2021-03-11 178 瀏覽
難得今日同朋友嚟銅鑼灣行街咁啱我知道依間地中海餐廳有風乾牛肉雪櫃,真係好吸引。所以近排疫情開返晚市,約好朋友嚟燭光晚餐😬 8-Courses$1388 +10% service /for two ✨Crab and Lobster Blsque前菜我揀咗龍蝦湯,蟹肉好有心機一絲絲,食落去口感更加豐富,經過打造嘅龍蝦拌入忌廉味道濃郁好滑😋✨Tuna steak原來呢個餐係洞悉㗎佢裏面嘅魚排呢佢印咗吞拿魚金倉魚所以呢佢望落去有啲似行很地色嘅牛扒但質感非常之有彈性結實中間半日一個芒果醬汁酸酸甜甜帶出點香為嘅感覺✨Oysters今日佢用咗法國蠔,大細適中,海水味清甜唔算太重鹽味,肉質好Juicy又軟滑,每人兩隻好快俾我食晒啲嘢☺️✨Foie gras每次食鵝肝都會着住麵包嘅而今次呢個鵝肝呢我切到一四1小時然後燒過韓國嘅時候鵝肝嘅油分即刻滲出你要中間加咗個溫泉蛋撈勻佢食中和返鵝肝期油你感覺同埋感覺上閣樓鵝肝更加包住啲膽汁更加先啦✨Seasonal clams忌廉湯底伴入香茅薑汁提升咗鮮味,汁料配蜆肉包住白汁食落去中間軟綿綿醬汁香濃好滑,如果配埋意粉既話咁就Perfect啦😆✨Whole Lobs
所以近排疫情開返晚市,約好朋友嚟燭光晚餐😬
8-Courses

✨Oysters

✨Foie gras

✨Seasonal clams

✨Whole Lobster
啖啖肉嘅龍蝦口感好鮮甜,肉質好彈牙又好Juicy,面層加咗芝士經過燒焦即刻溶化簡直係絕配,龍蝦底層伴入蔬菜,新鮮嘅蔬菜帶一點爽脆而喺側邊伴入少少辣椒醬提升咗龍蝦鮮味,好好味😋😍

✨45 Day Dry Aged Greater Omaha Struploin
風乾左45日嘅牛肉食落去個口感保持到牛肉味,兩邊微微燒至金黃,5成熟口感中間軟綿綿外層有少許結實,鎖住牛肉肉質,蔬菜裏便加咗好多嘅川菜味道大少少辣味道,中西合璧,呢個配搭好特別

最後甜品🍮揀咗心太軟,檸檬批
用10分鐘焗好嘅心太軟口感呢外邊呢鬆軟而裏面加咗個朱古力中間即刻流心,用刀切即刻有流心異,每一啖都有好香特別濃郁朱古力味,必食❤️✨
清香酸甜檸檬汁配入芝士批度食落口感軟綿綿,有一種清新嘅感覺,而且甜而不溜

2021-03-01
  • Seasonal Clams