招聘中
最高可達 $19,000
月薪 (面議)
想留喺香港都嘆到特色新加坡菜式,今晚收工就去咗大圍圍方 Chatterbox Café🌟好鍾意餐廳裝潢充滿東南亞風,座位之間有一定距離,空間感十足,侍應收碟速度快🤟🏻🔹二人滋味套餐🔹有齊小食、主菜、蔬菜仲有飲品,三百幾蚊性價比超高!👉🏻黑醬油炒蘿蔔蘿蔔糕口感綿密柔軟,加入黑醬油同炒,帶點焦香,相當惹味~👉🏻文華海南雞飯嫩滑可口嘅海南雞皮薄雞味濃,去骨啖啖肉方便享用~雞油飯以上湯、雞油、乾蔥等製作,粒粒味香而不油膩。👉🏻 招牌大蝦喇沙啡黃色湯頭帶點紅油,味道香濃順喉偏稠身,椰奶味相當突出~大蝦彈牙好有口感,配料仲有魚片、豆卜、雞蛋,大大碗超豐富~👉🏻蠔油小棠菜套餐包埋菜就更加健康,小棠菜份量都幾多下,淋上蠔油增加香甜味~👉🏻鮮磨咖啡香滑濃郁嘅即磨咖啡醇厚唔苦澀,唔錯~食飽飽想食甜品,除咗刨冰仲有椰子雪糕、斑蘭蛋糕,都幾多選擇😆🔹斑蘭蛋糕伴椰子雪糕斑蘭蛋糕口感鬆軟細緻,散發斑蘭葉特殊清香~椰子雪糕夠哂冰凍綿滑,入口啖啖香濃椰子味🥥Chatterbox Café✨📍大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖

🔹二人滋味套餐🔹
有齊小食、主菜、蔬菜仲有飲品,三百幾蚊性價比超高!

👉🏻黑醬油炒蘿蔔
蘿蔔糕口感綿密柔軟,加入黑醬油同炒,帶點焦香,相當惹味~

👉🏻文華海南雞飯

👉🏻 招牌大蝦喇沙

👉🏻蠔油小棠菜

👉🏻鮮磨咖啡
香滑濃郁嘅即磨咖啡醇厚唔苦澀,唔錯~

🔹斑蘭蛋糕伴椰子雪糕

Chatterbox Café✨
📍大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖
2024-03-08
3天前 0 瀏覽
今日我同媽咪喺尖沙咀行街, 行到肚仔有啲餓, 就諗起呢間位於K11 Musea嘅新加坡餐廳。 我哋以前嚟過一次, 覺得味道唔錯, 就決定再嚟食過。一坐低, 我就叫咗白胡椒肉骨茶配麵。湯頭入面嘅胡椒味好濃郁, 聞落已經覺得好appetizing。肉骨煮到好鬆化, 輕輕一啜就即刻溶入口。加埋麵一齊食, 真係好滿足。媽咪就叫咗鹹蛋黃雞翼。雞翼炸得脆卜卜 , 外脆內嫩。一咬落去 , 鹹蛋黃嘅味道就爆晒出嚟 , 好香濃。成隻雞翼都裹上咗一層黃澄澄嘅蛋黃, 睇落勁吸引。最後仲叫多份醬油生菜, 嚟中和吓兩個比較重口味嘅菜式。青綠色嘅生菜, 淋上醬油汁, 好開胃。成餐食落, 都幾有新加坡風味。雖然價錢比一般茶餐廳貴少少, 但係食材新鮮, 味道正宗, 值得一試。下次有機會嘅話, 都想再嚟食返轉。

2024-05-02 0 瀏覽
之前食過位於太古嘅Chatterbox Express原來圍方都開左Chatterbox Cafe一於睇下有咩唔同餐廳裝修設計相對下比較開揚亦好有南洋感覺 今次要左個二人套餐馬來特式炸豆腐 - 本身望到個醬汁。好似望落麻麻地喎🌝唔好意思!點知佢先係靈魂所在😲食落甜甜地好香沙嗲味。我對面個位直情想用黎撈飯食咁制🙈😂文華海南雞飯 - 招牌菜。油飯食得出好香蒜頭味同斑蘭味。但雞肉方面同太古比..呢間分店好似冇咁嫩滑。雞湯相對比太古濃味,幾好飲白胡椒肉骨茶配麵線(+20) - 4件排骨都好大件。肉質鬆軟,用筷子就可以夾開。點黑醬油好好食!微微嘅白胡椒味真係會忍唔住一啖接一啖咁飲,麵線吸哂肉骨茶嘅味道好似好食過配飯。蒜頭煲到粉粉地充滿甜味🤤蠔油小棠菜 - 可能其他菜式味道偏濃。碟菜可以平衡番凍美祿恐龍(+24) - 新加坡就一定會諗到美祿恐龍。明明上次就話要飲斑蘭咖啡嘅🫢😂凍玫瑰咖啡(+24) - 初時我仲諗會唔會好香精。又估唔到佢係淡淡嘅玫瑰香味,凍咖啡面頭嘅奶泡仲打得幾滑添👍🏻值得一試
之前食過位於太古嘅Chatterbox Express
原來圍方都開左Chatterbox Cafe
一於睇下有咩唔同
餐廳裝修設計相對下比較開揚亦好有南洋感覺
今次要左個二人套餐
蠔油小棠菜 - 可能其他菜式味道偏濃。碟菜可以平衡番
值得一試
2024-04-26
  • 文華海南雞飯
  • 白胡椒肉骨茶配麵線
2024-04-30 0 瀏覽
約了朋友去圍方,諗住食得好啲,從網上看到Chatterbox的介紹,話文華酒店海南雞飯,諗住去試試。我和朋友點了海南雞飯午餐$138,再點選雞肶加$10。以為這個價錢應該唔錯,點知雞肉係冇味,雞肶肉係滑但冇味。以為沾些醬汁會好啲,但三款汁都唔掂,令大家都好失望。油飯亦都好一般,淡淡的味道。總結:以為這個價錢(連加一每位$162)及號稱文華酒店嘅海南雞飯,總會有些睇頭,點知希望越大,失望越大。埋單時,隔離位食客都話又貴又唔好食。唉!

埋單時,隔離位食客都話又貴又唔好食。唉!

2024-04-30
2024-04-29 33 瀏覽
Chatterbox Cafe Chatterbox Cafe喺星加坡好有名氣嘅餐廳,餐廳分店位於新界沙田大圍地鐵站上蓋圍方商場3樓,餐廳裝修設計新穎以藤器木系為主,座位寬敞,坐得舒適,藤器的牆身和柔和嘅燈光,加上綠色元素擺設,餐廳嘅環境份外溫暖舒適,餐廳主打星加坡海南雞飯,服務員招呼客人殷勤友善。餐廳現新增全新午市套餐$88多款星加坡菜式供客人選擇。芽籠黑醬油海鮮福建麵福建麵配料有海蝦,魷魚,椰菜絲,韭菜和香茜,新鮮海蝦和魷魚食落彈牙爽口,福建麵廚師煮得剛剛好,軟硬適中,每条麵身沾滿芽籠黑醬油,非常好味。星洲海鮮炒貴刁星洲海鮮炒貴刁配料豐富.有芽菜,鮮蝦,帶子,魷魚,莞茜,韮菜,臘腸,椰菜絲,廚師巧手炒貴刁炒到有鑊氣,每条貴刁都有焦香口味。炸素春卷小食炸素春卷有三條配有泰式甜辣醬,熱辣辣上桌,春卷外皮脆卜卜,餡內素菜豐富新鮮。雙球椰子雪糕甜品椰子雪糕入口有香濃椰子味.有薄荷葉作點綴,雪糕食落有椰子絲的口感。飲品有新鮮熱檸水和香濃熱咖啡。
Chatterbox Cafe

芽籠黑醬油海鮮福建麵

炸素春卷

雙球椰子雪糕
飲品有新鮮熱檸水和香濃熱咖啡。

2024-04-27 0 瀏覽
Chatterbox Café (圍方)2023年八月圍方開幕至今,仍然長期坐滿客的其中一間餐廳其獨特之處,鮮嫩既海南雞肉,充滿飯香的油飯,雞湯,三色醬,招牌的經典雞飯套餐晚市比以往人少左一些,但仍然要排隊約10~15分鐘,很快入座,都係2人坐卡位,唔會迫,好似沒限時用餐由入座至離場都服務很好,自助下單海南雞飯即點即上,3分鐘就有得食雞肉份量好似比以往多左,無骨雞肉雞脾位鮮嫩肉質細緻,配埋3色醬,味道更豐富飯香口感豐,加埋雞湯,大滿足另一款好獨特既炒牛河,係粗身粉條先炒過,再淋類似牛肉湯既汁,食起上黎似湯河但口感又食緊炒河,係幾有趣既食法,牛肉夠滑身,粉粗但香滑平均消費$150評分8/10
Chatterbox Café (圍方)
2023年八月圍方開幕至今,仍然長期坐滿客的其中一間餐廳
由入座至離場都服務很好,自助下單
海南雞飯即點即上,3分鐘就有得食
雞肉份量好似比以往多左,無骨雞肉
雞脾位鮮嫩肉質細緻,配埋3色醬,味道更豐富
飯香口感豐,加埋雞湯,大滿足

另一款好獨特既炒牛河,係粗身粉條
平均消費$150
評分8/10

2024-04-22 83 瀏覽
放工之後同媽咪去食飯 見好耐冇食過新加坡菜就行咗入去 見到二人餐都幾吸引,所以一入到去就叫 估唔到上餐速度超乎預期 幾分鐘就到齊 而且收枱都收得好快餐廳係支援OpenRice pay嘅 大家不妨可以用 利用指定嘅Apps俾錢,仲可以有OpenRice錢錢回贈講番食飯先呢個紅樹林茶個味道幾特別 因為佢係冇咖啡因個喇沙真係好好食 佢又唔太辣,但係又好香 啲蝦又好入味 值得一吃海南雞飯呢係冇骨嘅 不過不失鹹蛋雞翼 真係炸得好脆 鹹蛋簡直冇得輸 擺咗好耐都仲係脆口 不得了 要推薦
放工之後同媽咪去食飯 見好耐冇食過新加坡菜就行咗入去

講番食飯先
呢個紅樹林茶個味道幾特別 因為佢係冇咖啡因

海南雞飯呢係冇骨嘅 不過不失

喇沙

2024-04-22
喇沙
  • 招牌大蝦喇沙
Chatterbox Café | 圍方The Wai 有名氣既新加坡菜式🔶二人滋味套餐 $3381款小食+2款主菜+1款蔬菜+2款飲品價錢都算合理 應該食物都有唔少選擇🔶小食馬來特色香煎辣魚餅有一大片魚餅 加上兩塊白麵包我地將白麵包夾住魚餅 當三文冶咁食魚餅香口 而已十分軟 魚餅味道特出🔶主菜文華海南雞飯海南雞必定需要配上雞油飯 雞油飯唔會過於肥膩 保持到飯既乾身海南雞雞皮薄 唔會食到一大層肥厚既雞皮 雞既質素高海南雞去骨 食落去啖啖肉 唔會有骨係到阻住海南雞有三款點醬 黑醬油,薑蓉醬及辣椒醬 轉下唔同既口味仲送左碗湯 食完雞之後可以清下個口腔星洲海鮮炒貴刁炒得十分香口 顏色均勻 唔會有過多既油份係碟旁邊配料包括有 大蝦 帶子 魷魚 臘腸🔶蔬菜蠔油小棠菜小棠菜係切開4小塊 令到我地食小棠菜可以一啖食曬小棠菜新鮮 點蠔油黎食 岩岩好🔶飲品錫蘭奶茶 錫蘭茶葉明顯有別於港式奶茶 錫蘭茶葉味道比較霸道少少但係配埋奶茶黎飲 味道又幾好飲🍴整體評價:圍方The Wai 有名氣既新加坡菜式文華海南雞飯 的確係呢間餐廳既主打菜海南雞雞皮薄 雞既品種都係保持到既佢優點 雞味都十分香 去骨仲係啖啖肉

🔶二人滋味套餐 $338

魚餅香口 而已十分軟 魚餅味道特出

🔶主菜
海南雞雞皮薄 唔會食到一大層肥厚既雞皮 雞既質素高
海南雞去骨 食落去啖啖肉 唔會有骨係到阻住
海南雞有三款點醬 黑醬油,薑蓉醬及辣椒醬 轉下唔同既口味
仲送左碗湯 食完雞之後可以清下個口腔

📌 大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖
付款方式
AlipayHK 支付寶 現金 OpenRice Pay
2024-04-18 66 瀏覽
Chatterbox呢間位於大圍圍方嘅Chatterbox Cafe,以懷舊風情嘅裝潢令人一踏入門就有種回到上世紀咁既感覺。首先就要讚一讚招牌菜文華海南雞髀飯。雞髀皮焗到香脆,一啖入口即溶甘香嘅雞油芡汁,配以飄香軟滑的雞肉,每口都充滿雞香。香米飯鬆化爽口,勁夠味,實在是傳統港式風味嘅上佳演繹。鹹蛋黃雞翼都幾出色,蛋黃沾滿雞翼皮,配以香脆雞皮嘅口感,每啖都有豐富蛋香同雞香交滲出嘅獨特味道。好味到食完兩隻再嗌多四隻!另一款小食 - 醬油炒蘿蔔糕亦都幾出色,蘿蔔糕軟滑入口即化,拌以香口醬油炒出陣陣香氣,鮮味十足。至於甜品方面,椰子雪糕都唔錯,濃郁椰香同冰淇淋絲般滑嘅口感,消暑解渴得好。另外嗌咗美祿恐龍,呢餐餐廳係可以做到走冰唔會分量少咗!總括而言,Chatterbox Cafe餐點選擇豐富,懷舊風格同創新佳餚並存,不過分貴仲幾高質,實在值得一嚐。
Chatterbox

另外嗌咗美祿恐龍,呢餐餐廳係可以做到走冰唔會分量少咗!

• 文華海南雞飯
2024-04-16 85 瀏覽
圍方開左咁耐都係第一次行~食肆好多,幾經掙扎決定去食文華海南雞🤣實在太耐冇食海南雞~今日要過過口癮先得🤭依間之前係尖沙咀食過一次,表示滿意♥️經典的文華海南雞♥️雞肉滑嫩不油膩,雞皮Q彈也沒什麼脂肪🌟整體吃到最後都是清清爽爽的~不會滿嘴肥油♥️香米飯都很出色~滿滿的雞香,不膩口🌟配的湯也不是常見的冬瓜湯,用料是蔥酥豆腐椰菜,同樣是偏清爽的感覺👍🏻吃菜的乖小孩😂小棠菜爽脆最好吃~試試特色小食~薄魚餅口感軟淋,味道微微酸小辣🌟配小麵包一齊吃可以中和辣度,味道也更香👍🏻

文華海南雞飯
經典的文華海南雞♥️雞肉滑嫩不油膩,雞皮Q彈也沒什麼脂肪🌟
整體吃到最後都是清清爽爽的~不會滿嘴肥油♥️
香米飯都很出色~滿滿的雞香,不膩口🌟
蒜茸炒小棠菜

吃菜的乖小孩😂小棠菜爽脆最好吃~

2024-04-15
蒜茸炒小棠菜
2024-04-13 83 瀏覽
啱啱去完新加坡旅行懷念食新加坡菜,今日經過圍方,上openrice睇下,見到chatterbox cafe ,於是同朋友去試下今日晏晝六點半去到,唔使等位,職員好快安排座位比我哋入去坐,餐廳有啲花花草草裝飾,坐落好舒服。今日晚市入到去食二人套餐$338前菜新加坡魚餅新加坡魚餅有魚香魚餅煎過、佢係配埋多士食,食落唔太油,又有魚餅香味,唔錯。蠔油小棠菜小棠菜都有好多,配上蠔油食,餐前食菜開胃。咖哩脆薄餅(+$25)新加坡咖哩香濃,薄餅脆口,仲有青瓜同紅蘿蔔條,配上咖哩醬好夾。主菜大蝦喇沙+$40喇沙湯香濃,大蝦有三隻,另外有好多魚片及豆腐卜、芽菜,索曬香濃嘅湯汁,配上米線,好好味。肉骨茶配飯+$20肉骨茶有白胡椒香,豬骨有四舊,有大量豆卜及金菇,仲有油炸鬼,配上一碟辣椒甜豉油,湯有胡椒香味另外亦都有豬骨香味,好食。飲品凍味綠恐龍(+$28)依杯尾綠恐龍好震撼,用大量味綠粉配上煉奶,表面仲有朱古力波波,不過飲到尾雖然有啲甜,但整體嚟講好味嘅。班蘭咖啡牛奶($28)班蘭咖啡,但班蘭味唔算濃,但咖啡味濃,唔錯。甜品原個椰皇配椰子雪糕($98)呢個椰子雪糕真係好食,雪糕有椰子肉,超香椰肉味,仲有合
啱啱去完新加坡旅行

今日晚市入到去食二人套餐$338

前菜
新加坡魚餅

蠔油小棠菜
小棠菜都有好多,配上蠔油食,餐前食菜開胃。

咖哩脆薄餅(+$25)

主菜
大蝦喇沙+$40

肉骨茶配飯+$20

飲品
凍味綠恐龍(+$28)

班蘭咖啡牛奶($28)
班蘭咖啡,但班蘭味唔算濃,但咖啡味濃,唔錯。

甜品
原個椰皇配椰子雪糕($98)
呢個椰子雪糕真係好食,雪糕有椰子肉,超香椰肉味,仲有合桃、荔枝,配上甜甜嘅雪糕,呢個一定要叫。

埋單
全餐620幾蚊,同朋友飲嘢傾計呢個價錢係值得,仲有正宗嘅新加坡菜,推薦鍾意食新加坡菜嘅朋友嚟試下。下次我會嚟呢度試埋海南雞飯,因為餐廳文章介紹係文華酒店旗下嘅分店,我見抬枱都有叫不過今日唔想食雞就冇叫喇。
2024-04-10
📍Chatterbox Café (圍方) (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖==============================餐廳位於大圍圍方,係大圍地鐵站樓上,非常方便,餐廳係來自新加坡嘅知名海南雞飯專門店,第二間香港分店就進駐大圍呢個新商場。餐廳最近全新推出午市套餐由$88起 (只限星期一至五供應,公眾假期除外),當中新增三款新加坡地道菜式: (1) 芽籠黑醬油海鮮福建麵 (2) 海鮮滑蛋河 及 (3) 奶香咖喱雞配白飯==============================馬來特色香煎辣魚餅魚餅微辣有淡淡魚香味,碗上白麵包一齊食,味道唔錯香脆薄餅配咖喱汁及蔬果條薄餅好香脆,配上濃郁咖哩汁好開胃白胡椒肉骨茶配白飯肉骨茶湯底好香濃,排骨好大件而且每件都有軟骨,配上豆卜金菇等非常吸湯ge 配料,超級好送飯招牌大蝦喇沙喇沙湯底好香濃而且質地好杰身,似日本拉麵湯底,有好豐富蝦味,每食一啖麵都同時食到好多湯汁,大蝦大隻之餘仲好彈牙蠔油小棠菜小棠菜好爽口,蠔油似係有調配過,好鮮味又唔會好咸凍美祿恐龍美祿恐龍飲幾多次都係禁正,呢到仲要加左d朱古力脆波波係上面,更加好味斑
📍Chatterbox Café (圍方) (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖

馬來特色香煎辣魚餅
魚餅微辣有淡淡魚香味,碗上白麵包一齊食,味道唔錯

香脆薄餅配咖喱汁及蔬果條
薄餅好香脆,配上濃郁咖哩汁好開胃

白胡椒肉骨茶配白飯

招牌大蝦喇沙

蠔油小棠菜
小棠菜好爽口,蠔油似係有調配過,好鮮味又唔會好咸

凍美祿恐龍

斑蘭牛奶咖啡
呢禁咖啡未攪勻之前顏色好有層次感好靚,打卡一流,味道上班蘭味唔算突出,但咖啡係香濃好味

招牌椰子雪糕
雪糕椰子味香濃食落口會有一絲絲椰子肉,而且雪糕份量非常多椰皇裏面都塞滿雪糕
2024-04-10
2024-04-08 124 瀏覽
星期日中午一點幾到達商場,見唔使等位,就入咗去。 我哋兩大一細,被安排坐餐廳單邊梳化位置, 枱與枱之間都排得好近吓, 一般香港食肆都係咁冇乜私穩可言😆,講乜嘢食乜嘢,完全 畀隔離位睇得清清楚楚😂。我哋嗌咗set lunch for two, 有海南雞飯、 肉骨茶、 小棠菜、 同埋加$配兩杯嘢飲, 份量都非常足夠, 海南雞飯一般,啲雞唔係好滑,肉骨茶就湯底幾好味😋,但啲肉排就真係好肥啦。 套餐跟配個小食,我哋嗌咗個炸豆腐, 成個套餐性價比係係幾高💖,味道就中上啦 , 杯咖啡係幾好飲👍。 埋單413蚊 ,下次有機會會再嚟。

2024-04-04 164 瀏覽
#chatterboxcafe再次來吃!質量沒變,只有價錢變🥹這次還試了新東西文華海南雞飯$138 ☺️海南雞來說真的很滑也有雞啫喱(膠原蛋白),油飯很香🤤🤤🤤🤤🤤😍😍😍😍😍特色鹹蛋雞翼$72(4隻)但令人驚喜的是鹹蛋黃雞翼,很濃郁的味道,就算沾滿了醬汁外皮也很脆! 呢個係十級推介!!一定要黎食!今次叫左4隻,下次一定要叫6隻🤭🤭🤭黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕$96味道偏向甜和重味,而炒的配料中還會有白蘿蔔粒,彼特別的食法!重味者愛好!價錢屬於中上,還有加一
#chatterboxcafe

再次來吃!質量沒變,只有價錢變🥹這次還試了新東西

文華海南雞飯$138 ☺️

😍😍😍😍😍特色鹹蛋雞翼$72(4隻)
呢個係十級推介!!一定要黎食!
今次叫左4隻,下次一定要叫6隻🤭🤭🤭

黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕$96

價錢屬於中上,還有加一
2024-03-19
2024-04-03 115 瀏覽
📍Chatterbox Cafe圍方開咗咁耐今日終於有機會去咗行下🤓裏面真係超級大,嘢食都比我想像中多,周圍轉梗嗰陣突然有啲肚餓,就比呢間正宗新加坡菜吸引到😍二人滋味套餐 $338 包一個小食、兩個主食、一個菜同飲品。文華海南雞飯 無骨呢下已經加咗分👍🏻就算係雞胸肉都超級嫩滑,而食海南雞配油飯是常識吧,米飯油香滿溢,唔怪得之係招牌菜啦💯星洲海鮮炒貴刁 勁大份!麵條炒得乾身,海蝦同帶子仲好大粒添😙真係兩個人都食唔晒🤣最後仲要打包拎走。黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 見佢黑媽媽咁以為會好鹹,點知又唔係喎,反而係有少少似甜鼓油嘅味道,蘿蔔糕切到細細粒完全吸收晒醬汁風味🤤蠔油小棠菜食咗咁多肉梗係要食返啲菜啦,賣相已經好靚,食落仲好清甜,一啲苦味都冇🤪
📍Chatterbox Cafe

二人滋味套餐 $338
包一個小食、兩個主食、一個菜同飲品。

黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕