嚟到唔只係飲咖啡,原來食物都好高質!🥑 Avocado on toast with poached egg 🥚 主角牛油果熟成度剛好,夠林但又不會過熟,份量多到滿瀉,放在酸種麵包上,加點檸檬汁、少許鹽,很不錯!🦑 Squid ink spaghetti aglio e olio shrimp 🦐 意粉上看不見辣椒碎,但一入口就食到香辣味很過癮。意粉硬度適中,亦煮得乾身,因為唔會一pat pat咁。而大蝦也很新鮮夾口,很好吃!當然唔少得咖啡!店員推介他們的手沖咖啡,仔細聽聽佢地唔同咖啡豆的分別,原來佢地的咖啡豆贏過大獎嫁。今次試了兩款咖啡☕Ethiopia Bale Mountain 是日曬咖啡豆水果味味道較突出,香味同入口真的有red berries 的酸甜感!但隨後再飲又會嘗到咖啡的醇厚,很特別呢。另外是來自Kenya Kangocho它是水洗咖啡豆,入口酸度較強和清澈,聞起來有陣陣的黑加侖子飄香。原來睇落顏色分別不大的咖啡,都會有唔同的感覺和變化,平時只飲奶類咖啡,較難飲出咖啡原味,睇尼哩度係一個咖啡學堂呢!
嚟到唔只係飲咖啡,原來食物都好高質!

今次試了兩款咖啡☕

Ethiopia Bale Mountain 是日曬咖啡豆