2021-03-08 173 瀏覽
上一次嚟Heat已經係2019年,身份由學生變成打工仔,身邊人和事都改變好多,幸好女友仍然係佢。仲記得上次女友對hEat讚不絕口,所以今日適逢五周年紀念日,我決定同女友重遊夠地,品嘗招牌菜熟成牛。一打開lift門就已經係hEat!reception旁邊擺放左存放熟成牛扒既大櫃,未食已經流晒口水🤤。至於餐廳入面空間感十足,燈光昏暗,充滿情調。我地試左嗰價錢$1388既8 courses,以海鮮同熟成牛為主題,當中海鮮包括蟹、龍蝦、蠔等等。- Crab and Lobster Bisque 質感比較稀身,蟹肉拆成一絲絲,令蟹既味道更加可以滲透出嚟,湯既味道更加鮮甜。- Tuna Steak 吞拿魚邊稍為燒過,中間魚肉仍然呈迷人粉紅色,吞拿魚本身無咩味,加左芒果莎莎可以迫出魚既鮮味。- Oyster餐廳採用法國生蠔,一大一細,蠔肉肥美,入口仲帶有清新既海水味😜- Foie Gras平時食鵝肝都唔會加任何配料,今次Heat加左溫泉蛋,除左嘗到鵝肝本身入口即溶既幼滑質感,蛋汁仲令整體無咁膩添!- Seasonal Clams 蜆肉好大隻,忌廉汁略帶薑味,配搭幾新穎。- Whole Lobster

- Crab and Lobster Bisque

Oyster

- Foie Gras
Foie Gras

- Seasonal Clams
蜆肉好大隻,忌廉汁略帶薑味,配搭幾新穎。
Seasonal  Clams

- Whole Lobster
呢隻芝士龍蝦真係💯,即叫既焗。龍蝦肉好厚身,肉質彈牙鮮甜不在話下,龍蝦肉上面全部係芝士溶,一啲芝士焦都無,可謂焗得恰到好處,每一啖都係幸福既滋味😋
Whole  Lobster

- 45-day Dry Aged Greater Omaha Striploin
終於到今晚主角熟成牛!乾式熟成令牛肉外表脫水,所以肉味非常濃郁,另外肉汁同軟嫩程度大大提升,脂肪部位甚至有香脆既口感。配菜係炒雜菜,炒雜菜帶有強烈椒麻餘韻,充滿四川風味。職員建議蔬菜留返最後先食,最緊要食到熟成牛嘅原汁原味😍

最後甜品係心太軟同䄂子撻,份量比較迷你,心太軟偏甜,袖子撻有驚喜,味道幾清新。

熟成牛一如以往咁出色,估唔到其他海鮮類食物水準同樣高質,希望之後一直都係佢同我嚟hEat😊
2021-02-28
Crab and Lobster Bisque