Whole Lobster
終於都挨過辛苦忙碌既上班日子,比自己休息一下再重新出發。趁住三八婦女節又有藉口慶祝一下轉職。前陣子黎過呢間位於QRE既餐廳lunch 覺得食物質素唔錯,set dinner 都吸引所以再來~ 8 courses set dinner係二人份量先來一客蟹肉龍蝦湯,用料豐富,未嚐先聞其龍蝦香味,入口夾雜大量蟹肉絲在其中,口感挺足,味道濃郁! Tuna steak以冷盤形式上檯,放下黑壓壓既餐碟之中,粉嫩紅色既吞拿魚肌色澤尤其突出。Chef先以厚切五件再輕輕火炙四邊,頂部添上芒果莎莎醬令到魚肉入口更加清新又滲透著幾分春日果香 焗半殼法國生蠔,凈係賣相都好有睇頭,用上闊大木制餐盆,底層再用大量岩鹽碎粒鋪上一道立體斜線,主角既焗蠔就好優雅咁半卧在其上,成個畫面望落去好match又舒服。焗蠔配上適量菠菜,加入軟滑既芝士焗熟至金黃色,移近咀邊經已瀰漫住一股濃郁既芝士香氣,蠔肉鮮嫩爽脆,當然要連汁帶肉慢慢細味再來一客鵝肝,鵝肝既油香被鉢酒焦糖汁封住,先有濃厚既甜酒香,後繼滑腴肥嫩,滋味迷人。再把溫泉蛋刺開,蛋黃從半凝的蛋白中流出,將鵝肝粒輕沾點蛋黃汁,口感更鮮滑。Seasonal clams 用上托托
8 courses set dinner係二人份量

Tuna  steak

Seasonal clams
用上托托蜆,蜆肉較大粒貝柱部分爽彈,味道細嫩鮮甜,個Sauce好滑身仲帶有陣陣薑味,如果有片烘多士更perfect!
原隻波士頓龍蝦,開半邊可以二人同時享用,size都唔細㗎!動手用叉子切入龍蝦身,肉厚之餘兼有彈性夠新鮮,入口細味出啖啖鮮甜,蝦膏尤其清香軟滑,伴隨焗至溶化香濃芝士一齊食,味道倍添濃厚!

45days dry aged Striploin
淡啡外層之下係呈深紫紅色既肉肌,紋理清晰可見,簡簡單單沾些少岩鹽食已經可以嚐到深層蘊藏既肉香。
脂肪位都有睇頭,油份不太強勁反而帶有適度脂香氣息之優點,質感更係軟潤可口。

最後,甜品三選二。
老公揀左伯爵茶朱古力奶凍,個topping不單止有綿滑既cream,仲有一片香蕉果乾可以伴吃,手中既金色小匙將一口茶香朱古力味奶凍送入口中,好滿足!
伯爵茶朱古力奶凍

心太軟雖然唔算太流心,不過內裏既朱古力醬好香濃外層鬆軟~

Lunch Set $188 + 10% ( Soup + Main dish+ Daily Dessert + Drinks)-+$68 Swift Prime Rib Eye (Medium Rare) Ordered medium rare for the steak-this isn’t the dry-aged steak that the restaurant is famous for but still very decent quality together with Sichuan style veggies and sea salt as side dishes😋-+$48 Lobster Linguine The linguine came with full🦞 with rich paste in the lobster head🧡The lobster meat was quite fresh to taste but its portion could be more generous🥺😂
+$48 Lobster Linguine
2021-03-09 278 瀏覽
家人跟我抱怨,平常只帶他們去吃日式的Omakase,沒有去西式的Fine Dining,於是特別一點選了這間地中海餐廳,因為平常也少接觸地中海菜。一時忘記訂座,故六時正便到餐廳入座,環境及裝修也很型格,座位之間空間感大,亦可遠眺窗外的城市山景。要了一份Sharing Menu For Two 8 courses - $1388 (+10% service charge),不包括餐飲,不過正值戒酒,無緣品嘗Bartender手勢。Crab and Lobster Bisque充滿濃郁的龍蝦及蟹鮮味,清晰可見大量拆出來的蟹肉,也有打得很碎的蝦蟹殻,經長時間熬製濃湯,加上忌廉增添一份順滑感。Tuna Steak慢煮吞拿魚扒表面一層較為熟,但內裡仍能保持其嫩滑和鮮味,豐富的魚油脂香不斷溢出,有入口即溶的感覺,酸酸甜甜的芒果莎莎醬更添一分清盈感。Oysters咸香味的芝士烤焗鮮甜美味的生蠔,完全沒有蠔腥味,更易令人接受。而菠菜的又清又嫩,不會搶奪蠔的鮮味之餘,又有口感。濃香的忌廉醬汁有順滑感,半生熟的蠔肉質軟腍,海水味濃郁,有甘甜感。Foie Gras香煎鵝肝逼出多餘的油脂,質感細緻綿密、豐美多

Foie Gras
香煎鵝肝逼出多餘的油脂,質感細緻綿密、豐美多汁、有滑膩即化的口感。切成小片的鵝肝,再配上波特酒焦糖醬更沒有那種油膩感。中央甜絲絲的溫泉蛋流出綿滑蛋黃充滿蛋香味。

Seasonal Clams
肥美飽滿的蜆肉啖啖肉,檸檬生薑奶油醬不掩蓋蜆的鮮甜之餘,甜酸感更帶出鮮味,完全沒有泥味及沙感。

Whole Lobster
芝士焗波士頓龍蝦肉質非常飽滿、緊實有嚼勁,味道甘甜、風味又濃厚。龍蝦頭的蝦膏鹹香味重帶海水味,味道像蟹膏一樣甘香。飽滿肥美的龍蝦鉗更早被敲碎,一拉整片肉就出來了。配古斯米沙拉有很多一粒粒的北非小米,具有吸收各類香味的特質,口感舒爽。

使用美國頂級牛肉品牌Greater Omaha的紐約牛扒,經Dry Aged熟成牛扒,層次感的肉味特別顯著,肉汁相對較少。肉質嫩中帶腴,香甜多汁,微帶嫩筋嚼起來滿口肉感。配川炒蘑菇白菜仔,花椒帶點酥脆感不麻辣。

Chocolate Lava Cake
新鮮烤焗外皮脆身,內裡流淌著絲滑的朱古力醬,味道甜而不膩,不死甜。

Earl Grey Chocolate Ganache
以鮮奶油與朱古力製成,兼具奶香與可可豆風味,呈濃稠的液體,充滿伯爵茶香味,極惹味。
2021-03-08
2021-03-08 173 瀏覽
上一次嚟Heat已經係2019年,身份由學生變成打工仔,身邊人和事都改變好多,幸好女友仍然係佢。仲記得上次女友對hEat讚不絕口,所以今日適逢五周年紀念日,我決定同女友重遊夠地,品嘗招牌菜熟成牛。一打開lift門就已經係hEat!reception旁邊擺放左存放熟成牛扒既大櫃,未食已經流晒口水🤤。至於餐廳入面空間感十足,燈光昏暗,充滿情調。我地試左嗰價錢$1388既8 courses,以海鮮同熟成牛為主題,當中海鮮包括蟹、龍蝦、蠔等等。- Crab and Lobster Bisque 質感比較稀身,蟹肉拆成一絲絲,令蟹既味道更加可以滲透出嚟,湯既味道更加鮮甜。- Tuna Steak 吞拿魚邊稍為燒過,中間魚肉仍然呈迷人粉紅色,吞拿魚本身無咩味,加左芒果莎莎可以迫出魚既鮮味。- Oyster餐廳採用法國生蠔,一大一細,蠔肉肥美,入口仲帶有清新既海水味😜- Foie Gras平時食鵝肝都唔會加任何配料,今次Heat加左溫泉蛋,除左嘗到鵝肝本身入口即溶既幼滑質感,蛋汁仲令整體無咁膩添!- Seasonal Clams 蜆肉好大隻,忌廉汁略帶薑味,配搭幾新穎。- Whole Lobster

- Crab and Lobster Bisque

- Tuna Steak
Tuna  Steak

- Oyster
Oyster

- Foie Gras

- Seasonal Clams
蜆肉好大隻,忌廉汁略帶薑味,配搭幾新穎。
Seasonal  Clams

- Whole Lobster
呢隻芝士龍蝦真係💯,即叫既焗。龍蝦肉好厚身,肉質彈牙鮮甜不在話下,龍蝦肉上面全部係芝士溶,一啲芝士焦都無,可謂焗得恰到好處,每一啖都係幸福既滋味😋
Whole  Lobster

- 45-day Dry Aged Greater Omaha Striploin
終於到今晚主角熟成牛!乾式熟成令牛肉外表脫水,所以肉味非常濃郁,另外肉汁同軟嫩程度大大提升,脂肪部位甚至有香脆既口感。配菜係炒雜菜,炒雜菜帶有強烈椒麻餘韻,充滿四川風味。職員建議蔬菜留返最後先食,最緊要食到熟成牛嘅原汁原味😍

最後甜品係心太軟同䄂子撻,份量比較迷你,心太軟偏甜,袖子撻有驚喜,味道幾清新。

熟成牛一如以往咁出色,估唔到其他海鮮類食物水準同樣高質,希望之後一直都係佢同我嚟hEat😊
2021-02-28
Oyster
Whole  Lobster
2021-03-07 113 瀏覽
Happy Friday! 經過左成個星期嘅忙碌後,梗係要book返間靚餐廳去放鬆吓啦🥳今次同朋友去左灣仔既hEat品嘗三道地中海菜套餐🤤 我哋安頓好之後侍應就送上一杯白葡萄酒,味道溫和帶有果香,朋友平時很少飲酒都話入口好順,喚起食慾過後就更期待接下來嘅美食🥂首先第一道係海鮮龍蝦濃湯 | Seafood and Lobster Bisque 侍應好貼心有提醒我哋個湯好熱飲用時要注意☺️濃厚嘅龍蝦湯配上藍青口同蜆,濃湯鹹度適中飲到海鮮既鮮甜味🦞而且搭配嘅海鮮份量亦都充足,感覺好滿足 然後第二道菜係香辣番茄醬西班牙紅蝦扁意粉|Carabineros Linguini Arrabbiata一上菜就俾紅蝦嘅size吸引咗,紅蝦有成隻碟咁長😍紅蝦口感結實,蝦頭有滿滿既蝦膏味道濃郁🦐扁意粉亦夠香辣相當惹味,食完感覺意猶未盡想encore呢😋不知不覺就嚟到第三道菜48小時慢煮牛肋肉|48-hours Slow-cooked Short Ribs呢道菜相當有驚喜,經過48表示慢煮後嘅牛肉依然略帶粉紅色,肉汁飽滿肉味香濃,而且因為慢煮過嘅關係,口感嫩滑又熟度均勻😋配以沙律菜同醬汁一同食用口感更加豐富而且降
今次同朋友去左灣仔既hEat品嘗三道地中海菜套餐🤤

侍應好貼心有提醒我哋個湯好熱飲用時要注意☺️
濃厚嘅龍蝦湯配上藍青口同蜆,濃湯鹹度適中飲到海鮮既鮮甜味🦞
而且搭配嘅海鮮份量亦都充足,感覺好滿足

一上菜就俾紅蝦嘅size吸引咗,紅蝦有成隻碟咁長😍
紅蝦口感結實,蝦頭有滿滿既蝦膏味道濃郁🦐
扁意粉亦夠香辣相當惹味,食完感覺意猶未盡想encore呢😋

配以沙律菜同醬汁一同食用口感更加豐富而且降低油膩感,好食到一口接一口😝

最後我地加配左甜品作完整既結尾
Strawberry Short Bread🍓
成個甜品都係以粉紅色為主非常有少女心🥰
除咗有士多啤梨乾之外,入邊都有士多啤梨果肉,所以好有咬口,甜品面頭灑上粉紅色嘅爆炸糖玩味十足😆

餐廳環境有情調,周邊設計同埋餐枱都由不同嘅材料配襯,感覺時尚,而且有足夠空間享受美食,侍應服務殷勤,令我哋享受左一個美好嘅晚上🍾
2021-03-06 76 瀏覽
疫症之下不少慶祝活動泡湯,最近難得19政府放寬用膳限制,即與太座到此補祝情人節。餐廳不太,氣氛輕鬆,窗邊能眺望堅尼地道,環境舒適。點了個八道菜tasting set,先來龍蝦湯,味道香濃,湯中加入不少蟹肉,更添鮮味。Tuna Steak 半生熟奉上,簡單以莎莎醬調味,酸甜開胃。蠔一生一熟分享。生蠔裙邊爽口,入口淡淡海水礦物味,非常清爽。熟蠔以芝士菠菜焗香,肉身保持creamy。鵝肝簡單煎香,表面略脆香甜,以溫泉蛋拌勻去除油膩感更添香氣。Seasonal Clam 充滿驚喜,蜆肉大隻鮮嫩,醬汁加有香茅,濃郁又不膩。龍蝦每人半邊,表面焗得香脆,但肉身保持半生,十分鮮嫩。Dry aged 西冷味道十分濃郁,肉質有嚼勁但毫不嚡口,經熟成果然不同。蔬菜以花椒炒香,入口微辣爽脆。甜品lava cake 保持暖心,朱古力醬甜度度適中,柚子雪糕撻味道清爽,完美作結。

餐廳不太,氣氛輕鬆,窗邊能眺望堅尼地道,環境舒適。

龍蝦每人半邊,表面焗得香脆,但肉身保持半生,十分鮮嫩。

2021-02-28
2021-03-04 96 瀏覽
之前諗起朋友介紹灣仔有間地中海菜唔錯,今日又諗唔到食咩,一於就去呢間試試。一入門口已經比佢嘅熟成牛嘅櫃吸引咗,入面d座位都隔得好開,坐得非常舒服。餐牌都幾多野食選擇,我地最終選擇咗8個courses,就可以試多d唔同款式嘅野食。Crab And Lobster Bisque ,飲第1啖已經有好香濃嘅龍蝦味,好creamy,個湯仲有好多蟹肉,成個湯都好鮮味。Tuna Steak,將吞拿魚外邊整熟,中間仲有少少生嘅感覺,上面仲有蕃茄增加少少酸酸甜甜嘅味道,非常開胃。Oysters,蠔上面加咗大量芝士,隻蠔黐住d芝士仲有拉絲,蠔好鮮甜,芝士好香,夾埋一齊食絕配。Foie Gras,d鵝肝用好濃嘅醬汁煮過,可以減咗鵝肝嘅油膩感,加埋溫泉蛋,又估唔到會咁夾。Seasonal Clams,d蜆好大隻,好重海水味,佢地用d忌廉汁一齊煮,令到d蜆可以提鮮,非常唔錯。Whole Lobster,隻龍蝦size都幾大隻,食落好鮮甜彈牙,食得出係非常新鮮,加埋芝士汁,好香好好味,下面仲有沙律菜,令到成個course好清新。45 Days Dry Aged Greater Omaha Striploin,我地

45 Days Dry Aged Greater Omaha Striploin,我地叫咗7成熟,完全冇over cook, 熟成牛果然唔同d, 牛味重好多,完全唔會韌,非常嫩滑,仲有d菇做配菜,d菇有少少辣辣地,非常惹味。

最last嘅甜品,佢地每日都有special甜品,我地叫咗 Chocolate cake 同 Earl Grey Chocolate mousse,個mousse好香滑好香茶味,上面有層勁厚cream,令到個mousse更加香滑, 而心太軟蛋糕,d朱古力醬湧出黎,好香濃朱古力味,又唔太甜。令呢餐畫上完美句號。

2021-02-28 584 瀏覽
係元宵節嘅前夕,老公帶我去呢一間位於灣仔嘅地中海菜 hEAT。未講食物之前先講吓間店舖,燈光柔和加埋佈置極有氣氛,音樂唔嘈,傾偈飲酒食嘢一流👍🏻。基本上佢都會安排客人坐窗邊位先,然後就喺餐廳較中間嘅位置。店員方面無論男女都有禮貌,會為客人介紹菜單,無需要等你出聲,都會主動斟水,係用膳之前會幫你鋪餐巾係你大腿上面。今晚晚餐方面就選擇咗share menu for two (8 course ) $1388 + 10% service charge = $1527 首先來嘅係蟹&龍蝦嘅濃湯,一上枱鮮蝦嘅香味已經好濃郁,就好似平時自己係屋企煮大蝦,拎咗蝦頭先煎香佢嘅味道,然後用匙羹攪拌,就會發現有好多蟹同龍蝦嘅肉😋非常好味第二道係Tuna steak 魚肉嫩滑而不腥,配埋酸酸甜甜醬同菜,用來做開頭菜最適合不過。第三道係Oysters 🦪 大既係來自法國 🇫🇷 細既係來自日本🇯🇵個人比較喜歡法國嘅,除咗係creamy一啲之外,亦因為日本嘅相對就較少肉同細隻,冇咩口感。第四道係Foie gras將鵝肝既外皮煎香,鵝油味極濃,先係原味咁食,外脆而內入口即溶。然後整穿個蛋,夾埋一齊食,又另一番味道。

第二道係Tuna steak

第四道係Foie gras

第五道 係Seasonal clams
蜆肉超大隻鮮甜,而且冇沙,最欣賞係佢嘅忌廉汁,簡直係可以伴意粉食。

第六道係龍蝦
熟度剛好,肉質鮮嫩彈牙,最惹味就係龍蝦鉗,最鮮嘅味道帶少少咸。伴菜有沙律菜&cous cous

第七道 係45-Day dry aged greater OMAHA striploin
每一舊肉都切得非常之厚,其實食完個龍蝦已經有少少飽,但依然比風乾肉嘅味道吸引住,而且旁邊有一個比較fusion嘅炒菜,竟然係用小白菜,味道好中式。
係一入門口嘅位置,已經見到佢嘅風乾櫃,每一塊肉都清楚標記着時間日期,今晚食嘅就係經過45日嘅風乾肉。

最後係甜品心太軟+柚子撻(超心心眼)

整體呢一餐飯真係相當之滿意,因為佢真係真材實料之餘味道係有驚喜,服務同環境都係相當高分。老公就非常之鍾意Seasonal clams 。而我就由第一道濃湯開始就滿意到去最尾嘅甜品😋😋

hEAT
地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓
電話:22468805
營業時間:星期一至日12:00 - 14:30,17:00 - 02:00
Kitchen from 12:00 - 15:00, 17:00 - 22:00
Lounge area from 16:00 - 02:00
2021-02-25
2021-02-15 392 瀏覽
Restaurant Review📋Food🍽Grilled🇳🇿New Zealand Wild Langoustine served with Garlic🧄 Aioli and Sprinkled with Homemade Orange🍊Sugar- Extremely Umami. Made me thought of my🇭🇷Croatia Trip that I tried this lovely seafood for the first time- Taste like in between Lobster and Prawns. Unique umami flavor- Super springly meat. Every bite made me feel I'm at the seashore. Thanks, mother ocean🌊Baked Oysters🦪- Never tried any baked Oysters🦪like this before. Cripsy outside and slippery inside like sashimi. Ex
Restaurant Review📋

Food🍽

Baked Oysters🦪
- Never tried any baked Oysters🦪like this before. Cripsy outside and slippery inside like sashimi. Extremely fresh and Umami. What a Time and Temperature Magician🧙‍♂️

Grilled Salmon🐟with Couscous
- Crispy Skin and Tender Meat. Nicely cooked
- Couscous is crunchy and light. Love the texture

Grilled Steak🐮
- Forgot where does it come from as I don't like Beef. I've tasted one piece. Tender and succulent with a strong beef taste. Not greasy at all. However, not my piece of meat~

Deep-fried Cheese🧀with Strawberry🍓Sauce
- Thin and crispy skin, soft and light cheese🧀
- 🍓sauce gives a slightly sour and sweet flavor. Appreciate that they use the ingredients in a smart way

French Fries🥔with Black Truffle Sauce
- Crispy Fries, not greasy at all
- the Back Truffle sauce was appropriately used, didn't cover the taste of potato. Good job

Two Nice Looking Desserts
- can't remember their names and taste as I'm not a dessert fan and don't like sweet food, haha

Ambience💗
- Professional Staff with Fast Service
- French Windows allow more fresh air
2020-12-25 929 瀏覽
今次又到美食博士帶大家食好西嘅時候,唔知大家有冇食過地中海菜呢?喺香港就比較少見。Foie grasGarlic breadGreek SalmonOctopus linguiniScallop CarpaccioSeasonal clams首先食個鵝肝,上枱已經覺得好精緻,佢配埋個蛋,整爆佢再加啲糖漿同鵝肝一齊食,口感好豐富。之後就係個麵包食落去好香脆。然後喺希臘三文魚,滑身嘅肉質口感好鮮嫩,配埋佢嘅沙律醬,越食越有味道。之後就係八爪魚扁麵,佢啲醬辣辣地,八爪魚彈牙有咬口。扇貝同薄切生肉連埋食,啲肉擺落口已經好似入口即溶一樣。最後個蚌一樣好正, 將個蚌浸落去芝士汁度食,相當滋味可口, 又唔會掩蓋左蚌嘅鮮味。

Foie gras
Garlic bread
Greek Salmon
Octopus linguini
Scallop Carpaccio
Seasonal clams

之後就係八爪魚扁麵,佢啲醬辣辣地,八爪魚彈牙有咬口。
扇貝同薄切生肉連埋食,啲肉擺落口已經好似入口即溶一樣。
2020-12-01