2021-01-04 908 瀏覽
講起文青咖啡店,大家首先會諗起深水埗嗰啲地區,估唔到原來大埔都有咁打卡able既靚景🌆cafe。餐廳位於工廠大廈但背靠向山⛰,望住綠油油嘅山景認真一流。蕃茄醬車厘茄雞肉長通粉 $56蕃茄醬🍅味道偏酸,令人好開胃。如果鍾意食蕃茄嘅朋友應該會鍾意,唔似有啲餐廳將番茄醬調到好甜,比較食到蕃茄嘅原汁原味💦。脆炸軟殼蟹洋蔥圈竹炭漢堡 $70跟餐薯條轉咗番薯條🍠,炸得好香脆,又食到番薯嘅甜味。洋蔥圈🧅都炸得脆口,粉漿厚薄都啱啱好。同樣嘅粉漿放喺炸軟殼蟹身上,效果都唔錯。醬汁用咗千島醬我就覺得驚喜唔大。進擊炸魚漢堡 $68同樣將跟餐薯條轉左番薯條🍠。炸魚🐟炸到好似一對翼咁,夠哂長!吉列嘅炸法,炸到頭尾有啲乾,酥脆得來有啲刮口。麵包🍔好軟熟,配上餡料同他他醬都相當唔錯。跟餐羅宋湯餐湯只有一款,今日嘅款式係羅宋湯。羅宋湯好足料,有椰菜、西芹、紅蘿蔔🥕、洋蔥🧅等滿滿嘅材料。味道酸酸甜甜,蔬菜嘅甜味非常出眾,仲有啲香草嘅調味,我覺得唔錯🥄。餐廳空間非常寬闊,環境寧靜,我覺得非常適合享受一個休閒嘅下午😌。下次一定嚟再試吓其他食物。

蕃茄醬車厘茄雞肉長通粉

蕃茄醬車厘茄雞肉長通粉 $56

脆炸軟殼蟹洋蔥圈竹炭漢堡

脆炸軟殼蟹洋蔥圈竹炭漢堡 $70

進擊炸魚漢堡

進擊炸魚漢堡 $68

跟餐羅宋湯

2020-12-09 3760 瀏覽
第一次到來這兒,發覺室內環境好像以前的樓上Cafe,但由於它位於工廠區,因此環境相當寬敞,不會好像那些旺角樓上Cafe,只有小小的位置,又擠逼,有時還放了些貓咪做貓咪Cafe,有時還要搭枱。搭升降機上到來,發現推門之後入去,先看看餐牌然後落單,坐下等響號就可以前去自己拿東西吃,而且自己拿餐具,用餐之後自己將餐盤以及垃圾倒光,好像宜家傢俬餐廳一般。但室內環境夠闊夠大,成為了吾等首次帶嬰兒來的餐廳,可推著嬰兒車「自在」的行走畢竟它都是以樓上Cafe那般形式的作業,因此食品質素難以說是天上人間的美味,我點了個炸魚薯條,由於不想再吃炸雞以及漢堡包好像太過飽肚啊,豈料炸魚的份量也相當多,三大塊,雖然薄薄的,但是範圍較大,薄得來還算有點魚香。薯條的份量亦都不少,內裏薯仔份量還算可以接受,除了茄汁,還灑了少許鹽粒,因此味道充足。即磨咖啡比起普通咖啡或是大快活、大家樂的咖啡好喝一點。
第一次到來這兒,發覺室內環境好像以前的樓上Cafe

大埔工業-  Fama

炸魚薯條,由於不想再吃炸雞以及漢堡包好像太過飽肚啊,豈料

2020-11-27 967 瀏覽
呢幾個朋友已經好耐冇見,有好多野想傾,所以想揀一間坐得比較舒服同埋可以傾偈嘅餐廳,咁就揀咗呢間啦,因為佢唔係喺市中心,所以過嚟都要少少時間,不過係值得嘅因為係閑日,所以人唔係太多,環境好舒服,又唔會有人催你走,絕對係同朋友傾偈嘅好地方,🤩而且只要係櫃枱俾$100按金就可以玩埋佢啲game,實在太正啦!至於啲嘢食都唔錯,今次我哋叫咗三樣嘢再加三杯嘢飲埋單都唔使$300,特別推介黑松露炒蛋牛肉漢堡餐,好大份🤪🤪除咗個漢堡仲有薯條一大兜加埋個餐湯真係一般女仔都唔會食得晒🙈🙈個炒蛋好滑,如果可以再多啲黑松露就更加正😋飲品我叫左蝶豆花玫瑰梳打,諗住佢會好靚,攞嚟影吓相,點知個樣好普通🤦🏽‍♀️好在出乎意料地好飲可以飲到淡淡的玫瑰花香😏總算冇叫錯😜整體來講呢間餐廳都算唔錯下次可以再嚟

可以飲到淡淡的玫瑰花香😏總算冇叫錯😜
整體來講呢間餐廳都算唔錯下次可以再嚟
黑松露炒蛋漢堡
2020-11-21
黑松露炒蛋漢堡
2020-11-17 724 瀏覽
疫情嚴峻個排 唔想日日留係屋企 又想去少人啲既地方食飯 咁啱大埔太平工業村有呢間隱世cafe 環境都幾闊落 有小清新既感覺😆 可以輕輕鬆鬆咁過一個下晝 個時用app book仲有折添!想介紹下我經常會嗌既呃like全日早餐$98~折左之後大概$70 煙三文魚算新鮮唔會腥 仲有茄汁豆 最正既係黑松露炒滑蛋 沙律菜 焗好既牛角包🥐番茄 煎得熱辣辣既漢堡扒同腸仔 雖然有少少鹹但幾juicy 仲有薯餅添!我本身比一般女仔食得多 都食到好飽😂我覺得係啱哂細食既媽媽同小朋友分享!份量多又唔馬虎最重要係唔會限時!咁先似cafe架嘛😌💛
cafe喺工廈入面,離太和站有少許遠,要行一段路先到🚶‍♀️🚶‍♀️今次平日夜晚嚟到,本身驚冇book枱要等位,點知原來唔多人,cafe係自助形式,可以自己揀位,要自己出去收銀處落單畀錢之後到counter取餐🍝食物質素就正正常常,意粉大大份,夠飽肚。今次去工廈cafe主要都係想搵個地方同朋友一齊玩下傾下計,咁依度地方夠大,咁啱今次又唔多人,唔洗趕住交枱,有得慢慢玩慢慢傾,其實幾好🥳之後聽返另一個朋友講先知道原來cafe有大玻璃望到靚靚山景,竟然錯過咗咁大嘅特色添,想嚟睇風景打卡的話就記得要日頭嚟喇😂

環境大 光線充足 更提供租借board game服務 可以係FAMA同朋友邊食邊傾 玩下game 享受一日💛脆炸軟殼蟹洋蔥圈竹炭漢堡 配飲品 $88 漢堡好大個 非常厚身 軟殼蟹都好大隻 金黃酥脆 配上蕃茄 生菜 沙律醬等其他配料 一啖都試唔晒全部食材 要分幾啖🤣 漢堡更配上炸洋蔥圈同薯條 食到好飽溫馨提示:雖然鋪頭面積好大 提供好多位置 但星期六日都人山人海 需要時間等候💁‍♀️除此之外 店內採用自助式服務 需要自助取餐及清理桌面 唔好忘記啊~

脆炸軟殼蟹洋蔥圈竹炭漢堡 配飲品 $88

2020-10-16 669 瀏覽
上一次嚟呢間餐廳,冇記錯的話應該大約兩年前啦。之前都唔算好多人,但今日好多人,所以等咗一陣先有位,好好彩竟然俾我等到窗邊嘅位置,咁就可以一邊欣賞風景一邊享受美食。呢度係自助形式坐低咗之後就出去counter order食物,我哋兩個人Order左招牌漢堡包同埋白汁蟹肉意粉,一杯熱咖啡&一杯凍咖啡☕️ 今日嘅餐湯係西蘭花湯招牌漢堡包非常Juice,薯條熱辣辣👍🏻白汁蟹肉意粉,蟹棒棒好大條👍🏻在值得一讚嘅就係咖啡好好味😋
上一次嚟呢間餐廳,冇記錯的話應該大約兩年前啦。
招牌漢堡包非常Juice,薯條熱辣辣👍🏻
白汁蟹肉意粉,蟹棒棒好大條👍🏻
在值得一讚嘅就係咖啡好好味😋
2020-10-10 742 瀏覽
<<生在美食天堂,點可以唔識食>> <<I born in Paradise of Food,but what Food do we have?>>成間餐廳完全係自助式,出去點餐,自己拎野食,自己有責任清理好枱面好處就係無人理你,吾會趕你走,可以提供一個地方俾大學生會做功課,傾project而且個場都幾闊落,座得好舒服。吾會有一種趕你走既感覺。呢到有得玩board game,夾公仔機,小朋友又有圖書角,可以借書睇。真係適合任何年齡層的人食物方面呃like全日早餐真係要黎呃like^_^因為全部食物都唔使調味平日午餐的關係,呢個餐$68,啲嘢食係對得起個價錢啦FAMA 牛肉漢堡(8oz)配薯條 $78份量係足夠一個正常男士的食量話晒係招牌菜,真係一啲都吾差!軟殼蟹炸蝦漢堡配薯條$68相比下呢一個就比較失色喇炸粉太多,唔係太食得出軟殼蟹同炸蝦嘅質感同味道。同行人認為蝦蟹雪得太耐。總結,平日午餐黎講食物環境價錢係吾錯。春秋冬黎會比較好,因為離火車站有點距離。

而且個場都幾闊落,座得好舒服。吾會有一種趕你走既感覺。

食物方面
呃like全日早餐
真係要黎呃like^_^
因為全部食物都唔使調味
平日午餐的關係,呢個餐$68,啲嘢食係對得起個價錢啦

FAMA 牛肉漢堡(8oz)配薯條 $78
份量係足夠一個正常男士的食量
話晒係招牌菜,真係一啲都吾差!

軟殼蟹炸蝦漢堡配薯條$68
相比下呢一個就比較失色喇

總結,平日午餐黎講食物環境價錢係吾錯。
春秋冬黎會比較好,因為離火車站有點距離。
2020-10-04 685 瀏覽
最近主力去買外賣食比較多 一黎怕人多 二黎怕疫情 今日放假 揀左依間位於工廠大廈既一間Cafe 內裡環境非常好 但我只望一望就走 因為我買外賣外賣左呃Like全日早餐 料又多 賣相又好睇 真係可以用黎呃Like 價錢大眾化 食材好新鮮 而且樣樣食物都好好味 特別係個牛角包 真係好好食 好酥脆 黑松露炒蛋都好正 不過少左DD姐另外叫左杯即磨咖啡 好好飲 不過下次如果奶糖分開會更好 但咖啡好香 下次有機會可以再試多D佢地唔同種類既飲品整體來講環境好大 適合一班人黎聚會 下次再試吓堂食先

呃Like全日早餐

整體來講環境好大 適合一班人黎聚會 下次再試吓堂食先
2020-10-04
10 分鐘 (外賣自取)
呃Like全日早餐
2020-09-29 509 瀏覽
假日黎多人,啲野食都幾貴,一定要坐風景位先覺得抵,個景都幾靚用來打咭的話,今次試了最新出的炭黑色漢堡包同有好厚牛肉那個還,冇想中咁好食,啲牛好鞋,薯條好快就淋晒,果杯碟豆花梳打水唔好飲的,係望落去好靚only🤣
2020-09-27
2020-09-20 793 瀏覽
見到好多正評,本身又勁中意去樓上cafe 食tea , 所以一試。一入去,見到有好多土耳其紀念品product 賣,但望真d , product d 包裝好舊好污糟,咁我唔係黎買野,所以無理。咁去counter落個下午茶order, 冇人理我,唯有等一下,都係冇,最後有人出黎..... 我點左個下午茶餐,水牛城雞翼同薯條,見到個樣都好伏下,點解個醬放旁邊?有食過水牛城雞翼都知唔係呢個樣,應該yip醬黎整。一食,覺得似可以自家制既氣炸鍋雞翼...... 個薯條,仲要唔係條條熟,似氣炸鍋整.... 後來我食左熟果d算。好失望,仲要個餐係$70,早知食麥記算⋯⋯ 而且個環境好噪,可能隔音差或者樓底矮,overall , 唔會有下次
2020-07-21 1896 瀏覽
空間寬敞,野食種類唔算多,助在大份又精緻,味道都唔錯🌹之前朋友生日夜晚慶祝,又試過下就成班朋友去食野聚下咁,地方大真係好舒服。人又唔太多🙉🙉影相打卡位都唔少架,包場又得
  • 呃Like全日早餐
2020-07-18 1466 瀏覽
FAMA黑松露炒蛋牛肉漢堡忌廉櫻花蝦意大利飯價錢💲: $68/ $58好味程度😋: 3.6/5服務🍴: 3.3/5(self-service)環境🗾: 4.2/5性價比🥢: 4.2/5回頭率😚: 3.3/5-呢間💛cafe位於工廈,位置都幾偏。之前見人影出來好正,點知又太大期望,無論環境定味道都冇想像中咁好,雖然地方好夠大而景色都幾開闊😂 佢係工廠區咁,所以lunchtime都幾多人既,盡量就避開個d時間啦😌 同埋佢地可能因為疫情關係全部用即棄餐具,所以都好浪費🤨-第一個叫左招牌的黑松露炒蛋牛肉漢堡。我覺得呢個包都叫幾大個,黑松露炒蛋好夠黑松露味,蛋都滑,夾係個包入面就增添左口感同豐富程度啦😝 塊牛呢就略嫌有啲乾,牛味都唔係太濃,不過好在佢有炒蛋同沙律醬,都未至於太乾🤔 而旁邊的薯條就好差🤯係凍又唔脆😰-另一個叫左忌廉櫻花蝦意大利飯🤗呢款一開頭食都覺得幾好,因為好creamy,有勁多櫻花蝦好夠鹹香🤓個飯軟硬都ok。但食得2啖就好辛苦,好頂唔順,已經飽左。因為佢味道單調,又太多cream,太膩😳我食完滯左!所以真係要好頂得順先好叫。仲有佢送個個忌廉湯係溝粉咁,比罐頭湯更差😱但好彩杯特飲m
FAMA
黑松露炒蛋牛肉漢堡
忌廉櫻花蝦意大利飯
價錢💲: $68/ $58
好味程度😋: 3.6/5
服務🍴: 3.3/5(self-service)
環境🗾: 4.2/5
性價比🥢: 4.2/5
回頭率😚: 3.3/5
另一個叫左忌廉櫻花蝦意大利飯🤗呢款一開頭食都覺得幾好,因為好creamy,有勁多櫻花蝦好夠鹹香🤓個飯軟硬都ok。但食得2啖就好辛苦,好頂唔順,已經飽左。因為佢味道單調,又太多cream,太膩😳我食完滯左!所以真係要好頂得順先好叫。仲有佢送個個忌廉湯係溝粉咁,比罐頭湯更差😱但好彩杯特飲mocha可以接受。整體我就覺得麻麻啦,但如果係中意地方大,gathering下既,可能會係個啱你的選擇🤭
同區美食🍧: #piggyfoodiein大埔
2020-07-18 1318 瀏覽
去過FAMA食過三次,就黎變左我地一家既飯堂喇FAMA雖然係大埔工業中心裡面,不過入到去覺得都幾乾淨,同埋佢個大玻璃望出有個小山丘,一片綠油油好舒服裝潢都好優雅,仲有兒童餐,所以忍唔住成日帶小朋友過去食飯食物都唔錯,親子餐廳黎講佢算做得好好有All day breakfast有黑松露炒蛋牛肉漢堡兒童餐白汁火腿雞絲意粉+薯條+時菜+甜品+盒裝飲品迷你炸魚漢堡+薯條+時菜+甜品+盒裝飲品第三次過黎食晚餐牛扒麻麻地,拼盤幾岩小朋友,係甜薯薯條黎小朋友最鍾意就係夾玩具,次次黎都要夾到玩具先肯走仲有個位打卡影靚相
去過FAMA食過三次,就黎變左我地一家既飯堂喇

裝潢都好優雅,仲有兒童餐,所以忍唔住成日帶小朋友過去食飯

食物都唔錯,親子餐廳黎講佢算做得好好
有All day breakfast
有黑松露炒蛋牛肉漢堡

兒童餐
白汁火腿雞絲意粉+薯條+時菜+甜品+盒裝飲品
迷你炸魚漢堡+薯條+時菜+甜品+盒裝飲品

第三次過黎食晚餐

牛扒麻麻地,拼盤幾岩小朋友,係甜薯薯條黎

小朋友最鍾意就係夾玩具,次次黎都要夾到玩具先肯走

仲有個位打卡影靚相

2020-06-27
  • 喜歡你全日早餐
呢間cafe食物質素對得住個價錢,起碼唔會貴過市區個d先,份量又足,據openrice search應該係大埔區內唯一一間工廈cafe。工廈環境做就空間感夠曬大,唔會太逼。一入去就係自取餐具區域,點餐區要轉另一邊,直行就入左個玩樂區域先,可以比d小朋友放放電,仲有幾部夾公仔機可以玩下,近窗邊有高檯凳,望出去係山景,綠樹滿山都幾寫意(不過會西斜,愛白人士請小心)。火雞沙律,雞肉唔「鞋」,值得一讚👍🏻呢份呃like全日早餐一定要試,真係好好食,份量又足,擺盤又正👍🏻豬肋骨整到好「林」夠曬味👍🏻炸魚柳同廣島蠔都好正炸漿唔太厚,魚柳厚身滑溜,炸蠔唔會過火有蠔汁。點餐區仲可以免費借board game玩,真係hea成日都無問題!如果下次再約班fd係大埔玩,一定會黎多次!申利:其實係食第二次,但係唔記得影相,用舊相頂住先

火雞沙律,雞肉唔「鞋」,值得一讚👍🏻

豬肋骨整到好「林」夠曬味👍🏻

炸魚柳同廣島蠔都好正
炸漿唔太厚,魚柳厚身滑溜,炸蠔唔會過火有蠔汁。

如果下次再約班fd係大埔玩,一定會黎多次!

申利:其實係食第二次,但係唔記得影相,用舊相頂住先
2020-06-27
  • 呃Like全日早餐