2020-03-21 83 瀏覽
✨表裡如一 有樣有味道✨~~~餐廳名稱:Cupping Room Coffee Roasters (上環)餐廳地址:上環皇后大道中287-299號永傑中心LG舖(入口於急庇利街)~~~好友話我重色輕友 日日見大舊 又唔搵佢 唯有自己搵上門 收工去我公司附近等我 然後捉我去食飯~見佢咁24孝 就劈低大舊同佢食dinner 靚女話要食靚晚餐 所以我地就揀左食過好多次 個樣好靚嘅呢間精緻coffee shop☕~~~Tuna avocado poke:吞拿魚牛油果他他上面擺滿魚子 陪埋香脆嘅麥包 日式中又帶點西式 好特別 好正 靚女好友食到完全無儀態 完全停唔到口😊~~~Chorizo and egg with avocado: 流心荷蘭蛋加辣豬肉腸 加牛油果 再加番茄醬 擺喺麥包上面 一啖咬下去 同頭先嘅刺身牛油果🥑他他 又完全唔同感覺 看著雖然唔係好大份 但係其實食落超級飽肚 因為真係好足料~~~Squid ink spaghetti aglio eolio:意粉炒得好乾身一滴油都冇 墨魚汁索晒落啲意粉到 而且隻蝦仲好新鮮彈牙好味~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
✨表裡如一 有樣有味道✨
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2020-03-18 90 瀏覽
放假第一天, 來到最鍾意嘅cupping room系列。 輕鬆舒服嘅環境, 美味的食物飲品。 上環店最近增加晚上時段, 即刻嚟試。Creamy truffle taglioliniWith chicken a rich garlic sauce扁意粉煙韌有咬口, 香濃嘅醬汁, 軟骨雞肉帶有微微焦香, 因為黑松露更加美味。Spicy pulled pork egg benedict12-hour slow-cooked US pork shoulder in a house-made barbeque sauce香香辣辣有點像泰菜😚😚, 鬆軟的豬肉絲, 配搭爽口嫩滑菠菜, 加上香辣嘅醬汁, 非常開胃。chorizo & egg with avocado( honey malt toast,spicy chorizo,poached eggs,homemade tomato relish)多士香脆, 牛油果軟滑香甜, 加埋香辣嘅香烤香腸, 真係好滿足。iced chocolate with ice cream 🍫iced mocha latte with ice cream兩杯飲品個

Creamy truffle tagliolini

chorizo & egg with avocado

兩杯飲品個人比較鍾意mocha latte, 味道比較香濃. 相對嚟講 凍朱古力就比較淡。

2020-03-14 756 瀏覽
最近放工少咗去飲一兩杯酒,反而想搵一間coffee shop坐下食下野傾吓偈...因為中環行去上環一間coffee shop大概10至15分鐘唔會太遠但係又可以遠離繁喧...知道佢離開咗好幾年最近供應埋晚市所以gogogo!!我地有啲肚餓所以決定揀番飽肚食物Creamy Truffle Tagliolini with Chicken 因為意粉份量都幾多見到好似嘅黑松露之外仲見到至少四舊大嚿雞肉!味道方面非常之香濃黑松露嘅味道而且味道大小小辣非常開胃!每條意粉都給滿左野未嘅醬汁!好食!Spicy Pulled Pork Egg Benedict 非常之有驚喜!之前一直以來都有salmon egg Benedict , 點知夜晚竟然有呢個慢煮豬肉egg benedict 供應!!! 佢個口真係非常之嘢未豬肉煎得好香口而且點點辣,配流心水波蛋真係唔可以錯過!正!bambito geisha 杯咖啡果香味道非常之突出,原來佢係拎過冠軍㗎!飲到香香嘅蘋果味🤩🤩🤩你朋友唔飲咖啡嘅佢就帶咗個鮮榨橙汁真係鮮榨出嚟非常之有益又有營養
知道佢離開咗好幾年最近供應埋晚市所以gogogo!!
我地有啲肚餓所以決定揀番飽肚食物

2020-03-14 67 瀏覽
有冇朋友仔平時鍾意四周圍搵特色既咖啡店呢?中上環都算係一個容易搵咖啡店既地區,最近就同朋友去左cupping room 食晚餐,咖啡店裝修簡約,座位寬敞,有慢活既感覺,就算同朋友傾吓計或者自己做下野都好舒適🤩 -晚飯時間嚟有Night Time Combo ,除主食亦有甜品選擇,套餐亦都包左嘢飲💜_🥚Spicy Pulled Pork Eggs Benedict $128有驚喜嘅菜式🤩用上12小時慢煮手撕豬肉,味道微辣香口😋班尼迪蛋流心程度滿分😄配上惹味的自家製barbecue sauce好滿足_🐟Tuna Avocado Poke $148材料包括吞拿魚刺身、三文魚籽、滿滿的牛油果,鍾意食牛油果嘅朋友就一定要試吓,配上香脆的olive bread一齊食飽肚得黎亦都有風味_🍰Matcha Financier $68食完主食梗係要叫返個甜品滿足下自己啦來自法國的糕點 Financier,內裏柔軟得有彈性,外面配上一層香香的脆皮富有層次感,抹茶亦都唔會過甜🍵_跟餐飲品:☕️Iced Mocha with Icecream ☕️Hot Mocha🥛Hot Cappuccino 推介Iced Mo

🐟Tuna Avocado Poke $148

🍰Matcha Financier $68
食完主食梗係要叫返個甜品滿足下自己啦

跟餐飲品:
🥛Hot Cappuccino
推介Iced Mocha with Icecream 💜味道濃郁亦都唔會因為雪糕而令到飲品過甜
2020-03-11 113 瀏覽
中上環 可說是慢活的好地方 今次來到cupping room 裝修簡約 座位寬敞 Brunch combo還包飲品 Latte都不用加錢 ▪️Egg benedict with smoked salmon $128望著蛋汁流岀來好治癒 荷蘭醬份量不會太少 質地不會太稀 煙三文魚帶鹹香 旁邊還有新鮮西柚同橙作伴碟 酸酸甜甜清新開胃 可惜的是sourdough放得久了 會吸了一點醬汁變得唔太脆 麥香稍為微弱 亦無酸中帶香既感覺▪️Pan-fried chicken breast spaghetti with garlic creamy sauce $118可說是近期最喜歡的意粉 醬汁超濃稠 很creamy 每條麵條都掛滿醬汁 麵條偏硬身有嚼勁 每一口都很滿足 雞胸紮實但完全不柴

2020-03-10 66 瀏覽
最近有埋晚餐時間有時一至五放左工都想食cafe 既都有啦 Dinner menu 有3 個選擇配一杯飲品Egg benedict with pulled porkAvocado tuna pokeTuffle chicken pasta兩個人叫左pasta 同埋egg benedict , 本身夜晚就唔想飲coffee 啦, 但個board寫住speciality coffee world no2 , 就身痕想飲啦Chicken pasta- 個醬好濃 配上煎煮的雞件 意大利粉是比較扁買形狀 出面未食過 夾埋truffle 岩岩好Pork with egg benedict - 出面smoke salmon 就食得多 , 配辣肉絲就少見,好惹味, 一d 都唔brunch wo 👍🏿 Handdrip coffee- 大約有12 隻豆可以選, 根據你個人口味, 我地都唔太悉, 問下老闆,佢幫我地揀左隻好易入口 又好香咖啡味, 忍唔住買左一包番屋企沖呀另一大推係Tumeric latte 專for oat milk而設計既,配合黃薑,好濃味但又出奇地易入口店員勁nice, 又詳細解釋有關咖
最近有埋晚餐時間
有時一至五放左工都想食cafe 既都有啦
Dinner menu 有3 個選擇配一杯飲品
Egg benedict with pulled pork
Avocado tuna poke
Tuffle chicken pasta

另一大推係Tumeric latte

店員勁nice, 又詳細解釋有關咖啡既小知識
忍唔住都要講番句,我今日真係學到好多野呀😂

Egg  benedict
Tumeric  latte
2020-03-09
Egg  benedict
Tumeric  latte
2020-03-04 84 瀏覽
難得悠閒既一日,想係舒適寧靜既地方慢活下,the cupping room coffee roaster就符合我既條件,店面以木為主,設計簡單但座位舒適,可以嘆杯咖啡慢慢,同朋友閑聊一下黃昏時分好多咖啡店都準備關門,但呢間咖啡店近日出左night time combo,開放埋晚市時間,好適合上班一族放工之後鬆一鬆店員熱心款待介紹佢地night time menu,餐牌有幾款都係佢地平日受歡迎既食品,再做左小小既改良,價錢仲包埋一杯飲品,非常合理Creamy truffle tagliolini with chicken意粉既軟硬程度適中,質感有嚼勁,掛上較creamy既蒜香黑松露醬汁,每一啖都品嚐到黑松露既香味,但唔會覺得膩;雞胸煎得微焦,切成可以一啖入口既size,肉質嫩滑有肉汁,整體口感豐富Spicy pulled pork eggs benedict表層既egg benedict 一切開就有流心狀態,中層夾左香葉同辣味豬頸肉,豬頸肉係整成絲狀,食落好似豬肉鬆咁,配合埋香脆既toast一齊食好易咬,微辣既口感夠惹味,有少許驚喜Flat white用oat milk沖既flat wh

Flat white
用oat milk沖既flat white 奶泡綿密,入口香滑,咖啡味濃得黎帶有淡淡既燕麥奶香,味道唔錯

Filter coffee-red bourbon honey
日本🇯🇵得獎咖啡☕️有black plum,coffee blossom同green grape,入口有淡淡既果香,black plum 既香味比較突出,帶微酸但唔會有苦澀味,好特別又另類既咖啡,值得一試

2020-03-03
  • Egg Benedict
2020-02-29 80 瀏覽
趁假期出去走走,來到上環搵間CAFE慢活下,經過這間感覺不錯,決定內進。入內幾乎滿座。下午茶時段不想吃太多,與友人一人點了一杯飲品,另外點個 Chorizo & eggs with avocado 分著吃。Hot Matcha Latte: 小妹不太能喝咖啡,選了杯Matcha Latte。很喜歡此杯的質感, 加上美麗拉花,令人看著心情愉快。味道適中,不會太甜又帶淡淡抹茶香。之前飲過不少matcha latte不是太甜便是抺茶粉落得多令飲品太苦,這杯可說是相當符合個人口味。唯一可惜是熱飲送到時已經只有微暖,如果可以熱點會更好。友人的咖啡都有覺得不夠熱的情況。Chorizo & Egg with Avocado: 點了一份主食分吃,辣味香腸比一般腸更多了一份惹味,腸是相當juicy,個人很喜歡。牛油果醬加了黑胡椒調味,和烘得香脆的麵包同吃很岀色。水波蛋做得很好,整顆放入口蛋黃在口中爆發,感覺很滿足。店舖感覺舒適,氣氛很輕鬆,與友人聊聊天,慢活一番,充充電,確是不錯。

Hot  Matcha  Latte

Chorizo & Egg with Avocado

2020-01-28
Hot  Matcha  Latte
Chorizo & Egg with Avocado
2020-02-28 824 瀏覽
繁忙生活, 在週末當然要停下來,好好享受。 中西區向來都充滿個性, 是享受慢活的好地方。距離上環站不遠的街角, 發現了這間 寧靜的咖啡店。這裡的食物以輕食為主, 我們選擇了以下食物。chorizo & egg🥚with avocado🥑( honey malt toast,spicy chorizo,poached eggs,homemade tomato relish)最近喜歡吃牛油果, 香甜軟滑的牛油果, 配上優質的麵包, 實在是令人回味無窮。水波蛋 呈現半流心狀態, 蛋白香滑 , 看得到廚師的功架。 自家製蕃茄醬 新鮮味美, 為這份餐畫龍點睛。spaghetti garlic creamy sauce🍝 + smoked salmon🐟意粉入口彈牙有咬感,醬汁完美地掛在面上😋經過火炙的三文魚, 散發魚油甘香。iced mocha latte☕ with ice cream 🍨iced matcha latte 🍵with ice cream🍧心靈大滿足嘅飲品😍😍😍香滑甜美的味道, 甜度適中有回甘味道, 再加埋牛奶味的幼滑雪糕,綿密嘅cream, 吸引嘅外型, 真係令人愛不釋手。

這裡的食物以輕食為主, 我們選擇了以下食物。
chorizo & egg🥚with avocado🥑

心靈大滿足嘅飲品😍😍😍

• IcedMocha
2020-02-25 512 瀏覽
尋尋覓覓,又比我搵到間Coffee Shop啦即刻介紹比大家先.環境滿意度:🤩🤩🤩🤩簡約嘅裝修設計配上黑色為主嘅色調散發出型格嘅氣息室內座位寬敞,中間放置左兩張長木枱靠牆邊則係兩人座,靠落地玻璃位係座Bar枱Waiter 好有禮貌又好盡責!用餐時我掛住影相之後先知原來佢一直企係我身後等我影完完全冇催促我又或者直接放食物係枱上值得一讚呀.餐牌滿意度:🤩🤩🤩🤩除左拿手嘅咖啡外仲有9款All Day Breakfast同兩款Pasta如果意猶未盡嘅話收銀處前仲有幾款迷你Cake同牛角酥架.🔸味道滿意度:🤩🤩🤩🤩Honeymalt Toast 上放滿左一片嘅smoked salmon最上層係兩粒Benedict Egg輕輕一切開,蛋液隨即流哂出黎Toast烤得好香脆,煙三文魚帶薄薄煙香,口感肥美,肉質鮮味濃再配上蛋液一齊食,好正我就再加配牛油果($35)同煙肉($30)將呢個Benedict Egg嘅豐富感提升到最高.味道滿意度:🤩🤩🤩🤩呢款Honeymalt Toast 有少少吾同本身就配牛油果同Poached Egg牛油果較軟身,可以搽哂成個Toast加上嫩滑嘅水波蛋同Ricotta Ch

尋尋覓覓,又比我搵到間Coffee Shop啦

即刻介紹比大家先

環境滿意度:🤩🤩🤩🤩
簡約嘅裝修設計配上黑色為主嘅色調
散發出型格嘅氣息

室內座位寬敞,中間放置左兩張長木枱
靠牆邊則係兩人座,靠落地玻璃位係座Bar枱
Waiter 好有禮貌又好盡責!
用餐時我掛住影相

仲有9款All Day Breakfast同兩款Pasta
如果意猶未盡嘅話
收銀處前仲有幾款迷你Cake同牛角酥架

🔸
Egg Benedict w/ smoked salmon $108

Honeymalt Toast 上放滿左
一片嘅smoked salmon
最上層係兩粒Benedict Egg

輕輕一切開,蛋液隨即流哂出黎
Toast烤得好香脆,
煙三文魚帶薄薄煙香,口感肥美,肉質鮮味濃
再配上蛋液一齊食,好正

我就再加配牛油果($35)同煙肉($30)
將呢個Benedict Egg嘅豐富感提升到最高

🔸Avocado On Toast w/ Poached Egg $108

呢款Honeymalt Toast 有少少吾同
本身就配牛油果同Poached Egg
牛油果較軟身,可以搽哂成個Toast
加上嫩滑嘅水波蛋同Ricotta Cheese
味道細膩又帶點清香

仲有杏仁做點綴呢

再加配德國香腸 ($30)
脆口又Juicy

Latte

味道滿意度:🤩🤩🤩🤩
以茶杯去承載咖啡,創新又特別

特別係拉花,可以拉到線條優美清晰而又細膩
可見咖啡師功力一定吾錯

咖啡味濃而吾苦澀,入口非常香醇

Mocha

朱古力味好突出但又遮擋吾到咖啡香
朱古力同咖啡融合得恰到好處

而表面著粉紅色心形拉花更係比到驚喜我呢

布朗尼

味道滿意度:🤩🤩🤩🤩
外層微酥,裡面仲有一粒粒朱古力同果仁
朱古力味濃香但吾會過份甜膩

朱古力酥

外層薄酥脆,入口係濃郁嘅牛油香
仲有半溶朱古力,正呀
2020-02-22
2020-02-25 88 瀏覽
近排少出街個人成日都悶悶不樂咁,難得星期日一定要食番個靚早餐,等心情好D<Avocado on egg with poached egg$118>近排想行健康路線,所以叫咗一個牛油果多士配半熟蛋,唔想食咁多肉牛油果份量好多鋪滿左係多士上面,全麥穀類多士配牛油果,又fresh 又健康加上有半熟蛋,蛋汁流落多士一齊食唔會太乾<Full Berkky$138>朋友仔就唔行健康路線啦佢話食早餐就食得好飽肚所以叫咗一個full berkky,朋友仔話腸仔味道非常之好食,好香嘅香草味,非常之彈牙大啡菇上面有橄欖油,滋潤得來唔油膩<Matcha Latte$45>淡淡抹茶甘香配上香滑牛奶,香醇好味,不過單叫有少少貴

加上有半熟蛋,蛋汁流落多士一齊食唔會太乾

<Full Berkky$138>
朋友仔就唔行健康路線啦

大啡菇上面有橄欖油,滋潤得來唔油膩

<Matcha Latte$45>
淡淡抹茶甘香配上香滑牛奶,香醇好味,不過單叫有少少貴

星期日訓到黃朝百晏先肯起身,醒咗就去附近行下搵下有乜好食,有間Coffee Shop我想試咗好耐,但喺九龍區返工一直無機會試下,佢夜晚又收得早。呢日機會終於嚟喇😉。餐廳位置雖然唔喺大街,但都唔難搵,喺正樓梯隔離。可能已經兩點,所以唔洗等位就入得。有得揀嘅情況下,我哋梗係揀Bar枱窗口位啦,成個感覺即刻變得Chill Chill的,哈哈🤣。由於有啲肚餓,所以我哋喺云云食物中揀咗兩款Pasta食🙈,其實早餐麵包類嘅佔多數!飲品方面,除咗咖啡以外,都有唔少其他選擇,啱哂我。正如餐牌所講,食物製作需時,所以飲品上先🥤。唔鍾意飲咖啡嘅我要咗Iced Cold Brew Tea($40),我第一樣見到嘅係餐廳走塑,採用紙飲管👍。我估計杯茶應該係綠茶底?但又有微微嘅香草/香茅/薑味,我都唔係好Sure,總之就清清哋,幾好飲🤤。Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio($128),一上碟我就知道佢同平日嘅墨魚汁意粉有唔同,因為佢嘅墨魚汁唔係個意粉醬汁,而係喺整意粉嘅時候落咗,所以意粉呈現黑色,唔會甩色,食到成咀都係🦑。意粉賣相ok的,有唔少香草🌿同埋芝士蒜粒,而且油份夠,唔會乾

餐廳位置雖然唔喺大街,但都唔難搵,喺正樓

Iced Cold Brew Tea

意粉賣相ok的,有唔少香草🌿同埋芝士蒜粒,而且油份夠,唔會乾身,食落亦都夠味,仲有少少辣添!但一開始我朋友有啲嫌棄,因為覺得百幾蚊碟意粉得一隻蝦🍤,好孤寒,點知摷下摷下有開心大發現,因為有另外兩隻蝦收埋咗喺底🤩。蝦肉大大隻,新鮮又爽口,唔錯!

Spaghetti w/ Garlic Cream Sauce ($118),配雞胸就唔使加錢,配Smoked Salmon煙三文魚就加$10。我係煙三文魚控,所以一定要後者。果然意粉一上碟就已經好香😍,餐廳會稍為將煙三文魚煮熟,完全將份煙熏鹹香味昇華。

煙三文魚份量唔少,而且真係好好食😋,同意粉個醬勁夾!忌廉汁好濃好重胡椒辣香,面頭啲芝士仲有輕輕灸燒過,勁高質!意粉非常掛汁,但留意返個汁係比較Thick,所以整體偏杰身。

餐廳雖然係自助出去點餐,但店員服務都幾好,好有禮貌,好友善😊。收銀機位置仲有個架賣咖啡豆的。
總括嚟講,呢間Coffee Shop出品嘅意粉真係好好食😋,所以抵佢愈開愈多分店。唯一扣少少分就係份量唔算多,男仔當Lunch食就可能爭少少,哈哈。再者,定價都偏高,但好似平日有Lunch Set會包埋飲品,抵啲。有機會我一定會試埋佢啲包包,同再Encore Pasta!
2020-02-16
Iced Cold Brew Tea
2020-02-24 63 瀏覽
因最近疫情的關係,平常都有減少外出,但留在家太久了,都要出去呼吸一下新鮮空氣!最近和朋友趁著週末,想出去吃個Brunch,放鬆一下,所以選擇了這間一向都很喜歡的coffee shop!我覺得它們的Latte很符合我口味,咖啡和奶味幾balance.朋友要了近期比較受歡迎的oat milk latte,對奶類敏感又喜歡咖啡的朋友可以一試,味道和用奶沖出來的差別不會太大,沒有怪味,口感可能會稀,但還是不錯喝的。食物方面,點了一個Spaghetti with Garlic Creamy Sauce! 這個超級推介,表面的醬汁有炙燒過,超級香,醬汁很濃郁,好吃!另外還叫了Chorizo & Eggs with Avocado! 類似牛油果多士,不過多了條香腸,還有些蕃茄蓉!所有配料混合一起吃,味道很豐富,牛油果又多,很喜歡~

類似牛油果多士,不過多了條香腸,還有些蕃茄蓉!
所有配料混合一起吃,味道很豐富,牛油果又多,很喜歡~

2020-02-24 372 瀏覽
上環區優質咖啡店隨處可見,The Cupping Room 絕對是區內數一數二的咖啡店。喜歡咖啡的朋友一定來過,而上環這間我還是首次來,今天特意選了午飯後的過來,希望可以避過人流。果然皇天不付有心人,幸好剛剛有張二人枱,唔使坐高枱。 全店用上冷色系,極高樓底,配上木做家俱,播放著微微的輕快音樂, 感覺很CHILL。 這裡非自助形式,但無須付服務費, 抵讚! Lunch combo 共三款 (星期一至五)、 Brunch combo 共四款 (假期供應)今天想吃清新一點, 點了全素 Quiona Bowl w/Greens, Poached Egg & Avocado $128 材料簡單不過,藜麥、沙律菜、 水煮蛋和牛油果等,以醋汁和橄欖油拌之。 以豐富的五色吸引食慾,而藜麥和牛油果是眾所週知的SUPER FOOD, 有益程度絕不須要懷疑了。 最特別是在藜麥內加杏仁粒和紅莓乾[b]Cappuccino  (with the set) 沒有用上花巧的杯子,拉出一個完美的心形,奶泡棉密細緻,略嫌溫度不足,咖啡沒有太多苦澀味, 口感順滑,帶出微微的果酸, 很容易入口。 喝咖啡之餘配了一件小甜品

幸好剛剛有張二人枱,唔使坐高枱。

這裡非自助形式,但無須付服務費, 抵讚!

今天想吃清新一點, 點了全素

[b]Cappuccino  (with the set)

喝咖啡之餘配了一件小甜品 Brownie $28
份量略小,大概是兩啖可以吃完。

但味道的確唔錯,朱古力味香濃,內藏著杏仁片,甜度適中,也不痴牙,我個人很喜歡。
2020-02-16
  • brownie
2020-02-16 65 瀏覽
Cupping Room Coffee Roasters好耐無見既朋友,介紹香港區都有好既咖啡店當然要放假時候去試試Egg Benedict with Smoked Salmon 有兩粒 poached eggs 同兩塊多士,味道岩岩好!唔會太熟,有流汁感仲有個荷蘭汁質感不錯,三文魚都幾夾,整體味道好!Creme brûlée French toastFrench Toast本身亦都非常出色,絕對不會過分油而且中間仲有夾心好正。旁邊既焦糖香蕉煮一得恰到好處,香蕉不會過淋,有質感實在太美味!超推介Mocha 入口順滑,少少苦混朱古力味岩岩好。Flat white飲埋個咖啡,咖啡好香濃,奶泡綿密, 值得一試。拉花都好令#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwri
Cupping Room Coffee Roasters

Creme brûlée French toast

Mocha
入口順滑,少少苦混朱古力味岩岩好。

Flat white
飲埋個咖啡,咖啡好香濃,奶泡綿密, 值得一試。拉花都好令

#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig