2023-11-08 535 瀏覽
這次再來這間FAMA,其實就是因為它方便得來 比較偏僻,不在大埔廣場、大埔超級城或新達這些大型商場,不過這次來到之後,就傳出了它就快要倒閉的消息,似乎工廠區食店真的很快就要收皮。不過這天星期六日去到,好像只有一兩台客人,生意都不見得特別好,而且,沒有乘客等位,食幾個餐就任你坐幾個鐘傾偈聊天,相信很難講得上是生意興隆。不過,他們還算是用心處理,看看它的漢堡包薯條,薯條份量夠多,外皮香脆;漢堡包亦都夠大,大到份量有點兒太多,我都幾乎吃不完,但是中間的肉,肉質鮮嫩,還保留少許肉汁,算是相當可口的。
這次再來這間
不過,他們還算是用心處理,看看它的
漢堡包薯條,薯條份量夠多,外皮香脆;
還保留少許肉汁,算是相當可口的。
2023-10-16 499 瀏覽
餐廳轉手後員工態度非常無禮及惡劣,員工說法前後不一。首先,餐廳並無仼何條文規定入座時間,但今日光顧期間以及為由,要求我們立即離開。首當時有大量空枱,我地並無刻意霸佔座位。同時,有另一位顧客當時亦比我們更早入場,當時仍在用餐,但並無受同樣要求離場情況。另外,前後三次問不同員工有關4-5時休息嘅情況,第一位員工指,4-5時全店關閉需離場。當日亦有於4時即時離場。及後再光顧 ,第二位員工指,4-5時店員會休息,但店內位置可供繼續使用。再到今天第三位店員又指出4-5時不開放兼且每段用餐session會清場(毫無仼何標示或條文提及)。最後,轉手後衛生環境及食物質素嚴重下降。如大家考慮光顧,請留意好評數都是轉手前,請慎重考慮。
餐廳轉手後員工態度非常無禮及惡劣,員工說法前後不一。首先,餐廳並無仼何條文規定入座時間,但今日光顧期間以[超過用餐時間]及[已轉為晚餐時間]為由,要求我們立即離開。首當時有大量空枱,我地並無刻意霸佔座位。同時,有另一位顧客當時亦比我們更早入場,當時仍在用餐,但並無受同樣要求離場情況。

2023-09-23 450 瀏覽
呢間係屋企附近真係好方便,而且位於工業區人流唔多,有好多大人小朋友都會搞party,依家出咗好多唔多款下午茶,輕食又有,飽肚又有,而且環境好舒服,休閒坐半日都好爽😍
2023-07-29
下午茶
2023-09-21 328 瀏覽
這道是炸軟殼蟹意粉,旁邊甜品是富士山西多士,西多士上面還有雲呢嗱味雪糕,口感不錯。飲品是點了一杯荔枝梳打和玫瑰碟豆花梳打,味道還是不錯的。炸魚軟殼蟹漢堡,有原條炸朧脷柳,炸軟殼蟹,芝士片,牛油果,椰菜沙律,蕃茄,他他醬,漢堡套餐配薯條,附送是日餐湯,冷熱飲品/汽水/果汁,份量豐富,價格相宜,味道普通。餐單選擇種類多,味道普通,但可能因為地方在工業區,就算是假日不算太多人會來,如果想安靜休閒寫意的話,可以來這裡喔~先點餐付款,會有個提示燈給我們,有餐就會閃動,這是以自助形式,要自己動手動力去拿餐。地方闊,有夾公仔機、書籍及board game玩,與朋友待一整天還是不錯的選擇。

飲品是點了一杯荔枝梳打和玫瑰碟豆花梳打,味道還是不錯的。

2023-08-14 459 瀏覽
因為經常食的關係,大概7月中發現menu唔同咗,先知轉咗手,其實食物係ok,價錢亦合理,但衛生環境差咗!試過開門第一個入去,見到枱面同地下都有食物碎,仲有可能係前一晚開生日會嘅物資仲喺度冇執過,即係關舖前冇清潔?我會幻想到夜晚好多“小動物”黎開大食會!仲有餐具係自助取,發現唔只1次係有跡嘅!好彩我有帶食品級消毒濕紙巾抹乾淨晒,否則唔敢用!同埋d餐具可能無遮無掩就咁放喺度全晚。其實咁樣好難說服我你個廚房會保持整潔!
2023-01-01 1884 瀏覽
好耐之前來過一次,覺得幾好食最近兩家人一齊來食這係好差,D牛排衰過大家樂,仲要百幾蚊真係無一樣覺得真係好好食甘偏僻,無地方停車,又唔好食,下次真係唔會來可惜可惜。
好耐之前來過一次,覺得幾好食
最近兩家人一齊來食
這係好差,D牛排衰過大家樂,仲要百幾蚊
真係無一樣覺得真係好好食
甘偏僻,無地方停車,又唔好食,下次真係唔會來
可惜可惜。

2022-12-24
2022-09-08 2526 瀏覽
Final季節冇得去自修室 就想搵cafe溫下書 但大部分都係油尖旺區 對住係新界既🐰好唔方便又遠(/ω\)⭕️呃like全日早餐($98) 份量好大份 滿足到我呢排想食all day breakfast既慾望!仲有 FAMA牛漢堡(8oz)配薯條($98) 塊漢堡扒又厚又juicy 仲加埋半溶芝士食好正( ´▽`)薯條都好食過金拱門好多 實啲又唔會太咸~仲有送左個洋蔥湯都好好飲好足料( ´▽`)❌叫左杯凍mocha 覺得太甜(´・Д・)」不過latte就好好飲~環境幾悠閒~坐得舒服 仲有broad game可以借黎玩~野食又大份 係同朋友傾計聚下既一個好地方~▫️味道:3.5/5服務:4/5環境:4/5回頭率:3.5/5人均:$100-200▫️📍FAMA (大埔)大埔汀角路55號太平工業中心第2座10樓A室

▫️
味道:3.5/5
服務:4/5
環境:4/5
回頭率:3.5/5

人均:$100-200
▫️
📍FAMA (大埔)
大埔汀角路55號太平工業中心第2座10樓A室
2022-08-24 1652 瀏覽
✨黑松露炒蛋牛肉漢堡配薯條✨辣肉腸10吋pizza個漢堡好好食👍🏻佢個包好軟熟 黑松露炒蛋配合埋厚厚嘅牛扒 自己一個食晒可能會有少少膩 不過我哋叫咗兩款嘢食兩個人share啱啱好👍🏻 個Pizza就普普通通 餅底係厚批 都幾脆 不過辣肉腸就偏鹹🤏🏻依間Cafe好適合大家同朋友傾偈 對住好靚嘅山景同朋友傾吓計食吓小食好chill🙊 環境都算大都幾多座位 除咗傾偈之外佢都有擺放少少board game俾大家去玩😆另外佢餐牌加插咗好多mirror嘅歌詞🙊🙊呢間係類似快餐店自助形式嘅Cafe 一入到去搵咗位先 再去近門口位點餐 佢會比部機你 部機響就可以去攞餐啦~大家記得食完嘢要自己清垃圾!
✨黑松露炒蛋牛肉漢堡配薯條
✨辣肉腸10吋pizza

2022-08-03 1759 瀏覽
大埔一間位置偏僻的餐廳,見到好多好評,點知係伏。窗邊位可以望到山景, 但夜晚去是漆黑一片,建議日頭去😫😫餐廳面積較大,適合一大班人聚會,客人比較少, 都適合溫書或工作。餐廳沒有侍應服務,全程需要自己到counter點餐、付費、拎餐、用餐後清理垃圾,比較麻煩。。。一心想到餐廳玩board game,點知每隻 game都要畀一百蚊按金先可以借嚟玩,而且種類都好少,很失望👎👎價錢算平,但食物質素一般,擺盤賣相都一般,絕對不會再光顧了,尤其是位置不方便😅 特別一提,是日甜品完全不值得叫,只有一塊切得好薄嘅cheese cake加一球雪糕,連影都唔想影唔明點解咁多好評🙄
大埔一間位置偏僻的餐廳,見到好多好評,點知係伏。

唔明點解咁多好評🙄
2022-07-16 1385 瀏覽
去開迷你倉順路幫襯下工廠食肆依間cafe環境夠寬敞又靜,有唔少人自修,亦都有一大班朋友相聚今次叫左份原隻軟殼蟹炸魚漢堡配薯條,一份美國西冷牛扒拼豬肉眼扒配意粉漢堡的份量十分大,炸魚大大塊,軟殼蟹味道最好,唯醬汁較淡,而且個包太大,食落唔係咁方便,有支竹簽就更好啦豬肉眼扒香且嫩,夠大塊失望位是5成熟西冷牛扒變9成熟,味道較淡意粉又冇咩味,需自行調味(cafe 設有自助吧)最後,杯即磨咖啡不錯,夠香濃👍
去開迷你倉順路幫襯下工廠食肆

漢堡的份量十分大

豬肉眼扒香且嫩,夠大塊
失望位是5成熟西冷牛扒變9成熟
,味道較淡
意粉又冇咩味,需自行調味(cafe 設有自助吧)

最後,杯即磨咖啡不錯,夠香濃👍

2022-06-16 1156 瀏覽
跟住大埔人搵食,今日走到工廈既Cafe,一入餐廳可以先搵位,坐好、揀好食咩、就出返門口order, 少少快餐形式,之後食完都記住執返好張枱先走。但食物好食,環境舒適就夠晒😌單睇環境,因為係工廈入面,地方好大,唔洗好迫咁坐,等疫情過後,好合適一大班朋友聚會。而且重有漫畫、board game俾客人自己拎黎睇同玩,佢d漫畫有幽遊白書、漂流教室等等,好有回到童年🫢「富士山下西多士」係雪糕西多士,先講西多士,有返一定厚度,中間搽有花生醬,新鮮炸出黎熱辣辣好挺身,唔會淋咗,再加埋凍冰冰既雲呢拿雪糕,已經可以唔需要糖漿或者煉奶。「瑞士雞翼拼薯條」呢個就正常發揮,唯一就係好大份…足足8隻雞翼,煮得啱啱好,入味但又唔會煮到爛晒。「蒜香軟殼蟹意粉」意粉煮得啱啱好,有口感唔會太堅或太淋,應該係用橄欖油炒香,唔鍾意好汁既就啱,軟殼蟹有肉地,少少脆身!我個人最鍾意會係呢個意粉。另外叫左兩杯梳打,一個係荔枝爆珠,另一個係西柚,兩個黎講我會偏好荔枝,但我會走爆珠 >o<

富士山下西多士

瑞士汁雞翼拼薯條

蒜香軟殼蟹意粉

富士山下西多士
瑞士汁雞翼拼薯條
蒜香軟殼蟹意粉
本身同朋友放假約好咗一齊去上水嗰邊玩.但係天公不造美.落勁大雨.所以臨時臨急改咗去大埔.即興搵到工廈哩間cafe!!🔎食物- All day breakfast - 魚堡配薯條- 蜜桃茶- 凍朱古力叫左2個set lunch!味道正正常常.ok!🔎整體如果唔係落雨唔會揀去大埔.因為大埔始終對我來講交通都比較遠.同埋工廈同火車站距離都有成10分鐘.地點唔算方便.如果喺呢邊返工可以一試.專登去嘅可以自己諗吓.參考下我post既相.其實餐廳選擇類型比較少.不過都叫揀到岩食既.係勝左價錢平.性價比高.而且都有打卡位.可以影下相📸️平日下午去無咩人.同朋友傾吓計影吓相輕鬆吓都幾好👭
本身同朋友放假約好咗一齊去上水嗰邊玩.
但係天公不造美.落勁大雨.
所以臨時臨急改咗去大埔.
即興搵到工廈哩間cafe!!

🔎食物
- All day breakfast
- 魚堡配薯條

- 蜜桃茶
- 凍朱古力
叫左2個set lunch!味道正正常常.ok!

🔎整體
如果唔係落雨唔會揀去大埔.
因為大埔始終對我來講交通都比較遠.
同埋工廈同火車站距離都有成10分鐘.
地點唔算方便.如果喺呢邊返工可以一試.
專登去嘅可以自己諗吓.參考下我post既相.
其實餐廳選擇類型比較少.
不過都叫揀到岩食既.係勝左價錢平.性價比高.
而且都有打卡位.可以影下相📸️
平日下午去無咩人.
同朋友傾吓計影吓相輕鬆吓都幾好👭
本身想去大西北嘅靚靚Cafe 但係落雨室外好難搞咁唯有轉場 搵吓搵吓 見到FAMA呢間餐廳 室內!就唔洗怕影唔到靚相 我朋友搵餐廳真係好出色💛榛子朱古力朋友叫嘅 佢話整得幾好 試咗一啖 唔係好甜 都幾好飲嘅😉💛英國蜜桃茶無落糖 但好搞笑地落咗半個罐頭蜜桃 幾好飲嘅🤣💛呃Like全日早餐嚟到都係想呃Like啫 呢味啱哂我 需要叫😏肥妹仔表示堆草可唔可以落多少少醬料?💛進擊炸魚漢堡配薯條呢個唔係講笑 炸魚一大塊 長過我手掌加手指 超抵食粗薯都係重點 點解可以咁好食㗎薯條
本身想去大西北嘅靚靚Cafe 但係落雨室外好難搞
咁唯有轉場 搵吓搵吓 見到FAMA呢間餐廳 室內!
就唔洗怕影唔到靚相 我朋友搵餐廳真係好出色

💛榛子朱古力
朋友叫嘅 佢話整得幾好 試咗一啖 唔係好甜 都幾好飲嘅😉

💛英國蜜桃茶
無落糖 但好搞笑地落咗半個罐頭蜜桃 幾好飲嘅🤣

💛呃Like全日早餐
嚟到都係想呃Like啫 呢味啱哂我 需要叫😏
肥妹仔表示堆草可唔可以落多少少醬料?

呃Like全日早餐

💛進擊炸魚漢堡配薯條
呢個唔係講笑 炸魚一大塊 長過我手掌加手指 超抵食
粗薯都係重點 點解可以咁好食㗎薯條
進擊炸魚漢堡配薯條
2022-02-17
呃Like全日早餐
進擊炸魚漢堡配薯條
今日同朋友喺大埔做完嘢 經過一番搜尋之後見到呢間Fama餐廳環境好似幾好 而且價錢大眾化 質素又有番咁上下就決定去食飯首先叫咗一個希臘風情雞肉漢堡餐 有一個蕃茄菜湯 用料豐富 鮮紅嘅湯酸酸甜甜幾開胃漢堡包材料有一片大菠蘿同埋雞肉 雞肉鮮嫩無比 肉汁豐富 菠蘿酸酸甜甜 正好解咗雞肉嘅油份 配上香脆嘅薯條 令人食指大動忌廉白酒鮮蜆扁意粉 忌廉汁同埋白酒配上新鮮嘅白蜆 鮮甜味十分突出 加上扁意粉嘅彈牙口感 成個配搭更上一層樓燒羊扒唔太酥 朋友唔多食羊都好鍾意食

燒羊扒唔太酥 朋友唔多食羊都好鍾意食

2022-01-28 488 瀏覽
首先食物種類好多,漢堡包、全日早餐、意粉或者意大利飯都有,最常試佢個黑松露意大利飯都好香黑松露味、而且啲意大利飯做到外軟內硬,整得好有心思。但係要注意佢啲餐飲偏淡,可能要自己另外加糖,但係套餐加配嘅餐湯有驚喜,味道雖然淡但係啱啱好可以中和返白汁嘅濃膩感