2021-11-14 54 瀏覽
見星期六冇嘢做,想去cafe chill 下。上網搵到依間cafe ,睇落去幾大幾舒服,又好近我🤣就同男朋友一齊試下佢。雖然佢係工廠大廈入面,但一入到去好似去咗另外一個世界咁。依家Cafe亦都有好多唔同嘅場景俾人打卡,可以順便影幾張靚相擺上網呃下like😝😝 佢每個餐都會配牛油餐包同餐湯男朋友就叫咗西冷牛扒配岩魚柳,魚柳超好食煎得啱啱好一啲都唔乾,牛扒就叫咗五成熟,都好厚身亦都好好味😌而我自己呢就叫咗牛魔王漢堡配薯條呢個牛魔王漢堡真係超大個🤣亦都足料,牛肉漢堡好大塊中間仲夾咗塊菠蘿食落去一啲都唔漏,推介丫佢哋嘅特色嘢飲都唔錯,記得要叫返杯試下丫

雖然佢係工廠大廈入面,但一入到去好似去咗另外一個世界咁。

佢每個餐都會配牛油餐包同餐湯

而我自己呢就叫咗牛魔王漢堡配薯條

佢哋嘅特色嘢飲都唔錯,記得要叫返杯試下丫

2021-11-13 39 瀏覽
FAMA大埔工業區入面原來有一間好受區內街坊歡迎嘅cafe,位於工廈裡面,空間感無得輸佢地餐牌仲好有心思加上歌詞,會不知不覺跟住唱❣️#浩浩蕩蕩迎來另一新世紀🌀西冷牛扒拼魚柳魚柳比想像中大件而且魚肉嫩滑,唔錯西冷牛扒點咗7成熟,肉質偏瘦,可以軟腍少少會更好🙌🏼🌀意式蕃茄醬炸蝦卷意粉炸蝦啖啖肉,裡面有原隻大蝦添🍤蕃茄意粉非常開胃,份量都唔少,仲有餐湯同餐包,好滿足呢😋🌀瑞士雞翼+薯條呢份小食竟然有8隻雞翼咁多🤩而且仲有大人小朋友都咁鍾意嘅薯條伴碟,CP值極高👍🏼
FAMA

佢地餐牌仲好有心思加上歌詞,會不知不覺跟住唱❣️

#浩浩蕩蕩迎來另一新世紀

🌀西冷牛扒拼魚柳
魚柳比想像中大件而且魚肉嫩滑,唔錯
西冷牛扒點咗7成熟,肉質偏瘦,可以軟腍少少會更好🙌🏼

🌀意式蕃茄醬炸蝦卷意粉
炸蝦啖啖肉,裡面有原隻大蝦添🍤
蕃茄意粉非常開胃,份量都唔少,仲有餐湯同餐包,好滿足呢😋

🌀瑞士雞翼+薯條

2021-11-13 37 瀏覽
見難得有時間就約朋友去食野,今次揀左係工業中心入邊嘅cafe,一入到去環境好大同舒服有夾公仔機、租桌上遊戲同埋又有書本可以借出,甘多選擇同朋友或者一家大細聚會簡直係一流!餐廳都係自助形式,所以野都係自己食完就自己拾晚餐有埋麵包、羅宋湯、飲品今日我就叫左西冷牛扒配魚柳同10吋嘅雞肉雜菌pizza🤤魚柳好大塊加埋西冷真係好滿足個餅乾底好脆口食完都吾會太膩食完再同朋友玩下遊戲傾下計,甘就過2個鐘(開心時間係特別過得快!)

餐廳都係自助形式,所以野都係自己食完就自己拾

晚餐有埋麵包、羅宋湯、飲品
今日我就叫左西冷牛扒配魚柳同10吋嘅雞肉雜菌pizza🤤

魚柳好大塊加埋西冷真係好滿足
個餅乾底好脆口食完都吾會太膩

2021-11-11 64 瀏覽
最近同好朋友都各自忙搬屋,難得約出嚟,搵咗間喺工廈嘅cafe坐下、hea下、食下嘢。我哋兩個都執左成朝屋,到一見面時都不約而同話好肚餓!我哋睇完menu,樣樣都想食,結果叫左3個餐🤣有肉、有雞、仲有魚,超豐富呀!📍呃like全日早餐(連餐飲)$70呢個價錢有呢個份量真係算抵食。尤其對女仔嚟講,係有啲大份, 有牛角包、 炸薯餅、 煙三文魚、漢堡扒、 腸、 煙肉、 黑松露炒蛋、 沙津菜和茄汁豆 。第一時間,就係試黑松露炒蛋,平時很怕黑松露嘅味道太濃烈,呢度嘅黑松露炒蛋就啱啱好,有很香松露味,入口沒有太濃烈。沙津菜配日式芝麻醬是最好嘅配搭,另外煙三文魚、 漢堡扒、 腸、 煙肉沒有什麼特別, 不算太咸 (最怕那些太重味)。 另外,如果牛角包可以脆身就更好。,可能放久了等其他食物,變得不鬆脆。📍進擊炸魚柳漢堡配薯條(連餐飲)$70去cafe除咗必食All day breakfast 之外,梗係要試漢堡啦!進擊炸魚柳真的很進擊,超大份的說❗️❗️❗️炸魚柳煎得香脆唔油膩,魚柳鬆軟好吃,配上沙律醬、生菜、番茄。面包有厚度,有略略炸過,外層微脆質地鬆軟。📍扒春雞扒(配意粉,連餐飲)$70最後就試埋扒春雞扒,
我哋兩個都執左成朝屋,到一見面時都不約而同話好肚餓!

📍呃like全日早餐(連餐飲)$70
呢個價錢有呢個份量真係算抵食。

呃like全日早餐(連餐飲)

📍進擊炸魚柳漢堡配薯條(連餐飲)$70
進擊炸魚柳真的很進擊,超大份的說❗️❗️❗️
進擊炸魚柳漢堡配薯條(連餐飲)

📍扒春雞扒(配意粉,連餐飲)$70
最後就試埋扒春雞扒,扒春雞扒以香草略醃,味道剛好,不強烈,春雞扒外層雞皮烤得脆脆,肉質嫰滑。意粉另外配上意粉汁,食嘅時候淋上去即可。
扒春雞扒(配意粉,連餐飲)

📍熱菜蜜
餐飲方面我哋選擇咗熱菜蜜,味道剛好。

另外,環境方面,這裡很寬敞, 檯與檯之間好有空間感,唔擠逼。

我跟朋友傾了差不多兩小時才走。
這裡也適合一大班人玩 (有些枱應該可以容納十人), 有書和BOARDGAME可以借。

提提大家離開時, 記得要自己將食物盤和餐具放到門口的收集處, 還要看清楚分類🙏🏻

呃like全日早餐(連餐飲)
2021-11-11 1522 瀏覽
今天女友生日,所以請了年假再行一在大埔這個熟悉的地區閒走!女友經常和我說在太平工廠大廈有一間常常有人排隊的cafe,既然今天閒日相信到cafe 吃飯的客人不會多,所以便碰碰運氣從太和邨行到太平工廠大廈!正當以為沒有人在餐廳,竟然在窗邊的位置已經坐滿客人!很好彩我們還有一張面對山景窗邊的座位!天氣十分好對著大埔山美好的陽光下午餐十分relax! 看過餐牌後我們已知道吃什麼,來到cafe當然離不開漢堡包及薯條啦! 我選擇的是黑松露炒蛋牛肉漢堡,女友選擇的是酥炸軟殼蟹漢堡!先不說漢堡,我倆都異口同聲說他們家的薯條炸得非常香脆好吃!黑松露炒蛋吃得多,而將黑松露炒蛋放入牛肉漢堡還是第一次,感覺富有特色!黑松露蛋味亦在牛肉漢堡上散發出來!而女友的炸軟殼蟹漢堡值得一讚!軟殼蟹酥炸過後十分香口,他他source和菠蘿在漢堡內令到整個漢堡十分 juicy! 而且兩個漢堡包所用的青菜蕃茄都十分新鮮! 喜歡喝咖啡的我們當然少不了餐飲點上咖啡,由於我喜愛喝咖啡所以我選擇了即磨咖啡,兒女友便選擇焦糖鮮奶咖啡,這兩款咖啡的咖啡豆都不錯淡淡清香咖啡味

天氣十分好對著大埔山美好的陽光下午餐十分relax!

喜歡喝咖啡的我們當然少不了餐飲點上咖啡,由於我喜愛喝咖啡所以我選擇了即磨咖啡,兒女友便選擇焦糖鮮奶咖啡,這兩款咖啡的咖啡豆都不錯淡淡清香咖啡味!同時我們也點了檸檬茶作為我們解渴之用!

甜品happy ending永遠是我們的招牌叫法,看到他們餐牌有時日蛋糕,所以便點了一同 share! 是日蛋糕是薄荷朱古力蛋糕,配上雲呢拿雪糕令到蛋糕不會太乾,同時蛋糕內的薄荷十分濃烈,很不錯!
2021-11-09
2021-11-10 47 瀏覽
今晚收工同朋友嚟咗大埔食飯,由於我哋都好肚餓,所以每人都叫咗一個餐,每個餐都有餐湯同餐包😍😍我一打開個Menu,見到有天使面諗都唔使諗就叫。佢呢款天使麵係蒜香菠菜蘑菇天使麵。今年一嚟到就好香蒜味,另外佢都有用洋蔥炒香個面,所以好香同埋好好味。朋友就叫咗一個漢堡包,佢叫咗炸軟殼蟹炸魚柳漢堡包配薯條。一嚟到俾個份量嚇親,塊炸魚柳大過成個手掌😂😂漢堡包裏便配料都好多包括有蕃茄生菜,所以食落去都好清新。我覺得漢堡包下次都可以再試吓食,因為啲料真係好多同好豐富,個炸軟殼蟹真係啖啖肉同埋佢真係新鮮整熱辣辣。

今日收工晚飯嚟到大埔太平工業中心食飯,身為喺大埔返工嘅人士,放工去呢度坐吓都唔錯。呢度個空間好大,店舖裏邊有唔少嘅桌上遊戲同埋夾公仔機,仲有好多各式各樣嘅節日佈置,適合打卡🥳🥳今晚好肚餓叫咗幾樣嘢,最好食係德國鹹豬手配薯條$198🤓🤓 一嚟到個份量嚇親我,勁大份。佢呢度個鹹豬手做得好好,個皮真係超級脆,而且個調味都相當唔錯。另外配菜係薯條,佢都係新鮮炸起,熱辣辣好正💓💓晚餐仲包埋嘢飲、餐湯同餐包。我今次就叫咗焦糖鮮奶咖啡,少甜,味道唔錯,仲要勁大杯🤪真係食到好飽🥳🥳 而且價錢亦都唔算貴,就算叫到全枱都係都只係幾百蚊。

德國鹹豬手配薯條

而且價錢亦都唔算貴,就算叫到全枱都係都只係幾百蚊。

德國鹹豬手配薯條
2021-11-08 70 瀏覽
今日陪朋友大埔去睇醫生,睇完醫生諗住搵個地方hea吓,咁岩見到呢間cafe就入去睇下。 一入到去,嘩好多board game同漫畫,我就知係呢到過足全日絕對無問題👍🏿。 今次同朋友兩個叫咗一個美國牛扒配美國雞胸,同埋煙肉雞柳鮮蝦扁意粉。因為呢度係自助形式,喺等食物嘅時候我哋就自己去咗攞武器-刀同叉。係攞緊刀叉嘅同時,竟然俾我發現到辣椒仔,我最愛。攞咗埋位之後我哋就坐咗響側邊嘅梳化一本漫畫一路排一路等,漫畫種類都好老少咸宜,有叮噹同蠟筆小新,又有懸疑嘅偵探學園Q,仲有經典嘅龍珠。唔好以為剩係得適合大人嘅漫畫睇,重有大量嘅兒童圖書,一家大小來玩又啱,幾個朋友都啱。睇左一陣漫畫,手上既提示器就響起,咁我哋就去攞食物啦。兩個食物同時到達,唔會話一個上先一個上後,無左要慢慢等埋另一個先食得嘅情況發生。牛扒同雞胸都非常之鮮嫩,另外都會配番茄同埋蘆筍,食肉獸之餘仲有啲菜俾你,配上薯角飽腹感啱啱好。雞肉大蝦意粉上到黎比想像中多材料,而且軟硬啱啱好。另外我哋仲嗌左榛子朱古力同鮮奶咖啡,原本以為都係普通貨色,點知榛子味超級濃郁飲完滿滿既幸福感即刻返晒黎而鮮奶咖啡亦都好香奶味令到杯咖啡非常之順滑。

睇左一陣漫畫,手上既提示器就響起,咁我哋就去攞食物啦。

雞肉大蝦意粉上到黎比想像中多材料,而且軟硬啱啱好。

2021-11-07 63 瀏覽
今日去左大埔探一個好耐無見既朋友,中午三點幾已經到咗,係佢介紹下去咗呢一間cafe。 呢間cafe環境好舒服,又有特色。 有得俾你玩夾公仔機,又有得俾你玩board game,仲有漫畫同埋啲兒童讀物俾你睇,無論一家大細定係青年好友一齊聚會都完全適合。 今次我就叫咗牛魔王漢堡配番薯條,豪華炸雞籃同埋巴馬火腿十吋Pizza。先講過牛魔王漢堡配番薯條,可惜嘅係番薯賣晒變咗普通薯條,食落去就一啲都冇令到我失望,薯條非常之香脆,而且鹽嘅比例啱啱好非常之好食,另外呢間餐廳係自助形式,鍾意嘅話自己可以攞啲黑椒,茄汁,甚至辣椒仔黎點薯條都得。不過我都係果句啦佢本身已經整到啱啱好非常之好食唔需要再額外落其他嘢。而個牛魔王漢堡包亦都好好食,牛肉鮮嫩多汁,配上香濃嘅芝士同埋爽口嘅生菜,簡直令人食而忘返,想一食再食。跟住就係嗰個豪華炸雞籃,嘩驚喜之中嘅驚喜,非常之香脆,熱得來又唔會辣口,而且味道啱啱好,基本上係同朋友搶住黎食。而且款式非常之多,有雞鎚、雞軟骨、雞翼同雞塊,啱晒鍾意食唔同部位嘅人。最後就係巴馬火腿Pizza,上面嘅巴馬火腿,肉質柔軟,脂肪均勻,有一種淡淡的清新香味,非常之好食。另外佢個餅底亦

最後就係巴馬火腿Pizza,上面嘅巴馬火腿,肉質柔軟,脂肪均勻,有一種淡淡的清新香味,非常之好食。另外佢個餅底亦都做得好香脆,襯托埋火腿嘅香,一流。
2021-11-06 63 瀏覽
去到大埔突然想找個安靜又舒服的位置坐一下吃一下東西,然後我就找到了FAMA。隱身於工廠大廈之中的FAMA是一間介乎partyroom跟食肆的餐廳。餐廳採半自助形式,到埗後先到櫃檯點餐,付錢後拿好點餐機就可以進內就座跟拿餐具。食物種類豐富,但大部分菜式都是西餐。套餐又配餐湯餐包跟餐飲,是抵食又飽肚的好選擇。我點了兩款食物:1. 意式蕃茄醬炸蝦卷意粉$98跟餐配熱華田餐湯是港式羅宋湯,湯底偏向水狀,但內裡用料十足。餐包是一般的x頓餐包,口感暖度正常。而最吸睛的莫過於意粉上的大大隻炸蝦卷!蝦卷先包裹魷魚滑再炸,外脆內彈牙,味道又可口。配上意粉汁配搭合宜。2. 炸蝦+春卷+咖哩角+薯條$58因為跟跟朋友來,所以一份套餐以外叫了炸物拼盤。除了這款小食,另外還有炸雞拼盤,但因為想食咖哩角就點了這一款來試~跟套餐一樣有炸蝦,但炸法不同。相較之下這款口感較脆,但蝦肉卻比不上意粉上的蝦球。春卷是蔬菜春卷,而咖哩角不會過辣,吃上去不會太過油膩,是抵食推介。這間餐廳入口處可以租借boardgame($100按金),有不少是可以兩人同樂,亦有漫畫及其他藏書可借閱,的確是打發時間的好地方。

我點了兩款食物:

1. 意式蕃茄醬炸蝦卷意粉$98
跟餐配熱華田

2. 炸蝦+春卷+咖哩角+薯條$58

因為跟跟朋友來,所以一份套餐以外叫了炸物拼盤。

2021-11-05 130 瀏覽
🥐喜歡你全日早餐 $70茄汁豆以細兜裝著 賣相精緻番茄熟度啱啱好 烤得香甜亦keep著多汁三角薯餅同埋南瓜薯餅都好香脆 雖然見到張紙都有啲油但食落唔油膩‘牛角包就屬正常水準 鬆脆偏向空氣感最最最好味係個黑松露炒蛋 黑松露味突出炒蛋滑嫩~🍔FAMA牛漢堡配薯條 $98牛肉排頗厚 但煎得略顯熟咗少少。配料豐富 有芝士片 番茄 沙律菜 菠蘿同埋洋蔥 食材多汁補救翻偏乾嘅牛肉排🍟溶岩芝士薯條 $48芝士醬唔算濃稠 雖然金黃色但味道唔濃所以就算份量多都唔會過鹹薯條偏軟腍 加埋芝士醬就變得更軟表面撒咗啲烘乾咗嘅煙肉碎 增加鹹香
喜歡你全日早餐
🥐喜歡你全日早餐 $70
茄汁豆以細兜裝著 賣相精緻
番茄熟度啱啱好 烤得香甜亦keep著多汁
牛角包就屬正常水準 鬆脆偏向空氣感
最最最好味係個黑松露炒蛋 黑松露味突出炒蛋滑嫩~
FAMA牛漢堡配薯條
🍔FAMA牛漢堡配薯條 $98
牛肉排頗厚 但煎得略顯熟咗少少。
配料豐富 有芝士片 番茄 沙律菜 菠蘿同埋洋蔥
薯條偏軟腍 加埋芝士醬就變得更軟
表面撒咗啲烘乾咗嘅煙肉碎 增加鹹香
喜歡你全日早餐
2021-11-04 42 瀏覽
隱世工廈Cafe ,一個以自助型式嘅餐廳。先點餐,再坐低慢慢嘆。一入餐廳就會有個收銀點餐,旁邊有自助嘅調味料同餐具。牛魔王漢堡配蕃薯條 $108蕃薯條無貨,用普通薯條代替。等候嘅時間唔算耐,好快就有得食。漢堡煎得比較乾身,配洋蔥、蕃茄、芝士、生菜加醬汁,口感豐富。薯條係外脆內軟嫁!我同朋友都食完有啲意猶未盡,所以嗌多個小食拼盤。入面有炸蝦、春卷、咖喱角、薯條。全部都係熱氣嘢😋,不得不說,呢到嘅炸物做得真係幾出色!店內仲有啲打咭位,可以影返幾張呃like 照添。
隱世工廈Cafe ,一個以自助型式嘅餐廳。
先點餐,再坐低慢慢嘆。
一入餐廳就會有個收銀點餐,旁邊有自助嘅調味料同餐具。
牛魔王漢堡配蕃薯條 $108

蕃薯條無貨,用普通薯條代替。
等候嘅時間唔算耐,好快就有得食。

店內仲有啲打咭位,可以影返幾張呃like 照添。
2021-10-30
2021-11-04 43 瀏覽
兒時玩伴因為移民問題有心事,身為好友們當然要關心佢。我哋喺佢返工嘅工厦餐廳食,因為呢度地方大,座位闊落,傾計好舒服,坐得耐都唔會有人俾面色你睇👏👏餐廳以快餐模式經營,基本上全自助,揀好餐俾錢,拎個bb機就可以搵個靚位坐低等,都好方便👍煙三文魚沙律,配意大利油醋,沙律菜爽脆,三文魚鮮香👍美國西冷牛扒拼英國豬扒牛扒肉味濃,豬扒肉質甜一次過滿足化身食肉獸嘅我們😆伴碟除咗常見嘅蕃茄和露荀外,手指咁粗壯薯條好吸睛,🤣外脆内軟好好食👍煙肉雞柳鮮蝦扁意粉,簡簡單單沒花巧都十分滋味😋跟餐有麵包和湯,加錢轉左2杯特色飲品⋯⋯好香榛子味的榛子朱古力,和鮮奶咖啡。傾吓講吓又買咗巴馬火腿10寸pizza 😅繼續食,除咗鹹香嘅巴馬火腿,配料只有芝士和車厘茄,坊間少見嘅脆餅底,不用大堆頭都好正😄豐富嘅晚餐化作靈藥,放下煩惱開開心心享受一晚,明天會更好😃
兒時玩伴因為移民問題有心事,身為好友們當然要關心佢。

煙三文魚沙律,配意大利油醋,沙律菜爽脆,三文魚鮮香👍

美國西冷牛扒拼英國豬扒
牛扒肉味濃,豬扒肉質甜
粗壯薯條好吸睛,🤣外脆内軟好好食👍

煙肉雞柳鮮蝦扁意粉,簡簡單單沒花巧都十分滋味😋

傾吓講吓又買咗巴馬火腿10寸pizza 😅繼續食,

豐富嘅晚餐化作靈藥,放下煩惱開開心心享受一晚,明天會更好😃
2021-11-03 35 瀏覽
香港人壓力大,平時返工已經好辛苦。放假真係要鬆一鬆。呢到除咗夾公仔,仲有漫畫圖書、桌上遊戲。當然都有美食,嗌咗原隻軟殼蟹炸魚漢堡配薯條。$108(唔需要加一)跟餐有湯、餐包、飲品。餐湯係羅宋湯,估唔到咁多蔬菜。味道都好濃,一啲都唔hea 。魚柳係長過我隻手掌、加上一隻size 唔細嘅軟殼蟹、芝士、沙律醬,分量十足。麵包都烘得好脆。餐飲我揀咗檸檬茶,不過不失。一邊嘆住豐富美食,一邊睇書。悠閒咁渡過左一個假日。
香港人壓力大,平時返工已經好辛苦。
放假真係要鬆一鬆。
呢到除咗夾公仔,仲有漫畫圖書、桌上遊戲。

餐飲我揀咗檸檬茶,不過不失。
一邊嘆住豐富美食,一邊睇書。悠閒咁渡過左一個假日。
2021-11-03
2021-11-03 43 瀏覽
♥️美國西冷牛扒配美國岩魚柳$168跟餐配熱好立克雖然牛扒份量不大但魚的份量補救牛扒切開呈粉紅狀態不會因過熟而難切開而且肉質扎實不會太柴配上沾汁又有另一個層次魚柳用烤的方式所以帶有焦香感魚不腥不柴完全沒有雪味碟菜是粗炸薯角薯角炸得乾身不油膩🧡巴馬火腿10寸pizza $98這是我十分期待的因為pizza是薄脆的餅乾底雖然有十寸大但是餅乾底不會感到太飽而且脆脆的餅乾會增添口感和層次感巴馬火腿上有滿滿的芝士和芝麻菜十分外國風味雖然配料簡單但味道一點都不單調濃郁的芝士配上咸香的巴馬火腿雖然兩樣都是「咸底」但味道卻不會太咸因為餅底味道偏淡中和了濃味的餡料這個pizza十分滿意如果一個人吃也吃得完💛凍檸茶$28📍 FAMA (大埔)大埔汀角路55號太平工業中心第2座10樓A室
♥️美國西冷牛扒配美國岩魚柳$168
十分外國風味
雖然配料簡單
但味道一點都不單調
濃郁的芝士配上咸香的巴馬火腿
雖然兩樣都是「咸底」
但味道卻不會太咸
因為餅底味道偏淡
中和了濃味的餡料
這個pizza十分滿意
如果一個人吃也吃得完
💛凍檸茶$28
📍 FAMA (大埔)
大埔汀角路55號太平工業中心第2座10樓A室