2022-02-17 1146 瀏覽
前排經朋友介紹去左土瓜灣嘅西式小扒房, 位於區內一條唔顯眼嘅巷仔,估唔到相當有驚喜😳. .餐廳只做價錢為$298的晚市套餐,包前菜,餐湯,main,加甜品,另外沙律🥗同即炸薯條任fill, 性價比相當高👍🏻.前菜-餐廳主打自家投資由西班牙西南部引入嘅黑毛豬同火腿,脂肪分布平均,配脆多士,襯返杯sparkling wine, 非常開胃,另外不得不讚嘅係雖然餐廳雖小,但都有不少心思打卡位如整至好似真嘅美金餐紙一樣,搞野👍🏻.(+$88) 另外追加呢份前菜,果然無加錯!虎蝦大大粒肉質實在彈牙,配合微辣嘅西班牙辣肉腸非常惹味,整體雖油而不膩..🌟 (+$198)往往係一啲高級西餐廳先食到嘅dry-aged 牛扒,估唔到呢度都可以食到,仲要非常高質. 乾式熟成係利用牛肉本身裡面嘅酵素分解肌肉纖維,從而令到肉質更嫩,而另一方面乾式熟成使牛肌肉中一啲多餘嘅水份蒸發,使肉味更為集中飽滿, 雖然餐廳可能是次火喉熟左啲,但食落的確充滿油香肉味,口感濃郁, 咁啱個日飲開酒有朋友笑言dry-aged就好似紅酒🍷嘅amarone一樣,風味集中濃郁👍🏻又幾貼切嘅比喻(好似係).另外如果唔加錢本身跟餐嘅亦相當唔錯,

前菜-[西班牙火腿-前腿像果飼養36個月熟成]餐廳主打自家投資由西班牙西南部引入嘅黑毛豬同火腿,脂肪分布平均,配脆多士,襯返杯sparkling wine, 非常開胃,另外不得不讚嘅係雖然餐廳雖小,但都有不少心思打卡位如整至好似真嘅美金餐紙一樣,搞野👍🏻

[西班牙辣肉腸蒜片炒虎蝦](+$88) 另外追加呢份前菜,果然無加錯!虎蝦大大粒肉質實在彈牙,配合微辣嘅西班牙辣肉腸非常惹味,整體雖油而不膩.

🌟[45+日乾式熟成USDA Prime Ribeye] (+$198)往往係一啲高級西餐廳先食到嘅dry-aged 牛扒,估唔到呢度都可以食到,仲要非常高質. 乾式熟成係利用牛肉本身裡面嘅酵素分解肌肉纖維,從而令到肉質更嫩,而另一方面乾式熟成使牛肌肉中一啲多餘嘅水份蒸發,使肉味更為集中飽滿, 雖然餐廳可能是次火喉熟左啲,但食落的確充滿油香肉味,口感濃郁, 咁啱個日飲開酒有朋友笑言dry-aged就好似紅酒🍷嘅amarone一樣,風味集中濃郁👍🏻又幾貼切嘅比喻(好似係)
另外如果唔加錢本身跟餐嘅[USDA安格斯封門柳]亦相當唔錯,唔食牛嘅朋友另有[西班牙棕毛豬肩牛扒]、[西班牙黑毛豬]、[法式油封鴨髀]等可供選擇,而且份量都非常慷慨,可謂肉食者嘅天堂🤤🥩🍖

跟餐嘅香料薯條🍟亦非常唔錯,問過店員係味用咩靚料,冇,只因兩個字-即炸👍🏻配上燒烤味粉調味,好快又要再fill一碟😆
2021-12-13 3282 瀏覽
土瓜灣其實算係舊區,無諗過會有間西班牙餐廳。隨著屯馬線開通,唔少新餐廳開始進駐,近日想試下西班牙黑毛豬,所以相約班朋友去試下。頭盤係熟成36個月的火腿 ibercio 夾蒜蓉包 ,如果夾蜜瓜會更加好湯係粟子南瓜湯, 估唔到粟子南瓜兩者好夾,細細杯份量剛剛好~跟住係黑毛豬肩膊扒連埋獨門醬汁,肉質彈牙唔韌,肥瘦均勻,賣相唔錯, 廚師哥哥話舊肉係chilled,唔係forzen,所以可以保留到最佳狀態~主菜仲有附新鮮炸薯條,都好好味~甜品係cheese cake,細細舊剛剛好,食完餐用張美金(餐巾)抹嘴!應該都係特色黎!

主菜仲有附新鮮炸薯條,都好好味~

• 西班牙黑毛豬前腿
2021-10-16 3475 瀏覽
一直心心念的餐廳始終生日餐唔太想去d大路人多地方於是決定試試土瓜灣forkers雖然唔似得d一般扒房般燭光晚餐有西裝骨骨waiter但整體用餐經驗很愉快完全係大滿足自己試試就知前菜係火腿好食到不得了,配酒一流事後我買咗一包走,回家孝敬老豆湯為南瓜湯,另外在加錢要咗個蝦湯兩樣表現都好出色南瓜湯會有小小南瓜蓉蝦湯蝦味十足,但感覺再鹹一點鮮味更出主菜各選了熟成牛同豬好好吃,肉的香氣經過日子的沈澱,更加沈穩與濃郁。不自覺一口接一口食。黑毛豬,薯蓉係主角。mix咗豬肉,豬油,ham,你自己試試就明。通常太好吃,我都不想寫太多,限制你們的想像。最後,一定要開酒~美味加倍。
一直心心念的餐廳
但整體用餐經驗很愉快
完全係大滿足
自己試試就知

前菜係火腿
好食到不得了,配酒一流
事後我買咗一包走,回家孝敬老豆

湯為南瓜湯,另外在加錢要咗個蝦湯
兩樣表現都好出色
南瓜湯會有小小南瓜蓉
蝦湯蝦味十足,但感覺再鹹一點鮮味更出

主菜各選了熟成牛同豬

最後,一定要開酒~美味加倍。
星期六晚,二人晚餐,餐牌簡單,唔多介紹,加咗錢食48個月西班牙火腿,同45日+熟成ribeye,另一個主菜要咗Hanging Steak,再加杯house wine。食物 - 前菜:伊比利亞火腿正常水平,配嘅多士都幾好- 餐湯:侍應介紹話係以牛肉做底嘅湯,見到裡面有洋蔥絲同兩款菇。我同朋友都覺得湯好淡,味道欠奉,我直頭無飲晒- 任食嘅薯條同沙律:沙律油醋落得太少。薯條非常咁幼,炸得都脆,但太幼就無咗薯條應有質感,令好鍾意食薯條嘅我都提唔起勁。而且,薯條又係偏淡,更加唔吸引。雖然俾咗一大兜我哋,因為唔好食所以食咗好少- 封門柳同熟成ribeye:鋪頭主打菜式,好期待,點知超級令人失望。熟成牛扒照理牛味更濃,但真係食唔到,肉質唔覺嫩仲有啲柴;反而封門柳比較有肉味,食到香草味,肉質亦可以。兩件牛扒再一次好似無調味咁,自己加番啲鹽同黑椒後味道好咗。我同朋友都鍾意食牛扒,不過大家同樣覺得兩款牛扒係唔好食,好失望,又食剩。唯一值得讚係牛扒火候掌握得幾好- 甜品同熱咖啡:兩樣都無特別,同埋咖啡唔係即磨服務- 侍應有兩位,一男一女,態度方面算無問題,但我哋覺得服務水平絕對需要改善- 女侍應幫我哋落單,

食物
- 前菜:伊比利亞火腿正常水平,配嘅多士都幾好
- 甜品同熱咖啡:兩樣都無特別,同埋咖啡唔係即磨

- 女侍應幫我哋落單,牛扒明明係餐廳主打,但佢居然完全無問客人想食幾熟。我哋追問番佢,佢話廚房會做medium rare到medium左右… (見有其他食評都話侍應無問客人牛扒想食幾熟,真係好奇怪嘅事。如果廚師覺得某個生熟程度係最適合嘅,應該都係向客人作推薦,而唔應該唔問客人喜好)
- 又係牛扒,唔知係咪餐廳廚師對自己出品好有信心,枱面無鹽罌同黑椒嘅同時,女侍應上牛扒時都無問客人會唔會需要呢兩樣調味,更加無問要唔要芥辣 (以牛扒作主打嘅餐廳,我試過係連芥辣都有幾款揀嘅,又或者會即場磨啲岩鹽俾客人調味,感覺就有誠意得多)
- 男侍應偶然路過我哋張枱,突然轉身問我哋覺得食物點樣,完全無留意個客啱啱放咗啖牛扒入口,講唔到嘢住…
- 入座初段時間,全場得兩枱客,我哋坐餐廳中心位置,左右邊都係通道。小店狹窄,而兩位侍應似乎太得閒,不斷喺我哋張枱左右兩邊踱步,好似人造衛星圍住地球運行咁,有啲滋擾
- 天氣熱,而且唔知係咪座位位置關係,我同朋友全程都要開小風扇,兩位侍應雖然好得閒但視若無睹…

- 支持小店,亦都明白香港經營環境唔容易。不過以客人付出嘅價錢去作比較(今餐人均係$5xx),餐廳唔單止有啲陳舊感,整體環境、陳設、燈光都係非常一般,無氣氛
- 餐櫈完全係一大敗筆,個靠背低又太向外斜,完全唔可以作靠背,好多茶餐廳都坐得舒服啲
- 知道餐廳細,不過無正式嘅水吧位始終感覺唔好。咖啡機喺我哋張枱旁邊,侍應差唔多係企喺我隔離去準備咖啡
- 熟成牛扒櫃又係喺我哋枱旁邊,透明玻璃門令客人見到好幾舊大大嘅生牛肉熟成緊。我哋無咩嘢,但相信總有客人唔會想見到成櫃生肉紅卜卜咁喺自己張枱旁邊/餐廳當眼位置,陪住一齊食飯
- 餐具運用有明顯慳家感,餐湯同咖啡係用同一款杯。兩杯熱咖啡上枱時都只係得隻杯,無跟咖啡碟(但上餐湯時有碟嘅);甜品匙羹又做埋咖啡羹,呢啲做法令人覺得好似係自己屋企食咁樣

總結
呢間餐廳定位奇怪,高不成低不就。玩45日+熟成牛扒高級嘢,但裝修簡陋兼夾無氣氛,又唔令客人覺得有誠意同專業;小店格局,但服務又唔係特別細心親切… 建議幾位老闆認真改善,同埋諗下餐廳究竟想行咩路線。

再加上,餐廳食物嘅味道令我哋大失所望,可以話只係得唔使廚師煮嘅火腿係正常好味。食物唔好食,份量再多或者價錢幾平都唔會令人想再嚟幫襯,更何況兩個人呢餐埋單係$10xx,真係可以有好多好啲嘅選擇…

餐廳好多好評,不過呢日星期六晚,連埋我哋成晚都只得10個客人,我相信係有原因嘅。我哋食完呢餐飯,路過附近兩間裝修靚好多嘅中上價食肆(一日式一西式),都仲係好多客人,更加不言而喻…
2021-01-31 5303 瀏覽
這是第一次在 Openrice 寫食評. 今天品嚐了一頓既豐富又美味的午餐, 很想跟大家分享:前菜 :西班牙黑毛豬火腿多士 - 火腿夠咸香, 多士又脆口. 煙燻馬友 -自家製, 魚肉帶著濃郁煙燻味, 卻一點也不乾, 搭配沙律醬, so fresh 蟹餅 - 啖啖蟹肉, 真材實料. 虎蝦濃湯 - 鮮味非常, 好喝. 主菜 :蕃茄蜆肉浸石班 - 蕃茄清甜, 石班外脆內軟美國封門牛 - 正生死戀 - 第一次嘗試生死戀豬肉腸, 很特別. 餐茶及甜品: 咖啡加芝士蛋糕, 為這午餐寫上完美的句號.(掛住食, 冇影到薯條同沙律添. 由於太美味, 雖然只有兩人, 全部清碟, 連晚飯都食唔落😝)除了食物質素高, 服務態度亦很好, 每上一道菜, 主廚都親自詢問意見, 証明對客人的重視, 抵讚👍
這是第一次在 Openrice 寫食評.
今天品嚐了一頓既豐富又美味的午餐, 很想跟大家分享:

前菜 :
西班牙黑毛豬火腿多士 - 火腿夠咸香, 多士又脆口.
蟹餅 - 啖啖蟹肉, 真材實料.
虎蝦濃湯 - 鮮味非常, 好喝.

主菜 :
蕃茄蜆肉浸石班 - 蕃茄清甜, 石班外脆內軟
美國封門牛 - 正
生死戀 - 第一次嘗試生死戀豬肉腸, 很特別.

餐茶及甜品:
咖啡加芝士蛋糕, 為這午餐寫上完美的句號.
(掛住食, 冇影到薯條同沙律添.

2021-01-30
2020-12-27 4025 瀏覽
Forkers餐廳的背景很有話題,因為它的老闆是那......位演藝人啊 ! 但提供的食物和服務如何呢?地點很有問題,雖然明白它是在平租的地區,但竟然門口在污糟的後街中,很影響食慾。🐁頭盤~36月西班牙黑毛豬火腿(前腿)+$88香煎北海道帶子湯~餐湯是黑松露磨菇湯+$68虎蝦濃湯配菜~任食火箭菜沙律和特色薯條🆗️主菜1~美國封門牛(冇咗餐牌上的牛肩扒),極度失望,又硬又乾兼冇牛肉味,差過食牛肉乾😡主菜2~西班牙棕毛豬肩扒,厚但硬,豬味不突出,可能在惠康買的西班牙豬扒比它們更好味🤬甜品~Cheese cake三百元的午餐有這樣普通的甜品,算把啦!👿最後杯咖啡更失望,不是即磨,竟然係用Capsule膠囊咖啡,怎能給你讚👽# 還有,用餐途中,轉來一陣氣味,源自那度門打開了。💩
頭盤~36月西班牙黑毛豬火腿(前腿)

+$88香煎北海道帶子

湯~餐湯是黑松露磨菇湯

+$68虎蝦濃湯

配菜~任食火箭菜沙律和特色薯條🆗️
# 還有,用餐途中,轉來一陣氣味,源自那度門打開了。💩

36月西班牙黑毛豬火腿
36月西班牙黑毛豬火腿
香煎北海道帶子
餐湯和虎蝦湯
沙律和薯條
位於之前介紹過嘅#楚撚記 旁邊 呢間本身主打精緻西餐嘅小店 喺疫情之下亦推出咗外賣自取優惠 #🍎👧🏽見有8折就心郁郁試下🤓▪️虎蝦濃湯🦐 ($54.4)橙黃色嘅湯入面 真係有原隻蝦肉😋 雖然質地唔係杰身嗰種 但蝦味都好濃郁 睇得出落足料👍🏼 (⭐評分:6/10)▪️特選香料粗薯條🍟($30.4)最驚喜係呢個薯條😆 食倒落左黃姜粉 好惹味!意想不到嘅夾 (可惜再訪的質素略為遜色 偏乾身 可能翻炸過🤔)⭐評分:6.5/10▪️美國牛肩🥩 跟沙律 ($110.4)▪️西班牙棕毛豬肩胛🐷 跟沙律 ($110.4)牛肩嘅份量望落比較少 略嫌熟咗啲 肉質稍為硬☹️豬肩肉的肉質較為鬆軟 脂肪位置煎香後帶點爽口 比牛肩更好食👍🏼兩款肉都加咗黑醋作為醬汁 微酸 但略嫌調味不足🤔 (塊肉好似冇味咁) 要自己額外加鹽同黑胡椒 配菜的沙律🥗味道正常(⭐評分:牛肩 6/10 豬肩7/10)▪️炒虎蝦配油封番茄意粉🦐 ($78.4)▪️傳統博洛尼亞乾熟成牛粒扁意粉 ($78.4)(**外賣目前沒有意粉供應)呢兩款扁意粉份量都幾多 虎蝦意粉有勁多隻蝦🙀 加咗啲乾蕃茄 好香~熟成牛粒意粉 個名好長好勁咁 食落其實係似肉醬意粉🤣 味

虎蝦濃湯

▪️虎蝦濃湯🦐 ($54.4)
虎蝦濃湯

▪️特選香料粗薯條🍟($30.4)
⭐評分:6.5/10
特選香料粗薯條

▪️美國牛肩🥩 跟沙律 ($110.4)
▪️西班牙棕毛豬肩胛🐷 跟沙律 ($110.4)
美國牛肩 跟沙律

牛肩嘅份量望落比較少 略嫌熟咗啲 肉質稍為硬☹️

西班牙棕毛豬肩胛 跟沙律

(⭐評分:牛肩 6/10 豬肩7/10)

▪️炒虎蝦配油封番茄意粉🦐 ($78.4)
▪️傳統博洛尼亞乾熟成牛粒扁意粉 ($78.4)
(**外賣目前沒有意粉供應)
炒虎蝦配油封番茄意粉

傳統博洛尼亞乾熟成牛粒扁意粉
熟成牛粒意粉 個名好長好勁咁 食落其實係似肉醬意粉🤣 味道普通😌 (⭐評分:5.5/10)

(*價錢為折後價)
---------
外賣自取
  • 特選香料粗薯條
  • 西班牙棕毛豬肩胛跟沙律
2020-10-03 2521 瀏覽
[🇭🇰香港- 土瓜灣].🔻好多好評嘅西式扒房,晚餐只有set dinner,包左西班牙黑毛豬火腿,湯,配菜沙律同薯條係任食,唔洗驚食唔飽;講返主角,肉嘅調味偏淡同店員冇問過要幾成熟,個人覺得牛扒偏熟;唔駛加錢嘅”美國牛肩扒”得herb味🙈另外加錢嘅”黑毛豬頸脊”都冇咩味😅”45+日乾式熟成美國頂級肉眼”算係好啲;呢個質素加埋喺呢區收中環價錢,性價比好低🙃.🔻🍽 Forkers📌 地址: 土瓜灣鴻光街5號.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattokwawan #tummysreadyforwestern #tummysreadyforsteak
[🇭🇰香港- 土瓜灣]
🔻
🔻
🍽 Forkers
📌 地址: 土瓜灣鴻光街5號
2020-09-14 1887 瀏覽
同女友到土瓜灣舊區覓食,想食西餐故選擇了 Forkers。頭盤叫咗西班牙黑毛豬火腿36個月熟成前腿同48個月熟成後腿。個人覺得後腿好食啲,因為冇太多脂肪,熟成時間長啲,香味更加濃烈。另外叫咗個海鮮 starters 香煎北海道刺身帶子配回茴香洋蔥。帶子係 jumbo size,用平底鑊略煎,外邊香口內裏軟心嫩滑,已底部嘅洋蔥亦煎得焦糖香口。餐湯揀咗虎蝦濃湯同是日餐湯,虎蝦濃湯簡直係無得輸,湯底將所有嘅材料 blended 得很細滑,有好濃嘅香煎蝦殼味,虎蝦肉質亦保持結實。配菜有任食嘅沙律同香味薯條,但我哋只食了少許。主菜揀咗美國牛肩扒同西班牙橡果黑毛豬頸脊。落單時侍應忘記了問我哋牛扒要煎幾成熟,係一個敗筆,上枱時牛扒略嫌煎得比較熟,只有三兩件牛味比較濃郁。黑毛豬頸脊邊位煎得比較香口,冇多餘油脂。最後甜品同餐飲係普通嘅芝士蛋糕同咖啡同伯爵茶。
同女友到土瓜灣舊區覓食,想食西餐故選擇了 Forkers。

配菜有任食嘅沙律同香味薯條,但我哋只食了少許。

最後甜品同餐飲係普通嘅芝士蛋糕同咖啡同伯爵茶。
2020-09-11
2020-06-23 2021 瀏覽
絕對有驚喜的餐廳,值得推介!頭盤先來了36月熟成的西班牙黑毛豬前腿和48月熟成的西班牙西毛豬後腿,再配蒜蓉包,黑毛豬不論前腿或是後腿,味道一流,不過蒜蓉包略嫌不夠香口。餐湯,我們選擇了虎蝦濃湯,比起一般龍蝦湯,Forkers的虎蝦濃湯味道很鮮,沒有味精,喝完也沒有口渴的感覺!強推👍👍👍接下來,來了沙律和薯條。沙律菜好新鮮,薯條也很香脆!贊👍👍👍然後到主菜出場了!由於我不吃牛肉,所以我選了西班牙黑毛豬肩,而我朋友則選擇了45+日乾式熟成美國頂級肉眼。(雖然我不吃牛肉,也忍不住試了一點點)肉眼扒幾乎是0脂肪,口感很好!而黑毛豬肩,肉質感覺很好👍👍👍甜品,則是芝士蛋糕,我最喜歡那個餅底👍👍👍(其實吃完前面這麼多的東西,甜品已經有點吃不下了!不過,愛吃甜品是每個女生的專利,所然還是吃了下去!)最後,吃了這麼多,我點了伯爵紅茶,美其名是消濟,其實是已經真的喝不下即磨咖啡了!題外話,那張美元餐巾,我一直不捨得用,走的時候,還厚著臉皮多要了兩張!😂😂😂
絕對有驚喜的餐廳,值得推介!

2020-06-23
  • 虎蝦濃湯
  • 西班牙黑毛豬拼盤
  • 甜品
  • 黑松露薯條
  • 沙律
幾天前的晚上,是岳父岳母的結婚周年紀念。要好好慶祝一下,當然要吃好少少,周中晚上,唔想四圍去,最好當然搵吓屋企附近嘅餐廳。如果你看到呢個setting,都知我講緊係邊度。呢一張美金紙巾,可以話係Forkers嘅signature。一講Forkers就會想起大坑的Pheromone,前排試過Pheromone,短期內可以再吃到呢間同樣近來非常有名的bistro,對比下也不錯。朋友南瓜,潮童焗飯,K先生,一大班土瓜灣友都有讚無彈。放喺口袋內已久,今晚攞呢張牌出嚟慶祝,無錯吧。第一樣要讚就係,兩個人就有一支免開瓶,可以淺嘗,難怪這裏都是愛酒之人喜歡的地方,未吃就要飲番杯,畢竟結婚41周年紀念這條路那麼長,一定要toasting下。來這間餐廳吃飯不用想太多,佢只係得一個menu,你只要想你自己嘅主菜就得。朋友說這裡的Omakase 都很不錯,朋友潮童焗飯告訴我,In Loki we trusted ,可惜太遲先相認,所以只有叫這類的正常menu。前菜先來西班牙火腿,以橡果飼養36個月熟成嘅前腿肉,放入口那幽香甘甜鹹香,加上2009的法國波爾多紅酒,夾到天生一對,像岳父岳母一樣。其實應該試後腿,
幾天前的晚上,是岳父岳母的結婚周年紀念。

如果你看到呢個setting,都知我講緊係邊度。

其實應該試後腿,不過始終第一次,試下水準,下次再來到應該要加錢吃後腿。

店方送上的麵包都算熱辣辣,不錯,如果同過湯一齊你應該安排會好一點,湯來到嘅時候我已經食晒。

是日餐湯係雜菜湯,感覺不錯,如果加$68,就有虎蝦濃湯,呢個就真係非常精彩,係我飲過數一數二好嘅蝦湯,湯唔係太過杰身,但卻濃香得很,大家記得不要錯過。

喺個餐之外,點了一個是日海鮮,因為知道呢度處理海鮮都不錯,西班牙辣肉腸蒜片炒虎蝦,好正,肉腸嘅用心同隻虎蝦出其不意地合得來,辣辣地,好開胃。

我們四個人都叫了不同的主菜。

先講不用加錢嘅美國牛肩扒,叫了medium,也不會太韌,牛味一流,質感俱佳。

另外西班牙棕毛豬肩扒煎得非常香,油份幾高,吃兩件都會飽,而且非常大件,相對牛扒,個味更出色,當然不是普通嘅豬扒可以媲美。

法式油封鴨腿可以說是非常出色之作,鴨腿的肉質整得好淋,冇牙嘅婆婆都可以食得到,而鴨味好濃,配菜嘅薯蓉更加叫人吃得高興。

最後我自己點的美國頂級肉眼,油香肉味也十分強,這個襯紅酒就更加一流。

之後聽返loki講,呢度嘅水煮魚又係signature,下次一定要試。

在主菜之前有任食嘅新鮮沙律同特選香料薯條,任食薯條非常出色,加咗好似合味道咖喱味杯麵嘅咖喱粉後,不太愛薯條的我都將成碗食晒。

相對大坑Pheromone,有好多種出色嘅醬汁,呢度就單調普通左少少。

新鮮沙律加左黑醋,更加開胃,等你食主食嘅時候更開胃。

最尾嘅甜品蛋糕,勁驚喜,配杯咖啡或者伯爵茶最好。

整個晚上,非常滿意,以呢個價錢,可以話係非常超值,特別係區內唔係好多西餐嘅選擇,呢度更加顯得難能可貴。

同Pheromone比較有點難,各有各好,但如果以一個平價嘅價錢,可以享用烹調手法非常高嘅扒來說,Forkers似乎較佳一點的選擇。

就如紅寶石後的每一天,幸福就是要走得更遠,我問佢地有乜心得,阿媽話:好容易,時間好快就過。

我想起梁靜茹的歌,其實愛對了人情人節每天都過。

祝你們繼續日日快樂。

PS BTW 個人覺得Loki服務非常好,下次如你去食cher menu,記得搵佢。

Forkers
土瓜灣鴻光街5號
2020-05-06
2020-04-18 3242 瀏覽
土瓜灣的美食多籮籮要找一間高質素,服務好兼且性價比高就非Forkers 莫屬了!晚市套餐由$298起有不同種類選擇我們一行四人可以選擇不同食物!由頭盤到主菜我們既忙於食又忙於對老闆的服務與大廚的廚藝讚賞!頭盤是西班牙黑毛豬火腿36個月或48個月,兩款各有特式!個人比較喜歡48 個月因為適中又不過份油膩而且很配西班牙酒!至於餐湯我們揀了虎蝦濃湯,大廚有心思的製作味道可以媲美龍蝦湯!十分鮮味!另外我們加了兩款頭盤分別是香煎帶子加茴香沙律與西班牙辣腸蒜片蝦!這個西班牙辣腸蒜片蝦令我們四人讚不絕口特別配上紅酒更加是天生一對😉至於主菜絕不失色我們分別叫了法式油封鴨髀,新西蘭羊架,美國頂級肉眼!每道菜也令我們有驚喜特別是美國頂級肉眼!外脆內軟而且肉汁鎖住好有口感!老闆更介紹西班牙紅酒配羊架把味道昇華, 想不到的好味。餐廳有不同的紅酒白酒配對食物,老闆好細心的介紹而且酒的收費合理!另外配菜的薯條與沙律是無限添!薯條居然有卡樂B薯條味道!十分香口一條也沒剰!我們四人臨離開時已經計劃下次何時再來及試其他菜式!
西班牙辣肉腸蒜片蝦
新西蘭羊架
  • 香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦
  • 沙律
  • 西班牙黑毛豬前腿
元旦日,找問到這間食店,見不少好評,打電話訂位時問,知道餐廳價錢照平常一樣,沒加價🤩依時去到,坐低時就見到一個恆溫凍櫃放了部份扒類。侍應小姐好好耐性咁介餐牌食物,是set,但有不同選擇,我哋三人各order了頭盤黑毛豬拼盤及加錢upgrade左48個月ham。跟著有餐湯,忘記了名稱,但湯的味道好清新,沒有開得太多麵粉杰杰的,十分好飲👍另外是非常新鮮嘅沙律任食薯條🍟又熱又香脆👍主菜出場,首先是~是日海鮮~蟹餅,蟹肉飽滿,稍嫌唔夠香同埋唔夠彈牙,整體還可以,反而個配醬十分滋咪😅美國牛肩,食落有口感有肉味👍👍頂級肉眼扒,侍應完全冇問你要幾多成熟,由此可知廚師有自信心爆棚,到牛扒上枱時熟度又啱啱好喎,good👍最後係甜品及餐飲,甜品是比較弱,飲品平平常常咁啦整體來説,以土瓜灣區能有這類水準西餐,十分難得,比好多尖沙咀區一些買弄花款的餐廳來得可靠,值得推薦💪🏻💪🏻

黑毛豬拼盤仔及48個月ham三人份量

餐湯

另外是非常新鮮嘅沙律
沙律
任食薯條🍟又熱又香脆👍

蟹餅

美國牛肩,食落有口感有肉味👍👍
美國牛肩

頂級肉眼牛扒

最後係甜品及餐飲,甜品是比較弱,飲品平平常常咁啦
甜品

2020-01-01
黑毛豬拼盤仔及48個月ham三人份量
餐湯
沙律
美國牛肩
頂級肉眼牛扒
2019-11-20 1489 瀏覽
工作壓力大,要食返餐好既打打氣呢到環境都好relax同朋友把酒言歡就最好不過呢到既晚餐只有set餐,前菜先有西班牙黑毛豬拼盤 有2款黑毛豬部位再配上多士一款油香較重,另一款則肉香濃厚 各有特式多士亦突特別,香脆之餘伴有醋味,與火腿濃郁味道相得益彰主角有美國牛肩肉味很香很出,質感都好嫩滑意想不到既口感同味道很推另一主菜係銀鱈魚,美味非常魚皮煎得香口,帶有油脂香魚肉既烹調時間岩岩好,肉汁鎖住又夠滑魚味仲好出同好鮮呢到既套餐,你係無需要擔心唔夠飽,因為沙律同薯條係無限任fill黑松露薯條上酒上松露,食落帶有香味,即係升左一個層次沙律配上醋,很fresh也夠新鮮最後以甜品同Coffee作結,很滿足呀
工作壓力大,要食返餐好既打打氣
呢到環境都好relax同朋友把酒言歡就最好不過

一款油香較重,另一款則肉香濃厚 各有特式
多士亦突特別,香脆之餘伴有醋味,與火腿濃郁味道相得益彰

主角有美國牛肩

肉味很香很出,質感都好嫩滑
意想不到既口感同味道
很推

另一主菜係銀鱈魚,美味非常

魚皮煎得香口,帶有油脂香
魚肉既烹調時間岩岩好,肉汁鎖住又夠滑
魚味仲好出同好鮮

黑松露薯條上酒上松露,食落帶有香味,即係升左一個層次
沙律配上醋,很fresh也夠新鮮

最後以甜品同Coffee作結,很滿足呀
2019-11-17 1284 瀏覽
朋友住土瓜灣介紹了我去一間在一條小巷裡的西餐廳,餐廳的燈光柔和,還播著輕鬆音樂,令人感到舒服,餐廳的餐牌食物種類貴精不貴多。主要是吃牛,豬,海鮮選擇。前菜來一個西班牙黑毛豬火腿及腸,一層薄薄的西班牙黑毛豬火腿味道帶有咸香,配上了香蒜的多士,真的是一種享受。洋蔥湯任食新鮮沙律、特選香料薯條都是無限添加!即炸薯條熱辣辣,外脆內軟,加入香料真是十分香濃和惹味。沙律菜新鮮爽脆。美國頂級肉眼牛扒,肉眼扒是慢煮烹調。食落口感肉質很鮮嫩,口感軟腍多汁,肉味濃郁。是日海鮮: 蟹肉餅整舊蟹肉餅,混合蟹肉絲和洋蔥一起煎至香脆的金黃色外層,再一口吃落啖啖蟹肉的鮮甜,再沾上自製的他他醬感覺好好味。一杯的伯爵茶和迷你芝士蛋糕,作為完美的句號。

洋蔥湯

任食新鮮沙律、特選香料薯條都是無限添加!

是日海鮮: 蟹肉餅

一杯的伯爵茶和迷你芝士蛋糕,作為完美的句號。