2023-07-25 964 瀏覽
Food Review📝Umami Wellington🐏Lamb Loin, Smoked Eel, Roasted Asparagus, Mashed🥕& 🥔, Au Jus- My first time to have Lamb Wellington - Superb Tender yet still springly Lamb Loin which I've never tasted before. Made me understood what Fresh Meat means- Perferctly demonstrated a Nice Gamy Flavor - A sudden & awakening smoked flavor unleashed in between the perfect light buttery pastry & the tender Lamb Loin - thought it was smoked ham at the first taste. In fact, that was smoked Eel, mild yet remarkab
Food Review📝

Umami Wellington
- A sudden & awakening smoked flavor unleashed in between the perfect light buttery pastry & the tender Lamb Loin - thought it was smoked ham at the first taste. In fact, that was smoked Eel, mild yet remarkable smoky & savoury taste and less gamy than smoked meat, it taught me what umami really means
- the dried & grilled cherry tomato has an intense sweet tomato flavor. That's what we call details

🥭 Mango Pomelo Sago 楊枝甘露
- Refreshing & Appropriately Sweet Ending

🐖48+ Month Farm Direct Hand Sliced Jamon Iberico de Bellota served on warm plate
- Delicate🐖Flavor with a slight Savory taste

✨️Vibe
- Friendly & Attentive Staff
- Nice wine at reasonable price
2023-07-14 558 瀏覽
叫左7個course前菜有ham加多士, 侍應介紹佢哋個蟹餅有九成係蟹肉,真係好多蟹肉,真材實料~牛肉他他同湯普普通通,主菜揀左dry age, 有水準甜品,因為唔食芒果,所以冇食到
叫左7個course
牛肉他他同湯普普通通,主菜揀左dry age, 有水準
甜品,因為唔食芒果,所以冇食到
2023-06-14 705 瀏覽
朋友帶我嚟呢間fine Dining餐廳喺土瓜灣一個隱蔽位置應該好少人會發現到原來老闆係明星譚俊彥我哋每人叫咗7 course set dinner48 個月西班牙黑毛豬火腿 U.S.A. prime beef牛肉他他蟹肉芒果餅 呢個係朋友專登叫佢留比我地沙律菜無限添加蘑菇湯主菜👉🏻美國prime Striploin👉🏻house made 鴨髀超滑好juicy👉🏻黑毛豬Wine pairing 紅白酒聽講呢度做到月尾 新鋪裝修好就會搬去灣仔
朋友帶我嚟呢間fine Dining餐廳

👉🏻黑毛豬

Wine pairing 紅白酒

聽講呢度做到月尾 新鋪裝修好就會搬去灣仔
2023-05-20 711 瀏覽
今次黎到土瓜灣既forkers 地點鋪面因為唔係係正大街,但都唔難搵既!一入去店員好親切咁留意到你book位人數就叫到你留既名,好值得加分!一坐低,都比少少時間我地整頓好飲啖水,就有職員埋黎介紹menu佢地主要係做set dinner 5 courses /7 courses,分別地$498同$598分別係多左個牛肉tartar同海鮮今日既海鮮係煎帶子,但因為我地之前留左蟹餅,佢地都能夠靈活地調節到岀街食set 就預左貴既,而且佢有dry age rib eyes 又有威靈頓牛食,呢d功夫係值得既成餐屋企人最滿意係1.蝦湯佢地平時好少飲龍蝦湯,似落好香濃,但唔會覺得膩2. 頭盤既ham超香油脂,唔膩,會想散買番去party時食3. 黑毛豬油脂好香,而我店員廚師細心,因為家人有左bb佢地另外再煮熟 少少分碟比佢4. 普通USA PRIME5. Dry age rib eyes呢到廚房係有heart而且有實力,全部用作品說話!!6. 蟹餅睇相就知落足本今次屋企人生日,開多枝紅枝賀一賀佢兩老都表示好滿意!不過要食就快,七月佢地轉區啦!用作品食品說話既餐廳唔多,所以一定要推!最後埋單5人,49
今次黎到土瓜灣既forkers
地點鋪面因為唔係係正大街,但都唔難搵既!
佢地主要係做set dinner
分別係多左個牛肉tartar同海鮮

成餐屋企人最滿意係
1.蝦湯
佢地平時好少飲龍蝦湯,似落好香濃,但唔會覺得膩
2. 頭盤既ham
超香油脂,唔膩,會想散買番去party時食
3. 黑毛豬
4. 普通USA PRIME
5. Dry age rib eyes
呢到廚房係有heart而且有實力,全部用作品說話!!
6. 蟹餅
睇相就知落足本

今次屋企人生日,開多枝紅枝賀一賀佢
兩老都表示好滿意!

最後埋單5人,49xx
食咁多野,又開埋酒,一次半次,ok la
牛肉tar  tar  toast
  • 燒濕熟成美國牛肩扒配醋青醬
  • 香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦
  • 甜品
2023-03-10 2012 瀏覽
呢間係土瓜灣倔頭巷入面既西餐深藏不露,5 course dinner set 498起,絕對值回票價大推由佢哋既聯營農場直送最傳統風味既48 個月手工西班牙 Iberian黑毛豬火腿,油香豐盈~好食到買左兩包返屋企慢慢嘆shellfish bisque湯底鮮甜香濃仲有好香既奶油味,掛邊既蝦大大隻而且肉質爽口彈牙主菜分別要左:Taste of Iberico - Iberian Pork, mashed potatoes, tomato confit, garlic crips 又係豬,不過當然係完全唔同口味㗎喇~好粉紅,好嫩口 🐽Umami Wellington - Lamb loin, smoked eel, roasted asparagus, mashed carrots and potatoes, au jus 真係好神奇,估唔到可以咁樣配搭!! 呢鋪仲唔係傳說中既魚羊 = 鮮~ 又真係出奇地好夾,唔會好羶又唔會有腥味。好滑嫩軟淋,加埋外層既酥皮口感有層次~完全 feel 到佢哋對食物同啲酒既質素都好有要求好有心思~仲有要特別多謝請我哋飲whisky 既靚仔哥哥~食得開心又滿足
主菜分別要左:

完全 feel 到佢哋對食物同啲酒既質素都好有要求好有心思~仲有要特別多謝請我哋飲whisky 既靚仔哥哥~食得開心又滿足既一晚
2023-03-09
生日
  • 西班牙黑毛豬前腿
Farm direct Jamón Ibérico de Bellota 48+ Month 🐽 Served in paper thin slices on a warmed plate. That fat simply melted onto the plate. This acorn-fed jamon Iberico is intensely sweet. Incredibly floral, earthy, and nutty. That complexity of flavors told the years of careful curing.House made Shellfish Bisque 🦐 With shellfish and just right cognac cream, this soup is flavorful and light, yet filling exactly the soup under this weather.Farm direct Iberian pork 🐖 absolutely flavorful, juicy, and d

Farm direct Iberian pork 🐖 absolutely flavorful, juicy, and distinctive mouthfeel!

45+ Days Dry-Aged USDA Prime Rib Eye Steak 🥩 simply tenderized, funky, delicious cut.

📍Forkers
5 Hung Kwong Street To Kwa Wan

食好啲啲 sichodd rating: 9/10
2022-12-02 996 瀏覽
同老婆黎食過幾次,今晚帶左呀妹妹夫黎食,順便同佢地farewell前一晚餐廳有WhatsApp confirm booking,有menu可以睇左先我地今次都係食7-Courses,另外留左蟹餅,主菜就食羊,豬同熟成牛MENU:48months Hand-Sliced Iberico Ham:今晚既Seafood Course:Lobster Tart-Cheese Tart超好味,酥皮好正,熱辣辣。再加埋舊龍蝦不得了 -(前菜仲有Beef Tartare,一上菜就食左唔記得影)預留左Crab Cake,呀妹大愛,每一口都係蟹肉House-Made 蝦湯:無限Refill Salad:侍應話個dressing都係餐廳自己整,好有心 Main Course:Umami Wellington-威靈頓羊,上2次黎都無試,我好鐘意食,好淋,唔算羶,連唔太食羊既妹夫都食左幾啖Iberico:呀妹好鐘意食佢個sides蘋果沙律45天熟成肉眼:熟成櫃:餐廳唔算大,所以建議大家先book枱侍應service超好,超有禮貌,每道菜都會詳細解釋,傾落先知原來有幾位都係前空姐,唔怪得有坐飛機既感覺價錢合理,

MENU:

-(前菜仲有Beef Tartare,一上菜就食左唔記得影

預留左Crab Cake,呀妹大愛,每一口都係蟹肉

House-Made 蝦湯:

Main Course:
Umami Wellington

Iberico:
呀妹好鐘意食佢個sides蘋果沙律

45天熟成肉眼:

熟成櫃:

餐廳唔算大,所以建議大家先book枱

價錢合理,食物好食,服務又好,已經有足夠既原因再黎,所以已經book左下個月Xmas再同朋友黎食
  • 西班牙橡果飼養黑毛豬
  • Umami  Wellington
  • 45+Days  Dry-Aged  USDA  Prime  Ribeye
  • Maryland  Crab  Cake
2022-11-25 738 瀏覽
今晚同朋友byob,揀了這間可以免開瓶費的,每兩個人免一支開瓶費。菜單好簡單,基本就是一款498,一款598。分別就是: 貴的套餐有牛肉他他和一個Seafood of the Day。 和朋友商量完後,我們四個都揀便宜的套餐。前菜是ham toast,火腿加熱後油脂更香。升級的餐湯用龍蝦殼和蝦殼,淆成蝦味非常濃郁的餐湯。主菜點了一個美國牛扒,一個西班牙黑毛豬,一個威靈頓羊和熟成45天的肉眼扒。 據說餐廳在西班牙有友好的農場,所以黑毛豬價格較相宜。美國牛扒肉味濃沃,鬆軟,質素幾好。西班牙黑毛豬最特別的是用了炸得金黃的蒜片,好味得想叫佢添加當薯片食。威靈頓牛已經不再特別,這裡用了羊。夾雜著羊肉騷味 的威靈頓羊扒,另有一番風味。45天的肉眼扒肉味更加集中,濃郁。完全是另一個級數的牛扒。值得一讚的是伴碟用了番薯條,炸得金香,可口。Ceasar Salad 更是無限任添。

前菜是ham toast,火腿加熱後油脂更香。

升級的餐湯用龍蝦殼和蝦殼,淆成蝦味非常濃郁的餐湯。

美國牛扒肉味濃沃,鬆軟,質素幾好。

Ceasar Salad 更是無限任添。

之前好朋友帶我黎食過一次,一試難忘今次帶媽咪同老公黎試,佢地食得好滿足 忍唔住要留個comments先(雖然隔左一排先記得寫)呢間餐廳主要做5courses($498) / 7 courses($598) SET:我地食7 courses1. 前菜:西班牙手切48個月火腿-碟同包都有焗熱過,食落真係好味好多2: Beef Tartare好得意,tartare上面既係passion fruit white chocolate,食落又好夾3. Seafood Course - Crab Cake呢個好crazy,真係啖啖蟹肉,每一口都幸福到想笑另外再加多左客帶子,好滿足4. Soup是日餐湯係mushroom soup,另外upgrade +$88 蝦湯2款都好驚艷,菇湯仲食到有一粒粒菇粒,真材實料。蝦湯味道濃郁,隻虎蝦仲要好大隻主菜:Lamb Wellington +$98第一次食威靈頓羊,好淋好入味,中間有煙鱔同茄子,好夾!Iberico Pork +$98西班牙黑毛豬,farm direct 自家合作農場,橡果味濃,又係一個字,正 唔講真係以為食緊牛Cod Fish:銀鱈魚勁滑,ju
之前好朋友帶我黎食過一次,一試難忘

今次帶媽咪同老公黎試,佢地食得好滿足
忍唔住要留個comments先(雖然隔左一排先記得寫)

我地食7 courses
1. 前菜:
西班牙手切48個月火腿-碟同包都有焗熱過,食落真係好味好多

2: Beef Tartare

3. Seafood Course - Crab Cake

呢個好crazy,真係啖啖蟹肉,每一口都幸福到想笑
另外再加多左客帶子,好滿足

4. Soup

主菜:
Lamb Wellington +$98
第一次食威靈頓羊,好淋好入味,中間有煙鱔同茄子,好夾!

Iberico Pork +$98
唔講真係以為食緊牛

Cod Fish:
銀鱈魚勁滑,juicy,魚皮好邪惡但又好好食

Dessert & Coffee/Tea:

總括:值得去完再去,價錢中上,但一試就知道物有所值

侍應們好有禮貌,對Menu,食物同酒都好熟悉
食每一道菜都感受到廚師的用心
已book下一次帶朋友們黎食
朋友介紹嘅餐廳,一於試一試,果然好介紹😆👍🏽晚餐套餐$498起,前菜有伊比利亞火腿配多士,微暖嘅風乾火腿油香味美,底層配香脆多士,係非常好嘅開始😋 晚餐仲有任食凱撒沙律預先訂咗藍青口,白酒忌簾汁調味香濃,配合肥美青口一流😋 份量1kg好大盤,4人分享都幾多🤣餐湯有濃蝦湯同西班牙凍湯,蝦湯質感濃厚,欣賞👍🏽 凍湯接近西班牙風味,適合炎夏飲用,不過黑椒味略為重手,辣咗少少🤏主菜伊比利亞黑毛豬表皮帶點香脆,肉嫩香甜,色彩繽紛😋 油封鴨亦非常好,同樣表皮少許脆,而內裏肉質唔會乾👍🏽先上的西冷牛扒肉質嫩滑,簡單用鹽調味已經非常美味😋 後來再上的Dry-Aged Rib Eye Steak,更是非常優秀而令人難忘的一道菜😍👍🏽Dry-aged熟成肉眼牛扒表面用火燒方式煮熟,肉質呈淡粉紅,唔會好生,冇乜血水,肉質更嫩滑,油脂分佈亦均勻,啖啖牛香,入口即溶,冇用芝士都有芝士香味,齒頰留香,真係好好好好味! 🤤 甜品有紅莓雪糕同楊枝甘露西米糕🍨楊枝甘露西米糕帶淡淡的甜味,而紅莓雪糕味道酸甜清新,並喺表面灑上爆炸糖,挺新奇嘅配搭😆 兩者之中比較鍾意紅莓雪糕😆 餐廳選址係唯一敗筆之處😥 去之前睇食評,指餐廳
朋友介紹嘅餐廳,一於試一試,果然好介紹😆👍🏽

伊比利亞火腿配多士

凱撒沙律

晚餐仲有任食凱撒沙律
藍青口

濃蝦湯
西班牙凍湯

伊比利亞黑毛豬

主菜伊比利亞黑毛豬表皮帶點香脆,肉嫩香甜,色彩繽紛😋

油封鴨

油封鴨亦非常好,同樣表皮少許脆,而內裏肉質唔會乾👍🏽
西冷牛扒

熟成肉眼牛扒

餐廳選址係唯一敗筆之處😥 去之前睇食評,指餐廳所在的小巷有很多垃圾,到訪當日都見到相同情況,如果冇朋友帶路大概唔會行入去😐 不過餐廳內裏環境不錯,而且食物一流,員工熱情親切,整體而言仍很值得到訪
2022-07-26
油封鴨
西冷牛扒
熟成肉眼牛扒
2022-10-06 489 瀏覽
隱世土瓜灣西餐廳一入餐廳坐下就見到一張疑似美金?原來係美金紙巾!有點特色!前菜黑毛豬火腿Ham多士火腿淡淡幽香橡果味,少咸,多士夠脆口餐湯蘑菇濃湯虎蝦濃湯兩款都用料十足,頗出色主菜Umami Wellington Lamb Loin外皮是酥皮內裏是威靈頓羊威靈頓羊肉味濃郁十分有層次口感外脆內軟Fish Provençal銀雪魚煎後魚油滲溢很香魚質嫩滑可口最後甜品加上伯爵茶來個完美總結
隱世土瓜灣西餐廳

一入餐廳坐下就見到一張疑似美金?

原來係美金紙巾!
有點特色!

前菜
黑毛豬火腿Ham多士
火腿淡淡幽香橡果味,少咸,多士夠脆口

餐湯

蘑菇濃湯
虎蝦濃湯
兩款都用料十足,頗出色

主菜

魚質嫩滑可口

最後甜品加上伯爵茶來個完美總結

• 甜品
2022-07-21 1713 瀏覽
今次我就帶咗支白酒去同酒友食lunch, 揀咗呢間可以BYOB / Bring Your Own Bottle, 除咗店員熟悉開酒次序, 而且食到香軟濃濃豬味嘅西班牙棕毛豬肩扒, 滿意到再食多咗次晚市😋🍽What we orderedaleta - Acorn Fed & Aged 36 MonthsJamon - Acorn Fed & Aged 48 MonthsSoup du Jour - Onion soupSpanish Duroc Collar SteakUSDA Hanging Tender SteakUNLIMITED Mixed Greens & Spiced FriesRaspberry Cheesecake with Ice CreamWhat we drank:💛Domaine Pierre Labet Beaune Clos du Dessus des Marconnets Blanc 2018📝TN: Pale lemon; M+ Nosing; Dry, High acidity, M Abv, M+ Flavour, M+ FinishApple / P

🍽What we ordered:
Paleta - Acorn Fed & Aged 36 Months

Soup du Jour - Onion soup
Soup du Jour - Onion soup

Spiced Fries
Mixed Greens

What we drank:
Apple / Peach / Honey / Cream / Mineral / Sugar cane / Vanilla / Yeasty / Butter
USDA Hanging Tender Steak
托工作既福,小妹時有fine dine 🍽既機會。 所以當聽到話土瓜灣好東西食時,港女上身既我不以為意,簡直係有眼不識泰山⛰。甫入門口,就感覺到餐廳氣氛同出面截然不同。 好彩有book位,當日係full house! 經Waitress 姐姐專業地介紹餐單同酒單,落單後好快就被投下第一枚美食震撼彈:1) Paleta Ham 一放入口,嘩!橡果香一野湧左上鼻頭。咬多兩下,油香咸香滲埋出黎。平時食ham最怕就係咸到冇朋友,好似想你飲哂支酒開多支咁。呢度既ham 調味得而,肉質唔靭。咁就俾第一道菜沖昏頭腦💫💫原來老闆同西班牙農場合作,自己養靚牛牛🐮同靚豬豬🐷。唔怪得頭先個ham咁好食。食完咁驚為天人既頭盤,食返個煙燻鯷魚青蘋果沙律定定神先。2) 煙燻鯷魚青蘋果沙律呢個鯷魚唔重魚味,但係肉質好滑溜。配上浸過醋嘅青蘋果,成件事都好fresh。不過啲蘋果偏酸,未必個個都鐘意。3) 虎蝦濃湯 (+68)港女我最鍾意食蝦,越大隻越好😛呢隻蝦高過個湯杯不特止,仲好香蝦味。蝦湯唔係杰身既,但係超級香濃。再將大蝦浸返落湯飲,充滿鮮甜既滋味~🥰🥰4) 任食沙律唔會食到苦味~👍🏻5) 任食薯條粗身而香脆,落埋
托工作既福,小妹時有fine dine 🍽既機會。

1) Paleta Ham

一放入口,嘩!橡果香一野湧左上鼻頭。

咬多兩下,油香咸香滲埋出黎。

平時食ham最怕就係咸到冇朋友,好似想你飲哂支酒開多支咁。

呢度既ham 調味得而,肉質唔靭。
咁就俾第一道菜沖昏頭腦💫💫

食完咁驚為天人既頭盤,食返個煙燻鯷魚青蘋果沙律定定神先。

2) 煙燻鯷魚青蘋果沙律

呢個鯷魚唔重魚味,但係肉質好滑溜。
配上浸過醋嘅青蘋果,成件事都好fresh。
不過啲蘋果偏酸,未必個個都鐘意。

3) 虎蝦濃湯 (+68)

港女我最鍾意食蝦,越大隻越好😛
呢隻蝦高過個湯杯不特止,仲好香蝦味。

蝦湯唔係杰身既,但係超級香濃。
再將大蝦浸返落湯飲,充滿鮮甜既滋味~🥰🥰

4) 任食沙律

唔會食到苦味~👍🏻

5) 任食薯條

粗身而香脆,落埋蒜鹽同炸蒜~ 好味!👍🏻

6) 蕃茄煮蜆肉配香煎銀鱈魚

港女偏食,唔鍾意食蕃茄,所以淨係食左少少。 銀鱈魚肉扒實淨,蜆肉都算大粒。

7)西班牙棕毛豬肩扒💯💯💯

重頭戲來了!上菜時一度以為佢係牛扒~
將佢放入口一咬,我又飛天🚀了:
「真係唔係牛黎?點解咁香既?點解咁冧既?」😍

呢塊靚豬豬,油份分布平均,外層煎完超香。
肉質無筋,完全唔黐牙。
肉味無食牛扒果種霸道,而係由口慢慢升上鼻頭。

豬肩扒係一絕,佢既配菜薯蓉亦係不得之了。

原來製作薯蓉時混合左ham既頭尾料,令到佢又香又軟。忍唔住食左一啖又一啖,果種好味真係非筆墨所能形容。

8) 45+ days Dry-Aged USDA Prime Ribeye

港女不吃牛,影俾大家睇下。😂

9) Cheese cake

雖則頭先已經食左咁多美味既野,最後既甜點一樣令人surprise。

Cheese Cake 餅底脆口,食得出係新鮮製造。
味道唔甜,有別於平時外面食既New York cheese cake,搞到好想食多舊🙈。

用餐體驗到此結束。酒醉後回憶返呢一餐,都感受到佢地對美食的堅持,連甜品都自家製。

由於Paleta Ham實在太好食,所以買多左兩包返屋企🥰🥰
侍應們真係好好,特別提醒我地食用方法,令到ham既油香更出。

用餐翌日即刻同身邊既人分享左今次既經驗。
絕對絕對會再返黎 Forkers!

• 芝士蛋糕
  • 豬鞍
2022-02-20 1823 瀏覽
Since Shawn the owner showed off his cooking skills in TV program, my mum was so interested to try his restaurant. We booked on 10 Feb, which is the first day being restricted a table for 2, other than Type D . The service staff offered us two tables next to each other, and poured warm water enthusiastically. The service gave us a brief on the lunch set menu, we ordered different items, including some add value dishes, to share. The meal was nice, we all had a good time there. Only one downside
Only one downside was other dinners talked so loud, my family and I were quite embarrassed by overheard their gossip.
Tenderloin
Cheesecake  and  black  coffee,  come  with  set  lunch
2022-02-10
生日
Tenderloin
  • 沙律
  • 芝士蛋糕
2022-02-19 1090 瀏覽
香港這小小的地方,用心做菜的廚師一位難求,尋找美食的足跡要堅持,在土瓜環區並有一間出色的西餐廳,雖然環境簡約,它能夠做到整潔舒適已經足夠。疫情令不少人的情緒下降,幸好我喜歡Forkers,西式餐廳提供美酒和好味的菜餚,滿足了我仍然出外支持美食,幸好這裡令我的味蕾興奮,非常感恩有一間美味西式餐廳在土瓜環區,我會繼續去支持和跟隨。愛吃愛飲酒的大家,必要一試Forkers😍😋服務好食物佳美酒佳餚共冶一爐🤗
服務好食物佳美酒佳餚共冶一爐🤗
2022-02-19