嚟到唔只係飲咖啡,原來食物都好高質!🥑 Avocado on toast with poached egg 🥚 主角牛油果熟成度剛好,夠林但又不會過熟,份量多到滿瀉,放在酸種麵包上,加點檸檬汁、少許鹽,很不錯!🦑 Squid ink spaghetti aglio e olio shrimp 🦐 意粉上看不見辣椒碎,但一入口就食到香辣味很過癮。意粉硬度適中,亦煮得乾身,因為唔會一pat pat咁。而大蝦也很新鮮夾口,很好吃!當然唔少得咖啡!店員推介他們的手沖咖啡,仔細聽聽佢地唔同咖啡豆的分別,原來佢地的咖啡豆贏過大獎嫁。今次試了兩款咖啡☕Ethiopia Bale Mountain 是日曬咖啡豆水果味味道較突出,香味同入口真的有red berries 的酸甜感!但隨後再飲又會嘗到咖啡的醇厚,很特別呢。另外是來自Kenya Kangocho它是水洗咖啡豆,入口酸度較強和清澈,聞起來有陣陣的黑加侖子飄香。原來睇落顏色分別不大的咖啡,都會有唔同的感覺和變化,平時只飲奶類咖啡,較難飲出咖啡原味,睇尼哩度係一個咖啡學堂呢!
嚟到唔只係飲咖啡,原來食物都好高質!

今次試了兩款咖啡☕

Ethiopia Bale Mountain 是日曬咖啡豆

另外是來自Kenya Kangocho

2020-02-13 72 瀏覽
今日午餐行遠啲黎到上環食呢間Cupping Room。咖啡界入面Cupping Room都幾出名,原來除左咖啡,呢度都有啲唔錯嘅食物。午市仲好抵食添,一個價錢包啲平時$45一杯嘅咖啡,仲免加一!House Cured Salmon w/ Poached Egg (lunch set $128)三文魚用左紅菜頭汁醃製,所以顏色呈深紅色,味道酸酸地,肉質依然似三文魚魚生,好特別!個多士好脆身,上面嘅水波蛋超流心。食完原來都幾飽架。Spaghetti w/ Garlic Creamy Sauce with Chicken Breast (lunch set $128)朋友就揀左呢度出名嘅意粉。意粉如其名,個sauce 整得好creamy,蒜頭味唔算好重,白汁醬味濃,好夾煎得香口即雞胸肉,最突岀係意粉有火炙既表面,岩岩好有啲焦,令整體味道更正。Chocolate w/ Marshmallow (+$0)朋友話呢杯朱古力味夠香濃,口感厚滑,甜度適中,有埋粒粒棉花糖,幸福飽滿感大大提升!Affogato (+$20)雪糕配一個shot嘅house blend espresso真係太正,咖啡味超濃郁
今日午餐行遠啲黎到上環食呢間Cupping Room。

House Cured Salmon w/ Poached Egg   (Lunch)
個多士好脆身,上面嘅水波蛋超流心。食完原來都幾飽架。

Spaghetti w/ Garlic Creamy Sauce with Chicken Breast  (Lunch)

Chocolate w/ Marshmallow

Affogato (+$20)
雪糕配一個shot嘅house blend espresso真係太正,咖啡味超濃郁,係雪糕入面,依然無阻house blend fruity嘅光芒!
Affogato

呢度中午唔算多人,座位又多,入面無平時咖啡店瀰漫嘅咖啡味,裝修幾舒服,侍應都係啲年輕人,好有活力。
2020-02-13
Chocolate w/ Marshmallow
Affogato
黎到上環又點可以唔去cafe shop 食個晏chill下呢,cupping room一直係我好想去舖頭,今日終於可以試到佢喇🥳🥳🥳餐廳走簡約休閑既風格,入到黎係令人有一種好放鬆既感覺♥️♥️💓雞胸意大利粉係哩度既signature😍餐廳喺意大利粉既表面用火槍燒左一浸,賣相相當吸引,而個汁好creamy呀😚又夠香😊加埋燒得岩岩好既雞胸肉,真係令人停唔到口,意粉方面好彈牙唔會淋,好食🤩💓Egg Benedict with兩隻好水煮蛋😋三塊煙三文魚,蛋切開,蛋漿流落去煙三文魚同麵包度一齊食🤩一流既享受呀,好治癒喔😘另外加左份炒蛋,好香蛋味👍同一般用蛋漿整既炒蛋好唔同,完全符合我既口味呀😊☕️☕️Flat white 既拉花好靚,咖啡同奶既比例唔錯,最重要係夠哂熱,食完野再嘆返杯高質咖啡,真係chill到不得了呀😚😚

2020-02-13
  • FLAT WHITE
  • Egg Benedict
2020-02-12 258 瀏覽
每日最期待嘅時候一定係食早餐平時成日賴床嘅我會為咗一餐好嘅早餐六點起身🙈除咗港式茶餐廳早餐 我最鍾意就係呢類型嘅雖然來來去去都係果幾樣配料 雞蛋麵包牛油果嗰啲但係就係食極都唔厭 擺盤仲要好靚🥰-🍳Eggs Benedict with Bacon ($108)麵包係honey malt toast 比麥包甜少少 超好食烘到好脆身 無比啲Aerated Hollandaise整到淋哂荷蘭汁幼滑 唔會太浠 如果份量多少少會好啲因為唔食三文魚 店員細心咁話可以轉做煙肉煙肉香脆唔油膩 水煮蛋流心嘅 仲有菠菜喺裡面廚師加左橙同埋西柚係側邊 令到成個感覺更加清新平時出街食eggs Benedict好多都好細份但係呢個食完係真係飽肚 計返都幾抵食-🍝Spaghetti with Garlic Creamy Sauce ($118)意粉硬身有嚼勁 係我地鍾意嘅al dente口感雞胸煎到金黃色 嫰滑唔鞋口 唔講都唔知係食緊雞胸粉紅色嘅係辣粉 加埋少少黑椒 更加惹味-☕️Filter coffee (competition selection $100)全名係Gesha Village 2019 Lot78

每日最期待嘅時候一定係食早餐

意粉硬身有嚼勁 係我地鍾意嘅al dente口感
雞胸煎到金黃色 嫰滑唔鞋口 唔講都唔知係食緊雞胸
粉紅色嘅係辣粉 加埋少少黑椒 更加惹味

全名係Gesha Village 2019 Lot78
有Passionfruit, yellow peach, coffee blossom
本身比較鍾意nutty嘅 怕fruity嘅會好酸
但係聽店員講呢款咖啡早幾年喺比賽得獎 於是就試下
雖然有熱情果同黃桃 但其實酸味唔重 幾容易入口

☕️Iced mocha with ice cream ($65)

唔係對咖啡好講究 但係都睇得出呢個mocha比一般咖啡店嘅更加精緻仔細
凍奶同Shot明顯見到分開兩層 朱古力味道都好濃郁
一杯三個層次 顏色做到漸變效果
  • Eggs  Benedict
  • Filter Coffee
  • Iced  Mocha
  • Chicken  spaghetti
2020-02-11 55 瀏覽
情人節又唔想食得咁貴,就早少少去慶祝啦!咖啡店☕️不嬲都係我嘅最愛,呢間嘅食物同飲品質素都好有驚喜。同情人慢活一下,享受一下片刻嘅零靜!1️⃣Egg Benedict w/ Smoked Salmon ($128/lunch combo)水波蛋配蛋黃醬永遠都係好治癒嘅,尤其是切落去流出來果下。嫩波菜,沙律菜同煙三文魚嘅配搭再加上酸種包,鹹鹹地幾惹味。仲有西柚及橙作為點綴,好健康!酸種包唔算好脆口,同埋唔覺得有酸味🤔不過整體來講都係高質嘅。🙆🏻‍♀️美味指數:7.89/102️⃣Spaghetti w/ Garlic Creamy Sauce (with pan-fried chicken breast) ($128/lunch combo)呢個意粉🍝好creamy好rich,意粉好有咬口,而且唔會好油膩,碟底夠乾身完全冇油喺度。🙆🏻‍♀️美味指數:8/103️⃣Cappuccino 咖啡☕️味道濃郁,佢真係好有驚喜,味道比一般嘅咖啡店☕️濃好多!🙆🏻‍♀️美味指數:8/10💡整體來講,性價比好高,情人節首選❤️Cupping Room Coffee Roasters (上環)地址🐾:上環皇后大道中287-29
[上環~Cupping Room Coffee Roasters]
🙆🏻‍♀️美味指數:7.89/10
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10
3️⃣Cappuccino
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10
💡整體來講,性價比好高,情人節首選❤️
地址🐾:上環皇后大道中287-299號永傑中心LG舖(入口於急庇利街)
2020-02-08 167 瀏覽
星期六難得去coffee shop食個brunch chill下。餐牌選擇唔多,所以好快諗到食咩。Eggs Benedict with Smoked Salmon有兩塊多士,好脆但唔會好難咬,水波蛋有流心效果,三文魚份量足夠,夾埋好好食。仲有橙同西柚作配襯,食得出新鮮。Creme Brulee French Toast既多士外脆內軟,入面沾滿蛋液,夠濕潤,軟綿綿,口感好好食。而且士多啤梨好甜,好好食。Chocolate with Marshmallow 本身既朱古力唔甜,靠綿花糖吊返出甜味。Uji Matcha Latte好濃抹茶味,甜度岩岩好,好飲。另外仲有麵包同甜品供應。
餐牌選擇唔多,所以好快諗到食咩。
Creme Brulee French Toast
Chocolate with Marshmallow
Uji Matcha Latte
Chocolate with Marshmallow & Uji Matcha Latte
另外仲有麵包同甜品供應。
2020-02-08
Creme Brulee French Toast
Uji Matcha Latte
2019-12-10 935 瀏覽
Used to work at the office near Jervois Street, so I come to this cafe for latte and lunch a lot. This time I tried the lunch pasta - Pan-fried Chicken Breast with Garlic Creamy Sauce, Parmesan and Spaghetti.The consistency of the cream sauce is just right, coating all the pasta but not too soggy. The texture of pasta is also done well, a bit hard on the teeth but certainly not undercooked. Taste is even more surprising, the touch of Tabasco and slightly scorched surface add extra layer to the g

The consistency of the cream sauce is just right, coating all the pasta but not too soggy. The texture of pasta is also done well, a bit hard on the teeth but certainly not undercooked. Taste is even more surprising, the touch of Tabasco and slightly scorched surface add extra layer to the garlic cream dish. Recommended for frequent diners in the area.
2019-10-10
2019-12-05 366 瀏覽
Lunch time 黎到 見冇人等位 即刻9衝去食之後一直好中意飲佢地既coffee 今次終於試到佢地既野食嗌左個 smoked salmon with egg benedict 同flat white擺盤好精緻 略嫌個Hollandaise蛋黃味唔係好夠而咖啡係每次飲都唔會失望 啲奶打得好幼細 奶同咖啡嘅比例啱啱好
Lunch time 黎到 見冇人等位 即刻9衝去食
之後一直好中意飲佢地既coffee 今次終於試到佢地既野食
擺盤好精緻 略嫌個Hollandaise蛋黃味唔係好夠

🇭🇰 上 環 ....ヾ(๑╹◡╹)ノ”.Chocolate w/ marshmallow $45推薦分數:◆◆◆◆◆巧克力x綿花糖是季節性的幸福感。天氣轉冷,就想喝杯熱的、甜的去暖身,為自己加添一點能量。巧克力味道夠濃、夠熱足以暖胃,就已經讓人感到幸福(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 店內裝潢有種日式感覺,黑色配木的素材有種家居感。三五知己前來聚腳、或是看書等都是不錯的選擇(●°u°●) 但要注意開店時間呢,雖然地理位置在鬧市之中,不過黃昏前就關門呢~
🇭🇰 上 環 ....ヾ(๑╹◡╹)ノ”

Chocolate w/ marshmallow $45
推薦分數:◆◆◆◆◆
Chocolate  with  marshmallows
Chocolate  with  marshmallows
2019-11-28 344 瀏覽
12點幾就嚟到,趕得及上班族嚟之前揾到位~ 呢度除咗有咖啡飲之外都有brunch同lunch meau~ 有egg benedict, avocado on toast同意粉類揀😚呢個意粉差唔多大部分嘅人都叫㗎!每次一出都4,碟咁🤣 一開始好好奇啲紅色粉係咩嚟,食一啖原來係辣粉嘅味道!同埋好啲白汁充滿住好多黑椒,所以比想像中辣🤧而啲雞胸肉煎到金黃色所以都幾好味~呢個toast係法式個啲會𠝹口嘅包😆食慢啲都唔得🤣 佢配三文魚同egg benedick之餘有啲橙同西柚,都幾特別~咖啡唔太濃,比想像中普通呢,不過都好飲!~
Spaghetti  &  pan  fried  chicken  breast  w/garlic  creamy  sauce

Egg  benedict  w/smoked  salmon

Latte

咖啡唔太濃,比想像中普通呢,不過都好飲!~
Latte
2019-11-23 293 瀏覽
我一點去收銀埋單比錢杯咖啡都未到, 同收銀講我要攞走 趕返工個咖啡妹送左2杯咖啡落枱就走左去執枱!!!!!!!??????你D order 都未做晒喎!!!!吹帳
你D order 都未做晒喎!!!!
吹帳
2019-11-22
2019-10-12 752 瀏覽
Pan-fried Chicken Breast w/ Garlic Creamy Sauce, Parmesan & Spaghetti + Iced Latte餐廳裝潢有格調,環境不會太嘈吵;與朋友歡聚、獨自悠閒享受同樣適合。香煎雞胸配蒜味巴馬臣芝士意粉• 口感十分creamy 但吃起來不會覺得很膩。• 意粉質感偏向硬身帶有嚼勁,很配合奶油感的醬汁,兩者互相平衡。• 雞胸口感有點紥實,而且還帶點香辣味,令肉質惹味度提升。• 份量適中,很適合做午餐。凍拿鐵• 咖啡味道偏清,只帶少許酸味。• 奶和咖啡比例匹配,有咖啡香之餘還有奶的香滑。

香煎雞胸配蒜味巴馬臣芝士意粉
• 口感十分creamy 但吃起來不會覺得很膩。
• 雞胸口感有點紥實,而且還帶點香辣味,令肉質惹味度提升。
• 份量適中,很適合做午餐。

凍拿鐵
• 咖啡味道偏清,只帶少許酸味。
• 奶和咖啡比例匹配,有咖啡香之餘還有奶的香滑。
2019-09-30 511 瀏覽
• Avocado, Chorizo & Poached Eggs🥑•💵Price: $118🍴Food: 3/5💓-Weekend岀去食野想chill下嘆下咖啡既時候,最岩就係配個all day breakfast 🍳 呢度環境幾好,係上環既一啲巷仔度,遠離鬧市。All-Day breakfast既選擇都算多,有大概十零款到,由最常見既Egg Benedict到各款各樣既french toast都有!我揀既呢個就有我最愛既牛油果,早餐一定要有既poached egg同埋岩哂無辣不歡既我而設既辣蕃茄蓉同西班牙肉腸🌶成個配搭都好唔錯,差在我有少少嫌塊toast太少,最後唔夠夾埋啲配料食🤭
💵Price: $118
🍴Food: 3/5💓
2019-09-28 313 瀏覽
今日好期待嘅下午茶去到呢間咖啡店叫了一杯Latte同埋朱古力凍飲但係因為無蛋糕所以就無叫其他嘢食啦點知杯咖啡非常失望如果有飲開咖啡嘅人都知道一杯酸嘅咖啡係完全唔合格杯咖啡嘅味道比起茶餐廳咖啡更加難飲另外叫個杯朱古力凍飲我只可以覺得還可以緊緊合格以90蚊嚟講黎兩杯野完全唔合格最尾我地轉左另一間咖啡店再飲下午茶所以我以後唔會再嚟可一不可再其實俾得起咁多錢裝修間鋪頭應該選擇一啲比較好嘅食材咁生意先可以持續去做
今日好期待嘅下午茶去到呢間咖啡店
其實俾得起咁多錢裝修
間鋪頭應該選擇一啲比較好嘅食材
咁生意先可以持續去做
2019-08-27 694 瀏覽
和朋友約了去食個早餐先番工朋友介紹呢間weekend 都會排好長隊的餐廳吃西式早餐價錢都不便宜 由118-138 不等我和朋友點了兩個餐(名字我都忘了)對面的是辣肉腸 熱辣辣的 配上它脆身的自制麵包特別好吃我的是三文魚 好像浸了紅菜頭汁的感覺 是冷吃的再配上一杯iced mocha with ice cream ☺️☺️十分滿足的早上
和朋友約了去食個早餐先番工
朋友介紹呢間weekend 都會排好長隊的餐廳吃西式早餐
價錢都不便宜 由118-138 不等
我和朋友點了兩個餐(名字我都忘了)

對面的是辣肉腸 熱辣辣的 配上它脆身的自制麵包特別好吃
我的是三文魚 好像浸了紅菜頭汁的感覺 是冷吃的