曾經本豬問過唔同人全港最好食嘅tiramisu喺邊🇮🇹有幾個人不約而同地答Grissini所以今日專程嚟試=͟͟͞͞ʕ•̫͡ ·ʔ=͟͟͞͞ʕ•̫͡ ·ʔ=͟͟͞͞ʕ•̫͡ ·ʔ餐廳環境好望到哂ifc icc不在話下仲要每一道菜都好好味.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ✧ Sparkling water ($30/pp)雖然有飲開嘅san pellegrini有氣水🍾但今次俾呢個shui吸引到💧係佢哋house特有之餘仲可以free flow不斷refill可以一路食一路暢飲ꉂꉂ꒰•̤▿•̤*ૢ꒱✧ Complimentary Breadstick 唔似平時嘅一片片sourdough呢度嘅包係長條形嗰種🥖熱嗰陣鬆軟 但cool down咗就易啲啪開食~標準配備olive oil & vinegar✧ 24 month aged Prosciutto di Parma ($180)好耐冇食過覺得好正嘅parma ham •͈౿•͈ !呢個夠咸得嚟仲要好腍切得夠薄易啲入口餐廳建議可以試下wrap住個包嚟食✧ Bottoni de Bufala ($280)Bottoni一直係本豬好喜歡嘅pasta type !可愛嘅圓形意粉入面包住
曾經本豬問過唔同人全港最好食嘅tiramisu喺邊🇮🇹
有幾個人不約而同地答Grissini
餐廳環境好望到哂ifc icc不在話下
仲要每一道菜都好好味.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

✧ Sparkling water ($30/pp)
雖然有飲開嘅san pellegrini有氣水🍾
但今次俾呢個shui吸引到💧
係佢哋house特有之餘
仲可以free flow不斷refill
可以一路食一路暢飲ꉂꉂ꒰•̤▿•̤*ૢ꒱
✧ Complimentary Breadstick
唔似平時嘅一片片sourdough
呢度嘅包係長條形嗰種🥖
熱嗰陣鬆軟 但cool down咗就易啲啪開食~
標準配備olive oil & vinegar
好耐冇食過覺得好正嘅parma ham •͈౿•͈ !
呢個夠咸得嚟仲要好腍
切得夠薄易啲入口
餐廳建議可以試下wrap住個包嚟食
✧ Bottoni de Bufala ($280)
Bottoni一直係本豬好喜歡嘅pasta type !
可愛嘅圓形意粉入面包住cheese🧀
食落唔會好漏的🔘
Toppings脆脆體好似之前食拉麵嗰啲牛蒡haha
Bottoni de Bufala
✧ Tagliatelle all’uovo ($580)
喺Seasonal Black Truffle Menu入面揀嘅~
大家睇下片中侍應刨truffle嘅手勢 ̊ଳ ̊

係起勢咁刨刨足20秒⏰
震驚咗本豬覺得值返哂呀!
不過食落pasta雖然好足蛋香
但係食落覺得有啲硬🍝
Tagliatelle all’uovo
✧ Pan fried Seabass ($540)
可能係本豬食過最好食嘅seabass
個肉質唔老之餘🐟
仲要醃得非常入味🧂
味道肉質都兼顧到嘅真係唔多
Pan fried Seabass
✧ Roasted Lamb Loin ($450)
唔算係食過最好食嘅羊但絕對唔差🐑
而且留返少少皮連帶煎得好夠油香🤏🏻
Roasted Lamb Loin
✧ Tiramisu ($120)
全晚重心 好食到拍哂手(୨୧• ᴗ •͈)◞︎ ♡

首先用大大隻羹好豪邁咁舀已經滿足咗視覺(and心靈)
味道方面本豬覺得最特別嘅位係啲mascarpone cheese打得好綿密
個口感就好似溶咗嘅棉花糖咁
泡泡感之餘又唔會話好似冇食過咁🫧
另外個蛋糕都好重酒味
被譽為全港第一當之無愧🥇
Tiramisu
✧ Pannacotta al Pistachio ($140)
冇諗過panna cotta都可以做得咁重開心果味💚
本身以為係奶/糖味為主
不過面頭嘅mandarin gel反而唔係太夾
酸味同nuts味唔係太襯
如果就咁serve個panna cotta應該仲正
Pannacotta al Pistachio
✧ Sorbetti e Gelati — Pistachio ($60)
Toppings嘅開心果品種好特別
係全綠色外皮
但老實說冇平時啲開心果咁香
然後gelato好滑冇咩奶粉味|ૂ•ᴗ•⸝⸝)
開心果味好真好香nuts味
Sorbetti e Gelati
2024-02-20
Tagliatelle all’uovo
Pan fried Seabass
Roasted Lamb Loin
Pannacotta al Pistachio
Sorbetti e Gelati
在香港高級西餐廳未進入百花齊放的年代,當年其中一間既好食又不嚴重Formal的餐廳,一定要數到在君悅酒店的Grissini。想當年,我認為這是香港數一數二的意大利餐廳。雖然是位於5星級酒店,但能夠多年來保持餐廳質素,面對種種不同的因素,可能是換廚師、換管理者、換方向等等,加上外在因素面對更多後起的對手,實在非常不簡單。最近再次踏足Grissini,這地方獨有的輕奢氣派不減當年,更多了一做親和力,比以前更加welcoming。餐廳名字是Grissini,當然其Grissini Bread是最負責盛名的。一別多年,我真心覺得他們現在的Grissini Bread比以前更好味!雖然我不吃牛肉,都要推介他們的頭盤薄切牛仔肉,一定回味!這裡一向出名墨汁意粉,但就不是我慣常的選擇,因為唔想食到成口黑晒。不同的意大利麵出品都有好水準,而我最鍾情是他們的Tiramisu,他們不是一杯一杯上,而是Tiramisu用一大個容器裝滿,到枱前才𢳂一大份給你。若然你夠大胃口,對著服務員說聲 "May I get more?" 他們一定會滿足你的要求!

2024-04-22 163 瀏覽
Grissini at the Grand Hyatt certainly lives up to its reputation as one of Hong Kong's best Italian restaurants. Warm and Fluffy Breadsticks: The star of the show is undoubtedly the homemade breadsticks. Served warm, they are incredibly soft and fluffy. Dipping them in the accompanying olive oil and vinegar is a classic and satisfying start to the meal.Prosciutto Perfection: The 24-month aged Prosciutto di Parma is a must-try. Its saltiness is perfectly balanced, and the thin slices practically

Prosciutto Perfection: The 24-month aged Prosciutto di Parma is a must-try. Its saltiness is perfectly balanced, and the thin slices practically melt in your mouth. Wrapping it around the breadsticks, as suggested by the restaurant, is a delightful combination.

Pasta and Risotto: The homemade saffron pappardelle with wild boar ragout and rapini leaf is a flavorful and satisfying dish. The Carnaroli rice with Jerusalem artichoke, sea asparagus, and hazelnut offers a unique twist. While hazelnut in risotto might not be for everyone, it adds an interesting texture and subtle nutty flavor.

Tiramisu Triumph: The tiramisu is a showstopper, both visually and in taste. Scooping into it with a large spoon is a satisfying experience. The mascarpone cheese is incredibly smooth and airy, like melted marshmallow. The cake is also generously soaked in liqueur, making it a truly decadent dessert. It's no wonder it's considered one of the best in Hong Kong!

A Special Celebration: We were celebrating a friend's special occasion, and the staff at Grissini went above and beyond to make it memorable. They kindly prepared a cake for us, adding a personal touch to our evening.

Overall: Grissini delivers a fantastic Italian dining experience. From the warm breadsticks to the exquisite tiramisu, every dish is crafted with care and high-quality ingredients. The staff's attentiveness and kindness further elevated our experience. It's definitely a place worth visiting for a special occasion or a delicious Italian meal.
2024-04-11
  • Tiramisu
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈生日約會之選✨包控不能錯過的Grissini麵包條-生日二訪君悅酒店的意大利餐廳「Grissini」,以人氣的麵包條及酒控必試的提拉米蘇聞名。grissini一詞是指新鮮出爐的麵包條,也是意大利南部的傳統美食🤍。-餐廳走輕鬆寫意的用餐環境,沒有那麼拘謹,平日中午也有不少商業聚餐呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜3 Course Set Lunch (inclusive of coffee or tea) $520 店員會先放下餐包,我地一人食左3條。一定要趁熱享用,外脆內煙韌的口感十分好嚼🤤,沾上橄欖油醋簡直係畫龍點睛,我會稱佢為全港最好食麵包之一!-𓎩 Burrata,Pomodori,Basilico (8/10)Burrata from andria,panzanella emulsion,roasted cherry tomato,basil 𓎩 Battuta Di Manzo (8/10)Beef tartare,buffalo milk yogurt,oscietra caviar,chicken consommé jelly (add

生日約會之選✨包控不能錯過的Grissini麵包條
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
店員會先放下餐包,我地一人食左3條。
我會稱佢為全港最好食麵包之一!
𓎩 Battuta Di Manzo (8/10)
Beef tartare,buffalo milk yogurt,oscietra caviar,chicken consommé jelly (additional 130)
這裡的burrata cheese很不錯,酸酸甜甜的蕃茄很醒胃,一碟仲有幾款蕃茄。
另一款加錢試了牛肉他他,表面放了caviar作點綴,高級感up!
他他愈嚼愈香,還有鹹香的雞肉湯果凍,有助提升鮮味😋。
𓎩 Spaghetti All’Astice (7/10)
Shaghetti,atlantic lobster ,piennolo tomato ,basil (additional 150)
𓎩 Tricorno Di Wagyu (7.5/10)
Grilled Wagyu top blade,cardoncelli mushroom,roasted pumpkin,pickled tropea onion (additional 90)
龍蝦意粉要加錢不太推薦,
龍蝦味不算濃烈,重點意粉非煙韌口感,入口好硬感覺似未熟透🥲。
男友的和牛則中規中矩,牛肉肉感強香氣濃厚,
比較鍾意配菜的南瓜蓉,又甜又creamy❣️
𓎩 Tiramisù all’amaretto (9/10)
Espresso coffee,ladyfinger biscuit,mascarpone,amaretto liqueur
𓎩 Sorbetti e gelati (8/10)
Mascato,lemon,chocolate,pistachio,hazelnut,vanilla
當見到侍應捧着一大碗Tiramisu真係好興奮🤩!
這裡用的是杏仁酒,酒味比咖啡味強烈,好適合酒控。手指餅濕潤度恰到好處,係幸福既味道🥰。
Gelato有我最愛的開心果味當然要試試佢,口感幼滑開心果味濃,有驚喜~而mascato就一般,不過雪芭口感透心涼。
2024-04-11 218 瀏覽
平日的下午到訪Grand Hyatt的Grissini,為朋友慶祝。Grissini 點好餐後,侍應會捧著一籃Grissini,直接放在餐枱上。麵包條新鮮出爐,熱烘烘的,一上枱已散發出誘人的麵包香。一咬下去,外皮極之酥脆,內裡煙韌柔軟,好吃得不得了,真不愧是餐廳的名物!雖然侍應有供應橄欖油和醋,不過我更喜歡什麼都不點,純粹地享受它濃郁的麵粉香。麵包看似大大條,但質地輕盈,一個人幹掉一條也不會太大負擔;雖說如此,之後還有主菜和甜品,得忍口不要吃第二條,免得太快填飽肚子🤣BURRATA, POMODORI, BASILICO | Burrata from Andria, panzanella emulsion, roasted cherry tomato, basil賣相賞心悅目,burrata 質地柔滑,creamy而奶香濃郁。番茄有三種,新鮮的番茄甜得像水果一樣,焗過的番茄味更濃縮。Panzanella emulsion (橙色的醬汁)是番茄和洋蔥的精華,酸酸甜甜的;綠色的basil油清香提鮮,用來點麵包也很好吃。VITELLO TONNATO | Roasted milk fed v
BURRATA, POMODORI, BASILICO
VITELLO TONNATO
VITELLO TONNATO | Roasted milk fed veal, tuna sauce, caper leaf
小牛肉非常嫩滑,牛味不濃。吞拿魚蛋黃醬稍嫌過份濃厚,和小牛肉一起吃會蓋過輕淡的牛肉味;加上醬的量多,作為頭盤,全吃光會太膩,如能加強醬的酸味會更開胃。
LOMBO DI AGNELLO, FAGIOLINI, CAROTE | Roasted lamb loin, string bean, bitter carrot emulsion
香烤羊里脊肉烤的火喉剛剛好,中間還保持著誘人的粉紅色。羊里脊肉表面煎得香口,肉質柔軟,嫩滑多汁,啖啖都散發出濃而不羶的羊肉香,嚐羊的必點!羊肉表面已灑上粗鹽,不用點任何醬汁已經夠滋味。配菜也是一絕,小甘荀烤得很透,質地變得非常綿密,味道甘甜,連綠色的莖葉部分也烤得酥脆好吃。只得一條還真有點不夠喉呢。橙色的bitter carrot emulsion 帶柑橘類的果香,配羊肉或法邊豆都好吃。因為羊肉本身已夠味,青豆蓉中的gravy是用不著了。
MILLEFOGLIE ALL'AMARENA | Puff pastry, Madagascar vanilla, Italian chantilly, amarena cherry
千層酥賣相相當漂亮,想不到還配上雪糕。酥皮牛油香氣十足,非常酥脆,面層有焦糖化,所以味道偏甜。以酥香度和層次感來說,酥皮還是帝苑酒店的優勝,不過這也非常高質。可惜這道甜品最出色的就是酥皮,其餘的部分都一般般:酥皮之間的chantilly cream 質地順滑,和伴碟的雪糕一樣帶有粒粒雲呢拿籽,但兩者的味道都偏淡,口感也類似,對牛油香濃郁的酥皮沒有加分的作用;而放面的糖漬車厘子實在吃不慣(有藥水味)。建議甜品都是試招牌的tiramisu較好。
TIRAMISÙ ALL’AMARETTO
TIRAMISÙ ALL’AMARETTO | Espresso coffee, ladyfinger biscuit, mascarpone, Amaretto liqueur
Tiramisu是Grissini的招牌甜品侍應會捧著一深碗的tiramisu到你枱前,當場挖一大匙的tiramisu給你,畫面非常治癒。因爲當天是為朋友慶祝,侍應特地額外多給一點tiramisu給叫了千層酥的朋友,讓她也嚐嚐這道甜品。Tiramisu 的mascarpone打發得幼滑輕盈,入口輕輕的化開,好吃極了。用夠深的碗做tiramisu有優勝之處,就是ladyfingers可以舖兩層,令整體口感更豐富。ladyfingers 浸滿了espresso和杏仁酒,咖啡味、酒香和甜度的比例恰到好處,而且和mascarpone cream的味道已融和起來;tiramisu是需要時間「休息」的甜品,新鮮即做好的tiramisu雖然也好吃,但經放置一段時間,咖啡、酒香和mascarpone的味道互相滲透、融合,味道變得更圓潤,不會像在吃兩種分別只有咖啡酒味的ladyfingers和只帶奶香的mascarpone。
伴咖啡的小點心
杏仁餅和榛子朱古力,杏仁餅口感似光酥餅,味道偏甜。

在埋單時,侍應送了一份精美的檸檬曲奇給朋友,這種小小的舉動非常貼心。

雖然這次負責我們枱的侍應稍有不足之處,例如落單後忘了吩咐同事給我們上麵包條,要我們主動問他;另外在吃過麵包後,枱面上留下的麵包碎沒有清走便開始擺主菜的刀叉,要自己提出他才清理麵包碎。不過整體來說餐點高質,用餐體驗愉快,值得在慶祝時再訪。
BURRATA, POMODORI, BASILICO
TIRAMISÙ ALL’AMARETTO
  • LOMBO DI AGNELLO
2024-03-29 509 瀏覽
꧁ 𝐆𝐫𝐢𝐬𝐬𝐢𝐧𝐢 ꧂ 📍 Hong Kong | Wan Chai地址:灣仔港灣道1號君悅酒店2樓好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆復活節假冇去旅行當然要食好d,所以就去左Grand Hyatt食意大利菜,聽講係全港第一tiramisu!!!!!💰3 course set $520食前菜之前waiter會比grissini自家製既breadsticks 🥖我地食,breadsticks超長、超香!食落外脆內軟,真係好正😭唔夠食仲可以問佢地拎,不過2個人3條我覺得剛剛好。🥗 AppetizerBURRATA, POMODORI, BASILICO - (4/5)Burrata cheese外面幾有彈性,切開之後質感變左柔軟順滑,散發出淡淡既芝士味🤩加埋蕃茄仔感覺幾fresh😋VITELLO TONNATO - (4/5)呢個係小牛肉薄片,上面有吞拿魚醬。吞拿魚醬味道勁濃郁,小牛肉口感好嫩,不過牛肉味道就冇咁濃。加埋吞拿魚醬一齊食只係食到吞拿魚味🤣🥩 Main Course TRICORNO DI WAGYU +$90 - (5/5)呢個和牛超超超超超正
꧁ 𝐆𝐫𝐢𝐬𝐬𝐢𝐧𝐢 ꧂

📍 Hong Kong | Wan Chai
地址:灣仔港灣道1號君悅酒店2樓

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

💰3 course set $520

🥗 Appetizer

VITELLO TONNATO - (4/5)

🥩 Main Course
呢個和牛超超超超超正😭一食落口脂肪就係個口到浪下浪下咁!而且口感勁淋!!牛味超級濃郁!隔離仲有南瓜蓉同烤菇。南瓜蓉口感綿密,菇仲烤得好香🥰

LOMBO DI AGNELLO, FAGIOLINI, CAROTE - (4.5/5)
呢碟又係好味到痴左線!d羊烤到粉紅色,質感好淋好嫩,羊騷味超突出!所以都係勁正🥹

🍨 Dessert
TIRAMISU ALL’AMARETTO - (5/5)
期待已久既tiramisu!!!不愧係全港最好食既tiramisu!waitress係我面前拎出一大盤tiramisu豪不吝嗇咁挖出黎,之後仲問我要唔要多d。結果挖出差不多2人既份量出黎🤣杏仁酒、espresso 、可可粉同埋芝士既味道都食到,幾balance。mascarpone cheese好細密綿滑!真係好好食😭😭😭😭

MILLEFOGLIE ALL’AMARETTO - (3.5/5)
呢個千層酥就差左少少,唔夠酥脆。而且d cherry好重藥水味😭所以唔建議食呢個。

2024-02-07 1713 瀏覽
新年就到,聽好多人都有推介Grand Hyatt既Grissini既食物&氣氛,決定book尼試試,同屋企人提早食一個西式團年飯。🧧果然名不虛傳,餐廳暗暗既燈光+意式既裝修,再加埋個無敵大海景😍真係好好feel,唔只屋企人好享受,呢到更加適合情侶約會既好地方。我recommend ⭐️。Grissini ⭐️餐廳最出名嘅長麵包,即焗即送出,食完之後再可以向職員申請再要👍🏻口感軟綿綿,同傳統嘅意大利麵包棒味道一樣。24months aged Prosciutto di Parma(HK$180)⭐️份量好多,而且每塊火腿肉質都好柔軟,味道唔會太鹹,而且好香嫩。VITELLO TONNATO (HK$260)⭐️小牛肉薄片+吞拿魚醬,食落味道幾濃郁、好香,係一個唔錯嘅前菜。POLLO PIEMONTESE COTTO IN PENTOLA D’ARGILLA (HK$720) ⭐️⭐️呢個係for share,而且每日有限的!!超級surprise,廚房一焗好隻雞,侍應就即刻拎出嚟俾我哋睇😍超級大隻、超級香,之後再拎返入廚房炆煮。再送出嚟嘅時候,已經係一個完整嘅炆雞,裏面有唔少嘅薯仔同埋菇,配菜全部

我recommend ⭐️

。Grissini ⭐️

。VITELLO TONNATO (HK$260)⭐️
VITELLO TONNATO

呢個係for share,而且每日有限的!!
再送出嚟嘅時候,已經係一個完整嘅炆雞,裏面有唔少嘅薯仔同埋菇,配菜全部都好淋身、好入味; 而全隻雞焗到金黃色,本身好怕雞肉好乾身,但冇諗到佢食起嚟完全好嫩滑,同旁邊嘅汁係一個好好嘅配搭。

。BOTTONI DI BUFALA (HK$260)⭐️
充滿芝士餡嘅意大利雲吞,皮薄餡靚,而且旁邊有少少薄荷汁配合埋,食起嚟好清新,一啲漏嘅感覺都冇。
BOTTONI DI BUFALA

。SPAGHETTI ALL' ASTICE (HK$390)
唔好以為係普通嘅茄汁意粉,其實上面放左Atlantic龍蝦,茄味好夠,而且意粉煮得好彈牙。
SPAGHETTI ALL' ASTICE

Dessert
。TIRAMISÙ ALL’AMARETTO (HK$120)⭐️
呢度嘅signature之一,侍應即時係面前拎左一大匙落碟,完全唔吝嗇,Tiramisu好香好滑,而且幾夠咖啡味。
TIRAMISÙ

Drinks

。L’APERITIVO (HK$140)
有Homemade balsamic vinegar ,飲起嚟少少提子汁嘅感覺

。LIMONATA SICILIANA SALATA (HK$110)
NON-ALCOHOLIC ,甜甜酸酸嘅,幾清新

。CREMA LIQOURE ALLE MANDORLE (HK$110)
NON-ALCOHOLIC ,幾有桃味,都好清新

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(TTL $2519,人均消費$839.7)
環境質素: ☘️☘️☘️🍀

* Grissini 意大利餐廳 (灣仔)
灣仔港灣道1號君悅酒店2樓

同類餐廳 #cocofood_意大利菜
同區餐廳 #cocofood_灣仔
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update
BOTTONI DI BUFALA
TIRAMISÙ
2024-02-04 1286 瀏覽
位於灣仔Grand Hyatt入面嘅意大利餐廳食物質素唔錯 環境同服務態度都好好慶祝生日或者周年紀念都係一個唔錯嘅選擇3 Courses Lunch Set / 520GRISSINI同餐廳同名 外表非凡 受眾人推介嘅餐前麵包外表香脆內裏煙韌軟糯 散發陣陣嘅麵粉香味雖然食包好飽 但好食到小編同朋友每人食咗三大枝CARPACCIO DI RICCIOLAYellowtail carpaccio, eggplant, anchovy colatura, lemon balm油甘魚薄切清甜不膩 調味酸酸甜甜好清新VITELLO TONNATORoasted milk fed veal, tuna sauce, caper leafPAPPARDELLE ALLO ZAFFERANO E RAGOUT DI CINGHIALEHomemade saffron pappardelle, wild boar ragout, rapini leafLOMBO DI AGNELLO, FAGIOLINI, CAROTERoasted lamb loin, string beans, bitter ca
位於灣仔Grand Hyatt入面嘅意大利餐廳

CARPACCIO DI RICCIOLA
lemon balm
油甘魚薄切清甜不膩 調味酸酸甜甜好清新

VITELLO TONNATO

Roasted lamb loin, string beans, bitter carrot emulsion

推介度: 8/10

灣仔港灣道1號君悅酒店2樓

Grissini  Bread  Stick
Grissini  Bread  Stick
各位親愛的食友,今次我去咗間餐廳試咗嚟緊嘅意大利菜,可以話係即刻迷住晒我!首先,佢哋嘅Grissini Breadstick,真係得意過癮,外面脆到喳喳聲,入面又軟得嚟帶啲韌,一啲都唔架死,真係咬一啖就停唔到口!再嚟就係Slow cooked veal loin with tuna sauce,手工嘅慢熟小牛柳係咁滑,微嫩嘅肉質夾埋那酸酸甜甜嘅吞拿鱼醬,呢個配搭簡直係人間美味。Marinated octopus with potato就有啲驚喜,軟綿綿既八爪魚加埋啖啖嘅薯仔,鹹香得嚟又有啲新鮮感。再推介Saffron pappardelle with wild boar ragout,意粉做得啱啱好,吃落香濃啲啲,加埋野豬肉醬,簡直舔碟都唔夠!Roasted Mayura beef hanger steak呢,簡直係牛扒愛好者嘅夢幻選擇,腍口得嚟又香味十足。最後,真係無得頂嘅就係Tiramisu,一啖咁濃嘅咖啡和香滑嘅芝士霜,完美收官我嘅味蕾之旅。而家我啲口水都喺度呀!這間餐廳,如果你想搵一啲好食得嚟唔洗太計較嘅意大利菜,真係一試無妨!🍝👌🥂

最後一次來 Grissini 是幾年前,也是小妹有生以來吃過這種級數餐廳的食物是用難吃來形容的一次,單單「全港最好的 grissini 和 tiramisu 」無力回天。前一點時候小妹跟一班朋友老饕談論意大利餐,覺得現在連《八部半》 8 1/2 都「衰落」了,感覺香港意大利菜似乎比法國菜落後了呢。前輩老饕們暗笑,話香港最好的意大利餐是 Bombana 之前在 Ritz-Carlton 時候的 Toscana。小妹懂事之時,Toscana 已經是歷史,未有口福一嚐,無法判斷真偽,不過說話中他們也許同意 8 1/2 已經不復當年。朋友訂了 Grissini,當然是為了白松露,他跟我說經過那麼多年,現在 Grissini 連 chef 都換了,是時候再來試一下事物水準是否不同了。【 環境 】久久沒有來的 Grissini 依然故我,小妹最喜歡君悅酒店的餐廳是因為樓底高,而且桌與桌之間距離夠,環境不會嘈雜。裝修好似沒有大改,相比現在新的餐廳,是有點「老氣」,不過意大利餐廳的老氣是有迷人之處喔。當然還有高高的落地玻璃,陽光把中午時份的餐廳都照得明亮宜人呢。意大利翡冷翠名店 Enoteca Pin

【 環境 】久久沒有來的 Grissini 依然故我,小妹最喜歡君悅酒店的餐廳是因為樓底高,而且桌與桌之間距離夠,環境不會嘈雜。裝修好似沒有大改,相比現在新的餐廳,是有點「老氣」,不過意大利餐廳的老氣是有迷人之處喔。當然還有高高的落地玻璃,陽光把中午時份的餐廳都照得明亮宜人呢。意大利翡冷翠名店 Enoteca Pinchiorri 的名古屋分店都沒有當下濃妝豔抹所需的氛圍,而是把之前某個年代最美的一剎那凝固下來而已。

今天選擇了 weekdays 既 Autumn Lunch Menu(3 courses $ 520),主菜加錢改成 White Truffle Lunch Set Specials 上的 pasta dish 。小妹認為餐牌上說明未夠清晰,那個 White Truffle 餐牌只寫著那 tagliolini pasta + white truffle dish ‘Add 520 on lunch set’ ,沒有清楚說明是「代替」Lunch Menu 的主菜,所以小妹以為還需要選擇 lunch set 上的主菜呢。

【 Grissini 】吃過不同餐廳 / bakery 的 grissini ,這種麵包有大有小,有脆的也有軟的,質感像麵包的,亦有如餅乾喔。你問小妹 Grissini 的 grissini 是否最好?嗯。這裡的 grissini 無論味道,質感,烘焙手藝都是最好的。

Grissini

【 Bellini 】下午要工作不便喝太多,小嚐瓶裝 Bellini 一杯,Bellini 不過 Moscato + peach juice 而已,酒精度低,甜美易飲,不是甚麼美酒。但是 Bellini 是 apéritif,應該在前菜上菜之前給我們的,但是今天還是在前菜之後才出現,服務協調部份,感覺 Grissini 不像高級餐廳。其實香港很多收你很貴的餐廳都有這種「服務協調」的缺憾。
Bellini

說遠一點,最近到東京 Bvlgari Hotel Tokyo 的 Il Ristorante - Niko Romito 晚餐,那是一家今年(2023年)四月才開的餐廳。我們也說要 Bellini 做 apéritif,那知 Il Ristorante 的 sommelier 後記先生—— 不錯他的姓氏是「後記」(ごき)— 後記先生堅持 Bellini 太甜不適合當夜美饌,建議他為我們預備一杯日本橘子八朔(はっさく)加入 Campari 的雞尾酒,八朔橘子不甜而回甘融和 Campari 確實是令人迷醉的開胃酒。當飲完 cocktail,不用催促,sommelier 已經及時為我們遞上 wine list。

無論那個 cocktail 建議是酒侍 a nice way to say Bellini is not available 還是真誠地覺得一杯他自己調配的雞尾酒才襯當晚菜式,服務專業且充滿誠意。至到飲完 cocktail 自動為我們送上 wine list 的 timing,小妹感受到日本 fine-fining 超過香港太遠啦。或者說在東京這個級數餐廳的服務沒有因為疫情而退步了。

說說頭盤【 Carpaccio di Ricciola / Smoked yellowtail carpaccio | Chicory puntarelle | Anchovy colatura| lemon balm 】煙燻 yellowtail 肉質爽滑和味道也出色,其他的「配角」,chicory 甘苦與共,anchovy 強烈魚鮮,lemon balm 如鹹檸深沉。這個前菜食物質素上佳,調味也 spot on,唯味道的 profile 過於沉重(要說味道「沉重」可以用檸七和鹹檸七去講的,前者清新,後者就是沉重啦。)沉重的味道是否真的好味?見仁見智啦,小妹認為太沉了,有點憂鬱的餘韻。小妹謹記,寫食評是按食物的質素和烹調手藝去定好與壞,而不是按個人的口味,所以,這道菜也應該是 4 星的。
Smoked yellowtail carpaccio | Chicory puntarelle | Anchovy colatura| Lemon balm

今天來是為了 white truffle 的,當然要 order 最簡單但最能突出白松露美味的菜式【 Tagliolini, Burro di Bufala, Tartufo Bianco / Homemade tagliolini | Buffalo milk butter | White truffle 】

午餐加 $ 520 可以選擇這個 pasta dish 代替午餐餐牌的主菜。

做 pasta 應該不會難倒 Grissini 的吧?這是滿分的 pasta dish。濃郁的 cream,完全覆蓋煮得完美的 al dente 義大利麵,足夠的調味又不會奪了主角白松露的光芒。主角當然 Alba 的 white truffle 啦。

今年白松露價錢不便宜。早在 10月7日在 Robuchon 午餐,當時剛剛白松露到貨,Robuchon 要 $200 一 gram,小妹沒有吃。Grissini 是今年第一餐。然後11月18日 Sabatini,價錢 $ 188 一 gram。之後到東京,則平均 3,000 yen 一 gram,現在的匯價,去日本真的「抵食」。回港 12 月 16 日 臨近白松露季尾到 Gaddi’s 也吃了一餐。所以香港三餐構成小妹的今年『白松露愛情三部曲』了😎。

Grissini 沒有列出每 gram 價錢,而眼前一碟,目測松露份量比較單薄,但是淺嚐也是美事呢,皆因小妹一次在 Tosca 吃白松露,因為 host 太客氣,不斷請服務員多削幾片,可能太多松露吃滯了,導致回家後把一餐美食都吐了出來,罪過罪過🥺。以後吃 white truffle,小妹十分克制。

【 Tiramisu 】似乎 Grissini 對 tiramisu 並不吝嗇,一大碟,十分滿足。甜度和酒味恰好,口感也柔滑,咖啡香濃,是否全港最好,沒有之一?小妹認為只是其他地方做得太差而已,tiramisu 本來應該這樣吧,但是小妹還是衷心讚一句既,好味就是好味嘛。
Tiramisu

【 Petit Fours | Coffee 】那個杏仁小甜品 ricciarelli ,雖非甚麼珍品而且味道單一,吃下去竟然蠻好吃,巧克力則還是可以的。至於咖啡,意大利餐廳的咖啡不能不好吧?這杯咖啡中上水準啦。作為這個價錢的午餐(不計白松露 $ 520 + 10%),簡單甜點加咖啡的 finale 是收貨的。
Petit Fours and Coffee

【 總結 】

Grissini 的招牌麵包、pasta + white truffle 和 tiramisu 是高水準的。今天午餐吃了一道 white truffle pasta dish,連酒水每人 $1,300  亦可接受呢。仔細分開服務和食物講一下:

為我們服務的 captain S 先生並非本地人,服務相當周到,笑容可恭,並且 attentive,態度也真誠(單單是他,服務上為餐廳挽回不少分)。其他服務員都是交足功課,做到了 Restaurant Management 101 所要求的。總的來說,員工欠了一點好似 S 先生的 personal touch。再者,餐廳的 coordination 未算完美,侍酒和上菜的協調可以更好一些 。

食物方面小妹沒有投訴,由 grissini 到 ricciarelli 小妹都滿意。朋友問我會否再來,小妹沒有反對 —— 其實今天沒有吃他們的主菜的,Grisinni 做 pasta 一向都好架啦,單吃 pasta 不能推斷其他主菜也好,要再來吃 full course dinner 才能客觀評價。

【 後話 】單中加了 1% 捐款到 Zero Foodprint Asia,小妹樂於捐助,但不同於 10% service,那不是預期的費用,雖然餐牌上用 fine prints 寫了,既然是 good cause,建議餐廳不用 fine prints ,而是更公開的說明,那顯得大體☝🏽。
2023-10-30
2023-11-20 1935 瀏覽
-{Grand Hyatt Fine Dining✨}3 courses lunch set ($520)🤤 BURRATA, POMODORI, BASILICO🤤Burrata Cheese 勁香😍軟軟地嘅質感🥰好快俾人食曬😂👖褲評: 8.5/10🤤CARPACCIO DI RICCIOLA🤤好大陣嘅煙燻味嘅油甘魚 再有啲酸酸地嘅汁做配搭🤓整體幾fresh但男朋友覺得煙燻太重😬👖褲評: 8/10🤤 BRASATO DI WAGYU 🤤 (+$110)超級腍嘅wagyu beef😍入口即化🥰係滿滿嘅和牛香停留喺口度🥹左旁嘅南瓜蓉係world class🤩好綿密😇好香嘅南瓜味!👖褲評: 9/10🤤 LOMBO DI AGNELLO, FAGIOLINI, CAROTE 🤤 羊腰肉配甘筍汁同青菜汁 個甘筍汁又係世界級🥳甜甜地又係將甘筍嘅優點發揮到極致😘而羊煎到邊位有啲香脆 入面肉質非常粉嫩☺️👖褲評: 9.3/10🤤 Tiramisu🤤 (+$70)真係一大個scoop🥳食落cream好滑 杏仁酒濃度剛好 食落balance嘅😚👖褲評: 8.5/10🤤 Gelato🤤
{Grand Hyatt Fine Dining✨}
3 courses lunch set ($520)

🤤CARPACCIO DI RICCIOLA🤤

👖褲評: 8/10

🤤 BRASATO DI WAGYU 🤤 (+$110)

👖褲評: 9/10

👖褲評: 9.3/10

🤤 Tiramisu🤤 (+$70)

👖褲評: 8.5/10

🤤 Gelato🤤 (+$70)
開心果必食🤩🤩🤩另外嘅Moscato甜又重嘅酒味 似雪芭嘅質感

👖褲評: 8.5/10

Weekday set lunch整體食物好高質🥰芝士條好正😁encore左🤓但最後送嘅chocolate cake有一小塊baking paper😭最後waive左個tiramisu

性價比: 8/10
服務: 8.8/10
環境: 9.8/10

🚩 @grandhyatthongkong Grissini 意大利餐廳 🚩
地址: 灣仔港灣道1號君悅酒店2樓

#fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai甜品 #fuudjaifinedining #fuudjai西餐
  • Tiramisu
2023-11-20 1533 瀏覽
今日同朋友一齊嚟到Grissini慶祝生日,Grissini係響Grand Hyatt入邊,響灣仔會展果邊,對住個維港海景,夜晚嘅景色確實係唔錯,但係我咁啱去嗰段時間樓下就有啲工地地盤喺度,會影響咗少少影相🥲但係響呢度慶祝生日🎂,確實真係好有氣氛。首先同其他意大利餐廳基本上都一樣,會有一個侍應轉系serve你自己一枱,我哋今次喺Geogre;) 佢好funny架,聽講搵佢仲會比多球tiramisu你添😂😂😂 跟住佢會送一張handmade嘅卡俾你,裏面仲會夾住有一張佢會幫你影嘅相🤣🤣 so sweet 🫶🏻 1️⃣ 呢個係一嘅法包🥖😍🫶🏻,個包上嚟熱的,仲要好脆 (食完之後佢都可以再refill俾你嘅),再配⬇️醬🤣2️⃣ risotto: 個拌飯好香好濃,仲好重蘑菇味,入口即溶,啲飯都係嗰啲好綿綿嘅飯3️⃣龍蝦意粉: 意粉嘅質感非常之好,唔會太腍又唔會太硬。⃣

3️⃣龍蝦意粉: 意粉嘅質感非常之好,唔會太腍又唔會太硬。
2023-11-10 1213 瀏覽
Autumn Weekend Brunch Menu丨HK$780+ p.p.   近排終於覺得有啲秋意🍂  週末可以試吓Grissini 意大利餐廳全新嘅秋季brunch  最令人興奮嘅招牌外脆內軟糯 grissini麵包條😚 同tiramisu當然唔少得🤭 前菜分冷盤同熱盤兩次上 (好喜歡Vitello Tonnato❕ 有多款菜式食完已經有啲飽😂  不過今次係專登嚟食赤陶鍋烤焗雞🍗 一上碟已經聞到濃濃嘅雞油香🤤 雞肉同雞皮非常嫩滑 伴碟嘅薯仔洋蔥同羊肚菌都索盡濃厚香醇嘅雞汁 好好味 但係超級邪惡😎  另外可以試吓新菜式肉質非常軟腍嘅BRASATO DI WAGYU  牛肉採用澳洲Rangers Valley和牛肋骨 燉煮左四個鐘⏲️  Pacchei/ Atlantic Lobster/ Piennolo Tomato Carnaroli Rice/ Jerusalem Artichoke/ Chanterelle Mushroom/ Green Asparagus RUM BABAS  Tiramisu🍾SOMMELIER SELECTION BEVERAGE PACKAGE 🍷

有多款菜式食完已經有啲飽😂

不過今次係專登嚟食赤陶鍋烤焗雞🍗
一上碟已經聞到濃濃嘅雞油香🤤 雞肉同雞皮非常嫩滑
伴碟嘅薯仔洋蔥同羊肚菌都索盡濃厚香醇嘅雞汁
好好味 但係超級邪惡😎

RUM BABAS

Tiramisu

🍾SOMMELIER SELECTION BEVERAGE PACKAGE 🍷 - 2 hours free flow丨HK$448 p.p.
 Champagne: "Perrier Jouet" Grand Brut
White Wine: Grillo - Catarratto "Giato" Centopassi 2020
Red Wine: Chianti Classico Castello di Meleto 2020
2023-07-25 2900 瀏覽
🇭🇰Grissini·呢間餐廳係喺Grand Hyatt入邊嘅 環境坐得勁舒服 望住窗邊既落地大玻璃 好適合傾偈或者慶祝🥰·Grissini l Grilled cuttlefish $290之前已經有聽聞過呢度嘅麵包條好好食 果然真係超正😍😍🤤佢係全部都係新鮮焗起 跟住 出面係脆脆地 入面好鬆軟 口感好好 咩都唔點就咁食都已經超好食😋之後點少少橄欖油或者醋或者嘢食既汁都超正😌😌我哋係食完一籃 再encore左一兜 之後我地最後食淨左少少 店員超好幫我地打包咗 不過第二日已經焗唔返佢本身嗰個好完美嘅質感 有啲可惜🥹之後前菜我哋就嗌咗佢個墨魚 佢呢個口感勁特別 佢係片到好薄之後做到好長嘅片狀咁樣 食落口感勁好 墨魚味好出 好新鮮 配埋少少火箭菜同個almond cream好夾🦑·Roman clay pot baked chicken $720 l Homemade squid ink trenette $310之後佢個clay pot雞都整得好好食 佢個雞整出嚟超嫩超多汁 而且個調味係少少雞汁嘅湯咁樣 勁好食🐤不過佢呢個份量真係超大 我哋最後都食唔晒要攞走1/4隻雞🤣🤣佢另外個墨汁意
🇭🇰Grissini
l Grilled cuttlefish $290
Grilled cuttlefish

Homemade squid ink trenette

之後佢個clay pot雞都整得好好食 佢個雞整出嚟超嫩超多汁 而且個調味係少少雞汁嘅湯咁樣 勁好食🐤不過佢呢個份量真係超大 我哋最後都食唔晒要攞走1/4隻雞🤣🤣佢另外個墨汁意粉都好味既 佢個汁好鮮 上面既蜆都好甜 不過我自己個人就無咁鍾意呢款手打意粉既味道 雖然佢質感好好 但係我覺得食落太蛋麵 我鍾意啲麵粉味重啲既意粉😂😈
Tiramisù all’amaretto $120 l Pistachio Gelati $60
Tiramisù all’amaretto

甜品方面我哋就嗌咗經典既tiramisu 佢成碗攞出黎畢真係望到都超開心🤩🤩不過因為我哋太開心掛住食 我食到一半先記得影相 佢本身其實係仲大份啲再滂湃啲😂😂佢個tiramisu味道同質感都好好 我係略嫌佢呢個酒味對我黎講有啲太重 但係都正既☕️最後個pistachio gelati都有驚喜 佢係真係好完美既開心果味 質地都好滑 係一個好完美嘅結束🍨
#rbyeat
#rby西餐 #rbycelebrations #rbytiramisu
#rby灣仔
📍灣仔港灣道1號君悅酒店2樓
生日
用餐優惠
信用卡優惠
Grilled cuttlefish
Homemade squid ink trenette
2023-05-30 3353 瀏覽
上一代會覺得君悅係90年代香港富麗堂皇5星酒店,隨著新興酒店設計與裝潢,名氣慢慢被取締。今年生日特意嚟到酒店內高級意大利餐廳,一嚐傳統正宗味道。入座時,餐廳職員見到訂座寫上生日慶祝,第一句就係Happy Birthday。禮貌與笑容無懈可擊,令人心情愉快。食物方面 - Grissini︰即烘熱辣辣上桌,三條一呎半骨形長麵包;城中名物,源自於14世紀意大利食譜,民間具代表性傳統麵包。外脆內軟、微微發酵香、水份充足使包身保持濕潤,加上包師極高技術令麵包質感幼滑鬆軟。橄欖油及意大利黑醋︰職員現場倒出濃郁厚身橄欖油加黑醋,可惜黑醋份量好少,用麵包沾食相對油膩。最後只配前菜巴瑪臣芝士同食,更夾,更開胃。頭盤巴瑪臣芝士風乾火腿︰風乾火腿濕潤軟身,肉與脂肪比例均勻,份量亦相當多。配上濃烈、細滑半溶化芝士咸香,神奇地兩者混合都唔會過咸,加適量露筍更可中和膩感。布拉塔芝士聖女茄沙律︰清淡芝士配清甜聖女茄,整體清新爽利,味道反而未夠突出。主菜藏紅花豬肉寬條麵︰豬肉粒份量約佔一半之多,每件小肉塊煮得入味香濃。醬汁味道層次豐富,足以填補寬條麵之淡。肉被炆至一絲絲質地,口感嫩滑,與正宗意大利粉之硬身相映生輝。煎
今年生日特意嚟到酒店內高級意大利餐廳,一嚐傳統正宗味道。

食物方面 - Grissini︰
橄欖油及意大利黑醋︰
最後只配前菜巴瑪臣芝士同食,更夾,更開胃。
Grissini 配油醋
頭盤巴瑪臣芝士風乾火腿︰
風乾火腿濕潤軟身,肉與脂肪比例均勻,份量亦相當多。
Bresaola di Bufala, Asparagi Verdi, Parmigiano, Aneto
布拉塔芝士聖女茄沙律︰
清淡芝士配清甜聖女茄,整體清新爽利,味道反而未夠突出。
Burrata, Pomodori, Basilico
主菜藏紅花豬肉寬條麵︰
Pappardelle Allo Zafferano E Ragout di Cinghiale
煎紅鯛魚︰
三色蔬菜花加黑蒜伴碟,襯托煎魚無趣顏色,擺盤變更精緻。爽口蔬菜、濃甜黑蒜減少魚脂油膩。
魚皮脆身,亦帶出魚油本身香味。新鮮鯛魚份量大件,肉身嫩滑,爽口彈牙,豐富滿足。
Orata Rossa, Cavolfiore, Aglio Nero, Bottarga
甜品方面 -  Tiramisu︰
水潤蛋糕底已被特濃冧酒與咖啡浸到完全濕透,有點溶爛狀態。忌廉甜度輕微,無過份膩感,加上強烈冧酒味令人帶點微醺之甘苦。
忌廉質地幼滑綿密,空氣感重,再灑上大量可可粉後更使人忘記飽肚。所有食材集合好夾,配合得完美。
職員手拎大盤,現場撈起一大匙直接放餐碟,充滿儀式感。
高級而傳統之餐廳,意大利Tiramisu果然名不虛傳,絕對係第一追食必點之選。
意大利榛子雪糕及檸檬雪芭︰
每日新鮮製作手工Gelato,雖然榛子味重,卻無搶走可可香濃味,而係更突出兩者之配合。
檸檬雪芭勁酸,同時又食到增加糖份,未達心目中開胃解膩效果。
Lemon Sorbetti E Hazelnut Gelati
最後,多謝 Grissini 自行秘密為我準備生日蛋糕
特濃意大利朱古力撻、榛子朱古力及雪球,作完美生日甜品作為午餐完美句號︰
Birthday chocolate tart
Hazelnut praline chocolate, snow ball
總結︰
3款前菜、2道主食、5款甜品到意大利特濃咖啡,全部都成為我今年完美嘅開始。
全Full,滿足。
高質美食,優質服務,性價比極高,值得翻桌。
2023-05-16
生日