2021-03-13 41 瀏覽
呢一間餐廳真係冇聽過,但係我朋友比驚喜我,話呢一間餐廳幾好食,所以就book黎同我慶祝一下生日。呢一間餐廳價錢唔係好貴,一個dinner set大概每人六七百左右,而且主要食海鮮,海鮮嘅種類包括左蠔、吞拿魚、龍蝦、鵝肝等等。全部都係一啲價錢比較高嘅食材,咁就要睇吓佢烹調嘅技巧好唔好啦!個人覺得佢嘅吞拿魚扒幾特別,食落口味道唔會好重,反而係清清淡淡咁,上面有少少芒果醬,甜甜地咁樣都係一個唔錯嘅配搭。一開始會上一個龍蝦蟹湯,食落口真係好creamy. 而佢嘅生蠔講明咗係BB蠔,但係佢烹調得唔馬虎,上面有少少菠菜加芝士,食落口都幾夾。鵝肝方面真係第一次食呢種菜式,睇落去唔似鵝肝,但食落口鵝肝嘅嗰種質感真係好特別,佢用嘅醬汁帶有少少酒香。龍蝦水準中上,口感好彈牙,個龍蝦頭都幾多膏。個人覺得佢嘅甜品真係好驚喜,尤其係佢嘅檸檬撻,上面嘅檸檬唔係淨係擺設咁簡單,應該係烹調過嚟,甜甜地有啲似檸檬乾咁。而佢嘅心太軟都做得好好食😋